FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 mei 2014

[EL] Uitslag Sevilla - Benfica

Sevilla heeft voor de derde keer in negen jaar de Europa League veroverd. In de finale van de Europa League in Turijn werd Benfica, dat in de finale van vorig jaar van Chelsea verloor, na penalty's verslagen. Na 120 minuten was het 0-0.

Voetballend was het in de eerste helft niet veel soeps. In het stadion van Juventus oogden de spelers van zowel Sevilla als Benfica zeer gespannen. Niet raar, want er stond uiteraard een Europese beker op het spel. Voor de Portugezen speelde er nog iets anders mee. Benfica trok namelijk in de laatste zeven Europese finales aan het korste einde. Vandaar dat er in Portugal wordt gesproken van een 'finalevloek'. De angst voor nog een verlies, hing als een deken over de Portugese ploeg.

In de eerste driekwartier was Benfica slordig en ging tegenstander Sevilla slecht om met de ruimtes die het kreeg. De Spanjaarden gokten veelal op de lange bal en hoopten op de individuele klasse van Rakitić en Bacca. Een paar keer oogden ze redelijk gevaarlijk, maar doelman Oblak hoefde voor de theepauze amper in actie te komen. Benfica creeërde helemaal niets, maar werd ineens gevaarlijk in de blessuretijd van de eerste helft.

Een lange bal viel achter de Sevilla-verdediger. Plots dook Maxi Pereira op voor doelman Beto. De rechtsback zette zijn voet tegen de bal, maar wist Beto niet verschalken. De keeper van Sevilla bleef lang staan en bracht redding. Het was de grootste kans voor de pauze. De kansen gaven de Adelaars vertrouwen. Meteen na rust stond Lima helemaal vrij aan de linkerkant door een dekkingsfout bij Sevilla. De aanvaller controleerde de bal en zijn schot zeilde richting de rechteronderhoek, waar een verdediger van Sevilla goed stond opgesteld.

Niet veel later werd Sevilla gevaarlijk. Rakitić onderschepte de bal op de helft van Benfica en zette Reyes één-op-één met Oblak. Tenminste, dat leek zo. Luisão bracht met een uitstekende tackle redding en het gevaar was geweken. Het waren de startschoten van een zeer open tweede helft. Beide teams kregen ruimte om te voetballen en gevaar te stichten, maar de beide defensies hielden goed stand. Met behulp van wat kunst en vliegwerk bleven beide doelen schoon.

Sevilla het roer over, maar twintig minuten voor tijd begon de aanvalsmachine van Benfica weer te draaien. Maxi gaf de bal op een presenteerblaadje aan Lima, maar de voorhoedespeler miste. Tien minuten voor tijd was de ervaren spits wederom gevaarlijk met een hard schot van afstand. De bal zwabberde richting het doel, maar Beto wist de bal nog over de deklat te tikken. In de allerlaatste secondes kreeg Garay dé kans. De verdediger poogde met een halve omhaal te scoren, maar hield de bal niet laag. Geen team wist te scoren in de reguliere speeltijd.

In de verlenging waren de krachten een beetje op. Na iets meer dan honderd minuten spelen had Bacca dé kans om het duel te beslissen in het voordeel van Sevilla. Een sublieme pass van Rakitić zette de Colombiaanse spits oog-in-oog met Oblak. Bacca bleef echter niet rustig en schoot de bal hard langs de verkeerde kant van de paal. Daarna probeerde Benfica het nog wel, maar moesten strafschoppen zorgen voor een beslissing.

Benfica mocht als eerste aanleggen en dacht daarmee een voordeel te hebben. Lima schoot de eerste strafschop raak, maar teamgenoten Cardozo en Rodrigo faalden vanaf elf meter. Sevilla toonde zich heel scherp vanaf de stip. De Spanjaarden schoten alles hard raak en wonnen de Europa League. Voor de Spanjaarden de derde Europa League-titel sinds de eeuwwisseling. Benfica verliest de achtste finale op rij.

Sevilla (wns)

0 - 0

Benfica

 
 Gele kaart: Fazio, Moreno, Coke (Sevilla), Siqueira, André Almeida, (Benfica)
 
Stadion: Juventus-stadion, Turijn
Toeschouwers: 40000
Arbiter: Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Beto
Coke
Pareja
Fazio
Moreno
Reyes (Marin/78, 
Gameiro/104)
M'Bia
Rakitić
Carriço
Vitolo (Figueiras/110)
Bacca
  Oblak
M.Pereira
Luisão
Garay
Siqueira (Cardozo/99)
Sulejmani (André Almeida/25)
Amorim
Gomes
Gaitán (Cavaleiro/119)
Lima
Rodrigo


Coke juicht na het scoren van de beslissende penalty (Foto: PRO SHOTS / Actionimages)

[vid] Kat redt kind van hond

Een 4-jarig jongetje is dinsdag in de VS van een aanval door een hond gered door de familiekat. Het gebeurde toen het knaapje op z'n fietsje reed, en de hond van de buren hem aanviel nadat die heel sneaky vanachter een auto vandaan was geslopen.

"Mijn kat verdedigt mijn zoon tijdens een gemene hondenaanval en jaagt de hond weg voordat die nog meer schade toe kan brengen. Gelukkig gaat het goed met hem!", aldus de beschrijving bij een beveiligingscamerafilmpje dat de vader op YouTube plaatste.

De hond die na het incident nog wat rond bleef hangen, beet naderhand de moeder nog, schrijft KernGoldenEmpire. De buren hebben hun viervoeter in quarantaine laten plaatsen. Het jongetje kwam er met tien hechtingen vanaf.

Tweede testdag Barcelona (14/5/2014)

Pastor Maldonado heeft op de tweede testdag in Barcelona de snelste tijd geklokt. De Venezolaan zette een setje supersofts onder zijn Lotus en reed zo naar een tijd van 1.24,871 waarmee hij bijna een seconde sneller was dan Mercedes-coureur Nico Rosberg.

Robin Frijns zou vandaag met de Caterham in actie komen, maar de auto was te beschadigd om te gaan rijden. Andere teams gaven wel (jonge) coureurs de mogelijkheid om ervaring op te doen. Zo maakte de Belg Stoffel Vandoorne zijn debuut. Hij was met een negende tijd en 135 ronden gelijk de drukste man van de dag. Williams gaf testrijdster Susie Wolff de kans ervaring op te doen. Zij sloot de dag af op plaats vijf, onder meer voor viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. De teams gaan zich nu voorbereiden op de Grand Prix van Monaco waar volgende week donderdag al de eerste vrije trainingen op het programma staan.

Pos. Coureur Team Tijd Ronden
1 P. Maldonado Lotus Renault 1:24.871 102
2 N. Rosberg Mercedes Grand Prix 1:25.805 102
3 K. Räikkönen Ferrari 1:26.480 93
4 E. Gutiérrez Sauber 1:26.972 84
5 S. Wolff Williams 1:27.280 55
6 J. Bianchi Marussia 1:27.718 55
7 S. Vettel Red Bull 1:27.973 72
8 D. Juncadella Force India F1 1:28.278 91
9 S. Vandoorne McLaren 1:28.441 135
10 D. Kvyat Scuderia Toro Rosso 1:28.910 21
11 R. Frijns Caterham geen tijd 0

Teller klachtenlijn examens op 38.000

Bij de klachtenlijn over de eindexamens van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) was het woensdag 'ontzettend druk'. Er zijn in drie dagen tijd ruim 38.000 klachten binnengekomen. Na dinsdag stond de teller nog op bijna twintigduizend.

Havisten bogen zich woensdag over wiskunde A of B en vwo'ers hadden kunst en biologie op het programma staan. Over de wiskunde-examens werd het meest geklaagd. "Veel leerlingen klaagden erover dat de vragen niet leken op die in proefexamens", aldus een woordvoerder van het LAKS.

Het LAKS kreeg woensdag ook opvallend veel klachten van vmbo'ers, die het examen Nederlands moesten maken. "In voorgaande jaren kregen we in verhouding niet veel klachten van vmbo'ers, dus we zijn blij dat zij ons nu ook hebben weten te vinden."

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) ging woensdag bij de klachtenlijn langs. Hij stond zelf ook een aantal klagende eindexamenkandidaten te woord en was volgens het LAKS een 'heel goede telefonist'. "Hij was erg begripvol. We zijn blij dat hij ons team vandaag heeft kunnen versterken."

Of er dit jaar meer of minder geklaagd wordt dan andere jaren kon de zegsvrouw woensdagavond niet zeggen. "Dat heeft ermee te maken dat het examenrooster er elk jaar anders uitziet. Maar er wordt veel geklaagd." Vooralsnog zijn over het vwo-examen Nederlands de meeste klachten binnengekomen. Bijna negenduizend vwo'ers beklaagden zich onder meer over de lastige tekst en het grote aantal open vragen.

Teeven slaat alarm om asielzoekers

Het aantal asielaanvragen is vorige maand veel forser gestegen dan eerder werd gedacht. Het ging niet om duizend vluchtelingen in totaal, maar om duizend per week. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdagavond in het tv-programma Een op Een.

De bewindsman spreekt van 'alarmerende cijfers'. "Dit kan niet zo doorgaan. Deze aantallen kunnen we totaal niet behappen in Nederland." Teeven kondigt daarom maatregelen aan. Hij wil het probleem binnen een aantal maanden getackeld hebben.

De asielzoekers komen vooral uit Eritrea en Syrië. Teeven vermoedt dat sprake is van 'georganiseerde mensensmokkel'. Het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie en de marechaussee onderzoeken of dat inderdaad zo is.

Om mensensmokkelaars op te sporen worden honderden extra patrouilles rond de grens gehouden. De bewindsman roept mensen die werkzaam zijn in de logistiek ook op om alert te zijn en het te melden als ze vermoeden dat sprake is van mensensmokkel.

De opvangcapaciteit is nog maar voor twee maanden voldoende, zei Teeven verder. "We moeten heel snel zorgen dat de migratiestroom wordt afgebogen. Anders moet je nieuwe locaties zoeken. In het ergste geval moet je denken aan tentenkampen en leegstaande gevangenissen." De staatssecretaris gaat er echter van uit dat het zover niet komt.

Om de asielzoekers op te vangen zijn afgelopen weken onder meer een voormalige jeugdgevangenis in Overberg en een oude penitentiaire inrichting in Veenhuizen geopend.

Het is onbekend of er een verband is met het dreigement van Italië om te stoppen met het registreren van in dat land binnengekomen asielzoekers. De Italianen worden overspoeld door bootladingen vol, en willen dat andere EU-lidstaten bijspringen. Volgens het verdrag van Dublin moet Italië ze echter zelf opvangen.

Bevlogen Britse kankerpatiënt (19) overleden

Stephen Sutton, een Britse tiener die aan darmkanker leed en veel Britten inspireerde door de manier waarop hij zijn lot onderging, is woensdag op 19-jarige leeftijd in Birmingham overleden. Dat heeft zijn familie meegedeeld.

Sutton werd beroemd om zijn strijd tegen de ziekte en zamelde miljoenen euro's in voor de bestrijding van kanker bij tieners. De Britse premier David Cameron heeft Sutton nog in het ziekenhuis bezocht en oppositieleider Ed Milliband prees zijn moed en de inspiratie die hij gaf.

Sutton hoorde op 15-jarige leeftijd dat hij aan darmkanker leed. Hij begon in januari 2013 met een campagne op internet om geld in te zamelen voor de bestrijding van kanker bij jongeren. Hij hoopte op 10.000 pond, maar inmiddels is 3,3 miljoen pond (4 miljoen euro) ingezameld.

Sharapova naar derde ronde in Rome

Maria Sharapova heeft woensdag de derde ronde van het WTA-toernooi in Rome bereikt. Op het gravel in de Italiaanse hoofdstad was de als achtste geplaatste Russin met 6-3 en 7-5 Mónica Puig uit Puerto Rico de baas. In de tweede set maakte Sharapova een 4-2 achterstand goed.

Serena Williams plaatste zich ook voor de derde ronde. De Amerikaanse nummer één van de wereld klopte Andrea Petkovic uit Duitsland met 6-2 en 6-2. Agnieszka Radwanska (3) was met 6-3 en 6-2 Paula Ormaechea uit Argentinië de baas.

Simona Halep (4) klopte Madison Keys met 5-7, 6-0 en 6-1. De Roemeense trok zich daarna direct terug uit Rome met een buikspierblessure. Carla Suárez Navarro (13), die zich in de tweede ronde met 6-4 en 6-2 van Venus Williams ontdeed, is daardoor de eerste vrouw in de kwartfinale.

Groningen laat huurling Adorjan vertrekken

FC Groningen neemt afscheid van Liverpool-huurling Krisztian Adorjan. De eredivisieclub had een optie tot koop op de 21-jarige Hongaarse aanvaller, maar de club maakte woensdag bekend daar geen gebruik van te maken. Adorjan speelde afgelopen seizoen 21 wedstrijden voor Groningen en scoorde drie keer.

Volgens technisch directeur Henk Veldmate zijn zowel Groningen als Adorjan niet tevreden over het afgelopen seizoen. "Van Adorjan werd een bepaalde rol en ontwikkeling verwacht en zelf had hij ook bepaalde verwachtingen. We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat we beter ieder onze eigen weg konden kiezen."

