'Pannekoek en pannenkoek allebei goed'

Icoon BinnenlandsDe witte spelling, die binnenkort uitkomt en de tegenhanger vormt van de officiële spelling, zal de schrijver op veel plaatsen de keuze geven tussen verschillende vormen. Zo zal pannekoek goedgerekend worden, net als pannenkoek.

De witte spelling is gemaakt als reactie op het nieuwe Groene Boekje, dat op 1 augustus aanstaande van kracht wordt. Vanaf dat moment moeten alle overheidsinstanties, zoals scholen, gebruik maken van de nieuwe spelling. Volgens de samenstellers van het Witte Boekje, waarin de witte spelling beschreven staat, zijn de regels veel te moeilijk. Ze vinden het niet logisch dat je nu bijvoorbeeld 1 aprilgrap schrijft. Zij pleiten voor 1-aprilgrap. De grootste steen des aanstoots, de tussen-n in samenstellingen, wordt helemaal vrijgegeven. Ook bijvoorbeeld het gebruik van apostrofs (Daans fiets (Groene Boekje) naast Daan's fiets (ook goed, volgens het Witte Boekje)) en hoofdletters wordt veranderd of overgelaten aan de schrijver.

Veel media hebben aangekondigd zich voortaan aan de regels van de witte spelling te zullen houden, waaronder Trouw, NRC Handelsblad, de Volkskrant, Elsevier, Vrij Nederland, HP/De Tijd en de Groene Amsterdammer. Tegenstanders vrezen echter dat de verwarring alleen nog maar groter wordt als er twee spellingen naast elkaar gebruikt gaan worden. Op die manier leren mensen niet meer automatisch herkennen wat goed en wat fout is, omdat wat goed is dan afhangt van waar ze het lezen. FOK! blijft overigens vooralsnog het Groene Boekje aanhouden.