FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 mei 2014

Van Barneveld verslaat Van Gerwen in finale Premier League

Raymond van Barneveld heeft voor de eerste keer in zijn carrière de Premier League Darts op zijn naam geschreven. Barney was in de finale te sterk voor Michael van Gerwen (10-6). In de halve finale wist hij ook al te winnen van Phil Taylor (8-5).

De avond begon met een halve finale tussen Van Gerwen en Gary Anderson. In een spannende wedstrijd werd het 8-7 voor de wereldkampioen. Van Barneveld kwam in zijn halve finale tegen Taylor met 0-3 achter, maar hij wist de partij wel met 8-5 te winnen. Het was de eerste dat Barney Taylor wist te verslaan in de Premier League.  

In de finale kwam Van Bareveld al snel een break voor en deze voorsprong bleef tot de pause staan (5-3). Na de pauze werd het verschil groter en Barney liep uit naar 9-5. Van Gerwen mocht nog een leg pakken door 110 uit te gooien, maar een leg later kon de Hagenaar de partij uitgooien.

Van Barneveld liet aan het eind van de finale een gemiddelde van 101.93 noteren. Van Gerwen eindigde de partij met een gemiddelde van 102.98. Barney mag 150.000 Britse pond bijschrijven, zo'n 185.000 euro. Mighty Mike moet genoegen nemen met de helft. 

VN akkoord met sancties tegen Boko Haram

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben ingestemd met sancties tegen de aan Al-Qaida gelieerde terreurbeweging Boko Haram. Dat hebben de Verenigde Staten donderdag gezegd.

Boko Haram wordt verantwoordelijk gehouden voor een golf aan aanslagen in Nigeria de afgelopen tijd en houdt bijna driehonderd meisjes gevangen die in april werden ontvoerd.

Nigeria had de Veiligheidsraad gevraagd Boko Haram op te nemen op de sanctielijst met Al-Qaida-organisaties. In de praktijk houden de strafmaatregelen in dat tegen Boko Haram een wapenembargo van kracht wordt en dat tegoeden van de beweging worden bevroren.

Nog één scholier Twijzel kritiek, anderen thuis

Van de vier scholieren die woensdag gewond raakten toen een dug-out naast een sportveld in Twijzel instortte, ligt er nog een in kritieke toestand in het ziekenhuis. De drie anderen zijn inmiddels thuis. Een vijfde slachtoffer bezweek kort na het ongeluk al aan haar verwondingen. Dat laat de gemeente Achtkarspelen, waar Twijzel onder valt, donderdag weten.

De gemeente onderzoekt alle overige dug-outs langs sportvelden in de gemeente. In het dorp Harkema zijn er enkele meteen afgebroken. Burgemeester Gerben Gerbrandy (FNP) gaat vrijdag langs bij de families van de slachtoffers. De politie werkt met zes man aan het onderzoek.

Het incident gebeurde op het sportveld van het dorp in de Friese gemeente. Op dat moment was er een schoolkorfbaltoernooi bezig waaraan ruim duizend basisscholieren meededen.

Bakker Duindorp vast voor brand in eigen zaak

De eigenaar van een bakkerij in de Haagse wijk Duindorp is aangehouden voor betrokkenheid bij brand in zijn eigen zaak. Ook een vriend van hem zit vast. Er gingen volgens het Openbaar Ministerie geruchten dat racistische buurtbewoners mogelijk achter de brand zaten, maar daarvan is niets gebleken.

Kaya's Broodboetiek aan het Tesselseplein brandde vorige maand helemaal uit. Omwonenden konden op tijd een veilig heenkomen zoeken. Er waren direct vermoedens van brandstichting. Tegenover het AD merkte de bakker op dat de brand mogelijk was aangestoken uit racistische motieven door buurtbewoners. De bakker werd maandag opgepakt.

Het was in Duindorp al enige tijd voor de brand onrustig door racisme en het wegpesten van buurtbewoners. In een interview voor de regionale televisie liet een 60-jarige wijkbewoner zich gaan over allochtonen, waarna aangifte werd gedaan. Het OM besloot de man te vervolgen.

VVD: drie zetels stevige basis

De drie zetels die de VVD krijgt toebedeeld in de exit poll van de NOS geven een stevige basis om het liberale geluid in Europa te laten horen. Dat laat VVD-campagneleider Han ten Broeke donderdag weten.

"De voorlopige uitslag lijkt ons een kleine plus te geven", aldus Ten Broeke. "We moeten een slag om de arm houden. Maar pas op zondag weten we hoe het er definitief uitziet."

D66 is donderdag de grootste partij geworden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, met 15,6 procent van de stemmen. Het CDA volgt met 15,2 procent van de stemmen. De opkomst bedroeg volgens de exitpoll, uitgevoerd door Ipsos, 37 procent. Vijf jaar geleden was de opkomst met 36,8 procent iets lager.

De Europese verkiezingen duren vier dagen. Nederland en Groot-Britannië zijn donderdag de eerste twee landen waar verkiezingen worden gehouden. De andere lidstaten stemmen tot en met zondag.

SP-leider Roemer: enorme doorbraak

SP-leider Emile Roemer is blij dat zijn partij groter lijkt te zijn geworden dan de PvdA. "Dit is een enorme doorbraak", zei Roemer tegen de NOS. "We zijn definitief een grote partij op links, en we zijn niet van plan dat kwijt te raken."

In het verleden stond de SP er in de peilingen vaak goed voor, en viel de uitslag uiteindelijk toch tegen. "Maar nu zijn we een serieuzere speler in de politiek", zei Roemer.

CDA-leider Buma: zeer opgetogen

CDA-leider Sybrand Buma is 'zeer opgetogen' over de uitslag die zijn partij volgens de exitpoll heeft geboekt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. "We hadden nooit verwacht dat het een nek-aan-nekrace zou worden met D66, dus wij zijn allemaal zeer opgetogen."

Buma ziet een versterking van de stijgende lijn die bij de gemeenteraadsverkiezingen is ingezet. "Daar waren we landelijk de grootste partij, en hier kan het ook nog steeds. Dat merken we zondag. Maar wat er ook gebeurt, met een uitslag in deze richting wordt het wel een feestje", zei Buma tegen de NOS.

Pechtold: Nederland kiest voor Europa

Nederland heeft overtuigend voor Europa gekozen. De boodschap van optimisme slaat aan. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold donderdag in Nijmegen in reactie op de definitieve exit poll van de NOS.

"De beste uitslag die wij ooit hebben gehad was in 1994 was 11,66 procent en daar gaan wij vandaag ruim overheen", zei een tevreden Pechtold tegen zijn eigen achterban. "D66 is niet tevreden met dit Europa, maar wil Europa verbeteren, D66 wil vooruit. Wij zetten in op vertrouwen, wij zetten in op stabiliteit."

Eerder op de avond zei D66-lijsttrekker voor het Europees Parlement Sophie in 't Veld al dat de Nederlandse kiezer duidelijk heeft gekozen voor een pro-Europese koers. "Het lijkt erop dat wij met onze heldere pro-Europese boodschap meer steun hebben weten te verwerven. Het lijkt er ook op dat de anti-Europese boodschap heeft verloren."

Kritiek laat Maldonado koud

De laatste tijd is er weer veel kritiek op de rijderskwaliteiten van Pastor Maldonado. De Venezolaan kan er naar eigen zeggen niet mee zitten en ook het dichtdraaien van de sponsorkraan en het mogelijke wegvallen van staatsbedrijf PDVSA als steunheer deert hem niet.

Maldonado liet dit weten aan de BBC: "Ik stoor me er niet aan. Ik ben het wel gewend dat er veel kritiek op me is en we leven bovendien in een vrije wereld waarin iedereen mag zeggen wat hij wil." Wel geeft hij toe soms iets te veel te willen en dat het daarna door omstandigheden fout gaat. "Ik heb fouten gemaakt en dat geef ik ook toe. Ik leer echter van mijn fouten en word er beter door. Dat is nu niet anders. Ik blijf mijn uiterste best doen om goed te presteren en beter te worden."

Eerder deze week werd bekend dat Venezuela de geldkraan voor de autosport dicht wil draaien en dat Maldonado's positie bij Lotus hierdoor in gevaar kan komen. Tegenover Autosport zegt hij van niets te weten. "Als er dat soort berichten de ronde doen in Venezuela, wordt dat altijd gelijk aan mij gekoppeld, maar de minister van sport heeft niets met het sponsorprogramma van PVDSA te maken en PDVSA heeft niets gezegd over het stoppen daarvan." Hij vertrouwt er dan ook op dat zijn persoonlijke sponsor hem trouw zal blijven.

Gevoel voor humor heeft Maldonado wel, want hij kon lachen om onderstaande tweet:

[PL Darts] Van Gerwen en Van Barneveld in finale

Darter Michael van Gerwen heeft donderdag voor het tweede jaar op rij de finale van de prestigieuze Premier League bereikt. De Brabantse wereldkampioen klopte in een spannende halve finale Gary Anderson uit Schotland met 8-7.

In de finale treft Van Gerwen een landgenoot. Raymond van Barneveld wist voor het eerst in zes jaar op tv te winnen van zijn aartsrivaal Phil Taylor. De zestienvoudig wereldkampioen kwam op een 4-1 voorsprong, maar vervolgens denderde Barney over hem heen. Met 8-5 rekende Van Barneveld eindelijk af met Taylor.

Voorzitterskandidaten Europese Commissie impopulair

Nederlandse kiezers zien weinig heil in de drie belangrijkste kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Slechts twintig procent zou kiezen voor Guy Verhofstadt, Martin Schulz of Jean-Claude Juncker. Dat blijkt donderdag uit een peiling van Maurice de Hond onder zo'n tienduizend Nederlanders in opdracht van Novum Nieuws.

Bijna de helft (46 procent) ziet liever iemand 'van buiten' op de voorzittersstoel. De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) is bij de kiezer in dat geval geen gedroomde kandidaat, slechts vijftien procent vindt dat hij voorzitter zou moeten worden. Iets meer dan dertig procent gunt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) een hoge Europese post, of dit het voorzitterschap moet zijn laat de peiling in het midden.

Van de Europese kandidaten krijgt de Luxemburgse christen-democraat Juncker, kandidaat namens de Europese Volkspartij, de meeste steun van de Nederlandse achterban. Bijna vijftig procent van de CDA-kiezers (46 procent) zou voor hem kiezen.

Van de VVD-kiezers ziet 23 procent graag de Belg Verhofstadt namens de liberalen de voorzittershamer in handen krijgen. 42 procent van de D66-stemmers steunt de Belg, aldus het onderzoek van Peil.nl. Slechts twaalf procent van de PvdA-kiezers staat positief tegenover het leiderschap van de Duitse sociaaldemocraat Schulz.

Indirect hebben Europese kiezers dit keer voor het eerst invloed op de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Nieuw is dat de lidstaten rekening moeten houden met de verkiezingsuitslag bij het samenstellen van de Europese Commissie. Vroeger werden de posities zonder inmenging van het EU-parlement ingevuld. Het Europese Parlement heeft nu voor het eerst een formele keus.

Exitpoll: CDA nipt grootste voor D66

Het CDA is donderdag bij de verkiezingen voor het Europees Parlement nipt de grootste geworden, volgens een exitpoll in opdracht van de NOS. Het CDA krijgt 15,4 procent van de stemmen, D66 krijgt 15,3 procent.

De PVV heeft volgens de exitpoll 12,7 procent gekregen, de VVD 12,1, de SP tien en de PvdA 9,3 procent. De ChristenUnie/SGP volgt met 7,9 procent, GroenLinks met 7,2 procent, de Partij voor de Dieren 4,2 procent en 50Plus 4,1 procent.

De uitslag betekent verlies voor het CDA en de PVV en winst voor D66.

De Maar wint en pakt leiderstrui in Noorwegen

Marc de Maar heeft donderdag de tweede etappe van de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Curaçaoënaar klopte na 195 kilometer zijn Poolse medevluchter Maciej Paterski in de sprint. Thuisrijder Alexander Kristoff won in Sarpsborg op twaalf seconden de sprint van het aansnellende peloton. Door zijn zege nam De Maar de leiderstrui over van Kristoff.

De 30-jarige De Maar rijdt voor de Amerikaanse Procontinental-ploeg UnitedHealthcare. In 2010 besloot de geboren Drent voor de Nederlandse Antillen uit te komen en een jaar later werd dat Curaçao nadat de Antillen waren opgeheven.

De Ronde van Noorwegen duurt tot en met zondag en werd de afgelopen twee jaar gewonnen door Edvald Boasson Hagen. In 2011 zegevierde Wilco Kelderman bij de eerste editie.

Koningshuis mag vrienden blijven met Brunei

Koning Willem-Alexander mag voorlopig vrienden blijven met de sultan van Brunei, ook al is die bezig de sharia in te voeren. Dat blijkt uit antwoorden van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) op Kamervragen van de SP.

Timmermans laat weten dat hij bezorgd is over de shariaplannen, maar nog geen maatregelen neemt. Hij wijst erop dat er nog geen lijfstraffen worden uitgedeeld. Er zijn wel plannen om dat te gaan doen. Dan zouden lijfstraffen mogelijk worden voor 'misdrijven' als homoseksualiteit en overspel. Timmermans wil afwachten of dat daadwerkelijk gebeurt.

SP-Kamerlid Harry van Bommel had Timmermans gevraagd of het koningshuis gezien deze omstandigheden nog wel warme betrekkingen met Brunei kon onderhouden. Vorig jaar bracht toenmalig koningin Beatrix samen met Willem-Alexander en Máxima een bezoek aan sultan Hassanal Bolkiah. De sultan heeft ook Nederland bezocht.

[RG] De Vroome sneuvelt in kwalificatie

Tennistalent Indy de Vroome kan deelname aan Roland Garros vergeten. De net 18-jarige Brabantse moest donderdag in de tweede kwalificatieronde haar meerdere erkennen in Tímea Babos. De als derde geplaatste Hongaarse zegevierde in twee sets: 7-6 (6) en 6-3. Woensdag had De Vroome Katerina Bondarenko nog eenvoudig verslagen.

Kansloos was De Vroome zeker niet. In de eerste set wist ze goed weerstand te bieden. In de tiebreak liet ze zelfs een setpunt onbenut. De klap van het setverlies kwam De Vroome niet meer te boven. In de tweede set moest ze twee breaks incasseren, waardoor ze haar debuut op een grandslamtoernooi nog even moet uitstellen.

De kans op een Nederlandse vrouw in het hoofdtoernooi is nog niet vervlogen. Kiki Bertens en Arantxa Rus zijn namelijk nog actief in de kwalificaties. Bij de mannen zijn Robin Haase en Igor Sijsling rechtstreeks toegelaten. Daarnaast is Jesse Huta Galung doorgedrongen tot de laatste kwalificatieronde.

Meerderheid voor herinvoering grenscontroles EU

Een meerderheid van de Nederlanders is voorstander van herinvoering van grenscontroles in de Europese Unie. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. De grenscontroles zijn sinds de inwerkingtreding van het verdrag van Schengen in 1995 verleden tijd, maar 56 procent wil dat terugdraaien.

Het zijn vooral de aanhangers van de EU-kritische partijen PVV en SP die graag weer controles aan de grens willen. Tegen zijn kiezers van PvdA, D66 en GroenLinks. VVD-kiezers zijn verdeeld.

[Giro] Kelderman: "Met hand en tand verdedigen"

Het doel van Wilco Kelderman in de Ronde van Italië is de top 10, maar na de individuele tijdrit van donderdag staat de wielrenner van Belkin zelfs op de vijfde plek. "Die positie ga ik de komende anderhalve week met hand en tand verdedigen", zei de 23-jarige Kelderman na zijn sterke optreden in de rit tegen de klok. "Al blijft het doel nog steeds de top 10."

De Belkin-renner zette de zevende tijd neer op het glooiende parcours over ruim 42 kilometer. Kelderman steeg daardoor van de zevende naar de vijfde plek in het klassement van de Giro, op 2.50 van de nieuwe Colombiaanse leider Rigoberto Urán. "Ik kon niet harder en ben zeker tevreden met dit resultaat. Dat ik een paar plaatsen stijg, is ook heel mooi. Het is alleen jammer dat Rafal Majka zo sterk reed, daardoor zat de jongerentrui er helaas niet in." De 24-jarige Pool reed de vierde tijd en staat nu derde in het algemeen klassement, bijna 1 minuut voor Kelderman.

Nederlandse turners bereiken teamfinale op EK

De Nederlandse turners hebben donderdag bij het EK in Sofia voor het eerst de finale van de landenwedstrijd van een groot toernooi bereikt. Epke Zonderland, Jeffrey Wammes, Yuri van Gelder, Bart Deurloo en Casimir Schmidt kwamen tot een score van 258,661, goed voor de zesde plaats in de kwalificaties.

De Britten waren tijdens de kwalificaties met een score van 267,067 de beste en gaan als favoriet de eindstrijd van zaterdag in.

Naast de teamfinale dwongen de Nederlandse turners ook vijf toestelfinales af. Zonderland deed dat op brug en rekstok, waarin hij respectievelijk als vierde en eerste eindigde. Schmidt (vierde) en Wammes (achtste) mogen zich opmaken voor toestelfinales op sprong, terwijl Yuri van Gelder als vijfde eindigde in de ringkwalificaties.

Spierblessure kost Kroaat Strinic deelname aan WK

Ivan Strinic moet het WK in Brazilië missen. De Kroatische verdediger kampt met een spierblessure en zal volgens bondscoach Niko Kovac niet op tijd fit zijn voor de mondiale titelstrijd. "Door zijn blessure kan hij op zijn vroegst pas over tien dagen bij de training aansluiten", sprak Kovac donderdag op een persconferentie. "Ik leef mee met Ivan, maar we moeten op zoek naar andere oplossingen."

De 26-jarige Strinic, verdediger van Dnipro Dnjepropetrovsk, speelde 32 interlands. Kroatië speelt op 12 juni de openingswedstrijd tegen gastland Brazilië. De andere groepsopponenten zijn Kameroen en Mexico.

Minecraft naar de PS4 en Xbone

En op de zevende dag besloot Mojang dat hij op alle platforms Minecraft zou uitbrengen. Zo komt Minecraft in augustus uit voor de Xbox One, PlayStation 4 en PlayStation Vita. Of er ooit nog eens een versie uitkomt voor de Wii U en 3DS, dat is nog niet bekend.

Gelukkig is Mojang een Good Guy Greg. Wie hem al gekocht heeft voor de Xbox 360 en/of PlayStation 3, betaalt maar 5 dollar voor de Xbox One en/of PlayStation 4-versie. De Vita-editie is Cross Buy, dus die krijg je gratis als je hem al voor de PlayStation 3 hebt gekocht.

De Xbox One en PlayStation 4-versies ondersteunen grotere werelden en het overzetten van de savegame-data. Echter, niet alle skins gaan over vanwege licentieproblemen. 

Minecraft

Straks kan ik een villa bouwen van al die doosjes....

Amsterdam betaalt joden erfpachtboete terug

Nabestaanden van joden in Amsterdam die na de oorlog boetes kregen voor achterstallige erfpacht, kunnen dat geld terugkrijgen. De gemeente Amsterdam heeft 820 duizend euro opzij gezet voor claims. Geld dat niet wordt geclaimd gaat naar joodse maatschappelijke doelen. Dat meldt de gemeente donderdag.

Joden die na de oorlog terugkeerden, kregen heffingen opgelegd voor de erfpacht die de bewoners van hun woningen tijdens hun afwezigheid niet hadden betaald. Ze moesten bovendien een renteboete betalen over de achterstallige betalingen. Andere gemeentes scholden de boetes kwijt, Amsterdam halveerde die slechts.

De boetes worden terugbetaald. Over de betalingen voor de erfpacht zelf neemt de gemeente later een besluit. Het gemeentebestuur wil eerst laten uitzoeken in hoeverre het verhalen van achterstallige betalingen op de oorspronkelijke bewoners afweek van het beleid van andere gemeenten destijds. Er loopt ook nog een onderzoek naar hoe de gemeente is omgegaan met andere heffingen, zoals rioolrecht.

