FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 juli 2014

[upd] FOK!kers doen hulpaanvraag voor dorpelingen Oekraïne

Crew en community van nieuwssite FOK.nl zijn een initiatief gestart om empathie te tonen voor de direct betrokkenen van de crash-site van vlucht MH-17 in de Oekraine. Hiervoor werd een formele hulpaanvraag gestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De initiatiefnemers zijn hiertoe aangezet na observatie van verschillende media waarbij tot de conclusie werd gekomen, dat het een kans is voor Nederland als land om pro-actief onze dankbaarheid en medemenselijkheid te tonen voor zowel de hulp als de traumatische ervaringen van de direct betrokkenen, de dorpsbewoners van Hrabove, Rozsypne en Petropavlivka in de Oekraine, zodra er een missie plaats gaat vinden vanuit de Nederlandse overheid.

De FOK!kers staan open om samen te werken met eventuele humanitaire organisaties, met als doel een stukje medemenselijkheid te tonen aan de inwoners van bovengenoemde dorpen.

Update 23.35 uur
Wij willen hierbij uitdrukkelijk vermelden dat het niet gaat om een inzamelingsactie. Het doel is om aandacht voor de getraumatiseerde bevolking te krijgen bij de juiste mensen en instellingen.

Bolivia: Israël is een terreurstaat

Bolivia heeft Israël woensdag uitgeroepen tot een terroristische staat. President Evo Morales maakte dat bekend tijdens een gesprek met een groep onderwijzers, meldt persbureau AFP. Een verdrag waardoor Israëliërs zonder visum naar Bolivia kunnen reizen is ook van tafel.

Morales zei dat het Israëlische offensief in de Gazastrook aantoont 'dat Israël niet garant staat voor principes zoals het respecteren van leven en andere cruciale voorwaarden om in de internationale gemeenschap vreedzaam te kunnen samenleven'. "In andere woorden: we betitelen Israël als een terroristische staat."

Morales diende eerder in juli al een verzoek in bij de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, om Israël te vervolgen wegens oorlogsmisdaden.

Het offensief in Gaza duurt nu inmiddels ruim twee weken. Sinds het begon zijn meer dan 1300 Palestijnen omgekomen, veelal burgers. Aan Israëlische zijde zijn 59 mensen omgekomen, onder wie 56 militairen.

Agent schiet verwarde man neer in Apeldoorn

De politie heeft woensdagavond in Apeldoorn een verwarde man neergeschoten. Hij is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, laat de politie weten.

De politie kreeg kort voor 22.00 uur een melding over een verwarde man die iemand op straat bedreigde met een steekwapen. De agent sprak de man aan en zag zich op een gegeven moment genoodzaakt te schieten.

De Rijksrecherche onderzoekt wat er precies is gebeurd op de Pieter Saenredamstraat. De identiteit van de betrokkenen is nog niet bekend.

'Argentinië op rand faillissement'

Argentinië is al in gebreke bij het nakomen van zijn financiële verplichtingen. Dat heeft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) woensdag gezegd.

De kredietwaardigheid van Argentinië werd verlaagd naar het niveau 'selective default' door S&P. Momenteel vinden nog gesprekken plaats tussen Argentinië en een groep Amerikaanse schuldeisers over een oplossing, waardoor op het laatste moment moet worden voorkomen dat het land in gebreke blijft met het aflossen van schulden. De deadline loopt aan het einde van deze dag af.

Naar verluidt is een groep Argentijnse banken bereid een helpende hand toe te steken door de schulden van de Amerikaanse investeerders over te nemen, om zo te voorkomen dat Argentinië als wanbetaler te boek zal komen staan.

Boyhood

"You don't seize the moment, the moment seizes you." De boodschap die de immer ambitieuze regisseur Richard Linklater (Before Sunrise, The School of Rock) met zijn unieke project Boyhood wil overbrengen zal de kijker niet gaan verrassen. Wat wel verbazing wekt, is dat Linklater gedurende een periode van twaalf jaar structureel gewerkt heeft aan de film. Boyhood is een bijzonder project waarin de kijker ook kan reflecteren op zijn eigen bestaan. Welke keuzes heb jij gemaakt? En hoe ben jij gekomen tot waar je nu bent? Dat doet Linklater op subtiele maar uitmuntende wijze.

[CL] Uitslagen derde voorronde (30/07/2014)

Vanavond hadden er twaalf wedstrijden plaats in de derde voorronde van de Champions League. Feyenoord verloor in eigen huis met 1-2 van Beşiktaş. De return is volgende week in Istanbul.

Salzburg, dat vorig jaar in de Europa League nog te sterk was voor Ajax, verloor met 2-1 bij Qarabağ. Het duel eindigde met negen tegen tien na drie rode kaarten. Zenit St. Petersburg ging op Cyprus met 1-0 onderuit bij AEL Limassol. Axel Witsel mocht een half uur voor tijd vertrekken met een rode kaart.

Standard speelde in eigen huis 0-0 tegen Panathinaikos. Celtic verloor in Polen met 4-1 van Legia Warszawa. De kampioen van Schotland speelde de tweede helft met tien man nadat Efe Ambrose vlak voor rust rood kreeg. Het had 6-1 kunnen staan. Ivica Vrdoljak wist namens Legia tweemaal een strafschop te missen. 

Uitslagen derde voorronde Champions League - heenwedstrijden

Thuis Uit Uitslag
FC Aktobe (Kaz) FC Steaua Bucureşti (Roe) 2-2
Qarabağ FK (Aze) FC Salzburg (Oos) 2-1
HJK Helsinki (Fin) APOEL FC (Cyp) 2-2
AEL Limassol FC (Cyp) FC Zenit (Rus) 1-0
FC Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) FC København (Den) 0-0
Grasshopper Club (Zwi) LOSC Lille (Fra) 0-2
PFC Ludogorets Razgrad (Bul) FK Partizan (Ser) 0-0 
Feyenoord (Ned) Beşiktaş JK (Tur) 1-2
R. Standard de Liège (Bel) Panathinaikos FC (Gri) 0-0 
Aalborg BK (Den) GNK Dinamo Zagreb (Kro) 0-1 
NK Maribor (Slv) Maccabi Tel Aviv (Isr)  1-0 
Legia Warszawa (Pol) Celtic FC (Sch) 4-1 

[Upd] Lukaku voor vijf jaar naar Everton

Romelu Lukaku keert hoogstwaarschijnlijk op permanente basis terug bij Everton. Everton staat op het punt te bevestigen dat Lukaku voor zo'n twintig miljoen euro wordt overgenomen van Chelsea. Goal bevestigde half juni al dat de Toffees zich in Londen hadden gemeld voor de 21-jarige spits, die nooit een basisplaats wist te veroveren bij zijn club.

Door de komst van Didier Drogba is de kans alleen maar kleiner dat Lukaku komend seizoen aan spelen toekomt bij Chelsea. Bij Everton kwam hij als huurling in het voorbije seizoen juist wel veel aan spelen toe. Hij hoopt deze zomer terug te keren bij de Merseyside-club. Een 5-jarig contract ligt voor hem klaar.

Lukaku verhuisde in 2011 van Anderlecht naar Chelsea, maar wist nooit indruk te maken in Londen. Hij kon het vertrouwen van José Mourinho en eerdere coaches Andre Villas-Boas en Roberto di Matteo niet winnen. Het resulteerde in huurperiodes bij Everton én West Bromwich Albion.

In het shirt van West Brom scoorde de international van België zeventien keer. Vorig seizoen slaagde hij erin om vijftien keer te scoren voor Everton.

Verschillende clubs meldden zich bij Chelsea voor het talent, maar de geruchten deden de ronde Mourinho dit seizoen wél gebruik wilde maken van Lukaku. Vorige week werd echter de terugkeer van Drogba bij de blauwhemden bevestigd.

Update 22.30 uur

Everton heeft bekendgemaakt dat ze Lukaku definitief overnemen van Chelsea. Lukaku, die afgelopen seizoen al op huurbasis uitkwam voor Everton, tekende een contract voor vijf seizoenen. Er is 28 miljoen pond, ruim 35 miljoen euro, met de transfer gemoeid.

Libiërs vluchten massaal naar Tunesië

Duizenden Libiërs zijn deze week dagelijks naar Tunesië gevlucht, vanwege het aanhoudende geweld in hun eigen land. Dat heeft de Tunesische minister van buitenlandse zaken Monji Hamdi woensdag gezegd. Het is de grootste vluchtelingenstroom uit Libië sinds de burgeroorlog in 2011.

Rivaliserende milities vechten nu al weken om de controle over de luchthaven van Tripoli. Grote delen van het vliegveld zijn inmiddels verwoest. De afgelopen drie dagen woedt er een grote brand, doordat eerder deze week een brandstofdepot werd getroffen door mortiergranaten.

Hamdi zei niet hoeveel Libiërs tot dusver zijn uitgeweken, maar liet wel weten dat het om vijf- tot zesduizend per dag gaat. En het loopt op. De minister waarschuwt dat Tunesië niet in staat is grote hoeveelheden vluchtelingen op te nemen. "Onze prioriteit is de veiligheid en stabiliteit van Tunesië en als het nodig is zullen we de grens dichtgooien."

Niki Terpstra wint Acht van Chaam

Wielrenner Niki Terpstra heeft woensdag de Acht van Chaam op zijn naam geschreven. De renner van Omega Pharma-Quick-Step bleef in het Brabantse criterium Belkin-collega Lars Boom en Tom Veelers van Giant-Shimano voor.

De weken na de Tour rijden de profwielrenners diverse kermiskoersen in Nederland en België. Boom was maandag al de beste in Boxmeer. Tourwinnaar Vincenzo Nibali greep dinsdag de eindzege in Stiphout.

Nigeriaans meisje (10) met bomvest opgepakt

De politie in Nigeria heeft een 10-jarig meisje gearresteerd dat een explosievenvest aanhad. Dat zei een politiewoordvoerder, meldt Al-Jazeera woensdag. Elders in het land pleegde een vrouw een zelfmoordaanslag, met zes doden tot gevolg.

Het meisje werd aangehouden in de deelstaat Katsina, samen met een man en een vrouw van 18 die probeerden te vluchten. Eerder woensdag blies een vrouwelijke zelfmoordterrorist zich op bij een universiteit in Kano, een stad in het noorden van het land. Zes mensen kwamen om, nog eens zes verkeren in kritieke toestand.

In het West-Afrikaanse land worden geregeld aanslagen gepleegd door het radicaal-islamistische Boko Haram.

G7 dreigt met verdere sancties tegen Rusland

De Verenigde Staten en de Europese leden van de G7 dreigen zwaardere sancties tegen Rusland in te voeren als dat land geen stappen neemt om de crisis in Oekraïne te bezweren. Dat zeiden de landen woensdag in een gezamenlijke verklaring.

Rusland heeft volgens de landen zijn koers niet gewijzigd sinds vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd neergeschoten boven Oekraïne. Volgens onder andere de VS zaten pro-Russische separatisten achter het neerhalen van het toestel. Het raketsysteem dat werd gebruikt zou door Rusland zijn geleverd aan de rebellen.

De vliegramp had voor een kentering moeten zorgen, aldus de G7-landen, maar Rusland gaat door met het leveren van wapens aan de separatisten. De regeringsleiders zeggen zich 'ernstig zorgen' te maken over het optreden van Rusland. Als Moskou er voor kiest een andere weg in te slaan worden de huidige sancties geschrapt, aldus de verklaring. Zo niet, dan komen er meer strafmaatregelen bij.

De Europese Unie en de Verenigde Staten kondigden dinsdag nieuwe sancties af tegen Rusland. Terwijl Washington vooral de bestaande strafmaatregelen uitbreidde ging Brussel voor het eerst over tot sancties tegen hele sectoren van de Russische economie.

De EU richt zijn pijlen onder meer op de Russische bankensector en de olie- en defensie-industrie. Ook geavanceerde technologische producten die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt vallen eronder.

[CL] Uitslag Feyenoord - Besiktas

Feyenoord staat voor een bijna onmogelijke opgave om de volgende voorronde van de Champions League te kunnen bereiken. Het verloor namelijk vanavond in eigen huis met 1-2 van Besiktas.

Feyenoord begon verrassend genoeg met Ruben Schaken als rechtsback, zijn eigenlijke positie als rechtsbuiten werd overgenomen door Wesley Verhoek. Al binnen een kwartier moesten de Rotterdammers een grote tegenslag verwerken. Besiktas kwam op voorsprong toen Pektemek ongehinderd een corner kon binnenkoppen. Dat Feyenoord het vertrek van topscorer Graziano Pellè nog niet heeft opgelost werd in de rest van de eerste helft pijnlijk duidelijk. Op een zwak schot van Boëtius na werd voor de rust geen enkele kans gecreëerd.

In de tweede helft ging het al niet veel beter. Na 70 minuten kwamen de Turken zelfs op 0-2 toen Mathijsen de bal inleverde bij Frei, zijn schot ging vervolgens via de ingevallen Boulahrouz in het doel. Diep in de blessuretijd kwam Feyenoord toch nog iets terug, Te Vrede benutte een strafschop.

Hierdoor mag Feyenoord nog een sprankje hoop koesteren voor de return volgende week. Bij uitschakeling zal het worden verwezen naar de vierde voorronde van de Europa League.


Besiktas-speler Serdar Kurtulus in duel met Feyenoord-speler Jean Paul Boëtius (Foto: PRO SHOTS / Jasper Ruhe)

Feyenoord

1 - 2

Besiktas

  90+5' Te Vrede (pen)     13' Pektemek 
 71' K. Frei 
 
 Gele kaart: Verhoek, Boëtius, (Feyenoord), Kurtulus, K.Frei, Ramon (Besiktas)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Banti (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Schaken (Boulahrouz/61)
v.Beek
Mathijsen
Kongolo
Clasie
Immers
Vilhena
Verhoek (Manu/65)
Te Vrede
Boëtius
  Tolga
Kurtulus
Franco
Gülüm
Ramon
K.Frei (Tosun/89)
Hutchinson
Ozyakup (Ba/59)
Uysal
Sahan (Köybasi/75)
Pektemek

Opnames Big Bang Theory vertraagd wegens ruzie contract

De opnames van het achtste seizoen van The Big Bang Theory zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. De acteurs willen een loonsverhoging, maar zender Warner Bros Television wil niet met extra geld over de brug komen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter woensdag.

De Amerikaanse sitcom is met een gemiddeld bereik van ruim 23 miljoen kijkers al jaren een van de succesvolste programma's in de Verenigde Staten. De vijf hoofdrolspelers, Jim Parsons, Johnny Galecki, Kaley Cuoco, Kunal Nayyar en Simon Helberg, vinden het daarom tijd voor een hoger salaris. Parsons, Galecki en Cuoco zouden naar verluidt zelfs elk een miljoen dollar, zo'n 750.000 euro, per aflevering vragen. Daarmee zouden ze dan behoren tot de best betaalde acteurs op tv.

Het gekissebis over geld bij The Big Bang Theory is al tijden aan de gang. De ervaring leert dat, als de opnames voor een nieuw seizoen te veel worden vertraagd, de studio snel overstag gaat. Soortgelijke strubbelingen tussen cast en producenten van de sitcom Modern Family in 2012 veroorzaakte een vertraging van een week. Producent Twentieth Century Fox besloot de zes hoofdrolspelers een fikse loonsverhoging te geven.

In plastic verpakt lichaam Teteringen is van man

Het stoffelijk overschot dat maandag werd gevonden in het water bij het Brabantse Teteringen is van een volwassen man. Zijn identiteit is nog niet bekend, laat de politie woensdag weten. Uit sectie is gebleken dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen.

Een schipper trok maandagmiddag bij de politie aan de bel toen hij in het Markkanaal iets zag drijven waar mogelijk een lichaam in zat. Brandweerlieden haalden het 'pakket' naar de kant, waar bleek dat het inderdaad om een stoffelijk overschot ging.

De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet. Een duikteam heeft woensdag in de buurt van de vindplaats naar sporen gezicht. Ook heeft de politie een buurtonderzoek gehouden.

Rusland dreigt EU met hogere energieprijs

Moskou heeft de EU woensdag gedreigd met een verhoging van de energieprijzen. Dit is een reactie op de economische sancties die de unie dinsdag afkondigde. Deze "onverantwoordelijke stap" zal onvermijdelijk tot stijging van de prijzen op de Europese energiemarkt leiden, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou woensdag.

Duitsland, de belangrijkste economie in de EU, is voor een derde van zijn gasimport afhankelijk van de Russen. De EU besloot dinsdag tot nieuwe sancties om het Kremlin te bewegen zijn steun aan de pro-Russische opstandelingen in Oekraïne in te trekken.

Rusland dreigt EU met hogere energieprijs
Rusland dreigt EU met hogere energieprijs (Foto: ANP)

Liberia sluit scholen wegens ebola

De regering van Liberia heeft alle scholen in het West-Afrikaanse land en een aantal gemeenten in quarantaine geplaatst om de verspreiding van het ebolavirus tegen te gaan. Alle ambtenaren die voor het bestuur van het land niet van essentieel belang zijn, zijn voor 30 dagen met verplicht verlof gestuurd.

In Liberia waren tot 23 juli 129 mensen aan het virus overleden. Het virus dook het eerst op in Guinee en verspreidde zich vervolgens naar de buurlanden Sierra Leona en Liberia. In Nigeria overleed een Amerikaan die vanuit Liberia naar dat land was gereisd.

Er is geen medicijn tegen de aandoening. Zieken worden in isolatie behandeld, en vijftig tot negentig procent van hen komen te overlijden. Groot-Brittannië kondigde eerder woensdag voorzorgsmaatregelen aan; Nederland ziet daartoe vooralsnog geen aanleiding.

OM in beroep tegen Volkert-vonnis

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank over Volkert van der G. Justitie is het er niet mee eens dat de moordenaar van Pim Fortuyn geen enkelband meer hoeft te dragen en dat zijn gebiedsverbod vervalt.

