'Training Syrische rebellen vergt een jaar'

Als ze daar eenmaal voor klaar zijn gestoomd, wordt het misschien de taak van gematigde Syrische rebellen om de door terreurgroep Islamitische Staat weggevaagde grens tussen Syrië en Irak te herstellen. Dat heeft de Amerikaanse militaire stafchef generaal Martin Dempsey donderdag gezegd.

Het trainingsprogramma start pas over een maand of drie, vier, zei Dempsey. Hij waarschuwde dat de training van de gematigde rebellen wel een jaar kan vergen. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel zei donderdag dat Saudi-Arabië bases beschikbaar stelt voor de training, maar Dempsey zei dat de training in verschillende landen zal plaatshebben.

Het ligt in de bedoeling om in een jaar vijfduizend strijders klaar te stomen; Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat IS over twintig- tot ruim dertigduizend strijders kan beschikken. Dempsey zei dat gegadigden voor de training eerst gescreend moeten worden op hun geschiktheid en loyaliteit. Zij zullen eerst van lichte wapens worden voorzien, later van zwaardere, 'als wij weten wat hun het naast aan het hart ligt', zei Dempsey.

Sommige Amerikaanse politici hebben twijfels geuit over het plan om de gematigde rebellen in te schakelen. Die hebben zich immers in de drie jaar oude burgeroorlog vooral gericht op het bestrijden van het regime van president Bashar Assad, niet van IS.

Het Amerikaanse Central Command maakte donderdag melding van een Amerikaanse luchtaanval op een trainingskamp van IS bij Mosul, in het noorden van Irak. Bij de aanval zouden een aanzienlijke grondstrijdmacht van IS, alsmede twee door IS bezette gebouwen en een pantserwagen zijn vernietigd.