Burgemeester Eberhard van der Laan komt tot het besluit de boetes terug te betalen na onderzoek van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies NIOD. "Het NIOD-rapport laat zien: met de ogen van nu, maar ook met de ogen van toen is het door de gemeente aan oorlogsslachtoffers opleggen van erfpachtboetes formalistisch en ongepast", schrijft de burgemeester is een brief aan de gemeenteraad.

De gemeente heeft in overleg met de ING Bank ook besloten banktegoeden van joodse Amsterdammers die na de oorlog zijn verdwenen terug te laten betalen. Het gaat om geld dat op rekeningen bij de Gemeentelijke Girodienst, via een aantal stappen opgegaan in de ING, stond. Op zo'n negenhonderd rekeningen stond omgerekend naar de huidige waarde 51 duizend euro.

OPCW: laatste gifgas Syrië klaar voor vertrek

De laatste honderd ton Syrisch gifgas en bestandsdelen daarvoor zijn ingepakt en klaar voor vertrek. Dat heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) donderdag gezegd. Het is volgens de Syrische regering echter te gevaarlijk om de lading momenteel te vervoeren. Het gifgas moet via de noordelijke havenstad Aleppo het land uit.

Syrië loopt sowieso al achter op de planning zoals die is vastgesteld door de OPCW. De regering in Damascus sprak in eerste instantie met de OPCW af dat al het gifgas eind juni zou zijn vernietigd. Die deadline lijkt echter niet haalbaar. De Verenigde Staten, die een speciaal schip beschikbaar hebben gesteld om het gif te vernietigen, zeggen zestig dagen nodig te hebben voor de operatie.

School uitsluitend voor moslims in Noorwegen

Het Noorse ministerie van Onderwijs heeft zijn fiat gegeven aan het openen van een lagere school die exclusief voorbehouden is aan moslimleerlingen.

In de aanvraag, die was ingediend door de Vereniging van Moslimbroeders, valt onder meer te lezen dat leerlingen op de school allerlei dingen zullen leren die hen goed zal voorbereiden op de Noorse maatschappij. Zo leren ze Arabische en Islamitische waarden. Ook godsdienst, filosofie en ethiek binnen de islam zullen niet ontbreken.

De school zal neergeplempt worden in het oosten van Oslo. Een gebied waar veel immigranten wonen. Ongeveer 220 leerlingen zullen daar de leer van de zandprofeet gaan volgen.

De Socialisten hebben inmiddels verontwaardig gereageerd. "Als we onszelf gaan indelen per religie, verzwakken we de integratie in de Noorse maatschappij. In Noorwegen steken we veel geld in integratie, nu gaan we investeren in segregatie," klonk het uit de mond van parlementslid Trond Griske.

Ook de Progressieve Partij heeft zich niet onbetuigd gelaten. Camilla WIlhemsen verklaarde dat 'deze kinderen nu al tot op bepaalde hoogte gesegregeerd zijn. Een moslimschool zal dat enkel nog verergeren'.

Er was al een moslimkleuterschool in Noorwegen, een lagere school ontbrak er echter nog aan.

Eindhoven laat SP-filmpje weghalen uit station

De gemeente Eindhoven heeft donderdag een campagnefilmpje van de SP laten verwijderen dat te zien was in het station, waar ook een stembureau is gevestigd. De NS heeft op verzoek van de gemeente het advertentiebedrijf dat het scherm in het station beheert opdracht gegeven het filmpje niet meer te vertonen op de dag van de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Het filmpje ging rond 16.00 uur offline, aldus de zegsvrouw. "De kwestie is hiermee voor ons afgedaan."

De gemeente had eerst de SP gevraagd het filmpje niet meer te vertonen op het grote reclamescherm, maar de partij ging hier niet direct mee akkoord. "Dat filmpje draait al een week", licht een SP-woordvoerder toe. "Wij betalen een hoop geld voor zo'n bord. Moeten wij dan opdraaien voor het feit dat de NS en de gemeente daar een stembureau onder zetten?"

De partij vindt het een 'vreemde ontwikkeling' dat de gemeente het campagnefilmpje heeft laten verwijderen. "Want het zou eigenlijk net zo gek zijn als wij nu het stembureau laten verplaatsen." Het partijbureau onderzoekt de mogelijkheden om het filmpje weer op het scherm te krijgen.

De SP en de NS zeiden eerder op de dag dat het 'stom toeval' is dat de stemhokjes pal onder het scherm zijn geplaatst. De Kiesraad liet weten het filmpje niet te zien als campagnemateriaal binnen het stemlokaal, wat verboden is. "En de Kieswet bevat geen regels over propaganda in de omgeving van het stembureau", aldus een woordvoerder. "Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om af te wegen wat al dan niet is toegestaan."

"Je zou het hele station kunnen zien als een stembureau", legt de gemeentewoordvoerder uit. "Het is een openbaar gebouw, een lastige kwestie. Daarom hebben wij eerst de SP gevraagd de advertentie te verwijderen, en daarna de NS." De kwestie heeft geen gevolgen voor de kiezers. "Er worden geen stemmen ongeldig gemaakt."

De filmpjes zijn de afgelopen weken op verschillende stations getoond. Volgens de NS was het lastiger de hokjes in Eindhoven ergens anders te plaatsen omdat er weinig ruimte is. "Bij andere stations is er wel meer afstand tussen de reclameschermen en de stemhokjes."

Het creatieve proces van Tribal Wars 2

InnoGames geeft meer informatie over de grafische vormgeving van het online strategiespel Tribal Wars 2 in onderstaande video. Het spel heeft natuurlijk gekeken naar de voorloper, maar de ontwikkelaar wilde wel moderne graphics.

De gebouwen in de stad waren allemaal met de hand getekende en het duurde ongeveer een maand om deze af te maken, zoals hoofd van ontwerp, Tobias Dunz, uitlegt in een de video.

Je speelt een edelman in de middeleeuwen die start met een klein kasteel in een klein gebied. Met resources ga je het kasteel versterken en een leger uit de grond stampen om zo andere gebieden te veroveren. Resources verzamel je door bijvoorbeeld een houtzagerij neer te zetten, maar ook door andere kleine nederzettingen met huurlingen te veroveren. Zo creeër je een leger en allianties om je tegenstanders uit te schakelen.

Tribal Wars 2 komt uit voor Android, iOS en allerlei browsers en is crossplatform.

Crytek kondigt Arena of Fate aan

Crytek heeft vandaag Arena of Fate aangekondigd, een MOBA voor pc. In vijf-tegen-vijf gevechten ga je met beroemde en beruchte personages het gevecht aan.

Qua personages moet je denken aan Frankenstein, die kan herrijzen uit de dood, Jack the Ripper die tegenstanders slasht met hakmessen en Baron Münchhausen, die schiet met zijn kanon.

De gamedirector van Arena of Fate, Vesselin Handjiev, zei in een verklaring: "Stel dat Jeanne d'Arc en Robin Hood samen op jacht naar Roodkapje gaan. Zou dat niet geweldig zijn? Maar naast iconische helden van de game, die iedereen in het team echt lief heeft, zijn we ook een uitdaging aangegaan om zorgvuldig een gestroomlijnde spelerservaring te maken zowel een grotere toegankelijkheid, en rijke, diepe, actievolle gameplay toelaat."

Deze zomer start er een bèta van Arena of Fate, meer informate daarover vind je op de officiële website.

Gamedocumentaire met games op Steam

Uitgever Devolver Digital en filmmakers Bram Ruiter en Daniel Oliveira Carneiro hebben vandaag de eerste aflevering van de documentaire Super Game Jam op Steam beschikbaar gesteld.

Super Game Jam probeert het complete creatieve proces van een game-jam vast te leggen, van de technische vaardigheden tot vriendschappen. De documentaire is in vijf verschillende steden in zes maanden gefilmd. Per aflevering worden er twee bekende indie-developers 48 uur bij elkaar gezet om een game te maken. De games die gemaakt zijn worden als speelbare prototype gebundeld bij het kopen van de documentaire. De in totaal vijf afleveringen en games kosten bij elkaar €14.99.

Welshman Bellamy beëindigt voetballoopbaan

Craig Bellamy stopt met voetballen. Dat maakte werkgever Cardiff City donderdag bekend. Volgens Bellamy kan zijn lichaam het niet langer opbrengen. De 34-jarige Welshman heeft een profcarrière van zeventien jaar achter de rug.

Bellamy brak door bij Norwich City en diende later onder meer Liverpool, Manchester City, Celtic en Newcastle United. De licht ontvlambare aanvaller sluit zijn loopbaan in mineur af. Met Cardiff City, de club van zijn geboortestad, degradeerde hij afgelopen seizoen uit de Premier League.

De 78-voudig international flirtte in het verleden een aantal keer met Feyenoord. Hij scoorde in november 2002 als spits van Newcastle United in de Kuip de winnende goal, waardoor de Engelsen de knock-outfase van de Champions League bereikten.

Ook Skylar Astin terug in Pitch Perfect 2

Ook Skylar Astin komt terug om zijn rol als Jesse op zich te nemen in het vervolg op de hitfilm Pitch Perfect. Dit meldt Empire News.

Astin verwierf met zijn rol in Pitch Perfect grote bekendheid onder een grote groep jongeren.

Eerder werd al bekend gemaakt dat de hoofdcast bestaande uit onder andere Anna Kendrick, Rebel Wilson en Brittany Snow ook weer op het witte doek te zien zullen zijn als de a cappela zanggroep The Barden Bellas.

Pitch Perfect was een grote hit, zowel in de bioscoop, als op het internet. De titelsong "Cups" gezongen door Kendrick haalde overal ter wereld de hitlijsten.

Het vervolg draait op 14 mei 2015 in de Nederlandse bioscopen. 

Utrecht verkoopt Steve De Ridder aan Kopenhagen

FC Utrecht raakt spits Steve De Ridder kwijt. De 27-jarige Belgische aanvaller is verkocht aan FC Kopenhagen. Utrecht meldt een transfersom te ontvangen, maar maakt de hoogte van het bedrag niet bekend. De Ridder kwam vorig jaar zomer transfervrij over van Southampton en maakte tien competitiegoals.

"Wij hebben een jaar lang genoten van een goede voetballer en een fantastische jongen", zegt algemeen directeur Wilco van Schaik. "Maar FC Kopenhagen kwam met een concrete aanbieding en was bereid een bod op tafel te leggen waarvan wij meenden dat het niet te weigeren was. We hebben het als club financieel nog altijd zwaar en we weten dat we deze zomer één of twee transfers moeten maken."

De Ridder leefde bij Utrecht op en is de club daarvoor dankbaar. "Na een lastige periode in Engeland heb ik hier het plezier weer teruggevonden en heb ik de kans gekregen om mijn voetbalkwaliteiten te tonen. Dat is gelukt. Diverse clubs toonden interesse in mij, waarbij FC Kopenhagen mij heel graag wilde hebben."

Kopenhagen eindigde als tweede in de Deense competitie. In de vijf jaren daarvoor werd viermaal de titel gepakt.

Gomes na zes jaar weg bij Tottenham

Heurelho Gomes vertrekt bij Tottenham Hotspur. Het contract van de Braziliaanse doelman loopt volgende maand af en wordt door de Londense club niet verlengd. Gomes kwam in 2008 over van PSV en speelde in totaal 135 officiële wedstrijden bij de Spurs.

Gomes was in zijn eerste drie seizoenen een vaste waarde, maar speelde daarna geen enkel competitieduel meer. Vorig seizoen werd hij nog uitgeleend aan Hoffenheim.

De 33-jarige Gomes zette al een aantal keer publiekelijk in op een terugkeer naar PSV, maar de club uit Eindhoven ging niet op de flirts in. De elfvoudig international begon zijn loopbaan bij Democrata-SL en kwam via Cruzeiro in de zomer van 2004 bij PSV terecht.

Atheïsten kansloos in Amerika

Wanneer je in Amerika een politieke carrière wilt maken, is het sterk aan te raden om ervoor uit te komen dat je in sprookjes gelooft. Doe je dat niet, dan is de kans namelijk zeer groot dat je bij democratische processen minder stemmen trekt dan een kandidaat die gelovig is.

Een onderzoekje uit 2012 liet al zien dat 43 procent van de Amerikaanse bevolking niet zou stemmen op een persoon die atheïstisch is. Dat deze persoon voor de rest volkomen geschikt zou zijn om President van de US van A zelf te worden, deed er niet toe. Atheïsten horen volgens een groot deel van de Amerikanen niet thuis in het Witte Huis.

Hiermee scoren atheïsten net iets slechter dan moslims. 40 procent zou namelijk nooit een aanhanger van een omstreden profeet als president van het machtigste land ter wereld willen zien. 30 procent had die mening over homoseksuelen. Slechts 4 procent van de geënquêteerden zou zijn stem niet geven aan iemand met meer pigment in zijn opperhuid dan zichzelf.

Een recent onderzoek benadert het vraagstuk op een iets andere manier. Deelnemers kregen de vraag welke eigenschappen voor of tegen de presidentskandidaat zouden werken om hun stem te krijgen. Uit de enquête blijkt dat het grote voordelen biedt om militaire dienst gehad te hebben. 43 procent zou zijn stem eerder geven aan iemand die een tijdje in het leger heeft gezeten, dan iemand die dat niet gedaan heeft.

Ook helpt het om gouverneur of succesvol zakenman geweest te zijn. Beide hebben 'voorkeursstemmen' van 33 procent. Onervarenheid in de politiek wordt als weinig positief ervaren, slechts 9 procent van de onderzochten zouden hun stem aan een onervaren politiek persoon geven.

Maar uiteraard kan het nog altijd slechter. Het niet geloven in een magische luchttovenaar komt je namelijk in Amerika duurder te staan dan vreemdgaan, onervarenheid of het roken van een jointje. Liefst 53 procent geeft namelijk aan dat –bij verder gelijke kwalificaties tussen twee kandidaten- de atheïstische kandidaat NIET hun stem zou krijgen.

Daarmee staan de ongelovigen hopeloos onderaan in de ranglijst voor kansrijke presidentskandidaten. Jammer, maar niet geheel onverwacht in het Christus-gekke land. Er is een pluspuntje: zes jaar geleden was het percentage mensen die van het ongeloof van een ander een punt maakt, nog 63 procent. Ondanks het dragen van de rode lantaarn, doen de atheïsten het dus een stuk beter dan een aantal jaar geleden.

'Stemmentellers' op voorhand geweigerd

In zeker twee gemeenten mogen mensen niet aanwezig zijn bij het tellen van de stemmen van de Europese verkiezingen. De voorzitters van de stembureaus claimen dat dat verboden is. De Kieswet bepaalt echter dat het tellen in het openbaar moet gebeuren.

Een vrouw die namens onderzoeksbureau Peil.nl en Novum aanwezig zou zijn bij een stembureau in Rheden werd vooraf de deur gewezen. De voorzitter van het stembureau stelde dat het verboden was, maar kwam daarop terug toen de vrouw stelde dat haar aanwezigheid volkomen legitiem is.

De gemeente belde haar later terug dat ze toch niet welkom is bij het stemmen tellen. Volgens haar stelde de gemeente dat alleen Maurice de Hond zelf aanwezig mocht zijn.

In Maashees werd aanvankelijk ook een stemmenteller geweigerd. De voorzitter van een van de stembureaus gaf er geen toestemming voor. Toen de kwestie werd voorgelegd aan de hoofdvoorzitter in de gemeente werd hij op het matje geroepen en kon toch groen licht worden gegeven.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gaf woensdag in een brief aan de Europese Commissie nog nadrukkelijk aan dat mensen aanwezig mogen zijn bij het tellen van de stemmen. Brussel had om opheldering gevraagd, omdat complete uitslagen pas bekend worden gemaakt als de stembussen in heel Europa zijn gesloten: zondag om 23.00 uur.

Behalve De Hond probeert ook website Geenstijl op deze manier een betrouwbare prognose te stellen van de stembusuitslag. De echte uitslag wordt pas zondagavond bekendgemaakt als alle EU-landen hebben gestemd.

Metro Redux nu officieel

Deep Silver en 4A Games hebben dan eindelijk Metro Redux, de next-gen versies van Metro 2033 en Metro: Last Light, aangekondigd voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Deze versie komt deze zomer uit.

Beide games zijn compleet geremasterd waarmee gameplay, gunplay, AI en belichting zijn verbeterd. Grafisch worden beide games met 60fps getoond. De content van seizoenspassen zitten in deze versie van Metro. Daarnaast zijn er twee 'Play Styles' toegevoegd, waardoor je zelf kunt kiezen hoe je beide games wil spelen. Door de 'Survival'-speelstijl heb je beperkte middelen, betere vijandelijke AI, en herlaad je trager. Wil je meer actie dan is er de 'Spartan'-speelstijl, met meer resources en krachtigere vaardigheden. 

Metro 2033 Redux en Metro: Last Light Redux gaan digitaal verkocht worden voor €19.99 per deel. Naast de digitale versie komt er een Metro Box waarin beide delen te vinden zijn. Deze box gaat €39.99 kosten.

[Giro] Goede zaken Kelderman, Urán grijpt macht

Rigoberto Urán heeft donderdag een dubbelslag geslagen in de Giro d'Italia. De Colombiaan van Omega Pharma-Quick-Step won de 41,9 kilometer lange tijdrit naar Barolo en nam daardoor de leiding in het algemeen klassement over van Cadel Evans. Urán is de eerste Colombiaanse rozetruidrager ooit.

Urán was een klasse apart in de twaalfde etappe. Hij noteerde een winnende tijd van 57:34 minuten. Diego Ulissi gaf 1:17 minuten toe en Evans iets meer dan anderhalve minuut. De Australiër had 57 seconden mogen verliezen.

De Nederlandse troeven in het eindklassement deden het uitstekend. Wout Poels werd op precies twee minuten van zijn ploeggenoot Urán zesde en kwam en passant de toptien binnen. Hij staat nu achtste. Belkin-kopman Wilco Kelderman eindigde drie seconden achter Poels als zevende en rukte van de zevende naar de vijfde plaats op. Kelderman en Poels moeten respectievelijk 2.50 en 4.06 op Urán goedmaken.

De gedoodverfde favoriet, Nairo Quintana, leed een gevoelig verlies van 2:43 op zijn landgenoot Urán. De nummer twee van de Tour de France moet in het tweede deel van de Giro van ver komen, getuige zijn achterstand van bijna 3,5 minuut.

Rafal Majka werd vierde en handhaafde zich op de derde plaats in het eindklassement. Domenico Pozzovivo is de nummer vier, achttien seconden voor Kelderman.

PostNL akkoord met bonden over cao met meer loon

Postbodes en andere werknemers van PostNL krijgen er ruim drie procent loon bij. Vakbonden en PostNL kwamen donderdag tot een principeakkoord over een cao voor de postbezorger. Dat hebben PostNL en Abvakabo FNV donderdag gemeld.

De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in per april vorig jaar en geldt tot begin volgend jaar. De lonen gaan gefaseerd omhoog met een half procent per 1 april 2013, met 2,1 procent per 1 januari van dit jaar en met een half procent per 1 juli. De werknemers krijgen bovendien een eenmalige uitkering van een procent over het salaris van vorig jaar.

De eigen bijdrage van de medewerkers gaat omhoog van twee naar vier procent. Dat is nodig om de pensioenen betaalbaar te houden, aldus PostNL in een verklaring. De toeslag voor werken op zaterdag daalt vanaf juli van veertig naar dertig procent. Vanaf eind december wordt dat twintig procent.

De bond en PostNL onderhandelden al sinds januari over een nieuwe regeling. Dat proces liep zo stroef dat de werknemers in april actie voerden. PostNL meldt donderdag dat het een 'passende cao' heeft gesloten, waarmee het bedrijf kan 'inspelen op de groeiende activiteiten in ons pakkettenbedrijf en dalende postvolumes'.

Opkomst gelijk aan Europese verkiezingen 2009

De landelijke opkomst voor de Europese verkiezingen was om 17.30 uur gelijk aan de vorige verkiezingen in 2009. Van de kiesgerechtigden heeft inmiddels 24 procent gestemd, meldt onderzoeksbureau Ipsos donderdag.

Ook in Amsterdam is de opkomst vergelijkbaar met 2009. Om 18.00 uur had 19,8 procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht, meldt de gemeente. Om 13.00 uur was dit 8,7 procent.

