Al 41 gewonden door BBQ

De brandwondencentra hebben deze zomer tot nu toe 41 mensen opgenomen die gewond raakten door een barbecue of vuurkorf. Een recordaantal, laat de Brandwonden Stichting woensdag weten. In 2013 kwamen er over het hele jaar 75 mensen in een brandwondencentrum terecht door een ongeluk met brandbare vloeistoffen.

De brandwondencentra verwachten dat het aantal 'barbecueslachtoffers' de komende weken nog flink toeneemt. Als daarbij de slachtoffers door ongelukken in de wintermaanden worden opgeteld, ligt het totale aantal naar verwachting ruim boven de 75 slachtoffers van vorig jaar.

De patiënten die in een brandwondencentrum belanden door een ongeluk met brandbare vloeistoffen zijn volgens de Brandwonden Stichting het topje van de ijsberg. Er belanden elk jaar ook ongeveer 320 mensen in ziekenhuizen met lichtere brandwonden.

De Brandwonden Stichting houdt dit jaar geen campagne om mensen te waarschuwen voor de gevaren van het gebruik van brandbare vloeistoffen. Volgens de stichting hebben mensen 'simpelweg' weinig interesse in preventietips. Eerstehulpregels krijgen doorgaans wel veel aandacht en daarom heeft de stichting een 'bbq-test' online gezet.

Van de ongeveer 870 mensen die jaarlijks voor langere tijd worden opgenomen in een van de drie brandwondencentra, komt ruimt tien procent daar terecht door een ongeluk met vluchtige brandbare vloeistoffen als spiritus en benzine.