Adorjan kan donderdag door een blessure niet meedoen aan de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs om Europees voetbal tegen AZ in Alkmaar. Mogelijk is hij wel weer op tijd hersteld voor de return van zondag.

Kampioensduel Topklasse uitgesteld

Het kampioensduel in de Topklasse zaterdag tussen GVVV en Spakenburg wordt niet zaterdag afgewerkt. De KNVB gaat met de clubs op zoek naar een nieuwe datum en een locatie. Dat meldt de bond woensdag. Eerder woensdag werd al bekend dat de wedstrijd niet welkom is in Harderwijk. Er werd toen naar de stadions van PEC Zwolle en FC Volendam gekeken.

GVVV en Spakenburg eindigden zaterdag na dertig speelrondes met hetzelfde aantal punten. Omdat in het amateurvoetbal niet naar doelsaldo wordt gekeken, betekende dat dat er een beslissingswedstrijd moet worden afgewerkt. De winnaar van dat duel mag zich kampioen noemen en strijdt tegen AFC, dat de Topklasse zondag won, om de algehele amateurlandstitel.

De kampioenen van beide afdelingen van de Topklasse kan onder bepaalde voorwaarden en op eigen initiatief promoveren naar de Jupiler League.

Tuchtcommissie buigt zich over zaak Brands

De tuchtcommissie van de KNVB gaat zich bezighouden met de zaak Kevin Brands. Dat heeft de voetbalbond woensdag bekendgemaakt. Willem II en Telstar moeten zich volgende week donderdag verantwoorden over afspraken dat Brands, die door Telstar van Willem II werd gehuurd, niet tegen de Tilburgers mee mocht spelen. Dat zeiden betrokkenen in de media.

De aanklager betaald voetbal had de zaak in behandeling omdat dergelijke afspraken verboden zijn. Hij vond de zaak echter te groot om met een schikkingsvoorstel af te doen.

Todt: "GP van Rusland gaat door"

Volgens FIA-president Jean Todt gaat de Grand Prix van Rusland op 12 oktober gewoon door. De politieke onlusten tussen Rusland en Oekraïne zijn geen reden om het in Sochi te houden evenement af te blazen.

De internationale motorsportbond FIM gelaste onlangs de Superbikeraces af die in september op de Moscow Raceway nabij hoofdstad Moskou gehouden zouden worden. De FIA ziet geen reden om met de Formule 1 dit voorbeeld te volgen. Todt: "Op dit moment zijn er geen veranderingen op de kalender. Rusland gaat door."

'Pak iPhone jonge crimineel af'

Politie en justitie proberen 'grote' criminelen de laatste jaren steeds vaker kaal te plukken. Met het afpakken van auto's, boten en rekeningtegoeden moet worden getoond dat misdaad niet loont. Dat moet nu ook voor de iPhones en dure merkkleding van 'kleine' crimineeltjes gaan gelden, vindt de Amsterdamse politie.

"We komen regelmatig jonge verdachten tegen, zonder zakgeld, zonder enige vorm van inkomen. Maar wel met een heel duur jasje en een dure iPhone." Dan is het wel duidelijk, stelt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg voor de camera van AT5: dat is gestolen of met crimineel geld betaald. Het mag dan een ander niveau van criminaliteit zijn, maar daar moeten volgens de hoofdcommissaris dezelfde regels gelden.

De politie wil er binnenkort al mee beginnen. Ben je dus een jonge inbreker en heb je duur spul, kan je maar beter voor een goed verhaal zorgen. "Als je het niet kunt uitleggen en geen bonnetje kan laten zien, dan nemen wij het gewoon in beslag."

VS herbevestigen steun voor oppositie Syrië

De Amerikaanse regering heeft opnieuw haar steun voor de Syrische oppositie uitgesproken. President Barack Obama zei woensdag dat zijn Syrische ambtsgenoot Bashar Assad alle legitimiteit verloren heeft en in de toekomst van het land geen rol meer moet spelen.

Obama en zijn adviseur Susan Rice spraken in het Witte Huis met Ahmad Jarba, voorzitter van de Syrische oppositiecoalitie. Beide partijen zeiden te hopen op een politieke oplossing voor het conflict in het land.

De Amerikaanse president moedigde de coalitie aan om verder te werken aan een brede regering. Jarba dankte op zijn beurt de Verenigde Staten voor de 209 miljoen euro aan steun en de toezegging van humanitaire hulp ter waarde van 1,2 miljard euro voor Syrië en zijn buurlanden.

Muiterij bij Nigeriaanse antiterreureenheid

Een Nigeriaanse militaire eenheid die speciaal is opgericht om de strijd aan te binden met terreurnetwerk Boko Haram is in opstand gekomen. Dat schrijft Sahara Reporters woensdag. De muiterij van de Zevende Divisie op een legerbasis in Maiduguri was gericht tegen hun gezaghebber, generaal Abubakar Mohammed.

Militairen schoten woedend met hun geweren in de lucht. Zij waren furieus nadat ze de lichamen hadden gezien van hun collega's die in een hinderlaag van Boko Haram waren gelopen. De militairen menen dat zij materieel krijgen dat te slecht is om het tegen het beter bewapende terreurnetwerk op te nemen.

"Wij hebben gewoonweg niet het soort wapens of munitie dat de rebellen hebben", zei een militair. "Elke dag vermoorden ze onze mannen, maar daar wordt nooit iets over geschreven door de media." Ook klaagden militairen over het te laat uitbetalen van lonen en een gebrek aan rust en ontspanning in de krijgsmacht.

De Zevende Divisie is pas onlangs opgericht om operaties tegen Boko Haram te ondernemen. De extremistische beweging ontvoerde vorige maand meer dan driehonderd tienermeisjes en pleegde verschillende aanslagen. Alleen dit jaar hebben aanvallen van Boko Haram al aan zeker vijftienhonderd mensen het leven gekost.

Het is niet bekend of er doden of gewonden zijn gevallen op de legerbasis. De generaal wist ternauwernood te ontkomen.

Nederland verstrengt vuurwerkregels

Het jaarlijkse geklaag heeft effect gesorteerd. Het kabinet zal de vuurwerkregels een stuk aanscherpen. Dit melden bronnen aan RTL Nieuws.

Waar je voorheen op de laatste drie dagen van het jaar legaal vuurwerk kon kopen, kun je binnenkort alleen op 30 en 31 december terecht. Ook zullen de afsteektijden worden verkort.

In plaats van tien uur 's ochtends, mag je straks op Oudjaarsdag pas om zes uur 's avonds je rotjes afsteken. En om twee uur 's nachts is de pret weer voorbij. Ook krijgen burgemeesters het recht om vuurwerkvrije zones in te stellen, zo weet RTL Nieuws.

Tweetaktscooter extreem vervuilend en ongezond

Volgens Zwitserse wetenschappers zijn tweetaktscooters vervuilender dan eerder werd gedacht. Ze kunnen duizenden malen vervuilender zijn dan een bestelbus. Milieudefensie roept op tot een verbod.

Terwijl de eisen aan auto's en trucks steeds strenger worden blijven scooters buiten schot. Dat schrijft De Volkskrant naar aanleiding van een in het tijdschrift Nature gepubliceerde studie van het Zwitserse Scherrer Instituut. Het aantal scooters en brommers in Nederland is in tien jaar tijd verdubbeld.

De eenvoudigere tweetaktmotoren waarbij een mix van benzine en olie wordt verbrand, zitten in naar schatting een derde van alle scooters. Een poging van GroenLinks om de verkoop van tweetaktscooters aan banden te leggen leidde volgens Het Parool tot verzet vanuit de branche.

In Europa wordt verwacht dat tweetaktscooters en -brommers in 2020 voor meer luchtverontreiniging zullen zorgen dan al het andere straatverkeer opgeteld. Dit terwijl ze minder dan een procent van de brandstof verstoken.

Van nieuwere motoren kan maar een beperkt voordeel worden verwacht. Op ruim een miljoen Nederlandse scooters zijn er bijvoorbeeld naar schatting slechts 13.000 elektrisch. Nieuwere benzinemodellen, die doorgaans viertakt zijn, overschrijden volgens TNO echter bijna altijd de uitstootnormen van de EU.

Volgens het onderzoek in Nature is de uitstoot van tweetaktmotoren zeer ongezond. Het wachten voor een stoplicht achter een stationair draaiende scooter met zo'n motor is dan ook niet aan te raden. Volgens de wetenschappers kan een verbod op tweetaktmotoren leiden tot een enorme verbetering van de luchtkwaliteit in steden.

Als het aan Milieudefensie lag was dat verbod er al. "Tweetakt is iets voor in het museum, deze fijnstofkanonnen horen niet meer thuis in het moderne verkeer", aldus een woordvoerder tegen Het Parool.

'Huwelijk Joran van der Sloot nabij'

Joran van der Sloot en Leidy Figueroa hebben bijna alles rond om elkaar het jawoord te geven. Dat heeft Van der Sloots advocaat, Máximo Altez, woensdag gezegd. Volgens hem is er nog geen datum geprikt.

Alles wat wettelijk geregeld moet worden voor het huwelijk van de 26-jarige Van der Sloot en de zwangere Peruaanse is zo goed als rond, zei Altez. De raadsman zei eerder nog dat de directeur van de gevangenis waar Van der Sloot vastzit wordt omgekocht om het huwelijk te verhinderen.

Figueroa is volgens Altez vijf maanden zwanger van een jongen. Van der Sloot houdt zich in de Peruaanse gevangenis bezig met het leren van de Engelse taal aan medegevangenen en een studie.

Van der Sloot werd begin 2012 veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar voor de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores. De VS willen de Nederlander na het uitzitten van zijn straf in Peru vervolgen voor omkoping. Hij had de moeder van Natalee Holloway beloofd informatie te verstrekken over de verdwijning van haar dochter in 2005, in ruil voor 250 duizend dollar. Dit liet hij echter na.

'Eenhoorn wordt algemeen directeur bij AZ'

Robert Eenhoorn volgt Toon Gerbrands op als algemeen directeur bij AZ. De voormalig tophonkballer wordt na het weekeinde officieel gepresenteerd, meldt Voetbal International woensdag. Gerbrands maakte vorige maand bekend de club uit Alkmaar te verruilen voor een functie bij PSV.

Bij AZ is de 46-jarige Eenhoorn niet de enige uit een andere tak van sport. Sinds begin dit jaar is oud-hockeyer Teun de Nooijer teammanager bij de Alkmaarders. Gerbrands was jarenlang succesvol als volleybalcoach.

Eenhoorn was als honkballer twee keer actief op de Olympische Spelen. De Rotterdammer was de zevende Nederlander die uitkwam in de Amerikaanse Major League. Van 2001 tot 2008 was Eenhoorn coach van het Nederlandse team, waarmee hij vier keer op rij Europees kampioen werd. De laatste jaren is hij technisch directeur bij de honkbalbond.

Gemaakte vmbo-examens gestolen in Almere

Op een school in Almere zijn dinsdag gemaakte examens gestolen. Het gaat om vmbo-examens beeldende vorming, schrijft nu.nl woensdagavond. De onderwijsinspectie heeft het examen ongeldig verklaard en de leerlingen van de school moeten het examen over doen.

De examens werden gestolen op het Buitenhout College. Het examen is gestolen uit een afgesloten ruimte, zo staat volgens nu.nl in een brief die de leerlingen woensdagmiddag hebben ontvangen.

Het examen moet in het tweede tijdvak opnieuw gemaakt worden. Omdat dat op 16 juni begint, krijgen de leerlingen hun definitieve examenuitslag dus later dan andere eindexamenkandidaten.

Chardy verrast Federer in Rome

Roger Federer is in de tweede ronde van het tennistoernooi van Rome uitgeschakeld door de Fransman Jérémy Chardy. De nummer 47 van de wereldranglijst was met 1-6, 6-3 en 7-6 (6) te sterk voor de mondiale nummer vier. Vorig jaar haalde Federer nog de finale in Rome.

Federer begon sterk, maar na de winst van de eerste set leek zijn concentratie weg. Chardy kwam op gelijke hoogte en maakte het de Zwitser in het derde bedrijf lastig. Federer wist echter zeven breakkansen weg te werken en sleepte een tiebreak uit het vuur. Daarin kreeg hij zelfs een wedstrijdpunt, maar uiteindelijk moest hij toch buigen.

Vorige week werd de 32-jarige Federer voor de tweede keer vader van een tweeling. Hij liet daarvoor het toernooi in Madrid schieten.

Andy Murray wist wel de volgende ronde te halen. De Schot, de mondiale nummer acht, rekende af met de Spanjaard Marcel Granollers met 6-2 en 7-5. Het toernooi van Rome is de laatste in de voorbereiding op Roland Garros dat over elf dagen begint.

Reglementaire nederlaag Zenit na veldinvasie fans

De Russische voetbalbond heeft de uitslag van het gestaakte duel tussen Zenit Sint-Petersburg en Dinamo Moskou op een reglementaire 3-0 nederlaag voor de thuisploeg bepaald. Fans van Zenit bestormden zondag in de slotfase van de wedstrijd het veld. Vladimir Granat van Dinamo Moskou kreeg vervolgens een klap tegen zijn hoofd.

