Obama: doorbraak over kernenergie met India

De Verenigde Staten en India hebben een 'baanbrekend' akkoord over Amerikaanse investeringen in kernenergie in India. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zondag gezegd tijdens zijn bezoek aan het land.

De twee landen sloten in 2008 al een overeenkomst over Indiase kernenergie, maar er waren nog een aantal plooien glad te strijken. Zo willen de VS radioactief materiaal dat aan India wordt geleverd volgen. Ook waren er nog meningsverschillen over welk bedrijf aansprakelijk is in het geval van een ongeluk in een kerncentrale. Ben Rhodes, een van Obama's adviseurs op het gebied van nationale veiligheid, zei dat India 'genoeg is opgeschoven om garanties te geven dat deze kwesties nu zijn opgelost'. Verdere details werden zondag niet bekendgemaakt.

Obama zou eigenlijk nog tot en met dinsdag in India blijven, maar kortte zijn bezoek in vanwege de dood van de Saudische koning Abdullah. Obama vliegt nu dinsdag naar de Saudische hoofdstad Riyad. Een bezoek aan de Taj Mahal dinsdag gaat daarom niet door.