FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 januari 2015

Club Brugge loopt uit, Anderlecht onderuit bij Standard Luik

Club Brugge heeft zondagavond de koppositie in de Belgische competitie verstevigd. De lijstaanvoerder versloeg stadgenoot Cercle Brugge met 3-0. Concurrent Anderlecht verloor met 2-0 bij Standard Luik. Daardoor is de marge tussen Club Brugge en de titelverdediger nu vijf punten.

Club Brugge, met Stefano Denswil en Ruud Vormer in het basisteam, miste eerst nog een strafschop tegen Cercle Brugge. Lior Refaelov kon van elf meter het doel niet vinden. José Izquierdo (twee keer) en Felipe Gedoz kwamen namens de bezoekers wel tot scoren. Bij Cercle Brugge speelde Joey Godee de gehele wedstrijd.

Laurent Ciman en Igor De Camargo troffen in het laatste half uur van het verhitte duel met Anderlecht doel voor Standard Luik, dat in de slotfase van het duel profiteerde van een numerieke meerderheid. In de 53e minuut moest Steven Defour na zijn tweede gele kaart vanwege wangedrag het veld verlaten. De oud-speler van Standard Luik liet zich af en toe provoceren door de fanatieke aanhang van de Rouches en verloor na de rust zijn zelfbeheersing. Hij schoot een bal keihard het publiek in waarna hij kon vertrekken, tot groot vermaak van het thuispubliek.

De harde kern van Standard Luik ging in sommige acties tegen Defour veel te ver. Zo viel op een reusachtig spandoek in het stadion een afbeelding te zien van een onthoofde Defour en het opschrift Red or dead. Dat lugubere beeld veroorzaakte veel ophef in en buiten België.


Verzetstoespraak Cleveringa 'beste speech'

De protestrede die de Leidse hoogleraar Rudolph Cleveringa op 26 november 1940 hield, is uitgeroepen tot beste speech van Nederland. Dat is zondag bekendgemaakt in het VPRO-radioprogramma OVT. De verkiezing werd georganiseerd in samenwerking met de website npogeschiedenis.nl.

De toespraak van Cleveringa op de Universiteit van Leiden werd bekend als het eerste openbare verzet tegen de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 26 november 1940 verving Cleveringa zijn ontslagen joodse collega Meijers. In plaats van college te geven hield hij een protestrede, die door de studenten met applaus werd ontvangen.

Cleveringa werd wegens zijn toespraak gearresteerd en een halfjaar vastgehouden. De tekst van de rede werd door studenten verspreid en werd een van de eerste illegale pamfletten.

Coke gevonden bij distributiebedrijf

Medewerkers van een distributiebedrijf in Gorinchem hebben zaterdagochtend een dik zwart vest gevonden met zakken die waren gevuld met pakketten cocaïne. Het uitpuilende vest lag in een doos met bananen. Het ging om bijna tien kilo coke. De drugs met een waarde van bijna een half miljoen euro zijn inmiddels vernietigd, laat het Openbaar Ministerie in Rotterdam zondag weten.

De doos bananen was aangevoerd uit de haven van Antwerpen. Volgens het team dat de drugs aantrof, een samenwerkingsverband van douane, zeehavenpolitie en FIOD, was het waarschijnlijk de bedoeling dat iemand in Antwerpen met het vest het haventerrein zou aflopen. Het team gaat ervan uit dat het bedrijf in Gorinchem niets met de smokkel te maken te heeft.

Oekraïne: separatisten in Den Haag aanklagen

Na de dood van zeker dertig mensen door een raketaanval zaterdag op de stad Marioepol, wil de Oekraïense regering de pro-Russische separatisten aanklagen voor misdaden tegen de menselijkheid. Dat moet gebeuren bij het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC), liet de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad zondag weten.

Verder zouden de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk internationaal als terroristische organisaties moeten worden beschouwd, aldus de Veiligheidsraad.

Van Rijn en Bosniërs lezen namen Westerbork

Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Welzijn) en een groep Bosnische moslims lezen maandag in Kamp Westerbork namen voor van in de Tweede Wereldoorlog uit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma. Dat liet het herinneringscentrum zondag weten.

Zij voegen zich daarmee bij de vrijwilligers die sinds donderdagavond 24 uur per dag bezig zijn met het voorlezen van de 102.000 namen. Dat duurt nog tot dinsdagmiddag. Op die dag (27 januari) is het zeventig jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz in Polen werd bevrijd. Veel vanuit Nederland gedeporteerde slachtoffers van de Holocaust zijn daar omgekomen.

Aan de voorleesmarathon doen bijna zevenhonderd mensen mee. Onder hen was ook koning Willem-Alexander. Het voorlezen van de namen gebeurde ook in 2005 en 2010. Bosnische moslims, overlevenden uit Screbrenica, lazen eerder voor.

Lichamen Franse skiërs gevonden

De lichamen van zes skiërs die zaterdag in de Franse Alpen werden overvallen door een lawine zijn zondagochtend gevonden. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. Alle slachtoffers waren Fransen.

De skiërs kwamen om bij het stadje Ceillac, zo'n tweehonderd kilometer ten noorden van Nice, aldus minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve. De hulpdiensten waren sinds zaterdag op zoek met achttien mensen, twee honden en een helikopter.

[Vid] Duitse biatletes trotseren erbarmelijke omstandigheden en winnen

In Antholz hebben de Duitse biatletes de estafette gewonnen op de laatste dag van de World Cup-week in de Italiaanse plaats. Ze waren het beste in een wedstrijd die ontsierd werd door zware windstoten, waardoor het bij vlagen onmogelijk was om normaal te schieten.

De laatste twee estafettes werden gewonnen door Tsjechië en ook dit keer begonnen ze bijzonder goed. Startloopster Eva Puskarcikova - een van de twee mindere Tsjechische dames - wist als eerste het stokje door te geven aan haar teamgenote Gabriela Soukalova. Favoriet Duitsland lag al op ruim een minuut achterstand op de tiende plek, doordat Franziska Hildebrand bij haar staande schietbeurt vijf missers liet noteren. Doordat er na het gebruik van haar drie extra patronen - een ieder heeft drie extra patronen per schietbeurt - nog twee schijven overeind stonden, moest de Duitse twee strafrondes lopen.

Voor Soukalova was er geen vuiltje aan de lucht, tot ze bij haar staande schietbeurt aankwam. Het begon er plotseling hard te waaien, wat erin resulteerde dat de Tsjechische en al haar inmiddels ook gearriveerde concurrenten lang moesten wachten om überhaupt een schot te kunnen lossen. Wonder boven wonder kon het grootste deel van de vrouwen een strafronde vermijden. De ontketende Russische Darya Virolaynen wist op weg naar de tweede wissel een groot gat naar Soukalova te dichten. De derde Russische, Ekaterina Shumilova, kende wat geluk bij haar eerste schietbeurt: Ze was precies op tijd klaar om de volgende windvlagen te vermijden, iets wat de rest niet lukte, en nam plotseling een minuut voorsprong.

De tweede staande schietbeurt van de wedstrijd (vanaf 36:20 minuten) leverde zacht gezegd de nodige problemen op (Bron: YouTube)

Bij het staand schieten lukte het echter niet voor Shumilova, die een strafronde moest lopen. Ze hield wel de leiding, maar de jonge Duitse Louise Kummer naderde tot op tien seconden. Het duel bij de slotloopsters ging tussen Ekaterina Glazyrina en Laura Dahlmeier, die namens Duitsland ruim 20 seconden goed moest maken op de Russische. Dat deed ze gelijk in de eerste schietbeurt al, door met alle vijf schoten doel te treffen, terwijl de Russische tijd verloor met het bijladen van twee extra patronen. Bij de laatste schietbeurt aangekomen legde Dahlmeier aan, waarna ze ogenschijnlijk moeiteloos weer alle vijf schijven zonder extra patronen omver schoot. De jonge Dahlmeier was daarmee de enige van alle 80 biatletes die 10 uit 10 liet noteren. Veronika Vitkova bracht Tsjechië naar de tweede plek, terwijl Valj Semerenko uit Oekraïne nog voorbij Glazyrina wist te skiën.

De zege bij de mannen ging naar het Noorse kwartet, bestaande uit Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø en Emil Hegle Svendsen. De vier zorgden voor de eerste Noorse estafettezege in Antholz in dertien jaar. Ze hadden het vooral aan Svendsen te danken, die als slotloper een tweestrijd aanging met de Duitser Simon Schempp, in Antholz deze week al winnaar van zowel de sprint als de achtervolging. Schempp had bij de twee schietbeurten respectievelijk één en twee extra patronen nodig, terwijl Svendsen alles raakte en zo zonder grote problemen op weg naar de finish mocht. Frankrijk pakte ondanks het ontbreken van World Cup-leider Martin Fourcade de derde plek.

'China voor het eerste grootste iPhone-markt'

Apple heeft naar verwachting voor het eerst meer iPhones verkocht in China dan in de VS. Dat schreef zakenkrant Financial Times zondag na een rondvraag onder marktkenners van grote banken.

Apple, dat dinsdag zijn eerstekwartaalcijfers publiceert, dankt de groei volgens analisten aan de vorig jaar aangekondigde samenwerking met China Mobile. Dat is de exploitant van het grootste netwerk in China. Ook zou Apple hebben geprofiteerd van het achterop raken van rivaal Samsung. Wel kampt het concern met de snelle opkomst van Xiaomi, dat goedkope smartphones op de markt brengt.

Analisten van de Zwitserse bank UBS schatten dat 36 procent van het totaal aantal verscheepte iPhones naar China ging, tegen 24 procent voor de VS. Een jaar eerder waren de rollen nog omgedraaid en ging 29 procent naar de VS en 22 procent naar China.

Griekse premier feliciteert Syriza

De Griekse premier Antonis Samaras heeft de leider van oppositiepartij Syriza, Alexis Tsipras, zondagavond gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning. Dat heeft een woordvoerder van Syriza laten weten.

Syriza wint de verkiezingen met gemak, maar het is nog de vraag of de links-radicale partij ook een absolute meerderheid in het parlement behaalt.

Samaras erkent met de felicitaties de nederlaag van zijn partij Nieuwe Democratie (ND).

Griekse premier feliciteert Syriza
Griekse premier feliciteert Syriza (Foto: ANP)

Congo en Equatoriaal-Guinea naar kwartfinales

Congo en gastland Equatoriaal-Guinea hebben zondag de kwartfinales bereikt van het toernooi om de Africa Cup. Beide landen bleven ook in hun derde wedstrijd in groep A ongeslagen. Congo, de ploeg van de Franse bondscoach Claude Le Roy, won in Ebebiyin met 2-1 van Burkina Faso. Dat betekende een roemloos einde voor de verliezend finalist van de vorige Africa Cup. Aanvaller Bertrand Traoré van Burkina Faso zal zich nu zo snel mogelijk weer melden bij Vitesse.

Naast groepswinnaar Congo plaatste ook Equatoriaal-Guinea zich voor de knock-outfase. Het kleine land aan de westkust van Afrika zou in eerste instantie helemaal niet meedoen aan het toernooi, omdat het in de voorronde was gediskwalificeerd vanwege het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler. Toen Equatoriaal-Guinea zich in november echter aanbood als plaatsvervangende organisator na het afhaken van Marokko, mocht het alsnog aantreden op het titeltoernooi. Met winst op Gabon (2-0) schaarde het gastland zich zondag zelfs bij de laatste acht ploegen in het toernooi.

Goal en assist Sneijder bij winst Galatasaray

Met een doelpunt en een assist heeft Wesley Sneijder Galatasaray zondag aan een thuisoverwinning op Rizespor geholpen: 2-0. Door de zege blijft Galatasaray in het spoor van koploper Fenerbahçe, dat een punt meer heeft. Rizespor blijft zestiende, een plek die aan het einde van het seizoen degradatie betekent.

Sneijder zette zijn ploeg in de vierde minuut op voorsprong door van dichtbij raak te schieten, op aangeven van Selçuk Inan. Vlak voor rust speelde de Nederlandse middenvelder ook een belangrijke rol bij de tweede treffer. Sneijder stuurde de Portugees Bruma diep, die de bal over de doelman van de laagvlieger uit Rize tikte.

Je mag je kind geen aardbei of nutella noemen

Van de rechter mogen Fransen hun kinderen niet meer de namen 'Nutella' of 'Fraise' meegeven.

In beide gevallen wilden ouders hun kinderen een unieke, originele naam meegeven. Maar ambtenaren in Frankrijk zijn niet zo ludiek als sommige ouders en trokken aan de bel. De zaken werden zo hoog opgenomen dat de rechter erbij moest komen om een oordeel te vellen. De rechter oordeelde dat de kinderen er later alleen maar mee gepest zouden worden, dus dat het niet acceptabel was je kinderen zo te noemen.

Zo gezegd, zo gedaan. 'Nutella' werd 'Ella' en het fruitige 'Fraise', wat Frans is voor aardbei, werd vervangen door 'Fraisine', wat Frans is voor een ongelooflijke kutnaam.

Ook in Nederland komt het wel eens voor dat namen afgekeurd worden. Zo mocht Emile Ratelband zijn dochter, geheel terecht overigens, geen Tsjakkalotte noemen. Wat voorbeelden van andere namen die het in Nederland niet gehaald hebben zijn Marieke Methadon, Rolls Royce en Tomtom. 

Peuterjuf niet christelijk genoeg: ontslag.

Ontslag omdat je -op papier- niet aantoonbaar over de gewenste dosis christelijkheid zou beschikken. Het overkwam Petry van der Weerd uit Zwolle.

Na een streng-christelijke opvoeding bij haar adoptieouders in Kampen, wist de jonge vrouw een baantje bij kinderdagverblijf De kleine Reus in Zwolle te bemachtigen. Een baan die haar op het lijf geschreven was. Over haar werk en inzet is nooit enige twijfel geweest. Het echtpaar en tevens bazen van het verblijf wilden een kinderopvang gestoeld op christelijke leest en hadden in Petry een -tot voor kort- ideale werknemer.

Alles liep op het kinderdagverblijf zoals het echtpaar dat wenste: peuters werden fijn geïndoctrineerd met christelijke liedjes die ze samen met de juf zongen, tijdens het eten van de bammetjes werd er voorgelezen uit de kinderbijbel en 's ochtends werden de oren van de kindertjes geterroriseerd met de klanken van Elly en Rikkert. Niets aan de hand, zou je zo denken.

Maar dingen veranderden toen Petry tot het inzicht kwam dat ze geen kerk nodig had om evengoed een goed christen te kunnen zijn. Een voorwaarde voor haar baan was echter dat ze een 'meelevend christen in een eigen christelijke gemeente' moest zijn. En aan die voorwaarde werd niet meer voldaan.

"Ik heb echt gezocht in Zwolle, maar ik vond niets wat bij me paste.", verteld Petry. "Je ontwikkelt je als mens en ik kwam tot de conclusie dat ik geen kerk nodig had om een goed christen te zijn."

Helaas werd dit niet geaccepteerd door haar bazen. Een kerk vinden of opkrassen, luidde de christelijke boodschap.

Vreemd genoeg heeft het College voor de Rechten van de Mens geoordeeld dat het ontslag van Petry terecht is. Het echtpaar motiveerde het ontslag als volgt bij het college: "Christelijke aspecten van het werk moeten oprecht en doorleefd zijn. Niet in een vorm van aangeleerd gedrag, maar als vorm van zijn. Een christen moet het geloof voeden om het gezond te houden, zoals een lichaam. Regelmatige kerkgang en jezelf laten aanscherpen door prediking voorziet in deze noodzakelijke voeding", een gedachtegang waar het college blijkbaar helemaal in mee ging.

