Italië wil grondaanval tegen IS in Libië

Italië sluit militaire actie in Libië niet uit als diplomatieke pogingen om te voorkomen dat de extremistische beweging Islamitische Staat voet aan de grond krijgt niet slagen. Dat heeft het Italiaanse ministerie van defensie maandag gezegd. De Italiaanse premier Matteo Renzi benadrukte echter dat Italië nog niet heeft toegezegd om een militair offensief onder de vlag van de Verenigde Naties te beginnen.

Renzi zei dat het plan is om te wachten 'zodat de Veiligheidsraad iets meer druk kan uitoefenen op Libië'. De voorzitter van de defensiecommissie van de Italiaanse senaat zei dat als diplomatie faalt, 'militaire maatregelen' worden overwogen, maar dat er geen oorlog wordt gevoerd.

Eerder maandag zei minister van defensie Roberta Pinotti dat het land klaar is om leiding te geven aan een internationale coalitie om de opmars van IS te stuiten. "Als we naar Afghanistan vijfduizend man stuurden, dan kan onze inzet voor een missie in een land als Libië, dat veel dichter bij huis ligt en waar het voor Italië veel ernstiger is als de situatie verslechtert, wel eens veel groter zijn, ook in aantal." Italië neemt volgens haar 'met genoegen' deze rol op zich om 'geografische, economische en historische redenen'. Ook Pinotti benadrukte dat een interventie vooralsnog een theoretisch scenario is.