Van de ruim 447 duizend Rotterdamse kiezers was rond 18.00 uur 19,3 procent naar de stembus gegaan. Om 14.00 uur was dit bijna twaalf procent, is te lezen op de website van de Maasstad.

Achttien procent van de Haagse kiezers had om 16.00 uur gestemd, blijkt uit een steekproef onder veertien stembureaus in de hofstad. Dit percentage is gelijk aan de tussentijdse opkomst bij de Europese verkiezingen in 2009.

Onderzoeksbureau Ipsos meldde eerder op de dag dat de landelijke opkomst om 15.30 uur met negentien procent lager lag dan in 2009. Toen was op hetzelfde tijdstip 22 procent van de kiesgerechtigden komen opdagen, aldus het onderzoeksbureau dat in opdracht van de NOS bij ruim veertig stembureaus het aantal stemmers bijhoudt.

Om half twee 's middag was het opkomstpercentage vijftien procent. Om 10.30 uur lag het opkomstpercentage nog op acht procent. Ook op deze tijdstippen was de opkomst lager dan bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement.

Alles over Murdered: Soul Suspect

Square Enix heeft een '101'-trailer online gezet, zodat je helemaal bij bent wat er allemaal aan de hand is in Murdered: Soul SuspectMurdered: Soul Suspect komt op 6 juni uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Het spel draait om detective Ronan O’Connor op zijn zoektocht naar zijn moordenaar. De speler moet hierbij in de lichamen van levenden duiken en praten met andere geesten om meer te weten te komen over de moord. Ondertussen zijn er demonen die uitgeschakeld moeten worden, omdat ze zelfs als je al dood bent nog doder willen maken.

Avengers vechten in Disney Infinity 2.0

Disney heeft een trailer uitgebracht om de Marvel’s The Avengers Play Set in actie te laten zien. Deze is dit najaar verkrijgbaar voor Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes.

Spelers komen in een gloednieuwe verhaallijn, bedacht door de award-winnende striptekenaar Michael Bendis en met in de hoofdrollen The Avengers superhelden Iron Man, Black Widow, Thor, Captain America, Hulk en Hawkeye. Zij moeten een einde maken aan de kille plannen van Loki om New York City binnen te vallen. Gaandeweg zullen ze erachter komen dat Loki niet alleen werkt en dat dit slechts de eerste stap is in een gemeen plot dat de hele planeet bedreigt.

In de geheel nieuwe Toy Box 2.0 kunnen spelers met Iron Man, Thor, Black Widow en de andere Avengers, honderden Marvel-gethematiseerde items, locaties, rekwisieten en voertuigen nieuwe avonturen creëren in zelf ontworpen werelden.

The Avengers Play Set en de nieuwe Toy Box mode zijn onderdeel van het Disney Infinity: Marvel Super Heroes Starter Pack. Aanvullende Play Sets and personages zullen in de komende maanden bekend worden gemaakt.

Disney Infinity 2.0 komt deze herfst uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, pc en iOS.

Watch Dogs laat zich nog een keer zien

Nog een paar nachtjes slapen en we kunnen naar hartelust hacken in Watch Dogs. Om de release alvast te vieren heeft Ubisoft de launchtrailer online gezet.

In Watch Dogs kruipt de speler in de huid van Aiden Pearce, een briljante hacker met een crimineel verleden. Zo heeft hij toegang tot het computernetwerk van Chicago, het Central Operating System. Op die manier is het hacken van beveiligingscamera’s een fluitje van een cent, ligt de privacygevoelige informatie voor het grijpen en zijn stoplichten eenvoudig op afstand te bedienen om zo het verhaal tot een goed eind te brengen.

Watch Dogs komt 27 mei uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. 

OM eist achttien jaar cel voor doden 'huisslaaf'

Het Openbaar Ministerie heeft achttien jaar cel geëist tegen de 31-jarige Baris S. voor het stelselmatig mishandelen van zijn huisbaas met de dood tot gevolg. Het 51-jarige slachtoffer uit Zaandam moest 'jarenlang een tiran naast zich dulden', zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Alkmaar.

Justitie gaat ervan uit dat S. zijn huisbaas als huisslaaf gebruikte, geld afhandig maakte en stelselmatig ernstig mishandelde. Het slachtoffer werd bovendien onder druk gezet met extreem geweld, stelt het OM op basis van getuigenverklaringen.

De huisbaas overleed 17 augustus aan een inwendige bloeding. Volgens justitie komt dit doordat S. hem met een ijzeren staaf in zijn buik heeft geslagen. De officier van justitie vindt dat de maatschappij maximaal moet worden beschermd tegen de verdachte, die volgens haar een kort lontje heeft.

De verdachte gaf de mishandelingen toe, maar wilde niet vertellen waarom hij dit deed. Hij ontkende donderdag dat hij zijn huisbaas heeft gedood. "Ik heb hem alleen maar geholpen", zo zei hij.

De rechtbank doet 5 juni uitspraak.

Zedenverdachte Cuijk is bang in de gevangenis

Zedenverdachte Frank R. komt in de gevangenis zijn cel niet meer uit. De 49-jarige man uit Cuijk voelt zich onveilig, naar eigen zeggen door alle media-aandacht. Hij is bang dat hem iets wordt aangedaan. Dat zei R. donderdag tijdens de zitting in Assen.

De man zit sinds vorig jaar mei vast voor onder meer verkrachting, grooming, ontucht en kinderporno. Hij werd in Groningen aangehouden met een 12-jarig meisje dat als vermist was opgegeven. Volgens justitie heeft de man slachtoffers gemaakt in Nederland en België.

Frank R. kampt met een alcoholverslaving en is hiervoor opgenomen geweest in een afkickkliniek. R. zei streng te zijn opgevoed door zijn moeder en stiefvader. Hij verloor op zijn vijftiende een oog doordat hij tijdens het spelen een pijl in zijn oog kreeg. R. liep in die periode weg van huis en belandde in een internaat. "Daar voelde ik mij op mijn gemak."

Een relatie waaruit een dochter voorkwam liep stuk. Zijn bedrijf in gevelreiniging strandde door alcoholmisbruik. "Ik had geen inkomsten meer, trok de deur van dit bedrijf achter mij dicht en raakte in een depressie." In die periode vanaf 2005 nam het chatgedrag op internet enorm toe en had de man verder nauwelijks nog sociale contacten.

Na zijn aanhouding werd hij in Ter Apel vastgezet. "Ik voelde mij op mijn gemak. Niemand kende mij of wist waarvoor ik vastzat". Dit veranderde, zei de man toen de media zich op deze zaak stortte.

Vrijdag worden drie deskundigen door de rechtbank gehoord over de psychische gesteldheid van Frank R. Slachtoffers mogen daarna achter gesloten deuren hun verhaal doen. Volgende week woensdag is het woord aan de het Openbaar Ministerie en de verdediging.

BBC-dj beschuldigd van 41 seksmisdrijven

BBC-dj Chris Denning is beschuldigd van 41 seksmisdrijven. De vergrijpen vonden plaats van 1967 tot 1985 bij 22 jongens tussen de 9 en 16 jaar oud. Dat schrijft de BBC donderdag.

Denning werd vorig jaar juni gearresteerd als onderdeel van Operation Yewtree, het politieonderzoek dat werd opgezet naar onder meer Jimmy Savile. De Britse presentator van de tv-programma's Jim'll Fix It en Top of the Pops werd beschuldigd van honderden gevallen van seksueel misbruik.

Denning werkte bij de BBC toen BBC Radio 2 in 1964 werd gelanceerd. In 1970 werd hij ontslagen op verdenking van seksuele misdrijven. De volgende dertig jaar zat hij regelmatig in Britse gevangenissen. Denning heeft ooit onthuld van zijn 13e tot zijn 18e te hebben gehoereerd. Hij was ook betrokken bij de carrière van Gary Glitter, de Britse glamrockzanger die in 1997 werd gearresteerd wegens het bezit van kinderporno.

Klapband oorzaak fataal ongeluk Heinenoordtunnel

Het ongeluk waarbij woensdag een dode viel in de Heinenoordtunnel bij Rotterdam werd veroorzaakt door een klapband. De betrokken vrachtwagen kantelde door de klap en kwam daardoor in botsing met de tunnelwand en een andere auto. Dat meldt de politie donderdag na onderzoek.

De politie vermoedt dat de 62-jarige trucker uit Amsterdam al om het leven kwam bij de botsing en niet door de brand die na het ongeluk ontstond. Zijn lichaam werd pas gevonden nadat het vuur geblust was.

De inzittenden van de auto, een 51-jarige vrouw en een 57-jarige man uit Sommelsdijk zijn met zware verwondingen in een ziekenhuis opgenomen. Over hun toestand is nog niets bekend.

Door het ongeluk was de tunnel urenlang dicht. De avondspits liep daardoor uit op een verkeersinfarct. Donderdagochtend waren beide tunnelbuizen weer begaanbaar.

ADO Den Haag haalt Houtkoop van Go Ahead

Xander Houtkoop speelt volgend seizoen voor ADO Den Haag. De 25-jarige linksbuiten tekent een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar, meldt de club. De Amsterdammer komt over van Go Ahead Eagles waar hij in januari had aangegeven zijn contract niet te verlengen.

Dit seizoen miste Houtkoop slechts een competitieduel van de Deventenaren. Hij was daarin drie keer trefzeker. In totaal kwam hij in drie seizoenen tot 93 competitiewedstrijden. Houtkoop speelde eerder bij Heracles Almelo en FC Emmen.

Extra drukte bij stembureaus op treinstations

Het begin van de avondspits zorgt voor extra drukte bij de stembureaus op treinstations. Ongeveer 4800 reizigers hebben inmiddels gestemd op de Centraal Stations van de vier grote steden, meldt de NS donderdagmiddag.

Reizigers maken gebruik van de mogelijkheid onderweg naar huis te stemmen. Vooral op Utrecht Centraal zorgt de avondspits voor een stempiek, aldus de NS.

Kiezers kunnen vandaag op meer dan vijftig NS-stations hun stem uitbrengen voor het Europees Parlement. Op de meeste stations hebben de stembureaus aangepaste openingstijden. Enkele locaties zijn donderdagochtend extra vroeg opengegaan of zijn alleen tijdens de spits geopend. De meeste stembureaus op de stations zijn tot 21.00 uur open.

Reizigers kunnen stemmen op het station in de gemeente waar ze wonen, met een geldige stempas en identiteitsbewijs.

Vitesse en Qazaishvili verlengen

Vitesse heeft het contract van Valeri Qazaishvili verlengd. De 21-jarige Georgiër ligt nu tot medio 2018 vast in Arnhem, meldt de club donderdag. Qazaishvili speelt sinds 2011 voor Vitesse. Dit seizoen kwam de middenvelder 26 keer in actie, waarvan elf als basisspeler. Hij scoorde vier keer.

"We zien in Vako een talentvolle speler. We zijn blij met zijn langdurige verlenging en bieden hem met het nieuwe contract doorgroeimogelijkheden bij Vitesse", zegt technisch directeur Mo Allach op de website van de Gelderse eredivisionist.

Geen aangifte meer bij autodiefstal

Mensen van wie hun auto gestolen wordt, hoeven voortaan niet meer naar het politiebureau om aangifte te doen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft daarover afspraken gemaakt met de politie, verzekeraars en andere betrokken clubs.

Autodiefstallen kunnen straks middels een telefoontje worden gemeld bij de politie, die op haar beurt de verzekeraar op de hoogte brengt. Auto's staan zo veel sneller geregistreerd wat de pakkans van de dieven vergroot.

In de politieregio Oost-Brabant is al een jaar getest met de nieuwe methode. Volgens Opstelten met succes. Ruim negentig procent van de gestolen auto's stond binnen twee uur gesignaleerd. Dit leidde bovendien tot minder administratieve lasten voor de politie.

"Publiek-private samenwerking is essentieel om het aantal autodiefstallen te verminderen", zegt Opstelten in een verklaring. Volgens hem is deze maatregel daar 'bij uitstek' een goed voorbeeld van.

Volgens plaatsvervangend korpschef Ruud Bik heeft de nieuwe werkwijze alleen maar voordelen voor de politie. De dienstverlening naar de burger wordt beter en politiemensen kunnen hun tijd besteden aan andere dringende zaken, stelt hij.

Treinen NS blijven nog even vies

Een grote hoeveelheid treinen van de NS blijft voorlopig nog vies. De handreiking die schoonmaakbedrijf Hago donderdag aan vakbond FNV Schoonmaak deed, betekent niet dat de staking van de treinschoonmakers van de baan is. Dat heeft bestuurder van FNV Schoonmaak Ron Meyer donderdag gezegd.

"We zijn al vaker in gesprek geweest met de werkgevers en we zijn dit keer hoopvol, maar het is nu een kwestie van eerst zien en dan geloven", aldus Meyer, die hoopt dat ook andere bedrijven toenadering zoeken tot de bond. "Het kan bijna niet anders dat andere bedrijven zich gaan aansluiten", laat hij optekenen. "Dan hebben we de OSB niet meer nodig."

Hago zegde donderdag toe met FNV Schoonmaak over een bedrijfs-cao te willen onderhandelen als een sector-cao niet op korte termijn haalbaar blijkt. Het bedrijf heeft een exclusief contract met vervoerder NS om de treinen schoon te houden. Sinds acht weken gebeurt dat niet of nauwelijks omdat 350 van de vijfhonderd treinschoonmakers bij Hago staken voor meer loon en nieuwe regels omtrent ziekteverzuim.

Hago is een van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland. Naast de NS werkt het bedrijf voor Schiphol en een aantal ziekenhuizen en universiteiten. Er werken achtduizend mensen.

De OSB liet eerder op donderdag weten nog steeds achter het laatste bod dat het deed te staan. Individuele cao's zouden volgens de werkgeverskoepel alleen maar tot concurrentie op arbeidsvoorwaarden leiden.

Banken willen proef met geldautomaten in dorpen

De banken hopen toestemming te krijgen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor een proef om geldautomaten in dorpen te behouden of terug te laten keren. Dat heeft een woordvoerder van de Betaalvereniging Nederland bevestigd.

De banken willen voor de proef kijken of ze onderling kunnen afspreken om automaten in stand te houden of meer te verspreiden over een gebied. Onderzocht moet bijvoorbeeld worden wat de kosten zijn van het aanhouden van een verlieslijdende automaat, en hoe deze kosten onderling verdeeld moeten worden. De toestemming van de ACM is nodig, omdat banken in principe geen onderlinge afspraken mogen maken.

Uit onderzoek van het Maatschappelijk Overleg Betaalverkeer (MOB) blijkt dat het percentage Nederlanders met een geldautomaat in een straal van vijf kilometer van hun huis is gedaald van 99,65 naar 99,59. Het CDA riep het kabinet eerder deze week op om er bij banken op aan te dringen om geldautomaten niet langer uit dunbevolkte gebieden te verwijderen.

Rusland boos om Hitler-vergelijking prins Charles

Rusland heeft boos gereageerd op een uitspraak van de Britse prins Charles. Die vergeleek de Russische president Vladimir Poetin woensdag volgens Britse media met Adolf Hitler. Rusland noemt de uitlating van de Britse kroonprins 'schandelijk' en eist opheldering.

De Russische ambassade in Londen liet donderdag weten officieel om opheldering te hebben gevraagd over de gewraakte uitspraak, die Charles zou hebben gedaan tijdens een bezoek aan Canada. Een hoge medewerker van de Russische ambassade gaat later op de dag langs bij het Britse ministerie van buitenlandse zaken om de kwestie te bespreken. De staf van de kroonprins heeft de uitspraak niet bevestigd.

Volgens The Daily Mail maakte Charles de vergelijking in een gesprek met een vrouw wier familieleden omkwamen in de Holocaust. "En nu doet Poetin ongeveer hetzelfde als Hitler", zou hij gezegd hebben. De prins leek daarmee te doelen op de Russische inmenging in Oekraïne en de annexatie van de Krim.

Twee WOII-soldaten herbegraven op Grebbeberg

De stoffelijke resten van twee militairen die sneuvelden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn donderdag herbegraven op het militaire ereveld Grebbeberg in Rhenen. Dat laat het ministerie van Defensie weten.

De 31-jarige Rubertus Rietveld raakte op 10 mei 1940 dodelijk gewond bij gevechten met Duitse parachutisten in Dordrecht. Wouter Keijman sneuvelde op dezelfde dag op 24-jarige leeftijd in een kazemat in Broekhuizen.

De twee werden op verzoek van nabestaanden herbegraven. Op het ereveld rusten meer dan vierhonderd Nederlandse militairen naast hun voormalige strijdmakkers.

Uitslag tweede vrije training Monaco

Fernando Alonso heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Monaco de snelste tijd op de klokken gezet. Lewis Hamilton reed de tweede tijd, gevolgd door Sebastian Vettel. Door het slechte weer aan het begin van de training kwam iedereen pas laat de baan op, en konden niet alle coureurs een snelle ronde rijden.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:18.482   14
2 L. Hamilton Mercedes 1:18.901 +0:00.419 11
3 S. Vettel Red Bull 1:19.017 +0:00.535 14
4 J. Vergne Toro Rosso 1:19.351 +0:00.869 13
5 V. Bottas Williams 1:19.421 +0:00.939 8
6 S. Perez Force India 1:19.668 +0:01.186 8
7 N. Hülkenberg Force India 1:19.712 +0:01.230 9
8 J. Button McLaren 1:19.721 +0:01.239 15
9 D. Ricciardo Red Bull 1:19.779 +0:01.297 10
10 K. Magnussen McLaren 1:20.230 +0:01.748 16
11 F. Massa Williams 1:20.394 +0:01.912 7
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:20.622 +0:02.140 13
13 A. Sutil Sauber 1:20.811 +0:02.329 7
14 P. Maldonado Lotus 1:20.977 +0:02.495 6
15 E. Gutierrez Sauber 1:21.467 +0:02.985 7
16 R. Grosjean Lotus 1:21.700 +0:03.218 6
17 K. Kobayashi Caterham 1:21.924 +0:03.442 6
18 J. Bianchi Marussia 1:21.937 +0:03.455 13
19 M. Chilton Marussia 1:22.683 +0:04.201 12
20 N. Rosberg Mercedes 1:22.862 +0:04.380 10
21 M. Ericsson Caterham 1:23.164 +0:04.682 5
22 K. Räikkönen Ferrari 1:45.509 +0:27.027 4

[RG] Bertens verder in kwalificatie

Kiki Bertens is eenvoudig doorgedrongen tot de tweede kwalificatieronde van Roland Garros. De Wateringse tennisster was donderdag met 6-1 en 6-2 te sterk voor de Tsjechische Lucie Hradecka, die als achttiende was geplaatst in de voorrondes.

De partij van Bertens stond voor woensdag gepland, maar regenval in Parijs gooide roet in het eten. De volgende tegenstander van de 22-jarige Nederlandse komt uit de ontmoeting tussen de Amerikaanse Melanie Oudin en Manon Arcangioli uit Frankrijk.

Bertens maakte de laatste twee jaar deel uit van het hoofdschema van Roland Garros. Beide keren was de eerste ronde direct haar eindstation. Naast Bertens zijn ook Arantxa Rus en Indy de Vroome nog actief in de kwalificaties.

15 procent 18-jarigen is orgaandonor

Zo'n 20 procent van alle jongeren die vorig jaar 18 zijn geworden hebben hun keuze over het doneren van organen vast laten leggen. Bijna 8 op de 10 van deze jongeren wil organen afstaan na de dood. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) donderdag naar buiten heeft gebracht.

Jongeren krijgen sinds 1998 in het jaar volgend op het jaar dat ze 18 zijn geworden een donorformulier van de overheid opgestuurd met een oproep om hun keuze in het Donorregister vast te leggen. Het percentage jongeren dat zich laat registreren groeit ieder jaar, aldus de Transplantatiestichting.

De audio in DriveClub

Sony playStation heeft een nieuwe trailer online gezet van DriveClub. In de trailer gaat het dit keer vooral over het geluid van de wagens.

De video laat de Ferrari F12 Berlinetta zien maar vooral horen. Het team bij Evolution Studios gebruikt een nieuwe techniek met zestien microfonen op allerlei plekken in een auto geplaatst om de geluidservaring realistischer te maken.

DriveClub komt in oktober uit voor PlayStation 4.

