Vijf verwanten gestenigde Pakistaanse voor rechter

Vijf familieleden van de zwangere Pakistaanse vrouw die eind mei werd gestenigd zijn in staat van beschuldiging gesteld voor hun aandeel in de moord. De vijf, de vader, ex-man, twee broers en een neef van de vrouw, houden volgens justitie vol dat ze onschuldig zijn.

De 25-jarige Farzana Parveen werd bij de rechtbank in het centrum van Lahore om het leven gebracht terwijl een menigte toekeek. Haar verwanten wilden de familie-eer wreken die Parveen zou hebben geschonden door de man die ze liefhad te verkiezen boven de huwelijkskandidaat van haar familie.

De strafzaak tegen het vijftal begint maandag. De verdachten staan terecht voor moord en foltering. Rechercheur Mian Zulfiqar denkt een sterke zaak te hebben. Onder de getuigen à charge zijn agenten en sectieartsen, zei hij.

Eerwraak is in Pakistan aan de orde van de dag en kost ieder jaar honderden mensen, voornamelijk vrouwen, het leven. Vorige week vrijdag werd nog een stel dat tegen de wil van de familie van de vrouw was getrouwd door boze verwanten omgebracht. Diezelfde dag stak een man zijn beoogde echtgenote in brand, omdat ze zijn aanzoek had afgeslagen.