De rechtbank in Den Haag vindt het gebiedsverbod en de daaruit voortvloeiende elektronische enkelband disproportioneel. Justitie vindt de locatieverboden echter belangrijk als risicobeperkende factor en gaat daarom in hoger beroep tegen de uitspraak, liet een woordvoerder woensdagavond weten.

Advocaat-generaal Remco van Tooren zei na de uitspraak al een hoger beroep te overwegen, maar eerst het vonnis te willen bestuderen. Tot het hoger beroep dient kan Van der G. zich vrijelijk bewegen.

Van Tooren zei ook dat het OM 'verguld' is dat de rechter heeft geoordeeld dat aan Van der G. voorwaarden mochten worden opgelegd. Het merendeel daarvan, waaronder het contactverbod met de nabestaanden, is ook in stand gebleven.

Door collega neergeschoten militair overleden

De 22-jarige militair die begin deze maand zwaargewond raakte bij een schietpartij op de marinekazerne op Curaçao is aan zijn verwondingen overleden. Dat laat het Curaçaose Openbaar Ministerie woensdag weten.

De militair werd op 9 juli in zij nek geschoten door een collega bij de wacht van de kazerne Suffisant bij Willemstad. De 20-jarige man werd direct na de schietpartij aangehouden en zit nog vast. Het slachtoffer overleed woensdag in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Volgens het OM is de toedracht van het schietincident nog onduidelijk. De marechaussee onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Jamie Foxx speelt Mike Tyson in biografische film

Jamie Foxx gaat Mike Tyson spelen in een biografische film over de voormalig orenbijter profbokser. Niemand minder dan Raging Bull-regisseur Martin Scorsese neemt de regie op zich, heeft Tyson gezegd tegen de Britse boulevardkrant Daily Mirror.

"Jamie en ik zijn in gesprek, en we gaan het doen", zegt Tyson onomwonden. "Binnen anderhalf jaar gaan we beginnen." Volgens de krant heeft Foxx Tyson al benaderd om hem te helpen trainen voor de rol.

De inmiddels 48-jarige Tyson was destijds met zijn 20 jaar de jongste kampioen zwaargewicht ooit. De 46-jarige Foxx gaat de rol spelen met veel gezichtsprotheses en nabewerking op de computer, vertelt Tyson.

"Ze hebben nu een computerprogramma waarmee dat kan", zegt de getatoeëerde spierbundel. "Jamie is bijna mijn leeftijd, dus het zou zonder dat programma onmogelijk zijn."

De oud-bokser denkt dat hij de film te zijner tijd het best in zijn eentje thuis kan kijken. Niet omdat hij zichzelf niet in bedwang kan houden, maar omdat hij bang is voor vijandige reacties van anderen. "Dan vinden ze mij vast een klootzak."

Het is niet de eerste beroemdheid die Foxx speelt. Eind 2004 was hij te zien als zanger en pianist Ray Charles in de biografische film Ray. De twee repeteerden maanden samen aan de muziek en zang. Charles heeft de film nooit kunnen zien, want hij overleed in juni van dat jaar.

Rita Ora kreeg filmtekst Fifty Shades ingefluisterd

Rita Ora had vreselijk veel moeite met het onthouden van haar teksten in Fifty Shades of Grey. "Iemand moest me telkens in m'n oor fluisteren wat ik moest zeggen", biechtte de Britse zangeres op aan Access Hollywood. "Ik was zo nerveus dat ik alles vergat."

De 23-jarige Ora, die het ook lastig had met het Amerikaanse accent dat vereist is voor haar rol, werd naar eigen zeggen aan de hand genomen door hoofdrolspeelster Dakota Johnson. "Ze is een hele goede vriendin. Ze was zo lief voor me."

De zangeres vindt het een enorme eer dat ze in Fifty Shades of Grey de zus van hoofdpersonage Christian Grey mag vertolken. "Het is fantastisch. En ik ben ook weken aan het nadenken over wat ik zal dragen naar de première."

Boyhood-actrice: alle families zijn verknipt

Geen enkele familie functioneert naar behoren. Dat vindt actrice Patricia Arquette, die een hoofdrol speelt in het familiedrama Boyhood, dat vanaf donderdag in de bioscopen draait. "Alle personages hebben hun sympathieke kanten en tekortkomingen. Maar juist daarom ga je van ze houden", zegt ze tegen Novum Nieuws.

"Er zijn in dit verhaal geen echte schurken of 'good guys'", gaat de 46-jarige Arquette, die in films als True Romance, Stigmata en Fast Food Nation speelde, verder. "Het zijn realistische mensen, en als kijker vraag je je steeds af of je nu van ze moet houden of ze moet haten. Uiteindelijk doe je allebei een beetje. Dat maakt deze film naar mijn mening zo sterk."

Boyhood volgt Mason, gespeeld door de nog vrijwel onbekende Ellar Coltrane, van zijn zesde tot zijn achttiende. De kijker ziet hoe hij naar de middelbare school gaat, zijn eerste vriendinnetje leert kennen en uiteindelijk een universiteit uitkiest. Dat alles tegen een achtergrond van een gebroken gezin, met Arquette in de rol van alleenstaande moeder die worstelt om er voor haar gezien en zichzelf het beste van te maken.

Regisseur Richard Linklater besloot echter om niet steeds nieuwe acteurs in te schakelen voor elk van de levensfasen. Hij filmde de scènes gedurende twaalf jaar, waarbij hij elk jaar weer afsprak om een paar weken te gaan draaien, een unicum in de filmgeschiedenis.

Meestal is een productieschema van twaalf jaar een heel slecht teken, bijvoorbeeld van een krankzinnig geworden regisseur of een slepende ruzie tussen de makers en de studio. "Het was voor mij de enige manier om echt te tonen hoe een jeugd verloopt", zegt Linklater. "Het is een enorm risico geweest dat gelukkig heeft gewerkt."

"Je wilt niet weten hoe vaak ik me heb afgevraagd of een van de acteurs voortijdig op zou stappen", gaat de filmmaker, tot nu toe vooral bekend van The School of Rock en A Scanner Darkly, verder. "Het klinkt heel flauw, maar het komt uiteindelijk allemaal neer op vertrouwen. En dat heeft weer te maken met het idee dat we allemaal hadden over hoe bijzonder dit project eigenlijk is."

Niet alleen over het opstappen van acteurs heeft de woensdag 54 jaar geworden Linklater slapeloze nachten gehad. Ook het opzetten van het productieschema was Boyhood een veel zwaardere kluif dan hij aanvankelijk dacht.

"Elk van de opnamesessies was eigenlijk een soort kleine film op zich", haalt Linklater op. "Ieder jaar moesten we weer locaties scouten, figuranten inhuren, en zorgen dat de crew beschikbaar was. Dat laatst lukte lang niet altijd, dus dan moesten we weer een nieuwe cameraman inhuren of iemand voor de montage."

Boyhood focust zich op een Amerikaanse jongen met een Amerikaanse jeugd. Dat wil echter niet zeggen dat de film alleen herkenbaar is voor mensen die in de Verenigde Staten zijn opgegroeid, vindt Linklater.

"Veel van wat voorbij komt is volgens mij ook voor een niet-Amerikaans publiek zeer herkenbaar", zegt de regisseur. "We weten allemaal nog hoe hoopvol we waren dat Barack Obama nu eens echt iets ging veranderen als de nieuwe Amerikaanse president, en we hebben vast allemaal met onze vader gepraat over meisjes, kampvuren en Star Wars."

Boyhood wordt, zoals het er nu naar uit ziet, een van de meest opzienbarende films van dit jaar en waarschijnlijk een grote kanshebber bij de Oscars in februari. In ieder geval ontving Linklater een staande ovatie van de Academy, de organisatie achter de Oscars, na een voorvertoning.

"Ik voel me zeer vereerd dat mensen mijn werk zo weten te waarderen en het was fantastisch om deze film te kunnen maken", zegt Linklater bescheiden. "Maar het was loodzwaar. Ik ben er voorlopig nog niet uit of ik ooit weer zo'n project zou aangaan."

Cuadrado om tafel met Barcelona

De zaakwaarnemer van Juan Cuadrado bevestigt dat er contact is geweest met FC Barcelona over een transfer. De 26-jarige middenvelder maakte met de Colombiaanse nationale ploeg veel indruk op het voorbije WK voetbal. Het resulteerde direct in veel belangstelling van Europese topclubs.

Zijn naam zingt al langer rond in de wandelgangen van Barcelona. Ook Bayern München en Manchester United zouden geïnteresseerd zijn. "We hebben met een paar clubs gesproken, waaronder Barcelona", zegt zaakwaarnemer Alessandro Lucci tegen Tuttomercatoweb. "Er is veel belangstelling, maar daarbij moet wel gezegd worden dat er nog weinig gang in zit. Je kunt niet zeggen dat we officiéle gesprekken hebben gehad met geïnteresseerde clubs."

Lucci geeft aan dat er eigenlijk geen reden is om Fiorentina te verlaten. "Voor zowel mij als Juan geldt dat we hier, op persoonlijk én professioneel vlak, niets te klagen hebben. Mochten er serieuze onderhandelingen komen deze zomer, dan staan we daar voor open. Alle betrokken partijen moeten er het maximale uit kunnen halen."

Cuadrado's contract loopt medio 2017 af bij Fiorentina. De 26-jarige middenvelder moet bij Barcelona mogelijk de opvolger worden van Cesc Fabregas. Die maakte deze zomer de overstap van Barça naar Chelsea. Mogelijk kan Fiorentina een flinke winst maken op Cuadrado. De club telde een jaar geleden 'slechts' vijf miljoen euro neer voor de oud-speler van Lecce, Udinese en Medellin.

De Vrij: "Een weloverwogen beslissing"

Stefan de Vrij heeft zijn keuze gemaakt: hij speelt komend seizoen voor SS Lazio. Een besluit waar hij lang over na heeft gedacht. De 22-jarige verdediger tekent voor drie seizoenen in Italië, waar hij als een held werd onthaald toen bekend werd dat hij de overstap zou maken. Hij verlaat Feyenoord om buiten de landsgrenzen nieuwe ervaringen op te doen.

"Bij mijn keuze voor Lazio ben ik niet over één nacht ijs gegaan", zegt De Vrij op de officiële website van Feyenoord. "Het is een weloverwogen beslissing, die tot stand is gekomen na veel gesprekken met de clubleiding, waar ik een heel goed gevoel aan overhield. Dat goede gevoel is de afgelopen dagen tijdens het afronden van de transfer nog eens bevestigd. Lazio liet echt blijken dat ze me graag wilden hebben en ik ben heel blij dat ik deze stap maak."

De Vrij maakte in het voorbije seizoen grote stappen in zijn ontwikkeling. Zo verdiende hij een plek bij de Oranje WK-selectie en kreeg hij veel complimenten voor zijn optredens in Brazilië. Hij is echter nog niet klaar, stelt hij. En daarom de keuze voor de Romeinen.

"In Italië hoop ik een nog completere verdediger te worden. Ik ga daar tegen spitsen van wereldniveau spelen, daar ligt een mooie uitdaging", zegt de international. "Met deze stap komt er een einde aan een lange periode bij Feyenoord, dat is iets waar ik natuurlijk wel even bij stil sta. Ik ben trots dat ik zo lang deel uit heb gemaakt van zo'n grote club met een geweldige achterban. Ik kijk terug op een toptijd bij Feyenoord."

Technisch directeur Martin van Geel betreurt het vertrek van de talentvolle verdediger. "Stefan heeft vijf seizoenen in de Eredivisie achter de rug en had hier nog een éénjarig contract. Voor hem is dit een mooie vervolgstap in zijn carrière. Lazio heeft veel vertrouwen in Stefan, dat blijkt uit het feit dat zij van begin af aan de enige club zijn geweest die zich concreet voor hem heeft gemeld."

"Hij was niet alleen jarenlang een vaste waarde, maar groeide ook uit tot een van de sterkhouders van het elftal. Die ontwikkeling heeft hij doorgezet op het WK in Brazilië, waar zijn prestaties ronduit indrukwekkend waren. Stefan is een jongen van de club en heeft zich altijd met ziel en zaligheid ingezet voor Feyenoord. Wij gunnen hem deze overstap van harte en wensen hem alle succes in Italië."

Onofficiële Morrowind-port voor Android

Als het aan de fanatieke sandstranger ligt, komt Morrowind over een tijdje naar Android. De modder werkt aan een onofficiële port van OpenMW. Het spel zit nog in de beginfase en is 'net zo stabiel als het weer in Florida'. De ontwikkeling begon twee maanden geleden.

De ontwikkelingen zijn te volgen op het OpenMW-forum. De eerste beelden staan ook al online. Het blijft jammer genoeg bij het bewonderen van de boot waarmee je aankomt in Seyda Neen, en een stukje van het dorpje zelf. Op dit moment draait de game met acht frames per seconde, maar sandstranger is hard aan het werk om het probleem op te lossen.

OpenMW is de naam van een groter project. Liefhebbers van de game begonnen zes jaar geleden aan een vernieuwde open-source engine, gebaseerd op de originele engine van Morrowind. Zo werd de game speelbaar op Windows, Linux en MacOSX. Met de nieuwe engine is er meer vrijheid voor modders om van alles aan te passen, en om hardnekkige bugs te fixen. Het team van OpenMW werkt niet zelf mee aan de port, maar moedigt projecten als die van sandstranger wel aan.

Dode bij Cold Water Challenge in Duitsland

In het Duitse Isselburg is dinsdag een man om het leven gekomen toen hij werd geraakt door een omvallende graafmachine. Vijf mensen zijn gewond geraakt.

De slachtoffers namen deel aan een zogenoemde Cold Water Challenge, daartoe aangemoedigd via Facebook. De schoep van de graafmachine was gevuld met tweeduizend liter water, die over de deelnemers gestort had moeten worden. Het ongeluk gebeurde toen de schoep de lucht inging.

De slachtoffers waren leden van de plaatselijke bowlingclub. Vier van de gewonden moesten naar het ziekenhuis. Elf leden van de club deden mee aan de waaghalzerij, die is bedoeld om geld in te zamelen voor een goed doel. Bij Cold Water Challenges zijn eerder gewonden gevallen.

Isselburg ligt aan de Nederlandse grens, bij Doetinchem.

Baas Argentijnse voetbalbond (82) overleden

Julio Grondona, de 82-jarige voorzitter van de Argentijnse voetbalbond, is woensdag overleden. Dat heeft de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol bekendgemaakt. De Argentijnse bondspreses was eerder woensdag opgenomen in het ziekenhuis. Volgens lokale media is hij aan hartproblemen bezweken.

Grondona werd in 1979 voorzitter van de Argentijnse bond. Hij had de bijnaam 'Godfather' en was een van de krachtigste bondgenoten van FIFA-baas Sepp Blatter. De Argentijn was ook vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond en hoofd van de financiële commissie van de FIFA. Hij had eerder aangekondigd volgend jaar zijn posten op te geven.

Voormalig Nirvana-drummer ziet reünie wel zitten

Chad Channing heeft wel oren naar een reünie met de nog levende leden van Nirvana. "Zeker, als ze me vragen", zegt de drummer, die in 1990 werd vervangen door Dave Grohl, tegen het Britse muziektijdschrift NME. "Dan zou Dave op gitaar spelen en Krist Novoselic op bas. Dat is de enige combinatie die ik kan bedenken."

Grohl toonde zich na de dood van frontman Kurt Kobain een begenadigd gitarist als frontman van de Foo Fighters. Novoselic is altijd bas blijven spelen, en werkte in 2011 mee aan hun nummer I Should Have Known, waarop hij bas en accordeon speelde.

De 47-jarige Channing werd eerder dit jaar gepasseerd toen Nirvana aan de Rock and Roll Hall of Fame werd toegevoegd. Eerder had hij juist laten weten dat zijn naam wel zou worden genoemd. "Ach, ik heb er nu vrede mee", zegt hij. "Voor mij ging het toch altijd al meer om de muziek dan de eer."

De muzikant is al jaren vaste drummer van Before Cars. De band bracht twee albums uit, in 2006 en 2009.

Historische Eastbourne-pier in Engeland in brand

De historische pier van Eastbourne aan de zuidkust in Engeland is woensdag in brand gevlogen. De brandweer van East Sussex heeft zo'n zestig brandweerlieden ingezet om het vuur te bedwingen. Het vuur trok veel bekijks van geschrokken strandgangers.

Volgens de brandweer is iedereen van de pier geëvacueerd en lijkt het er op dat niemand gewond is geraakt. De houten pier zelf komt er echter minder goed vanaf en lijkt grotendeels in vlammen op te gaan.

Al 41 gewonden door BBQ

De brandwondencentra hebben deze zomer tot nu toe 41 mensen opgenomen die gewond raakten door een barbecue of vuurkorf. Een recordaantal, laat de Brandwonden Stichting woensdag weten. In 2013 kwamen er over het hele jaar 75 mensen in een brandwondencentrum terecht door een ongeluk met brandbare vloeistoffen.

De brandwondencentra verwachten dat het aantal 'barbecueslachtoffers' de komende weken nog flink toeneemt. Als daarbij de slachtoffers door ongelukken in de wintermaanden worden opgeteld, ligt het totale aantal naar verwachting ruim boven de 75 slachtoffers van vorig jaar.

De patiënten die in een brandwondencentrum belanden door een ongeluk met brandbare vloeistoffen zijn volgens de Brandwonden Stichting het topje van de ijsberg. Er belanden elk jaar ook ongeveer 320 mensen in ziekenhuizen met lichtere brandwonden.

De Brandwonden Stichting houdt dit jaar geen campagne om mensen te waarschuwen voor de gevaren van het gebruik van brandbare vloeistoffen. Volgens de stichting hebben mensen 'simpelweg' weinig interesse in preventietips. Eerstehulpregels krijgen doorgaans wel veel aandacht en daarom heeft de stichting een 'bbq-test' online gezet.

Van de ongeveer 870 mensen die jaarlijks voor langere tijd worden opgenomen in een van de drie brandwondencentra, komt ruimt tien procent daar terecht door een ongeluk met vluchtige brandbare vloeistoffen als spiritus en benzine.