De ploeg van coach Andre Villas-Boas keek op het moment van de ongeregeldheden tegen een 4-2 achterstand aan. De scheidsrechter zag zich genoodzaakt het duel definitief te staken. Door de nederlaag verspeelt Zenit, met nog een speelronde op het programma, de koppositie.

Zenit moet voor straf de eerstvolgende twee thuisduels zonder publiek spelen. Bij nog eens drie wedstrijden blijft de tribune waar de fanatieke aanhang zit gesloten. De club uit Sint-Petersburg kreeg ook een boete van ruim twintigduizend euro.

EU wil verbod op vissen met drijfnetten

De Europese Unie wil een volledig verbod op vissen met drijfnetten in Europese wateren om zo dolfijnen, haaien, zwaardvissen en tonijnen beter te kunnen beschermen. Volgens eurocommissaris voor visserij Maria Damanaki vormen drijfnetten een bedreiging voor het zeeleven en de duurzame visserij.

Drijfnetten zijn vaak enorm groot. Ze drijven vlak onder het zeeoppervlak en geregeld komen dieren die van groot belang zijn voor het ecosysteem vast te zitten in de netten. Bovendien leidt het vissen met drijfnetten tot ongewenste bijvangst, aldus Damanaki.

Drijfnetten werden in het verleden vaak in de Middellandse Zee gebruikt om de bedreigde blauwvintonijn te vangen, maar sinds 2002 is een Europees verbod op deze manier van vissen van kracht. Ondanks het verbod worden nog steeds drijfnetten gebruikt. Een volledig verbod op drijfnetten moet het makkelijker maken om vissers die de wet overtreden aan te pakken. "We moeten mazen in de wet dichten en de handhaving en controle vereenvoudigen", aldus Damanaki. "Het verbod is een duidelijk signaal dat we niet langer deze onverantwoorde praktijken tolereren."

Het voorstel van Damanaki wordt nu voorgelegd aan de 28 lidstaten van de EU.

Vliegtuigbommen Volkel onschadelijk gemaakt

De vliegtuigbommen die vorige week werden gevonden op vliegbasis Volkel zijn woensdag onschadelijk gemaakt. De vijf explosieven werden afgelopen weekeinde ontdekt bij bodemonderzoek dat werd gedaan omdat de hoofdbaan op Volkel wordt vervangen.

Vanwege de ontmanteling van de bommen, twee vijfhonderdponders van Britse makelij en drie duizendponders uit Amerika, moest het vliegprogramma enigszins worden aangepast. Buiten de Brabantse basis was er volgens defensie geen gevaar.

Vliegbasis Volkel werd in het begin van de bezetting als 'Fliegerhorst' aangelegd door de Duitsers. Geallieerden bombardeerden het vliegveld gedurende de oorlogsjaren regelmatig, met name in de zomer van 1944. Een klein deel van de afgeworpen bommen kwam om uiteenlopende redenen niet tot ontploffing.

VUmc: weinig klachten door lekkend PIP-implantaat

Lekkende borstimplantaten van Franse fabrikant PIP zorgen meestal niet voor klachten. Dat concludeert het VU medisch centrum in Amsterdam na onderzoek naar Nederlandse vrouwen met de omstreden implantaten.

De protheses van PIP raakten een paar jaar geleden in opspraak toen bleek dat ze sneller scheuren dan andere implantaten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg adviseerde vrouwen die de implantaten hadden toen die laten te vervangen.

Onderzoekster Marike Maijers onderzocht een deel van die vrouwen. Ze ontdekte dat bij een derde ten minste een van de implantaten lekte, veel vaker dan bij andere merken. Zeventig procent van de vrouwen had echter geen klachten.

Maijers, die vrijdag promoveert, denkt dat bij vrouwen die wel bepaalde klachten hadden, genetische of allergische kenmerken een rol spelen.

Sony verwacht ook volgend jaar verlies

Sony heeft geen prettig jaar achter de rug, zo is vandaag gebleken bij de presentatie van de jaarcijfers. Het bedrijf slot het fiscale jaar 2013, dat loopt tot en met 31 maart 2014, af met een verlies 1,2 miljard dollar. Ook volgend jaar verwacht het bedrijf geen zwarte cijfers te kunnen produceren.

De belangrijkste factor voor het verlies is een afschrijving op de pc-tak van Sony. Sony Vaio kost al lang veel geld en Sony is hard bezig om Vaio zo snel mogelijk te verpatsen aan een ander. Sowieso is Sony bezig het hele bedrijf te herstructureren en dat kost, zo blijkt, een hoop pecunia.

De games-tak van Sony liet een flinke stijging zien, maar weet ook nog geen winst te genereren. Met een verlies van 78 miljoen dollar is de prima verkoop van met name de PlayStation 4 nog niet financieel lucratief. Dit komt met name door een behoorlijke som geld die Sony heeft neergelegd voor de lancering van de nieuwe console. Ook het afsluiten van een aantal oude mmo's, zoals Vanguard: Saga of Heroes en Wizardry Online, heeft met een kostenpost van zestig miljoen dollar een flinke deuk in de begroting geslagen.

Voor het komend jaar richt sony met name haar pijlen op verder stijgende verkopen van consoles. Daarnaast verwacht het bedrijf een daling van de verkoop van het aantal handheld, PSP en PS Vita, en heeft men goede hoop op netwerkdiensten van het bedrijf. Ondanks alles verwacht men voor komend jaar alsnog een verlies van bijna 500 miljoen dollar, met de herstructurering als grootste boosdoener.

Gratis canyons in Killzone Shadow Fall

Vandaag is de gratis multiplayermap voor Killzone: Shadow Fall met de naam 'The Canyon' te downloaden via PlayStation Network. Nieuw gameplayelement zijn de 'gravity wells'.

Het gebied ligt diep in een van de Petrusite kloven van planeet Helghan. De Canyon is alles wat overgebleven is van de eens zo statige paleisachtige wijken in de stad Pyrrhus. De Canyon heeft tal van beperkte ruimtes voor close-quarters combat, maar ook meer open gebieden die snel denken en scherp schieten vereisen. Spelers de voorkeur aan een stealthy aanpak geven, gebruiken de smalle routes op de uitersten van de kaart, al moeten ze blijven opletten dat ze niet te pletter storten.

The Canyon introduceert ook een nieuwe gameplayelement toe aan de multiplayer van Killzone: Shadow Fall: de zwaartekrachtputten. Deze putten kunnen spelers gebruiken om naar boven te 'vallen' om snel verschillende gebieden te bereiken.

Sluipen in Enemy Front

CI Games geeft vandaag een gameplaytrailer vrij voor de nieuwe WWII first-person shooter Enemy Front. De trailer laat het stealth-element van de game zien.

Naast stealth heb je verschillende manieren waarop een speler kan sluipen en in stilte zich een weg kan schieten door zwaar bewaakte Nazi-gebieden, om zo de geallieerden te helpen.

Enemy Front speelt zich af in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Spelers kruipen in de huid van een Amerikaanse correspondent, Robert Hawkins, terwijl hij zij-aan-zij vecht met verzetsstrijders tegen de Nazi invasie in Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en de opstand in Warschau, Polen.

Enemy Front is vanaf 12 juni op Xbox 360, PlayStation 3 en pc beschikbaar.


Maak je eigen Sim in deel 4

Electronic Arts heeft een ingame trailer uitgegeven hoe je een Sim in De Sims 4 maakt. Niet heel iets nieuws onder de zon, want dit hebben we al beschreven in onze eerdere preview vorig jaar. Maar het daadwerkelijk in actie zien is wat anders.

De ontwikkelaars hebben de editor geheel opnieuw in elkaar gezet om het zo de gebruikersvriendelijk mogelijk te maken. In de video hieronder zie je allerlei toepassingen om jouw Sim volledig naar jouw smaak te vormen, inclusief de grootte van de borsten.

De Sims 4 komt ergens in de tweede helft van het jaar uit op pc en Mac.

Coalitievorming Amsterdam ligt plat

De vorming van een nieuw college in Amsterdam ligt volledig op zijn gat. De PvdA en SP willen niet aan de onderhandelingstafel om een college te vormen met D66 en VVD. Alle acht leiders van de partijen in de gemeenteraad komen donderdagavond bijeen om de impasse te bespreken.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte stelt voor dat de twee grootste partijen, D66 en PvdA, allebei een informateur aanstellen om 'de ontstane politieke situatie te doorbreken'.

De PvdA is 'teleurgesteld' in het dinsdag uitgebrachte advies van formateur Thom de Graaf (D66), meldt de partij. De Graaf adviseerde D66, VVD, PvdA en SP om samen verder te praten een nieuwe coalitie. Maar D66 blokkeert volgens de sociaaldemocraten de belangrijkste opties om de boel vlot te trekken.

"D66 heeft aangegeven dat een coalitie zonder VVD en een coalitie met GroenLinks niet kan. D66 heeft eveneens te kennen gegeven niet alleen met de PvdA een coalitie te willen vormen. Dat blokkeert vrijwel alle oplossingen om uit de impasse te komen", stelt de PvdA op haar website.

SP-leider Laurens Ivens stelt dat D66 er de afgelopen weken 'een zooitje' van heeft gemaakt. De sociaalliberalen zouden zich flexibeler moeten opstellen, nadat de eerste coalitievoorkeur, met GroenLinks en VVD, is mislukt. "Het zou D66 sieren als ze ook eens naar de wensen van andere partijen willen luisteren in plaats van vast te houden aan hun wens om met de VVD een bestuur te gaan vormen. De SP was een van de winnaars van de verkiezingen en staat klaar om haar verantwoordelijkheid te nemen."

Het voorstel van informateur De Graaf is ook 'bezwaarlijk' voor de verhoudingen in de gemeenteraad, stelt de PvdA. "Een coalitie met 36 van de 45 zetels vindt de PvdA bezwaarlijk, omdat het weinig ruimte laat aan de oppositie en leidt tot grote bestuurlijke uitdagingen." De PvdA acht de kans groot dat onderhandelingen tussen de vier partijen lang duren en mogelijk zelfs zouden mislukken.

De Graaf laat aan de lokale zender AT5 weten dat zijn opdracht als informateur erop zit. Hij vindt het 'jammer' dat de partijen zo lang om elkaar heen blijven draaien.

[vid] 'Konijn bevalt van olifant'

Op internet is sinds maandag een bizar filmpje te zien. Een konijn zou namelijk zijn bevallen van een olifant.

Het Arabisch van uw reporter is wat stoffig, maar volgens Reddit is het nieuwsfilmpje geschoten in de Gazastrook. Erg vreemd natuurlijk, een lief klein konijntje dat er een babyolifantje uitpoept, maar toch gaan de filmers er prat op dat de beelden echt zijn.

De reden waarom is is wel duidelijk. Volgens de Palestijnen zou deze bevruchting zijn gekomen door de biologische wapens van aarsvijand Israël...

Lief klein konijntje werpt olifant...

Mercedes test toeteruitlaat

Het Formule 1-team Mercedes heeft op de tweede testdag in Barcelona een toeteruitlaat getest. De gewijzigde uitlaat moet ervoor zorgen dat de 2014-bolide meer lawaai produceert dan eerder dit seizoen.

De klachten over het gebrek aan lawaai in de Formule 1 waren eerder dit seizoen niet van de lucht. Veel fans klaagden erover, evenals enkele organisaties van races en F1-baas Bernie Ecclestone die vreest dat minder lawaai voor minder inkomsten gaat zorgen. Daarom zijn verschillende teams bezig met een oplossing.

Mercedes komt met een trompetoplossing. Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff zegt dat het team luistert naar de fans. "We zijn er duidelijk in, als de fans meer lawaai willen en het de auto niet alleen beter laat klinken, maar ook op een goede en goed uitziende manier kan dan gaan wij ervoor. Daarna hopen wij dat de andere teams ook voor gaan stemmen." Wolff moet wel, want aanpassingen aan de uitlaat vallen buiten het technisch reglement voor dit seizoen en moeten daarom via unanieme stemmen goedgekeurd worden.

Het geluid van de toeter W05 (bron: YouTube)

'Geen legale wietteelt binnen gemeenten'

Het idee van 35 gemeenten om legale wietteelt toe te staan, lijkt in de in de prullenmand te belanden. Premier Mark Rutte heeft aangegeven er helemaal niets in te zien.

Hiermee lijkt de premier het tevreden houden van buitenlandse vriendjes belangrijker te vinden dan mee te werken aan de oplossing van de impasse die er nu is op dat gebied. Rutte vertelde AT5 en RTVNH: "Het probleem is dat het grootste gedeelte van die wiet naar het buitenland gaat. Ik kan Angela Merkel en François Hollande niet uitleggen dat een deel van de troep dáár terechtkomt. De export is het grootste probleem". Ook minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft - geheel volgens de verwachting - eerder al aangeven weinig in het voorstel te zien.

Eind januari ondertekenden tientallen burgemeesters en vertegenwoordigers van diverse gemeenten een manifest om het regulieren van wietteelt mogelijk te maken. De bedoeling was dat het produceren van wiet gedoogt zou gaan worden. Burgemeester Paul Depla van Heerlen liet zich al eerder uit over de kwestie: "Dit wordt niet meer geaccepteerd. Een kind van 5 begrijpt dat de huidige situatie onhoudbaar is. Alleen de minister lijkt dat niet te begrijpen".

