Advocaat Saddam Hussein vermoord

Icoon BuitenlandsIn de Iraakse hoofdstad Bagdad is opnieuw een advocaat in het proces tegen Saddam Hussein vermoord. Deze keer gaat het om een raadsman van de ex-dictator zelf. De bewuste advocaat, Khamis al-Obeidi, zou zijn gedood door "terroristen", aldus de Iraakse staatstelevisie.

Het is de derde advocaat uit het proces tegen de oud-president van Irak die vermoord wordt. In november vorig jaar vond Adel al-Zubeidi, advocaat van Saddams halfbroer Barzan Ibrahim al-Tikriti, de dood nadat hij in zijn auto in Bagdad onder vuur was genomen. In oktober werd Saadoun Janabi, raadsman van de voormalige rechter Awas al-Bander, doodgeschoten nadat hij was ontvoerd in Bagdad.

Doodstraf
Saddam Hussein staat momenteel samen met zeven anderen terecht voor hun aandeel in het bloedbad in het sjiïtische dorpje Dujail, waar in 1982 148 dorpelingen om het leven werden gebracht. Afgelopen maandag eiste de aanklager in Irak de doodstraf tegen Saddam en twee van zijn handlangers. Het proces gaat op 10 juli verder, de verdediging zal dan slotpleidooien houden.
Submitter:  Bron: NOS Teletekst / FOK!