De Kamps verruilt Ajax voor NAC Breda

Ajax en NAC Breda zijn het eens over de transfer van Joeri de Kamps. De 22-jarige middenvelder tekent bij de Brabantse club een contract voor drie seizoenen. "Ik heb heel veel zin om aan dit avontuur te beginnen. Ik denk dat NAC past bij mijn speelstijl, dus ik kan niet wachten om aan de slag te gaan", laat De Kamps weten.

De Kamps doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar hij maakte nooit zijn debuut in het eerste elftal. Sinds januari speelde hij op huurbasis voor sc Heerenveen, waarvoor hij twaalf keer in actie kwam.

Begin deze maand gaf NAC toe in onderhandeling te zijn met Ajax, waar De Kamps nog een contract tot medio 2016 had. Heerenveen had melding gemaakt van de overgang, maar dat was volgens de Brabanders voorbarig.

Technisch directeur Graeme Rutjes is blij met de aanwinst. "Joeri is een jonge speler, maar hij heeft het afgelopen seizoen laten zien dat hij klaar is voor het hoogste niveau. Hij speelt met veel passie en levert altijd strijd, eigenschappen die wij noodzakelijk achten voor de spelers die wij binnenhalen."

Groot deel Sparta-spelers kan vertrekken

De selectie van Sparta Rotterdam gaat voor volgend seizoen volledig op de schop. Daniel Bessa, Nourdin Boukhari, Jaime Bruinier, Donovan Deekman, Geraldo Alberto Antonio, Roald van Hout, Stef Peeters, Kaj Ramsteijn en Geert-Arend Roorda vertrekken in ieder geval, meldt de Rotterdamse club donderdag.

Ook Donovan Slijngard vertrekt zo goed als zeker. De verdediger wil zijn aflopende contract nog niet verlengen. Crescendo van Berkel, Mario Bilate, Robert van Boxel, Roderick Gielisse, Soufian El Hassnaoui en Cendrino Misidjan mogen ondanks een doorlopend contract uitkijken naar een nieuwe club.

Sparta eindigde afgelopen seizoen als zestiende in de Jupiler League. Ze mochten wel meedoen aan de play-offs. Daarin werd N.E.C. uitgeschakeld, maar was Dordrecht in de finale te sterk.

Ajax en ArenA sluiten overeenkomst met Huawei

Landskampioen Ajax en thuishaven de ArenA hebben donderdag een partnerovereenkomst getekend met Huawei. Het Chinese technologiebedrijf gaat onder meer het wifinetwerk verbeteren. Vanaf begin volgend jaar moet dat optimaal te gebruiken zijn in het stadion, meldt Ajax.

Dat Ajax en Huawei gaan samenwerken hing al enige tijd in de lucht. Het bedrijf werd ook even genoemd als nieuwe hoofdsponsor, maar dat is van de baan. De huidige geldschieter van de Amsterdamse club, Aegon, stopt eind dit jaar. Ajax is nog op zoek naar een opvolger.

Ajax-directeur marketing Edwin van der Sar is blij voor de fans dat er een verbeterd wifinetwerk komt. "Zodat zij de beste voetbalervaring krijgen door bijvoorbeeld direct gedenkwaardige momenten te delen met vrienden tijdens de wedstrijd. Maar ook door de beschikking te krijgen over allerlei extra informatie en nieuws."

Suárez lijkt WK te halen na knieoperatie

Luis Suárez is donderdag met succes geopereerd aan zijn knie. Tijdens de ingreep is schade aan de meniscus hersteld. De aanvaller staat naar verwachting twee tot drie weken aan de kant, waardoor hij op tijd fit is voor het WK, laat de moeder van de 27-jarige Uruguayaan weten.

Voor Uruguay betekent het meespelen van Suárez een hele opluchting. Eerder op de dag werd er nog rekening mee gehouden dat hij vier tot zes weken zou zijn uitgeschakeld. De oud-Ajacied was dit seizoen in bloedvorm bij Liverpool en moet in Brazilië een voorhoede vormen met Edinson Cavani en Diego Forlan.

Het Zuid-Amerikaanse land speelt op 14 juni zijn eerste WK-wedstrijd tegen Costa Rica. Engeland en Italië zijn de andere tegenstanders in de groep. De voetbalbond van de tweevoudig wereldkampioen is nog niet met een verklaring gekomen over de blessure van Suárez.

De aanvaller werd uitgeroepen tot speler van het jaar in Engeland. Hij scoorde 31 keer in 33 optredens in de Premier League.

[Vid] [Giro] Zware valpartij Giant-renner Ludvigsson

Giant-renner Tobias Ludvigsson is tijdens de twaalfde etappe van de Giro d'Italia zwaar ten val gekomen. De Zweed ging op natte wegen onderuit in de tijdrit over 42,2 kilometer, van Barbaresco naar Barolo.

In een afdaling leek Ludvigsson een inschattingsfout te maken in een bocht, waardoor hij te ver doorschoot naar buiten en over de vangrails viel. Hij kwam vervolgens enkele meters lager terecht, meters van zijn fiets. 

Er is nog geen officiële mededeling gedaan over de situatie van de 23-jarige Ludvigsson. Wel is bekend dat hij met een brace om zijn nek door een ambulance is afgevoerd.

Ludvigsson is bezig aan zijn derde volledige seizoen bij het Nederlandse team. Eerder dit jaar boekte hij zijn eerste zeges als profrenner. Hij was de beste in de afsluitende tijdrit en het algemeen klassement in de Ster van Bessèges.

De val van Ludvigsson (Bron: NOS)

Pro-Russen doden Oekraïense soldaten

Bij een controlepost van het Oekraïense leger zijn elf militairen gedood, melden verslaggevers van AP. Volgens ooggetuigen werd de controlepost in het dorp Blahodatne bij Donetsk aangevallen door pro-Russische separatisten. Het Oekraïense ministerie van defensie bevestigde de aanval, maar wilde niks over het slachtoffertal zeggen.

Bij de controlepost stonden drie geblakerde Oekraïense pantserwagens en verscheidene andere uitgebrande legervoertuigen. AP-verslaggevers telden elf doden. Volgens de ooggetuigen raakten bij de aanval ongeveer dertig Oekraïense militairen gewond, van wie enkelen er ernstig aan toe zijn.

Volgens inwoners van Blahodatne reden de separatisten in een gepantserde geldtruck op de nietsvermoedende militairen af. Toen ze de controlepost waren genaderd gooiden ze de deuren open en openden ze van korte afstand het vuur op de militairen. De lezing van de inwoners kon niet onafhankelijk worden bevestigd.

Een commandant van de separatisten in Horlivka eiste de verantwoordelijkheid voor de aanval op. "We hebben een controlepost van het fascistische Oekraïense leger vernietigd op het grondgebied van de Volksrepubliek Donetsk", zei hij, verwijzend naar de eenzijdig uitgeroepen republiek in de regio.

De man, gehuld in een bivakmuts, liet op de binnenplaats van het bezette politiebureau in Horlivka een partij Oekraïense wapens zien die zouden zijn buitgemaakt. "Deze wapens zijn van de doden meegenomen, het zijn trofeeën." Er lagen automatische en scherpschuttersgeweren, raketwerpers en kogelvrije vesten.

[pic] Meisje (15) krijgt rol in pornofilm aangeboden

Dana Wyatt uit het Engelse Gloucester kreeg onlangs een uniek aanbod. Ziij kreeg namelijk op straat een rolletje in een pornofilm aangeboden. Hierop liep het 15-jarige meisje huilend naar haar moeder.

Kerry Volante wist niet wat ze hoorde toen haar dochter met het verhaal thuiskwam. Woedend belde zij de politie. Deze kon echter niets voor moederlief betekenen.

De beste man kon niet worden gearresteerd, omdat hij geen misdrijf had begaan. "Ik ben er ziek van", bekent de vrouw met het korte, pittige kapsel. "Het zou een misdrijf moeten zijn. Hij kreeg slechts een tik op de vingers en kan verder gewoon zijn gang gaan."

Het tienermeisje zelf staat ook het huilen nader dan het lachen. Ze durft nu absoluut niet meer alleen de straat op te gaan. De plaatselijke politie heeft de man inmiddels een contactverbod met Dana opgelegd. Als hij haar nog eens durft aan te spreken, zal hij in de boeien worden geslagen.

 
Moeder en dochter, een mooi stel...
PS: Moeder staat letterlijk achter haar dochter

Banken komen met plan voor snellere winkelbetaling

De Nederlandse banken komen in november met een plan om pin- en iDeal-betalingen sneller te verwerken. Onderzocht wordt of het mogelijk is om in het weekend betalingen te gaan verwerken. Een andere optie is om het geld maandagochtend eerst over te maken aan winkeliers, en pas daarna af te schrijven.

Detailhandel Nederland beklaagde zich er rond de paasdagen over dat betalingen die zaterdag werden gedaan, pas dinsdag bij de winkeliers op de rekening stonden. Hierdoor zouden de winkeliers enkele tientallen miljoenen euro's mislopen vanwege gemiste rente-inkomsten. Ook zouden winkeliers in betalingsproblemen kunnen komen.

Doel van het bankenplan is ervoor te zorgen dat met name winkeliers het geld van klanten sneller op hun rekening krijgen, maakte het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer donderdag bekendgemaakt. De banken werken voor het plan samen met De Nederlandsche Bank. De bedoeling is dat de betalingen stapsgewijs sneller worden verwerkt, zonder dat de bestaande infrastructuur wordt aangepast.

De banken tekenen wel aan dat het daadwerkelijk versnellen van de betalingen niet eenvoudig zal zijn, omdat een deel van de betaalketen zich in het buitenland bevindt. De banken lieten destijds optekenen dat de reden van de vertraging is dat de betalingen via de Europese Centrale Bank lopen.

Detailhandel Nederland noemt het onderzoek van de banken een belangrijke stap. "Het is goed om te merken dat de banken de problemen van winkeliers serieus nemen", zegt een woordvoerder. De winkeliersvereniging gaat wel een vinger aan de pols houden.

Stagiaire school veroordeeld voor ontucht

Een 28-jarige vrouw is veroordeeld tot een celstraf en een werkstraf voor ontucht met een jongen en een meisje van 15 jaar. De vrouw was stagiaire op de middelbare school in Den Bosch waar de slachtoffers op zaten.

De rechtbank in die plaats veroordeelde de vrouw donderdag tot een celstraf van negentig dagen, waarvan 87 voorwaardelijk, en een werkstraf van tweehonderd uur. Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar en een werkstraf van tweehonderd uur geëist.

De rechtbank heeft in het voordeel van de vrouw meegewogen dat zij verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook de grote mediabelangstelling en de weerslag daarvan op het leven van de vrouw heeft een rol gespeeld.

De vrouw moet zich in haar twee jaar durende proeftijd houden aan voorschriften van de reclassering. Die had geadviseerd de vrouw ook een behandelverplichting op te leggen, maar de rechtbank vindt dat niet nodig. De vrouw wil vrijwillig een behandeling ondergaan en bovendien is het recidiverisico laag, aldus de rechtbank.

De vrouw liep stage op het Hervion College, een vmbo-school. De ontucht vond plaats tussen juni en augustus vorig jaar. De vrouw zou haar stage na de zomervakantie afmaken, maar dat ging wegens de verdenking niet door.

Verkrachter Franse scholiere niet in dna-sleepnet

De verkrachter van een 16-jarige Franse scholiere zat hoogstwaarschijnlijk niet bij haar op school. Het dna van geen van de mannen en jongens van de middelbare school Fénelon-Notre Dame in La Rochelle komt overeen met het genetisch materiaal dat de politie op het slachtoffer vond.

De politie van de West-Franse havenstad vroeg alle 539 mannelijke leerlingen en leraren dna af te staan om de dader op te sporen. Die zocht zij tussen de schoolbevolking, omdat de verkrachting plaatsvond in een donkere wc op de afgesloten campus. Alle mannen en jongens werkten mee met het onderzoek.

Het omvangrijke dna-onderzoek, waaraan jongens werden onderworpen van nog geen 14 jaar oud, baarde veel opzien. Critici twijfelden of de privacy van de mannen en jongens wel was gewaarborgd. De politie liet donderdag weten dat alle dna-monsters worden vernietigd.

Het openbaar ministerie waarschuwde bij aanvang van het onderzoek dat een ieder die zou weigeren genetisch materiaal af te staan volgens de Franse wet als verdachte kon worden aangemerkt.

Harley-dag Apeldoorn gaat door

De Harley Davidson-dag in Apeldoorn gaat volgende maand door. De gemeente heeft een vergunning verleend voor het motorfestival op 9 juni. Clubleden mogen die dag echter geen zogenoemde colours dragen. Als ze toch motorkleding met logo's aan hebben wordt hun de toegang ontzegd, laat de gemeente donderdag weten.

De afgelopen maanden werden in meerdere plaatsen motorevenementen afgelast omdat burgemeesters geen vergunningen afgaven of ze introkken. Onder meer een Harley-dag in Valkenswaard en een Harley-beurs in Aarle-Rixtel gingen niet door uit vrees voor een confrontatie tussen rivaliserende motorclubs.

De gemeente Apeldoorn liet eerder al weten dat het Harley and European Bike Festival een 'gezinskarakter' heeft en dat het evenement nooit tot ordeproblemen heeft geleid. Het motorevenement in Apeldoorn wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. De organisatie verwacht vijftienduizend bezoekers.

Nederlandse MERS-patiënten aan beterende hand

De twee Nederlanders bij wie vorige week het MERS-virus is vastgesteld, zijn aan de beterende hand. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Over hun precieze toestand is niets bekendgemaakt.

Bij de tachtig mensen die in contact zijn geweest met de twee Nederlanders is tot nu toe geen MERS geconstateerd. De komende weken worden ze nog regelmatig getest op het virus.

De twee zijn familie van elkaar en besmet geraakt tijdens een gezamenlijke reis naar Saoedi-Arabië. Hun reisgezelschap bezocht daar een dromedarisboerderij.

De man en de vrouw hebben gedurende twee weken een hotelkamer gedeeld en hebben beide 'onderliggende aandoeningen' die hen waarschijnlijk gevoeliger maken voor een infectie met dit virus.

MERS kan ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Ook kunnen diarreeklachten voorkomen.

Het verhaal gaat verder in Mordor

Warner Bros. Interactive Entertainment onthult vandaag de nieuwe trailer, Middle-earth: Shadow of Mordor Story Trailer - Make Them Your Own.

Het verhaal is geschreven door Christian Cantamessa, bekend van Red Dead Redemption. Het vindt plaats in het uitgebreide Midden-aarde tussen de gebeurtenissen van The Hobbit en The Lord of the Rings en bevatstemacteurs zoals Troy Baker en Nolan North.

De gamecomponist Garry Schyman sluit zich aan bij het team voor het volgende hoofdstuk in Mordor. Shyman was eerder verantwoordelijk voor de soundtrack van BioShock Infinite, waarmee hij dit jaar zowel de British Academy of Film and Television award voor Best Original Music als de D.I.C.E. award voor “Outstanding Achievement in Original Music Composition” van de Academy of Interactive Arts and Sciences won.

Middle-earth: Shadow of Mordor bevat de volgende stemmencast:

• Troy Baker - Talion (The Last of Us, Batman: Arkham Origins, BioShock Infinite, Batman: Arkham City)
• Nolan North – Black Hand (Uncharted series, Batman: Arkham Origins)
• Alastair Duncan - Wraith (Mass Effect series, Uncharted 3: Drake’s Deception)
• Laura Bailey – Ioreth (Halo 4, Batman: Arkham Origins, The Last of Us)
• Liam O’Brien – Gollum (Infamous: Second Son, Grand Theft Auto V, The Last of Us)

Middle-earth: Shadow of Mordor is beschikbaar op 7 oktober 2014 voor PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Coach Lennon en Celtic uit elkaar

Neil Lennon vertrekt na vier jaar als coach bij Celtic. De 42-jarige trainer is toe aan een nieuwe uitdaging, liet hij donderdag weten. De Noord-Ier had daarnaast zijn bedenkingen over het transferbudget voor komend seizoen. Hij leidde de ploeg van Virgil van Dijk en Derk Boerrigter dit jaar naar de derde landstitel op rij.

Voor Celtic was het kampioenschap het enige succes. De club werd in de beker al snel uitgeschakeld en eindigde in de Champions League als vierde in een poule met Ajax, FC Barcelona en AC Milan. Vorig seizoen werd nog de laatste zestien van het miljoenenbal bereikt. Om die doelstelling weer te halen, zijn volgens Lennon versterkingen nodig.

Lennon heeft verschillende keren aangegeven graag aan de slag te willen in Engeland. Hij zou volgens de BBC in de belangstelling staan van Norwich City en West Bromwich Albion.

Evolve komt uit in oktober

2K en Turtle Rock Studios kondigen vandaag aan dat de multiplayershooter Evolve vanaf 21 oktober beschikbaar is voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Er is een preorderbonus in de vorm van een 'Monster Expansion Pack', met daarin een Savage Goliath skin die op launch al beschikbaar is, en een nieuw monster dat later uit gaat komen. Andere winkels geven een Exterminator Weapon Skin Pack of Instant Hunter Pack weg. De game draait om monsterjagers, in de game neem je het met zijn vieren op tegen een woest monster dat ook door een speler wordt bestuurd.

Feyenoord strikt Greveraars als assistent Rutten

Feyenoord heeft Patrick Greveraars aangesteld als assistent van de nieuwe trainer Fred Rutten. De twee werkten eerder met elkaar samen in de jeugdopleiding van PSV en bij Vitesse. De 39-jarige Greveraars tekent een contract voor een seizoen. Met zijn komst is de technische staf van de Rotterdammers compleet.

Greveraars heeft al internationale ervaring opgedaan. Hij was assistent bij FC Porto en liep stage bij onder meer Atlético Madrid, Juventus en Lazio Roma. "Voor mij was het ontzettend leerzaam en iets waar ik in mijn verdere carrière mijn voordeel mee kan doen", laat hij weten op de website van Feyenoord.

Volgens technisch directeur Martin van Geel gaat Greveraars zich vooral bezighouden met de persoonlijke en individuele ontwikkeling van spelers. "Fred Rutten is na eerdere samenwerking gecharmeerd van hem en zeer te spreken over zijn kwaliteiten."

Leeuwin voor vier jaar naar FC Utrecht

Ramon Leeuwin keert terug bij FC Utrecht. De centrale verdediger tekende donderdag een vierjarig contract bij de ploeg waar hij zijn profcarrière begon. Afgelopen seizoen maakte de 26-jarige Leeuwin indruk bij SC Cambuur. Hij vertrekt transfervrij bij de Friese club.

Leeuwin debuteerde in 2007 als prof in Utrecht, maar moest een jaar later vertrekken. Via AGOVV Apeldoorn en ADO Den Haag streek hij vorige zomer neer bij Cambuur, waar hij opbloeide. Leeuwin is na middenvelder Willem Janssen, die overkomt van FC Twente, de tweede versterking voor de ploeg van de nieuwe coach Rob Alflen.

"Ik zie het niet zozeer als een terugkeer, maar meer als een nieuwe stap", vertelt de mandekker op de website van Utrecht. "Het is voor mij een fantastische stap en ik heb er heel veel zin in."

Volgens manager spelerszaken Edwin de Kruijff moet Leeuwin leiding geven aan de defensie. "Hij heeft een sterk seizoen achter de rug, weet wat er gevraagd wordt in de Eredivisie en is zowel verdedigend als voetballend erg sterk."

FC Eindhoven stapt over op kunstgras

FC Eindhoven stapt als veertiende club in het Nederlandse betaald voetbal over op kunstgras. Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven stemde daar dinsdag mee in, laat de club weten. FC Eindhoven had al langer de wens om op kunstgras te spelen.

De Brabantse Jupiler League-club wil vooral overstappen om financiële redenen. Met kunstgras hoeven geen wedstrijden meer te worden afgelast en de club krijgt er een extra trainingsveld bij.

Het gebruikte kunstgras is waterzuiverend. "FC Eindhoven ondersteunt deze innovatieve ontwikkelingen van harte", zegt voorzitter Michiel Peters. "Dat past bij onze filosofie en de stad." Het streven is het kunstgrasveld in te wijden op 15 juli. Dan staat een oefenwedstrijd tegen PSV op het programma.

