Automobilist cel in voor ombrengen vrienden

De 20-jarige autobestuurder uit Beesd, die twee jaar geleden op de A2 bij Hedel een ongeluk veroorzaakte waarbij drie vrienden omkwamen, moet zes maanden de cel in. Ook mag hij drie jaar geen auto besturen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald. De straf is lager dan geëist.

De bestuurder verloor in oktober 2012 rond 04.00 uur de macht over het stuur. Hij reed op dat moment ruim 200 kilometer per uur. De auto schoot in de berm, raakte het begin van de vangrail en schoot van een talud af. De auto kwam honderd meter verder neer op een spoorlijn. Drie inzittenden, goede vrienden van de bestuurder, vonden daarbij de dood. De bestuurder zelf hield aan het ongeluk ernstig letsel over.

Volgens de rechtbank is bewezen dat de bestuurder een dodelijk ongeluk veroorzaakte door 'zeer onoplettend, onvoorzichtig en onachtzaam' te rijden met een snelheid die ruim 80 kilometer per uur harder was dan toegestaan. "Dat wordt pijnlijk duidelijk uit het feit dat de drie inzittenden op slag dood waren", aldus de rechtbank.

Tegen de man was tien maanden cel geëist. De rechtbank houdt echter rekening met de persoonlijke omstandigheden van de jonge man. "Hij moet de rest van zijn leven de gevolgen van dit door hem veroorzaakte ongeval", aldus de rechtbank.