Hoosbui fataal voor boeken bieb Opheusden

Het grootste deel van de boekencollectie van de bibliotheek in Opheusden is donderdagnacht verloren gegaan doordat het dak de overvloedige regenval niet aankon. De bibliotheek blijft naar verwachting de hele zomervakantie gesloten, meldt een woordvoerder vrijdag.

In de Gelderse plaats viel in korte tijd 87 millimeter en op sommige plekken zelfs honderd millimeter regen, laat het waterschap Rivierenland weten. De waterafvoer van het gebouw waarin de bibliotheek zit, raakte verstopt en het regenwater verzamelde zich op het platte dak boven de bibliotheek.

Het dak lekte toch al en de zwakke plek kon het niet meer aan, vertelt de woordvoerder. "Het water verzamelde zich onder het plafond. De plafondplaten bogen door. Daarop is besloten die eraf te trekken, want anders waren we nog verder van huis geweest."

Van de 8500 bibliotheekboeken waren er 2200 uitgeleend. De overige 6300 moeten als verloren worden beschouwd, zegt de woordvoerder. Ook boekenkasten moeten worden vervangen. De hoogte van de kostenpost is nog niet bekend. De bibliotheek is verzekerd, geeft de zegsvrouw aan.

Waterschap Rivierenland laat weten dat de extreme regenbui die donderdagnacht over de regio trok vooral in Opheusden tot ernstige wateroverlast en schade aan huizen heeft geleid. Omdat de riolering het vele regenwater niet meer aankon, werd besloten het water via de rivier de Linge weg te pompen. Ook werd ervoor gezorgd dat vanuit de Overbetuwe via de Linge geen extra water naar Opheusden werd gestuurd. Verdere wateroverlast in het gebied is hierdoor volgens het waterschap voorkomen.

Aan het einde van vrijdagmiddag worden meer onweersbuien verwacht. Het waterschap houdt de situatie in de gaten.