China staakt transplantatie organen geëxecuteerden

China stopt op 1 januari met het transplanteren van organen van geëxecuteerde gevangenen. Dat heeft de architect van het Chinese transplantatiesysteem, Huang Jiefu, volgens Chinese staatsmedia woensdag op een seminar bekendgemaakt.

Er is veel kritiek op het transplantatiesysteem, omdat er volgens mensenrechtengroepen onvoldoende waarborgen zijn dat veroordeelden hun organen niet onder druk afstaan.

China is een land waar de animo om organen te doneren een van de geringste ter wereld is, volgens Huang 0,6 per miljoen inwoners, vergeleken met bijvoorbeeld 37 per miljoen in Spanje. Dat komt behalve door een ingebedde cultuur ook door de wettelijke eis dat nabestaanden met donatie in moeten stemmen, zelfs als de persoon in kwestie heeft aangegeven organen te willen afstaan.

In een verslag in een krant erkent Huang, een voormalig onderminister van volksgezondheid, dat er 'naast traditionele ideeën waardoor het enthousiasme voor orgaandonatie laag blijft, ook zorgen zijn of orgaandonatie eerlijk, rechtvaardig en transparant kan zijn'.