Tinkoff-Saxo wil Kreuziger opstellen in Polen

Roman Kreuziger maakt zondag waarschijnlijk zijn rentree in het wielerpeloton. Zijn ploeg Tinkoff-Saxo wil hem opstellen in de Ronde van Polen. Kreuziger werd uit de afgelopen Ronde van Frankrijk gehouden omdat wielerbond UCI een onderzoek doet naar afwijkingen in zijn bloedpaspoort.

Sinds de ploeg eind vorige maand aankondigde de Tsjech voorlopig uit koers te houden, hebben Kreuziger en de ploeg niets meer vernomen van de bond. "We menen dat het niet aan ons is om hem niet te laten rijden zolang er geen solide bewijs is", zei teambaas Stefano Feltrin woensdag tegen Cyclingnews. "Zolang de UCI hem niet schorst, respecteren we zijn contract en laten we hem rijden."

Bayern ontkent interesse in Khedira

Bayern München is niet van plan om Sami Khedira terug te halen naar Duitsland.  Dat zegt CEO Karl-Heinz Rummenigge na het ontstaan van een gerucht dat de Duitse topclub hem volgend seizoen wil overnemen van Real Madrid. Khedira is over een jaar transfervrij bij de Spaanse grootmacht, die eerder op het punt stond om hem te verkopen aan Arsenal.

Om nog wat centen aan de international van Duitsland over te houden, moet Real Madrid snel tot verkoop overgaan. De club is er met hem niet uitgekomen over een nieuw contract, waardoor zijn situatie in Madrid onhoudbaar lijkt. Bayern zou echter niet van zins zijn om een transfersom voor de speler te betalen.

Door de komst van Toni Kroos naar Real Madrid is het ook nog eens de vraag of Khedira zijn vaste stek kan behouden als hij nog een jaar in de Spaanse hoofdstad blijft. Rummenigge wilde in gesprek met pers echter niets weten van een rol om hem te verlossen van zijn mogelijke reserverol. "Dat verhaal is op gebakken lucht gebaseerd", zei hij.

Khedira maakte vooral onder trainer José Mourinho furore bij De Koninklijke. Na de aanstelling van Carlo Ancelotti raakte hij geblesseerd, waardoor hij lange tijd geen wedstrijden speelde. Desalniettemin riep bondscoach Joachim Löw hem op voor het afgelopen WK.

Arsenal leek eerder in poleposition te liggen voor Khedira, maar het transfergerucht staat inmiddels op een laag pitje. De middenvelder zou te hoge salariseisen hebben om bij de Gunners aan te kunnen sluiten. Vorig jaar nam Arsenal Mesut Özil al over van Real Madrid.

Geblesseerde Nadal mist twee toernooien

Tennisser Rafael Nadal mist de masterstoernooien van Toronto en Cincinnati. De Spanjaard heeft een blessure aan zijn rechterpols. De twee toernooien, die Nadal vorig jaar beide op zijn naam schreef, zouden zijn volledige voorbereiding op de US Open worden. Door de afmelding komt zijn titelprolongatie in New York dus ook in gevaar.

Het toernooi in het Canadese Toronto begint maandag. Het tenniscircus doet een week later Cincinnati aan.

Nadal is rechtshandig, maar tennist met links. De polsblessure speelt dan ook alleen op bij het slaan van zijn dubbelhandige backhand.

Tijger weer populairste kattennaam

De meest voorkomende kattennaam is na een jaar afwezigheid weer Tijger of Tijgertje. Dat blijkt woensdag uit jaarlijks onderzoek van huisdierverzekeraar Proteq. Voor honden blijft Luna de populairste naam.

Vorig jaar was ook bij katten Luna de meest voorkomende naam, maar die naam is inmiddels niet meer terug te vinden in de top vijf. Na Tijger volgen Gizmo, Simba, Lizzy en Misty.

De top vijf van hondennamen is nagenoeg onveranderd gebleven. Na Luna worden de meeste honden Max, Diesel, Bo en Sam genoemd.

Mario Kart 8 racet cijfers niet uit het rood

Mario Kart 8 voor Wii U heeft 2,82 miljoen exemplaren verkocht sinds de release in mei, maar het spel heeft Nintendo niet geholpen om uit de rode cijfers te komen.

Het bedrijf verkocht een half miljoen Wii U-consoles tijdens het eerste kwartaal van het financiële jaar dat loopt van april tot en met juni. Er zijn in totaal 6,68 miljoen exemplaren van de Wii U over de toonbank gegaan sinds de release van de console.

Nintendo verloor 68 miljoen euro in dit eerste kwartaal. Ondanks de verliezen mikt Nintendo nog steeds op een jaarwinst van 40 miljard yen, zeg een kleine 300 miljoen euro. Dit jaar gaat Nintendo Hyrule Warriors, Bayonetta 2, Captain Toad: Treasure Tracker en Super Smash Bros. voor Wii U en 3DS uitbrengen in de meeste regio's. Al moeten wij in Europa al wachten op Captain Toad want hij zoekt hier zijn schatten pas in januari 2015. En natuurlijk wil Nintendo geld verdienen met de amiibo's, de Skylander-achtige poppetjes die in games geladen kunnen worden.

Kwartaalcijfers

'Scarlett Johansson niet zwanger voor altaar'

Scarlett Johansson is niet van plan te trouwen met een bolle buik. De 29-jarige zwangere actrice wil haar eerste spruit op de wereld zetten voordat ze haar jawoord geeft aan Romain Dauriac. Dat vertellen ingewijden althans aan de Amerikaanse entertainmentzender E!

"Ze heeft tegen vrienden gezegd dat ze pas na de bevalling gaat trouwen", verklapt de bron. De eerste zwangerschap van Johansson werd in maart wereldkundig gemaakt. Een half jaar daarvoor ging Dauriac, een Franse journalist, op z'n knieën voor de actrice. Een trouwdatum zouden de twee nog niet hebben geprikt.

Britse bankbonussen nog zeven jaar terug te halen

Britse banken krijgen vanaf volgend jaar de mogelijkheid om tot zeven jaar na dato bonussen van hun medewerkers terug te vorderen. Dat hebben de Britse financiële toezichthouders woensdag bekendgemaakt.

De maatregel lijkt een gevolg van de schandalen rond de manipulatie van rentebenchmarks. Die misstanden werden pas jaren later ontdekt. Afgelopen week kreeg de Britse bank Lloyds nog een boete van 218 miljoen pond (276 miljoen euro) vanwege de manipulatie van de Libor tussen 2006 en 2009.

De Prudential Regulation Authority (PRA) en Financial Conduct Authority (FCA) willen verder dat de banken meer langetermijneisen verbinden aan het toekennen van bonussen. De bonusregels voor banken die staatshulp hebben gekregen worden ook aangescherpt.

De toezichthouders stellen verder voor dat banken duidelijker maken wie de managers zijn die beslissingen kunnen nemen die schade aan een bank kunnen toebrengen. Die managers moeten daarna regelmatig worden getoetst op geschiktheid. Deze regels moet het makkelijker maken voor de waakhonden om individuen aansprakelijk te stellen bij misstanden.

Stefan de Vrij voor vier jaar naar Lazio

Stefan de Vrij vertrekt definitief naar Lazio. De Romeinse club bereikte een akkoord met Feyenoord over de transfer, meldden de Rotterdammers woensdag. De 22-jarige centrumverdediger tekent een contract voor vier jaar. Lazio had eerder woensdag al aangekondigd de Oranje-international donderdag te presenteren.

De Vrij speelde vanaf zijn tiende jaar in de jeugdopleiding van Feyenoord. In 2010 debuteerde hij als 18-jarige in het eerste. Sindsdien kwam hij tot 135 competitiewedstrijden voor Feyenoord 1. De Vrij was afgelopen WK een van de vaste waarden bij Oranje. Op veertien minuten in de openingswedstrijd tegen Spanje na, miste hij geen minuut.

The Jacksons bij Amsterdamse Zuidas

The Jacksons zijn woensdagmiddag aangekomen bij de Zuidas in Amsterdam. De broers van Michael Jackson brengen daar een eerbetoon bij een billboard van de in 2009 overleden King of Pop. Woensdagavond treden Tito, Jermaine, Jackie en Marlon op in Paradiso.

Het is een drukte van jewelste bij het Gustav Mahlerplein, blijkt uit foto's van twitteraars. De vier zangers werden door menigeen op de foto gezet. Eigenlijk zouden The Jacksons dinsdag al naar de Zuidas komen, maar ze moesten hun bezoekje uitstellen omdat ze wegens noodweer vastzaten in Frankrijk.

Uber-chauffeurs riskeren hoge boetes

Particulieren die via de nieuwe dienst van Uber ritjes voor klanten verzorgen, riskeren hoge boetes. De niet-professionele chauffeurs die zich via de dienst aanbieden worden gezien als snorders. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat hard optreden tegen de dienst, laat een woordvoerder woensdagmiddag weten.

Chauffeurs die worden aangehouden kunnen een boete van 4200 euro verwachten omdat ze niet voldoen aan de wettelijke eisen voor taxivervoer. Bij herhaling volgt een boete van tienduizend euro per keer.

De niet-professionele taxi's kunnen, volgens de toezichthouder, leiden tot illegaal taxivervoer. "Daarnaast overtreedt Uber de wet als ritjes worden gemaakt. Het bedrijf kan dan een proces-verbaal verwachten", zegt de woordvoerder.

VN woest over aanval op school Gaza

De twee hoogste functionarissen van de Verenigde Naties hebben geschokt gereageerd op een Israëlische luchtaanval op een school in Gaza, die woensdag aan zestien mensen het leven kostte.

Jan Eliasson, de nummer twee bij de Verenigde Naties na secretaris-generaal Ban Ki-moon, zei 'geschokt en onthutst' te zijn over de aanval en herhaalde de eis van de VN om een wapenstilstand tussen Hamas en Israël. Volgens Eliasson heeft Ban, die momenteel in Costa Rica is, de aanval veroordeeld. De VN-baas noemde de beschieting van een school 'schandalig en onverdedigbaar'.

De school werd gebruikt als opvangplaats voor Palestijnen die hun huizen waren ontvlucht. Meer dan drieduizend Palestijnen schuilden in het gebouw.

Het Israëlische leger erkende eerder op de dag de school te hebben beschoten, maar zei dat soldaten vanuit de omgeving van de school werden bestookt met mortiergranaten en terugschoten.

Verdwijnspray voor scheidsrechters Premier League

Scheidsrechters in de Premier League krijgen komend seizoen de beschikking over verdwijnspray. Dat heeft de Engelse competitie woensdag bekendgemaakt. Op het afgelopen WK hadden arbiters ook een spuitbus met het goedje. Daarmee konden ze een op scheerschuim lijkende streep trekken waarachter de muur plaats moest nemen. Het schuim lost na korte tijd weer op.

"In de Premier League staan we open voor ontwikkelingen die de competitie verbeteren", verklaart directeur Richard Scudamore de stap. "Het was duidelijk op het WK dat verdwijnspray voordeel bood voor scheidsrechters, spelers en iedereen die naar de wedstrijden keek."

De spray verkreeg in Nederland vooral bekendheid door Bruno Martins Indi. De verdediger van Oranje zette grote ogen op toen de Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzoli in de eerste groepswedstrijd, tegen Spanje, de spray over zijn schoenen spoot.

De Sims tonen emotie

Vandaag geven uitgever Electronic Arts en ontwikkelaar Maxis een nieuwe gameplaytrailer vrij die de variatie aan nieuwe emoties in De Sims 4 toont.

Voor de allereerste keer hebben spelers controle over de emoties van hun Sims. Dit is een nieuwe functie die meer gameplaymogelijkheden en verkenningskansen biedt. Emoties zijn een krachtig instrument dat gebruikt kan worden in het voordeel van de speler om sneller vaardigheden op te bouwen en nieuwe beloningen te verdienen. Meer over De Sims 4 lees je hier.

De Sims 4 komt op 4 september uit op pc.

Albanese bende maakt 5 miljoen buit bij bankroof

Bij een megakraak van de centrale bank van Albanië hebben dieven 713 miljoen lek (vijf miljoen euro) gestolen. Dat heeft de Bank van Albanië woensdag bekendgemaakt. Het kapitaal werd uit een reserveopslagplaats geroofd.

Het geld werd in meerdere operaties gestolen. De bank stelt dat zijn werk niet is aangetast door de roof. De autoriteiten hebben vorige week twee medewerkers van de bank gearresteerd. Het is niet bekend of nog meer verdachten voortvluchtig zijn.

Lokale media berichten dat een van de verdachten het geld over een periode van vier jaar heeft buitgemaakt. Hij zou een groot deel ervan inmiddels alweer vergokt hebben. De bank en politie weigerden op de geruchten te reageren.

'Onnodige uitbreiding A9 door uitblijven verkeer'

De A9 tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen wordt onnodig uitgebreid. Dat schrijft Trouw woensdag op basis van cijfers van Rijkswaterstaat. Door de tragere groei van Almere worden er veel minder weggebruikers dan eerder verwacht.

Vorig jaar reden er dagelijks 59.000 voertuigen over het stukje snelweg tussen Amsterdam en Almere, terwijl dat er in 2005 nog 72.000 waren. Op 1 juli is de verwachting voor 2030 fors bijgesteld van 168.000 naar 130.000 voertuigen per dag.

De prognose is volgens het ministerie van Infrastructuur verlaagd vanwege 'stedelijke ontwikkeling' en omdat mensen meer thuis werken. Een adviseur van het ministerie zegt echter dat het vooral verband houdt met de tegenvallende groei van Almere.

De snelweg, ook wel bekend als de Gaasperdammerweg, wordt uitgebreid van twee keer twee rijstroken naar twee keer vijf rijstroken en een wisselstrook. Ook komt er een drie kilometer lange tunnel. Met een budget van een miljard euro is het een van de duurste wegenprojecten van het land.

Het ministerie ziet geen reden om vanwege de tegenvallende cijfers een rijstrook te schrappen. De anonieme adviseur stelt in de krant dat het ministerie 'krampachtig' vasthoudt aan het idee van een 'mega-Almere'.

Paardenbeul slaat toe in Groningen

De politie vreest dat in Groningen een paardenbeul actief is. Deze maand zijn in Tolbert, Glimmen en Oldekerk merries toegetakeld met een scherp voorwerp. De Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren looft een beloning van elfduizend euro uit voor de gouden tip, meldt RTV Noord.

De politie maakte woensdag bekend dat in het weekend van 19 en 20 juli een merrie is mishandeld in een wei in Glimmen. Het dier werd met een scherp voorwerp in de buikstreek gesneden. De eigenaar heeft aangifte gedaan.

Het is niet duidelijk of er een verband is met eerdere verminkingen van paarden elders in het land. Het afgelopen jaar zijn er tientallen merries verminkt in onder meer Noord-Holland, Gelderland, Utrecht en Limburg. Het programma Opsporing Verzocht besteedde vorige maand nog aandacht aan de mishandelingen en kreeg honderden tips.

'Uitgeverijen moeten samen inzetten op e-books'

Nederlandse uitgeverijen zouden de handen ineen moeten slaan om e-books in Nederland aan de man te brengen. Dat zeggen spelers uit het boekenvak tegen Novum Nieuws."Mensen willen best betalen voor een e-book, maar dan moet het niet zo duur zijn als fysieke boeken", zegt hoogleraar boekenwetenschap Lisa Kuitert.

Piet van Riele van Ambo Anthos denkt ook dat samenwerking tussen uitgeverijen tot een succesvol verdienmodel zou kunnen leiden, maar ziet dat niet snel gebeuren. "Er is veel wrijving tussen concerns", zegt hij. Ook zijn bedrijf zoekt naar een manier om meer te verdienen aan e-books. "We zitten aan allerlei knoppen te draaien, maar weten niet welke de juiste is."

Het gaat niet goed met de boekverkoop in Nederland. De verkoopcijfers dalen al jaren. De verkoop van e-books zit weliswaar in de lift, maar de uitgeefwereld stoeit nog met het maken van winst. "De branche is ongewillig omdat het niet veel geld oplevert", meent Kuitert.

Het afgelopen kwartaal werden ruim 535.000 e-books verkocht, een stijging van veertien procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Bijna een op de twintig verkochte titels is een e-book, terwijl de helft van de leverbare boektitels als e-book verkrijgbaar is. Daarbij zijn veel titels illegaal te downloaden. Uit onderzoek van GfK bleek vorig jaar dat eigenaren van e-readers en tablets voor gemiddeld tien procent van hun e-books hadden betaald.

Een andere redenen dat e-books niet als broodjes over de toonbank vliegen, is de prijs. "Mensen willen best betalen voor een e-book, maar dan moet het goedkoper. Een e-book kost nog altijd vijftien euro", zegt Kuitert. "Dat is veel geld voor een e-book", vindt ook Van Riele. Door allerhande acties schat hij dat de gemiddelde prijs van een e-book ligt op 9,99 euro.

Links en rechts worden nieuwe initiatieven aangekondigd. Zo maakte uitgeefconcern WPG Uitgevers vorig jaar bekend met het Belgische LannooMeulenhoff aan een gezamenlijke dienst te werken voor e-books. Vorige week lanceerde de Amerikaanse online boekverkoper Amazon een e-bookservice, die mogelijk naar Nederland komt.

Uit frustratie over de prijs richtte Laurens van Hoorn met twee anderen in juni de website Tom Kabinet op. "We willen de e-books betaalbaar maken", zegt Van Hoorn. Op de site kunnen mensen hun e-books doorverkopen. Hun wordt wel gevraagd de e-books van hun e-reader of tablet te verwijderen. Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) verloor een kort geding tegen de site, maar is van plan te blijven procederen.

