Jolie en Hague openen top over seksueel geweld

De Amerikaanse actrice en VN-ambassadeur Angelina Jolie en de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague hebben dinsdag een vierdaagse top over seksueel geweld geopend. Op de top wordt aandacht besteed aan het lot van vrouwen in oorlogs- en crisisgebieden die worden verkracht.

Op de top zijn meer dan honderd landen vertegenwoordigd. Er wordt bekeken op welke manieren strafrechtelijk onderzoek naar seksueel geweld kan worden verbeterd en hoe slachtoffers beter kunnen worden geholpen. Hague noemde verkrachting in oorlogsgebieden een van de 'ergste massamisdaden' van de afgelopen twee eeuwen.

Jolie zei de conferentie op te willen dragen aan een verkrachtingsslachtoffer dat zij en Hague kortgeleden in Bosnië interviewden. Het slachtoffer vertelde dat ze zich zo enorm vernederd voelde door de gebeurtenis dat ze het niet kon opbrengen haar kind erover te vertellen. "Ze voelde zich in de steek gelaten door de wereld, omdat er geen gerechtigheid was voor wat haar was aangedaan, zeker in haar situatie, omdat ze de mannen die haar verkrachtten vrij op straat zag lopen. Deze dag is voor haar."

De verwachting is dat Hague en Jolie woensdag met een internationaal protocol komen om te zorgen dat verkrachtingen in crisistijd beter worden aangepakt.

Donderdag zit Hague een bijeenkomst voor die zich richt op de moslimextremistische terreurgroep Boko Haram. Daar zijn ook de Nigeriaanse minister van buitenlandse zaken en hoogwaardigheidsbekleders uit buurlanden aanwezig. Boko Haram ontvoerde in april meer dan driehonderd meisjes. De aanval vestigde opnieuw de aandacht op het geweld waar vrouwen in crisistijd vaak mee te maken krijgen.