Zedenverdachte Frank R. uit Cuijk betuigt spijt

Zedenverdachte Frank R. heeft spijt. Dat zei hij donderdag in de rechtbank in Assen. "Ik heb spijt van wat ik heb gedaan. Ik besef nu heel goed wat ik deze meisjes heb aangedaan", zei hij op de tweede zittingsdag in zijn proces. Daar bleek ook dat R. zelf duizenden filmpjes en foto's van zijn slachtoffers heeft gemaakt.

De man maakte stiekem films en foto's van zijn slachtoffers terwijl die voor de webcam seksuele handelingen verrichtten. Ook maakte hij pornografische opnamen tijdens fysieke ontmoetingen. Op de opnamen is hij zelf te zien en te horen.

De politie vond uiteindelijk ruim vierduizend films en bijna zesduizend foto's met kinderporno in R.'s woning en auto. Hiervan was ongeveer 95 procent zelf gemaakt. Op driekwart van de beelden staan meisjes tussen de 12 en 16 jaar, en op vijf procent jongens.

Frank R. staat terecht voor 21 zedendelicten, waaronder grooming, verkrachting en ontucht. De zaak kwam vorig jaar mei aan het licht toen hij met een 12-jarig Gronings meisje in zijn auto rondreed. Haar moeder had haar als vermist opgegeven.

De rechtbank heeft vier dagen uitgetrokken voor de behandeling van deze zaak. Vrijdag spreken vier slachtoffers achter gesloten deuren over de gevolgen van dit seksueel misbruik. De strafeis volgt volgende week.

Topman Sony wijt verlies aan starheid

Sony is vorig jaar in de rode cijfers beland omdat het bedrijf niet goed genoeg heeft ingespeeld op de veranderende marktomstandigheden. Dat zei topman Kazuo Hirai van het Japanse bedrijf donderdag, een week nadat hij het verlies van 128 miljard yen (920 miljoen euro) bekendmaakte. Hirai beloofde echter dat Sony volgend jaar weer winstgevend is.

Tot die tijd moet Sony eerst nog een verliesgevend jaar door. Het elektronicabedrijf verwacht eind maart volgend jaar - wanneer het huidige boekjaar afloopt - namelijk vijftig miljard yen in het rood te eindigen. Welk effect de voorspelling op aandeelhouders heeft, is nog afwachten. Sony heeft investeerders in het verleden wel vaker teleurgesteld met veel te ambitieuze winstramingen.

Hirai verzekerde echter dat Sony de ommezwaai zal maken. Het bedrijf wil zich meer op zijn kerntaken richten, zoals het fabriceren van beeldsensoren en draagbare apparaten. Wel blijft Sony doorgaan met zijn televisietak, ook al is die verlieslatend. Verkoop of sluiting is niet aan de orde, zo stelde Hirai.

Duitsland mag geëmigreerde SS'er berechten

Duitsland mag de 95-jarige voormalige SS-commandant Michael Karkoc berechten. Dat heeft de hoogste Duitse strafrechter donderdag bepaald. Het is geen beletsel dat Karkoc een Amerikaans paspoort heeft, de delicten waarvan hij wordt verdacht niet op Duits grondgebied pleegde en geen Duitse slachtoffers maakte. Als SS-commandant 'bekleedde Karkoc een Duits ambt', oordeelde het Bundesgerichtshof.

De uitspraak is 'een grote stap vooruit' voor de vervolging van de hoogbejaarde verdachte, aldus Thomas Will van de afdeling nazimisdrijven van het Duitse openbaar ministerie. Het hof verwees de rechtszaak door naar justitie in München. De aanklager daar houdt nu opnieuw het bewijsmateriaal tegen Karkoc tegen het licht en buigt zich over een uitleveringsverzoek aan de Verenigde Staten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Karkoc compagniecommandant in het Oekraïense Zelfverdedigingslegioen, dat later opging in de SS. Dat legioen brandde in wat nu Oekraïne en Polen is verscheidene dorpen plat en slachtte de inwoners af. Karkoc houdt vol dat hij onschuldig is.

Ook het Poolse openbaar ministerie heeft een onderzoek naar Karkoc ingesteld. Justitie in de VS wil niet zeggen of zij hetzelfde heeft gedaan.

Kieskompas vier miljoen keer ingevuld

Het Kieskompas voor Europa is tot nu toe door vier miljoen bezoekers uit heel Europa ingevuld. Uit hun antwoorden blijkt volgens oprichter André Krouwel dat er nog enorme twijfels bestaan.

De twijfel is volgens Krouwel opvallend omdat de economische en financiële crisis om duidelijke keuzes roept. "Doorgaan met bezuinigen, of toch staten meer ruimte te geven om te investeren?", noemt hij als voorbeeld. Politici slagen er volgens hem niet in de verkiezingen interessant te maken. "Ons wetenschappelijk team kon heel makkelijk in alle landen scherpe tegenstellingen vinden, maar de verkiezingscampagnes zijn vaak lauw of ronduit slaapverwekkend."

Toch lijkt ook de belangstelling voor het Kieskompas tegen te vallen. Krouwel had eerder aangegeven te hopen dat twintig miljoen Europeanen gebruik maken van de online stemhulp. Wel zijn er nog een paar dagen te gaan voor de verkiezingen in alle landen zijn gehouden.

[RG] Huta Galung en Rus door, Hogenkamp klaar

Jesse Huta Galung heeft zich geplaatst voor de derde en laatste kwalificatieronde op Roland Garros. Hij was met twee keer 6-3 te sterk voor de Tunesiër Malek Jaziri (11). De geboren Haarlemmer plaatste zich in 2008 voor het laatst voor het hoofdtoernooi van Roland Garros. 

Huta Galung speelt de volgende ronde tegen de winnaar van het duel tussen de Braziliaan Dutra Silva en de Argentijn Facundo Bagnis (32). Arantxa Rus staat in de tweede ronde van het kwalifciatietoernooi. Vanwege de regen gister kon ze vandaag pas haar partij tegen Lyudmyla Kichenok (Oek) uitspelen. Rus had nog twee games nodig en pakte dezen. Ze versloeg Kichenok met 6-2, 4-6 en 6-2. 

Rus speelt in de ronde twee tegen de Zwitserse Timea Bacsinzky. De als negende geplaatste was in de eerste ronde te sterk voor Richel Hogenkamp. Ook die partij werd vandaag pas uitgespeeld. De setstanden waren 6-3 en 6-2.

Ook Kiki Bertens en Indy de Vroome komen vandaag nog in actie. Bertens speelt in de eerste ronde tegen Lucie Hradecka (Tsj, 18). De Vroome neemt het in de tweede ronde op tegen Timea Babos (Hon, 3). 

[RG] Haase begeleid door oude jeugdcoach

Tennisser Robin Haase zal op Roland Garros begeleid gaan worden door een oude jeugdcoach van hem. De Nederlander zit zonder coach sinds hij in april zijn Spaanse begeleider Marcos Górriz de deur wees. In Parijs zal Jos Koemans de Hagenaar bij gaan staan.

Haase: "Hij heeft mij van mijn zesde tot mijn achttiende getraind en daarna hebben we altijd contact gehouden. We moeten kijken hoe het gaat. Als het bevalt, zou het best kunnen dat we verder gaan. Hij heeft alleen ook een gezin om rekening mee te houden, dus dat soort dingen moeten we allemaal nog bespreken. We werken hier en in Parijs samen, praten veel over mijn spel en het mentale gedeelte en zien wel hoe het verder gaat."

Koemans was ook al Haases begeleider in Nice waarin hij in de tweede ronde sneuvelde tegen de Rus Dmitry Tursunov die de Nederlander eerder dit jaar ook al eens klopte. Voor Roland Garros, waarin hij vorig jaar in de tweede ronde strandde, heeft de Hagenaar geen hoge verwachtingen. "Ik ben niet geplaatst of zo, dus ik kan tegen iedereen komen. Het is natuurlijk hopen op een goede loting. Verder is het een fantastisch toernooi waar ik altijd goed wil presteren. Maar ik staar me niet blind op de Grand Slams."

In Parijs zal Haase naast het enkelspel ook gaan dubbelen met de Duitser Andre Begemann met wie hij deze week in Nice al een duo vormt. Op Wimbledon zal de Nederlander Jesse Huta Galung zijn dubbelpartner zijn. Tussendoor staat het toernooi in Halle nog op het programma waar Haase met de nieuwbakken toptienspeler Kei Nishikori samen zal gaan spelen.

Zing je schor op PlayStation 4

Sony PlayStation viert vandaag de tiende verjaardag van SingStar met de aankondiging van een nieuwe compilatiedisc voor PlayStation 3 en PlayStation 4 inclusief een bijbehorende app.

De nieuwe versie, die later dit jaar beschikbaar komt, wordt geleverd met een gratis app die je iOS- of Android-apparaat omtovert tot een microfoon zodat al je vrienden mee kunnen delen in de pret. De nieuwe compilatiedisc met 30 tracks van de  gameserie heet SingStar: Ultimate Party en zal later dit jaar voor het eerst op PlayStation 4 beschikbaar zijn.

Dave Ranyard, Studio Director van SCEE WWS, zegt over de geschiedenis van SingStar: "Ik kan bijna niet geloven dat het alweer tien jaar geleden is dat we SingStar voor het eerst introduceerden – het is fantastisch om te zien hoe de populariteit van het merk het afgelopen decennium is gegroeid met wereldwijd 26 miljoen verkochte discs en 25 miljoen gedownloade tracks. We waren echt revolutionair in 2004, sociale of partygames waren er toen nog niet en het idee dat je MET een console kon zingen was erg nieuw! Maar zoals we altijd hebben gezegd, mensen zingen graag samen – en SingStar heeft altijd voldaan aan de behoefte om samen te zingen. Het is heel opwindend om vandaag aan te kondigen dat we SingStar hebben herontworpen, dit keer voor de digitale generatie!"

De PlayStation 4-camera biedt nieuwe augmented-realityfuncties waarmee gamers hun woonkamer kunnen omtoveren tot een muziekstudio en in de huid kunnen kruipen van hun muziekhelden met een aantal augmented reality-maskers. Gamers kunnen nu ervaring opbouwen en awards ontvangen tijdens het gamen, en een verbeterd scoresysteem geeft de nieuwe versie een frisse uitstraling. De gratis app biedt gamers bovendien de mogelijkheid om hun afspeellijsten te beheren en de  tracks klaar te zetten.

Chris Bruce, Game Director van SingStar, voegt toe: "Ik ben heel enthousiast over de nieuwe SingStar™ omdat we hard hebben gewerkt om het spel klaar te maken voor PS4 met een nieuwe look en nieuwe functies. Dankzij de nieuwe microfoonapp is SingStar™ nu voor iedereen toegankelijk, en we zien ernaar uit om een nieuwe generatie zangtalent kennis te laten maken met het merk. Zelf kan ik niet wachten om enkele van de nieuwe video’s van de community te bekijken. Ze blijven ons verrassen met hun inventiviteit, wie weet wat ze gaan doen met de nieuwe PS4-camera en augmented-realityfuncties… Het zal zeker het bekijken waard zijn!

De SingStar-discs voor PlayStation 3 en PlayStation 4 gaan 29,00 euro kosten. De prijzen voor songs en songpacks krijgen een prijs per nummer van 1,39 euro en prijs per songpack, met 5 nummers, van 6,49 euro.

SingStarSingStar

Kamp vindt uitlatingen euro Teulings 'ongelukkig'

De uitlatingen van Coen Teulings over het CPB-rapport over de voordelen van de euro zijn ongelukkig. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer. De oud-directeur van het Centraal Planbureau zei zaterdag in De Telegraaf dat in het onderzoek in 2011 de voordelen van de euro naar boven zijn afgerond.

Het planbureau publiceerde onder leiding van Teulings in 2011 een onderzoek naar de positieve gevolgen van de Europese interne markt en de euro. De interne markt zou een maandsalaris aan voordeel hebben opgeleverd, de euro ongeveer een week aan verdiensten. Teulings, die inmiddels hoogleraar is, zei zaterdag dat de voordelen van de gezamenlijke munt helemaal niet zo duidelijk zijn. "Het meeste onderzoek suggereert dat je de voordelen ook zonder één munt wel kunt halen."

Volgens Kamp was het Centraal Planbureau in het onderzoek echter al heel zorgvuldig. In het rapport staat dat de winst van de invoering van de euro minder duidelijk was dan de voordelen van de gezamenlijke markt, 'hoogstens ongeveer een weeksalaris'. De uitspraken van Teulings doen volgens Kamp 'geen recht aan de zorgvuldige formulering van de conclusies door het CPB'. De minister houdt vertrouwen in het CPB als onafhankelijk onderzoeksbureau.

Uit de euro stappen zou echter wel heel kostbaar zijn. "De kosten van nu uitstappen zijn van een heel andere orde dan indertijd de in potentie misgelopen opbrengsten als een land had besloten om niet in de euro te stappen", citeert Kamp het onderzoek in de Kamerbrief.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde de uitlatingen van Teulings eerder deze week 'heel zwak'. "Ik vind het heel wonderlijk om van een rapport dat onder jouw verantwoordelijkheid is gemaakt, achteraf te zeggen: we deden maar wat." Teulings zelfs zei dinsdagavond in Nieuwsuur dat hij de commotie rond zijn uitspraken vervelend vindt voor zijn oud-collega's en voor de reputatie van het CPB. Hij blijft echter bij zijn uitspraken.

Kippen met hooivork tegen boom gespietst

In de Eindhovense Genneperparken zijn woensdag meerdere afgeslachte kippen gevonden. Dierenbeulen hadden de beesten in stukken gesneden, onthoofd en met een hooivork tegen een boom gespietst. In het drukke wandelpark werd maandag ook al een onthoofde eend gevonden.

Waar de kippen vandaan komen, is volgens de politie nog een raadsel. Ook is nog niet duidelijk wie de eigenaar was. De politie is op zoek naar getuigen.

Van Hintum hoofd scouting Vitesse

Marc van Hintum keert terug bij Vitesse. De voormalige linksback van de Arnhemmers gaat aan de slag als hoofd scouting, meldt Vitesse donderdag. Hij tekent een contract voor drie seizoenen. Eerder was Van Hintum tussen 2008 en 2010 technisch directeur in het Gelredome.

Van Hintum gaat het scoutingsapparaat leiden en het scoutingsteam verder invullen. "Vitesse zet een essentiële stap richting de toekomst. Investeren in de scouting en jeugd is belangrijk voor de continuïteit van Vitesse", vertelt hij. "Ik zie dat er nu steeds meer oud-Vitessenaren terugkeren. Dat is belangrijk voor de identiteit. Ik kijk er naar uit terug te keren bij de club die mij veel heeft gebracht."

De 46-jarige Van Hintum speelde van 1997 tot 2002 voor de Gelderse club en groeide in die periode uit tot international.

[upd] Stemmen: wie, wat en waar

Premier Mark Rutte (VVD) heeft donderdagochtend zijn stem uitgebracht voor het Europees Parlement. Dat deed hij net als bij eerdere verkiezingen bij basisschool Wolters in Den Haag, laat zijn woordvoerder weten.

Minister Lilianne Ploumen (PvdA) en haar partijgenoot en lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Paul Tang hebben hun stem uitgebracht in Amsterdam. Dat deden zij in een stemlokaal in een basisschool, meldt de partij. Tang blijft donderdag campagne voeren tot de stembussen sluiten, wat bij Europese verkiezingen gebruikelijk is.

PVV-voorman Geert Wilders heeft donderdag gestemd in Den Haag. Dat deed hij op basisschool De Walvis. Na het stemmen plaatste hij een foto op Twitter waarop is te zien dat hij voor verschillende camera's in het stemhokje staat. Daarbij stelt Wilders dat hij 'voor Nederland, voor de PVV', heeft gestemd.

D66-leider Alexander Pechtold heeft donderdag bij het uitbrengen van zijn stem voor de Europese verkiezingen een selfie voor het stembureau gemaakt en op Twitter gezet. Een zogenoemde stemfie, waarbij een foto in het stemhokje wordt gemaakt, plaatste hij deze keer niet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen had Pechtold nog wel een selfie in het stemlokaal gemaakt. Die verkiezingen waren de eerste waarbij dit uitdrukkelijk was toegestaan.

Kiesraad

Een stichting en Lucas Kruijswijk spanden een proces aan om de stemfie te verbieden. De stemfie zou een bedreiging zijn voor het stemgeheim omdat iemand kan worden gedwongen een stemfie te maken zodat zeker is dat hij op een bepaalde partij heeft gestemd. De rechtbank in Den Haag erkende dat er meer nadelen dan voordelen zijn, maar liet het aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en de Kiesraad of de stemfie moet worden verboden. Kruijswijk liet na de uitspraak al weten te verwachten dat politici tijdens de verkiezingen een stuk terughoudender zijn met selfies in het stemhok. D66-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Sophie in 't Veld stemt donderdag niet. Omdat zij in het buitenland woont, heeft ze haar stem vorige week al uitgebracht per post.

Opkomst

Rotterdam
Van de Rotterdamse stemgerechtigden had om 10.00 uur 4,3 procent zijn stem uitgebracht. Dat concludeert de gemeente uit een steekproef van de 342 stembureaus. Bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement, in 2009, bleef Rotterdam achter bij het landelijk gemiddelde. Toen was de landelijke opkomst 36,8 procent, terwijl in Rotterdam slechts 29,8 procent de gang naar de stembus maakte. Rotterdam meet om 14.00, 18.00 en bij sluiting van de stembureaus om 21.00 nog eens de opkomst.

Den Haag
Het opkomstpercentage in Den Haag was om 10.00 uur met zes procent gelijk aan de opkomst bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat concludeert de gemeente uit een steekproef onder veertien stembureaus. De opkomst in Den Haag is tot nu toe hoger dan in Rotterdam, waar op hetzelfde tijdstip 4,3 procent een stem had uitgebracht. De definitieve opkomst in Den Haag was in 2009 uiteindelijk 33,5 procent. In Rotterdam kwam toen 29,8 procent opdagen. Landelijk maakte 36,8 procent de gang naar de stembus.

Utrecht
Bij de stembureaus in Utrecht zijn tot nu toe minder mensen komen opdagen dan rond dit tijdstip bij de gemeenteraadsverkiezingen. "De stembureaus waar we contact mee hebben gehad geven een rustig beeld", zegt een woordvoerder van de gemeente. Een schatting van het opkomstpercentage kon hij niet geven. "Dat verschilt te sterk per stembureau. Op het treinstation is het natuurlijk een stuk drukker dan in een kleine wijk." In Utrecht wordt volgens de woordvoerder heel veel in de avond gestemd. Hij verwacht dan ook dat het in de loop van de dag drukker wordt dan nu het geval is. "Het varieert natuurlijk ook per stembureau." Een vergelijking met de Europese verkiezingen van 2009 kon hij niet maken omdat er toen andere regels rond het stemmen van kracht waren.

Amsterdam geeft om 13.00 en 18.00 uur tussentijdse opkomstpercentages.

Update 12.46 uur
Op de stembureaus van de centraal station van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn donderdagochtend een stuk minder stemmen voor het Europees Parlement uitgebracht dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Toen werden in de ochtend vierduizend stemmen uitgebracht, nu zijn dat er 2500, meldt de NS.

De grootste drukte was er in de ochtendspits, toen zelfs rijen ontstonden. Vooral bij Den Haag Centraal en Utrecht Centraal was het druk. Inmiddels is het volgens de NS rustig en zijn de rijen verdwenen. Wel wordt in de avondspits nieuwe drukte verwacht.

Op meer dan vijftig NS-stations kan donderdag worden gestemd voor het Europees Parlement. Door stembureaus op stations te plaatsen kunnen mensen op weg naar hun werk, school of studie een stem uitbrengen.

Update 13.10 uur
Van het aantal kiesgerechtigde Amsterdammers heeft woensdag om 18.00 uur 27,5 procent de gang naar de stembus gemaakt. Dat meldt de gemeente. Het percentage ligt daarmee ruim een procent hoger dan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 toen rond datzelfde tijdstip 26,2 procent van de kiesgerechtigden zijn stem had uitgebracht. De totale opkomst in Amsterdam was in 2010 51,4 procent en in 2006 52,7 procent.