"We zijn continu in gesprek met uitgevers om uit te leggen wat Tom Kabinet is", zegt Laurens. "Maar grote uitgeverijen willen er niets van weten." Het NUV laat weten teleurgesteld te zijn dat de oprichters van de site niet op voorhand naar de uitgevers zijn gestapt. "Natuurlijk zijn we altijd bereid om te praten, maar zij zijn gewoon begonnen", liet NUV-baas Geert Noorman weten.

Het NUV verloor onlangs een kort geding tegen Tom Kabinet. De uitgevers zijn van plan door te procederen tegen de handelaar in tweedehands e-books, in welke vorm is nog niet bekend.

Noord-Koreaans gevechtsvliegtuig gecrasht

Bij een testvlucht is een Noord-Koreaans gevechtsvliegtuig van het type MiG-19 neergestort. Dat hebben bronnen bij het Zuid-Koreaanse leger gezegd, meldt de Zuid-Koreaanse nieuwszender YTN woensdag. Het is het tweede Noord-Koreaanse vliegtuigongeluk dit jaar.

Het toestel stortte neer in de buurt van de vliegbasis van Taetan tijdens een oefening van het Koreaanse Volksleger. Het is niet bekend of er mensen bij het incident zijn omgekomen of gewond geraakt. Sinds het ongeluk blijven alle gevechtsvliegtuigen aan de grond.

De oorzaak van de crash is nog niet bekend. Analisten denken dat het toestel kan zijn neergestort omdat het verouderd en slecht onderhouden was. Gebrekkige vliegvaardigheid van de piloot wordt ook als mogelijkheid genoemd. Piloten krijgen in Noord-Korea weinig vliegtraining omdat er een tekort aan brandstof en reserveonderdelen in het land is.

Het sovjetmodel MiG-19 werd meer dan veertig jaar geleden geïntroduceerd in de Noord-Koreaanse luchtmacht. Eerder dit jaar werd een ouder type, de MiG-17, tot nader order aan de grond gehouden omdat er te veel ongelukken mee hadden plaatsgevonden.

Naast Noord-Korea hebben alleen nog Zambia en Birma de MiG-19 in gebruik. Waarschijnlijk heeft Pyongyang ongeveer negentig exemplaren van het toestel.

[vid] Brandbom wegens Israëlische vlag in Amsterdam

Amsterdam is weer eens opgeschrikt door een prachtig stukje cultuurverrijking. Op het Krugerplein, waar meerdere mensen een vlag van Palestina over hun balkonhekje hebben gedrapeerd, is het ophangen van een Israëlische vlag beloond met dreigementen, een steen door de ruit, ruzie en een poging tot doodslag.

Zoals gewoonlijk is tolerantie weer eens eenrichtingsverkeer. In een buurt die volhangt met pro-Palestijnse uitingen, is uiteraard geen plaats voor een mening die afwijkt van de rest. Mevrouw Leah Rabinovitch, een Mexicaanse met Joodse roots, heeft haar zegeningen kunnen tellen sinds zij een vlag ophing die je ook veel bij de plaatselijke voetbalclub tegenkomt.

Leah ontving meerdere dreigbrieven. Deze pareltjes bevatten vaak bloemrijke uitingen als: 'Hai Hitler!' (wat zullen ze daar toch mee bedoelen), 'Hitler komen terug' en 'Joden moet dood'. En daar bleef het niet bij. Op de ochtend dat het conflict in Gaza escaleerde, werd er een molotovcocktail naar binnen gegooid. Althans, dat leek de bedoeling te zijn. De oog-handcoördinatie was bij de daders niet je van het en de brandbom kwam terecht bij de onderbuurvrouw, die nog wel 'keurig' een Palestina-vlag had opgehangen. Eerder was er al een steen bij de Joodse naar binnen geflikkerd.

Gevolg: onderbuurvrouw boos. Niet op de daders, maar uiteraard op vrouw bovenbuurvrouw. Leah dus. Onderbuurvrouw zou graag willen zien dat Leah de Israëlische vlag verwijdert. Onderbuurvrouw heeft zelf haar vlag al weggehaald.

Leah weigert dit. Ze wil zich namelijk niet de mond laten snoeren door figuren die 'vrijheid van meningsuiting' niet kunnen schrijven zonder 12 fouten te maken. "Moet ik me schamen omdat ik Joods ben? Ik denk het niet. Ik wil niet dat iemand bang is vanwege hun nationaliteit of afkomst. Niemand verdient dat", aldus Leah.

Maar gelukkig heb je bij dit soort lastige situaties altijd een woningbouwvereniging die kan bemiddelen en tot een harmonieuze buurt probeert te komen. In dit geval Rochdale. Wat was de oplossing van deze club? Leah werd gesommeerd haar vlag weg te halen. Veel te provocatief voor zo'n nette buurt. Ook de ontstane schade waar mevrouw zo nadrukkelijk om heeft gevraagd gaat Rochdale niet vergoeden.

Volgens Rochdale steekt het hele verhaal natuurlijk helemaal anders in elkaar, dus in hun visie zullen bovengenoemde incidenten wel op het conto van 'toeval' kunnen worden bijgeschreven.

'Al-Qaida gefinancierd met Europees losgeld'

De terreuroperaties van Al-Qaida worden zijn op zijn minst gedeeltelijk door Europese regeringen gefinancierd, in de vorm van losgeld. Dat heeft The New York Times dinsdag gemeld. Naar het terreurnetwerk is zeker 93 miljoen euro overgemaakt om gijzelaars vrij te krijgen.

Alleen al in 2013 werd bijna vijftig miljoen euro overgemaakt. Hoewel Al-Qaida oorspronkelijk werd gefinancierd door rijke donoren, zijn ontvoeringen voor losgeld vandaag de dag de belangrijkste bron van inkomsten voor de terreurbeweging. Analisten denken dat de Europese betalingen Al-Qaida ertoe aanzetten om meer mensen te gijzelen.

"Het ontvoeren van mensen is makkelijk geld verdienen", aldus Nasser al-Wuhayshi, leider van Al-Qaida op het Arabische Schiereiland. De helft van zijn budget is volgens Al-Wuhayshi afkomstig van losgeld. Gemiddeld wordt zo'n 7,5 miljoen euro per gijzelaar betaald.

Volgens The New York Times hebben sinds 2008 de Zwitserse, Oostenrijkse, Spaanse, Franse overheden losgeld betaald aan Al-Qaida, alsook een Frans staatsbedrijf. Ook Qatar en Oman betaalden losgeld. De meeste regeringen ontkennen geld te hebben overgemaakt. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië betalen geen losgeld als hun burgers gegijzeld worden, aldus de krant.

Koch Media koopt Homefront van Crytek

Koch Media heeft aangekondigd dat de uitgever de Homefront-licentie van Crytek heeft gekocht. Hopelijk komt Homefront: The Revolution daardoor in rustig vaarwater, na al het nieuws over de financiële situatie van Crytek.

Homefront: The Revolution wordt vanaf nu gemaakt door het nieuw opgezette Deep Silver Dambuster Studios in het Verenigd Koninkrijk. "We zijn blij dat een andere grote IP zich aan het Deep Silver-universum toevoegt", zegt Dr Klemens Kundratitz, CEO van Koch Media Group. "Wij geloven sterk in het potentieel van Homefront: The Revolution en hebben vertrouwen in het nieuwe team om de weg die ze ingeslagen zijn in de afgelopen jaren voort te zetten."

Deep Silver Dambuster Studios is de derde ontwikkelstudio van Koch Media Group, Deep Silver Volition en Deep Silver Fishlabs waren al van de uitgever. Homefront: The Revolution was door Crytek UK aangekondigd om in 2015 uit te komen voor pc, PlayStation 4, Xbox One, Mac en Linux. Of dat nog gehaald gaat worden is even afwachten.

Homefront: The Revolution (Foto: Deep Silver)

Als zebra en aap verklede agenten onderscheiden

Twee Britse politieagentes die een arrestatie verrichtten terwijl zij respectievelijk een zebra- en een apenkostuum droegen hebben een prijs ontvangen voor de door hen getoonde moed. Dat meldt The Guardian woensdag.

Tracy Griffin en Terri Cave waren op weg naar een verkleedfeest in Coventry toen ze nog even langs de supermarkt gingen. Daar troffen ze een kwade man die aan het schreeuwen was en dreigde mensen te mishandelen.

Het vrolijk uitgedoste duo twijfelde geen moment. Ze werkten het heethoofd tegen de vlakte en riepen omstanders op het alarmnummer te bellen. De man werd in hechtenis genomen op verdenking van het verstoren van de openbare orde.

De twee konden hierna het feestje op hun buik schrijven. De agentes zaten de hele avond politieverslagen te tikken en moesten de fuif aan zich voorbij laten gaan.

Dinsdagavond werden de agentes onderscheiden tijdens een speciale ceremonie. Hun acties werden door een leidinggevende omschreven als 'extreem moedig'.

Doden na aardverschuiving in West-India

Een aardverschuiving in het westen van India heeft woensdag aan zeker zeventien mensen het leven gekost. Tientallen huizen werden weggevaagd en waarschijnlijk liggen er nog veel meer mensen onder het puin en de modder begraven.

Het getroffen gebied in de deelstaat Maharashtra werd deze week getroffen door hevige regenval. Alleen dinsdag viel al ruim tien centimeter en de regen hield woensdag aan. Dit maakt het voor reddingswerkers des te moeilijker het gebied te bereiken.

Het gebied rond het getroffen dorp is de afgelopen zwaar ontbost, waardoor de grond extra gevoelig is voor aardverschuivingen. Zeventig huizen werden door de modderstroom verwoest en 158 raakten beschadigd. Het getroffen dorp heeft 704 inwoners en er wordt dan ook gevreesd voor meer slachtoffers, die nog moeten worden gevonden.

'New York Times overweegt beknopte uitgave'

The New York Times overweegt beknopte edities van de dagelijkse krant te maken. De ingekorte versie van de krant zou een stuk dunner en goedkoper worden. De Amerikaanse krant legde dit idee en alternatieven voor aan lezers in een enquête, schrijft het tijdschrift Capital New York woensdag. Het idee is 'in een vroeg stadium', laat een woordvoerder van de krant weten.

De verkorte krant zou een selectie van de beste artikelen van die dag bundelen voor ongeveer de helft van de prijs. De krant kost nu 2,50 dollar (1,86 euro) in de losse verkoop. Bij het abonnement op de versoberde The New York Times zou ook toegang horen tot de digitale activiteiten van de krant.

The New York Times maakte dinsdag teleurstellende kwartaalcijfers bekend. De nettowinst van de Amerikaanse krant is in het tweede kwartaal gedaald met maar liefst 54 procent, onder meer door een gedaalde advertentieomzet. De krant zet dit jaar flink in op online projecten om meer digitale klanten te winnen.

Ruim 4,5 miljoen spelers voor Destiny-bèta

De afgelopen periode vond de Destiny-bèta plaats. Afgelopen weekend was de bèta zelfs voor iedereen met een Xbox Live of PlayStation Plus abonnement beschikbaar. Dit heeft tot grote interesse voor de game geleid.

De Destiny-bèta is namelijk door ruim 4,5 miljoen (4.638.937 om precies te zijn) gamers gedownload en gespeeld. Let op: het gaat hier daadwerkelijk om unieke gamers. Voor Bungie kwam dit aantal als verrassing en zij danken de gamers: ''We were totally blown away by the number of people who played the beta. We surpassed even our own goals and the feedback was invaluable. We cannot thank the community enough, the response was humbling and in the weeks ahead we’ll be working hard to ensure that Destiny lives up to the expectations at launch.''

Vanaf 9 september kunnen we ervaren hoe Bungie de feedback heeft benut. Dan komt Destiny uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.


Sony wees EA Access af

EA komt met het EA Access programma naar Xbox One. EA heeft dit initiatief ook bij Sony gepresenteerd, maar Sony heeft dit idee afgewezen voor de PlayStation-platformen. De reden hiervoor is een gebrek aan waarde voor PlayStation-gamers.

Sony heeft het idee dat gamers niet zaten te wachten op deze EA-specifieke service: ''PlayStation Plus memberships are up more than 200 percent since the launch of PlayStation 4, which shows that gamers are looking for memberships that offer a multitude of services, across various devices, for one low price. We don’t think asking our fans to pay an additional $5 a month for this EA-specific program represents good value to the PlayStation gamer.''

Voor meer informatie over EA access kun je hier ons eerdere bericht lezen.

Battlefield 4

Watch Dogs let op New Jersey

Het officiële Twitterkanaal van Watch Dogs heeft met een berichtje wat lopen teasen dat we misschien wel eens uit Chicago gaan om in New Jersey te gaan hacken.

Of het een uitbreiding is of misschien zelfs wel een vroege hint naar een tweede deel is niet bekend. Ubisoft heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Watch Dogs een franchise wordt als het spel goed verkoopt. Nu is dat laatste zeker gelukt, dus een uitje naar New Jersey behoort zeker tot de mogelijkheden.

Lingo verdwijnt van de buis

Na bijna 25 jaar komt in september een einde aan de dagelijkse uitzendingen van Lingo. Dat heeft omroep AvroTros woensdag laten weten. De show trok na de verhuizing naar Nederland 2 in januari niet meer genoeg kijkers. Bekeken wordt nog of het woordspelletje in de toekomst in een bescheidener vorm kan terugkeren.

"Toen is besloten om De Wereld Draait Door per januari van dit jaar naar Nederland 1 te verplaatsen, waarmee Lingo een nieuwe plek kreeg op Nederland 2, wisten we dat dit gevolgen kon hebben voor ons programma", reageert mediadirecteur Remco van Leen in een persverklaring.

Mogelijk verdwijnt Lingo niet voorgoed van de buis. "We zijn met de NPO in ieder geval aan het kijken naar de mogelijkheden om volgend jaar een zomereditie van Lingo te maken", gaat Van Leen verder. Die zou gepresenteerd moeten worden door Lucille Werner, de afgelopen negen jaar het gezicht van Lingo.

De 46-jarige Werner moet het nog even laten bezinken. "In eerste instantie moest ik wennen aan het idee dat Lingo na 25 jaar niet meer dagelijks op de buis te zien zal zijn." Werner ziet een zomereditie zelfs als nieuwe kans. "Het brengt Lingo nog dichter bij het publiek."

Het is niet de eerste keer dat Lingo op de tocht staat. In 2006 waren er ook al plannen het programma te schrappen, omdat er vooral ouderen naar keken. Dat zorgde voor ophef, tot in de Tweede Kamer aan toe.

Ook toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) had er een mening over. "Wij gaan niet over de programma's die worden vertoond op de televisie. Ik voel echter mee met al die mensen die het spelletje zullen missen", zei hij.

Zwolle boos om gratis kaarten voor duel met Ajax

PEC Zwolle wil opheldering van de KNVB over de kaartverkoop voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. De bekerwinnaar staat zondag tegenover landskampioen Ajax. Zwolse fans zijn door de bond verplicht om met een buscombi naar de Amsterdam ArenA te komen. Kosten: 42,50 euro.

En dat terwijl ondertussen gratis kaarten werden weggegeven bij vestigingen van Albert Heijn in de regio Zwolle. Fans konden daar bij 20 euro aan boodschappen een ticket bemachtigen.

Via de combiregeling zullen ongeveer 600 supporters naar de wedstrijd gaan, maar PEC Zwolle beweert dat wel 1400 fans via Albert Heijn aan een kaartje zijn gekomen. De club eist opheldering van de KNVB, schrijft het ANP.

Het duel om de Johan Cruijff Schaal wordt niet als hoogrisicowedstrijd beschouwd, ondanks de ongeregeldheden bij de bekerfinale op 20 april. Ajax-fans gooiden toen tweemaal vuurwerk op het veld, waardoor de eindstrijd voor een half uur werd stilgelegd.

In tegenstelling tot de Zwolse aanhang, mogen supporters van Ajax zondag wel op eigen gelegenheid naar de ArenA komen. Mensen met kaarten van de Albert Heijn moeten die bij het stadion omwisselen voor het daadwerkelijke toegangsticket.

Inspectie verbiedt nieuwe taxidienst Uber

De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat optreden tegen de nieuwe taxidienst van Uber, waarbij mensen ritjes kunnen maken met particuliere chauffeurs. De inspectie beschouwt chauffeurs die zich aanbieden via deze dienst als snorders.

"De inspectie gaat streng handhaven, zoals we dat nu met snorders ook doen", aldus de instantie woensdag. Met de nieuwe service overtreedt Uber de wet en daarom zal er proces-verbaal tegen hen worden opgemaakt, zegt de inspectie.

Shin Megami Tensei 4 in september naar Europa

Shin Megami Tensei 4 komt in september naar Europa. Dit heeft Atlus bekendgemaakt. Eerder was al gemeld dat de game in de zomer naar Europa komt, dit is dus nog iets vertraagd. De game zal enkel een digitale release kennen en krijgt een prijskaartje van net geen twintig euro mee.

De game heeft lang op zich laten wachten: sinds vorig jaar is de game al te koop in Japan en Amerika. Atlus heeft geen reden gegeven voor deze vertraging. Gelukkig zit het wachten er nu bijna op.

PlayStation Plus-titels voor augustus

Sony heeft vandaag de titels bekendgemaakt waarmee abonnees van PlayStation Plus zich vanaf volgende week kunnen vermaken. Voor liefhebbers van indiegames is het een erg goede maand te noemen.

PlayStation 4 zal FEZ en Road Not Taken ontvangen. Voor PlayStation 3 komen Crysis 3 en Proteus beschikbaar. Ten slotte zullen voor PlayStation Vita Metrico en Lego Harry Potter 5-7 years worden toegevoegd.

Tot volgende week woensdag is er nog tijd om de PlayStation-titels van juli aan te schaffen. Ben je vergeten welke dit waren? Klik dan snel hier.

Belkin selecteert zeven Nederlanders voor Clásica San Sebastián

Tussen de kersmisrondjes door staat er zaterdag nog een World Tour-wedstrijd gepland voor de wielrenners; Clásica de San Sebastián. Belkin heeft voor de wedstrijd in Spanje zeven Nederlandse renners en één Fransman geselecteerd.

