Britse Occupysteun Hong Kong weggestuurd

Honderden agenten hebben zondagavond een grote groep demonstranten van Occupy weggestuurd in Londen. Zij protesteerden op het plein voor het Britse parlement om solidariteit te tonen met de demonstranten in Hong Kong, die strijden voor meer democratie. Dat meldt de Britse krant The Guardian zondag.

Het was de derde dag op rij dat Occupy daar protesteerde. De politie gaf de betogers 30 minuten de tijd om te vertrekken, anders werden ze gearresteerd. Een demonstrant werd uiteindelijk opgepakt. Het protest was illegaal, omdat er slaapspullen op het plein lagen. Overigens verwijderden de agenten niet alle actievoerders. Zondagavond laat waren er nog tussen de 50 en 100 betogers achtergebleven op het plein.

Op sociale media stond een filmpje waarop te zien was dat de politie een aantal betogers wegsleepte, omdat ze niet uit zichzelf weg wilden gaan. Op Twitter reageerde Occupy kwaad: "David Cameron steunt de pro-democratie demonstranten in Hong Kong, maar verwijdert dezelfde demonstranten in het Verenigd Koninkrijk."

De betogers in Hong Kong gaan al weken de straat op, omdat ze minder bemoeienis van de Chinese regering eisen. Zo willen ze in 2017 zelf een nieuwe leider kunnen kiezen. Ook willen ze dat de bestuurder van Hong Kong, Leung Chun-ying, opstapt.

Britse Occupysteun voor Hongkong weggestuurd
Britse Occupysteun voor Hongkong weggestuurd (Foto: ANP)