Sørensen verlaat Giro met hersenschudding

De Deen Chris Anker Sørensen heeft de Giro d'Italia verlaten. De renner van Tinkoff-Saxo liep woensdag bij een zware crash in de twaalfde etappe een hersenschudding en verwondingen aan zijn hand en arm op. Hij kwam al na zeventig kilometer ten val, maar reed de rit desondanks uit.

Afgelopen nacht kreeg Sørensen hoofdpijn, meldt zijn ploeg. Hoewel tests verder niets aan het licht brachten, heeft de renner te veel last van zijn hersenschudding en verwondingen om de Giro voort te zetten. Hij moet de komende dagen rust houden en keert daarna terug naar huis.

Zonderland en Van Gelder dicht bij finaleplaats EK

Epke Zonderland en Yuri van Gelder zijn zo goed als zeker van een plaats in de toestelfinales op het EK turnen in Sofia. Zonderland kwam donderdag in de kwalificaties op het rek tot een score van 15,866, Van Gelders oefening aan de ringen kreeg een waardering van 15,500.

Van Gelder kreeg voor zijn oefening een beoordeling van liefst 9,1, terwijl zijn moeilijkheidsgraad 6,4 was. Zonderland, de regerend olympisch en wereldkampioen op het rek, kreeg een moeilijkheidsgraad van 7,3. De uitvoering leverde hem 8,566 punten op.

Of de Nederlanders daadwerkelijk om de medailles mogen strijden, hangt af van de uitslag van de laatste kwalificatieronde later donderdag. De beste acht turners van de voorrondes plaatsen zich voor de finale.

Zonderland kwam ook in actie op de brug (15,600) en het paard (12,366). Jeffrey Wammes, Bart van Deurloo en Casimir Schmidt zijn ook van de partij in de Bulgaarse hoofdstad.

De Nederlandse turnploeg kwam in de kwalificaties tot een teamtotaal van 258,661. Omdat veel concurrenten nog komen, is het afwachten of dat voldoende is voor de landenfinale.

SP-filmpje lonkt bij stemlokaal station Eindhoven

Wie zijn stem voor het Europees Parlement uitbrengt op het station van Eindhoven wordt geconfronteerd met een campagnefilmpje van de SP. De stemhokjes zijn pal onder een groot scherm met reclamefilmpjes geplaatst. Stom toeval, zeggen de NS en de SP donderdag.

Via een bedrijf kan reclameruimte op schermen op verschillende stations worden gehuurd. De NS bemoeit zich niet met wat op die schermen te zien is zolang het binnen de wet valt, zegt een NS-woordvoerder.

Een SP-woordvoerder laat weten dat de filmpjes de afgelopen weken al op verschillende stations zijn getoond. "Wij wisten niet dat onder die schermen stemhokjes kunnen worden geplaatst."

Volgens de NS-woordvoerder was het lastiger de hokjes in Eindhoven ergens anders te plaatsen omdat er weinig ruimte is. "Bij andere stations is er wel meer afstand tussen de reclameschermen en de stemhokjes."

De Kiesraad vindt dat het niet om campagnemateriaal binnen het stemlokaal gaat. "En de Kieswet bevat geen regels over propaganda in de omgeving van het stembureau", zegt een woordvoerder. "Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om af te wegen wat al dan niet is toegestaan." De gemeente Eindhoven beraadt zich donderdagmiddag nog op een reactie.

De vraag is welk deel van een treinstation tot het stemlokaal kan worden gerekend. "Je kunt niet stellen dat het hele station een stemlokaal is", zegt de woordvoerder van de SP. "Bij de ingang van het station in Utrecht waren mensen van D66 aan het flyeren, dat mag ook gewoon. En vanuit een stemlokaal kun je soms ook een bushalte zien met een poster van een partij erop."

De SP-woordvoerder vindt dat spijkers op laag water worden gezocht. Hij windt zich meer op over een stembureau dat is ingericht in een vestiging van Starbucks op Amsterdam Centraal. "Dan heb je dus een stembureau in een bedrijf dat weigert belasting te betalen." Starbucks is onder meer vanwege het gunstige belastingtarief officieel gevestigd in Nederland, maar het verhuist naar Londen, waar de regels gunstiger zijn.

Duizend schoonmakers protesteren in Limburg

Meer dan duizend schoonmakers lopen donderdag in een mars naar het hoofdkantoor van Hago, een van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland. De stakers hopen het bedrijf er zo toe te zetten om door te betalen bij ziekte en de lonen iets te verhogen. Dat laat onderhandelaar Ron Meyer van FNV Bondgenoten donderdag weten.

De schoonmakers voeren al acht weken actie voor een nieuwe cao. Onder meer de NS en Schiphol zijn daar het slachtoffer van. Werkgeversorganisatie OSB lijkt vooralsnog niet te willen toegeven aan de eisen van de bonden. FNV Bondgenoten probeert de OSB nu te passeren en direct met de bedrijven een akkoord over betere arbeidsvoorwaarden te bereiken.

Het is niet voor het eerst dat het in Heerlen gevestigde Hago getroffen wordt door de acties van de schoonmakers. Een maand geleden werd het hoofdkantoor van de eigenaar van Hago, Vebego in Voerendaal, bezet door stakers.

Leger neemt macht in Thailand over

Het leger in Thailand heeft de macht overgenomen, heeft legercommandant Prayuth Chan-Ocha donderdag laten weten. De strijdkrachten willen de orde in het land herstellen en zullen politieke hervormingen doorvoeren, zei de generaal in een verklaring op de televisie.

De militaire commissie die dinsdag de staat van beleg afkondigde neemt nu ook het landsbestuur over, zei hij. De militairen voerden twee dagen overleg met de leiders van de rivaliserende politieke kampen, maar slaagden er niet in de impasse te doorbreken.

Code geel vanwege onweersbuien

Het KNMI waarschuwt donderdag voor onweer. In het hele land is code geel van kracht vanwege onweersbuien met hagel en zware windstoten die in de loop van de middag kunnen ontstaan.

Een gebied met regen- en onweersbuien trekt vanaf de namiddag van het zuidwesten naar het noordoosten. In de loop van de avond is het gebied het land uit. Donderdagnacht komt alleen hier en daar nog een bui voor.

In de Utrechtse wijk Zuilen is de slotetappe van de avondvierdaagse, die deze week in veel plaatsen wordt gelopen, vanwege het verwachte noodweer afgelast.

Kim Kardashian vreest dat huwelijk in water valt

Kim Kardashian is als de dood dat de regen met bakken uit de hemel komt als ze trouwt met Kanye West. De 33-jarige realityster is in Parijs, waar vrijdag een groot diner plaatsvindt in aanloop naar de bruiloft. Kardashian trouwt zaterdag in Florence met de 36-jarige West.

"Het weer moet echt beter worden", hoorden restaurantbezoekers Kardashian verzuchten tijdens een familiedinertje, schrijft het Amerikaanse blad Us Weekly. "In de lente hoort het zonnetje te schijnen in Parijs, maar wij krijgen alleen maar regen", zou de aanstaande bruid hebben geklaagd. "Ik hoop dat al die regen mijn bruiloft niet verpest."

Kardashians familieleden lijken zich veel minder aan te trekken van de regen. Na het familiedinertje verkaste de Kardashian-clan naar de Eiffeltoren. "In een carousel, in de stromende regen onder de Eiffeltoren. Ook dat kan ik van m'n bucket list schrappen", scheef Kims jongere halfzusje Kendall bij een foto op Instagram.

In Florence zijn de voorbereidingen op het showbusinesshuwelijk al in volle gang. Bij fort Belvedere, dat Kardashian en West voor driehonderdduizend euro hebben afgehuurd, worden al tenten en grote schermen opgebouwd. "Het wordt echt een sprookjesbruiloft", vertelt een ingewijde aan Us Weekly. "Kanye heeft aan alle details gedacht."

Kardashian en West zijn al een paar dagen in Parijs, waar ze zich voorbereiden op hun trouwdag. Terwijl hun familieleden langzaamaan binnendruppelen, sporten de bruid en bruidegom en doen ze de laatste inkopen. De gasten worden vrijdagavond verwacht voor een rondleiding en groots diner in Versailles, dat zo'n twintig kilometer buiten Parijs ligt. Zaterdag vliegen Kardashian en West met hun gevolg naar Italië.

Lokschapen bos ingestuurd voor uitroeien teken

Onderzoekers van de Wageningen University en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaan 'lokschapen' inzetten om te kijken of ze het aantal teken in bepaalde bossen kunnen verminderen. Dat meldt de universiteit donderdag.

De schapen worden een paar keer per jaar besproeid met een middel dat teken doodt. De kudde wordt daarna een paar keer per dag over een bepaald bospad geleid door een schaapsherder.

De onderzoekers hopen op die manier de teken te kunnen uitroeien die op dat moment actief zijn. Mensen lopen daardoor minder kans om zelf gebeten te worden en de ziekte van Lyme op te lopen. Omdat gedurende het tekenseizoen regelmatig nieuwe teken 'wakker' worden, worden de schapen meerdere keren ingezet.

De proef maakt deel uit van een onderzoek dat twee jaar geleden werd opgezet door de Wageningen University en het RIVM. Ze hopen een methode te vinden om het aantal teken te verminderen.

De schapen worden komende zomer in ieder geval op drie kampeerterreinen en op drie boswandelpaden ingezet. Een daarvan is het Zwanemeerbos in Gieten.

[PL Darts] Voorbeschouwing play-offs

Na vijftien speelweken is het zover, de Premier League of Darts bereikt haar hoogtepunt. Michael van Gerwen, Phil Taylor, Raymond van Barneveld en Gary Anderson zullen onderling strijden om de felbegeerde piramide. Vanavond om half acht is het tijdstip, de O2-Arena te Londen de locatie.

De huidige kampioen, Michael van Gerwen, sloot de reguliere competitie als eerste af. Tegenstander Anderson begon de Premier league niet sterk, maar de laatste zeven wedstrijden verloor The Flying Scotsman niet meer. Hoewel Mighty Mike favoriet is voor de eindzege, lijkt Anderson niet erg onder de indruk. The Flying Scotsman heeft bovendien nog een appeltje te schillen met de jonge Brabander. Op het afgelopen WK verloor de viervoudig Pro Tour 2014 winnaar, na een 3-1 voorsprong, namelijk alsnog met 4-3 van de Nederlander.

"Michael is een geweldig talent maar hij zal me moeten verslaan," geeft de Schot aan. "Ik zal niet voor hem zwichten. Hij zal de partij van zijn leven moeten spelen, anders ligt hij eruit. Momenteel ben ik goed en vorm en donderdag ga ik gewoon mijn ding doen. Geen tactieken, gewoon darts. Hoge scores gooien en finishes benutten. Dat is het."

De tweede halve finale is de enige echte dartsklassieker: Van Barneveld versus Taylor. De Premier League begon dramatisch voor The Power. Ondanks zijn goede comeback had het volgens The Power beter gekund: "Ik ben niet helemaal tevreden over mijn vorm. Ik heb een paar keer gelijk gespeeld maar in feite had ik bij enkele de kans om te winnen. Maar dit is achter de rug. Ik heb mij goed voorbereid op de donderdag. Ik zal mijn beste spel moeten laten zien. Barney en ik hebben een geweldige geschiedenis. Zijn resultaten uit het verleden zeggen niets, dit is een nieuwe partij."

Na zes gemiste finales hoopt Van Barneveld zijn allereerste Premier League finale te bereiken. Zowel in Dublin als in Birmingham eindigde de Premier League duels in 6-6, waardoor Barney sinds 2008 nog steeds zonder overwinning staat. Statistieken zeggen gelukkig niet alles, met een goede focus en vorm kan Barney zeker voor een sensatie zorgen.

Vorig jaar onttroonde Michael van Gerwen in een spectaculaire finale Phil Taylor.

Vanaf 19:30 uur zijn de wedstrijden van de Premier League live te volgen op RTL7. Alle wedstrijden van de Premier League Darts 2014 zijn te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.

Achter de schermen bij Transformers Universe

Jagex Games Studio geeft vandaag de eerste behind-the-scenes-video vrij van Transformers Universe. Deze video geeft je een kijkje achter de schermen bij de studio waar Transformers Universe wordt gemaakt en toont interviews met de makers van de game.

In Transformers Universe ben je commandant van een squad en heb je de leiding over je eigen collectie Transformers. Spelers kunnen de skins en load-outs van hun robots aanpassen, om daarna als voertuig en robot de arena te betreden en de vijandelijke Autobots of Decepticons terug naar Cybertron-hemel te sturen.

Transformers Universe komt deze zomer uit voor browser.

New Yorkse cipiers lieten geesteszieke sterven

Cipiers van een gevangenis in New York hebben een schizofrene gedetineerde laten verkommeren in een cel tot de dood erop volgde. De gevangenbewaarders van Rikers Island grepen niet in terwijl de man zich ernstig toetakelde, blijkt uit documenten waarop persbureau AP de hand heeft gelegd.

De 39-jarige Bradley Ballard kreeg in september vorig jaar zeven dagen eenzame opsluiting omdat hij seksueel geladen gebaren had gemaakt naar een vrouwelijke bewaarder. In zijn cel, die deel uitmaakte van de psychiatrische observatieafdeling, verstrekten de cipiers Ballard niet al zijn medicijnen. De man verstopte zijn wc, zodat die overstroomde, rukte alle kleren van zijn lijf en bond met een rubberen band zijn geslachtsdelen af. Tientallen malen kwamen bewaarders langs om poolshoogte te nemen, maar niemand greep in.

Na een week werd Ballard naakt en bewusteloos op de vloer van zijn cel gevonden. Zijn lijf was met ontlasting besmeurd en zijn geslacht was opgezwollen en ernstig ontstoken. Hij werd haastig naar het ziekenhuis gebracht, maar dat mocht niet meer baten.

De gruwelijke dood van de schizofrene Ballard toont volgens critici van de New Yorkse gevangenisdienst opnieuw aan dat de stad niet zorgvuldig omgaat met geesteszieke gedetineerden. In februari bezweek een andere bewoner van de psychiatrische afdeling van het New Yorkse gevangeniseiland aan de moordende hitte in zijn cel. De verwarming was kapot en de temperatuur was opgelopen tot bijna veertig graden Celsius.

Burgemeester Bill de Blasio heeft beloofd de gevangenisdienst in zijn stad op de schop te nemen. Ballards dood wordt onderzocht en Rikers Island heeft vooruitlopend op de bevindingen vast overdrachtsrapporten voor gedetineerden met psychische problemen ingevoerd.

Ongeveer veertig procent van de twaalfduizend gevangenen in New York heeft een psychische stoornis.

Asbestmonsters genomen in woningen Wintelre

In enkele woningen in Wintelre zijn uit voorzorg asbestmonsters genomen om uit te kunnen sluiten dat er deeltjes binnen zijn gekomen na de grote brand dinsdag. Bewoners waren daar ongerust over. Dat meldt de Brabantse gemeente Eersel, waar Wintelre onder valt, donderdag.

De monsters worden steekproefgewijs afgenomen. De gemeente denkt zo te kunnen aantonen dat er geen asbest in de woningen aanwezig is.

Een saneringsbedrijf begon woensdag met het schoonmaken van de straten waar dinsdag asbest neerdwarrelde. Inmiddels zijn van een aantal wegen de rijbanen schoon. De fietspaden, stoepen en opritten zijn nog niet aangepakt. Mensen moeten daarom nog steeds hun schoenen buiten laten staan als ze over een van deze paden hebben gelopen.

Bij de grote brand gingen vijf panden, waaronder drie woonhuizen, in vlammen op. Het vuur ontstond door nog onbekende oorzaak in een loods en sloeg mede door de wind snel over naar omliggende panden. In het gebied geldt nog altijd een noodverordening.

AC Milan strikt doelman Agazzi

AC Milan heeft zich voor komend seizoen versterkt met doelman Michael Agazzi. De 29-jarige Italiaan komt transfervrij over van Cagliari, dat hem sinds de winterstop al verhuurde aan Chievo Verona. Agazzi tekende donderdag een contract tot medio 2017 bij de club van coach Clarence Seedorf, meldt Milan.

Agazzi moet de concurrentie aangaan met de ervaren Christian Abbiati, die al enkele jaren de eerste keus is in San Siro. De huidige tweede doelman Marco Amelia lijkt te vertrekken. Agazzi wordt bij Milan ploeggenoot van Nigel de Jong en Urby Emanuelson.

Belkin-renner Hofland ontslagen uit ziekenhuis

Moreno Hofland heeft het ziekenhuis in de Verenigde Staten verlaten. Dat heeft zijn ploeg Belkin donderdag laten weten. De 22-jarige renner lag daar sinds zijn zware valpartij in de laatste etappe van de Tour of California zondag. Hij brak meerdere ribben en een wervel.

Hofland blijft nog tot volgende week in Californië. Daarna vliegt hij met zijn vader terug naar Nederland.

Medina mist WK voor Mexico

De Mexicaan Juan Carlos Medina komt door een blessure niet in actie op het WK in Brazilië. De 30-jarige middenvelder moet worden geopereerd aan zijn enkel, meldt de Mexicaanse voetbalbond. Bondscoach Miguel Herrera roept de 25-jarige Miguel Angel Ponce op als vervanger. Zowel Medina als Ponce speelde tot dusver zes interlands.

De spelers van Mexico krijgen tijdens het WK geen rood vlees te eten. Bondscoach Herrera vertelde op een persconferentie dat hij wil voorkomen dat spelers vervuild vlees eten. Tijdens de Gold Cup van 2011 verloor Mexico vijf spelers omdat ze werden betrapt op clenbuterol. Later bleek het verboden middel afkomstig uit vlees en gingen de spelers vrijuit.

Op het WK speelt Mexico in poule A tegen Brazilië, Kameroen en Kroatië. Op 13 juni is Kameroen de eerste tegenstander in Natal.

Uitslag eerste vrije training Monaco

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Monaco. De Brit was drie honderdsten sneller dan Nico Rosberg. Daniel Ricciardo reed de derde tijd, gevolgd door Fernando Alonso. Sebastian Vettel maakte de top vijf compleet met een 1:19.043.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:18.271   32
2 N. Rosberg Mercedes 1:18.303 +0:00.032 31
3 D. Ricciardo Red Bull 1:18.506 +0:00.235 37
4 F. Alonso Ferrari 1:18.930 +0:00.659 31
5 S. Vettel Red Bull 1:19.043 +0:00.772 33
6 K. Räikkönen Ferrari 1:19.467 +0:01.196 31
7 V. Bottas Williams 1:19.494 +0:01.223 31
8 S. Perez Force India 1:19.666 +0:01.395 29
9 K. Magnussen McLaren 1:19.789 +0:01.518 29
10 N. Hülkenberg Force India 1:19.856 +0:01.585 38
11 J. Button McLaren 1:20.033 +0:01.762 35
12 E. Gutierrez Sauber 1:20.118 +0:01.847 33
13 R. Grosjean Lotus 1:20.207 +0:01.936 33
14 P. Maldonado Lotus 1:20.241 +0:01.970 38
15 J. Vergne Toro Rosso 1:20.260 +0:01.989 36
16 F. Massa Williams 1:20.517 +0:02.246 25
17 A. Sutil Sauber 1:20.736 +0:02.465 18
18 D. Kvyat Toro Rosso 1:20.914 +0:02.643 37
19 J. Bianchi Marussia 1:21.310 +0:03.039 27
20 M. Ericsson Caterham 1:22.063 +0:03.792 40
21 K. Kobayashi Caterham 1:22.492 +0:04.221 37
22 M. Chilton Marussia 1:25.817 +0:07.546 7

Brussel wil tourstart voor Eddy Merckx

Brussel wil de start van de Tour de France in 2019 organiseren. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad donderdag. Het is in 2019 precies vijftig jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste Tour won. De tourstart in de Belgische hoofdstad moet een hommage aan de 68-jarige oud-wielrenner worden.

Initiatiefnemer Alain Courtois is al samen met Merckx bij tourbaas Christian Prudhomme langs geweest. "Hij reageerde aangenaam verrast", zegt Courtois. "Prudhomme zei onmiddellijk dat de Tour zo'n historisch getal van Merckx niet onopgemerkt aan zich voorbij laat gaan." Merckx reed in totaal 39 dagen in de gele trui en veroverde vijf keer de eindzege.

