Iran zit mensenrechtenadvocate dwars

De prominente Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh mag haar beroep niet langer uitoefenen in de islamitische republiek. Dat heeft de rechter bepaald, meldt het Iraanse persbureau ISNA. Sotoudeh wordt voor drie jaar uit de advocatuur geweerd.

De advocaat werd al langer door de overheid onder druk gezet om ander werk te gaan doen. Teheran zat haar op de hielen sinds ze in september 2013 vervroegd vrijkwam uit de gevangenis. Sotoudeh was in 2011 tot zes jaar celstraf veroordeeld voor het verspreiden van propaganda en samenzwering om de staatsveiligheid in gevaar te brengen.

Sotoudeh heeft oppositieactivisten en jeugddelinquenten die ter dood veroordeeld dreigden te worden verdedigd. In 2012 ontving zij samen met een andere Iraanse activist van het Europees Parlement de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. Sotoudeh zegt zich bij de uitspraak neer te zullen leggen.

Sinds zijn aantreden in 2013 heeft president Hassan Rouhani beloofd beperkingen op de vrijheid van meningsuiting te zullen versoepelen. Hij stuit hierbij echter op weerstand van machtige hardliners binnen de regering.