De Minister-president lijkt hiermee ook op het niveau van een kind van 5 te zitten, volgens de gedachtegang van deze burgervader.

Sijsling verliest wel van Haas in Rome

Igor Sijsling is woensdag in de tweede ronde van het masterstoernooi in Rome uitgeschakeld. De Amsterdammer bood Tommy Haas, de nummer vijftien van de plaatsingslijst, in de eerste set goed partij, maar in het tweede bedrijf liep de Duitser snel bij hem weg: 7-6 (6) en 6-1.

Sijsling versloeg Haas vorige week in Madrid in drie sets. Op het Italiaanse gravel waren beide spelers aanvankelijk aan elkaar gewaagd. In de eerste set waren er geen breakkansen, waardoor een tiebreak uitkomst moest bieden. De Nederlander nam een 5-2 voorsprong, maar gaf die uit handen en liet vervolgens ook een setpunt onbenut.

In het tweede bedrijf hield Sijsling met de nodige moeite zijn eerste opslagbeurt, maar daarna was zijn verzet snel gebroken. De 36-jarige Haas, die negentiende staat op de wereldranglijst, klaarde de klus in een uur en negentien minuten en kan zich nu richten op een duel met de Zwitser Stanislas Wawrinka (3).

Sijsling, de mondiale nummer 53, had in de eerste ronde nog gewonnen van thuisspeler Marco Cecchinato.

[Giro] Ulissi verslaat Evans in vijfde etappe

Diego Ulissi heeft woensdag de vijfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Lampre-Merida-renner was op de slotklim naar Viggiano de sterkste in de sprint. De Italiaan bleef de Australiër Cadel Evans (BMC) en de Colombiaan Julian David Arredondo (Trek) voor. Michael Matthews finishte knap als zesde en behield de roze leiderstrui.

De vijfde rit, die van Taranto naar Viggiano voerde over 203 kilometer, was de eerste kans voor de klimmers. Toch toonden aanvankelijk de sprinters zich. Elia Viviani, Ben Swift en Tyler Farrar kozen de aanval met het oog op het puntenklassement. Daarvoor werd Viviani beloond. Hij werd achter Swift tweede in de tussensprint en neemt de rode trui over van Nacer Bouhanni, de winnaar van dinsdag.

Kans van slagen hadden de elf koplopers geen moment. De Duitser Björn Thurau werd op de voorlaatste beklimming als laatste ingerekend, waarna Gianluca Brambilla in de afdaling het bal opende voor de favorieten. De Italiaan hield tot anderhalve kilometer van de finish stand, maar bezweek voor het tempo van Katjoesja.

De ploeg van Joaquim Rodriguez hield het tempo hoog en op een versnelling van Daniel Moreno konden naast Rodriguez slechts een paar renners volgen. De Australische rozetruidrager Matthews (Orica-Greenedge) dichtte het gaatje echter, waarna Ulissi op het klimmetje van de vierde categorie over het beste eindschot bleek te beschikken.

Wilco Kelderman hield vooraan stand en was op de achtste plaats de beste Nederlander. Pieter Weening en Steven Kruijswijk finishten ook in de voorste groep, die door een valpartij al voor de laatste twee klimmetjes flink werd uitgedund.

In het klassement blijft Matthews zijn ploeggenoot Weening en Evans voor. De bergtrui blijft om de schouders van Maarten Tjallingii. Donderdag staat een rit van Sassano naar Montecassino op het programma. Dan is de aankomst opnieuw bergop.

Aantal Oranjefans in Brazilië 'beheersbaar'

Het aantal Nederlanders dat naar Brazilië afreist voor het WK voetbal blijft redelijk binnen de perken. "Het is niet zo dat het volstrekt ongehoord is. Het is manageable", vertelt de Nederlandse ambassadeur Kees Rade. Met vijftienduizend verkochte tickets scoort Nederland volgens hem 'redelijk'. "In gerenommeerde voetballanden als Spanje en Italië is veel minder verkocht. In Duitsland daarentegen veel meer."

"We weten dat er elke wedstrijd vijfduizend Nederlandse supporters komen. Of dat dezelfde mensen zijn, is niet bekend", liet Rade dinsdag weten tijdens een perslunch in Zeist. Het journaille werd bijgepraat over de voorbereidingen van de KNVB en Buitenlandse Zaken op de mondiale titelstrijd.

Jaarlijks reizen volgens Rade 75 duizend Nederlanders af naar Brazilië voor vakantie. Deze zomer zijn dat er vijf- of tienduizend meer. Dat verschil is redelijk klein, omdat er ook mensen zijn die juist vanwege het WK afzien van een vakantie in Brazilië.

Wilders roept Marokkanen op: stem PVV

PVV-leider Geert Wilders roept alle Marokkanen in Nederland op volgende week op de PVV te stemmen. Volgens Wilders is het ook goed voor Marokkanen als de immigratie wordt beperkt, zoals de PVV wil.

"Ik zou een oproep willen doen aan alle Marokkanen om op de PVV te stemmen", zei Wilders woensdag in een interview met Zoomin.tv. "Het beperken van de immigratie is ook goed voor de mensen die hier al zijn. Marokkanen kunnen beter integreren als we niet de deur openzetten voor nog meer immigratie."

Wilders komt met zijn oproep een dag nadat PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff de Marokkaanse cultuur minderwaardig noemde. In maart ontstond grote beroering in de PVV nadat Wilders bij herhaling had gezegd dat hij minder Marokkanen in Nederland wilde.

Wilders ging verder in op het afblazen van een gezamenlijke campagnebijeenkomst met andere rechtse eurokritische partijen zoals Front National en Vlaams Belang. Het weekblad Vrij Nederland meldde dat de voor april geplande bijeenkomst is geschrapt vanwege verschillende incidenten, waaronder de ophef over 'minder Marokkanen'.

Volgens Wilders had het Front National geen moeite met de uitspraken, maar is er om andere redenen gekozen voor nationale campagnes. Er komt wel een gezamenlijke bijeenkomst op de woensdag na de verkiezingen, in Brussel of Parijs.

Wilders zei verder dat hij wil bemiddelen tussen UKIP-leider Nigel Farage en FN-voorvrouw Marine le Pen. Farage wil nu niets weten van samenwerking met het FN, maar Wilders hoopt hem na de verkiezingen alsnog te kunnen overtuigen.

Two and a Half Men stopt door salaris Kutcher

Two and a Half Men stopt ermee. Het aanstaande twaalfde seizoen van de komedieserie met Ashton Kutcher en Jon Cryer is tevens het laatste, heeft zender CBS woensdag bekendgemaakt. Het is op dit moment de langstlopende sitcom op de Amerikaanse televisie.

De kijkcijfers van de serie lopen terug en wegen niet meer op tegen de kosten, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Kutcher is met een salaris van zeven ton per aflevering de bestbetaalde acteur in een sitcom. Cryer verdient 620 duizend dollar per show.

De eerste aflevering van Two and a Half Men werd uitgezonden in 2003, toen nog met Charlie Sheen in de hoofdrol. Hij werd drie jaar geleden ontslagen wegens ruzie met de producent en vervangen door Kutcher. Vorig jaar verloor de serie ook nog Angus T. Jones, een van de andere hoofdrolspelers. Hij heeft God gevonden en was niet langer te spreken over veel van de grappen in de serie.

'Volkswoede tegen FIFA bij verlies Brazilië'

De wereldvoetbalbond FIFA heeft een bijzonder slechte naam in Brazilië. Dat vertelde de Nederlandse ambassadeur van het Zuid-Amerikaanse land, Kees Rade, woensdag tijdens een informatiebijeenkomst in Zeist. "De FIFA is een besmet woord in Brazilië. Vooral die houding dat ze denken boven de wet te staan, staat veel Brazilianen niet aan."

In Brazilië heerst ongenoegen over de hoge kosten van het WK, die worden geraamd op ruim negen miljard euro. "Veel Brazilianen zeggen dat het niet meer hun WK is", vertelt Rade. "De kaarten zijn duur en voor een deel niet beschikbaar vanwege de sponsoren van de FIFA."

Twee zaken kunnen volgens Rade roet in het eten gooien voor het WK: geweldsdelicten en een vroegtijdige uitschakeling van het Braziliaanse nationale team. "Zolang er door Brazilië gewonnen wordt, zal de focus op het voetbal en de volgende wedstrijd gericht blijven. In geval van uitschakeling zal een beweging zijn woede richten op de FIFA en de Braziliaanse regering. Ze zullen dan aanvoeren dat ze ondanks al die miljardeninvesteringen niet meer mee doen."

Het Nederlands elftal treft Brazilië mogelijk in de tweede ronde. Vier jaar geleden werden de Goddelijke Kanaries door Oranje uitgeschakeld in Zuid-Afrika. Volgens Rade heeft Nederland een goed imago in Brazilië. "Met name door de magische jaren onder Johan Cruijff. Iedere Braziliaan kan de namen van dat elftal opdreunen."

UEFA wil tijdstraf bij blessure

De UEFA wil dat voetballers die een tegenstander blesseren een tijdstraf krijgen. Ze mogen pas weer het veld in als ook de geblesseerde speler terugkeert. Dat zei scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina van de Europese voetbalbond woensdag.

Volgens de Italiaan is het oneerlijk dat teams soms voordeel hebben van een overtreding doordat ze tegen tien man komen te staan. "Dit speelt al heel lang, maar het is niet eerlijk", vertelde Collina. De UEFA kan het voorstel indienen bij de spelregelcommissie IFAB.

Geweld bij protesten Turkse rampmijn

Bij de mijn in de Turkse stad Soma, waar dinsdag een ongeluk plaatshad, zijn woensdag gewelddadige protesten uitgebroken. Honderden woedende mijnwerkers en familieleden gooiden met stenen en noemden de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan een moordenaar en een dief. Ook minister van energie Taner Yildiz moest het ontgelden. Nog altijd worden nog honderdtwintig mijnwerkers vermist; het dodental is opgelopen tot 238.

Sinds zonsopkomst is er geen enkele mijnwerker meer levend uit de mijn gehaald. Ten tijde van de explosie waren er 787 mensen onder de grond. 363 mijnwerkers werden, zij het vaak gewond, levend naar buiten gehaald door reddingswerkers. De Turkse regering zei de hoop echter langzaamaan te verliezen.

De toedracht van het ongeluk zal tot in het 'kleinste detail' worden onderzocht, zei Erdogan. "Geen enkele nalatigheid zal worden genegeerd." Hij sprak in de mijnstad Soma met de reddingsdiensten, en troostte twee huilende vrouwen. Ook kondigde hij drie dagen van nationale rouw af.

Ook op andere plekken in het land werd geprotesteerd. Bij het hoofdkantoor van de eigenaar van de mijn, in Istanbul, hebben zich honderden demonstranten verzameld. Bij het hoofdkantoor van de partij van Erdogan kwam het tot gevechten tussen betogers en de oproerpolitie. De politie in Ankara voorkwam dat een boze groep mensen naar het ministerie van energie trok, meldt persbureau Dogan.

Erdogan waarschuwde woensdag dat de mijnramp misbruikt wordt door radicale groeperingen die de regering in diskrediet willen brengen.

'Nationale dialoog' Oekraïne zonder separatisten

De nationale dialoog die een einde aan de crisis in Oekraïne moet maken is begonnen. Premier Oleksandr Jatsenjoek opende woensdag de eerste rondetafelgesprekken, waarbij oud-presidenten, geestelijk leiders, nationale en regionale politici en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn. De separatisten die delen van het oosten van het land in handen hebben zijn niet welkom bij de besprekingen. Kiev weigert naar eigen zeggen in gesprek te gaan met deze 'terroristen'.

"Laten we een dialoog hebben en laten we specifieke voorstellen bespreken", zei Toertsjinov. "Maar de gewapende lieden die oorlog voeren tegen hun eigen land, zij die met wapens hun wil aan anderen willen opleggen (...) zij zullen voor het gerecht komen." De premier zei dat de regering doorgaat met de antiterreuroperatie tegen de separatisten die maandag de onafhankelijkheid van de regio's Donetsk en Loehansk uitriepen, waar 6,6 miljoen mensen wonen.

Maandag presenteerde de Zwitserse president Didier Burkhalter het plan van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa om de crisis in Oekraïne een halt toe te roepen. In dit document roept de organisatie alle partijen in het conflict op zich te onthouden van geweld. Ook dient de Russische taal een officiële status in Oekraïne te krijgen en moet de politieke macht meer worden gedecentraliseerd. Veel landen, waaronder Rusland, hebben hun steun voor het plan uitgesproken.

Juncker wil meer bevoegdheden voor ECB

De Europese Centrale Bank moet niet alleen kunnen ingrijpen als de inflatie te hoog of te laag is, maar ook als de euro te sterk of te zwak is. Dat zei Jean-Claude Juncker, die als lijsttrekker van de Europese Volkspartij meedingt naar de plek van voorzitter van de Europese Commissie, woensdag tegen persbureau Reuters.

"Als ik voorzitter van de commissie was en de euro te sterk zou worden, zou ik niet treuzelen om voorschriften daarvoor voor te stellen", aldus Juncker, die al eerder president van Luxemburg en voorzitter van de Eurogroep was. Nu mag de centrale bank alleen ingrijpen als de inflatie de pan uitrijst of juist te laag is.

