Geen aangifte meer bij autodiefstal

Mensen van wie hun auto gestolen wordt, hoeven voortaan niet meer naar het politiebureau om aangifte te doen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft daarover afspraken gemaakt met de politie, verzekeraars en andere betrokken clubs.

Autodiefstallen kunnen straks middels een telefoontje worden gemeld bij de politie, die op haar beurt de verzekeraar op de hoogte brengt. Auto's staan zo veel sneller geregistreerd wat de pakkans van de dieven vergroot.

In de politieregio Oost-Brabant is al een jaar getest met de nieuwe methode. Volgens Opstelten met succes. Ruim negentig procent van de gestolen auto's stond binnen twee uur gesignaleerd. Dit leidde bovendien tot minder administratieve lasten voor de politie.

"Publiek-private samenwerking is essentieel om het aantal autodiefstallen te verminderen", zegt Opstelten in een verklaring. Volgens hem is deze maatregel daar 'bij uitstek' een goed voorbeeld van.

Volgens plaatsvervangend korpschef Ruud Bik heeft de nieuwe werkwijze alleen maar voordelen voor de politie. De dienstverlening naar de burger wordt beter en politiemensen kunnen hun tijd besteden aan andere dringende zaken, stelt hij.