En daar zal ze het mee moeten doen. Een hoger beroep is niet mogelijk.

Petry had nog kunnen liegen en zeggen dat ze buiten de stadsgrenzen een kerk gevonden heeft die wat beter bij haar opvattingen aansluit, maar dat was haar eer te na. "Beter hier met een opgeheven hoofd aan tafel, dan schijnheilig in de kerk", vertelt de principiële jongedame.

'Griekenland blijft afhankelijk van steun'

Griekenland blijft, los van de verkiezingsuitslag, afhankelijk van financiële steun van buitenaf. Een dergelijk programma is alleen mogelijk als het land zich aan zijn beloftes houdt. Dat zei president van de Duitse centrale bank Jens Weidmann zondag in een interview met tv-zender ARD.

Weidmann, die goed bevriend is met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, reageerde daarmee op de zo goed als zekere verkiezingsoverwinning van antibezuinigingspartij Syriza. "Het is het beste voor Griekenland als het land hervormingen doorvoert", aldus Weidmann.

De topman van de Bundesbank stelde verder dat de kans op deflatie, een langere periode van prijsdalingen, zeer gering is. De lage inflatie is volgens hem te wijten aan het uitblijven van hervormingen in de eurozone en de dalende olieprijzen.

'Kerninflatie in eurozone is stabiel'

President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot onderkende zondag in het tv-programma Buitenhof dat de inflatie in de eurozone laag is. Hij voegde daar echter aan toe dat de kerninflatie, waarbij de olieprijs buiten beschouwing blijft, al een jaar stabiel is.

Knot bevestigde in het programma ook dat hij tegen de uitzonderlijke steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank heeft gestemd. De Telegraaf meldde dat vorige week al op basis van ingewijden.

De centrale bankier heeft het in de markt pompen van ruim 1100 miljard euro niet gesteund omdat hij niet overtuigd was van 'de noodzaak en de effectiviteit'. Knot wees daarbij naar de meerdere rondes van zogeheten kwantitatieve verruiming in de VS en andere landen. "Als je al van mening bent dat het daar heeft gewerkt, is dat vermeende succes niet zomaar te projecteren op de eurozone."

Netanyahu: ik zal overal waarschuwen voor Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal naar elk land reizen waar hij welkom is om mensen te waarschuwen voor het Iraanse atoomprogramma. Dat zei de premier zondag. Netanyahu haalde zich afgelopen week de woede van het Witte Huis op de hals door een uitnodiging van de Republikeinen in het Congres te aanvaarden, zonder de Amerikaanse regering eerst op de hoogte te stellen.

Het Witte Huis heeft de uitnodiging aan Netanyahu, en diens aanvaarding, een schending van de ongeschreven diplomatieke regels genoemd. Netanyahu komt begin maart naar Washington en de regering heeft aangegeven hem niet te zullen ontvangen. De Republikeinen en Netanyahu willen meer sancties instellen tegen Iran, maar president Barack Obama wil de onderhandelingen tussen Teheran en het Westen over het Iraanse atoomprogramma een kans geven. Nieuwe sancties zouden die gesprekken ondermijnen, zo redeneert het Witte Huis.

Niet alleen de Amerikaanse regering heeft de zet van de Republikeinen en Netanyahu bekritiseerd, in eigen land ligt de Israëlische premier ook onder vuur. De toespraak in het Congres staat enkele weken voor de Israëlische verkiezingen gepland en Netanyahu's politieke tegenstanders noemen de toespraak een verkiezingsstunt.

Miley Cyrus onthult make-upblunder

Miley Cyrus heeft ook wel eens een slechte dag als het om haar looks gaat. Aan E! News vertelt de zangeres dat ze twee jaar geleden op de rode loper stond met compleet verkeerde make-up. "Ik was toen door Maxim uitgeroepen tot meest sexy vrouw, maar op de rode loper zag ik er belachelijk uit."

Cyrus vertelt de website dat ze witte poeder op haar kin had gesmeerd en dat werd pas zichtbaar door de flitsen van de vele fotografen aan de loper. "Ik zat in de auto toen ik het opdeed en ik lette niet goed op", aldus Miley die zegt dat ze haar eigen make-up nog wel eens snel op doet. "En ik vergat dat er zoveel camera's waren."

Miley is momenteel te zien in de reclamecampagne van make-upmerk MAC. Eerder poseerden Rihanna, Christina Aguilera, Nicky Minaj en Lada Gaga daar ook al voor.

Nederlandse journaliste vast in Egypte

De Nederlandse journaliste Ester Meerman is zondag opgepakt in de Egyptische hoofdstad Caïro. Na korte tijd werd ze weer vrijgelaten, zo laat ze weten via Twitter. Ook haar assistent zat korte tijd vast.

Volgens haar had de Egyptische politie een probleem met haar opname-apparaatje. Gedacht werd dat zij daarmee foto's maakte. "Ik nam alleen een voice-over op", aldus Meerman. Ze was op dat moment bij een demonstratie in het centrum van Caïro.

De sfeer in de Egyptische hoofdstad is zondag gespannen. Het is de vierde verjaardag van het uitbreken van de revolutie in Egypte. Op verschillende plaatsen, zoals het Tahrirplein, zijn protestdemonstraties.

Oekraïne: rebellen achter aanval op Marioepol

Oekraïne heeft radio- en telefoonberichten onderschept die bewijzen dat pro-Russische separatisten verantwoordelijk zijn voor de raketaanval op de stad Marioepol. Dat heeft president Petro Porosjenko zondag gezegd. Zeker dertig mensen kwamen zaterdag om het leven.

De Verenigde Staten houden Rusland, dat volgens het Westen de separatisten bevoorraadt, verantwoordelijk voor de beschieting van Marioepol. President Barack Obama liet weten dat hij samen met zijn Europese partners 'de druk op Rusland zal opvoeren'.

De leider van de separatisten, Aleksandr Zachartjsenko, kondigde het offensief zaterdag aan, maar nadat bekend was geworden hoeveel burgers er waren omgekomen begon hij terug te krabbelen. Hij ontkent nu dat zijn mensen achter de raketbeschietingen zaten en geeft het leger de schuld van het geweld. Vrijdag wees Zachartjsenko een vredesdeal af en liet hij weten de strijd tegen de Oekraïense autoriteiten voort te zetten.

Marioepol ligt tussen Rusland en de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland vorig jaar annexeerde.

Friese visstropers in vangnet politie

Honderdvijftig kilo snoekbaars, snoek en witvis. Met die buit werden in de nacht van zaterdag op zondag bij het Friese dorp Terkaple twee mannen aangehouden op verdenking van visstroperij.

De politie zegt dat ze het duo van twintig jaar oud op heterdaad betrapte, toen ze bij hun auto aankwamen. De twee waren daarvoor met een boot het water van de Terkaplesterpoelen opgevaren.

De politie nam de vis, de netten, de auto en de boot in beslag. De verdachten, afkomstig uit Sneek, werden opgesloten op het politiebureau.

Crisisoverleg in Jemen mislukt

Gesprekken in Jemen tussen de politieke partijen en de sjiitische Houthi-rebellen die de hoofdstad in handen hebben zijn op niets uitgelopen. Enkele partijen trokken zich zondag terug uit het overleg, zei een bron. De partijen wijzen elke vorm van overleg met de Houthi-rebellen af en roepen hun aanhangers op de straat op te gaan. De Verenigde Naties bemiddelden bij de gesprekken.

De regering en president Abed Rabbo Mansour Hadi traden donderdag af, onder druk van de Houthi's, die Hadi's residentie hadden omsingeld. Zaterdag gingen in diverse steden tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de Houthi's, maar zondag waren in de hoofdstad Sanaa slechts zo'n tweehonderd mensen op de been. Het protest van zondag werd opgebroken door de Houthi's en een aantal mensen werd aangehouden. De partijen die zich terugtrokken uit het overleg eisen dat de arrestanten worden vrijgelaten.

De Houthi's hebben grote delen van Jemen in handen en veroverden in september Sanaa. De afgelopen weken kwam het meerdere keren tot gevechten met het leger.

Gewapende man geen jihadist

De man die zondag in Groningen werd doodgeschoten door de politie heeft geen jihadistische kreten geroepen. "Er is zodoende geen enkele aanwijzing voor een incident dat met terreur of jihadisme te maken heeft. De man kwam verward over", zei een politiewoordvoerder op basis van een eerste onderzoek.

Bij de politie was zondagmiddag een melding binnengekomen dat een man met grote messen liep te zwaaien tussen het Centraal Station en het Groninger Museum. Hij zou proberen daarmee mensen aan te vallen.

Agenten achtervolgden de man en losten een waarschuwingsschot, waar hij niet op reageerde. Daarna werd gericht op de man geschoten. Hij kwam in het water bij het museum terecht. Toen agenten hem uit het water haalden, bleek hij te zijn overleden. Reanimatie mocht niet meer baten.

Wie de man is en waarom hij met de messen rondliep, wordt nog onderzocht. Volgens een politiewoordvoerder staat ook de doodsoorzaak nog niet vast. Het gebied rond het Groninger Museum is afgezet.

De politie vraagt mensen die door de man zijn bedreigd, zich te melden. Dat kan van belang zijn voor het onderzoek en voor eventuele slachtofferhulp.

40.000 fans van Rangers juichen Ricksen toe

Meer dan 40.000 fans van Glasgow Rangers hebben Fernando Ricksen eerder vandaag toegejuicht. De voetballer, die tegen de ziekte ALS vecht, kreeg in de Schotse stad een erewedstrijd. Bij dit duel kwamen onder meer Ronald de Boer, Arthur Numan, Bert Konterman, Michael Mols, Paul Bosvelt, Ronald Waterreus, Denny Landzaat, Kiki Musampa en Kevin Hofland in actie.

Voor aanvang van de wedstrijd liep Ricksen door de erehaag van voormalig ploeggenoten het veld op en verrichtte vervolgens de aftrap. Na afloop van de wedstrijd werd de Limburger op de schouders gezet en het veld rondgedragen.

In 2013 werd bij Ricksen, die afgelopen jaar ook al een erewedstrijd bij Fortuna Sittard kreeg, de spierziekte ALS geconstateerd. In de periode tussen 2000 en 2006 beleefde Ricksen zijn hoogtepunt als voetballer. Zo was hij onder meer aanvoerder van Glasgow Rangers.

De opbrengst van het benefietduel gaat volledig naar Ricksen en de strijd tegen ALS.

Obama: doorbraak over kernenergie met India

De Verenigde Staten en India hebben een 'baanbrekend' akkoord over Amerikaanse investeringen in kernenergie in India. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zondag gezegd tijdens zijn bezoek aan het land.

De twee landen sloten in 2008 al een overeenkomst over Indiase kernenergie, maar er waren nog een aantal plooien glad te strijken. Zo willen de VS radioactief materiaal dat aan India wordt geleverd volgen. Ook waren er nog meningsverschillen over welk bedrijf aansprakelijk is in het geval van een ongeluk in een kerncentrale. Ben Rhodes, een van Obama's adviseurs op het gebied van nationale veiligheid, zei dat India 'genoeg is opgeschoven om garanties te geven dat deze kwesties nu zijn opgelost'. Verdere details werden zondag niet bekendgemaakt.

Obama zou eigenlijk nog tot en met dinsdag in India blijven, maar kortte zijn bezoek in vanwege de dood van de Saudische koning Abdullah. Obama vliegt nu dinsdag naar de Saudische hoofdstad Riyad. Een bezoek aan de Taj Mahal dinsdag gaat daarom niet door.

Pierre Crom wint Zilveren Camera met MH17-foto

Pierre Crom heeft de Zilveren Camera gewonnen. Hij kreeg zondag de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland voor een reeks foto's die hij voor persbureau ANP maakte op de rampplek van vlucht MH17.

De winnende foto van Crom toont de smeulende resten van het toestel van Malaysia Airlines. Crom was net in Oekraïne aangekomen om de burgeroorlog te fotograferen toen hij hoorde over een neergestort vliegtuig. Samen met zijn chauffeur lokaliseerde hij de rampplek en kwam daar als eerste fotograaf aan.

De prijs werd uitgereikt in het Fotomuseum in Den Haag.

Skiër Hargin slalomt naar eerste World Cup-zege

Skiër Mattias Hargin heeft in Kitzbühel de eerste World Cup-zege uit zijn loopbaan gepakt. Op de beroemde Ganslernhang was de Zweed de beste op de slalom, de laatste wedstrijd tijdens de 75e editie van de Hahnenkammrennen. 

Na de eerste run was de leiding nog in handen van de Oostenrijkse thuisfavoriet Marcel Hirscher. Hij was 0,19 seconden sneller dan de Rus Alexander Khoroshilov, terwijl Hargin met een achterstand van 0,42 seconden op de derde plek stond. Ook het Duitse duo Fritz Dopfer (+0,50) en Felix Neureuther (+0,51) en de Italianen Stefano Gross (+0,79) en Giuliano Razzoli (+0,98) stonden nog binnen een seconde van Hirscher.

Van de kanshebber was Razzoli in de tweede manche als eerste aan de beurt, waarbij hij direct een goede tijd neerzette en de leiding overnam. Gross en Dopfer beten zich stuk op zijn tijd, Neureuther behield zijn voorsprong op de Italiaan wel. Hargin liet vervolgens een zeer snelle run zien en was 0,63 seconden sneller dan Neureuther. Nadat Khoroshilov terugviel naar plek zes was het de beurt aan Hirscher, maar ook de Oostenrijker kon Hargin niet van zich af houden: Hij kwam 0,49 seconden tekort.

In het World Cup-klassement op de slalom behoudt Neureuther de leiding, terwijl alleen Hirscher in de buurt blijft. De Duitser haalde dit seizoen in zes van de zeven slaloms het podium - in Adelboden ging hij onderuit - tegenover vijf podiumplaatsen voor Hirscher. Voor Hargin was het, ruim tien jaar na zijn World Cup-debuut, zijn eerste overwinning en nog maar zijn vierde podiumplek. Hirscher behoudt de leiding in de algemene World Cup-stand.

Hargin op weg naar de eerste zege in zijn al tien jaar durende World Cup-carrière (Foto: Getty)

Rutten met rotgevoel naar huis

Wel de complimenten, niet de drie punten. Feyenoord speelde tegen Ajax opnieuw uitstekend, maar tot ongenoegen van Fred Rutten leverde het opnieuw slechts een puntje op.

Feyenoord was in de ArenA de bovenliggende partij tegen Ajax, dat volgens Frank de Boer voor rust 'lamlendig' voetbalde. Ook de Ajax-trainer stelde dat de Rotterdammers een zege wel verdienden. "Daarom hou ik een rotgevoel over aan dit gelijkspel", reageert Rutten op de officiële website van Feyenoord.

"Gezien het spelbeeld en de kansenverhouding was het niet gek geweest als we vandaag met drie punten naar huis waren gegaan." Feyenoord houdt door de remise acht punten achterstand op Ajax, dat op zijn beurt zes punten minder heeft dan koploper PSV.

In september verzuimde Feyenoord de Amsterdammers ook al pijn te doen. Door een goal van Ricardo van Rhijn won Ajax toen zelfs in De Kuip. "We hebben Ajax op dezelfde manier bestreden als in onze thuiswedstrijd", aldus Rutten.

"We waren vrij dominant en hebben afgezien van de laatste vijf minuten weinig weggegeven. Ik heb een uitstekend Feyenoord gezien. Ik ben niet iemand die snel gefrustreerd is, maar het zal me misschien wel een paar dagen kosten om dit weg te stoppen."