Juncker zei tevens dat de koers van de euro momenteel te hoog is. "Ik ben het niet oneens met de mensen die dat zeggen", aldus de Luxemburger. Hij haakt daarmee in op de groeiende kritiek dat de euro te duur is, waardoor de landen van de eurozone moeilijker kunnen concurreren. Onder meer in Frankrijk leeft die opvatting sterk.

ECB-president Mario Draghi liet onlangs ook al weten bezorgd te zijn over de hoge koers van de euro. Binnen het huidige mandaat kan Draghi echter niet ingrijpen, zo herhaalde hij. Pas als de verwachte inflatie op lange termijn te ver van de ECB-doelen afwijkt, kan Draghi aan de geldkraan draaien.

Burgerwacht Nigeria valt Boko Haram aan

Nigerianen in de noordoostelijke staat Borno hebben zich verenigd in burgerwachten om tegenwicht te bieden aan terreurorganisatie Boko Haram. Inwoners van het dorp Kalabalge zeggen dinsdag tientallen leden van Boko Haram te hebben uitgeschakeld die een aanslag wilden plegen. Een bron bij de veiligheidsdiensten bevestigde dat twee trucks vol gewapende lieden dinsdag in een hinderlaag zijn gelopen.

Volgens de burgerwachten doet het Nigeriaanse leger veel te weinig om het geweld door Boko Haram-leden tegen te gaan. De vorming van de burgerwacht in Kalabalge heeft aanslagen in het dorp 'onmogelijk gemaakt', aldus de inwoners.

De ontvoering van driehonderd meisjes door Boko Haram vond vorige maand plaats in Borno. De staat is de thuisbasis van Boko Haram.

OM eist 25 jaar cel voor moord om levensverzekering

Een man die vorig jaar in Rotterdam een 28-jarige man vermoordde, gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt 25 jaar de cel in. Tegen een medeverdachte werd vijf jaar cel en tbs geëist.

Het slachtoffer werd in februari dood in zijn woning aan de Sint-Annalandstraat in Rotterdam gevonden. De man zou om het leven zijn gebracht om geld van een levensverzekering op te strijken.

Volgens het Openbaar Ministerie in Rotterdam wist het slachtoffer dat er een ongevallen- en overlijdensverzekering op hem was afgesloten. Hij dacht dat hij slechts zou worden mishandeld en dat hij en de verdachten dan samen het verzekeringsgeld zouden opstrijken.

Excuus Samsung aan ernstig zieke werknemers

Samsung heeft zijn excuses aangeboden aan medewerkers die kanker kregen door te werken in de fabrieken van het Koreaanse technologiebedrijf. Ook zegde Samsung toe de ongeneeslijk zieke medewerkers - of de nabestaanden van inmiddels overleden personeel - een schadevergoeding aan te bieden, zo liet plaatsvervangend topman Kwon Oh-hyun woensdag weten.

De uitspraken van Kwon komen kort nadat een Koreaans politicus Samsung opriep zich te verontschuldigen voor de ten minste 114 werknemers die sinds 1990 ziek werden bij de chipfabriek. De medewerkers kregen daar zeldzame vormen van kanker, waar ze in sommige gevallen ook aan stierven. Tot dusver heeft Samsung dit altijd geweigerd.

De gevaarlijke omstandigheden in de fabriek werden zeven jaar geleden plots breder bekend, toen een 23-jarige medewerker van Samsung overleed aan leukemie. Plaatsvervangend topman Kwon zei in een verklaring dat het hem speet dat de excuses zo lang zijn uitgebleven.

"We betreuren het dat een oplossing voor dit gevoelige probleem niet op tijd is gevonden en we willen dit moment aangrijpen om onze welgemeende excuses aan te bieden aan de betrokken mensen", aldus Kwon.

'Teeven snapt burgemeesters kinderpardon niet'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) slaat de plank mis in zijn oproep aan burgemeesters om nieuwe informatie te melden over kinderen die buiten het kinderpardon vallen. Het gaat niet om nieuwe feiten maar om het 'onterechte en willekeurige' onderscheid tussen toezicht door de rijksoverheid of door gemeenten, meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag.

De VNG heeft twee recente brieven van Teeven en de burgemeester van Bunnik Martijn Ostendorp online gezet. Teeven vroeg afgelopen maandag om nieuwe informatie over kinderen die buiten het pardon vallen voor 20 juni te melden.

Maar daar gaat het niet om, reageert Ostendorp dinsdag in een brief. Verreweg de meeste informatie is volgens hem immers al bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bekend. De burgemeester hekelt juist het onderscheid tussen kinderen die onder toezicht van het rijk staan of onder toezicht van de gemeente. Het pardon geldt nu alleen voor de eerste categorie en dat moet veranderen, stelt de burgemeester.

Ostendorp en bijna driehonderd burgemeesters die hem steunen, willen dat ook asielkinderen die al vijf jaar onder toezicht van een gemeente staan onder het pardon vallen. Ook moet er speciale aandacht zijn voor kinderen die bij binnenkomst jonger dan 13 jaar waren, maar inmiddels ouder dan 21 jaar en hierdoor buiten het pardon vallen terwijl ze wel geworteld zijn.

"Over deze kinderen zal steeds opnieuw onrust in de samenleving ontstaan als we deze zaken nu niet op een goede manier afronden", aldus Ostendorp. Hij krijgt inmiddels de steun van bijna driehonderd burgemeesters, Nederlands telt iets meer dan vierhonderd gemeenten. Ook de VNG en het Landelijk Overleg Gemeentebesturen Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO) steunen de oproep.

Fred Teeven (Foto: Novum)Fred Teeven (Foto: Novum)

Punctualiteit spoorvervoerders blijft geheim

De punctualiteitscijfers van de passagierstreinen per vervoerder blijven geheim. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) hoeft de cijfers niet op te vragen bij spoorbeheerder ProRail, oordeelt de Raad van State woensdag.

RTL Nieuws had de cijfers opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Mansveld wees het verzoek af omdat de cijfers over het te vroeg, te laat of op tijd rijden van treinen door ProRail worden bijgehouden. Het gaat volgens Mansveld dus niet om informatie van een bestuursorgaan en dus hoeft de informatie volgens haar niet te worden gedeeld.

ProRail zet de punctualiteit van alle passagierstreinen tezamen al wekelijks online, maar RTL Nieuws wil weten in hoeverre die verschillen per vervoerbedrijf. Die cijfers kunnen volgens een woordvoerder niet zonder toestemming van de vervoerders worden gegeven omdat er een geheimhoudingsclausule op rust.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde vorig jaar juli dat ProRail wel kan worden aangemerkt als een bedrijf dat onder de verantwoordelijkheid van Mansveld valt en dat Mansveld de cijfers dus op kan vragen, maar de Raad van State gaat hier niet in mee. ProRail mag dergelijke verzoeken van de staatssecretaris volgens de Raad van State naast zich neerleggen.

De staat is voor honderd procent aandeelhouder van ProRail en verleent ook subsidie, maar al met al heeft de staatssecretaris geen directe zeggenschap over de spoorbeheerder. Daarom hoeft Mansveld de informatie niet op te vragen.

Condoleances Nederland aan Turkije

Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte hebben hun condoleances aan Turkije overgebracht vanwege het grote aantal slachtoffers bij een explosie in een Turkse mijn. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag weten.

In een brief aan president Abdullah Gül en premier Tayyip Erdogan laten Willem-Alexander en Rutte weten dat hun gedachten uitgaan naar familieleden en vrienden van de slachtoffers en de mijnwerkers die nog vastzitten. Meer dan tweehonderd mijnwerkers zitten nog ondergronds.

Het dodental is gestegen tot zeker 232. Erdogan heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Tot dusver zijn 363 mijnwerkers gered.

Recordwietvangst van half miljoen in Groningen

De Groningse politie heeft woensdag na een anonieme tip mogelijk de grootste wietkwekerij ooit in de regio ontmanteld. Bij een inval in een bedrijfspand in Groningen werden 6780 planten gevonden. De oogst van de planten zou volgens de politie zo'n 585.000 euro hebben opgebracht.

De planten stonden in een professioneel ingerichte loods op een industrieterrein aan de Narvikweg. De politie heeft de loods ontruimd en laat de daarin gevonden apparatuur en planten vernietigen.

Er is nog niemand aangehouden.

Drie aanhoudingen voor schietpartij Amsterdam

De politie heeft drie verdachten aangehouden voor een schietpartij woensdagochtend in Amsterdam Zuidoost. Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt bij het incident. Er is in ieder geval geen gewonde aangetroffen, laat de politie weten.

Rond 11.00 uur kreeg de politie een melding over schoten die waren gehoord bij het Nieuwersluishof in de wijk Holendrecht. Al snel werden in de buurt twee verdachten aangehouden. Woensdagmiddag werd een derde aanhouding verricht. De politie weet nog niet wat er precies is gebeurd.

In de nacht van dinsdag op woensdag vond ook al een schietpartij plaats in Amsterdam Zuidoost. Toen werd op het Bijlmerplein een 42-jarige Amsterdammer in zijn gezicht geschoten. In deze zaak zijn nog geen verdachten aangehouden.

Hoge onderscheidingen voor Afghanistan-veteranen

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft woensdagmiddag zogenoemde dapperheidsonderscheidingen uitgereikt aan vier veteranen. De minister speldde in Breda drie keer het Bronzen Kruis op en eenmaal het Kruis van Verdienste bij Afghanistan-veteranen die zich onder zware gevechtsomstandigheden hebben onderscheiden.

De Bronzen Kruizen zijn voor mariniersmajoor Christian, infanteriekapitein Erik en geniesergeant Minze. Het Kruis van Verdienste is voor sergeant-majoor van de mariniers Pascal. De militairen maakten in 2009 en 2010 deel uit van Taskforce 55, een eenheid van special forces die in kleine groepen aanvallen uitvoerden op Taliban en andere tegenstanders. Achternamen zijn niet bekendgemaakt.

"De militairen hebben veel fysiek zware en levensgevaarlijke missies uitgevoerd. Bij veel krachtmetingen bleken de decorandi en hun collega's veruit in de minderheid", meldt het ministerie in een verklaring. De militairen kwamen vaak onder vuur te liggen. "In plaats van terug te deinzen, schroomden de militairen niet om het gevecht aan te gaan. De decorandi gingen daarbij als leidinggevenden voorop in de strijd."

Een militair komt niet zomaar in aanmerking voor een dapperheidsonderscheiding. Hier gaat een uitgebreid onderzoek aan vooraf. Hierbij wordt gelet op kwaliteiten als moed, beleid, trouw, initiatief, inzicht, vakmanschap en een hoge mate van zelfopoffering.

Korte celstraf voor verkrachting stiefdochter (12)

De 44-jarige Anatoli de G. moet 4,5 jaar de cel in voor de verkrachting van de 12-jarige dochter van zijn vriendin. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. De 49-jarige moeder uit Leiden, die actief aan de ontucht zou hebben meegewerkt, moet nog voor de rechter verschijnen.

Het misbruik begon in januari 2013 en duurde tot juni van dat jaar. Zo is het slachtoffer meegenomen naar een hotel in het Belgische Brasschaat, waar ze sexy lingerie moest aantrekken. Hierna moest het meisje seksuele handelingen verrichten en ondergaan.

De moeder zou het 12-jarige slachtoffer 's nachts wakker hebben gemaakt om seks te hebben met De G. Zij had hem laten weten dat hij haar dochter mocht ontmaagden.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De 44-jarige is ook veroordeeld voor bezit van een pornografische foto van het meisje. De man moet het slachtoffer een schadevergoeding van 7500 euro betalen.

Depressie belangrijkste ziekteoorzaak bij jongeren

Depressie is de belangrijkste veroorzaker van ziektes bij jongeren tussen de 10 en 19 jaar. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een woensdag gepubliceerd rapport. De drie belangrijkste doodsoorzaken onder jongeren in deze leeftijdscategorie zijn verkeersongelukken, aids en zelfmoord.

De WHO baseert zich op een vracht aan gepubliceerd bewijsmateriaal en consulten, maar voert in het rapport ook een brede waaier aan gezondheidskwesties onder jongeren aan. Daaronder zijn zaken als roken, drinken en drugsgebruik, maar ook geestelijk welzijn, voeding en geweld.

"De wereld geeft te weinig aandacht aan de gezondheid van jongeren", aldus Flavia Bustreo, plaatsvervangend directeur van de WHO-afdeling voor de gezondheid van gezinnen, vrouwen en kinderen. Bustreo hoopt dat het WHO-rapport de kwestie voor het voetlicht brengt.

The Martian vindt nieuwe regisseur in Ridley Scott

De science fictionfilm The Martian heeft een nieuwe roerganger gekregen. Nadat Drew Goddard (die met Cabin in the Woods zijn regiedebuut maakte) zich op andere projecten is gaan toeleggen, is nu bekend geworden dat niemand minder dan Ridley Scott zijn taken over gaat nemen.

Goddard liet de regieklus schieten ten faveure van de Sinister Six film, een spin-off van de Amazing Spiderman reeks. Ook gaat de regisseur, die ooit begon als schrijver voor Buffy the Vampire Slayer, werken aan de Daredevil serie op Netflix.