Volgende week wordt de kandidatuur officieel per brief ingediend. In 2017 wordt besloten welke stad de start van de Tour in 2019 mag organiseren. Als Brussel naast de opening grijpt, zet de stad in op de aankomst van een etappe.

Meer loon voor groot deel ov-personeel

Het overgrote deel van het personeel van de openbaarvervoerbedrijven in Nederland ontvangt de komende twee jaar structureel meer loon. De medewerkers van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET krijgen er net als de Amsterdamse collega's ongeveer drie procent bij. De chauffeurs van het streekvervoer strijken omgerekend ongeveer vier procent meer op. Dat hebben de vakbonden donderdag bekendgemaakt.

CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten bereikten donderdag een akkoord over de cao OV, die voor dertienduizend mensen geldt in het streekvervoer en bij het ov in Utrecht. Het personeel krijgt met terugwerkende kracht 35 euro per maand extra per 1 januari, en een procent meer per 1 juli. In 2015 komt daar nog een procent loon bij en wordt de eindejaarsuitkering met vierhonderd euro verhoogd.

Naast het loon zijn er ook afspraken gemaakt over een doorlopend sociaal plan en over een vierdaagse werkweek voor 60-plussers. Door het uitvoerend personeel, de buschauffeurs, is de werkgelegenheidsgarantie bovendien verlengd tot begin 2016.

Het personeel van de Rotterdamse RET krijgt een structurele loonsverhoging van 1,3 procent. Daarnaast krijgen de medewerkers een eenmalige bonus van driehonderd euro bruto vanwege de goede rapportcijfers van de RET en vanaf volgend jaar een volledige dertiende maand. Alles bij elkaar betekent de nieuwe cao voor de laagste schalen een loonsverhoging van bijna drie procent, rekent Abvakabo FNV voor.

De bonden bereikten woensdag al een akkoord met het Amsterdamse ov-bedrijf GVB. De structurele loonsverhoging voor de Amsterdamse medewerkers is 0,6 procent. Daarnaast krijgt iedereen er vijftig euro bruto per maand extra bij. De vakbonden hadden bij het GVB gedreigd met acties.

Scholen staan stil bij dug-outongeluk Twijzel

Alle basisscholen die woensdag meededen aan het korfbaltoernooi in het Friese Twijzel, waarbij een meisje om het leven kwam, staan donderdagochtend stil bij het ongeluk. Er worden besloten bijeenkomsten voor kinderen en hun ouders gehouden.

In de kantine van de korfbalvereniging ligt donderdag een condoleanceregister, laat de gemeente Achtkarspelen weten. Mensen die hun medeleven met de slachtoffers van het ongeluk willen tonen, kunnen dat ook doen door bloemen neer te leggen bij het sportveld op sportpark De Moune waar het ongeluk plaatsvond.

Donderdagavond worden informatiebijeenkomsten gehouden voor inwoners uit de betrokken gemeenten. De tijd en locatie zijn nog niet bekend.

Het meisje dat om het leven kwam toen een dug-out instortte, zat op basisschool de Bernebrêge in Surhuisterveen. Een andere leerling van die school raakte zwaargewond. Zij ligt nog in het ziekenhuis. Het stembureau voor de Europese verkiezingen op de school is vanwege het ongeluk opgeheven.

Diablo III 100% legendary drop buff permanent

Dit weekend kregen spelers van Diablo III een buff waarmee de droprate van legendary items met 100% was verhoogd. Volgens Blizzard waren de spelers daar zo blij mee dat ze het permanent zullen maken.

''Ik kom spannend nieuws brengen. Vanwege de enorme populariteit van onze jubileums-buff hebben wij besloten om de legendary droprate permanent te verhogen. Wanneer de buff uitgewerkt is, zul je merken dat de nieuwe standaard droprate verhoogd is naar hetzelfde niveau als afgelopen week.'' Aldus Travis Day.

In een latere post zeiden ze dat de dubbele rift-fragment buff wel normaal wordt.

Giel Beelen weer op de radio na wereldrecord

Giel Beelen presenteerde donderdagochtend weer zijn eigen radioshow. De 36-jarige dj nam één dag vrij na het vestigen van het wereldrecord radiomaken. Dinsdagochtend stopte Beelen na 198 uur onafgebroken in de ether. Toen al zei hij donderdag weer gewoon achter de knoppen te willen zitten.

"Ja hoor ik ben er weer", twitterde Beelen donderdagochtend. Met het wereldrecord viert de 3FM-dj het tienjarig bestaan van zijn ochtendshow. Woensdag namen Timur en Rámon het radioprogramma over, zodat Beelen de nodige uurtjes slaap kon pakken.

Newey wil niet naar Ferrari

Adrian Newey zal voorlopig voor Red Bull Racing blijven werken. Ferrari wilde de topontwerper aantrekken, maar kreeg nul op het rekest. De Italianen zijn naarstig op zoek naar topkrachten nadat hun bolide dit jaar wederom niet de snelste blijkt te zijn.

Red Bull gaf voor het raceweekend in Monaco een persverklaring uit. Newey: "Ik blijf in de nabije toekomst bij Red Bull Racing." De Brit heeft het naar zijn zin bij het team uit Milton Keynes dat hem naar verluidt zeven miljoen pond per jaar betaalt. Ferrari wilde tot tien miljoen pond gaan, maar dat bleek niet genoeg te zijn.

'Janssen weg bij N.E.C. na degradatie'

Trainer Anton Janssen en N.E.C. Nijmegen gaan uit elkaar. Dat meldt De Gelderlander donderdag. Onder leiding van de 50-jarige Janssen degradeerde de Nijmeegse club afgelopen seizoen naar de Jupiler League. De voormalige middenvelder zou alleen als assistent bij N.E.C. kunnen blijven, maar die rol heeft hij geweigerd.

Janssen volgde in augustus vorig jaar de ontslagen Alex Pastoor op. Bij zijn komst stond N.E.C. op de laatste plaats in de Eredivisie. Hij ontliep ternauwernood rechtstreekse degradatie, maar in de play-offs viel alsnog het doek. Janssen, een oud-speler van N.E.C., stond eerder aan het roer bij FC Oss.

Armstrong verliest Franse eretitel

Lance Armstrong is zijn Franse eretitel kwijt. De Amerikaanse oud-renner is uit het Légion d'honneur gezet vanwege zijn dopinggebruik. Hij kreeg de onderscheiding in 2005, het jaar dat hij zijn laatste van zeven Tour de France-overwinningen boekte.

In 2012 moest Armstrong zijn tourzeges inleveren, nadat zijn dopinggebruik aan het licht was gekomen. De Texaan was chevalier, oftewel ridder, in het Franse Legioen van Eer. De organisatie wil niet zeggen wanneer hij zijn titel precies is kwijtgeraakt. Volgens een woordvoerder wordt dat nooit publiekelijk bekendgemaakt.

Het Légion d'honneur werd in 1802 opgericht door Napoleon en is sindsdien aan zo'n een miljoen mensen verleend. Het is de belangrijkste Franse onderscheiding.

[NBA] Spurs nemen afstand van Oklahoma

San Antonio Spurs heeft ook het tweede thuisduel in de NBA-finale van de Western Conference gewonnen. De Spurs waren woensdag met liefst 112-77 te sterk voor Oklahoma City Thunder. Daardoor is de stand in de best-of-sevenserie nu 2-0. Tony Parker had met 22 punten een flink aandeel in de zege.

Oklahoma krijgt de komende twee duels voor eigen publiek de kans de achterstand weg te poetsen. "We zijn veel beter dan we hier hebben laten zien", zei coach Scott Brooks. "We hebben eerder in deze positie gezeten."

Italië wil EU-verdragen openbreken

Als Italië op 1 juli EU-voorzitter wordt, is het eerste doel om de EU-verdragen te herzien. Het moet afgelopen zijn met het 'dogma' van maximaal 3 procent begrotingstekort. Dit staat in de plannen die premier Matteo Renzi heeft gemaakt voor het EU-voorzitterschap, zo meldt de krant la Repubblica donderdag.

"Het moet afgelopen zijn met de blinde zuinigheid, we moeten ja zeggen tegen groei", is volgens de publicatie het motto van de regeringsleider van de Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve christendemocraten. Renzi wil dat investeringen in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs niet worden meegerekend in het begrotingstekort.

Merkel vraagt Erdogan om 'terughoudendheid'

Het geplande bezoek van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aan Keulen blijft de gemoederen in Duitsland bezighouden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar Turkse collega opgeroepen "terughoudendheid" te tonen tijdens zijn optreden, meldden Duitse media.

De Duitse regering kijkt vermoedelijk met gemengde gevoelens terug op een eerder bezoek van Erdogan aan de stad. Toen verklaarde de Turkse premier tijdens een rede dat "assimilatie een misdaad is tegen de menselijkheid". In Duitsland wonende Turken moesten volgens Erdogan hun identiteit en cultuur handhaven.

Eerder maakten andere Duitse politici duidelijk niet blij te zijn met het nieuwe bezoek van de Turkse premier, die zaterdag zijn aanhangers wil toespreken. Ook duizenden tegenstanders van Erdogan worden verwacht, waardoor zo'n 6000 agenten moeten worden opgetrommeld om de bijeenkomst te beveiligen.

Merkel vraagt Erdogan om'terughoudendheid'
Merkel vraagt Erdogan om'terughoudendheid' (Foto: ANP)

Jonge Nijmeegse aanrander gearresteerd

Een jongen van 14 jaar is in Nijmegen gearresteerd op verdenking van aanrandingen en schennis. De jongen sloeg vanaf augustus vorig jaar zeker 17 keer toe op wegen en fietspaden in de bossen tussen Nijmegen en Malden.

De politie toonde begin deze maand camerabeelden van de jongen op de regionale televisie. Hij was daarop onherkenbaar gemaakt, maar de politie kondigde aan dat hij een volgende keer herkenbaar in beeld zou komen als hij zich niet meldde. Die waarschuwing en nader onderzoek hebben tot een aanhouding geleid, aldus de politie donderdag. De jongen zit in de cel. De Raad van de Kinderbescherming is ingeschakeld.

Jonge Nijmeegse aanrander gearresteerd
Jonge Nijmeegse aanrander gearresteerd (Foto: ANP)

Rechtbank overweegt voortrekken mannelijke rechters

Bij de Haagse rechtbank werken zo veel vrouwen dat het bestuur overweegt mannelijke rechters voor te trekken als ze solliciteren. Dat is besproken in een bestuursvergadering maar er is nog geen besluit over genomen, bevestigt een woordvoerder donderdag na een bericht hierover in het AD.

Waarom het hogere aandeel vrouwen als een probleem wordt gezien kon de woordvoerder niet direct zeggen. Volgens de krant kan de onpartijdigheid van uitspraken in twijfel worden getrokken als er te veel rechters van hetzelfde geslacht zijn. De zaak kwam aan het licht door een tweet van rechter Joanne Eisses. Zij meldde dinsdag al dat het bestuur een voorkeursbeleid overweegt.

Het aandeel vrouwelijke rechters is in heel Nederland de afgelopen decennia gestaag gegroeid. In 2008 waren er voor het eerst meer vrouwen dan mannen bij de rechterlijke macht. Landelijk is gemiddeld 56 procent van de rechters vrouw, maar bij sommige rechtbanken is dit 64 procent.

Duizend vroege stemmers op centraal stations

Ongeveer duizend mensen hebben donderdag voor 09.00 uur hun stem uitgebracht op de centraal stations van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dat is een vergelijkbaar aantal als bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart, laat de NS weten.

Met name op het stembureau van Utrecht Centraal is het volgens de vervoerder druk. Kort na opening ontstond al een rij, maar stemmen kan binnen tien minuten, verzekert de NS.

Kiezers kunnen donderdag op meer dan vijftig NS-stations hun stem uitbrengen voor het Europees Parlement.

Steam krijgt In-Home Streaming

Steam heeft een nieuwe functie: In-Home Streaming. Hiermee kun je games streamen tussen twee pc's in hetzelfde thuisnetwerk. Hiermee kun je dus een simpele laptop aan je grote televisie verbinden, maar je sterkere pc ergens anders zal het zware werk doen.

De functie is ook cross-platform mogelijk. Games die geïnstalleerd staat op je Windows-pc kunnen dus ook gestreamd worden naar een Linux- of Mac-laptop. Het is niet nodig om de games zelf op de laptop te installeren.

In-Home Streaming was eerder al beschikbaar in bètaversie.

In-Home Streaming Steam

LittleBigPlanet Vita-dev kondigt Hunger aan

Tarsier Studios, de Zweedse ontwikkelaar achter de PlayStation Vita-versie van LittleBigPlanet en Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic heeft hun nieuwe PlayStation 4-project uit de doeken gedaan: Hunger. De game wordt mede gefinancierd door het Nordic Game Program. In dit programma worden ontwikkelaars geholpen met een bijdrage aan de ontwikkelingskosten.

"‘Hunger’ is a third-person 3D action adventure game with stealth and exploration elements. A nine-year old girl named Six is kidnapped from her home and taken to work in The Maw – a surreal underwater resort catering to the whims of the powerful elite. When an unexpected twist of fate offers her a chance at freedom, Six takes a journey through the bizarre and unpredictable world of The Maw, and catches a glimpse at the corrupt heart of modern happiness," zo omschrijft Tarsier Studios het spel.

“This is not only a huge vote of confidence from the Nordic Game Program expert group,” aldus CEO Ola Holmdahl. “The grant enables us to explore an idea we are deeply passionate about. Hunger holds fantastic potential, and our job now is to harness that promise into a great experience.”

Een releasedatum is nog niet bekend.

Hunger

HungerHunger

Hunger

Braafheid: "Feyenoord zou perfect zijn"

Edson Braafheid aast op een terugkeer naar de Eredivisie. De bankzitter van TSG Hoffenheim hoopt op een kans van Fred Rutten bij Feyenoord. Braafheid heeft een aflopend contract bij Hoffenheim. Uitzicht op een nieuwe verbintenis heeft hij niet aangezien hij het afgelopen seizoen geen minuut in actie kwam onder trainer Markus Gisdol.

De Nederlandse linksback wil weer speelminuten maken en hoopt dat in de Eredivisie te doen. Eerder deze week sprak Braafheid al met Rutten, rondom de afscheidswedstrijd van Sander Boschker. "Rond de wedstrijd hebben we het kort gehad over mijn situatie en of we iets voor elkaar kunnen betekenen in de toekomst", zegt Braafheid tegenover NUsport. "Een club als Feyenoord zou perfect voor me zijn. Over die stap zal ik niet lang hoeven nadenken."

Braafheid (31) werkte in het verleden al samen met Rutten bij FC Twente. "Rutten weet ook precies hoe ik in elkaar steek, als voetballer én als mens. Dat vind ik bij mijn keuze voor een nieuwe club heel belangrijk."

Mocht vanuit de Eredivisie geen interesse zijn in Braafheid, dan sluit hij een nieuwe buitenlandse club niet uit. Hij heeft in ieder geval een club nodig die bij hem past en een trainer die in hem gelooft. "Dat heb ik nodig om weer een jaar te kunnen vlammen, naar mijn oude niveau toe te kunnen groeien. Ik wil laten zien wat ik nog in me heb en als dat bij Feyenoord onder Rutten zou kunnen, dan is dat een droom die uitkomt."

DayZ krijgt betere zombies

DayZ Standalone krijgt 'betere' zombies, zo maakt de ontwikkelaar bekend op zijn blog. Verder moeten dieren slimmer en realistischer bewegen en het inventorysysteem verbeterd worden.

“Our major focus has been on establishing the architecture, both in the team and in the game, in order to deliver best in the future. This involved us drastically increasing the size of the team working on the game. This had a severe short-term impact on our progress as our existing team had to devote time and resources to training and planning. The new zombie pathfinding is a good example of this approach beginning to produce results.”

“Because the system is now unified it means that more efficient (and more natural) pathfinding solutions are available to the AI, at a fraction of the performance cost as before,” aldus Rocket, de ontwikkelaar achter de game.

“Performance optimizations can be very significant. Currently the team are working on parallelizing the AI pathfinding function so it can operate on a separate core. With all new functionality we are developing in this way, unfortunately that means that it can take longer for us to develop but the results for performance can be massive.”

Hoewel er nog steeds pas een alfa-versie van de game beschikbaar is, is het toch al erg populair.

DayZ (Foto: Novum)

[vid] Nieuwe clips uit A Million Ways to Die in the West

Vanaf volgende week is A Million Ways to Die in the West van Seth McFarlane (Ted, Family Guy) in de bioscoop te zien, dus is het hoog tijd voor wat lekkermakertjes in de vorm van video's.

Een kleine featurette waarin McFarlane en co-sterren Neil Patrick Harris en Giovanni Ribisi, iets vertellen over de beelden uit de trailer toont weinig nieuws ten opzichte van de trailer. Wel wordt nog eens benadrukt dat de western-comedy een moderne insteek heeft. 

A Million Ways to Die in the West vertelt over Albert. een schapenboer wiens vriendin (Amanda Seyfried) is gestolen door een andere man (Harris) omdat hij te laf was om een voorgevecht aan te gaan. Hij ontmoet Anna (Charlize Theron) die hem leert te schieten, maar als haar man (Liam Neeson) naar het kleine stadje komt moet hij laten zien dat er een echte cowboy in hem schuilt. De volgende clips tonen, in langere scènes uit de trailer, meer van de momenten tussen Albert en Anna.

De film draait vanaf volgende week in de bioscoop, maar FOK!kers kunnen 'm een dagje eerder zien. We organiseren met Universal Pictures een exclusieve screening op woensdag 28 juni. Check het actietopic op het FOK!forum voor meer informatie.

WK mogelijk in gevaar voor Suárez na operatie

Slecht nieuws voor Uruguay en Luis Suárez. De spits van Liverpool moest vandaag onverwacht nog onder het mes. Of het WK in gevaar komt is onduidelijk. De Uruguayaanse journalist Martin Charquero plaatste woensdagavond op Twitter dat Suárez geopereerd moest worden aan zijn knie.

Dit nieuws is vervolgens bevestigd door Paolo Suárez, de broer van de voormalige spits van FC Groningen en Ajax, en later ook door Tenfield, een Uruguayaanse televisiezender.  Suarez was woensdag op de training bij de nationale ploeg van Uruguay geblesseerd geraakt aan zijn knie. Nader onderzoek had uitgewezen dat hij zo snel mogelijk geholpen moet worden. Woensdagavond onderging Suárez al een MRI-scan, uitgevoerd door dr. Alberto Pan, hoofd van de medische staf van de nationale ploeg van Uruguay.

Donderdagochtend 07.30 uur lokale tijd (12.30 uur Nederlandse tijd) ging Suárez onder het mes in het 'Médica Uruguaya' in hoofdstad Montevideo. Volgens de broer van Suárez zal de Uruguayaanse international op tijd hersteld zijn voor het WK. Echter, bij ingrepen als deze is de herstelperiode bij iedereen verschillend en is het nog afwachten of Suárez daadwerkelijk op tijd is hersteld.

Stricker nieuwe trainer van Antwerp

FC Antwerp heeft de Nederlander Richard Stricker aangesteld als nieuwe trainer. De oud-voetballer van FC Den Bosch en Telstar is de opvolger van Jimmy Floyd Hasselbaink, die na een teleurstellend verlopen seizoen moest vertrekken. Antwerp eindigde in de Belgische tweede klasse op de zevende plaats. Voor Stricker wordt het zijn eerste klus als hoofdtrainer.

Veertien jaar geleden moest de geboren Amsterdammer zijn profcarrière abrupt beëindigen nadat hij na een vermeende elleboogstoot van Barry van Galen twee dagen in coma had gelegen. Stricker bleef vervolgens in de voetbalwereld actief, onder meer als jeugdtrainer van FC Den Bosch, PSV en FC Volendam. Bij Antwerp was hij afgelopen seizoen werkzaam als assistent.

'Juist meer asielzoekers door grenscontroles'

Grenscontroles op de instroom van asielzoekers zorgen er juist voor dat meer vluchtelingen in Nederland belanden. Vaak worden door de marechaussee vluchtelingen aangehouden die eigenlijk op doorreis waren richting Duitsland of Denemarken, concludeert De Telegraaf uit gesprekken met marechaussees.

