Ruim tien miljoen voor hulp ebola

Nederland heeft in totaal 10.311.490,48 euro gegeven voor de nationale actie tegen ebola. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) maakten dat zondag bekend. Het was de eerste keer dat er een nationale actie werd gehouden voor een ziekte die een ramp heeft veroorzaakt. Honderden mensen, kinderen en bedrijven collecteerden voor Giro555 met bijvoorbeeld sponsorlopen, verkoop van cupcakes of het inzamelen van statiegeld.

Halverwege januari werd de laatste tussenstand bekendgemaakt. De teller stond toen al op ruim tien miljoen euro. Hulporganisaties zetten het ingezamelde geld direct in voor hulp, zoals medische zorg, voorlichting, distributie van hygiënekits en voedsel.

Volgens de jongste cijfers zijn iets meer dan 22 duizend gevallen van ebola vastgesteld en zijn er bijna 8800 mensen aan het virus overleden. Liberia, Guinee en Sierra Leone zijn de drie landen met de meeste slachtoffers. Inmiddels neemt het aantal nieuwe gevallen van de ziekte af. Het kan nog een half jaar duren voordat de epidemie onder bedwang is.