The Martian gaat over een astronaut die strandt op de rode planeet en moet proberen thuis te komen voordat zijn voorraad op is. Ondertussen werkt NASA met man en macht aan een terugkeermogelijkheid. Matt Damon zal de hoofdrol voor zijn rekening nemen.

Scott is natuurlijk geen onbekende in het genre. Zo zijn twee van de grootste science fictionklassiekers, namelijk Alien en Bladerunner, van zijn hand. Tegenwoordig heeft Scott de grootste moeite zijn niveau van toen te evenaren. Zo was Prometheus een teleurstelling voor de meeste fans van de Alien reeks, ondanks de prachtige beelden.

alien
Met een facehugger op je hoofd hoort niemand je schreeuwen

Kampioensduel Topklasse niet welkom in Harderwijk

Het is nog steeds niet duidelijk waar het kampioensduel van de Topklasse zaterdag wordt gespeeld. GVVV en Spakenburg zouden mogelijk in Harderwijk de strijd aangaan, maar burgemeester Harm-Jan van Schaik (CDA) van de Gelderse gemeente heeft de wedstrijd verboden.

De burgemeester kan de veiligheid van de verwachte achtduizend supporters niet garanderen. Omdat de meeste amateuraccommodaties de toestroom toeschouwers niet aankunnen, zijn de stadions van PEC Zwolle en FC Volendam nu als alternatief in beeld, meldt GVVV woensdag. Daarover zijn de partijen nog in gesprek.

GVVV uit Veenendaal en Spakenburg besloten het seizoen vorige week met een gelijk aantal punten, waardoor een beslissingsduel wordt gespeeld. De winnaar strijdt daarna met AFC, dat de Topklasse zondag won, om het algehele amateurkampioenschap.

Dean Saunders veroordeeld voor mishandeling ex

Dean Saunders heeft woensdag een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur opgelegd gekregen omdat hij zijn ex-vriendin heeft mishandeld. De politierechter in Alkmaar veroordeelde de 33-jarige zanger bovendien tot het betalen van een boete van vierhonderd euro. Zijn ex deed vorige maand aangifte.

Saunders behandelde zijn voormalige vriendin Jamie Faber niet altijd even netjes. Ze zegt hem voorheen 'altijd de hand boven zijn hoofd' te hebben gehouden. "Maar ik kreeg het keihard in mijn gezicht terug", laat ze weten aan RTL Boulevard. De zanger heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Zijn advocaat wijst op een rapport van de relatietherapeut, die vindt dat 'niet helder' is geworden wie geweld gebruikte. De rechter denkt daar anders over. Of Saunders in hoger beroep gaat is nog onbekend. "In plaats van negatieve energie in een hoger beroep steek ik omwille van mijn zoon liever positieve energie in het verbeteren van de relatie met Jamie", meldt de zanger.

Begin vorig jaar lasten de twee al een pauze in omdat 'het niet meer werkte', maar in april gingen ze definitief uit elkaar. Saunders en Faber hebben samen een 1-jarige zoon.

'Kernreactor Petten op rand van bankroet'

Het bedrijf achter de kernreactor in Petten, NRG, zit in diepe financiële nood. Dat meldt het KRO-programma Brandpunt Reporter in een aflevering die donderdagavond wordt uitgezonden. De toestand is zo 'kritiek' een faillissement een optie is 'waarnaar nadrukkelijk wordt gekeken', zo stelt NRG-directeur Niels Unger.

Om het hoofd boven water te kunnen houden, heeft Unger daarom aangeklopt bij de overheid. De directeur hoopt dat het ministerie van Economische Zaken hem tijdelijk uit de brand helpt met een zogenaamd overbruggingskrediet. Als het ministerie dat niet doet, dan moet NRG 'de deur sluiten', zo stelt Unger in de uitzending.

Een woordvoerder van de verantwoordelijke minister Henk Kamp (VVD) laat aan Brandpunt Reporter weten nog geen besluit te hebben genomen over het verstrekken van zo'n lening. Kamp vindt het daarom 'niet opportuun' om nu al te reageren.

NRG kwam vorig jaar al in het rood uit en volgens Unger zal ook dit jaar verlies worden geleden. Hij gaat uit van een verlies van 'miljoenen'. Tegelijkertijd zijn de installaties van de vijftig jaar oude reactor hard aan vervanging toe, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek van NRG. Dat proces laat nog minimaal tien jaar op zich wachten.

Om de reactor in die periode veilig draaiende te kunnen houden, is onderhoud nodig, zo bleek uit het onderzoek. De kosten daarvoor zijn tachtig miljoen euro. Unger is druk in onderhandeling met banken om NRG dat krediet te verschaffen, maar de nood is volgens het televisieprogramma zo hoog dat het ministerie nu al moet bijspringen.

De reactor in Petten maakt medische isotopen, die worden gebruikt voor het ontdekken en bestrijden van kanker. Volgens NRG maken dagelijks zo'n 24 duizend patiënten over de hele wereld gebruik van het materiaal uit Petten.

Dijsselbloem wil Europese belastingafspraken

De EU-landen moeten gezamenlijke afspraken maken over het verlagen van de belasting op arbeid. Dat zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Volgens Dijsselbloem kan dit bijdragen aan het herstel van de groei in Europa.

"Het verschil tussen de bruto- en nettokosten van arbeid is in heel Europa veel te groot", zei Dijsselbloem woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Overal denken regeringen nu na over belastingverlagingen, maar dat is niet allemaal erg goed gefocust op arbeid. Dat zou wel moeten, zodat werknemers meer overhouden en de werkgeverslasten omlaag gaan."

Volgens Dijsselbloem hoeft Europa zich niet neer te leggen bij een economische groei van een tot anderhalf procent. "Ik verzet mij zeer tegen die gedachte", zei Dijsselbloem. Volgens hem is een hogere groei mogelijk als landen elkaar meer onder druk gaan zetten om hervormingen door te voeren.

Dijsselbloem benadrukte dat hij geen economische hervormingsmaatregelen aan landen wil opleggen. Ook streeft hij niet naar een Europees belastingstelsel.

WHO: geen mondiale noodtoestand door MERS

De verspreiding van het mysterieuze MERS-virus in het Midden-Oosten en daarbuiten, inmiddels ook in Nederland, is geen mondiale noodtoestand, ook al geven recente ziektegevallen mogelijk aanleiding voor die gedachte. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag gezegd na een vergadering van deskundigen over het virus.

Sinds 2012 zijn meer dan vijfhonderd mensen ziek geworden nadat ze het virus hadden opgelopen en zijn er 145 doden gevallen, vooral in het Midden-Oosten. Woensdag werd bekend dat ook in Nederland een man met het virus onder de leden in het ziekenhuis is opgenomen. De man was hiervoor in Saudi-Arabië geweest. De ziekte heeft zich inmiddels verspreid tot Azië, Noord-Afrika, Europa en de Verenigde Staten.

MERS openbaart zich doorgaans door middel van griepsymptomen, maar kan leiden tot longontsteking, ademhalingsproblemen en, in ernstige gevallen, nierfalen en de dood.

"Om te spreken van een mondiale noodsituatie in een wereld waar veel kwesties spelen is nogal wat", zei plaatsvervangend algemeen directeur van de WHO Keiji Fukuda. "Je moet over zeer stevig bewijsmateriaal beschikken om van een mondiale noodsituatie te spreken."

Vooralsnog is zelfs onduidelijk of het virus door mensen op andere mensen wordt overgedragen. De oorsprong wordt momenteel gezocht bij kamelen. Contact met deze dieren wordt dan ook afgeraden. Wel doet de verspreiding denken aan de mondiale uitbraak van SARS in 2003, die aan bijna achthonderd mensen het leven kostte. MERS is genetisch verwant aan SARS.

Vorige week noemde de WHO de mondiale uitbraak van polio wel een internationale noodtoestand.

[Vid] 'Parabobsleeën' nieuwste paralympische sport

Het Internationaal Paralympisch Comité heeft een nieuwe sportfederatie erkend als observerend lid. De FIBT, de internationale bobslee- en skeletonbond, mag vanaf nu aanwezig zijn bij vergaderingen binnen het IPC. Ook betekent de erkenning dat het 'parabobsleeën' een grotere kans heeft om op de Paralympische Winterspelen te verschijnen.

De volgende stap is om volwaardig lid te worden, zodat ook begonnen kan worden met het vaststellen van de classificaties voor de verschillende beperkingen. Dat de FIBT nu observerend lid is houdt ook in dat de bond bijvoorbeeld de anti-dopingcode en de classificatiecode van het IPC heeft geaccepteerd. Daarnaast zal het IPC nu meer steun kunnen verlenen aan de ontwikkeling van het parabobsleeën.

In de Verenigde Staten is al enkele jaren een project bezig om paralympisch bobsleeën - en ook skeleton - te ontwikkelen en op de kaart te zetten. Inmiddels zijn er bij het project, USABSA, al enkele tientallen sporters aangesloten, die met aangepaste sleeën naar beneden gaan.

In 2010 mochten twee leden van het Amerikaanse project fungeren als 'forerunners', testers van de condities op de baan, tijdens de World Cup bobsleeën in Park City. Dave Nicholls werd de eerste bobsleepiloot met een verlamming, terwijl Cody Reese 's werelds eerste remmer werd met een amputatie boven de knie.

Dave Nicholls en Cody Reese razen naar beneden in hun aangepaste bobslee (Bron: YouTube)

Halve kudde berglama's gejat

Uit een weiland in het Overijsselse Welsum zijn dinsdagnacht zes alpaca's gestolen. De berglama's zijn vermoedelijk naar de wegkant gelokt en via een gat in een hek meegenomen. De eigenaar merkte de diefstal 's ochtends op, laat de politie weten.

De gestolen dieren zijn vrouwtjes. Een aantal soortgenoten is niet meegenomen. Over het motief van de diefstal doet de politie geen mededelingen.

De politie vermoedt dat getuigen de lamaroof aan de IJsseldijk mogelijk hebben gezien en hoopt dat er tips binnenkomen.

Oudste telescoop Nederland gevonden in Delft

Bij opgravingen in Delft is de oudste telescoop van Nederland gevonden. De telescoop is ouder dan die van de zeventiende-eeuwse wetenschapper Christiaan Huygens, meldt Museum Prinsenhof in Delft woensdag.

Bij de spoorzone aan de rand van de oude Delftse binnenstad wordt aan een nieuwe treintunnel gewerkt. Om te voorkomen dat bij de graafwerkzaamheden kostbare bodemschatten verloren gaan doet de archeologische dienst van de gemeente al enkele jaren onderzoek.

Onlangs werd een 'onooglijk' metalen buisje van zo'n tien centimeter lang gevonden. Aanvankelijk dachten de archeologen dat het om een kogelhuls ging, maar na een voorzichtige reinigingsbeurt bleek aan beide kanten een glazen plaatje bevestigd te zijn. Daarom werden deskundigen van Museum Boerhaave in Leiden ingeschakeld.

De kijker is voorzichtig uit elkaar gehaald, waarna de lenzen zijn schoongemaakt en geanalyseerd. De opstelling van de lenzen komt overeen met een vroege telescoop. De behuizing is gemaakt van ijzeren plaatwerk dat is voorzien van een afdekkapje.

Spectaculaire ontdekkingen zullen met de telescoop niet zijn gedaan. Het voorwerp heeft een vaste vergroting van ongeveer vijf keer.

De vondst dateert uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Huygens bouwde zijn telescoop in 1655 en dus is de nu gevonden telescoop ouder. "Slechts een enkeling kon zich destijds zoiets moois veroorloven. De eigenaar van de telescoop was daarom ongetwijfeld afkomstig uit de betere kringen van Delft", concludeert het museum.

De oudste bestaande telescoop ter wereld is die van Galileo Galilei. Hij maakte in 1610 een verbeterde versie van een Nederlands ontwerp en deed er wetenschappelijke waarnemingen mee. Tot die tijd werden telescopen vooral militair gebruikt. Huygens ontdekte met zijn eigen telescoop uiteindelijk Titan, een maan bij Saturnus.

De nu gevonden telescoop is vanaf 24 mei te zien in Museum Prinsenhof. Daar hoort de telescoop volgens het museum niet alleen thuis omdat hij in Delft is gevonden. Waarschijnlijk is hij er ook gemaakt. Uit archiefonderzoek is bekend dat begin zeventiende eeuw in Delft een telescoopmaker was gevestigd.

Vakantiegeld vaker aan vakantie besteed

Vakantiegeld wordt dit jaar vaker dan in 2013 gebruikt waarvoor het is bedoeld: een vakantie. Zo'n 42 procent van de Nederlanders zegt de jaarlijkse aanvulling op het salaris die eind deze maand wordt uitbetaald voor dat doel te willen gebruiken. Vorig jaar was dat nog 36 procent, meldt ING woensdag op basis van een enquête.

Het vakantiegeld opzijzetten als spaargeld komt minder vaak voor dan vorig jaar. Ook kiezen minder Nederlanders voor aflossen van schulden als bestemming van het extraatje.

Het feit dat meer Nederlanders voor een vakantie kiezen is volgens ING een teken van vertrouwen in de economie. In totaal wil 64 procent het geld uitgeven, de rest belegt het geld, zet het op de spaarrekening of lost er schulden mee af. Vorig jaar wilde nog zestig procent van de ondervraagden de vakantietoeslag uitgeven.