De Leeuw zet Chinees avontuur uit zijn hoofd

Michael de Leeuw heeft de hoop op een Chinees avontuur opgegeven. De topschutter van FC Groningen stond deze maand op het punt over te stappen naar Jiangsu Sainty, maar de Chinese club kon de vereiste bankgarantie niet afgeven aan Groningen. "Het gaat niet door", zei De Leeuw zondag na de wedstrijd tegen FC Utrecht (2-2). "De transferperiode is weliswaar nog open, maar ik ga er niet meer vanuit dat ik vertrek."

De 28-jarige schaduwspits voelt zich klaar voor een buitenlands avontuur. "Ik ben er in de winterstop veel mee bezig geweest, maar het lijkt niet door te gaan. Het is echter geen straf om voor Groningen te spelen. Dit is een mooie club en we hebben een goed team. Mijn focus ligt weer volledig op Groningen."

Die concentratie liet De Leeuw zien tegen FC Utrecht. Kort na rust maakte hij met een kopbal zijn tiende treffer van dit seizoen. Het betekende al zijn zevende doelpunt met het hoofd.

Uitslagen Eredivisie speelronde 19

Speelronde 19 in de Eredivisie is voorbij en bovenin beginnen de contouren zich af te tekeken. De platte kar kan bijna van stal in Eindhoven, alhoewel er nog veel mis kan gaan met maar zes punten voorsprong. Desalniettemin is PSV de morele winnaar. FC Dordrecht behaalde daarnaast haar allereerste thuisoverwinning in de Eredivisie.

Op vrijdag was het tijd voor de eerste van drie karakteristieke wedstrijden dit weekend: Twente - Heracles. De thuisploeg had de nodige moeite, maar na rust werd het toch zonnig in Enschede toen Ramon Zomer de 1-0 kado deed aan de thuisclub. Bilal Ould-Chikh zorgde nog voor een mooie afsluiting met een schitterende treffer. De 17 jarige speler schoot prachtig de 2-0 binnen.

Op zaterdag begon PSV in Leeuwarden tegen Cambuur. Weliswaar eindigden de vorige twee wedstrijden in Friesland voor PSV in een nederlaag, tegen Cambuur kwam de ploeg wel tot een 2-1 overwinning. De Eindhovenaren toonden zich vooral effectief: 2 kansen leverden 2 goals op en achterin werd bijna alles tegengehouden. Een uur later waren de wedstrijden in Zwolle en Dordrecht voorbij. Een stormachtig begin in Zwolle zorgde voor twee vroege goals, maar verder dan 1-1 kwam het niet. Dordrecht had veel geluk tegen Excelsior, omdat de enige goal in de wedstrijd kwam na een overtreding van Mart Lieder. Desalniettemin doet Dordrecht na deze overwinning weer serieus mee. Het was de eerste thuisoverwinning, de ploeg won alleen nog maar in Heerenveen.

Datzelfde Heerenveen was dit weekend aardig op schot. Vitesse liet eens te meer zien over een werkelijk fabelachtige verdediging te beschikken, met toppers als Wallace en Rochdi Achenteh. Al na 10 minuten stonden ze met 2-0 achter en de bezoekers mochten blij zijn maar met 4-1 te verliezen.

Zondag was de grote dag voor velen. Ajax-Feyenoord. Topaffiche. Natuurlijk vooral voor Kenneth Vermeer, die zijn sportieve revanche kon halen. Een wedstrijd die zelden in 0-0 eindigt. Helaas voor de neutrale toeschouwer (en voor de fans) was dit vandaag wel zo. Er zat geen vuur in deze wedstrijd. Niemand schoot wat op met deze wedstrijd en uitslag, behalve de concurrenten van Ajax en Feyenoord. Zoals Fred Rutten het noemde: "Een KL-wedstrijd". NAC en Willem II deden hierna een hommage aan deze wedstrijd door hun derby ook in 0-0 te laten eindigen op dezelfde bloedeloze manier. Groningen - Utrecht was wel een alleraardigste pot voetbal. Utrecht kwam meermaals goed weg in de eerste helft. Desalniettemin werd het 2-2 en hadden de bezoekers uiteindelijk perspectief op meer.

Het slotstuk was voor Go Ahead Eagles tegen ADO Den Haag. Het werd 1-0 uit een strafschop nadat Vito Wormgoor net rood had gekregen. Hierna kwam ADO eigenlijk nooit meer aan goed voetbal toe.

PSV staat nu zes punten voor op Ajax, terwijl Feyenoord derde blijft. Dordrecht komt enigszins terug in de strijd, waardoor er weer spanning is om plaats 18.

Uitslagen

Thuis Uit Datum Uitslag
FC Twente Heracles Almelo 23 jan 2015 2-0
SC Cambuur PSV 24 jan 2015 1-2
FC Dordrecht Excelsior 24 jan 2015 1-0
PEC Zwolle AZ 24 jan 2015 1-1
sc Heerenveen Vitesse 24 jan 2015 4-1
Ajax Feyenoord 25 jan 2015 0-0
FC Groningen FC Utrecht 25 jan 2015 2-2
NAC Breda Willem II 25 jan 2015 0-0
Go Ahead Eagles ADO Den Haag 25 jan 2015 1-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 19 16 1 2 49 51 - 15
2 Ajax 19 13 4 2 43 45 - 17
3 Feyenoord 19 10 5 4 35 33 - 16
4 PEC Zwolle 19 10 3 6 33 36 - 23
5 AZ 19 9 5 5 32 29 - 26
6 FC Twente 19 8 7 4 31 34 - 24
7 sc Heerenveen 19 7 7 5 28 27 - 23
8 SC Cambuur 19 7 6 6 27 30 - 29
9 FC Groningen 19 6 7 6 25 21 - 28
10 Willem II 19 7 3 9 24 26 - 29
11 FC Utrecht 19 7 3 9 24 33 - 37
12 Vitesse 19 5 7 7 22 36 - 32
13 Excelsior 19 4 8 7 20 26 - 37
14 Go Ahead Eagles 19 5 4 10 19 23 - 37
15 ADO Den Haag 19 3 8 8 17 24 - 32
16 Heracles Almelo 19 5 1 13 16 27 - 41
17 NAC Breda 19 3 5 11 14 17 - 41
18 FC Dordrecht 19 2 4 13 10 13 - 44

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Mark Uth sc Heerenveen 12 19
Memphis Depay PSV 11 15
Michiel Kramer ADO Den Haag 11 18
Luuk de Jong PSV 10 17
Bartholomew Ogbeche SC Cambuur 10 17
Michael de Leeuw FC Groningen 10 18
Ruud Boymans FC Utrecht 9 9
Luc Castaignos FC Twente 9 16
Arkadiusz Milik Ajax 8 13
Tomáš Necid PEC Zwolle 8

14

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
FC Dordrecht sc Heerenveen 30 jan 2015 20.00
PSV Willem II 31 jan 2015 18.30
Excelsior NAC Breda 31 jan 2015 19.45
FC Groningen Go Ahead Eagles 31 jan 2015 19.45
FC Twente SC Cambuur 31 jan 2015 20.45
Feyenoord ADO Den Haag 01 feb 2015 12.30
FC Utrecht PEC Zwolle 01 feb 2015 14.30
Vitesse Ajax 01 feb 2015 14.30
AZ Heracles Almelo 01 feb 2015 16.45

Bussemaker: Nieuwjaarsgift voor homo-fonds

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker stort veertigduizend euro in het Bob Angelo Fonds voor kleinschalige initiatieven die de acceptatie van lesbiennes, homos, biseksuelen en transgenders moeten verbeteren. Dat maakte ze zondagavond bekend op de nieuwjaarsreceptie van het COC in Amsterdam.

Vrijheid en verdraagzaamheid en gelijke rechten voor lesbiennes, homos, biseksuelen of transgenders zijn 'jonge waarden waar land en regering pal voor staan', hield Bussemaker de receptiegangers voor. "Door wetten te veranderen, door homofobie keihard aan te pakken. Maar vooral door het gesprek op straat, op de werkvloer, op het voetbalveld en in de klas te ondersteunen."

"Tolerantie is nooit een rustig bezit. We moeten voortdurend op scherp staan", betoogde de bewindsvrouw. Ze zei tegen aparte scholen te zijn voor lesbiennes, homos, biseksuelen of transgenders 'zoals nu in Engeland wordt voorgesteld'.

"Dan kweek je reservaten. Dat is een vrijbrief voor segregatie. Dan overwint de angst. Als we willen dat álle Nederlanders onze waarden naleven ten aanzien van seksuele diversiteit, dan moeten we ook zorgen dat we álle Nederlanders bereiken. Juist op de scholen, omdat dat de weinige plekken zijn waar geen gescheiden werelden zijn."

De helft van het genoemde bedrag moet volgens Bussemaker worden besteed aan initiatieven bedoeld voor jongeren.

Arsenal weet wel te winnen in FA Cup

In tegenstelling tot Chelsea, Manchester City en Southampton heeft Arsenal wel de vijfde ronde van de FA Cup weten te bereiken. In Brighton werd met 2-3 gewonnen van Brighton & Hove Albion, wat uitkomt in de Championship.

Theo Walcott bracht Arsenal al in de tweede minuut op voorsprong tegen de nummer negentien van de tweede divisie, waar Danny Holla de hele wedstrijd speelde. Mesut Özil wist halverwege de eerste helft de voorsprong zelfs te verdubbelen. Na rust bracht Chris O'Grady de spanning terug door de 2-1 binnen te schieten, maar enkele minuten later was het verschil toch weer twee door een volley van Tomas Rosicky. Sam Baldock maakte een kwartier voor tijd de 2-3, maar dat bracht The Gunners niet meer in gevaar.

West Ham United heeft zich zondagmiddag ook geplaatst voor de volgende ronde. In Bristol werd er met 0-1 gewonnen van Bristol City. Pas in de 81e minuut werd het duel tussen de nummer zeven van de Premier League en de nummer twee van League One (derde niveau) beslist. Diafra Sakho maakte de enige treffer van de wedstrijd.

Aston Villa hoort ook bij de laatste zestien ploegen in de FA Cup. Thuis werd er met 2-1 gewonnen van Championship-koploper AFC Bournemouth. Carles Gil bracht het publiek op Villa Park in extrase met een fraai afstandsschot. In de 71e minuut was het Andreas Weimann die er 2-0 van maakte. De aansluitingstreffer van Callum Wilson kwam diep in blessuretijd te laat.

Maandag is nog één duel in de vierde ronde van de FA Cup. Rochdale krijgt Stoke City op bezoek. Maandagavond is ook de loting van de achtste finales. 

'Agressieve' Vonn raast naar zege super-G St Moritz

Skiester Lindsey Vonn heeft in het Zwitserse St Moritz de super-G gewonnen tijdens de World Cup in het skioord. De Amerikaanse werd een dag eerder slechts 23e op de afdaling, na een grote fout, en was vastberaden om revanche te nemen.

Met het mes tussen de tanden raasde Vonn naar beneden, waarbij ze de meest extreme lijnen nam en meerdere keren bijna onderuit leek te gaan. Het ging echter razendsnel, want aan de finish had ze liefst 1,48 seconden voorsprong op de op dat moment leidende Zweedse Kajsa Kling. Met 1,10 seconden kwam Nicole Hosp uit Oostenrijk nog dichterbij, terwijl haar landgenote Anna Fenninger het Vonn zelfs nog lastig leek te maken. Zij kwam echter 0,24 seconden tekort om de Amerikaanse van haar 64e World Cup-zege af te houden.

De Sloveense Tina Maze - leidster in de World Cup - was hard op weg om een tijd neer te zetten die goed zou zijn voor het podium. Bij de laatste poort, letterlijk in het zicht van de finish, ging het echter fout en kon ze de bocht niet houden. Maze blijft wel ruim aan de leiding in de algemene World Cup, maar ziet Fenninger en nu ook Vonn alsmaar dichterbij komen. Net als in de World Cup op de afdaling gaat Vonn inmiddels ook aan de leiding in de stand om de super-G-titel.

Voor de Amerikaanse was het een perfecte voorbereiding op het WK, wat over ruim een week begint. De snelle disciplines worden daar geskied op 'haar' Raptor-piste in Beaver Creek, waar het WK op 3 februari begint met de super-G.

Vonn ligt bijna plat op de sneeuw in één van de scherpe bochten in St Moritz (Foto: Getty)

Dumoulin tevreden met vierde plaats Down Under

Wielrenner Tom Dumoulin is tevreden met zijn vierde plaats in het eindklassement van de Tour Down Under. De Limburgse renner van Giant-Alpecin moest in de openingswedstrijd van de World Tour drie Australiërs voor zich dulden: Rohan Dennis, Richie Porte en Cadel Evans. "Vooraf had ik getekend voor de vierde plaats, want mijn voorbereiding was niet al te best", liet Dumoulin zondag weten op de website van zijn team.

Het verschil met winnaar Dennis was 22 seconden. Dumoulin liep de achterstand op in de vijfde etappe op zaterdag. "In de race ging het uiteindelijk steeds beter lopen. Het is geen schande om vierde te worden achter drie Australiërs die wel in vorm waren. De ploeg heeft ook de hele week hard voor me gewerkt, dus ik ben blij dat ik met een goed resultaat naar huis kan."

Ploegleider Addy Engels beaamde de lezing van zijn pupil. "Die vierde plaats was boven verwachting."

Uitslag Go Ahead Eagles - ADO Den Haag

Om 16.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Go Ahead Eagles en ADO Den Haag. De thuisploeg won de wedstrijd met 1-0. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Go Ahead Eagles

1 - 0

ADO Den Haag

 43' v.d. Linden(pen)    
 
 Gele kaart: Duits, (Go Ahead Eagles), Malone, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: , Wormgoor (41) (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: ?
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Amevor
Vriends
v.d.Linden
Schenk
Lambooij
Overgoor (Rijsdijk/81)
Duits
W.Verhoek (Lewis/74)
Kolder (Schalk/90 3)
Turuc
  Hansen
Zuiverloon (Houtkoop/77)
Wormgoor
Derijck
Meijers
Jansen (Schet/77)
Malone
Alberg (Ebuehi/65)
Bakker
Kramer
v.Duinen

Politie Groningen schiet gewapende man dood

De politie heeft zondag in Groningen een man doodgeschoten die in de buurt van het Groninger Museum met grote messen liep te zwaaien. De man probeerde in te steken op omstanders, aldus een politiewoordvoerder. Toen de man door agenten werd aangesproken, sloeg hij op de vlucht.

Agenten gingen achter hem aan en losten eerst een waarschuwingsschot. Daarna werd gericht op de man geschoten, waarna hij in het water bij het museum terechtkwam. Toen de politie hem eruit haalde, bleek hij te zijn overleden. Reanimatie mocht niet meer baten.

Wie de man is, is nog niet bekend. Ook moet volgens de woordvoerder de precieze doodsoorzaak nog worden onderzocht. Hij noemt het waarschijnlijk dat de Rijksrecherche het schietincident gaat onderzoeken.

Politie Groningen schiet gewapende man dood
Politie Groningen schiet gewapende man dood (Foto: ANP)

Nieuwe sneeuwbuien op komst?

Nieuwe sneeuwbuien op komst? Volgens de MeteoGroup wel. Nadat we zaterdag op veel plaatsen de eerste échte sneeuw van deze winter hebben gekregen, is de kou echter nog niet uit de lucht. Vanaf het einde van de week arriveren er nieuwe sneeuwbuien in ons land.

De eerste dagen is er nog weinig aan de hand, maar daar kom ik op terug in mijn reguliere weerberichten die ik weer ga hervatten.

