Super Bowl: Wedden op het volkslied en Katy Perry

Zondagnacht om 00:30 Nederlandse tijd is het weer tijd voor een van de grootste en meest bekeken sportwedstrijden op aarde: De Super Bowl, de finale van de Amerikaanse american footballcompetitie NFL. Dit jaar staan de Seattle Seahawks en de New England Patriots tegenover elkaar. De Seahawks wonnen de Super Bowl vorig jaar en kunnen zich bij winst scharen in het rijtje van - nu nog - zeven teams die twee keer achter elkaar wonnen. De Patriots horen daar al bij, met zeges in 2003 en 2004.

Een belangrijk onderdeel van de Super Bowl is naast de sportieve waarde ook het wedden en gokken op allerlei uitslagen. Nou is het niet bijzonder om in de NFL op van alles in te kunnen zetten - hoeveel yards gooit de quarterback, hoeveel 'receiving yards' noteert die speler - maar tijdens de Super Bowl wordt het regelmatig wel bont gemaakt. Op de dag van de grote wedstrijd kijken we daarom eens naar de verschillende weddenschappen die afgesloten kunnen worden, als 'alternatieve voorbeschouwing' op de Super Bowl.

Een traditionele weddenschap, waar vreemd genoeg wel degelijk op wordt ingezet, betreft het opgooien van het muntje. Er worden allerlei statistieken op nageslagen om te bepalen of het dit jaar kop of munt wordt, waar bij zo goed als elke bookmaker op ingezet kan worden. Dat dit pure onzin is - al was het de laatste 20 jaar kop, dat verandert uiteraard niks aan de huidige kans - lijkt aan veel mensen voorbij te gaan. Ook op de muziek valt in te zetten. Zo is de lengte van het volkslied voorafgaand aan de wedstrijd een populair punt van discussie - de bookmakers verwachten dat het 120 tot 125 seconden duurt - en kan er ingezet worden op het nummer waar Katy Perry dit jaar haar half-timeshow mee opent. De favoriet in dit geval is haar hit Roar, maar ook Dark Horse en Firework lijken goede kans te maken. De zangeres kan niet alleen met haar openingsnummer de weddenschappen beïnvloeden, er kan zelfs ingezet worden op de haarkleur van Perry: Zwart/bruin lijkt de favoriet te zijn, met een gokje op paars kan zeven keer de inzet gewonnen worden.

Na afloop van de wedstrijd is het inmiddels traditie dat er een grote emmer Gatorade over de winnende coach gegooid wordt en, dat kon ook niet uitblijven, de kleur van het drankje is inmiddels onderdeel geworden van het wedden rondom de Super Bowl. De twee grootste kanshebbers lijken dit jaar oranje en 'doorzichtig' te zijn, maar sluit ook geel en rood zeker niet uit. Er kan wel degelijk ook op sportieve uitkomsten gewed worden. Zo kan de gelukkige gokker 51 keer zijn inzet verdienen als de kick-off direct resulteert in een touchdown voor de tegenpartij. Men kan inzetten op de lengte van de verste field goal, de bookmakers schatten het op zo'n 45 yards, en of een zogenaamd extra point na een touchdown gemist wordt: Met een notering van 1,01 lijkt die kans erg klein.

Een jaar geleden kreeg Seahawks-coach Pete Carroll nog oranje Gatorade over zich heen gegooid (Foto: Getty)

De coach van de Patriots, Bill Belichik, ontsnapt overigens zelf ook niet aan de wedgekte rondom de Super Bowl. Zo verwachten de bookmakers dat de coach in een hoodie met afgeknipte mouwen langs het veld staat, terwijl grijs de meest waarschijnlijke kleur lijkt voor zijn kledij, met marineblauw als enige concurrent. Na afloop van de grote finale wordt de man of the match uitgeroepen - de MVP - waar uiteraard ook weer op ingezet kan worden. Wie wordt de MVP? Quarterbacks Tom Brady en Russel Wilson zijn de favorieten. Speelt de MVP bij het verliezende team? Met een notering van 67 waarschijnlijk niet. Is de MVP een quarterback? Noteringen van 1,5 doen dat wel verwachten. En wellicht de belangrijkste MVP-weddenschap van allemaal: Wie bedankt hij als eerste in zijn speech? De favoriete opties zijn logischerwijs zijn teamgenoten en de fans, maar ook God en 'niemand' behoren tot de mogelijkheden. Wie een gokje wilt wagen, een aantal opties leveren flink wat op: Zo krijg je 101 keer je inzet als de MVP Katy Perry als eerste bedankt, 201 keer als bedankje nummer één naar Skittles gaat en elke euro levert 500 euro winst op als 'leeggelopen footballs' of de MVP zelf als eerste bedankt worden door de MVP.

Naast dit soort bijzondere mogelijkheden om je geld bij de bookmakers in te leveren zijn er uiteraard ook de gewone weddenschappen. De Super Bowl lijkt een zeer spannende strijd te worden, want bij de bookies staan de noteringen nagenoeg gelijk. Wellicht dat de Seahawks een half procent meer kans toegedicht krijgen, maar verder wordt de strijd gezien als 50/50. Men verwacht zo rond de 47 punten en ongeveer 5 touchdowns. Vanaf 00:30 Nederlandse tijd wordt het antwoord gegeven op de belangrijke vragen over de winnaar van de Super Bowl en de haarkleur van Katy Perry.