Coalitievorming Amsterdam ligt plat

De vorming van een nieuw college in Amsterdam ligt volledig op zijn gat. De PvdA en SP willen niet aan de onderhandelingstafel om een college te vormen met D66 en VVD. Alle acht leiders van de partijen in de gemeenteraad komen donderdagavond bijeen om de impasse te bespreken.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte stelt voor dat de twee grootste partijen, D66 en PvdA, allebei een informateur aanstellen om 'de ontstane politieke situatie te doorbreken'.

De PvdA is 'teleurgesteld' in het dinsdag uitgebrachte advies van formateur Thom de Graaf (D66), meldt de partij. De Graaf adviseerde D66, VVD, PvdA en SP om samen verder te praten een nieuwe coalitie. Maar D66 blokkeert volgens de sociaaldemocraten de belangrijkste opties om de boel vlot te trekken.

"D66 heeft aangegeven dat een coalitie zonder VVD en een coalitie met GroenLinks niet kan. D66 heeft eveneens te kennen gegeven niet alleen met de PvdA een coalitie te willen vormen. Dat blokkeert vrijwel alle oplossingen om uit de impasse te komen", stelt de PvdA op haar website.

SP-leider Laurens Ivens stelt dat D66 er de afgelopen weken 'een zooitje' van heeft gemaakt. De sociaalliberalen zouden zich flexibeler moeten opstellen, nadat de eerste coalitievoorkeur, met GroenLinks en VVD, is mislukt. "Het zou D66 sieren als ze ook eens naar de wensen van andere partijen willen luisteren in plaats van vast te houden aan hun wens om met de VVD een bestuur te gaan vormen. De SP was een van de winnaars van de verkiezingen en staat klaar om haar verantwoordelijkheid te nemen."

Het voorstel van informateur De Graaf is ook 'bezwaarlijk' voor de verhoudingen in de gemeenteraad, stelt de PvdA. "Een coalitie met 36 van de 45 zetels vindt de PvdA bezwaarlijk, omdat het weinig ruimte laat aan de oppositie en leidt tot grote bestuurlijke uitdagingen." De PvdA acht de kans groot dat onderhandelingen tussen de vier partijen lang duren en mogelijk zelfs zouden mislukken.

De Graaf laat aan de lokale zender AT5 weten dat zijn opdracht als informateur erop zit. Hij vindt het 'jammer' dat de partijen zo lang om elkaar heen blijven draaien.