De Duitse politie zet asielzoekers terug over de grens met Nederland als duidelijk is dat ze vanuit Nederland komen. Dat mag alleen als de agenten zelf hebben gezien dat de vluchtelingen over de grens komen. De Nederlandse marechaussee mag asielzoekers niet terugsturen aan de grens.

In plaats daarvan worden zij naar asielzoekerscentra begeleid. De vluchtelingen gaan dan de asielprocedure in. Dat is in overeenstemming met Europese afspraken. Daarin staat dat asielzoekers in het land van aankomst asiel moeten aanvragen. In de praktijk wordt daarmee het eerste land waar ze worden opgemerkt bedoeld.

De extra grenscontroles die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) eerder aankondigde zorgen daarmee vooral voor extra asielzoekers, stelt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum in de krant.

Trailer: Kingsman: The Secret Service

20th Century Fox heeft de eerste trailer vrijgegeven voor Kingsman: The Secret Service, de verfilming van de comics van Kick-Ass-bedenker Mark Millar en Watchmen-artiest Dave Gibbons. 

De film is geregisseerd door Matthew Vaughn, die ook Kick-Ass maakte en verantwoordelijk was voor de regie van X-Men: First Class. Vaughn schreef het scenario met zijn schrijfpartner Jane Goldman, over een geheim agent die een newbie onder zijn hoede neemt en hem de kneepjes van het vak leert. 

Kingsman: The Secret Service is te zien vanaf 16 oktober.

Bedrijven merken gevolgen sancties Saudi-Arabië al

Verschillende Nederlandse bedrijven hebben al last van de economische sancties van Saudi-Arabië naar aanleiding van de anti-islamitische stickeractie van PVV-voorman Geert Wilders. Dat melden Het Financieele Dagblad en De Telegraaf donderdag.

Zo kreeg interieurbouwer Maars zaterdagochtend een telefoontje waarin gemaakte afspraken werden afgezegd door oliebedrijf Aramco uit Saudi-Arabië. "Een grote klap, want het project zou ons drie jaar werk opleveren", vertelt directeur Menno de Vries aan het FD.

Het bedrijf uit Harderwijk verwacht hierdoor vijftien tot twintig miljoen euro aan omzet mis te lopen. Ook Strukton, dat een opdracht heeft van een miljard euro in hoofdstad Riyad, en dronebouwer Aerialtronics vrezen tijdelijk te moeten stoppen in het land door de boycot.

Een directeur van een bedrijf in corrosiewerend materiaal probeert zo snel mogelijk naar Saudi-Arabië af te reizen om een opdracht te redden. "Dat wil zeggen hopelijk, want mijn online visum is niet verlengd", zegt hij in De Telegraaf. "Als het nieuws van de handelssancties waar is, dan moeten we snel handelen. We staan vlak voor een grote leverantie."

De Engelstalige Saudische krant Arab News meldde woensdag dat Saudi-Arabië is begonnen met het instellen van economische sancties tegen Nederlandse bedrijven. Het land is er verbolgen over dat de Nederlandse regering niet is opgetreden tegen de actie van Wilders. Die verspreidde in december stickers die sterk lijken op de Saudische vlag, met daarop de teksten 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif'.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft nog altijd niet bevestigd gekregen dat Saudi-Arabië daadwerkelijk sancties heeft ingesteld, zei hij woensdag. Dat wordt uitgezocht via de Nederlandse ambassade in Riyad. Zondag en maandag gaat een topambtenaar van zijn ministerie naar Saudi-Arabië. Kort daarna wil Timmermans het land zelf bezoeken.

'Record vestigingen buitenlandse bedrijven'

Nederland heeft vorig jaar een recordaantal van 370 buitenlandse bedrijfsvestigingen aangetrokken, 18 procent meer dan in 2012. Dat leverde ons land veel nieuwe banen op, blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van consultancybedrijf IBM, waarin wereldwijd het investeringsklimaat in kaart is gebracht.

Het gaat onder meer om buitenlandse ondernemingen die hier een distributiecentrum (Action) of nieuw kantoor (Huawei) openen.

De vestigingen die vorig jaar zijn aangekondigd, zorgen volgens het onderzoek op termijn in totaal voor ongeveer 9200 nieuwe banen in Nederland, voornamelijk in de ICT, zakelijke dienstverlening en voedingsindustrie. Dat is een ruim de helft meer dan de 6000 arbeidsplaatsen die de projecten van 2012 opleveren.

"Nederland is slechts beperkt door de crisis getroffen wat betreft het niveau van buitenlandse investeringen", zegt Roel Spee van IBM. "Op het gebied van loonkosten is de situatie in Nederland momenteel bovendien gunstiger dan in andere West-Europese landen als België en Duitsland." Ook andere factoren als aantrekkelijke fiscale omstandigheden en een goede infrastructuur maken Nederland volgens Spee interessant om een vestiging in te openen.

De meeste bedrijven die hier vorig jaar neerstreken, komen uit de Verenigde Staten. Maar ook niet-westerse economieën als China en India zijn belangrijke herkomstlanden.

Veel van de nieuwe vestigingen liggen in de regio Amsterdam. Ook in de steden Rotterdam en Den Haag werden veel bedrijfslocaties door buitenlandse ondernemingen aangekondigd.

'Record vestigingen buitenlandse bedrijven'
'Record vestigingen buitenlandse bedrijven' (Foto: ANP)

Heinenoordtunnel naar zuiden dicht tijdens spits

De Heinenoordtunnel richting Bergen op Zoom blijft donderdag een groot deel van de spits dicht. Hij gaat naar verwachting rond 08.30 uur, doorgaans het hoogtepunt van de spits, open. Dat meldt de ANWB. De tunnelbuis richting Rotterdam is al wel open.

Verkeer van Rotterdam naar Zierikzee kan volgens de ANWB het beste omrijden via Dordrecht/Roosendaal over de A16 en de A17. De tunnel is sinds woensdagmiddag dicht vanwege een ongeluk waarbij een dode en een gewonde viel. Een vrachtwagen belandde bij het ongeluk op zijn kant, waarbij de truckcabine uitbrandde. Hierdoor ontstond ook schade aan de tunnel.

De avondspits liep woensdag uit op een waar verkeersinfarct. Rond Rotterdam stond honderd kilometer file.

Nederland naar de stembus voor Europees Parlement

Kiezers in Nederland kunnen donderdag naar de stembus om de 26 nieuwe Nederlandse leden van het Europees Parlement te kiezen. Op de uitslag is het langer wachten dan normaal: die mag van de Europese Commissie pas zondag bekend worden gemaakt.

De stembureaus zijn geopend van 07.30 tot 21.00 uur. Bij andere verkiezingen komen daarna de voorlopige uitslagen binnen, maar ditmaal niet. In andere EU-landen wordt nog tot en met zondag gestemd, en uitslagen mogen pas worden gepubliceerd als alle stembussen zijn gesloten.

Wel is er donderdagavond een exit poll, en daarnaast proberen zowel opiniepeiler Maurice de Hond als de website Geenstijl via een maas in de wet een beeld te krijgen van de uitslag: zij roepen mensen op aanwezig te zijn bij het tellen van de stemmen in de stemlokalen. Dat is volgens de Kieswet openbaar.

Nederland krijgt straks 26 van de 751 zetels in het Europees Parlement. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond maken drie partijen de kans de grootste te worden: D66, PVV en CDA. Vooral voor de PvdA dreigt verlies. De opkomst valt naar alle waarschijnlijkheid opnieuw laag uit: de vorige keer, in 2009, ging slechts 36,8 procent van de kiezers stemmen. Bij verkiezingen voor de Tweede Kamer is dat zo'n 75 procent.

De campagne voor de verkiezingen stond vooral in het teken van de vraag: vóór of tegen de Europese Unie? Aan het ene eind van het spectrum staat de PVV, aan de andere kant D66 en ook GroenLinks. Tegelijkertijd liep de kiezer er niet warm voor: in geen enkel andere land is de belangstelling voor de verkiezingen zo laag als in Nederland, bleek uit een peiling van Ipsos.

Grote brand handel modelbouw Amersfoort

Bij een groothandel in modelbouw is woensdagnacht een grote brand uitgebroken. Zes woningen werden uit voorzorg ontruimd. In totaal raakten drie panden beschadigd door de brand, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. Er zijn geen gewonden gevallen.

De brand brak uit in een bedrijfsverzamelpand op bedrijventerrein Calveen. Bij de brand kwam veel rook en stank vrij. De veiligheidsregio adviseerde omwonenden ramen en deuren gesloten te houden. In de vroege ochtend kreeg de brandweer het vuur onder controle. Het nablussen gaat echter nog uren duren.

Naast het pand waar de brand woedde is een kinderdagverblijf gevestigd. Die blijft donderdag dicht. De organisatie vangt de ouders en hun kinderen op en zorgt ervoor dat ze elders terecht kunnen, meldt de gemeente.

Rechter buigt zich weer over Zwarte Piet

Was het terecht dat burgemeester Eberhard van der Laan toestemming gaf voor de Amsterdamse sinterklaasintocht met Zwarte Pieten in november vorig jaar? Over die vraag buigt de bestuursrechter in de hoofdstad zich donderdag.

Tegenstanders van het zwart geschminkte hulpje van de goedheiligman probeerden een stokje te steken voor de in hun ogen racistische pieten aan de zijde van de Sint. Eerst via een bezwaarprocedure bij de gemeente tegen de door de burgemeester afgegeven vergunning. Toen dat werd afgewezen, spanden zij een kort geding aan. Ook de voorzieningenrechter ging niet mee in de bezwaren tegen de aanwezigheid van de pieten, waarna de klagers een bodemprocedure begonnen om alsnog hun gelijk te halen. Zij hopen een uitspraak af te dwingen over de vraag of de oer-Hollandse kindervriend discriminerend is.

De organisatie van de intocht besloot vorig jaar na alle kritiek om het uiterlijk van de Amsterdamse Zwarte Pieten aan te passen. Zo werden geen goudkleurige oorringen gedragen en mocht met haardracht en kleuren lippenstift worden gevarieerd. De gemeente noemde dat een 'nadrukkelijke start' voor verdere dialoog.

Rechter buigt zich weer over Zwarte Piet
Rechter buigt zich weer over Zwarte Piet (Foto: ANP)

Excuses Spaanse EU-politicus om seksistische opmerking

De belangrijkste kandidaat voor het Europees Parlement van de Spaanse Partido Popular (PP) heeft woensdag zijn excuses aangeboden voor een seksistische opmerking. De opmerking leidde tot een storm van kritiek en kan zijn kans op een plek in het Europees Parlement wel eens in gevaar brengen.

Miguel Arias Canete zei vorige week dat hij zich beperkt voelde in een debat met de socialistische kandidate Elena Valencia, omdat 'een debat tussen een man en een vrouw erg lastig is, omdat je, als je je intellectuele superioriteit misbruikt, jezelf neerzet als een chauvinistische man, die een weerloze vrouw in de hoek drukt'. Woensdag zei Canete dat hij zich slecht had uitgedrukt, dat hij geen seksist is en dat hij niemand heeft willen kwetsen.

Voorafgaand aan het debat met Valencia had Canete nog een kleine voorsprong. De vraag is of die voorsprong inmiddels is verdampt.

Geweld Oekraïne eiste al 127 levens

Het geweld van de afgelopen weken in het zuiden en oosten van Oekraïne heeft aan 127 mensen het leven gekost. Dat hebben de Verenigde Naties woensdag gezegd.

Gewapende pro-Russische opstandelingen proberen de presidentsverkiezingen die zondag worden gehouden te verstoren. De mensenrechtensituatie in Oost-Oekraïne verslechtert, omdat er 'meer en meer wapens worden gebruikt', zei Ivan Simonovic, plaatsvervangend secretaris-generaal voor de mensenrechten tegen de VN-Veiligheidsraad.

Simonovic waarschuwde voor een 'golf van ontheemden' in het oosten van Oekraïne. Tot dusverre zijn er duizend ontheemden geregistreerd, zei hij, maar het daadwerkelijke aantal ligt volgens hem een stuk hoger.

De verkiezingen zondag worden bemoeilijkt door de recente ontwikkeling van leden van de kiescommissie en aanverwante intimidatie, aldus Simonovic.

Pizza's met cocaïne verkocht in Argentinië

Wie bij een pizzeria in Buenos Aires een pizza speciaal Dolores Fonzi kocht, kreeg de Italiaanse lekkernij met marihuana of cocaïne erin verstopt. Ook in de pizza mozzarella zaten drugs. De Argentijnse actrice Dolores Fonzi zei onlangs dat zij geregeld marihuana gebruikt.

De politie van de Argentijnse hoofdstad maakte woensdag de ontdekking van de 'narcopizzeria' in de zuidelijke buitenwijk Lanús van Buenos Aires bekend. Zij heeft twee mannen en een vrouw die bij de productie van de pizza's betrokken waren, aangehouden. Fonzi was volgens de politie niet van het bestaan van de naar haar genoemde lekkernij op de hoogte.

De politie nam in de pizzeria 22 foto's van Fonzi met een hennepplantje in haar hand in beslag. Dat gold ook voor 50 zakjes cocaïne, 42 zakjes marihuana, een revolver, een jachtgeweer, twee mobiele telefoons, geld en zeer precieze weegschalen.

Argentijnen verkochten pizza's met cocaïne
Argentijnen verkochten pizza's met cocaïne (Foto: ANP)

Zedenverdachte Cuijk betaalde voor seks met meisjes

De 49-jarige zedenverdachte Frank R. uit Cuijk betaalde jonge meisjes voor seksuele diensten. Dit bleek woensdag tijdens de eerste van de vier zittingsdagen in de rechtbank in Assen.

De man had in de periode van 2004 tot 2006 in Roermond tegen betaling seks met een meisje. Dit begon toen het meisje 13 jaar oud was. De eerste contacten gingen via een chatsite. De man deed zich aanvankelijk voor als een tiener. Het meisje had financiële problemen en stemde toe tegen betaling seks met de man te hebben. De ontmoetingen waren in zijn bedrijfsbusje. De man maakte hiervan filmopnamen die hij dreigde op internet te zetten.

De man erkende tijdens de zitting meer jonge meisjes overgehaald te hebben seks met hem te hebben door hen hiervoor te betalen.

Frank R. staat in Assen terecht voor 21 zedendelicten waaronder grooming, verkrachting en ontucht. De zaak kwam vorig jaar in mei aan het licht toen de man met een 12-jarig meisje in zijn auto rondreed. De moeder van dit kind had haar als vermist opgegeven.

Bij de man thuis en in de auto werden 26.000 filmpjes en 144.000 foto's van kinderporno gevonden. Negen meisjes deden aangifte van seksueel misbruik. Er rolden twaalf aangiftes tegen de man binnen van seksueel misbruik via de webcam.

De rechtbank heeft vier dagen uitgetrokken voor de behandeling van deze zaak. De woensdag staat in teken van het doornemen van de feiten. Vrijdag spreken vier slachtoffers achter gesloten deuren over de gevolgen van dit seksueel misbruik.

Weer arrestaties voor reeks plofkraken

De politie heeft twee mannen opgepakt voor een reeks plofkraken in Berkel en Rodenrijs, Den Hoorn, Delft en Schiedam. Het gaat om twee 19-jarige mannen uit Delft, meldt de politie. In de zaak zitten nu elf verdachten vast.

Vijf van de elf verdachten zijn vermoedelijk betrokken geweest bij de ram- en plofkraken op onder meer pinautomaten. De andere zes worden verdacht van bedrijfsinbraken, koperdiefstal en heling. De elf werkten waarschijnlijk allemaal samen.

Ebay raadt aan wachtwoorden te wijzigen na hack

Veilingwebsite Ebay raadt zijn gebruikers aan hun wachtwoord te wijzigen vanwege een cyberaanval. Daarbij is ingebroken in een database met versleutelde wachtwoorden. Ebay zegt geen aanwijzingen te hebben dat de gebruikersgegevens zijn misbruikt of dat er creditcardinformatie is buitgemaakt.

De daders wisten tussen eind februari en begin maart een klein aantal inloggegevens van Ebay-werknemers buit te maken, waarmee ze konden inloggen op het bedrijfsnetwerk van de veilingsite. Het interne onderzoek loopt nog en daarom worden er geen mededelingen gedaan over de omvang van de gegevens die zijn buitgemaakt, aldus Ebay. De politie is betrokken bij het onderzoek.

Ebay is ook de eigenaar van online betalingssysteem Paypal. Voor zover bekend is Paypal niet gehackt.

Schade overstromingen Balkan loopt in miljarden

Het hoogwater heeft zich woensdag in grote delen van Bosnië en Servië teruggetrokken. Duidelijk is dat de overstromingen, de grootste in ruim een eeuw, voor miljarden euro's schade hebben aangericht. Een groot probleem, omdat beide landen dit geld niet hebben. Een afvaardiging van de Europese Unie en de NAVO brengt woensdag een bezoek aan de twee landen om te bespreken welke stappen er nu moeten worden genomen.

De Bosnische autoriteiten vrezen dat de schade veel groter is dan de schade die werd aangericht tijdens de Bosnische Oorlog, die van 1992 tot 1995 duurde. De Servische premier Aleksandar Vucic zei eerder al dat de schade meer dan 0,6 procent van het bruto binnenlands product is. Dat wil zeggen dat Servië bij de EU kan aankloppen voor een bijdrage uit het solidariteitsfonds.

"De omvang van de schade is zo huiveringwekkend dat het beter is om geen details bekend te maken voordat we er een helder beeld van hebben", zei de Bosnische minister van buitenlandse zaken Zlatko Lagumdzija maandag. Inmiddels is duidelijk dat zo'n vier miljoen mensen getroffen zijn door de watersnood. Rond de honderdduizend huizen en 230 scholen zijn door het water verwoest en in het hele land hebben 2100 aardverschuivingen plaatsgehad. Bruggen, drinkwatervoorzieningen en rioleringen zijn als gevolg van de natuurramp verwoest.

Veel mensen hebben geen inboedelverzekering, laat staan een verzekering als hun huis door een natuurramp is weggevaagd. Daarbij komt nog eens dat het noorden van Bosnië grotendeels afhankelijk is van de landbouw. De economische motor van het gebied is door de watersnood echter volkomen vastgelopen. Dat kan betekenen dat het werkloosheidscijfer, dat nu al op 44 procent ligt, verder stijgt.

In Servië is het eveneens kommer en kwel. Het land is arm en nog altijd herstellende van de schade die door de oorlog in het land is aangericht. Bovendien zucht het land onder wanbestuur en corruptie. De werkloosheid ligt volgens de officiële cijfers op zo'n twintig procent, maar is in werkelijkheid veel hoger. Het wassende water heeft zo'n 3500 kilometer aan wegen weggeslagen en zo'n dertig procent van spoorverbindingen is nog altijd onbruikbaar.

Fans kunnen rol in Star Wars winnen

De cast van Star Wars: Episode VII is toch nog niet helemaal compleet. De makers lieten woensdag weten dat er nog twee rolletjes te winnen zijn. Die zijn voor een donateur aan de liefdadigheidsinstelling Star Wars: Force for Change en een vriend of vriendin. Dat schrijft filmsite The Wrap.

Het eerste project waaraan het fonds zich verbindt, is Unicef Innovation Labs. Dat wil problemen in de publieke sector aan te pakken en lokaal mensen op te leiden om de oplossingen te implementeren. Voor tien dollar maak je al een verschil en doe je mee met de prijzentrekking, laat regisseur J.J. Abrams weten in een videoboodschap.

De winnaar en diens vriend of vriendin reizen af naar de filmset in Londen. Daar mogen ze Abrams en de cast ontmoeten, bestaande uit onder anderen Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Oscar Isaac en Max von Sydow. Als klap op de vuurpijl neemt het tweetal plaats in de grimestoel om te worden getransformeerd tot een heus Star Wars-personage.

Abrams laat wel weten dat de resulterende opnames wellicht de film niet halen. "Van geen enkele scène kan op voorhand worden beloofd dat die de eindmontage haalt", schrijft hij. "Maar het Star Wars-team doet er alles aan om te zorgen dat je in de film te zien zult zijn."

De nog titelloze Episode VII verschijnt volgend jaar december in de Nederlandse bioscoop. Het verhaal speelt zich dertig jaar na Return of the Jedi af.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.