Lars Boom, Stef Clement, Laurens ten Dam, Jos van Emden, Steven Kruijswijk, Nick van der Lijke en Bauke Mollema zullen aan de start verschijnen. Jonathan Hivert is de geselecteerde Fransman.

Ploegleider Jan Boven denkt dat zijn team een goed resultaat kan behalen in San Sebastián. "Bauke Mollema kan goed uit de voeten op het parcours en dat geldt ook voor Laurens ten Dam, al is het voor hem wel iets lastiger aangezien het zorgt voor een explosieve koers. Steven Kruijswijk is goed uit de Tour gekomen en heeft al vaker laten zien dat hij na een grote ronde goed kan zijn."

"De jongens uit de Tour rijden deze week nog wat criteriums. Met een beetje rust op zijn tijd en af en toe een uurtje losrijden, hoeft dat helemaal niet slecht te zijn", aldus Boven.

Rebellen, Kiev, Moskou en OVSE overleggen in Wit-Rusland

De Oekraïense regering gaat donderdag in Wit-Rusland overleggen met Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Dat zei de Oekraïense vicepremier Volodymyr Hrojsman woensdag. Ook een delegatie pro-Russische rebellen is uitgenodigd.

De Oekraïense president Petro Porosjenko belde volgens het Oekraïense persbureau Interfax een dag eerder zijn Wit-Russische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko om te vragen of het overleg in Wit-Rusland plaats kon vinden. Loekasjenko ging hiermee akkoord. Wit-Rusland speelt geen bemiddelende rol en faciliteert de gesprekken alleen.

Volgens The Guardian wil Porosjenko spreken over de vrijlating van door de rebellen gegijzelde gevangenen en het verkrijgen van toegang tot het rampgebied waar vlucht MH17 op 17 juli neerstortte. De 'vicepremier' van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, Andrej Purgin, heeft het Russische persbureau Itar-Tass gezegd dat de gevangenenkwestie 'eerste prioriteit' heeft. Maar ook voor de rebellen staat het probleem van toegang tot de rampplek op de agenda.

Een team met onder meer Nederlandse deskundigen kan het terrein al dagen niet bereiken vanwege de gevechten tussen het Oekraïense leger en de separatisten. Ook woensdag werd er weer gevochten rondom het rampgebied. Volgens woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko hebben rebellen het gebied omsingeld met landmijnen.

Porosjenko heeft niet gezegd waarom hij Wit-Rusland heeft gekozen als locatie voor het overleg. Analisten denken dat dit komt omdat de voormalige Sovjetrepubliek zowel goede betrekkingen heeft met Rusland als met Oekraïne. Zowel Kiev als Moskou hebben Wit-Rusland bedankt voor het willen faciliteren van de gesprekken, meldt Itar-Tass.

Catalonië blijft bij eis afscheidingsreferendum

De Spaanse regio Catalonië blijft bij de eis om zich in een referendum over afscheiding van Spanje uit te spreken. Die boodschap heeft de Catalaanse president Artur Mas overgebracht aan de Spaanse premier Mariano Rajoy. Het Spaanse parlement stemde eerder dit jaar met een overweldigende meerderheid tegen de vraag om een referendum.

Mas en Rajoy spraken woensdag twee uur lang met elkaar. En hoewel de twee het niet eens werden over de referendumkwestie zijn beide partijen wel bereid te blijven praten, aldus Mas. Hij zei verder dat Catalonië het referendum 9 november op legale wijze wil houden, als het kan met de zegen van Madrid.

Het Spaanse parlement stemde in april over het referendum en de uitslag was duidelijk: 299 volksvertegenwoordigers waren tegen, slechts 47 stemden voor de volksraadpleging. In februari werd al een motie aangenomen om het referendum af te wijzen. Hierbij stemden 272 parlementsleden voor en slechts 43 tegen. Volgens de Spaanse grondwet kan alleen de nationale regering een referendum uitschrijven.

Force India wil rijdersduo behouden

Het Formule 1-team Force India wil ook in 2015 aan de start verschijnen met Nico Hülkenberg en Sergio Perez. Dit jaar hebben beide coureurs samen 98 punten verzameld waardoor het team van Vijay Mallya vijfde staat in het contructeurskampioenschap.

Mallya wil de Duitser en Mexicaan graag behouden. "Op beide coureurs hebben we opties voor 2015 en ik denk dat we die gaan lichten. Ik ben blij met Sergio en Nico als rijders en zie geen reden om de line-up te wijzigen." Ook Perez ziet een langer verblijf wel zitten. "We zullen binnenkort wel met elkaar over de toekomst praten. Het is zeer waarschijnlijk dat ik door ga bij Force India, maar alles is mogelijk. We hakken tijdens de zomerpauze de knoop door."

Clattenburg fluit supercupduel Madrid - Sevilla

De UEFA heeft de Brit Mark Clattenburg aangewezen om de strijd om de Europese Supercup te leiden. De winnaars van de Champions League en Europa League, Real Madrid en Sevilla, treffen elkaar over een kleine twee weken in Cardiff.

Clattenburg floot vorig seizoen al een duel van Madrid. Hij had de leiding tijdens de kwartfinale van de Champions League tussen Real en Borussia Dortmund. Ook was hij de leidsman in de halve finale van de Europa League tussen Juventus en Benfica.

Meersman eindelijk de beste in Wallonië

Gianni Meersman heeft na vier tweede plaatsen op rij de slotetappe van de Ronde van Wallonië gewonnen. De Belgische renner van Omega Pharma-Quick-Step troefde Yves Lampaert woensdag in de sprint af en stelde en passant de eindzege veilig.

Tim Wellens zorgde in rit naar Ans voor het nodige vermaak. De Belg ging er op ruim twintig kilometer van de meet alleen vandoor, maar werd tijdig teruggepakt door het peloton. Belkin-renner Nick van der Lijke smakte in de laatste kilometers nog tegen het asfalt.

Meersman won de vijfdaagse ronde voor de eerste keer. Twee jaar geleden werd de Belg al eens tweede, de plek die nu was voorbehouden aan de Zwitser Silvan Dillier.

'Basaçikoglu van Heerenveen naar Feyenoord'

Bilal Basaçikoglu is dicht bij een overgang naar Feyenoord. De onderhandelingen met zijn club sc Heerenveen bevinden zich volgens Voetbal International in de afrondende fase.

Feyenoord moet flink in de buidel tasten voor de 19-jarige buitenspeler. Het contract van Basaçikoglu, die vorig seizoen in 22 duels zes keer scoorde voor Heerenveen, loopt in Friesland nog twee jaar door.

Voor Feyenoord zou hij na Khalid Boulahrouz en doelman Warner Hahn de derde aanwinst van deze zomer zijn. De Rotterdammers zagen Stefan de Vrij, Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi en Graziano Pellè vertrekken.

De in Zaanstad geboren Basaçikoglu komt uit de jeugdopleiding van Ajax. Na omzwervingen bij HFC Haarlem en de amateurs van Pancratius streek hij in 2011 neer in Heerenveen.

Belkin en BrandLoyalty tekenen intentieverklaring met Lotto

De wielerploeg Belkin Pro Cycling en de schaatsploeg BrandLoyalty hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend met Lotto, onderdeel van De Lotto en BrandLoyalty. Het gokbedrijf en het bedrijf dat loyaliteitsprogramma’s bedenkt en ontwikkelt hebben hiermee de intentie uitgesproken om hoofdsponsor en subsponsor te worden van zowel de wieler- als schaatsploeg.

Deze samenwerking is volgens volgens marketingdirecteur van De Lotto Arno de Jong een unicum in de Nederlandse sportwereld. "We gaan uit van een samenwerking voor twee jaar met een optie voor nog eens twee jaar. Daarmee zou Lotto naamgever worden van de eerste gecombineerde Nederlandse wieler- en schaatsploeg. Gezamenlijk bespreken we nu de invulling van de details. Alles is erop gericht dat Lotto en BrandLoyalty de krachten bundelen en de eerste professionele schaats- en wielerploeg het komende seizoen van start gaat."

Er zal geen fusie optreden tussen de schaats- en wielerploeg. Schaatscoach Jac Orie houdt zijn eigen begeleidingsstaf en datzelfde geldt voor algemeen directeur Richard Plugge van het wielerteam van Belkin. "De ploegen kunnen door deze constructie wel organisatorisch en commercieel met elkaar samenwerken en de samenwerking kan leiden tot specifieke kennisoverdracht tussen de teams waarmee de sporters optimaal gefaciliteerd kunnen worden", aldus Marco de Jong, marketingdirecteur van BrandLoyalty. 

Ook Orie en Plugge zijn blij over de samenwerking. Orie: "Na een periode van intensieve gesprekken hebben we gezamenlijk een basis gevonden voor een uniek en zeer interessant concept in de Nederlandse sport. De komende tijd zullen we gebruiken om in alle rust de details nader uit te werken."

"We gaan met deze samenwerking de huidige visie van ons team verder uitbouwen. De afgelopen periode tijdens de Tour de France hebben wij als team schouder aan schouder opgetrokken en opnieuw de wielersport teruggebracht waar het hoort: in de harten van de fans! Met dit unieke concept komen de grootste Nederlandse duursporten samen. Ons team kijkt uit naar de start van dit unieke project", aldus Plugge. 

Er zijn nog geen mededelingen gedaan over een mogelijke naam van de nieuwe ploeg. De naam Lotto lijkt onwaarschijnlijk omdat er al een Belgische wielerploeg is met de naam Lotto-Belisol. In de regelementen van de UCI staat dat iedere ploeg een andere naam moet hebben.

Als alles rond is zal er een gezamelijk persmoment plaats vinden. Zo lieten sportploegen weten in het slot van de persverklaring. 

Persoonlijke bezittingen MH17 in Donetsk

Een groot gedeelte van de persoonlijke bezittingen van slachtoffers van vlucht MH17 is opgeslagen in een mortuarium in Donetsk. Dat heeft de Australische minister van buitenlandse zaken Julie Bishop woensdag bekendgemaakt.

Australische politiemensen coördineren volgens de bewindsvrouw een operatie om de spullen vanuit de Oekraïense stad naar Nederland te vervoeren. Bishop stelt dat het overhandigen van de bezittingen aan nabestaanden belangrijk is. "Dat is dan ook onderdeel van onze humanitaire missie."

In Torez, een plaats in de buurt van de crashsite, staat ook nog altijd een treinstel met persoonlijke bezittingen. Het Nederlandse team van forensische experts en marechaussees wil zo snel mogelijk bij de trein komen, maar is daar tot nu toe niet in geslaagd.

Hoofd van de missie Pieter-Jaap Aalbersberg zei maandag dat hij vindt dat de wagon zo snel mogelijk moet worden verplaatst. Zijn woordvoerder wilde woensdagmiddag niet reageren op de door Bishop vrijgegeven informatie en verwees naar een persconferentie die de politiechef woensdagavond houdt.

Hazard: "WK verliep niet zoals ik wilde"

Op het afgelopen WK voetbal werd er veel verwacht van de Belgische ploeg. De ogen waren in het bijzonder gericht op Eden Hazard, maar uiteindelijk vielen de prestaties tegen.

Hazard speelde, op één assist na, een onopvallend WK, waarin hij niet tot scoren kwam. "Als team hadden we het beter kunnen doen. Maar uitgeschakeld worden door de latere finalist (Argentinië) in de kwartfinale is niet zo slecht," aldus Hazard, die ook kritisch was op zijn eigen prestaties. "Ik heb alles gegeven, maar het liep niet zoals ik wilde. Hopelijk kan ik dat in 2016 op het EK in Frankrijk goedmaken. Bovendien ben ik nog jong genoeg om op meerdere WK's te kunnen schitteren."

Krim-clubs mogelijk toch in Russische competitie

Voetbalclubs uit de Krim kunnen komend seizoen mogelijk toch in Russische competities uitkomen. De Russische voetbalbond beslist donderdag of ploegen uit Simferopol, Sebastopol en Jalta op het derde niveau mogen spelen, zei bondsvoorzitter Nikolaj Tolstych woensdag. Vorige maand besloot de bond nog dat clubs uit de Krim minstens een seizoen moesten wachten.

Vijf clubs hebben zich sinds de annexatie van het schiereiland geregistreerd als Russische clubs. Onder die vijf zijn Tavrija Simferopol en FC Sebastopol, die afgelopen seizoen allebei op het hoogste niveau in Oekraïne actief waren. Simferopol en Sebastopol hebben hun naam inmiddels veranderd naar respectievelijk SKIF en Black Sea Fleet Sports Club.

De Oekraïense voetbalbond beschouwt de Krim als Oekraïens grondgebied en stelt dat Rusland het recht niet heeft om clubs uit de Krim in Russische competities te laten spelen. De FIFA en de UEFA zijn bereid de Russische bond sancties op te leggen als die zijn plannen doorzet.

Rusland provoceerde Oekraïne in mei al eens eerder op voetbalgebied. De organisatie van het WK van 2018, dat in Rusland wordt gehouden, zei toen dat Rusland overweegt trainingsoorden voor deelnemende landen aan te leggen op de Krim.

Dortmund-directeur sluit vertrek Hummels uit

Borussia Dortmund kan ook dit seizoen een beroep blijven doen op verdediger Mats Hummels, zo laat sportief directeur Michael Zorc weten aan Goal. Manchester United-trainer Louis van Gaalis  groot fan van hem, maar de kans op een vertrek van de 25-jarige Duitser lijkt klein.

"Wij weten natuurlijk al langer dat Hummels een van de beste verdedigers is. Dat komt niet opeens door het WK", zegt Zorc in gesprek met Goal. "Mats kan een team bij de hand nemen. Hij is een geweldige opbouwer en daarnaast heeft hij een zeer professionele houding."

"Wij zijn dan ook erg blij en zelfs een beetje trots dat hij heeft besloten om voor lange tijd aan BVB verbonden te blijven, zonder speciale voorwaarden", vervolgt de bestuurder. Manchester United ziet de stopper dus graag komen, maar de kans op een transfer is niet groot.

Dortmund-trainer Jürgen Klopp heeft onlangs een overstap nog uitgesloten, toen hij met een gerucht geconfronteerd werd. "Mats naar Manchester United? Voor twintig miljoen? Voor dat soort bedragen gaat hij zeker niet weg", counterde de coach.

Hummels heeft bij Dortmund nog een contract tot de zomer van 2017, dus de club kan een flinke transfersom vragen aan geïnteresseerde clubs. het lijkt er dan ook niet op dat de kersverse wereldkampioen deze zomer het Westfalen Stadion achter zich laat.

Bankenclub: rapportcijfer ongeschikt voor klanten

Het rapportcijfer dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan banken en verzekeraars geeft over de klantgerichtheid is geen goede leidraad voor consumenten om een keuze te maken. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag in reactie op een oproep tot transparantie over het cijfer door consumentenorganisaties.

Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters willen dat de banken het cijfer openbaar maken, zodat de financiële instellingen beter onderling vergelijkbaar worden. Nu publiceert de AFM het gemiddelde en is alleen Rabobank open over de eigen prestaties.

Volgens de NVB is het cijfer echter alleen bedoeld voor de AFM en de instellingen. "[Het] biedt consumenten weinig houvast om een goede vergelijking te maken en kan zorgen voor onnodige onduidelijkheid", schrijft de bankenclub in een verklaring. "De focus zou moeten liggen op de goede dialoog en de verbeteringen die hieruit resulteren voor klanten, niet op de absolute scores", schrijft de lobbyvereniging verder.

Het Verbond van Verzekeraars is positiever over het voorstel van de consumentenorganisaties. De belangenvereniging wil echter wel de eigen klanttevredenheidsonderzoeken combineren met het cijfer van de AFM. Het verbond praat hierover met de waakhond.

De drie consumentenorganisaties hebben de financiële instellingen een ultimatum gesteld. Als voor 20 augustus geen openheid wordt betracht, willen ze consumentenacties organiseren en mogelijk naar de Kamer stappen voor aanpassingen van de regels.

Dodental Suikerfeest Guinee loopt op

Het aantal doden door verdrukking tijdens een concert op het strand van Guinee is opgelopen tot 34. Dat hebben medische diensten woensdag verklaard. De feestgangers vierden in de hoofdstad Conakry het Suikerfeest, het eind van de ramadan. Het West-Afrikaanse land heeft een week van nationale rouw afgekondigd na het "tragische drama".

Het ongeluk gebeurde dinsdagavond tijdens een concert van een rapgroep uit Guinee. Tientallen mensen zijn gewond geraakt. Volgens hulpverleners zijn 34 lichamen naar het mortuarium gebracht. De regering wilde overigens nog geen dodental naar buiten brengen. Volgens de hulpverleners zijn alle slachtoffers jonge mensen. "De oudste van hen kan niet ouder zijn dan 20."

Het concert werd bezocht door ongeveer 10.000 mensen, vooral kinderen en jongeren. Die kwamen voor de optredens van twee populaire lokale rapgroepen.

Dodental Suikerfeest Guinee loopt op
Dodental Suikerfeest Guinee loopt op (Foto: ANP)

'RTL7 gaat Champions League uitzenden'

Als de aandeelhouders van RTL akkoord gaan, dan gaat RTL7 vanaf het seizoen 2015/2016 de Champions League uitzenden. Dit meldt Voetbal International in haar weekblad. 

Vanwege de bezuinigingen op de publieke omroep moest de NOS kiezen tussen de samenvattingen van de Eredivisie en de Champions League. De NOS koos voor het eerste en moest daardoor het Europese clubvoetbal laten varen. De NOS heeft sinds de start van de Champions League in 1992 de rechten in handen. 

RTL7 groeide mede door Voetbal International en de Europa League uit tot een stabiele zender. De directie van RTL kiest er bewust voor om de CL op RTL7 uit te zenden en niet op RTL4. Dit om de horizontale programmering van RTL4 niet in de war te schoppen. Volgens interne stukken zal RTL7 door het uitzenden van de Champions League uit kunnen groeien tot de derde zender van het land. Alleen Nederland 1 en RTL4 zijn groter.

