Ontvoerde bestuurders CAR weer vrij

Acht bestuurders van de Centraal-Afrikaanse Republiek die zondag door rebellen waren ontvoerd zijn maandag weer vrijgelaten. De eveneens gekidnapte minister van sport wordt nog altijd vermist.

Oudgedienden van rebellenbeweging Seleka droegen de gijzelaars over aan vredesmilitairen van de Verenigde Naties, zei Gaston Yendemon, de prefect van Nana-Grebizi en een van de ontvoerde bestuurders. Onder de gijzelaars waren verder onder meer een burgemeester en een plaatsvervangend prefect.

Het achttal werkte aan een nationale dialoog over een oplossing voor de crisis in de CAR. Het land werd vorig jaar meegezogen in een draaikolk van geweld. Christenen verenigden zich in de anti-Balaka, een militie die het wilde opnemen tegen het islamitische Seleka dat de macht in de CAR even voordien had overgenomen.

De leider van Seleka zwichtte voor de internationale druk en stond zijn macht weer af. De overgangsregering die hem verving, die gedekt wordt door vredessoldaten, probeert het wettig gezag in de CAR te herstellen. Maar de vele ontvoeringen van de laatste tijd wijzen erop dat ze daarin nog niet erg slaagt.