De sneeuwbuien worden veroorzaakt door een ijskoude bovenlucht. Op 5 kilometer hoogte koelt het af naar -30 tot misschien wel -40 graden. Voeg daarbij nog eens een relatief warme Noordzee waar de koude lucht overheen stroomt en dan heb je precies datgene wat nodig is voor een aantal onvervalste sneeuwbuien. Toch is het zelfs een paar dagen van te voren nog moeilijk aan te geven waar en wanneer de buien zullen vallen. Overdag dooit het een aantal graden, maar in buien zakt het kwik weer tot net onder 0, zodat er ook overdag misschien wel een sneeuwdekje inzit. Echt mooi zal het pas worden als er een Polar Low zou ontstaan, maar die zijn hélemaal niet te voorspellen.

De kans op ijzel is op dit moment nog niet zo groot.

De reden waarom er opnieuw winterweer op komst is heeft te maken met de sterk uiteengeslagen Poolwervel. Meer informatie hierover vind je op www.weer.nl.

Kijken we nog even naar de gladheid: Alleen in gebieden waar sneeuw ligt komen nog enkele gladden plekken voor. Opvriezing verwacht ik echter niet, omdat het de komende nacht boven het vriespunt blijft. Morgenavond- en nacht is de kans op gladheid wat groter omdat het na een regenstoring gaat opklaren.

Tot morgen!

Exitpoll: Syriza wint ruim in Griekenland

De Griekse verkiezingen lijken te zijn gewonnen door de links-radicale partij Syriza. Een exitpoll wijst zondag op een ruime overwinning voor Syriza.

Syriza, de partij van oppositieleider Alexis Tsipras, wil opnieuw gaan onderhandelen met de Europese Unie, de grote geldschieter van Griekenland, om gunstigere betalingsvoorwaarden af te dwingen voor de verstrekte noodleningen. Volgens de conservatieven van premier Antonis Samaras streeft Syriza een droombeeld na en riskeert zij het prille herstel van de Griekse economie om zeep te helpen.

"Deze verkiezingen zijn cruciaal voor onze toekomst en die van onze kinderen", zei Samaras zondag nadat hij zijn stem had uitgebracht in een Zuid-Grieks stadje. "Vandaag beslissen we of we verdergaan met kracht, met veiligheid, met zekerheid, of dat we in een avontuur terechtkomen."

Tsipras bracht zijn stem uit in Athene. "De tijd van links is gekomen", scandeerde jeugdige partijgenoten. "We hebben vijf jaar gewacht op dit moment", zei Tsipras ontspannen tegen hem omringende journalisten. "Vandaag staat het Griekse volk voor de opdracht de resterende stap te maken naar de terugkeer van hoop, het einde van angst, en de terugkeer van democratie en waardigheid in ons land", vervolgde de oppositieleider buiten het stembureau.

De extreemrechtse partij Gouden Dageraad doet het ook goed in de peilingen en strijdt om de derde plaats.

Minder mensen op straat voor Pegida in Dresden

Een anti-islamprotest in het Duitse Dresden heeft zondag minder mensen op de been gekregen dan de afgelopen weken. Volgens de politie deden ruim zeventienduizend mee aan de demonstratie van de groep Pegida.

De hoogste opkomst voor een Pegida-protest tot dusver was twee weken geleden, toen 25 duizend mensen kwamen opdagen. Zo'n vijfduizend mensen hielden zondag een tegenprotest in Dresden. Pegida wilde vorige week ook demonstreren, maar zag daar uiteindelijk vanaf nadat er online dreigementen tegen de groep waren opgedoken.

Pegida, dat in het Duitsland staat voor Patriottische Europeanen Tegen de Islamisering van het Avondland, zegt dat de protesten en de groep zelf niet racistisch van aard zijn. Een van de oprichters bracht de groep echter afgelopen week in verlegenheid, nadat Facebook-berichten van hem in de media waren verschenen waarin hij verkleed als Adolf Hitler poseerde en vluchtelingen 'vies' noemde. Lutz Bachmann heeft zijn functie binnen de beweging neergelegd.

Veel Duitse politici, onder wie bondskanselier Angela Merkel, hebben zich al meermaals uitgesproken tegen de groep.

Carlsen wint schaaktoernooi van Wijk aan Zee

Magnus Carlsen heeft voor de vierde keer in zijn carrière het internationale schaaktoernooi van Wijk aan Zee op zijn naam weten te schrijven. De wereldkampioen uit Noorwegen remiseerde in de dertiende en laatste ronde met de Kroaat Ivan Saric.

Carlsen kwam uiteindelijk op negen punten, een half punt meer dan de Fransman Maxime Vachier-Lagrave, de Nederlander Anish Giri, de Amerikaan Wesley So en de Chinees Ding Liren. Giri remiseerde vandaag tegen Radoslaw Wojatszek en So versloeg Loek van Wely.

Magnus Carlsen eerder dit toernooi. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen).

Magnus Carlsen eerder dit toernooi. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen).

De Challengergroep, voorheen grootmeester B-groep, werd gewonnen door de vijftienjarige Chinees Yi Wei. Hij zal volgend jaar bij de Masters mogen spelen. Met deze zege zal zijn FIDE-rating stijgen naar boven de 2700 en hij is daarmee de jongste schaker ooit met zo'n rating.

Uitslagen laatste speelronde - Masters
Wesley So - Loek van Wely 1-0
Radoslaw Wojtaszek - Anish Giri ½-½
Magnus Carlsen - Ivan Saric ½-½
Levon Aronian - Liren Ding 0-1
Fabiano Caruana - Maxime Vachier-Lagrave 0-1
Yifan Hou - Vasil Ivanchuk ½-½
Baadur Jobava - Teimour Radjabov 1-0

Eindstand
1. Magnus Carlsen 9
2. Wesley So 8,5
2. Maxime Vachier-Lagrave 8,5
2. Liren Ding 8,5
2. Anish Giri 8,5
6. Vasil Ivanchuk 7,5
7. Fabiano Caruana 7
8. Teimour Radjabov 6
9. Radoslaw Wojatszek 5,5
9. Levon Aronian 5,5
11. Yifan Hou 5
12. Ivan Saric 4,5
13. Loek Van Wely 4
14. Baadur Jobava 3

Tientallen doden bij luchtaanvallen Pakistan

Luchtaanvallen van het Pakistaanse leger in het noordwesten van het land hebben aan zeker 35 militanten het leven gekost. Dat heeft het leger bekendgemaakt.

Doelwit van de aanvallen was het stadje Datta Khel, in Noord-Waziristan. Het leger begon vorig jaar juni een offensief tegen de opstandelingen die zich in het gebied bij de grens met Afghanistan ophouden. Volgens het leger zijn tot dusver meer dan tweeduizend militanten gedood. Ook zijn er bijna tweehonderd militairen gesneuveld.

Komedie Homies trekt volle zalen

De komedie Homies trekt volle zalen in de Nederlandse bioscopen. De film over vier lapzwansen die binnen een week 22 kilo coke moeten verkopen, trok in de eerste drie dagen meer dan vijftigduizend bezoekers, blijkt uit de cijfers van de Nederlandse bioscopen. De film is daarmee hard op weg om binnen een week de gouden status te behalen.

Homies is het regiedebuut van Jon Karthaus, tot nu toe vooral bekend als acteur uit de Zoop-films. De hoofdrollen worden gespeeld door Robert de Hoog, Tibor Lukacs, Gijs Naber en Manuel Broekman.

Homies is overigens niet de best bezochte Nederlandse film. Op de eerste plaats staat nog steeds onaantastbaar de komedie Gooische Vrouwen 2. De film van regisseur Will Koopman over de avonturen van vier verwende vrouwen uit het Gooi is hard op weg de twee miljoen bezoekers te passeren.

Schippers duikt onder limiet EK indoor

Dafne Schippers is zondag bij haar eerste indoorwedstrijd meteen onder de limiet voor de Europese kampioenschappen gedoken. De Europees atlete van 2014 snelde in het Omnisport van Apeldoorn op de 60 meter naar 7,20 seconden, vijf honderdsten onder de vereiste 7,25.

De tijd was geen persoonlijk record. Haar beste tijd op de kortste sprintafstand is 7,14. De EK indoor zijn van 5 tot en met 8 maart in Praag.

Van der Poel wint in Hoogerheide

Veldrijder Mathieu van der Poel heeft in Hoogerheide voor het eerst een wereldbekerwedstrijd bij de profs gewonnen. Hij bleef in de Grote Prijs Adrie van der Poel, een wedstrijd vernoemd naar zijn vader, de Belgen Wout van Aert en Gianne Vermeersch voor.

De 19-jarige Van der Poel besloot onlangs om volgende week bij het wereldkampioenschap bij de profs te starten. Gevolg was echter dat hij ook andere wedstrijden voortaan bij de elite moet rijden.

De eindzege in de wereldbeker ging naar de Belg Kevin Pauwels.

'George Clooney moet van vrouw op dieet'

George Clooney is door zijn kersverse vrouw op dieet gezet. Een bron vertelt aan Daily Star dat de acteur sinds zijn bruiloft in september flink wat kilo's is aangekomen en dat vindt zijn vrouw maar niks. "Amal heeft mij verteld dat George zich nu aan vijf regels moet houden, als hij dat doet is hij in no time weer in shape", verklapt een ingewijde.

De wereldberoemde acteur zou voorlopig geen alcohol mogen drinken en vet vlees staat voorlopig ook niet op het menu. Daarbij moet de 53-jarige Clooney minderen met zuivelproducten en koolhydraten, en ook moet hij zijn cholesterol vaker laten checken. "George heeft veel discipline, maar dit zal hem best zwaar vallen. Hij houdt namelijk erg van Mexicaans eten en hij loopt ook nog wel eens een fastfoodrestaurant in", weet de bron.

Volgens bronnen hoopt de 36-jarige Amal dat haar man al flink wat overtollige kilo's kwijt is tegen het einde van februari, als de Oscars worden uitgereikt. In maart zou Clooney weer helemaal in vorm moeten zijn, dan beginnen de opnames van een nieuwe film.

Flat Haarlem ontruimd na brand in kelderbox

Bewoners van de eerste vijf verdiepingen van een flat aan de Engelandlaan in Haarlem zijn zondag geëvacueerd nadat brand was uitgebroken in een kelderbox. Dat maakte de brandweer bekend.

De brand leidde tot veel rookontwikkeling. Uit veiligheidsoverwegingen is besloten de eerste verdiepingen te ontruimen. Enkele tientallen mensen staan op straat. Voor hen wordt tijdelijke opvang elders gezocht. Het is nog niet duidelijk of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

Roda JC pijnlijk onderuit in Limburgse derby

Roda JC heeft zondag in de Limburgse derby tegen Fortuna Sittard een pijnlijke nederlaag geïncasseerd. De ploeg uit Kerkrade verloor op eigen veld met 1-3 van de veel lager geklasseerde provinciegenoot. Roel Janssen was de gevierde man bij de bezoekers. Hij bracht alle treffers van Fortuna Sittard op zijn naam.

In de 86e minuut kwam de Belg Tom van Hyfte nog tot scoren voor de thuisclub, die als nummer drie van de Jupiler League nu op negen punten staat van koploper NEC. Fortuna Sittard belandde door de knappe zege op de veertiende plek.

In de andere Limburgse derby tussen VVV-Venlo en MVV Maastricht zegevierde de thuisploeg met 3-0. Gianluca Nijholt bracht twee treffers op zijn naam voor de ploeg uit Venlo. Jerold Promes nam het derde doelpunt voor zijn rekening. VVV staat op de achtste plaats, MVV is voorlaatste.

Zilver en brons voor relayploegen op EK shorttrack

Op de Europese kampioenschappen shorttrack hebben de dames zilver gepakt op het onderdeel relay. Voor de heren werd het slechts een bronzen medaille. De relay werd bij zowel de mannen als de dames gewonnen door Rusland. 

Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Suszanne Schulting reden tot vier ronden voor het eind aan kop. maar konden het tempo in de eindstrijd net niet volhouden. Van Ruijven moest Rusland in de slotfase laten gaan en Van Kerkhof kon in de laatste ronde geen beslissende inhaalmanoeuvre meer plaatsen.

Oranje, in een nieuwe formatie zonder de niet fitte Jorien ter Mors en de gestopte Sanne van Kerkhof, werd van 2011 t/m 2014 nog Europees kampioen. Het brons ging uiteindelijk naar Hongarije. 

Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat werden derde achter Rusland en Hongarije. Met nog enkele ronden op het bord pasten de Russen echter een slimme aflossing toe waardoor ze de kop konden nemen. Vervolgens raakte Knegt in gevecht met een Hongaarse tegenstander en leek daarbij een botte schaats op te lopen. Hij kon in ieder geval niet meer opstomen naar een betere positie dan de derde plek. Het is voor Rusland de derde Europese titel op rij.

Verkeersruzie op A58 leidt tot ongeluk

Irritatie tussen twee automobilisten op de A58 bij Etten-Leur leidde zondag tot een ongeval, waarbij twee auto's in de sloot belandden. Dat maakte de politie zondag bekend.

Een 29-jarige vrouw in een Seat reed op de linkerbaan om een vrachtwagen in te halen. Dat ging volgens een 37-jarige automobiliste in een Alfa Romeo die achter haar reed blijkbaar niet snel genoeg en zij ging bumperkleven op haar voorgangster. Die tikte daarop even haar rempedaal aan. Dit tot woede van de bestuurster van de Alfa Romeo.

Na een inhaalmanoeuvre ging de Seat weer naar rechts. Toen de Alfa Romeo de Seat vervolgens inhaalde, maakte de bestuurster een kleine stuurbeweging naar rechts. Ze verloor daarbij de macht over het stuur en beide auto's raakten van de weg. De Alfa Romeo lag op zijn kop in de sloot. De vijf inzittenden, onder wie twee kinderen, konden er zelf uit komen.

Meer rust, minder rommel in Amsterdamse grachten

De grachten in de hoofdstad zijn vorig jaar een stuk rustiger geworden, meldt de gemeente Amsterdam zondag. Er waren in 2014 minder boten op het water dan in 2013 en er zijn meer milieuvriendelijke vaartuigen gekomen. Wethouder Udo Kock (Financiën en Water) meent dat het beleid van de afgelopen jaren zich nu uitbetaalt. "Daardoor is er minder rommel op het water en minder overlast."

Er is de afgelopen jaren meer ruimte gekomen in de grachten. Er liggen nu ongeveer tienduizend vaartuigen, tegen 12.200 in 2001. Bovendien is het aantal rommelboten en niet-betalende boten met 27 procent afgenomen, aldus de gemeente.

Amsterdam heeft verdere maatregelen genomen om het vaarwater voor iedereen rustiger te maken.

Uitslagen Eredivisie 25/01/2015

Om 14.30 werden er 2 wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Er werd door alle ploegen een punt gepakt. In Breda scoorde men niet, in Groningen scoorden beide ploegen twee maal. Hieronder de statistieken:

FC Groningen

2 - 2

FC Utrecht

 32' Chery
 51' De Leeuw
   33' Duplan 
 56' Ayoub 
 
 Gele kaart: Mahi, (FC Groningen), Leeuwin, Kali, (FC Utrecht)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: -
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Burnet (Van Nieff/15)
Rusnak
Tibbling
Kieftenbeld
Chery (Mahi/65)
Antonia (Hoesen/46)
De Leeuw
  Ruiter
Kum
Leeuwin
Letschert
Hardeveld (Markiet/84)
Janssen
Kali
Ayoub
Duplan
Haller (Rubin/65)
Peterson (Barazite/76)

NAC Breda

0 - 0

Willem II

 
 Gele kaart: Sarpong, Matic, Falkenburg, (NAC Breda), S. Wuytens, Dijks, (Willem II)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.800
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Marcellis
Koch
Van der Weg
Falkenburg
Swerts
Matic
Sarpong
Fernandez (Zukanovic/83)
Tighadouini (Seuntjens/73)
  Lamprou
Van der Struijk
D. Wuytens
Peters
Dijks
Haemhouts
Braber
S. Wuytens
Sahar (Ondaan/63)
Armenteros
Andrade (Vicento/86)

Erwin Olaf verfilmt roman van Arthur Japin

Fotograaf Erwin Olaf gaat binnenkort zijn speelfilmdebuut maken. Hij werkt aan een verfilming van het boek Een Schitterend Gebrek van schrijver Arthur Japin. Het project wordt deze week gepresenteerd op de Cinemart op het Filmfestival Rotterdam.

