Sprinters openen tweede dag WK afstanden

De sprinters openen vrijdag de tweede schaatsdag bij de WK afstanden in Thialf. De vrouwen beginnen om 18.00 uur aan de 1000 meter. Namens Nederland verschijnen Laurine van Riessen, Marrit Leenstra en Ireen Wüst aan de start. De Amerikaanse Heather Richardson, de vriendin van Jorrit Bergsma, is de grote favoriet voor de wereldtitel, terwijl haar landgenote Brittany Bowe de enige grote uitdaagster lijkt te zijn.

Na de 1000 meter komen de mannen op de 1500 meter in actie. Koen Verweij, Wouter olde Heuvel en Kjeld Nuis zijn de Nederlandse kanshebbers. Titelverdediger Denis Yuskov uit Rusland is opnieuw een belangrijke kandidaat voor WK-goud. Traditiegetrouw is er op het koningsnummer niemand topfavoriet.

De 5000 meter voor vrouwen volgt op de 1500 meter. Carlijn Achtereekte en Jorien Voorhuis zijn de Nederlandse deelnemers. De Tsjechische Martina Sablikova, die donderdag de 3000 meter in Heerenveen won, gaat op voor haar zevende wereldtitel op rij op deze afstand.

De tweede WK-dag wordt afgesloten met de ploegachtervolging voor mannen. Namens Nederland verdedigen Sven Kramer, Koen Verweij en Douwe de Vries de wereldtitel.