NAVO-assemblee begint in Den Haag

In het World Forum in Den Haag wordt vrijdag het startschot gegeven voor de Parlementaire Assemblee van de NAVO. De relatie met Rusland en de ontwikkelingen in Oekraïne staan hoog op de agenda tijdens de bijeenkomsten de komende vier dagen.

Op een persconferentie na gebeurt er nog weinig deze vrijdag. Zaterdag en zondag vinden discussies plaats, waarna er maandag een plenaire afsluiting volgt waar ook NAVO-topman Jens Stoltenberg en minister-president Mark Rutte spreken.

De Parlementaire Assemblee kan adviezen geven aan de NAVO, maar heeft geen bevoegdheden. Maar een aangenomen resolutie is wel een 'signaal' naar de NAVO, aldus Han ten Broeke (VVD) eerder. Het is ook een forum om te weten te komen hoe zaken er voor staan binnen de NAVO-landen.

Op deze zestigste assemblee worden ongeveer zevenhonderd mensen verwacht, onder wie 350 parlementariërs uit de 28 NAVO-landen en de 34 geassocieerde of partnerlanden. De laatste keer dat de jaarvergadering in ons land plaatsvond, was in 1999 in Amsterdam.