'Afghaanse militairen beschoten trouwfeest'

Het Afghaanse leger heeft vrijdagavond twee soldaten gearresteerd in verband met de beschieting van een trouwfeest waardoor zeker 28 mensen om het leven kwamen. Een onderzoek tegen acht andere soldaten loopt nog.

Generaal Sultan Mahmood, die de leiding heeft over het leger in de zuidelijke provincie Helmand waar de fatale artilleriebeschieting woensdagavond plaatshad, maakte de aanhoudingen bekend. Hij sloot meer arrestaties niet uit.

Het ministerie van defensie in Kabul stuurde eerder vrijdag vertegenwoordigers naar Helmand om het incident te onderzoeken. Volgens de eerste bevindingen werd het huis in het district Sangin waar het bruiloftsfeest aan de gang was van twee kanten onder vuur genomen. De militairen dachten waarschijnlijk te maken te hebben met Taliban-opstandelingen, waar sinds de terugtrekking van Amerikaanse troepen zes maanden geleden in Sangin regelmatig mee wordt gevochten.

Het incident speelde zich enkele uren af voordat de Afghaanse veiligheidstroepen de volledige verantwoordelijkheid kregen voor de veiligheid in het hele land. De troepen zijn door de Amerikanen en de NAVO opgeleid, maar staan er sinds de jaarwisseling alleen voor.