China lanceert ruimtevaartuig richting maan

China heeft vrijdag een experimentele ruimtesonde gelanceerd. Het ruimtevaartuig moet een baan rond de maan maken en vervolgens terugkeren naar aarde. De lancering van de verkenner is een voorbereiding op de eerste onbemande missie van China naar de maan, die in 2017 moet plaatsvinden.

De kunstmaan werd in de vroege ochtend gelanceerd vanaf het satellietlanceerplatform Xichang. De lancering verliep soepel en na korte tijd verliet de sonde de dampkring, lieten de Chinese autoriteiten weten. Het achtdaagse testprogramma moet ervoor zorgen dat in 2017 een Chinees ruimtevaartuig op de maan kan landen, monsters kan nemen en vervolgens weer terug kan keren op aarde. Alleen Rusland en de Verenigde Staten hebben eerder een dergelijk huzarenstukje met succes ondernomen.

China heeft eerder al een reeks ruimtesondes in een baan rond de maan gebracht en vorig jaar werd een rover op het maanoppervlak gezet. De ruimtevaartuigen bij die missies waren echter gebouwd voor een enkele reis richting maan. Met de jongste missie wil China 'experimentele data verzamelen en terugkeertechnologie testen', zoals navigatie- en controlesystemen en hitteschilden.

Het ruimtevaartprogramma van China is een prestigeproject. De Chinese regering is enorm trots op het programma, in het bijzonder op het experimentele ruimtestation dat rond de aarde draait. De eerste Chinese astronaut werd in 2003 de ruimte in gestuurd en daarmee werd China het derde land na de VS en Rusland dat een mens in de ruimte heeft weten te brengen.