'Families kunnen liquidaties stoppen'

De families van slachtoffers van liquidaties moeten hun verantwoordelijkheid nemen bij het voorkomen van nieuwe liquidaties. "Laat ik er maar geen doekjes omheen winden. Natuurlijk zijn er families die meer weten", zei hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Pieter-Jaap Aalbersberg in een interview met stadszender AT5.

In de uitzending praatte Aalbersberg over de liquidaties die regelmatig in de hoofdstad plaatsvinden. Volgens hem zijn die het gevolg van de georganiseerde misdaad. Angst om als een verklikker te worden aangeduid moet volgens de hoofdcommissaris geen reden zijn om niet naar de politie te stappen. "Ik neem aan dat niemand in zijn familie iemand wil verliezen", zei Aalbersberg. Mensen die meer weten doen er volgens hem goed aan de politie te benaderen. "Iedereen wil dit soort extreem geweld toch stoppen."

Het interview ging in het bijzonder over de Amsterdamse topcrimineel Gwenette Martha, die donderdagavond in Amstelveen werd geliquideerd. De advocaat van Martha, Nico Meijering, verweet de politie dat zijn cliënt geen bescherming had gekregen terwijl hij daar wel om had gevraagd.

Aalbersberg stelde dat de politie had aangegeven meer te willen weten over de bedreiging en ook inzage in de agenda van Martha wilde. Hierop zou de topcrimineel hebben gezegd dat hij hierover moest overleggen met zijn advocaat. Daarna zou Martha niet meer van zich hebben laten horen.