Ruim 22 procent van de ondervraagden is van plan het vakantiegeld aan andere zaken uit te geven, zoals een nieuwe bank of televisie, aldus ING.

In totaal krijgen Nederlandse werknemers twintig tot 25 miljard euro aan vakantiegeld uitgekeerd, schat ING. Of het toegenomen voornemen om het geld uit te geven de economie stimuleert is nog de vraag. Veel geld wordt niet in Nederland maar op een buitenlandse vakantiebestemming uitgegeven.

RTL naar rechter om kernwapenuitspraken Lubbers

RTL Nieuws stapt naar de rechter om documenten in handen te krijgen over het besluit om oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt niet te vervolgen voor hun uitspraken over de aanwezigheid van kernwapens op vliegbasis Volkel. Hoofdredacteur Pieter Klein wil ook de brieven die oud-premier Ruud Lubbers aan het Openbaar Ministerie heeft gestuurd in deze zaak, maakte hij woensdag bekend.

Klein stoort zich aan de geheimzinnigheid van het OM. "Justitie suggereert dat alles grondig is onderzocht. Maar uit alles wat wij zien, blijkt dat daar vraagtekens bij zijn te plaatsen." Hij stelt dat er mogelijk sprake is van klassenjustitie. "Ieder ander wordt wel vervolgd voor het onthullen van staatsgeheimen."

Lubbers bevestigde vorig jaar op televisiezender National Geographic dat er Amerikaanse kernwapens liggen in Volkel. Dit was al jaren een publiek geheim en was bevestigd door documenten die via Wikileaks uitlekten, maar officieel geldt het nog als staatsgeheim. Justitie stelde hierop een feitenonderzoek in om te kunnen vaststellen of inderdaad staatsgeheimen waren onthuld, maar kwam tot de conclusie dat er geen gronden waren voor vervolging.

RTL meldde woensdag eerder op de dag dat Lubbers brieven heeft gestuurd naar de hoogste baas van het OM en de voorzitter van de commissie-stiekem om te voorkomen dat hij zou worden vervolgd. Maar de inhoud van deze brieven is niet openbaar gemaakt. Evenals het feitenonderzoek en andere relevante stukken.

Hoofdredacteur Klein wil nu dat een rechter zich over de zaak buigt. Maar openbaring van de stukken kan ook via de Tweede Kamer wanneer partijen hierom vragen, stelt hij. "Desnoods gebeurt dat vertrouwelijk." PVV-Kamerlid heeft al aangekondigd Kamervragen te stellen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Astronauten na halfjaar ISS weer veilig op aarde

Een Russische Sojoez-capsule met drie ruimtevaarders aan boord die een halfjaar in het internationale ruimtestation verbleven, is woensdag veilig geland op de steppen van Kazachstan. Drie uur eerder was de capsule op 418 kilometer boven de aarde losgekoppeld van het ISS.

De Rus Michail Tjoerin, de Amerikaan Rick Mastracchio en de Japanner Koichi Wakata brachten 188 dagen door in de ruimte. Woensdag werden ze uit de Sojoez geholpen en in stoelen geplaatst voor een snelle medische keuring. Na zes maanden gewichtloosheid moet het lichaam zich weer aan de werking van de zwaartekracht aanpassen. Allen leken echter in goede conditie.

In het ISS verblijven momenteel nog de Russen Alexander Skvortos en Oleg Artemjev en de Amerikaan Steve Swanson. Op 28 mei vertrekken drie ruimtevaarders naar het ruimtestation.

Dinsdag kondigde de Russische vicepremier Dmitri Rogozin aan dat Rusland na 2020 zijn steun aan het gezamenlijke ISS-project intrekt. Momenteel is Rusland het enige land dat de pendeldienst tussen aarde en ISS verzorgt, maar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt in de toekomst gebruik te kunnen maken van de diensten van private bedrijven. In reactie op Rogozin liet NASA weten dat het nog niets van Moskou heeft vernomen.

Eerste Nederlandse patiënt met MERS

Voor het eerst is een Nederlander besmet met het dodelijke longvirus MERS. De patiënt ligt in een ziekenhuis in Den Haag. Zijn toestand is stabiel, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.

De ziekte werd dinsdag vastgesteld. De patiënt is besmet geraakt tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië en wordt nu in strikte isolatie verpleegd in Medisch Centrum Haaglanden locatie Westeinde. Alle mensen die contact met hem hebben gehad worden in kaart gebracht en hun gezondheidstoestand wordt in de gaten gehouden.

In totaal zijn sinds september 2012 in Saudi-Arabië 147 mensen aan MERS overleden. Er zijn bijna vijfhonderd ziektegevallen bekend. MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onbekend hoe de ziekte zich verspreidt.

Olde Heuvel en De Vries volgen Kramer

Wouter Olde Heuvel en Douwe de Vries maken net als Sven Kramer de overstap naar BrandLoyalty. Dat meldt de ploeg van coach Jac Orie woensdag. Kramer maakte dinsdag al bekend voor een jaar te tekenen. Het drietal schaatste eerder samen bij TVM, dat na vorig seizoen ophield te bestaan.

"Zij moeten een allroundbolwerkje gaan vormen binnen de ploeg", vertelde Orie op een persconferentie. "Maar er moet wel synergie plaatsvinden." De 27-jarige Olde Heuvel werd in 2010 en 2011 Nederlands kampioen, maar stond daarna lang aan de kant met een knieblessure. De 31-jarige De Vries is afkomstig uit het marathonschaatsen. "Ze zijn geweldige schaatsers die voor hun eigen kans kunnen gaan."

Naast de drie oud-TVM'ers wordt BrandLoyalty gevormd door Stefan Groothuis, Kjeld Nuis, Hein Otterspeer en Gerben Jorritsma. Met Jan Smeekens wordt op korte termijn een akkoord verwacht over contractverlenging. "Dit is het team en daar gaan we het mee doen", was Orie duidelijk.

Herzog voorlopig geschorst na positieve dopingtest

Adrienne Herzog is door de Nederlandse Atletiekunie voorlopig geschorst vanwege een positieve dopingtest. Dat meldt de KNAU woensdag. De middellangeafstandsloopster testte positief bij een controle buiten de wedstrijden om, die op 16 maart in de Verenigde Staten werd afgenomen.

Door de zogeheten 'ordemaatregel' mag de 28-jarige Herzog niet meedoen aan wedstrijden tot de uitslag van de B-staal bekend is. Als die ook positief is, zullen er verdere maatregelen worden genomen.

Herzog werd al vaker in verband gebracht met doping. Haar naam dook in 2010 op in een Spaans dopingonderzoek. In 2013 laste de Amersfoortse zelfs een afkoelingsperiode in, nadat Vrij Nederland e-mails had gepubliceerd waarin ze doping bestelde. Zelf heeft ze altijd volgehouden dat die mails niet van haar waren.

Herzog werd in totaal tien keer Nederlands kampioen. Zeven van die titels veroverde ze in het veldlopen. De andere drie won ze op de 1500 meter. Ze eindigde in januari als derde bij de halve marathon van Egmond.


Herzog in actie tijdens de Sylvestercross in Soest. (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

'Rusland stal sanctielijst NAVO'

Vermoedelijk Russische hackers hebben een document van de NAVO over mogelijke nieuwe sancties tegen Moskou uit vermoedelijk slecht beveiligde Belgische computers gestolen. Dat heeft het Belgische VRT Nieuws woensdag gemeld. De informatie werd ontvreemd uit het vermoedelijk slecht beveligde computernetwerk van het ministerie van buitenlandse zaken.

In het document worden worden mogelijke nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland uiteengezet vanwege het aanwakkeren van de crisis in Oekraïne, aldus de VRT. Het is nog onduidelijk of er meer bestanden gestolen zijn gestolen of systemen zijn geïnfecteerd.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA tipte de Belgen afgelopen weekeinde over de inbraak. Volgens de CIA was het systeem besmet met het Snake-virus. Het netwerk werd een tijdlang stilgelegd, maar is inmiddels weer in gebruik genomen.

De Belgische regering neemt de computerinbraak zeer serieus. Naar aanleiding van de diefstal zijn besprekingen georganiseerd tussen premier Elio di Rupo, de ministers van binnen- en buitenlandse zaken, defensie en justitie en hooggeplaatste personen binnen de inlichtingendiensten. Het Belgische ministerie van buitenlandse zaken werd in 2011 ook getroffen door hackers. Toen ging het vermoedelijk om Chinezen.

Westerhof stunt tegen thuisfavoriet Istomin

Boy Westerhof is doorgedrongen tot de kwartfinale van het challengertoernooi in Samarkand. De Nederlandse tennisser versloeg woensdag de als eerste geplaatste thuisfavoriet Denis Istomin. Het werd 7-6 (4), 2-6 en 7-6 (1) voor Westerhof, die als lucky loser mee mag doen op het Oezbeekse gravel.

De zege van Westerhof, de mondiale nummer 331, is opvallend. Hij creëerde geen enkel breakpunt en leverde zelf twee keer zijn opslag in. In de tiebreaks was de 28-jarige Drent echter onverbiddelijk. Istomin staat 55e op de wereldranglijst. Hij pakte in 2011 de titel in eigen land.

Westerhof stuit nu op Karen Khachanov. De 17-jarige Rus is de nummer 456 van de wereld.

Voor Antal van der Duim viel het doek in de tweede ronde. Hij ging met tweemaal 6-4 onderuit tegen thuisspeler Farrukh Dustov, de nummer vier van de plaatsingslijst.

Kamer wil verplichte bemiddeling bij vechtscheiding

Kinderen mogen niet de dupe worden van een vechtscheiding. Ouders die elkaar de tent uitvechten bij een echtscheiding moeten daarom de verplichte gang naar een bemiddelaar maken. Daar pleit een brede meerderheid in de Tweede Kamer voor, zo bleek woensdag tijdens een debat over vechtscheidingen.

Het plan, ingebracht door coalitiepartijen PvdA en VVD en oppositiepartij ChristenUnie, moet voorkomen dat ouders die in scheiding liggen bij de rechter terechtkomen. Kinderen lijden hier volgens deze partijen extreem onder. "Tachtig procent van de ouders met minderjarige kinderen komt er zelf uit", zei VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg. "Voor die overige twintig procent willen wij een verplichte mediation van een tot drie sessies."

Cijfers in Scandinavië wijzen volgens de VVD'er uit dat verplichte bemiddeling het aantal vechtscheidingen met vijftig procent kan terugbrengen. PvdA-Kamerlid Loes Ypma benadrukte dat voorkomen moet worden dat kinderen 'klem en verloren' raken tussen hun ouders. Ouders die de kosten niet kunnen dragen moeten aanspraak kunnen maken op rechtsbijstand.

SP-Kamerlid Nine Kooiman voegde daaraan toe dat de kosten inderdaad hoog zijn, maar dat het uiteindelijk geld oplevert. "Je voorkomt de gang naar de rechter." Kinderen die daadwerkelijk bij de rechter terechtkomen moeten volgens de SP begeleid worden door een speciale 'coach'.

Ook de ChristenUnie is positief. "Van de 55 duizend kinderen die te maken hebben met een echtscheiding, zitten er zestienduizend kinderen in een vechtscheiding", zei ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. "Als een vechtscheiding dreigt is de ChristenUnie voor verplichte mediation."

Voordewind wil zelfs een stap verder gaan: ook het ontstaan van relatieproblemen moet aandacht krijgen. Volgens het Kamerlid is voorkomen beter dan genezen. Centra voor Jeugd en Gezin zouden hier op moeten letten en waar nodig therapie bieden. De hulp zou bovendien deel moeten gaan uitmaken van het basisverzekering. Tijdens het debat presenteerde hij zeven aanbevelingen voor het ondersteunen bij en verminderen van relatieproblemen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) staat niet onwelwillend tegenover het plan. "Ik ben er op zich geen tegenstander van mensen te dwingen naar een mediator te laten gaan. Maar ik wil dat niet ongericht doen. Want het is ook kostbaar", aldus de bewindsman, die de kosten op jaarbasis raamt op zeventien à achttien miljoen euro. "Het is lastig op voorhand te zeggen welke scheidingen problematisch zullen verlopen en welke niet."

Teeven zegde wel toe bereid te zijn het voorstel verder uit te werken. Een goed alternatief is volgens de bewindsman ouders die een conflict bij de rechter uitvechten door te verwijzen naar een mediator 'met een zet in de rug'. Zo kan volgens hem worden voorkomen dat de kosten bij de rechter oplopen.

Stagiair Amsterdam vast voor facturenzwendel

Een beveiligingsstagiair bij de gemeente Amsterdam en vier andere verdachten zijn aangehouden voor oplichting met valse facturen. De bende zette een eigen bankrekening op een factuur die de ene gemeentelijke instelling naar de andere stuurde, melden justitie en de gemeente woensdag.

De stagiair onderschepte een factuur van ruim 186.000 euro van het Afval Energie Bedrijf aan stadsdeel Oost en gaf die aan iemand die er een vals bankrekeningnummer in zette. De stagiair legde de factuur met het valse rekeningnummer vervolgens terug bij de te betalen facturen. De andere verdachten zijn een tussenpersoon en twee personen die hun bankrekeningnummer ter beschikking stelden.

