Roep om Britse bommen op IS

Vanuit het Britse parlement komt steeds meer druk op premier David Cameron te staan om de VS te helpen met het bombarderen van de terroristen van IS(IS). Dat schrijft de Washington Post.

Tot dusver zegde de Britse regering alleen het droppen van voedsel toe. Conor Burns, van de Conservatieve Partij, stelt dat het 'immoreel' is 'om deze mensen in de vuurlinie' aan hun lot over te laten. "We zien onthoofdingen, kruisigingen, verkrachtingen - het is ongelooflijk dat het Westen z'n moreel kompas niet bijeen kan krijgen om binnen te vallen en terug te vechten."

De lui van IS zijn zo geradicaliseerd dat zelfs Al-Qaida z'n handen er vanaf getrokken heeft. Volgens o.a. VICE News bevinden zich er ook Europese jihadisten onder het tuig. Zo toont één van VICE's nieuwe filmpjes een Belgische man die zijn hooguit vijfjarige zoontje niet alleen meegenomen heeft, maar ook compleet heeft gebrainwashed. 

(Voormalige) Britse militaire leiders stellen dat alleen bombardementen wellicht niet genoeg zullen zijn om de Islamitische Staat een kopje kleiner te maken. Ex-legerchef Richard Dannatt geeft aan dat behalve aanhoudende bombardementen 'misschien ook mensen op de grond nodig zijn' om de bommen op de juiste plek te doen belanden.

Hij voegt toe: "Het is moeilijk om te zeggen dat dit niet ons probleem is. We moeten onszelf afvragen: 'Doen we niets terwijl genocide mogelijk plaats zal vinden?'"

In het weekend gaf VS-president Obama al aan dat de bombardementen mogelijk maanden aan zullen moeten houden, maar dat er nog geen plannen zijn om troepen te sturen.