John de Mol en SBS hadden geen interesse voor het miljoenenbal van de Champions League. SBS wilde niet opnieuw een flink bedrag in de zender steken. SBS heeft eerder deze maand wel de rechten van de oefenwedstrijden van Oranje en de samenvattingen van de Jupiler League gekocht.

Ook FOX valt buiten de boot. Het tweede pakket voor achter de decoder blijft zoals nu bij Sport1. RTL zal tussen de vier en vijf miljoen euro per jaar betalen voor de Champions League. De belangrijkste Europese clubcompetitie zal dit seizoen voor het laatst te zien zijn bij de NOS. 

Bisschoppen: haat tegen joden verwerpelijk

De haat tegen joden zoals die op dit moment in Nederland en daarbuiten tentoon wordt gespreid, is verwerpelijk. Dat stelt de Nederlandse Bisschoppenconferentie woensdag. "Het mag niet zo zijn dat mensen die al eeuwen deel uitmaken van onze samenleving zich onveilig en ongewenst voelen", schrijven de bisschoppen in een verklaring.

De katholieke geestelijken zien een toename van 'uitingen van haat' tegen joden sinds de oorlog tussen Israël en Hamas is opgelaaid. Ze voelen zich naar eigen zeggen verplicht om 'elke vorm van antisemitisme' te veroordelen. Volgens de bisschoppen heeft de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog 'meer dan duidelijk gemaakt' waartoe haat tegen joden kan leiden.

"Joden zijn onze oudere broers en zussen in het geloof. De band die wij als kerk hebben met joden en het jodendom is onverbrekelijk en onopgeefbaar", staat in de verklaring. De bisschopen laten verder weten te bidden voor de mensen die betrokken zijn bij het conflict in het Midden-Oosten.

Zowel joden als Palestijnen hebben volgens de geestelijken het recht om 'veilig en in vrede te kunnen leven in een eigen staat'. De oorlog tussen Israël en de Palestijnen noemen de bisschoppen 'zeer complex'. Ze hopen dat beide volkeren de strijd snel beëindigen en met elkaar gaan samenwerken aan de opbouw van landen die 'vreedzaam met elkaar kunnen leven'.

Door het geweld zijn de afgelopen ruim 1200 Palestijnen gedood, onder wie een groot aantal burgers. Aan Israëlische zijde vielen ongeveer vijftig doden, vooral militairen.

Amerikaanse economie maakt voorjaarsspurt

De economie van de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal weer flink gegroeid. Het bruto binnenlandse product dikte in de maanden april, mei en juni met vier procent aan. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel.

In het eerste kwartaal was nog sprake van een krimp van 2,1 procent. Eerder was een krimp van 2,9 procent gemeld, maar dat cijfer is naar boven bijgesteld.

De Amerikaanse economie werd in de eerste maanden van het jaar flink geraakt door het barre winterweer. Economen hadden daarom voor het tweede kwartaal al gerekend op een terugkeer naar de zwarte cijfers.

Wijnaldum sluit transfer niet uit

Georginio Wijnaldum weet nog niet zeker of hij na de zomer nog wel voor PSV speelt. De middenvelder maakte indruk op het WK in Brazilië. Wijnaldum speelde zich in de basis van het Nederlands elftal en in het duel om de bronzen medaille scoorde hij tegen Brazilië.

Onlangs werd de speler al in verband gebracht met een transfer naar Napoli. Wijnaldum heeft bij PSV een contract tot en met komend seizoen. Vóór het WK waren PSV en de speler al akkoord over een nieuw contract, maar Wijnaldum benadrukt dat de handtekeningen nog niet zijn gezet. "We moeten de puntjes op de i zetten", zegt hij in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

"In voetbal valt toch niks uit te sluiten. Als er een mooie club komt, kan er ook iets gebeuren. Dat weet je nooit." De 23-jarige speler heeft nu drie seizoenen bij PSV achter de rug. Hij speelde in totaal 116 officiële duels.

Afgelopen seizoen kende Wijnaldum vanwege blessureleed een wat minder jaar. In de Eredivisie kwam hij niet verder dan elf optredens voor PSV. In de voorgaande twee seizoenen miste de Rotterdammer bij elkaar slechts drie wedstrijden.

Zamalek zet Mido na zes maanden op straat

Mido is na zes maanden ontslagen als trainer van de Egyptische topclub Zamalek. Dat zegt de oud-Ajacied op Twitter. De pas 31-jarige Mido wist tijdens zijn eerste trainersjob de Egyptische beker te veroveren, maar teleurstellende resultaten in de Afrikaanse Champions League deden hem de das om.

De oud-spits stopte ruim een jaar geleden met voetballen. Hij speelde tussen 2001 en 2003 voor Ajax, om er in het seizoen 2010-2011 terug te keren. Verder verdedigde de vijftigvoudig Egyptisch international de kleuren van onder meer Celta de Vigo, Tottenham Hotspur en AS Roma. Hij begon zijn carrière in 1999 bij Zamalek.

Bolt geïrriteerd over 'valse' berichten in media

Usain Bolt werd onaangenaam verrast toen hij woensdagochtend wakker werd. The Times schreef dat de Jamaicaanse sprinter het niet naar zijn zin had op de Commonwealth Games in Glasgow en het evenement 'een beetje klote' had genoemd.

"Ik word wakker met deze onzin", twitterde Bolt. "Verzin alsjeblieft geen leugens om in het nieuws te komen."

De snelste man op aarde doet in Glasgow alleen mee op de 4x100 meter estafette. Hij bracht dinsdag de tijd door met prins William, zijn vrouw Kate en prins Harry.

Weer brand in lege fabriek Eemnes

In een leegstaande fabriek in Eemnes heeft woensdag opnieuw brand gewoed. Volgens de brandweer zat er geen asbest in het brandende deel van het gebouw.

Het vuur brak even voor 11.00 uur uit in het gebouw aan de Eemweg. Ruim twee uur later was de brand geblust. Over de oorzaak is nog niets bekend. De brandweer riep omwonenden op ramen en deuren gesloten te houden.

Eind maart legde een brand al een groot deel van het gebouw in de as. Toen kwam een kleine hoeveelheid asbest vrij. Het pand staat al jaren op de nominatie om te worden gesloopt.

Maker Toki Tori 2 komt met nieuwe game

Two Tribes, een Nederlandse gamestudio bekend van Toki Tori, heeft bekendgemaakt aan een nieuwe game te werken. De game heet RIVE en het is de eerste game die Two Tribes uitbrengt sinds het faillissement van afgelopen januari.

RIVE zal dus de eerste game zijn van het vernieuwde Two Tribes, dat in januari failliet ging. RIVE is een 2D-platformer die door Two Tribes beschreven wordt als: "a metal wrecking, robot hacking shooter". RIVE is een project dat door drie personen wordt gemaakt en zal te spelen zijn op gamescom. RIVE staat gepland voor begin 2015 en komt naar pc en 'alle huidige consoles'.

Strijd om rampplek MH17 gaat door

Het Oekraïense leger is voorlopig niet van plan de gevechten rondom het gebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli neerstortte te staken. Dat heeft woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko woensdag gezegd. Volgens Lysenko hebben de rebellen landmijnen rondom het gebied geplaatst.

De woordvoerder zei dat Kiev alles doet wat in haar macht ligt om het werk van de deskundigen in het rampgebied mogelijk te maken. Omdat de regio 'tijdelijk in handen is van de terroristen' kan het Oekraïense leger hier echter de veiligheid niet garanderen, aldus Lysenko.

Een dag eerder leverde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) nog kritiek op de gevechten rond de rampplek. Volgens de minister moeten zowel de separatisten als het regeringsleger de vijandigheden in de omgeving staken. Alleen zo kan het Nederlandse onderzoeksteam het gebied bereiken en zijn werk doen.

Lysenko zei woensdag dat het leger de rebellen niet met raketten en artillerie bestookt, maar het gebied alleen met lichte wapens straat voor straat bevrijdt. Hierdoor wordt volgens hem geen schade toegebracht aan het rampgebied. Volgens Human Rights Watch zet de krijgsmacht wel degelijk raketten in en vallen daar burgerslachtoffers bij.

Lysenko zegt van plan te zijn de rebellen te omsingelen en af te snijden van aanleverroutes totdat zij zich overgeven.

Vertrouwen economie eurozone stijgt

Het vertrouwen in de economie van de eurozone is deze maand iets gestegen ten opzichte van een maand geleden. De index die het economisch sentiment in de muntunie meet, liep op naar 102,2 punten, zo maakte de Europese Commissie woensdag bekend. Een maand eerder kwam de graadmeter nog uit op 102,1 punten.

De toename komt vrijwel volledig op het conto van de industrie en de bouwsector, die veel positiever werden dan in juni. De dienstensector en de detailhandel zagen het daarentegen minder rooskleurig in. Onder consumenten daalde de stemming echter nog het sterkst. Die deelgraadmeter daalde met 0,9 punten naar -8,4.

Capello blijft bondscoach Rusland ondanks matig WK

Fabio Capello blijft ondanks het teleurstellend verlopen WK bondscoach van Rusland. "Het is al bevestigd", zei de 68-jarige Italiaan na afloop van een vergadering met de Russische bond. De federatie en het Russische sportministerie hebben volgens Capello nog steeds vertrouwen in hem.

De oud-trainer van AC Milan, Real Madrid en AS Roma verlengde in januari zijn contract tot en met het WK van 2018, dat door Rusland wordt georganiseerd.

Of de bond momenteel de middelen heeft om Capello te ontslaan is de vraag. Naar verluidt moet de bond hem ruim achttien miljoen euro betalen als hij voortijdig wordt weggestuurd.

Capello heeft eerder gezegd dat hij na zijn bondscoachschap in Rusland niet meer ergens anders aan de slag gaat. Met de Russen wilde hij op het WK in Brazilië de kwartfinale bereiken, maar het land kwam niet verder dan twee remises en moest na drie duels al naar huis.

Mollema in gesprek met meerdere ploegen

Bauke Mollema is met meerdere World Tour-ploegen in gesprek voor een nieuw contract, dat meldt de nummer tien van de Tour aan wielersite Cyclingnews. Mollema heeft bij Belkin een aflopend contract waardoor hij al eerder in verband werd gebracht met Trek om Andy Schleck op te volgen als kopman.

"Ik heb contact gehad met andere teams. Zo ver ik weet heeft het team (Belkin, red.) contact met nieuwe sponsoren, maar er is nog één of twee weken nodig voordat er iets meer bekend is. Ik wil binnen twee weken een beslissing maken. Wanneer ik een aanbieding krijg zal ik deze vergelijken met wat ik al van andere teams heb", aldus de 27-jarige renner.

Mollema in gesprek met meerdere ploegen (Pro Shots/George Deswijzen)

Vanaf 1 augustus mogen wielrenners en teams nieuwe contracten bekendmaken, zoals vaststaat in de regels van de wielerbond UCI. Mollema is één van de renners van Belkin die in de interesse staat van andere teams. De ploeg heeft nog geen definitieve nieuwe sponsor, maar aangenomen wordt dat de ploeg in de Lotto een grote geldschieter heeft. Desalniettemen hoopt Mollema dat het team Belkin verdergaat. "We hebben goede dingen gedaan en als team werken we goed".

Touré wil Manchester City trouw blijven

Yaya Touré is van plan zo lang mogelijk bij Manchester City te blijven voetballen. Dat zegt de middenvelder van de Premier League-kampioen op de clubsite. Eerder dit jaar ontstond de nodige commotie rond Touré, die dreigde met een vertrek.

City zou de verjaardag van de Ivoriaan in mei zijn vergeten en hem niet naar zijn doodzieke broer, die vorige maand overleed, hebben laten gaan. Vervolgens zei Touré dat hij niet wist of hij bij de club zou blijven. Die woorden trekt hij nu echter terug.

"De vraag was niet of ik de club zou verlaten. Het was lastig omdat mijn situatie lastig was", zegt de middenvelder. "Ik heb besloten dat ik zo lang mogelijk bij City zal blijven."

De 31-jarige Touré verlengde vorig seizoen zijn contract in Manchester met vier jaar. Met twintig doelpunten had hij afgelopen seizoen een groot aandeel in het kampioenschap van City.

Centrale bank Rusland verzacht sanctieleed banken

De Russische centrale bank belooft financiële instellingen die getroffen worden door sancties van het Westen te steunen. Dat meldt de bank woensdag in een verklaring waarin 'gepaste maatregelen' worden aangekondigd.

De beurs in Moskou ging de ochtend na de aankondiging van de sancties onderuit. De koers van de bank VTB, de tweede bank van Rusland, stond woensdagochtend 1,2 procent in de min. Andere instellingen die niet door de strafmaatregelen getroffen worden doen het juist beter. Zo ook de grootste bank van het land, Sperbank.

De Europese Unie en de Verenigde Staten stelden extra sancties in tegen Rusland vanwege de ramp met vlucht MH17. De VS schatten dinsdag dat zo'n dertig procent van de tegoeden van Russische banken door de maatregelen worden getroffen.

Egyptische moslim-extremisten dood na premature explosie

Drie vermoedelijke militanten zijn woensdag in Caïro om het leven gekomen toen de bom in hun auto vroegtijdig ontplofte. Dat melden Egyptische staatsmedia. Het lijkt om een ongeluk te gaan.

Volgens MENA ging de bom af in de plaats El-Saf in de provincie Giza. In het bericht worden bronnen binnen de veiligheidsdiensten aangehaald die zeiden dat de bom per ongeluk tot ontploffing is gebracht. Meer details werden niet gegeven.

In Egypte is het geweld van islamitische opstandelingen opgelaaid nadat vorig jaar juli president Mohammed Morsi werd afgezet. Zijn inmiddels verboden Moslimbroederschap wordt door de nieuwe machthebbers hard aangepakt.

De op Al-Qaida gebaseerde extremistische groepering Ansar Beit al-Maqdis heeft het afgelopen jaar de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks explosies en zelfmoordaanslagen. De groep zegt dat te doen om de dood van Moslimbroeders te wreken. Of de drie die woensdag om het leven kwamen banden hadden met de organisatie is niet duidelijk.

PostNL gaat pakketten op zondag bezorgen

PostNL gaat vanaf eind augustus ook op zondag pakketten bezorgen. Het gaat om een test van drie maanden met webwinkel Coolblue, zo maakte het postbedrijf woensdag bekend. Ook Mycom, iCentre en Dixons sluiten zich later bij de proef aan.

PostNL zegt het eerste postbedrijf in Europa te zijn dat zeven dagen per week pakketten gaat leveren. Het is na het introduceren van bezorging in de avond en de optie om onlinebestellingen extra vroeg op te halen de derde uitbreiding van bezorgopties.

De bezorger komt de pakketten tussen 12.00 en 18.00 uur brengen. Er zijn geen extra kosten aan verbonden.

Afzonderlijke bedrijven leverden wel al op zondag. Zo brengt BCC grote elektronicaproducten sinds december op zondag. Consumenten moeten daarvoor wel een toeslag van bijna twintig euro betalen.

Wie hoog woont krijgt lagere gasrekening

Nederlanders die op minimaal vijftig meter boven de zeespiegel wonen, krijgen vanaf volgend jaar een lagere gasrekening. Per jaar betalen ze daardoor tussen de 6 en 33 euro minder, zo heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) woensdag besloten. Vooral de ongeveer 3500 huishoudens die op minimaal tweehonderd meter hoogte wonen hebben profijt.

De huishoudens krijgen korting omdat gasmeters uitgaan van een 'normale' luchtdruk, zoals op zeeniveau. Omdat de luchtdruk op een heuvel lager is, ontstaat daardoor een 'vertekend beeld van het gebruik', zo stelt de waakhond. "De energiewaarde per kuub gas is daar lager", aldus bestuurder Henk Don van de ACM.

Consumenten in bijvoorbeeld Zuid-Limburg hebben daardoor meer gas nodig om vlees te bakken of hun huis te verwarmen. "Dat mag de consument niet meer kosten", zo vindt Don. Afhankelijk van hoe hoog iemand woont, krijgt hij vanaf 2015 daarom korting op zijn gasrekening.

Voor de 125 duizend huishoudens die tussen de vijftig en honderd meter boven zeeniveau wonen is dat een reductie van zes euro per jaar, terwijl mensen die hoger wonen meer besparen. Nederlanders die op minimaal tweehonderd meter boven zee wonen, betalen 33 euro minder.

Goudmijnbedrijf VS investeert miljard in Suriname

Het Amerikaanse goudmijnbedrijf Newmont gaat in het oosten van Suriname een gloednieuwe goudmijn opzetten en exploiteren. Dat meldde de directie van de multinational woensdagochtend. Met het project is een investering van een miljard dollar gemoeid, omgerekend 745 miljoen euro.

Naar verwachting gaan 2500 arbeiders werken aan de bouw van de goudmijn, in een lastig bereikbaar gebied van een half miljoen hectare bij de grens met oosterbuur Frans-Guyana. Op die plek zijn momenteel al illegale goudzoekers aanwezig, die zullen moeten worden verwijderd.

De nieuwe goudmijn moet eind 2016 operationeel zijn. Newmont hoopt jaarlijks elfduizend kilo goud in het gebied te vinden, met de huidige goudprijs goed voor een jaarlijkse omzet van 350 miljoen euro. De directie van het Amerikaanse bedrijf noemt de investering in Suriname 'een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de onderneming'. De verwachting is dat de goudmijn na elf jaar is uitgeput.

De mijn wordt uitgebaat door Surgold, een joint venture tussen Newmont en de Surinaamse overheid. Laatstgenoemde neemt voor 25 procent deel aan het miljoenenproject. Het geld om zich in te kopen leent Suriname op de internationale kapitaalmarkt, zo kondigde de centrale bank van Suriname eind vorig jaar aan toen de onderhandelingen met Newmont nog liepen.