Een Schitterend Gebrek vertelt over Giacomo Casanova (1725-1798) en zijn relatie met Lucia, zijn eerste grote liefde. Het scenario wordt door Japin zelf geschreven. De producent van het project is Eyeworks. Het budget is 3,25 miljoen euro.

"Toen ik het boek las, zag ik de scènes meteen voor me", vertelde Olaf recent in een interview. Het verhaal over de liefdesrelatie bezien door de ogen van de vrouw spreekt me erg aan. Bovendien spelen verborgen identiteiten een belangrijke rol in het verhaal, iets waarin ik ook als fotograaf erg geïnteresseerd ben.

Ter voorbereiding op zijn regiedebuut gaat de fotograaf de komende tijd in de VS en Groot-Brittannië cursussen volgen. Het regisseren van acteurs vraagt om een heel andere manier van werken dan het regisseren van een model, erkent hij. Ik merk dat ik soms overrompeld kan zijn door de kracht van acteurs en actrices. Dat gevoel moet ik overwinnen.

De fotograaf heeft de afgelopen decennia overigens wel al een aantal korte films gemaakt. Eerder lagen de rechten van Een Schitterend Gebrek bij de Britse acteur Stephen Fry, maar dit project kwam niet van de grond. Het wordt het eerste verfilmde boek van Japin.

Duitsland stopt wapenexport aan Saudi-Arabië

Duitsland stopt met de omstreden, maar lucratieve export van wapens aan Saudi-Arabië. Dat maakte de regering in Berlijn zondag bekend. De exacte reden van de exportstop wil de overheid niet geven, maar volgens bronnen is de situatie in de regio te instabiel.

Volgens de krant Bild am Sonntag is dat woensdag al besloten, toen bleek dat bondskanselier Merkel en een groot aantal ministers uit haar kabinet voorstander van de exportstop zijn.

Voor de Duitse wapenindustrie is Saudi-Arabië een belangrijke klant. Toch is de export naar het olierijke koninkrijk omstreden, omdat het land volgens critici de mensenrechten schendt. De minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier (SPD), geeft in de krant kritiek op de veroordeling van de islamkritische blogger Raif Badawi, die lijfstraffen kreeg.

Duitsland is met 360 miljoen euro de twee-na-grootste wapenexporteur ter wereld.

Duitsland stopt wapenexport aan Saudi-Arabië
Duitsland stopt wapenexport aan Saudi-Arabië (Foto: ANP)

Eindhovense agenten krijgen tikken

Het incasseringsvermogen van de politie in Eindhoven is in de nacht van zaterdag op zondag weer eens op de proef gesteld. Drie agenten werden 'getrakteerd' op een kopstoot of vuistslag van twee verdachten die werden opgepakt in het centrum van de stad.

Een van de agenten werd zelfs twee keer het slachtoffer van agressie van het duo. Eerst kreeg hij een kopstoot van een amokmaker, waarbij hij een bloedneus opliep. Niet veel later werd hij door een andere probleemveroorzaker, die ook met geweld was opgepakt, in de politieauto met bloed in het gezicht gespuugd.

De twee verdachten zitten nog vast. Het is een 29-jarige man die op de Stratumsedijk een taxichauffeur lastig viel. De ander, 21 jaar oud, deed moeilijk na een opstootje onder uitgaanspubliek op de Bleekstraat.

Knegt pakt Europese titel in Dordrecht

De afsluitende dag van de Europese kampioenschappen shorttrack in Dordrecht. De dag begint met de 1000 meter en daarna volgt nog de afsluitende 3000 meter in de superfinale. Aan de laatste afstand doen de acht schaatsers mee met de meeste punten in het algemeen klassement. Dit bericht zal steeds worden bijgehouden. 

Bij de heren leidt Sjinkie Knegt het algemeen klassement met 55 punten. Nummer twee en drie zijn de Russen Victor An (42 punten) en Semen Elistratov (34 punten). Het kan nog alle kanten op, want een afstandsoverwinning levert 34 punten op. De nummers twee en drie op een afstand krijgen 21 en 13 punten. Bij de dames lijkt het wel al beslist. De Britse Elise Christie won zaterdag de 1500 en 500 meter en heeft 68 punten. Sofia Prosvrinova volgt met 42 punten en de nummer drie Veronique Pierron heeft vijftien punten.

De dag begon met de kwartfinale bij de dames. Lara van Ruijven, vijfde in het algemeen klassement, werd derde en is uitgeschakeld. Kansen op een eventuele medaille zijn nu verkeken. De zeventienjarige Suzanne Schulting werd vierde en laatste in haar kwartfinale en is ook klaar. Yara van Kerkhof werd tweede in de laatste kwartfinale achter Elise Christie en is wel door. 

Bij de heren werden Daan Breeuwsma en Freek van de Wart tweede in hun kwartfinale. Breeuwsma werd tweede achter Sandor Shaolin Liu en Van der Wart achter Samen Elistratov. Ook Sjinkie Knegt is door, hij won zijn kwartfinale. Ook Victor An is door naar de halve finale. Hij won de laatste kwartfinale. 

Update 14.50 uur

Het lukte Yara van Kerkhof niet om de A-finale te halen. Ze kwam 0,007 te kort in de halve finale. Charlotte Gilmartin (G-B) en Sofia Prosvinova (Rus) werden eerste en tweede. De andere finalisten bij de dames zijn en Agne Sereikaite (Let) en Arianne Fontana (Ita). Elise Christie won wel de heat, maar kreeg een penalty voor een schouderduw tegen Fontana. 

Update 15.00 uur

Alle Nederlandse heren zaten in de tweede halve finale. De nummers één en twee in de eerste halve finale waren de Russen Semen Elistratov en Victor An. Freek van der Wart en Sjinkie Knegt zijn de andere finalisten. Daan Breeuwsma werd derde in de tweede halve finale en moet naar de B-finale. 

Update 15.20 uur

De finale bij de dames is gewonnen door Sofia Prosvinova en is daarmee de leidster in het algemeen klassement. Ze had op twee ronden voor het einde een prachtige inhaalmanoeuvre waardoor ze ging van de vierde naar de eerste plaats. Tweede en derde werden Arianne Fontana en Agne Sereikaite. Prosvinova heeft nu 76 punten in het klassement, acht punten voorsprong op Elise Christie. Arianna Fontana staat derde met 28 punten. 

Lara van Ruijven staat na drie afstanden achtste en plaatst zich als laatste voor de superfinale over 3000 meter. 

Update 15.35 uur

Sjinkie Knegt heeft de 1000 meter op zijn naam geschreven. Hij won voor Freek van der Wart, Victor An en Semen Elistratov. Op anderhalve ronde maakte An een fout, waar had zijn landgenoot Elistratov het meeste van had. Knegt heeft nu 89 punten en An 50. In de superfinale zijn nog 34 punten te verdienen voor de winnaar en nog vijf voor de tussensprint. Als Knegt foutloos blijft in de superfinale, dan heeft hij de Europese titel binnen.  

Elistratov (47 pt.), Freek van der Wart (29) en Breeuwsma (16) staan respectievelijk derde, vierde en vijfde in het algemeen klassement. 

Update 16.07 uur

De superfinale bij de vrouwen is gewonnen door Patrycja Maliszewska (Pol). Zij pakte in het begin een ronde voorsprong en gaf dit niet meer weg. Ze werd uiteindelijk derde in het algemeen klassement. Elise Christie werd tweede voor Veronique Perron, die derde werd. Doordat Sofia Prosvinova zesde werd, ging de Europese titel alsnog naar Christie. De Russin werd tweede. Lara van Ruijven werd vijfde in de superfinale, maar bleef achtste in het algemeen klassement. 

Update 16.15 uur

De Israëliër Vladislav Bykanov pakte direct een ronde voorsprong. Dit was allemaal prima, want daardoor kon Knegt eenvoudig de Europese titel pakken. Bykanov wist zelfs nog een ronde voorsprong te pakken in de superfinale over 3000 meter. Hij won de afsluitende afstand en werd vierde in het algemeen klassement. 

Victor An werd tweede voor Elistratov en Knegt. Na 2012 is dit de tweede Europese titel voor Knegt. An werd tweede en het brons was voor Elistratov. Freek van der Wart en Daan Breeuwsma werden vijfde en zesde op dit Europees kampioenschap. 

Sjinkie Knegt viert zijn Europese titel. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Sjinkie Knegt viert zijn Europese titel. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Murray vecht zich naar kwartfinales

Andy Murray heeft zondag voor de zesde keer op rij de kwartfinales bereikt van de Australian Open. De Schotse tennisser vocht zich in een enerverende partij in vier sets langs de Bulgaar Grigor Dimitrov: 6-4, 6-7(5), 6-3 en 7-5.

De als zesde geplaatste Murray kon met moeite een vijfsetter afwenden. Hij stond in de vierde set met 5-3 achter, maar wist vervolgens vier games achtereen te winnen. Hij nam zoete wraak op de Bulgaarse nummer tien van de plaatsingslijst, die hem vorig jaar de weg naar zijn tweede Wimbledontitel versperde.

"Ik was wat gelukkig in die vierde set. Een aantal ballen tegen het net viel precies goed voor mij en dat was het verschil", zei Murray na de hoogstaande partij, waarin fraaie slagenwisselingen, lange rally's en veel breakpoints te zien waren. Hij treft in de kwartfinale de Australische verrassing Nick Kyrgios.

Doden bij herdenkingsprotesten in Egypte

De Egyptische autoriteiten hebben zondag met harde hand een einde gemaakt aan demonstraties die bedoeld waren om het begin van de opstand tegen president Hosni Mubarak in 2011 te herdenken. Zeker drie betogers kwamen om, tientallen mensen raakten gewond of werden gearresteerd.

In de hoofdstad Caïro vielen twee slachtoffers, de derde persoon kwam om in de havenstad Alexandrië. Veel van de betogers in beide steden waren aanhangers van de Moslimbroederschap, die door de huidige regering is aangeduid als terroristische organisatie. De straten van Caïro waren zondag grotendeels uitgestorven. Plekken waar betogers mogelijk willen samenkomen, zoals het Tahrirplein, zijn afgesloten door de politie.

De afgelopen dagen werden meer acties gehouden om de honderden slachtoffers die in 2011 vielen te herdenken. Zaterdag kwam nog een vrouwelijke betoger om in de hoofdstad. Shaimaa el-Sabagh trok met anderen door de stad en scandeerde 'brood, vrijheid en sociale gerechtigheid', een van de leuzen die ook in 2011 werd gebruikt. Ze had een bloemenkrans bij zich die ze bij het Tahrirplein wilde plaatsen.

In diverse video's van de actie is te zien hoe twee gemaskerde agenten hun wapens op El-Sabagh richten. Even later zijn schoten te horen. In het volgende beeld ligt ze dood op de grond. De autoriteiten zeggen haar dood te onderzoeken. De begrafenis van El-Sabagh verliep zondag zonder incidenten.

De regering van president Abdel-Fatah el-Sissi namt in 2013 een wet aan die alle protesten verbiedt tenzij de autoriteiten van tevoren toestemming verlenen. Tientallen mensen zijn veroordeeld voor het schenden van deze wet. Tegelijkertijd zijn duizenden aanhangers en leden van de Moslimbroederschap, waar ook de afgezette president Mohammed Morsi lid van was, achter de tralies gezet.

Sparta dendert over Jong Ajax heen

Sparta heeft de eerste thuiswedstrijd onder de nieuwe trainer Alex Pastoor zondag met ruime cijfers gewonnen van Jong Ajax. Op Het Kasteel stond het al 4-0 bij rust en eindigde de wedstrijd in 6-0.

Nadat doelman Xavier Mous na een half uur rood had gekregen wegens hands, maakte Sparta vier doelpunten in een kwartier. Achtereenvolgens Thomas Verhaar, Kenny Teijsse, Paul Gladon en Huseyin Dogan scoorden tegen de reserves van de eredivisieploeg, die gelijktijdig in Amsterdam tegen Feyenoord speelde (0-0). Een kwartier voor tijd maakte de deze maand aangetrokken Portugees Yalany Baio zijn eerste doelpunt voor de Spangenaren. Kort daarna zorgde Denis Mahmudov voor 6-0.

Sparta blijft zesde met 36 punten uit 21 wedstrijden. Jong Ajax heeft vijf punten minder.

Britse centrale bank ziet beren op de weg

Het uiteenlopende beleid van centrale banken in de VS, Groot-Brittannië, Europa en Japan kan leiden tot meer turbulentie op de valutamarkten en een verschuiving van de mondiale geldstromen. Dat stelde Mark Carney, president van de Britse centrale bank, in een interview met de krant The Telegraph.

Terwijl de Amerikaanse centrale bank eind vorig jaar zijn derde steunprogramma beëindigde en dat van de Britse centrale bank al maanden ongewijzigd is, hebben de centrale banken in Europa en Japan juist extra stappen aangekondigd.

Carney maakt zich vooral zorgen over de 'schijn van liquiditeit' in een aantal financiële markten. Hij wees er daarbij op dat beleggingsfondsen samen voor 31 duizend miljard euro aan moeilijk te verkopen beleggingen bezitten. "De balansen van banken zijn flink aangepakt. Het zicht op dergelijke fondsen laat te wensen over."

Politie schiet op banden vluchtende verdachte

Een politieagent heeft zaterdagnacht in Weert geschoten op de banden van een auto. De bestuurder van deze auto had zich onttrokken aan een snelheidscontrole en was na een achtervolging door twee politieauto's geblokkeerd. Plotseling gaf de man gas en reed hij hard op de agenten af, die aan de kant sprongen. Een andere agent schoot toen op de auto.

Na de schoten was er nog een korte achtervolging, waarna de politie de auto vond aan de Schutterijlaan zonder mensen erin. De inzittenden van de auto zijn niet meer gevonden.

Boko Haram valt Maiduguri aan

Strijders van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram hebben zaterdagnacht de aanval ingezet op Maiduguri, de grootste stad in het noordoosten van Nigeria. Volgens het Nigeriaanse leger zijn tientallen extremisten gedood of gewond geraakt.

Een bron bij het leger zei dat Boko Haram de stad rond middernacht van drie kanten tegelijk aanviel. Militairen blokkeren de toegangswegen naar Maiduguri, waar meer dan een miljoen mensen wonen. Burgers die proberen de stad te verlaten worden tegengehouden. Niet alleen Maiduguri, maar ook het nabijgelegen stadje Monguno werd aangevallen. Een woordvoerder van de lokale burgerwachten die zich tegen Boko Haram verzetten zei dat Monguno mogelijk in handen zal vallen van de terreurbeweging. In Maiduguri lijkt het leger stand te houden.

Over slachtoffers onder de militairen zei het leger niets, maar een bron bij een ziekenhuis liet weten dat er tientallen gewonde militairen zijn opgenomen.

Filipijnse rebellen doden tientallen agenten

Gevechten met islamitische rebellen in de Filipijnen hebben aan meer dan dertig commando's van de politie het leven gekost. Dat heeft de burgemeester van het dorp waar de slachtoffers vielen bekendgemaakt.

