'Doe navraag over vliegroute bij reis naar Israël'

Mensen die van plan zijn om af te reizen naar Israël, doen er goed aan om voor hun reis bij hun luchtvaartmaatschappij of touroperator navraag te doen over de vliegroute. Dit vanwege een terroristische dreiging tegen het vliegverkeer dat gebruikmaakt van het luchtruim boven de Sinaï, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een dinsdag aangepast reisadvies.

Hoewel er met 'enige regelmaat' raketbeschietingen plaatsvinden tussen diverse groeperingen vanuit Libanon, de Sinaï en de Gazastrook, is het sinds vorige week echt onrustig in het gebied. Toen werden de lichamen van drie Israëlische tieners en een Palestijnse jongen gevonden. "Gezien de recentelijke toename in raketaanvallen worden reizen in een gebied van veertig kilometer rond de Gazastrook ontraden", schrijft het ministerie.

Ook aan de grens met Syrië is het onrustig. Reizigers wordt geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten en zich te informeren over lokale veiligheidsmaatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de locaties van schuilkelders en wat te doen in het geval luchtalarmsirenes. Bij reizen in of naar overige gebieden in Israël wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het leger van het land dinsdag opdracht gegeven een militair grondoffensief in de Gazastrook voor te bereiden. Het doel van de operatie is Hamas te dwingen tot het betalen van een 'zware prijs' en de rust in het zuiden van Israël te laten weerkeren.