Voor president Desi Bouterse komt het nieuws op een gunstig moment. Twee maanden geleden deelde het Surinaamse staatshoofd het parlement nog mee dat mogelijk duizend banen verloren gaan in de zieltogende Surinaamse bauxietsector. Het sluiten van aantrekkelijke gouddeals met buitenlandse investeerders was bovendien een belangrijke verkiezingsbelofte waarmee de voormalige legerleider in 2010 naar de gunst van de kiezer dong. Bouterse kondigde intussen aan volgende week te beginnen met de campagne voor de presidentsverkiezingen van mei 2015.

De Canadese maatschappij Iamgold zoekt al sinds 2006 in Suriname naar het edelmetaal, in het centraal gelegen district Brokopondo. Iamgold heeft eveneens concrete plannen om een nieuwe goudmijn op te zetten. Daarnaast zijn in het binnenland van de Nederlandse ex-kolonie duizenden illegale goudzoekers aan het werk, naast Surinamers voornamelijk Brazilianen.

'VS doen te weinig tegen gevaar chemische aanval'

De Amerikaanse overheid onderschat het gevaar van een chemische aanval op dichtbevolkte steden. Bovendien is op fabrieken die gevoelig zijn voor terreur te weinig toezicht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Congres.

De commissie voor binnenlandse veiligheid deed bijna een jaar onderzoek en schetst een beeld van vertraagde inspecties, fouten in risicoanalyses en gaten in een 595 miljoen dollar (444 miljoen euro) kostend antiterreurprogramma. Het rapport is in handen van AP. De resultaten worden waarschijnlijk woensdag besproken in de Senaatscommissie Binnenlandse Veiligheid en Overheidszaken.

Op de gevarenlijst van het ministerie van binnenlandse veiligheid staan 4011 fabrieken. Het rapport wijst op de risico's van vrijkomend giftig en licht ontvlambaar gas en zegt dat er onvoldoende gedaan wordt om dat bij de fabrieken te voorkomen.

Een jaar geleden was bij een kunstmestfabrikant in Texas een zware explosie. Steden als Los Angeles, Chicago of Los Angeles zouden gevoelig zijn voor vergelijkbare ongelukken. Het ongeluk in Texas zou 'verbleken bij de gevolgen van het vrijkomen van grote hoeveelheden giftig gas in een dichtbevolkte stad', aldus het rapport.

Volgens de onderzoekscommissie zijn de installaties slecht beveiligd en laat het overheidstoezicht steken vallen.

Juli was zeer warm en kletsnat

De maand juli was een stuk warmer en natter dan normaal. Met een gemiddelde maandtemperatuur van 19,7 graden was het zelfs de op vijf na warmste juli sinds 1901. Dat is bijna twee graden warmer dan normaal. Ook was het zeer nat met een gemiddelde van honderd millimeter regen. Dat meldt weeronline.nl woensdag.

Van een lange periode met stabiel zomerweer was deze maand geen sprake. Zuidelijke stromingen voerden regelmatig erg warme en vochtige lucht aan. De hitte ging daardoor gepaard met fikse regen- en onweersbuien.

De meeste neerslag viel maandag toen wolkbreuken in een groot deel van het land wateroverlast veroorzaakten. Zo viel in Alphen aan de Rijn in een dag 180 millimeter neerslag en op de Veluwe 130 millimeter in een tijdsbestek van anderhalf uur. Normaal gesproken valt er in de hele maand juli ruim 78 millimeter regen.

Het natst was het tot woensdag in het Brabantse Nieuwendijk, waar in een maand tijd bijna 211 millimeter neerslag viel. Op de Waddeneilanden en in Friesland was het juist erg droog. Op sommige plaatsen viel nog geen twintig millimeter.

Het aantal zomerse dagen in De Bilt komt uit op veertien tegen negen normaal. Slechts op drie dagen kwam de temperatuur niet boven de 20 graden. Op 18 en 19 juli werd het tropisch met 30 graden of meer. In de regio Twente bleef het nog een dag langer tropisch warm, waardoor sprake was van een regionale hittegolf.

Edberg: "Ik sloeg betere backhands dan Federer"

De backhand van tennisser Roger Federer leverde hem 17 grandslamtitels op, maar zijn trainer Stefan Edberg (6 grandslams) vindt zijn eigen backhand toch beter.

"Veel slagen doet Roger beter dan ik deed, maar op de backhand moet ik mezelf toch een streepje voor geven", zei de Zweedse oud-speler dinsdag desgevraagd op een persconferentie in Toronto, waar voor Federer dit weekend het hardcourtseizoen begint.

"Ik had een van de beste backhands in het tennis. Het was een cruciale slag voor mij die ik defensief en offensief ik veel variaties kon gebruiken."

Edberg (48) traint Federer sinds december, onder meer op de backhand die tegenwoordig door bijna alle spelers dubbelhandig wordt geslagen. De 32-jarige Zwitser, die net als zijn coach nog de klassieke enkelhandige backhand gebruikt, klom sindsdien weer naar de derde plaats op de wereldranglijst.

Edberg: ik sloeg betere backhands dan Federer
Edberg: ik sloeg betere backhands dan Federer (Foto: ANP)

Amerikaans jeugdinternational tekent bij FC Utrecht

FC Utrecht heeft zich verzekerd van de diensten van Rubio Rubin. De Amerikaanse jeugdinternational heeft in de Galgenwaard een vierjarig contract getekend, meldden de domstedelingen woensdag. Rubin sluit aan bij Jong FC Utrecht, maar is gehaald om op termijn het eerste elftal te versterken.

De 18-jarige aanvaller was vorig seizoen op proef in Utrecht en 'is een van de grootste talenten van de Verenigde Staten', meent manager spelerszaken Edwin de Kruijff. "Dat hij enorm talentvol is, hadden wij al gezien tijdens de eerste training."

Rubin is de negende aanwinst voor Utrecht deze zomer. Eerder deze maand tekenden onder anderen Anouar Kali, Christian Kum en Nacer Barazite een contract in de domstad.

Hernan Medford nieuwe bondscoach Honduras

Hernan Medford gaat het voetbalelftal van Honduras leiden. De 46-jarige trainer uit Costa Rica heeft een eenjarig contract getekent bij de Midden-Amerikanen, meldt de Hondurese voetbalbond woensdag. Hij had tussen 2006 en 2008 al Costa Rica onder zijn hoede.

Medford moet Honduras in september naar een goede classificatie op de Copa Centroamericana leiden. De beste vijf landen van het Midden-Amerikaanse toernooi kwalificeren zich voor de Gold Cup van volgend jaar, het toernooi voor Noord- en Midden-Amerikaanse en Caribische landen.

Luis Fernando Suarez nam ontslag als Hondurese bondscoach na het WK. De Midden-Amerikanen verloren in Brazilië al hun wedstrijden.

Nederland opnieuw niet naar rampplek

Het Nederlandse team van onderzoekers kan voor de vierde dag op rij niet afreizen naar de crashsite in het oosten van Oekraïne. Dat melden verslaggevers ter plekke. In het gebied stortte dertien dagen geleden vlucht MH17 neer.

Een verkenningskonvooi van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) werd woensdagochtend enkele kilometers buiten Donetsk tegengehouden door separatisten. De auto's mochten niet verder rijden omdat in het gebied wordt gevochten.

Onderzoekers deden de afgelopen drie dagen ook al pogingen het rampgebied te bereiken, maar moesten die telkens afbreken. Ook toen waren er gevechten op en langs de route, waardoor de veiligheid van de experts niet kon worden gegarandeerd.

Leider van de OVSE-waarnemersmissie Ertugrul Apakan zei dinsdag dat experts waarschijnlijk woensdag of donderdag naar de rampplek konden afreizen. De Nederlandse forensische experts, marechaussees en medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid reizen vanuit Donetsk onder begeleiding van de OVSE.

Ondanks dat de crashsite nog steeds niet is bereikt, liet de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag wel weten dat het onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigramp voorspoedig verloopt. Onderzoekers hebben al veel informatie verzameld.

Het zou voor hen niet per se nodig zijn om naar het rampgebied af te reizen. "Maar als dat kan zullen we het natuurlijk zeker doen. Hoe meer informatie we hebben, des te beter", aldus een zegsman.

Ebola bedreiging voor Groot-Brittannië

De gevreesde ziekte ebola die rondwaart in West-Afrika is een potentiële bedreiging voor Groot-Brittannië. Dat zegt chef wetenschap van de Britse regering Sir Mark Walport woensdag in de krant The Daily Telegraph. Het ministerie van Volksgezondheid heeft Britse artsen aangeschreven extra alert te zijn.

Minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zegt ook dat ebola een bedreiging vormt en dat hij daarom een bijeenkomst heeft belegd van een crisisstaf. "We denken momenteel niet dat er Britse staatsburgers zijn getroffen en we zijn er redelijk zeker van dat er geen gevallen zijn in Groot-Brittannië. Maar het is een bedreiging waar we op moeten reageren en dat doen we door het bijeenroepen van een crisisstaf", aldus de bewindsman.

Ebola ook bedreiging voor Groot-Brittannië
Ebola ook bedreiging voor Groot-Brittannië (Foto: ANP)

Kiesraad pleit voor stemfieverbod

Het maken van zogenoemde stemfies moet verboden worden. Dat zei voorzitter van de Kiesraad Henk Kummeling woensdagochtend op Radio 1. Hij raadt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) aan om het strafbaar te maken.

Kummeling benadrukte dat zelfportretten wel mogen zolang maar niet te zien is wat diegene heeft ingevuld op het stemformulier. "Als herleidbaar is wat men stemt dan is dat niet handig. Wij hebben in Nederland in de Kieswet een stemgeheim en dat willen we waarborgen."

In het advies aan Plasterk staat dat de stemfie 'op gespannen voet met stemvrijheid en stemgeheim' staat. Iedere mogelijkheid dat kiezers onder druk worden gezet of druk voelen om op een bepaalde partij of kandidaat te stemmen en daarvan bewijs te leveren, moet worden voorkomen, vindt de raad.

"Het is niet voor niets dat in het buitenland het maken van dit soort opnamen verboden is", zei Kummeling. Volgens hem was de rage van de stemfie deze keer 'allemaal wel aardig en leuk', maar krijgt het op termijn wellicht negatieve gevolgen.

Kummeling erkent dat handhaven nauwelijks mogelijk is omdat mensen niet kunnen worden verplicht hun telefoon in te leveren als ze gaan stemmen. Hij opperde dat het daadwerkelijk plaatsen van de foto op internet dan wellicht strafbaar moet worden.

De rechtbank in Den Haag oordeelde in mei nog dat stemfies niet verboden kunnen worden. De rechter erkende wel dat er nadelen aan het zelfportret met een ingevuld stembiljet zijn verbonden. De zaak was aangespannen door de Stichting Bescherming Burgerrechten die vond dat een stemfie een schending van het stemgeheim is omdat anderen invloed zouden kunnen uitoefenen op de stem die wordt uitgebracht.

De stemfie dook in maart voor het eerst op tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Minister Plasterk gaf destijds aan dat selfies in het stemhokje zijn toegestaan. Honderden mensen, onder wie D66-leider Alexander Pechtold, maakten vervolgens een foto van zichzelf terwijl ze aan het stemmen waren.

Na de uitspraak van de rechter werden tijdens de Europese verkiezingen onder meer posters opgehangen om kiezers erop te wijzen dat ze niet bekend hoeven te maken op wie ze stemmen.

Boilesen: "Nooit getwijfeld over terugkeer"

Nicolai Boilesen is vastberaden om uit te groeien tot steunpilaar bij Ajax. Om daarin te slagen is het van groot belang dat hij gevrijwaard blijft van nieuw blessureleed. De afgelopen jaren zat Boilesen vaker wel dan niet in de lappenmand. Zo werd hij liefst anderhalf jaar geveld door een slepende hamstringblessure, die de medische staf van Ajax regelmatig kopzorgen bezorgde.

Ondanks alle fysieke problemen heeft de Deense verdediger nooit getwijfeld over voortzetting van zijn loopbaan. "Ik heb nooit twijfels gekend over een terugkeer. Maar als je anderhalf jaar stilgestaan hebt, gebeurt er wel wat in je hoofd als je een sprint van dertig meter trekt", zo zegt hij in het Algemeen Dagblad.

De laatste keer dat Boilesen zo'n teleurstelling te verwerken kreeg was in november vorig jaar. Toen keerde hij net terug van een hamstringblessure, om tijdens de 2-1 zege op FC Barcelona opnieuw geblesseerd het veld te moeten verlaten. Opnieuw luidde de diagnose een hamstringprobleem.

"Ik was blij en verdrietig tegelijk, maar ergens ook opgelucht: het was mijn andere hamstring en gelukkig alleen een verrekking", blikt de 22-jarige linkervleugelverdediger terug op dat moment. Nu Boilesen weer fit is hoopt hij eindelijk zijn belofte te kunnen inlossen. Frank de Boer ziet het in ieder geval in hem zitten, getuige zijn kandidatuur voor de aanvoerdersband. De Boer benoemde Boilesen onlangs tot derde aanvoerder, na Niklas Moisander en Daley Blind.

'Eigenaren Vitesse in gesprek over verkoop'

Het Russische voetbalimperium achter Vitesse is in gesprek met twee partijen over de verkoop van de Gelderse voetbalclub. De huidige eigenaren van de eredivisionist hebben hun vraagprijs bovendien al flink laten zakken, van 47 naar 30 miljoen euro. Dat schrijft De Gelderlander woensdag op basis van meerdere bronnen.

Het consortium waartoe voorzitter Alexander Chigirinsky behoort wil Vitesse volgens de krant van de hand doen omdat de club jaarlijks een kleine twintig miljoen euro verlies draait. Om potentiële kopers te lokken is Truphone naar voren geschoven als nieuwe hoofdsponsor. De mobiele provider zou de komende drie seizoenen ruim zeven miljoen euro in Vitesse willen steken.

Merab Jordania hoort niet tot de twee partijen die in gesprek zijn over de verkoop. De Georgiër, tot vorig jaar eigenaar van Vitesse, heeft niet genoeg geld om zijn oude club over te nemen.

De clubleiding van Vitesse zegt niets af te weten van een eventuele verkoop. "Volgens mij is dit echt een fabelverhaal", zegt algemeen directeur Joost de Wit.

De Arnhemmers hebben sinds enkele jaren een samenwerkingsverband met Chelsea, de club waar de Russische voetbaltsaar Roman Abramovich de scepter zwaait. Hij heeft volgens velen indirect de touwtjes in handen bij Vitesse.

Van Gaal trots op derde oefenzege

Louis van Gaal heeft ook zijn derde oefenwedstrijd als Mancunian gewonnen. In het kader van een oefentoernooi in de Verenigde Staten won Manchester United van Internazionale, nadat hij eerder ook van de LA Galaxy en AS Roma wist te winnen.

De Italiaanse grootmacht moest pas na strafschoppen buigen, maar mocht van geluk spreken dat het scorebord na negentig minuten een doelpuntloos gelijkspel aangaf. United was veel sterker dan Inter en creëerde kans na kans.

Na afloop van het duel kon Van Gaal dan ook alleen maar tevreden zijn. "Ik denk dat dit de beste van de drie wedstrijden was", citeert De Telegraaf de voormalige bondscoach. "Zij hadden maar één schot op doel en dat was uit een vrije trap. Maar ik denk dat wij zes of zeven kansen hebben gecreëerd, dus dan is het zeven tegen één."

"Ik was heel blij met ons balbezit, dat was veel beter dan in de andere wedstrijden. En ik denk dat de posities beter waren bezet. Dus vanavond ben ik erg tevreden over het optreden van mijn spelers, zowel in de eerste als in de tweede helft."

Zaterdag staat al weer de volgende oefenwedstrijd op het programma, wanneer United de degens kruist met Real Madrid. Indien Van Gaal en consorten ook die wedstrijd winnen, dan wacht op 4 augustus de finale tegen de winnaar van Groep B, bestaande uit AC Milan, Manchester City, Olympiakos Piraeus en Liverpool.

[Update] EA komt met EA Access voor Xbox One

[Originele bericht] Electronic Arts komt in samenwerking met Microsoft met een abonnement voor Xbox One. Dit speciale abonnement die de naam ‘EA Access’ draagt, zal gamers diverse kortingen, en early-acces geven op EA Games. De plek waar het allemaal moet gebeuren heet 'The Vault'.

Abonnees krijgen vijf dagen eerder toegang tot een game die nog uit moet komen. Het betreft een trial volgens EA. Of wij dit moeten zien als een grote demo, of dat men de volledige game vijf dagen kan spelen is nog niet bekend. Het eerste lijkt het meest aannemelijk. Progressie die je in die vijf dagen hebt gemaakt neem je mee als je de game besluit te kopen. Een ander voordeel is dat mensen met een lidmaatschap 10% korting krijgen op alle digitale aankopen in de Xbox Games Store. Dit geldt voor zowel full-games als downloadable content.

Het lidmaatschap zal snel naar Amerika en Europa komen als het aan EA ligt. EA geeft namelijk aan dat Madden NFL 15, NHL 15, FIFA 15, NBA Live 15 en Dragon Age: Inquisition allemaal aan het progamma meedoen. De bèta, die al draait gaf gamers al de beschikken over FIFA 14, Madden NFL 25, Peggle 2 en Battlefield 4.

Het abonnement zal in Europa worden verkocht op de Xbox Games Store en Amazon. De kosten zijn $4,99 per maand of $29.99 voor een jaar. Houd er maar rekening mee dat de kosten hetzelfde zullen zijn in euro's.

[Update]

Het blijkt nu dat de games FIFA 14, Madden NFL 25, Peggle 2 en Battlefield 4 die in de bèta zaten, gratis te downloaden zijn voor abonnees. Er worden meer games toegevoegd naar verloop van tijd. Welke games, en wat de criteria hiervoor zijn, is nog niet bekend.

Abonees krijgen dus:

  • 10% korting op alle EA games en downloadable content
  • Vijf dagen eerder toegang tot retail-games (trial)
  • Direct toegang tot: FIFA 14, Madden NFL 25, Peggle 2 en Battlefield 4 (zal worden uitgebreid volgens EA).