Tientallen leden van een elite-eenheid van de Filipijnse politie trokken zondagochtend het zuidelijke dorp Tukanalipao binnen om iemand op te pakken die verdacht wordt van meerdere bomaanslagen. Eenmaal in het dorp werden de agenten aangevallen door strijders van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront, de beweging die vorig jaar nog een vredesakkoord sloot met de regering.

Uitslag Ajax - Feyenoord

Om half een was het weer tijd voor een van de mooiste affiches in het Nederlandse voetbal: Ajax - Feyenoord. Helaas besloten de ploegen niet al te hard aan een mooi affiche mee te werken. De Klassieker bleef doelpuntloos in een zeer matige wedstrijd waarin Ajax nauwelijks wat kon creeren en Feyenoord slordig om sprong met de spaarzame kansen.

Het duel begon mat, maar in het eerste kwartier waren er toch twee kansen voor de bezoekers. Deze gingen er allebei niet in. Na bijna 20 minuten was er opnieuw een grote kans voor Colin Kazim-Richards, maar oog in oog met Jasper Cillessen schoot hij tegen de voet van de doelman aan. Lex Immers kreeg ook een goede kans en Feyenoord werd duidelijk sterker gaandeweg de eerste helft. Desalniettemin had de ploeg moeite om tot kansen en scoren te komen. Ook uit een corner vlak voor rust wisten de Rotterdammers net niet te scoren. Arek Milik bracht redding op de lijn. Het meest opzienbare moment was wellicht een mogelijke elleboog van Kazim-Richards, maar hiervoor kreeg hij geen kaart. De ruststand was dan ook 0-0, met een fluitconcert van het thuispubliek.

In de tweede helft was het niet veel beter. Het bleef een festijn van slechte passes, fluitconcerten en een strijd op het middenveld. Ajax kon meekomen in de tweede helft maar bleef zwak spelen. Bas Nijhuis viel misschien wel het meeste op. Hij hield de gele kaarten lang op zak, ondanks fikse overtredingen van bijvoorbeeld Jens Toornstra en Ricardo van Rhijn. Pas in de 66e minuut viel er de eerste gele kaart, voor Terence Kongolo. Pas rond de 70e minuut kwam er de eerste echte mogelijkheid voor Ajax, toen Kenneth Vermeer een voorzet van Van Rhijn moest lossen. Lasse Schone kon echter niet profiteren van de afvallende bal.

Vlak voor het begin van het laatste kwartier leek Boetius door de verdediging van ajax te komen, maar op het laatst kon hij worden tegengehouden door de verdediging. Het was een twijfelgeval of Boetius doorgebroken was en Nijhuis gaf geen overtreding. Even later kon diezelfde Boetius een goal maken, maar hij werd nota bene door Kazim-Richards in de weg gezeten. Tien minuten voor tijd was de eerste uitgespeelde kans voor Ajax zichtbaar. Kishna sneed door de defensie, maar Vermeer redde knap. Het was eindelijk de fase van veel kansen. Jens Toornstra kon even later namelijk, in mogelijk buitenspelpositie, een bal vrij inkoppen, maar opnieuw was daar een redding van Cillessen. In de allerlaatste seconden drongen beide ploegen nog aan. Schone kreeg nog een goede schotkans in de allerlaatste seconden van de reguliere speeltijd. Hij ging er niet in en zo bleef het 0-0.


Ajax-speler Lasse Schone in duel met Feyenoorder Jordy Clasie (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AFC Ajax

0 - 0

Feyenoord

 
 Gele kaart: Kongolo, Boetius, (Feyenoord)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.472
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van Rhijn
Van der Hoorn
Moisander
Boilesen (Viergever/81)
Bazoer (Zimling/65)
Andersen
Serero
Schone
Milik (Sigthorsson/46)
Kishna
  Vermeer
Wilkshire
Van Beek
Kongolo
Nelom
Clasie
Immers
El Ahmadi (Vilhena/83)
Toornstra
Kazim Richards
Boetius (Basakircoglu/88)

'Grieken haalden miljarden van spaarrekening'

In de twee maanden voor de Griekse verkiezingen hebben spaarders in het land meer dan tien miljard euro van hun spaarrekeningen gehaald. Ze vrezen dat hun geld niet veilig is bij een overwinning van antibezuinigingspartij Syriza. Dat schreef de Britse krant Sunday Times.

Volgens de krant is de mate waarin rekeningen werden leeggehaald deze maand flink toegenomen. Zo ging het in december om slechts drie miljard euro en in januari tot dusver om ruim zeven miljard euro.

Een Griekse bankadviseur wist te melden dat de Europese Centrale Bank de vier grootste Griekse banken heeft opgedragen elke avond een statusrapportage af te geven.

Ogier wint Rally van Monte Carlo

Sébastien Ogier heeft de Rally van Monte Carlo op zijn naam geschreven. In de traditionele seizoensopener van het World Rally Championship was de Fransman met de Volkswagen 58 seconden sneller dan zijn Finse teamgenoot Jari-Matti Latvala. De Noor Andreas Mikkelsen werd in de derde VW op 2.12 minuten derde.

Ogier domineerde een groot deel van de rally, maar leidde op de eerste dag niet. Dat was rallylegende Sébastien Loeb die af en toe nog zijn wedstrijdje meepikt. De 40-jarige Fransman klapte op dag twee echter met zijn Citroën op een rotsblok en kon de zege vergeten.

Van der Laan: Amsterdam staat voor zijn joodse gemeenschap

"Wij laten het gruwelijke niet opnieuw gebeuren. Amsterdam staat voor zijn joodse gemeenschap." Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zondag bij het spiegelmonument Nooit Meer Auschwitz. Daar werd herdacht dat de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau zeventig jaar geleden werden bevrijd.

Van der Laan ging tijdens zijn toespraak in op recente gebeurtenissen. "We moeten bedenken wat we moeten doen om opkomend antisemitisme tegen te gaan." Hij verwees naar het nazisme uit de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw, waarin joden stap voor stap uit het openbare leven werden verwijderd om uiteindelijk vermoord te worden. "Wij waken ervoor ons sluipenderwijs te laten inkapselen door barbarij."

Over de hedendaagse islamitische barbarij waar hedendaagse joden onder te lijden hebben werd niet met zoveel woorden gesproken.

Deelnemers aan de herdenking vertrokken vanaf 11.00 uur in een stille tocht naar het Wertheimpark, waar de herdenking om 11.30 uur begon.

'Huiseigenaar furieus over energielabel'

De ergernis en woede onder huizenbezitters over het energielabel voor hun woning zijn enorm, meldt De Telegraaf zondag. Niet alleen verloopt de uitgifte chaotisch, maar vooral worden huizenbezitters geconfronteerd met labels die door de overheid willens en wetens te negatief worden ingeschat.

Dat gebeurt om woningeigenaren te bewegen hun huis beter te isoleren. De woordvoerder van verantwoordelijk minister voor Wonen Stef Blok (VVD) geeft toe de energielabels bewust 'aan de conservatieve kant' in te schatten. "We willen niet dat mensen achterover gaan leunen als het gaat om energiebesparing. We willen dat ze in dubbel glas investeren, of vloerisolatie. Dat is ook goed voor de bouw."

Jongetje met slee te water en overleden

Een jongetje van 6 jaar dat zaterdag met zijn slee te water raakte in de Hoofdvaart in Assen, is in het ziekenhuis overleden. Dat meldt de politie zondag.

Op de kant werd een slee gevonden en daaronder een wak in het ijs. Brandweerduikers haalden het kind op het droge, waar hij is behandeld door ambulancepersoneel. Hij is naar het universitaire ziekenhuis in Groningen gebracht, waar hij later bezweek.

Mafkees aangehouden voor brandstichting kerk Nieuwegein

Een 39-jarige man uit Nieuwegein is aangehouden op verdenking van brandstichting in een gebouw in zijn woonplaats. De politie kreeg zaterdagavond een melding dat er rook kwam uit het kerkgebouw De Bazuin aan de Nedereindseweg. De brandweer kon het vuur snel blussen.

De politie hield de dader later op de avond aan in zijn woning. De reden van de brandstichting is niet duidelijk.

Het kerkgebouw is van de Volle Evangelische Gemeente. Volgens de brandweer was de schade niet groot en gingen kerkleden zaterdag direct aan de slag om schoon te maken, zodat de kerkdienst zondag kon doorgaan.

AFA-Zeurpieten protesteren tegen De Ruyter-film

Ook de Haagse actiegroep AFA Den Haag sluit zich aan bij het protest tegen de Michiel de Ruyter-film. Dat heeft de antifascistische organisatie zondag op haar website gemeld.

Net als de groep Michiel de Rover, die eerder al demonstraties aankondigde bij de wereldpremière van de film, vindt ook AFA Den Haag dat Michiel de Ruyter het koloniale verleden van Nederland ten onrechte verheerlijkt. AFA protesteerde zondagochtend al in de haven van Scheveningen, waar een zeilrace plaatsvond ter promotie van de film.

De makers van de Michiel de Ruyter herkennen zich overigens niet in de kritiek van de actiegroepen. "Voor zover wij weten is de vermeende rol van Michiel de Ruyter bij de slavenhandel geen issue onder historici", stelt producent Klaas de Jong. "Sterker nog, hij heeft met eigen geld 2500 slaven vrij gekocht."

De makers hebben uitvoerig historisch onderzoek naar de zeeheld verricht voordat zij de film besloten te maken. De nadruk ligt op het rampjaar 1672 waarin omringende koninkrijken Nederland wilden veroveren en verdelen. "In onze ogen was Michiel de Ruyter een grote held die ervoor gezorgd heeft dat Nederland een vrije en soevereine staat is gebleven."

De wereldpremière vindt maandag plaats in het Scheepvaartmuseum. Michiel de Ruyter (1607-1676) is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen.

Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat Roel Reiné, die de afgelopen jaren flink aan de weg timmerde in Hollywood, weer een Nederlandse film maakt. De hoofdrollen worden gespeeld door Frank Lammers, Barry Atsma en Egbert-Jan Weeber.

Allochtonen-weigerende juwelier overleden

De Nijmeegse juwelier Jos Kamerbeek is zaterdag overleden. De 68-jarige Kamerbeek kreeg landelijke bekendheid toen hij in 2011 een overvaller achtervolgde en daarbij in een diepe bouwput viel. Hij kwam in een rolstoel terecht. Hij besloot geen jonge allochtonen meer in zijn winkel toe te laten, wat onder andere in de Tweede Kamer tot hevige discussies leidde.

De overval waarbij Kamerbeek een gedeeltelijke dwarslaesie opliep, was de achtste die zijn winkel trof. Toen zijn zaak in de publiciteit kwam, kreeg hij vele duizenden steunverklaringen van juweliers en andere winkeliers. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kwam in Nijmegen met de juwelier praten, maar dat leverde volgens Kamerbeek geen afdoende oplossing op.

Kamerbeek besloot kortgeleden zijn winkel te gaan sluiten. Het juweliershuis uit 1754 behoorde tot de oudste van Nederland.

Nadal vindt vorm in Melbourne

De Zuid-Afrikaanse tennisser Kevin Anderson bood zondag met het nodige servicegeweld een set lang tegenstand aan Rafael Nadal, maar toen die storm van harde opslagen luwde, sloeg de Spanjaard genadeloos toe op de Australian Open. In zijn beste partij tot nog toe in het grandslamtoernooi van Melbourne rekende Nadal in drie sets af met Anderson en stootte door naar de kwartfinales: 7-5, 6-1 en 6-4.

"Een geweldig resultaat", noemde Nadal, de huidige nummer drie van de wereld, zijn prestatie. "Ik meen dit serieus. Ik begon aan dit toernooi met een uitschakeling in de eerste ronde in Doha en had daarvoor maanden geen partij gepeeld. Dan is het bereiken van de kwartfinales heel positief", aldus de veertienvoudig grandslamwinnaar.

Nadal treft in de kwartfinale Tomas Berdych. De als zevende geplaatste Tsjech versloeg in de vierde ronde de Australiër Bernard Tomic in drie sets: 6-2, 7-6 (3) en 6-2.

Wippert sprint naar eerste World Tour-zege

Wouter Wippert heeft zondag in de Tour Down Under een prachtige zege geboekt. De Nederlander in dienst van het Australische Drapac Cycling sprintte in de slotrit naar de zege, zijn eerste ooit in de World Tour. Hij liet in de etappe over negentig kilometer, waarbij rondjes werden gereden in en rond Adelaide, de Oostenrijker Heinrich Haussler en de Belg Boris Vallée achter zich. Vrijdag haalde het kanon van Wierden, zoals hij wordt genoemd, in de rit naar Mount Barker al een fraaie ereplaats.

Landgenoot Tom Dumoulin eindigde in het algemeen klassement op de vierde plaats. De coureur van Giant bleef 22 seconden verwijderd van de eindzege. Die ging naar de Australiër Rohan Dennis. Met een tweede plek voor Richie Porte en een derde stek voor Cadel Evans was het podium geheel Australisch.

Voetbalbond wuift protest Iran tegen Irak weg in Azië Cup

Irak kan vooralsnog maandag in de halve finales van de Azië Cup aantreden tegen Zuid-Korea. De Aziatische voetbalbond AFC wees zondag een protest van Iran van de hand.

Iran had een officiële klacht neergelegd na de kwartfinale op vrijdag, die aartsrivaal Irak won na strafschoppen. Volgens de Iraniërs had Irak een niet-speelgerechtigde voetballer opgesteld. Middenvelder Alaa Abdul-Zahra zou nog geschorst zijn wegens een positieve dopingtest.

De AFC kwam zondag bijeen in Sydney om zich over het protest te buigen en oordeelde in het voordeel van Irak. Iran kan nog tegen het besluit in beroep gaan.

Halep en Sharapova door naar kwartfinales

De Roemeense tennisster Simona Halep kan zich opmaken voor de kwartfinales van de Australian Open. De als derde geplaatste Halep schakelde zondag op het hardcourt van Melbourne de Belgische Yanina Wickmayer in twee sets uit: 6-4 en 6-2.

Wickmayer speelde in de partij uit de vierde ronde van het enkelspel niet slecht tegen Halep, maar ze kon haar tegenstandster geen echte schrik aanjagen. De Roemeense wachtte geduldig op haar kansen en liet de Belgische de fouten maken. In de kwartfinale neemt Halep het op tegen de Russin Ekaterina Makarova, die weinig problemen had met de Duitse Julia Görges: 6-3 en 6-2.

Zonder al te veel moeite heeft de Russische Maria Sharapova eveneens de kwartfinales gehaald. De als tweede geplaatste speelster ondervond in Melbourne alleen in de eerste set de nodige weerstand van haar Chinese tegenstandster Shuai Peng. In het vervolg van de partij gaf Sharapova haar geen kans meer. Na een uur en een kwartier was het gedaan: 6-3 en 6-0.

De Russische won de Australian Open in 2008 en was twee keer verliezend finaliste. In de kwartfinale treft ze de als zevende geplaatste Canadese Eugenie Bouchard, die eerder in het toernooi Kiki Bertens uitschakelde.

Tiener mishandeld na gooien sneeuwballen

De politie in Groningen heeft een 67-jarige man aangehouden op verdenking van mishandeling van een 13-jarige jongen die sneeuwballen gooide. Dat maakte de politie zondag bekend.

De jongen was zaterdag met een groepje jongens in de Sloep bezig sneeuwballen te gooien. Daarbij gooiden ze ook sneeuwballen tegen het raam van de man. Die kwam naar buiten, greep de jongen vast en sloeg hem tegen het hoofd.

