Minister Ballin op het matje geroepen

Icoon BinnenlandsDe Tweede Kamer wil tekst en uitleg van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) over de ontsnapping afgelopen vrijdag van een tbs'er, die vervolgens in Rotterdam een serie misdrijven pleegde. Diverse fracties willen weten hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De 31-jarige man ontsnapte vrijdagochtend tijdens begeleid verlof. Hij beroofde en bedreigde 's middags twee mensen en verkrachtte vervolgens een 20-jarige vrouw.

De tbs'er werd 's avonds weer opgepakt bij metrostation Hoogvliet. Het CDA en de PvdA willen precies weten hoe de tbs'er heeft kunnen ontsnappen aan zijn begeleiders, zo bleek maandag uit hun schriftelijke vragen aan Hirsch Ballin.

PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen vraagt zich ook af of iedereen zich aan de nieuwe regels voor verlof, risicotaxatie en begeleiding heeft gehouden. Als dat het geval is, is het volgens hem de vraag hoe het dan mogelijk is dat ''iemand die kennelijk nog zo ongewoon gewelddadig lijkt te zijn'' toch in aanmerking komt voor verlof.

CDA-Kamerlid Cisca Joldersma wil verder weten hoe lang de ontsnapte tbs'er al in behandeling is en of er een relatie is tussen deze ontsnapping en de analyses in een recent rapport van het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP). Volgens het EFP is het gedrag van tbs'ers tijdens verlof goed te voorspellen als vooraf allerlei persoonlijke kenmerken van de patiënt beter worden bekeken.

Als de klinieken een nieuwe risicotaxatie toepassen, zullen veel minder tbs'ers zich onttrekken aan een verlof en/of een nieuw delict plegen, stelde het expertisecentrum in maart voor de parlementaire commissie die op dat moment het tbs-stelsel onderzocht.

De vrijdag ontsnapte tbs'er verbleef in de forensisch psychiatrische instelling De Kijvelanden in Poortugaal, bij Rotterdam. Deze particuliere kliniek houdt zich in opdracht van het ministerie van Justitie bezig met de verpleging en behandeling van terbeschikkinggestelden.