Tevens zijn er al veel gamers in het bezit van het abonnement, wat aangeeft dat de verkoop al is gestart.

Interview Sharknado 2: Vivica A. Fox

Een jaar geleden kwam er een storm via onze tv-schermen binnen denderen. Niet zomaar een storm, maar een zogenaamde Sharknado. Een tornado die onderweg haaien heeft opgepikt en deze meeneemt op een vernietigende tocht en daarbij niets heel laat van de omgeving. De film triggerde een ware social media frenzy en niet lang na de eerste vertoning werd een tweede deel aangekondigd.

HEMA wil af van betaalde pauzes personeel

HEMA heeft aan het personeel voorgesteld om niet langer door te betalen in korte pauzes. Die maatregel moet de winkelketen helpen bij het financieel herstel. Dat staat in een instemmingsaanvraag die is gestuurd naar de ondernemingsraden van de bakkerijen, distributiecentra en winkelfilialen, bevestigt een woordvoerder van de winkelketen woensdag.

De HEMA verdedigt de maatregel door er op te wijzen dat concurrenten ook niet doorbetalen bij pauzes. "De huidige regeling is niet marktconform", zo staat in de instemmingsaanvraag. Het voorstel is om het personeel langere diensten te geven, om aan hetzelfde aantal werkuren te komen.

Niels Suijker van FNV Bondgenoten zegt in Het Financieele Dagblad tegen het voorstel te zijn. "Het komt erop neer dat mensen twee tot vier uur per week meer gaan werken voor hetzelfde loon." Dat meer winkeliers niet doorbetalen in de pauzes van hun personeel vindt hij geen argument. "Ik kan ook een lijstje maken met bedrijven in de branche waar de pauzes wel worden betaald."

HEMA legt in de brief uit dat de maatregel nodig is om de 'weg naar herstel door te zetten'. De winkelketen investeert momenteel fors in de ombouw van alle winkels. Pas later dit jaar worden hierover meer mededelingen gedaan, aldus het FD.

Proef met taxi-app Uber in Amsterdam

Mensen in Amsterdam kunnen vanaf woensdag met taxi-app Uber ook meerijden met particuliere autobezitters. De ritten zijn ongeveer de helft goedkoper dan de prijs van een gewone taxi. Dat heeft het technologiebedrijf bekendgemaakt.

Het gaat om een proef waarvan de resultaten later aan de gemeente Amsterdam en het ministerie van Infrastructuur worden aangeboden. Mensen die een auto nodig hebben, kunnen er een bestellen via de app. Betalen gaat automatisch via een gekoppelde creditcard.

Uber wil de vervoersmarkt openbreken en autobezit minder noodzakelijk maken. "Nederland telt acht miljoen personenauto's die plaats bieden aan en ruimte innemen voor gemiddeld vier personen, maar in de praktijk slechts door een persoon gebruikt worden. Lage autobezetting heeft een enorme impact op leefbaarheid, milieu, files, parkeren en energieverbruik", zo stelt het bedrijf in een verklaring.

Uber was al actief in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Tot nu toe was de app echter alleen te gebruiken om luxe auto's met privéchauffeurs te bestellen. In het buitenland leverde de komst van Uber al een storm van protest op onder taxichauffeurs. Ze verzetten zich tegen de opkomst van dergelijke bedrijven vanwege oneerlijke concurrentie. Ook stelden ze dat de chauffeurs ongetraind en onbevoegd zijn.

Alle particuliere bestuurders van Uber zijn zorgvuldig geselecteerd, benadrukt het bedrijf. Gebruikers krijgen 'een betrouwbare bestuurder en een veilige rit'.

[vid] Nieuw servicerecord voor Lisicki in Stanford

Sabine Lisicki heeft afgelopen nacht een record op haar naam geschreven. De Duitse tennisster vuurde bij het WTA-toernooi in Stanford een service af van 210,8 kilometer per uur, wat een nieuw snelheidsrecord betekende. 

Het vorige record stond op naam van de Amerikaanse Venus Williams, die in 2007 tot 207,6 kilometer per uur kwam. De service van Lisicki leverde haar overigens geen ace op, wel wist opponente Ana Ivanovic de return niet binnen de lijnen te slaan. De Servische won de partij uiteindelijk wel; 7-6 (2) en 6-1.


De bewuste service van Lisicki. (Bron: YouTube)

SDCC: outfit van Wonder Woman onthuld

Tijdens het Warner Bros-panel op Comic-Con International in San Diego, afgelopen weekend, heeft de filmstudio gedaan wat iedereen verwachtte: niet van tevoren aankondigen dat er aandacht zou zijn voor Batman v Superman: Dawn of Justice, maar toch wel iets tonen.

Vorig jaar, tijdens het jaarlijkse panel van Warner Bros, kwam Zack Snyder als toegift op het podium van de popcultuur-conventie en kondigde aan dat het vervolg op Man of Steel, dat toen nog titelloos was, een film met Superman én Batman zou zijn. Sindsdien is er veel bekend geworden, maar steeds in kleine stukjes: Batman zou worden gespeeld door Ben Affleck en een handvol andere DC-superhelden zouden in de film langskomen, waaronder het derde lid van DC's 'Trinity': Wonder Woman. Gespeeld door Gal Gadot (The Fast & The Furious 6) zal de superheld, wier alter ego de naam Diana Prince draagt, vervolgens te zien zijn in een eigen Wonder Woman-film en daarna in Justice League. En sinds dit weekend weten we hoe ze eruit zal zien, dankzij een tweet van Snyder, waarin hij de op het podium onthulde foto postte:

Gal Gadot als Wonder Woman
Gal Gadot als Wonder Woman (uitsnede: klik voor volledige versie)

Hoewel de foto natuurlijk gestileerd is, lijkt het erop dat er voor de heldin een iets minder felle kleurenset is gekozen: geen primair rood, geel, blauw en zilver, maar donkere tinten ervan. Wel zijn alle elementen aanwezig: de Amerikaanse adelaar, de tiara, de lasso of truth, de manchetten. Op de foto lijkt Diana in strijdmodus: zwaard getrokken en de omgeving lijkt zich niet te lenen voor wat ontspanning.

Het panel toonde ook beelden van Batman in de in 2016 te verschijnen film, maar Warner Bros heeft deze beelden nog niet officieel online vrijgegeven, natuurlijk om de aanwezigen bij het panel, die veelal op straat overnacht hebben om het bij te kunnen wonen, het voordeel te geven ten opzichte van de rest van de wereld. Beelden van de oplichtende ogen van de Dark Knight zijn te vinden in low-res screenshots/foto's uit de zaal, maar het wachten is tot de teaser wordt gepubliceerd. Daarnaast verschenen Affleck en Gadot samen met Henry 'Superman' Cavill op het podium. De verwachting is dat de film een volledig panel krijgt tijdens de 2015-editie van Comic-Con, maar tegen die tijd hebben we hopelijk zelf ook al wat meer gezien.

Plants vs Zombies vechten het uit op PlayStation

Plants vs Zombies: Garden Warfare komt volgende maand uit op PlayStation 3 en PlayStation 4, dus moet er een video komen om ook die consoles in het zonnetje te zetten.

De makers hebben het over de integratie met PlayStation Vita en ook het voordeel dat door het lange wachten wel alle content meteen beschikbaar is dat eerder op Xbox en pc verscheen.

Plants vs Zombies: Garden Warfare komt uit voor PlayStation 3 en PlayStation 4 op 19 augustus. Xbox 360, Xbox One en pc waren al voorzien.

LittleBigPlanet 3 releasedatum bekend

LittleBigPlanet 3 komt uit op PlayStation 3 en PlayStation 4 op 18 november. Dat heeft Sony bekendgemaakt, met daarnaast nog een hele lijst met pre-ordergoodies.

Voor Amerika zijn de preorders voor LittleBigPlanet 3 al bekend. De Sackboy-knuffel is de fysieke bonus bij de pre-order. Daarnaast zijn er allerlei kostuums om in los te gaan. Als eerste is er een Dragon Age: Inquisition Costume Pack die bij de Day One Edition voor PlayStation 4 geleverd wordt, ongeacht waar je het bestelt. Daarnaast krijgen PlayStation 4-eigenaren het PlayStation 4 The Players Pack, met allerlei kostuums gebaseerd op PlayStation-personages. Dan zijn er nog drie verschillende packs te krijgen bij verschillende winkels. Het Mythical Creatures Costume Pack, het Hidden Creatures Costume Pack en het PlayStation Favorites Costume Pack zijn te kiezen, al ligt het er dus aan bij welke winkel je het haalt.

Wat we in Europa bij LittleBigPlanet 3 gaan krijgen wordt binnenkort bekendgemaakt.

LBP3 preorder Amerika

VN: weer raket gevonden bij VN-school Gaza

Voor derde keer in korte tijd is een raket gevonden bij een VN-school in Gaza. Dat heeft Unwra, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, woensdag bekendgemaakt.

De VN-organisatie veroordeelt degenen die verantwoordelijk zijn voor de raketten en het in gevaar brengen van onschuldige burgers. Toch wees de Unwra-woordvoerder geen schuldige aan.

Vorige week vonden 15 Palestijnen de dood toen een school van Unwra werd aangevallen. Vluchtelingen schuilden daar voor het geweld dat Gaza al weken in zijn greep houdt. Israël bekende zondag een mortiergranaat te hebben afgevuurd die bij de school terecht was gekomen. Maar het leger waste direct zijn handen in onschuld: de granaat kon niemand gedood hebben, omdat het plein voor de school leeg was.

VN: weer raket gevonden bij VN-school Gaza
VN: weer raket gevonden bij VN-school Gaza (Foto: ANP)

Rechter oordeelt over voorwaarden Van der G.

Volkert van der G. hoort woensdag of de voorwaarden van zijn vrijlating worden versoepeld of niet. De rechtbank in Den Haag doet om 15.00 uur uitspraak in het kort geding dat de moordenaar van Pim Fortuyn aanspande om af te komen van de in zijn ogen te strenge voorwaarden.

Tijdens de behandeling van de zaak drie weken geleden noemde Van der G.'s advocaat Stijn Franken de voorwaarden 'volstrekt onredelijk'. Die zouden Van der G. onder meer aantasten in zijn grondrechten en het hem moeilijk maken om een nieuw bestaan op te bouwen of om zijn familie te bezoeken.

Volgens de raadsman dragen de voorwaarden verder niet bij tot het terugdringen van het recidivegevaar. Het gevaar dat Van der G. in herhaling gaat, is volgens hem namelijk laag. Ook vond de advocaat dat de strenge voorwaarden überhaupt niet hadden mogen worden opgelegd, aangezien die voortvloeien uit een wetswijziging toen Van der G. al in de cel zat.

Van der G. kwam in mei vrij. Hij moet zich zes jaar wekelijks melden bij de reclassering. Ook draagt hij een enkelband en mag hij niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum en Tilburg komen. Verder wordt hij verplicht psychisch begeleid en mag hij geen contact hebben met de media. Wanneer hij een van deze voorwaarden overtreedt, kan hij direct weer in de cel belanden.

De landsadvocaat betoogde dat Van der G. voorafgaand aan zijn vrijlating 'volledig' heeft ingestemd met de voorwaarden. Het past hem dan niet om daarover te gaan 'klagen'. "Van der G. heeft een heel naar misdrijf gepleegd. Het gaat erom dat dit niet nog een keer voorkomt", zei Cécile Bitter, die nog vierkant achter de voorwaarden staat. Er moet 'rust' komen rond Van der G. en daarop zijn de voorwaarden gericht.

Bovendien is nog steeds sprake van 'compulsief-obsessieve' neigingen bij Van der G. en wordt er rekening mee gehouden dat hij zich opnieuw zal bewapenen. Zij sprak verder tegen dat de kans op recidive laag is. Wel worden de voorwaarden periodiek geëvalueerd. Dat kan ertoe leiden dat ze worden aangepast.

Het verhaal achter Call of Duty: Advanced Warfare

Activision heeft de officiële story trailer van Call of Duty: Advanced Warfare online gezet. In de trailer is te zien hoe landen op hun knieën worden gebracht door een wereldwijde terroristische aanslag waardoor alle ogen zijn gericht op Atlas, 's wereld grootste privéleger.

In 2054 is de grootste militaire macht in de wereld niet een land, maar krachtige, particuliere militaire bedrijven. Mitchell, een voormalige Amerikaanse marinier, voert allerlei geheime operaties uit voor Jonathan Irons, gespeeld door Kevin Spacey, de CEO en oprichter van Atlas. Atlas is het grootste particuliere militaire bedrijf met de meest geavanceerde technologieën in de wereld. Irons gaat een oorlog aan met de Verenigde Staten omdat zij altijd gefaald hebben democratie in landen te krijgen, en hij wil een nieuwe grootmacht worden.

Call of Duty: Advanced Warfare komt 4 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De versies voor PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U worden door Highmoon Studios gemaakt. Op 11 augustus wordt er eindelijk de multiplayer getoond.

Brandbrief Wiesenthal Centre aan Van Aartsen

De internationale Joodse mensenrechtenorganisatie Simon Wiesenthal Centre is "geschokt" dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen twee anti-joodse demonstraties heeft toegestaan. Dat heeft de organisatie Van Aartsen in een brief laten weten.

Het Simon Wiesenthal Centre vraagt de burgemeester om een eventuele volgende demonstratie te verbieden "voordat woorden in daden worden omgezet en bedreigingen in geweld".

Een woordvoerder van de burgemeester kon dinsdagavond geen reactie geven op de brief.

Op 4 en 24 juli demonstreerden islamitische radicalen in Den Haag. Er werden antisemitische leuzen geroepen.

Wethouder Laarbeek niet vervolgd voor ronselen

Een wethouder in de Brabantse gemeente Laarbeek wordt niet vervolgd voor het ronselen van stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Er is onvoldoende bewijs dat hij zich daar schuldig aan heeft gemaakt, laat het Openbaar Ministerie dinsdag weten.

Het gaat om Frans van Zeeland, die als lijsttrekker op de kieslijst stond van de lokale politieke partij Algemeen Belang Laarbeek. De gemeente kreeg twee meldingen over ronselpraktijken door Van Zeeland binnen, waarop burgemeester Hans Ubachs in april aangifte deed.

Van Zeeland, die tijdens het onderzoek gewoon actief bleef als wethouder, zegt 'erg geraakt' te zijn door de gebeurtenissen. "Overtuigd van mijn onschuld, verkeerde ik toch ruim drie maanden in onzekerheid", zegt hij dinsdag op de website van de gemeente.

Extra raad Bloemendaal om beschuldigingen

De gemeenteraad van Bloemendaal houdt donderdag een extra vergadering. De raadsleden komen bijeen om te praten over een uitzending van Eenvandaag van maandag. Daarin werd de gemeente, onder leiding van burgemeester Ruud Nederveen, beschuldigd van intimidatie, vooringenomenheid en het monddood maken van de lokale pers.

Volgens het tv-programma is het allemaal begonnen met een ruzie tussen de gemeente en de eigenaren van het Bloemendaalse landgoed Elswoutshoek. Nederveen zou hebben gedreigd net zo lang door te gaan met procedures tot de eigenaren het niet meer vol zouden houden.

De gemeente heeft volgens Eenvandaag en RTV Noord-Holland, dat eerder ook over de kwestie berichtte, ook geprobeerd de lokale media te beïnvloeden. Een journalist van een lokale krant zou bezoek hebben gehad van de afdeling communicatie van de Noord-Hollandse gemeente en zijn verzocht minder over het conflict te schrijven.

Twitter ziet gebruikersaantal flink oplopen

Twitter heeft vorig kwartaal veel meer nieuwe gebruikers binnengehaald dan verwacht. Het bedrijf zag het aantal ingeschreven twitteraars tegen eind juni oplopen naar 271 miljoen, zo meldde Twitter dinsdag in zijn halfjaarcijfers. Dat zijn er bijna een kwart meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Belangrijker is misschien nog wel dat het aantal gebruikers hoger lag dan veel beleggers hadden verwacht. Analisten gepeild door Factset hadden namelijk gerekend op 267 miljoen gebruikers, zo meldt Marketwatch. In eerdere kwartalen stelde de groei in het gebruikersbestand juist tegen.

De positieve cijfers waren voor aandeelhouders reden voor euforie. Na een betrekkelijk kalme handelsdag met een winst van 1,7 procent steeg het aandeel van de internetdienst in de handel nabeurs met maar liefst dertig procent. De stukken van Twitter zijn daarmee weer meer dan vijftig euro waard.

Niet alleen de gebruikerscijfers stemden investeerders tevreden. Ook de omzet en winst kwamen hoger uit dan veel marktvorsers hadden gedacht. Zo ging de omzet ruimschoots over de kop naar 312 miljoen dollar (232 miljoen euro), terwijl gerekend werd op 283 miljoen dollar (211 miljoen euro).

De winst per aandeel - weliswaar gecorrigeerd voor sommige uitgaven - viel eveneens mee op 0,02 dollar. Verwacht was dat Twitter per aandeel juist op een verlies van 0,01 dollar zou uitkomen.

Netto lag het verlies echter nog altijd hoog op 145 miljoen dollar, mede omdat Twitter geld opzij moest zetten. Het verlies ligt daarmee bovendien ruim drie keer zo hoog als een jaar geleden.

Handdoekje leggen

Tegen de tijd dat jij dit stukje leest, lig ik al lang en breed op het strand. Ik ben namelijk met zomervakantie en heb een aantal stukkies vooruit geschreven. Helaas was er geen plek meer bij het zwembad. Nou ja, geen plek meer, er waren ligbedjes genoeg. Maar ieder ligbedje was gereserveerd door er een handdoek op te leggen. Prima, so be it. Ik ben met vakantie. Dan ga je jezelf toch zeker niet druk lopen maken om vanalles? Wil ik per se een keer naar het zwembad, dan gooi ik toch om zeven uur 'sochtends ook even een handdoekje op een ligbedje. Relax man. No worries. Het is vakantie. De zon schijnt, biertje. Chill.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.