Drie games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Elke maand bekijken we een aantal games op mobiele apparaten, die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Deze maand staat in het teken van twee grote projecten van Telltale Games: Tales from the Borderlands en Game of Thrones. Daarnaast kijken we ook naar Dragon Quest III. Hoe gaat het deze titels af op mobiele formaten?

FIA zoekt naar kostenbesparingen in Formule 1

Autosportfederatie FIA zoekt naar manieren om de kosten in de Formule 1 te drukken, zo heeft Force Indias operationeel directeur Otmar Szafnauer aan Autosport laten weten. Daarom is er een onderzoekscommissie ingesteld die er werk van moet gaan maken.

Szafnauer: "En die werkgroep moet kijken welke kostenbesparende maatregelen er ingevoerd kunnen worden." Volgens de Roemeen drijven nieuwe maatregelen de kosten vaak op. "Dus het is zaak om de regels dusdanig aan te passen dat het ook daadwerkelijk tot kostenbesparing leidt."

Een van die zaken zou het reduceren van het windtunnelgebruik kunnen zijn. "Daarnaast is de FIA aan het denken en rekenen om te kijken wat ze allemaal nog meer aan banden kunnen leggen en hoeveel dat daadwerkelijk oplevert. Op het moment is de commissie nog niet met conclusies naar buiten gekomen, maar er zou voor de start van het seizoen meer duidelijkheid moeten zijn."

Force India is dankzij de goede prestaties in de Formule 1 vanaf dit jaar een van de teams die onderdeel vormt van de F1 Strategy Group. Naast de vaste teams Mercedes, Red Bull, Ferrari, McLaren en Williams schuift het best geklasseerde nog niet vertegenwoordigde team aan. Dit was vorig jaar Lotus en dit jaar Force India. Verder zitten in de achttien leden tellende groep zes vertegenwoordigers van de FIA en zes van Formula One Management, het bedrijf van Bernie Ecclestone. Force India is voorstander van kostenbesparingen en kan dat nu duidelijk in de beslissingnemende groep ten gehore brengen.

Chris Brown slachtoffer identiteitsfraude

Chris Brown is nu zelf eens het slachtoffer in een zaak rondom hem. Zijn identiteitskaart uit de gevangenis was namelijk op internet aangeboden voor tienduizend dollar.

De kaart zou zijn van de periode dat Brown een paar dagen in detentie zat omdat hij was weggelopen uit de afkickkliniek. Zodra hij de gevangenis weer verliet, moest hij het pasje daar achterlaten. Inmiddels heeft de politie het pasje kunnen opsporen en in beslag genomen van iemand die zei het van een vriend z'n vriend te hebben gekregen. Er is een onderzoek gestart naar hoe het pasje uit handen van de politie was geraakt.

Het moet vast een klap in het gezicht zijn geweest.

Zwangerschap Lieke van Lexmond kwam goed uit

Lieke van Lexmond was tijdens de opnames van de Nederlandse speelfilm Michiel de Ruyter hoogzwanger, maar dat was voor de regisseur geen enkel probleem. Ze speelt in het historische drama de rol van Wendela de Witt, de echtgenote van Johan de Witt. "Toen ik erachter kwam dat ik zwanger werd, dacht ik aanvankelijk dat de rol niet door kon gaan", zegt de actrice. "Maar ze waren er eigenlijk wel blij mee. Dat lossen we wel op, kreeg ik te horen."

"Het was voor mij heel speciaal deze rol te vertolken", zegt Van Lexmond. "Ik liep echt met een hele dikke buik. Ik kreeg hele grote jurken aan en had een volle toet. Een paar weken later had ik een kindje in mijn armen, dus het is wel een bijzondere film daardoor voor mij."

"Toen ik de regisseur van de film vertelde dat ik in verwachting was, bleek dat helemaal niet erg te zijn. Wendela, die maar is 32 jaar geworden, was namelijk de hele tijd van haar leven zwanger. Mijn zwangerschap kwam dus wel goed uit. Het was wel wat zwaarder met de korsetten en ik werd niet ingeregen, wat normaal gesproken wel gebeurd was. Het zat allemaal lekker los."

Lieke, die in september beviel van zoontje Vik, vond het heerlijk de kostuums te mogen dragen voor haar ondersteunende rol. Het waren prachtige jurken uit Madrid. "Als je die aan hebt op de set, wandel je even een andere wereld en tijd in. Ik voelde me eventjes Wendela en dat was heel aangenaam."

Van Lexmond omschrijft Wendela de Witt als een vrouw die gelijkwaardig was aan haar man. "Ze hadden een goed huwelijk. Ook politiek was het interessant om met elkaar te trouwen, maar je kunt aan hun liefdesbrieven zien dat zij echt gek op elkaar waren. Ze was ook iemand die met haar man meedacht en niet haar mond dichthield. In mijn scènes probeer ik dat wel te laten zien, dat ze meer was dan het vrouwtje van."

Lieke is de tegenspeelster van Barry Atsma. Ze spraken vijf jaar geleden al de wens uit ooit eens samen in een film te spelen. In 2010 trokken ze een weekend lang met elkaar op nadat ze door tijdschrift Glamour waren gekozen tot Man en Woman of the Year. "Tijdens de fotoshoot in Cannes zeiden we al tegen elkaar dat het leuk zou zijn dat we een keer samen zouden kunnen spelen. Nu kwam het ervan."

VVD en PvdA krijgen ieder één zetel terug van PVV

Wegens een gebrek aan aanslagen heeft het het kiezersvolk behaagd om de VVD en PvdA één zetel te gunnen. Deze werden weggesnoept bij de PVV en SP. Bij deze peiling vroeg De Hond nog maar eens een keer hoe het met het vertrouwen was gesteld in de huidige regering. Dat vertrouwen is gedaald door een gebrek aan vliegrampen met Nederlanders.

Mocht Rutte in augustus nog rekenen op een magere onvoldoende van 5,7, nu waardeert de VVD-achterban het vertrouwen in Rutte met een 5,2. Andere VVD'ers moesten het ook ontgelden qua vertrouwen. Onder anderen Hennis-Plasschaert en Opstelten moeten het met minder vertrouwen van de eigen kiezer doen.

De PvdA'ers houden, ongeacht wat de PvdA doet, een rotsvast vertrouwen van gemiddeld 5,3 in hun iconen.

1,3 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen

Nederland telt 1,3 miljoen mensen die veel moeite hebben om deze zin te lezen. Ze zijn geen analfabeet, maar zijn laaggeletterd. Ze kunnen wel iets lezen of schrijven, maar het houdt niet over. Om de strijd tegen laaggeletterdheid te stimuleren wordt maandag in Rotterdam voor het eerst de Taalheldenprijs uitgereikt. Het is een aanmoedigingsprijs die wordt uitgereikt door prinses Laurentien.

De prijs is een initiatief van de stichting Lezen & Schrijven. De afgelopen maanden hebben wethouders uit heel Nederland ongeveer negentig kandidaten naar voren geschoven die kans maken op de Taalheldenprijs. Ze zijn genomineerd in drie categorieën: de taalcursist, de taalbegeleider en de bruggenbouwer, iemand die zich inzet voor een geletterde samenleving.

Niet goed kunnen lezen of schrijven is een handicap. Laaggeletterden kunnen niet goed functioneren in de samenleving. Ze hebben moeite om met het openbaar vervoer te reizen, met het lezen van veiligheidsinstructies of met het invullen van formulieren. Om over het gebruik van internet maar te zwijgen.

De laaggeletterde durft er vaak niet voor uit te komen dat lezen hem of haar moeite kost. "Je kunt gerust stellen dat iedere laaggeletterde zich ervoor schaamt", zegt Roel Govers van de stichting Lezen & Schrijven. "Dat geldt zeker voor de autochtone Nederlanders. Zij vormen tweede derde van het totale aantal van 1,3 miljoen laaggeletterden."

Vaak gaat het om mensen die de basisschool niet hebben afgemaakt. "Niet iedereen kan even goed gedijen in het onderwijssysteem", wijst Govers als een van de oorzaken aan. Daarbij spelen ook andere problemen, zoals opgroeien in een omgeving waarin geen boeken, tijdschriften of kranten voorkomen of opgroeien in een probleemgezin. Een andere moedertaal dan het Nederlands kan eveneens een oorzaak zijn van laaggeletterdheid.

Als laaggeletterden al werken, is dat meestal in een eenvoudige functie in vooral de bouw en de industrie. In de vier grote steden is gemiddeld 16,9 procent van de inwoners laaggeletterd.

De jury van de Taalheldenprijs bestaat uit Adriaan van Dis en Wendy van Dijk. De winnaars worden bekendgemaakt in de Pauluskerk in Rotterdam.

Verzamelaar toont zijn Nintendo-collectie

Alle verzamelaars van goodies, collectibles, special editions en ga maar door opgelet! Youtuber 'Nintendo Collecting' laat zien hoe het moet. Met meer dan vijftig sealed consoles, 120 controllers, 400 figuurtjes, 500 games en meer is zijn collectie indrukwekkend te noemen.

Nintendo Collecting is zo lief geweest om een uitgebreid filmpje te maken van zijn verzameling, waarin nagenoeg alles getoond wordt. Ga er dus lekker voor zitten en wees vooral niet te jaloers!

'Extremistische' imam klaagt BBC aan

Shakeel Begg, een imam die bekend staat om zijn extreme opvattingen, klaagt de BBC aan omdat ze hem een extremist hebben genoemd die religieus geweld aanmoedigt.

De betreffende uitspraak van onze collega's bij de BBC werd gedaan nadat extremistische mafketels met machetes op een soldaat inhakten. De soldaat, Lee Rigby, overleefde dat niet. De twee daders gingen regelmatig naar de East London Mosque, waar geregeld de raarste extremistische dingen geroepen werden. De imam in kwestie heeft daar ook bedenkelijke uitspraken gedaan zoals: 'de jihad is de grootste der grote daden' of 'de jihad in het pad van Allah is het grootste waar een moslim aan kan deelnemen'. 

Begg verdedigt zijn uitspraken door te stellen dat hij bij zijn toespraken over de jihad sprak als 'spirituele worsteling' en dat de BBC het recht niet heeft hem als gevaarlijk en extremist weg te zetten. En daarover probeert hij nu via de rechter zijn gelijk te halen.  

Bertens en Krajicek naar kwartfinales Australian Open

Kiki Bertens heeft met haar Zweedse partner Johanna Larsson de kwartfinale van het damesdubbel op de Australian Open bereikt. De tennissters versloegen in twee sets het koppel Svetlana Kuznetsova uit Rusland en Samantha Stosur uit Australië. Het werd 7-6 en 6-3. In de volgende ronde moeten Bertens en Larsson opnemen tegen de winnaars van het duel tussen Sara Errani en Roberta Vinci - de nummers één van de plaatsingslijst - en Julia Görges en Anna-Lena Grönefeld, de nummers zestien.

Michaela Krajicek en Barbora Zahlavova-Strycova, als dertiende geplaatst, rekenden in drie sets af met de Canadese Gabriela Dabrowski en haar Poolse partner Alicja Rosolska: 6-2, 3-6 en 6-4. In de volgende ronde neemt het duo het op tegen het Amerikaanse koppel Abigail Spears en Raquel Kops-Jones, die als vijfde geplaatst zijn in Melbourne.

Omen-gameplay uit Killer Instinct

Microsft en Iron Galaxy hebben een trailer uitgebracht waarin we hetnieuwe personage Omen tekeer zien gaan in het vechtspel Killer Instinct. In de video zien we op het eind een teaser naar een nieuw personage, die nu Golem genoemd wordt om overduidelijke redenen.

Killer Instinct is free-to-play, maar dan moet je het doen met het personage die vrijgegeven wordt. Dat rouleert om de zoveel tijd. Wil je zelf kunnen kiezen, dan koop je personages vrij zodat je die altijd beschikbaar hebt. Omen gaat daar niet bijhoren, want hij is alleen beschikbaar voor gamers met een seizoenspas of de Ultimate Edition van Killer Instinct. Microsoft heeft al eerder aangegeven dat hij niet los te koop gaat zijn.

Arsenal koopt verdediger Paulista van Villarreal

Arsenal neemt Gabriel Paulista over van Villarreal. De 24-jarige verdediger kost de Londenaren zo'n twintig miljoen euro. Aanvaller Joel Cambell gaat op huurbasis naar Spanje toe.

Villarreal heeft aangekondigd dat er een deal is met Arsenal over de verkoop van centrale verdediger Gabriel Paulista. Joel Campbell voegt zich bij de Spanjaarden, maar dan op huurbasis. Goal schreef eerder deze week al dat de Gunners druk bezig waren met de Braziliaan, ondanks dat hij moeite zou krijgen met het verkrijgen van een werkvergunning in Engeland.

De Spaanse club maakte de transfer vrijdagavond wereldkundig via Twitter. "We hebben een deal met Arsenal voor Gabriel, die morgen voorafgaand aan het duel met Levante afscheid neemt. Veel succes!"

El Submarino Amarillo heeft ook aangekondigd dat het de Costa Ricaanse international Campbell op huurbasis aan zich heeft gebonden. De aanvaller blijft tot het einde van het seizoen in El Madrigal. "Welkom Joel Campbell. We hebben een huurovereenkomst met Arsenal gesloten tot en met het einde van het seizoen", schreef de club.

De 22-jarige aanvaller hoopte dit seizoen door te breken bij de Gunners, maar hij heeft dit seizoen slechts 41 minuten in de Premier League gespeeld. Met Alexis Sánchez, Danny Welbeck en Olivier Giroud is de concurrentie gewoonweg te groot voor Campbell.

Gabriel Paulista is de tweede winterse aanwinst van Arsenal. De 17-jarige Pool Krystian Bielik werd vorige week vrijdag al gehaald door de Londenaren.


Atlus organiseert Persona-stream van dertig uur

Februari wordt een goede maand voor Persona fans. Op 5 februari vindt het 'Persona Super Live 2015' concert plaats, waar de nieuwste informatie over Persona 5 waarschijnlijk wordt gedeeld. Dit is echter niet alles. In aanloop naar dit concert zendt Atlus een stream uit van dertig uur, waarin alles in het teken staat van Persona.

De stream zal continue actief zijn en dus dertig uur achter elkaar online zijn. Wat we hier kunnen verwachten is nog niet helemaal duidelijk. Het doel van de stream is om de charme van Persona te tonen aan mensen die nog niet bekend zijn met de serie. Ongetwijfeld zit er veel filler en andere opvulling tussen, maar de kans is groot dat we ook 'echte' informatie voorgeschoteld krijgen. We zullen het merken vanaf 4 februari. 

De stream zal te zien zijn op het Japanse Nico Nico Douga, maar uiteraard worden de grootste nieuwtjes gepost op FOK!

Persona 4: Arena

Hoofdwond en hechtingen voor De Jong

Spits Luuk de Jong van PSV heeft een fikse hoofdwond overgehouden aan het bezoekje aan Leeuwarden. De aanvalsleider van de Eindhovenaren knalde in de slotfase van de gewonnen competitiewedstrijd tegen SC Cambuur (1-2) tegen een tegenstander aan en kon niet verder. Met een bloedende wond vlak boven zijn oog zocht De Jong de kleedkamer op, waar de dokter een aantal hechtingen moest aanbrengen.

Volgens trainer Phillip Cocu valt de schade mee. "Luuk kon al weer lachen in de kleedkamer, dus dat komt wel goed", zei Cocu. De Jong maakte dit seizoen al tien doelpunten en is daarmee na Memphis Depay, die tegen Cambuur zijn elfde maakte, de meest productieve PSV'er dit seizoen. De koploper van de eredivisie speelt volgende week zaterdag thuis tegen Willem II. Mét De Jong, zo verwacht Cocu.

