Studenten Oeigoerse hoogleraar gestraft

Zeven studenten van de Oeigoerse hoogleraar Ilham Tohti zijn door een Chinese rechtbank wegens separatisme tot gevangenisstraffen van drie tot acht jaar veroordeeld. Dat heeft een advocaat van Tohti, die op dezelfde aanklacht levenslang kreeg, maandag meegedeeld.

Advocaat Li Fangping zei de uitspraak te hebben vernomen van ingewijden. Wanneer de vonnissen werden uitgesproken is niet bekend. De studenten stonden eind november terecht.

Tohti is een uitgesproken criticus van het etnische beleid van Beijing in Xinjiang, in het uiterste westen van de Volksrepubliek. De autoriteiten beschuldigden de professor en zijn studenten van criminele vereniging om Xinjiang van China af te scheiden.

Volgens Li kregen de studenten lichtere straffen dan Tohti vanwege de internationale aandacht voor de zaak en omdat zij niet de hoofdverdachten waren. "Het lijkt er op dat de aanklager op Tohti uit was en dat de studenten zijn gebruikt om de zaak tegen de professor sterker te maken." De studenten die voor Tohti belastende verklaringen aflegden hebben lichtere straffen gekregen, zei Li.