Lok Lincoln levert 25 duizend dollar op

Een privécollectie van items gerelateerd aan de moord op president Abraham Lincoln heeft zaterdag op een veiling in Dallas (Texas) ruim achthonderdduizend dollar opgeleverd. Een van de topstukken was een haarlok van Lincoln; die werd voor 25 duizend dollar verkocht.

Ook twee ooggetuigenverslagen van de moord wisselden voor veel geld van eigenaar, evenals het aanhoudingsbevel voor de moordenaar. De driehonderd items die onder de hamer gingen, zijn afkomstig van een historiefanaat uit Texas en worden beschouwd als de best bewaarde memorabilia van Lincoln.

De voormalig president van de VS diende van 1861 tot aan zijn dood in 1865. Op Goede Vrijdag werd hij in een theater neergeschoten door John Wilkes Booth, een Amerikaanse acteur. Een dag later stierf Lincoln.

Orgies verboden in Duits kuuroord

In het ogenschijnlijk keurige en chique kuuroord Bad Reichenhall in Duitsland gebeuren achter gesloten deuren toch minder keurige taferelen dan je zou vermoeden. Seksuele uitspattingen zijn daar blijkbaar zo heftig en vulgair dat de gemeente geen andere keus had dan dergelijke taferelen te verbieden.

Afgelopen zomer was het kuuroord gastheer voor de Adult Masquerade Party. Dat vleselijke handelingen daar niet geschuwd zouden worden, daar had men al rekening mee kunnen houden. Wat ze niet verwachtten was dat het feest op één grote orgie uit zou lopen met aan alle kanten blote vrouwen die uit taarten sprongen en bondageseks zover het oog reikt. 

Met oog op de tere oude zielen die naar het kuuroord komen om met hun gerimpelde reet in een zoutbad van het uitzicht, de bergen dus en niet de orgies, te genieten, heeft de gemeente besloten dergelijke seksueel getinte uitspattingen voortaan te verbieden in het complex.

25 jaar geëist tegen Belgische pedopater

In het proces tegen de Belgische ex-priester Eric Dejaeger heeft het Canadese Openbaar Ministerie 25 jaar cel geëist. Er wordt binnen twee weken een uitspraak verwacht.

De Belse viespeuk, die zijn misdaden meer dan 30 jaar geleden in het Canadese Iqaluit pleegde, is al schuldig bevonden aan 24 aanklachten van seksueel misbruik van minderjarigen. De openbaar aanklager zei in zijn betoog dat er met een veroordeling niet naar revalidatie moet worden gezocht maar naar vergelding en erkenning voor de feiten.

De advocaat van Dejaeger vraagt om een bescheiden 12 jaar. Dat lijkt wel wat kort met 24 bekende gevallen van gepleegd seksueel misbruik.

Veel Pokkén Tournament info

Er zijn nieuwe beelden van de aankomende arcade Pokémon fighting game, Pokkén Tournament, opgedoken. In deze game kun je voor het eerst als Pokémontrainer real time gevechten aangaan met je tegenstander.

Uit de onderstaande beelden kunnen we opmaken dat de gevechtsbewegingen van de Pokémon trouw blijven aan die we kennen uit de tv-serie en eerder verschenen games. Ook is te zien dat er super-moves uitgevoerd kunnen worden en dat zelfs mega-evoluties een onderdeel zijn van Pokkén Tournament. Aan het einde van iedere match wordt je als trainer beoordeelt en zal er een animatie van je Pokémon te zien zijn op basis van het resultaat.

Op dit moment zijn er twee levels bekend. Eén level is in een stadje genaamd 'Chrom Town' en de tweede heet 'Phos Volcano' waar we de Pokémon's Charizard en Zubat op de achtergrond kunnen zien. Er zal een speciale controller bij de game geleverd worden zodat ook gamers die niet overweg kunnen met een arcade-stick de game kunnen spelen.

Voordat een match begint in Pokkén Tournament is het mogelijk om ook een 'Support Characters', genaamd 'Support Set' te kiezen. Zodra er een speciale 'Support Gauge' vol is kun je een speciale aanval uit laten voeren. Hieronder staan een paar voorbeelden.

  • Fennekin gebruikt een aanval genaamd Ember.
  • Lapras gebruikt een aanval genaamd Surf.

Pokkén Tournament is op dit moment alleen aangekondigd voor de arcade. Of de game ook naar Nintendo Wii U komt is nog niet bekend

Chrom Town

Pokken Volcano

Pokkén controller

Japan: onthoofdingsfoto gijzelaar lijkt echt

Het filmpje waarbij een van de twee door Islamitische Staat gegijzelde Japanners een foto in zijn handen houdt van zijn onthoofde medegevangene lijkt echt. Dat heeft premier Shinzo Abe zondag (Japanse tijd) gezegd in een interview met de zender NHK.

Opnieuw heeft Abe gevraagd om de 'onmiddellijke vrijlating' van de Japanse journalist Kenji Goto. IS bracht zaterdag een video naar buiten met daarop een foto van Goto die in zijn handen een foto houdt van zijn onthoofde medegevangene Haruna Yukawa. De man zegt in het Engels dat Abe schuldig is aan de dood van Yukawa, omdat hij niet binnen 72 uur met het geëiste losgeld, 200 miljoen dollar, op de proppen kwam. Ook zegt hij dat IS niet langer om geld vraagt voor zijn vrijlating en dat mensen daarom niet bang hoeven te zijn dat ze de terroristen financieren, aldus de zender NHK.

Goto zegt dat IS bereid is hem vrij te laten in ruil voor een vrouwelijke terrorist die in Jordanië gevangen zit, Sajida al-Rishawi. Abe heeft inmiddels met koning Abdullah van Jordanië gesproken over de situatie. De kans is groot dat de beelden authentiek zijn, zo heeft Abe verklaard. Eerder gaf de premier aan woedend te zijn over de vermeende onthoofding. Hij noemde het op een persconferentie een 'schandelijke en onacceptabele' daad. "We zullen niet zwichten voor terrorisme."

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de vermeende onthoofding van Yukawa sterk veroordeeld. "Wij roepen weer op tot de onmiddellijke vrijlating van Kenji Goto en alle andere gijzelaars", stond verder in de verklaring die het Witte Huis verspreidde. Het ministerie van Defensie heeft reeds zijn medeleven betuigd met de familie van Yukawa. "De onmenselijkheid van IS staat in schril contrast met de hulp die Japan de afgelopen maanden aan burgers in Irak en Syrië heeft geboden. Onze gedachten zijn bij de geliefden van de heer Yukawa en bij alle mensen die treuren om dit tragische verlies."

Boko Haram laat 190 gevangenen vrij

De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft vrijdag en zaterdag ongeveer 190 mensen vrijgelaten die sinds 6 januari werden gegijzeld in het noordoosten van Nigeria. Minstens twintig anderen worden nog altijd vastgehouden. Dat hebben plaatselijke autoriteiten gemeld.

De vrijgelaten mensen -jonge mannen, vrouwen en kinderen- krijgen ondersteuning van de regering. Hun huizen zijn opgeblazen toen de militanten hun dorp Katarko in de staat Yobe aanvielen.

Boko Haram zaait met name dood en verderf in Nigeria. De groep pleegt regelmatig bomaanslagen en massamoorden in dorpen en ontvoerde al meermaals groepen mensen. Ook buitenlandse arbeiders zijn niet veilig. Onlangs werd een Duitser bevrijd door het leger in Kameroen, nadat hij een half jaar lang was gegijzeld. Kameroen, een buurland van Nigeria, valt geregeld kampen van Boko Haram aan.

Grieken naar stembus met linksradicalen aan kop

Ongeveer 9,8 miljoen kiesgerechtigde Grieken kunnen zondag een nieuw parlement kiezen. De stembureaus zijn open tussen 06.00 en 18.00 uur onze tijd.

Voor de uitslagen is in de eurozone grote belangstelling. Het relatief arme Zuid-Europese euroland gaat gebukt onder een enorme schuldenlast van 320 miljard euro. Het land wordt sinds 2010 voor bankroet behoed door vooral Europese staten als geldschieters. Die eisen draconische bezuinigingen om de staatshuishouding weer op orde te krijgen. Ze stellen ook dat de kredieten moeten worden terugbetaald.

De oppositiepartij die de verkiezingen zondag lijkt te gaan winnen, de linksradicale Syriza, denkt daar heel anders over. Syriza-leider Alexis Tsipras stelt dat het onmiddellijk afgelopen moet zijn met de bezuinigingen en dat schulden kwijt moeten worden gescholden. Hij wil maatregelen van de huidige regering van premier Antonis Samaras van Nieuwe Democratie (ND) terugdraaien. De euro moet volgens Tsipras wel blijven.

In peilingen leidt Syriza comfortabel met ruim 32 procent. Maar de partij heeft daarmee niet de 151 zetels die een absolute meerderheid in het parlement (300 zetels) geven. Om alleen te regeren heeft Syriza circa 38 procent nodig. Als er geen coalitie kan worden gevormd, komen er snel weer verkiezingen.

Aboutaleb zegt weer 'rot op', nu in moskee

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zaterdag in de Essalammoskee in Rotterdam ondubbelzinnig herhaald dat fanatici die zich niet thuisvoelen in de Nederlandse samenleving beter kunnen gaan. "Rot dan toch op, heb ik meerdere keren gezegd. Dat is misschien niet leuk om te horen, maar er moet ook een grens worden getrokken. Ik ben een burgemeester die wil verbinden, maar ook grenzen wil stellen", zei hij voor een gehoor van ongeveer 250 mensen.

De bijeenkomst in de moskee, georganiseerd door Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), was bedoeld om buurtbewoners met elkaar in gesprek te brengen. De burgemeester zei zich graag te willen verantwoorden voor zijn publieke optredens naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Een grote groep moslims heeft moeite met de toon die hij naar zijn geloofsgenoten aanslaat.

"Dat is een burgemeester onwaardig, zeiden mensen mij. Maar dat is deze burgemeester niet onwaardig, want ik wil dicht bij de burgers staan. Ik weet hoe scherp er wordt gesproken in huiskamers; daar is de taal nog veel scherper. Ik wil het daarom in deze eerbiedwaardige behuizing nog maar eens stellen: als je je boven het voetvolk wil verheffen door een kalasjnikov op te pakken, dan moet je gaan. Ik zie geen juridische gronden om ze dan tegen te houden, dus waarom zouden we dat doen."

Aboutaleb herhaalt woorden in Essalam Moskee
Aboutaleb zegt weer 'rot op', nu in moskee (Foto: ANP)

Draghi en financieel beleid, een oxymoron?

Ja hoor, voor de zoveelste keer staan we voor een voldongen feit, of zo u wilt een fait accompli. De papier- en katoenleveranciers hebben een topjaar, want zij moeten het materiaal aanleveren om een onvoorstelbare berg bankbiljetten te drukken. Ook de leveranciers van de drukpersen hebben al meteen een jaar in het vooruitzicht waarin ze vette zwarte cijfers kunnen schrijven. Laten we eerst maar eens wat gaan rekenen aan die 1100 miljard eurootjes. Voor het gemak drukken we al dat geld in briefjes van vijftig euro...

Museum erkent dat baard Toetanchamon stuk was

Het Egyptisch Museum in Caïro heeft zaterdag toegegeven dat het begrafenismasker van de Egyptische farao Toetanchamon was gelijmd nadat de baard eraf was gebroken.

Volgens het museum kan het masker weer worden hersteld in zijn oude glorie. Vrijdag zei de directeur nog dat er niets met het masker aan de hand was.

De blauw met gouden baard kwam in augustus los toen medewerkers van het museum een lampje verwisselden in de vitrine van het masker. Ze raakten het masker per ongeluk aan, en dat brak. Het museum zei hier niets over en lijmde het kunstwerk. Dat kwam donderdag uit toen de Britse krant The Guardian schreef dat de baard met een sneldrogende epoxyhars is vastgelijmd.

Volgens een Duitse conservator valt de schade mee. Hij noemde epoxy niet de beste keuze, maar wel een oplossing. "Dit is helaas niet correct gedaan, dus je ziet wat lijmresten bij de baard."

Het is niet de eerste keer dat de baard is afgebroken. Het museum kreeg het masker in 1924 in twee delen. Pas in 1941 is de baard er weer aan gelijmd.

Museum erkent dat baard Toetanchamon stuk was
Museum erkent dat baard Toetanchamon stuk was (Foto: ANP)

Kramer: "Onnodige verspilling van energie"

Sven Kramer plaatste zich zoals verwacht afgelopen middag zonder problemen voor de 5.000 meter op de WK afstanden. Ondanks dat hij samen met Jorrit Bergsma al het gehele seizoen oppermachtig is op deze afstand moesten beide zich gewoon kwalificeren.

“Dit is voor mij natuurlijk een onnodige wedstrijd en onnodige verspilling van energie. Dat doe je liever niet,” aldus Kramer na afloop. Zijn ploeg Jumbo probeerde de selectiecomissie van de KNSB nog te overtuigen Kramer en Bergsma direct aan te wijzen voor het WK, maar zonder succes.

Het was voor Kramer ook niet makkelijk zich op te laden voor de belangrijke wedstrijd  in een zo goed als leeg Thialf. “Het is natuurlijk niet spannend omdat plaatsing voor de WK het belangrijkste is en als ik in goeden doen ben mag dat geen al te grote opgave zijn. Zo ga je de wedstrijd ook wel een beetje in.”

Eerder besloot Kramer al zich af te melden voor de kwalificatie voor de 1.500 meter, die gisteren verreden werd. "Het programma is gewoon niet logisch. Hier niet, maar ook niet bij de WK met bijvoorbeeld de 1500 meter en de team pursuit op dezelfde dag. Dan moet je keuzes maken, want als je dat niet doet, worden die keuzes voor je gemaakt en dat werkt meestal alleen maar in je nadeel.”

Ook weet Kramer nog niet of hij op WK in actie komt op de tien kilometer, die voor de eerste dag op het programma staat. “Ik heb dat helemaal zelf in de hand, want ik kan op het laatste moment beslissen. Dat laat ik nu ook een beetje op zijn beloop. De 5000 meter bij de WK Afstanden en het WK Allround winnen met goede tijden is voor mij het belangrijkste. Als dat lukt, is het goed.”

Ferrari wil revolutie in Formule 1

Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene heeft op de website van het Italiaanse team opgeroepen tot een revolutie in de Formule 1. Het team uit Maranello wil de sport aantrekkelijker maken voor fans door zowel technische als visuele maatregelen.

Afgelopen seizoen verloor de Formule 1 fans, hoewel de introductie van de 1,6 liter V6-turbomotor vanuit technisch oogpunt een goede keuze was. Daarom moet er iets gaan gebeuren. Arrivabene wil dat de auto's dichterbij elkaar kunnen gaan rijden en weer zoveel lawaai gaan maken dat de haren overeind gaan staan bij de fans.

"Er zijn krachtiger motoren nodig, hogere snelheden, maar ook een kostenreductie in de componenten die voor het publiek niet interessant zijn." Dit zou kunnen door de introductie van 2,2 liter V8-biturbomotoren, zoals Ferrari volgens Auto Motor und Sport voorgesteld zou hebben. Deze krachtbronnen zouden maximaal 17.000 toeren moeten gaan draaien.

Daarnaast moet de Formule 1 volgens Arrivabene dichter bij het publiek komen. Dat kan door bijvoorbeeld de donderdagse persconferentie en de presentatie van de auto's in de stad te houden waar dat weekend een race wordt verreden en niet op het circuit zoals nu het geval is. Ook zou meer gebruik gemaakt moeten worden van de moderne mogelijkheden van het internet, spelletjes en andere zaken die fans aan kunnen dragen. Zij kunnen volgens Ferrari de toekomst van de sport bepalen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.