Het gemeentelijk betaalsysteem geeft automatisch een melding als een rekeningnummer niet bekend is. De ambtenaar die de betaling uitvoert hoort dan na te vragen hoe het zit, maar dat is in dit geval niet gebeurd, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. De ambtenaar voegde het rekeningnummer simpelweg toe aan het systeem, waardoor het als een bekend nummer in het systeem kwam te staan. De gemeente ziet dit als een zwak punt dat moet worden aangepast.

De ING Bank kreeg nadat de factuur was betaald wel argwaan en waarschuwde de gemeente. En deel van het bedrag werd bevroren, maar veertigduizend euro was toen al opgenomen. De eigenaar van de bankrekening werd aangehouden en bij een huiszoeking werd ruim elfduizend euro in beslag genomen. De schade voor de gemeente bedraagt daarmee ruim 28.000 euro.

De overige verdachten werden in de maanden tot en met april aangehouden. Zij hebben allemaal korte tijd vastgezeten. De bende was volgens de gemeente ook actief bij andere overheidsorganisaties en bedrijven. Naast beveiligers werden ook schoonmakers geronseld.

Amsterdam heeft alle medewerkers op het hart gedrukt de procedures rond betalingen goed na te leven. Voor stagiairs in de beveiliging was een verklaring omtrent het gedrag nog niet verplicht, maar dat is voortaan wel het geval.

Strafrechtelijk onderzoek naar Scolari

De Braziliaanse bondscoach Luiz Felipe Scolari is een maand voor de start van het WK onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek in Portugal. De openbaar aanklager wil niet zeggen waar het onderzoek zich op toespitst, maar naar verluidt wordt de 65-jarige trainer verdacht van belastingontduiking en witwassen.

Scolari, in eigen land beter bekend als Felipão, leidde tussen 2003 en 2008 het nationale team van Portugal. De Braziliaan zou in die periode ruim 7,4 miljoen euro hebben verdiend door overeenkomsten te sluiten over het gebruik van zijn naam en beeldmerk. Dat gaf hij niet aan bij de fiscus, schrijven Braziliaanse media.

De Braziliaan ontkent alle verdenkingen. "Ik heb op de juiste wijze al mijn belastingaangiften ingevuld. In alle landen waar ik heb gewerkt, heb ik altijd mijn inkomsten doorgegeven", zei hij in een verklaring. "Als er iets niet klopt, is dat niet mijn fout. Ik hoop dat alle feiten boven tafel komen."

IOC richt noodfonds op voor Oekraïense sporters

Het IOC gaat Oekraïense sporters financieel ondersteunen. Het Internationaal Olympisch Comité stelt driehonderdduizend dollar beschikbaar, omgerekend zo'n 220 duizend euro. Dat maakte voorzitter Thomas Bach woensdag bekend.

"Om de Oekraïense sporters te helpen, waar ze ook vandaan komen en wat hun achtergrond ook is, en hun moeilijke situatie te verzachten, heeft het IOC een noodfonds opgericht", vertelt Bach in een verklaring. De atleten mogen het geld gebruiken voor trainingen en deelname aan wedstrijden. Het bedrag wordt verdeeld door de Oekraïense olympische bond.

Bach roept alle politieke leiders opnieuw op tot een dialoog 'in de olympische gedachte van wederzijds respect en vrede'. "We volgen de politieke, economische en sociale ontwikkelingen in Oekraïne op de voet en met toenemende bezorgdheid. Ook de situatie van de sporters, waaronder zij die hun land vertegenwoordigden tijdens de Winterspelen van Sochi, is flink verslechterd."

Wereldkampioen Márquez blijft bij Honda

Motorcoureur Marc Márquez rijdt ook de komende twee jaar voor Honda. "Ik ben erg blij dat mijn contract is verlengd", laat de 21-jarige Spanjaard weten op de website van zijn team. Hij werd vorig jaar als debutant de jongste wereldkampioen ooit in de MotoGP.

Ook in zijn tweede seizoen in de hoogste raceklasse gaat het Márquez voor de wind. Hij won de eerste vier races vanaf poleposition. Er lijkt niemand ook maar een beetje in zijn buurt te kunnen blijven, terwijl de circuits waar hij vorig jaar het sterkst op was nog moeten komen.

Minister Brazilië: "Het WK kan beginnen"

Ondanks de vele problemen in de voorbereidingen is Brazilië klaar voor het wereldkampioenschap voetbal. Dat zegt Aldo Rebelo, de Braziliaanse minister van sport, in een interview met GloboEsporte.

Met nog een kleine maand tot het begin van het toernooi is het tempo waarin gewerkt wordt nog maar eens opgeschroefd. De infrastructuur nadert eindelijk zijn voltooiing, net als de drie stadions die nog niet klaar zijn, die in São Paulo, Curitiba en Cuiabá. Toch is minister Rebelo ervan overtuigd dat het wel goed zit: "Als de openingswedstrijd voor vandaag op het programma stond kon het WK beginnen", aldus de politicus.

"We hadden al een goede infrastructuur en we hebben goede stadions die verbouwd of nieuw gebouwd zijn. Met de Confederations Cup hebben we vorig jaar laten zien dat Brazilië in staat is om zo'n evenement te organiseren. Het gaat geen probleem zijn om het WK te organiseren, zoals we eerder al andere belangrijke dingen in ons land hebben gehouden", zo vervolgt Rebelo.

Over de stadions die nog niet 100% voltooid zijn zegt de minister dat er wel gewoon wedstrijden gespeeld kunnen worden: "Deze drie stadions moeten nog wat tests ondergaan, maar er kan wel gespeeld worden. In Cuiabá zijn al officiële wedstrijden gespeeld en in Curitiba wordt volgende week een tweede testwedstrijd gespeeld. In het stadion in São Paulo wordt binnenkort een wedstrijd gespeeld in het nationaal kampioenschap."

Ook over de gevolgen voor het land is Rebelo louter positief. Het land zal volgens hem het evenement vieren, terwijl er ook grote kansen zijn: "Een studie heeft al laten zien dat het WK totaal goed zal zijn voor zo' 3,6 miljoen banen. Daarnaast zullen de steden enorm profiteren van de verbeterde infrastructuur. Het land heeft al gewonnen, of we de zesde titel nou pakken of niet. Overigens ben ik ervan overtuigd dat we dat wel gaan doen", zo sluit de leidsman vol vertrouwen af.

'Wilders en Le Pen bliezen gezamenlijke aftrap af'

PVV-leider Geert Wilders en de Franse politica Marine le Pen van Front National wilden vorige maand samen hun verkiezingscampagne voor de Europese verkiezingen aftrappen, maar hebben dit moeten afblazen vanwege diverse akkefietjes in het rechtse, eurosceptische kamp. Dat schrijft weekblad Vrij Nederland woensdag op basis van eigen onderzoek.

Wilders heeft het artikel meteen weggegooid, laat hij desgevraagd aan Novum Nieuws weten. "Het PVV-bash artikel uit VN ligt al in de prullenbak. Wat een flutstuk." Wat er precies mis mee is, liet hij in het midden.

Het tijdschrift maakte een reconstructie van het ontstaan van een eurosceptische, rechts-radicale alliantie in Brussel en interviewde hiervoor tientallen betrokkenen. Uit de gesprekken kwam naar voren dat diverse relletjes reden waren om de campagne niet gezamenlijk te lanceren.

Zo trad Andreas Mölzer van de Oostenrijkse bondgenoot FPÖ naar eigen zeggen vrijwillig af nadat hij de EU een 'negerconglomeraat' had genoemd. Ook vergeleek hij het orgaan met het Derde Rijk. Maar ook de veelbesproken 'minder Marokkanen'-uitspraken van Wilders zouden een duit in het zakje hebben gedaan, aldus Vrij Nederland.

De aftrap stond gepland voor 16 april. Naast de eurosceptische alliantie van Wilders en Le Pen, zouden ook het Vlaams Belang, Lega Nord uit Italië en de Oostenrijkse FPÖ aanwezig zijn. Maar 'het gedoe' rond diverse politici gooide roet in het eten, zegt voorzitter van Vlaams Belang Gerolf Annemans in Vrij Nederland. "Door al die zaken hebben we toch maar besloten daarvan af te zien. Je moet niet in de gracht terechtkomen."

Peiling: D66 en PVV in Europa even groot

D66 en de PVV zullen evenveel zetels krijgen in het Europees Parlement. Dat voorspelt onafhankelijk instituut VoteWatch in een woensdag gepubliceerde peiling. Beide partijen staan op vijf zetels in deze poll. D66 is voor meer Europa, de PVV voor minder Europa.

De VVD en de SP volgen met elk vier zetels. Het CDA zou drie afgevaardigden naar het Europees Parlement mogen sturen, de PvdA en de gecombineerde lijst ChristenUnie/SGP elk twee. GroenLinks zou één zetel veroveren. De Partij voor de Dieren en 50Plus zouden het niet gaan redden, zo blijkt uit de peiling. Volgende week donderdag kiest Nederland zijn nieuwe Europarlementariërs.

[NBA] Oklahoma City pakt voorsprong na spannend slot

Oklahoma City Thunder heeft met een nipte zege een 3-2 voorsprong gepakt in de halve finale van de play-offs in de NBA. In eigen huis werd na een hectische slotfase Los Angeles Clippers verslagen met 105-104. Met vijftig seconden te gaan stond Oklahoma City nog zeven punten achter.

Russell Westbrook was de grote man aan de kant van Oklahoma City Thunder. Hij scoorde 38 punten, waaronder drie vrije worpen met nog ruim zes seconden op de klok. De volgende wedstrijd is donderdag in Los Angeles. De ploeg die het eerste vier wedstrijden wint gaat naar de finale in de Western Conference.

In de Eastern Conference bracht Washington Wizards de achterstand op Indiana Pacers terug tot 3-2 De beste ploeg van het reguliere seizoen werd in eigen huis met 102-79 vernederd door de Wizards. De laatste drie wedstrijden waren nog een prooi voor Indiana Pacers. Donderdag kan Washington Wizards de stand thuis gelijktrekken.

Ket beëindigt schaatscarrière

Rhian Ket bergt per direct zijn schaatsen op. De 30-jarige Noord-Hollander is na vijftien jaar toe aan een nieuwe uitdaging, schrijft hij woensdag op zijn website. Hij gaat aan de slag als lid van het algemeen bestuur van schaatsbond KNSB.

Ket, die afgelopen seizoen uitkwam voor Project 2018, kijkt uit naar zijn nieuwe rol. "Geen trainingskampen, geen ritjes op de racefiets, geen wedstrijden, geen continue druk om te moeten trainen. Niet meer bij alles wat je doet denken: is dit wel goed voor mij? Nooit meer dat stemmetje dat continu in je achterhoofd rondspookt en zegt: Rhian niet doen, je wilt van de winter hard schaatsen."

De Nederlandse titel op de 1500 meter in 2010 vormt het hoogtepunt in de loopbaan van Ket. Dat hij zich geen een keer wist te plaatsen voor de Olympische Spelen, ziet hij als een smetje. "Als schaatser is het altijd mijn droom geweest om olympisch goud te winnen. Die droom zal ik nooit meer verwezenlijken. Ik heb drie keer de kans gekregen, drie keer geschoten, maar gemist."

Crash Kobayashi kost Frijns testdag

Robin Frijns zal vandaag tijdens de tweede testdag in Barcelona niet in actie kunnen komen. De Nederlander is testrijder van Caterham en had zich voorbereid op een dagje rijden, maar een crash gisteren van Kamui Kobayashi gooit roet in het eten.

Kobayashi beschadigde gisteren een half uur voor het einde van de testsessie zijn bolide zwaar, waardoor het chassis beschadigd raakte. Caterham: "Na het evalueren van de schade aan het chassis, hebben we besloten de tweede testdag aan ons voorbij te laten gaan."

Het betekent dat Frijns, die dit jaar een vrije training en drie testdagen reed, vandaag toe zal moeten kijken. Caterham richt zich nu op de Grand Prix van Monaco waar volgende week donderdag de eerste vrije trainingen voor zijn.

Ontvoerden Nigeria aangezien voor Shell-medewerkers

De drie Nederlanders die werden ontvoerd in Nigeria werden aangezien voor medewerkers van Shell. Dat zei een van hen, Jandries Groenendijk, dinsdagavond in Pauw & Witteman.

De Nederlanders werden vanwege hun huidskleur bij aanvang van de ontvoering al gescheiden van cameraman Femi Soewu en activist Sunny Ofehe. De activist probeerde de ontvoerders naar eigen zeggen van begin af aan duidelijk te maken dat de Nederlanders geen Shell-medewerkers zijn en dat ze geen geld voor hen zullen krijgen. Ook legde hij uit dat de Nederlanders juist in Nigeria waren om te helpen. Verder wees hij erop dat iedereen de ontvoering veroordeelde. Maar uiteindelijk kreeg Ofehe te horen dat hij moest zwijgen en dat hij anders pijn zou lijden.

Het duurde ongeveer drie dagen voordat de ontvoerders doorhadden dat de Nederlanders inderdaad geen Shell-medewerkers waren. Groenendijk beschreef de ontvoering als gewelddadig. Tijdens de ontvoering raakte hij bewusteloos, maar na twintig minuten werd hij 'wakker geslagen'. Hij zat toen al in een klein bootje van de ontvoerders dat op weg was naar een schuilplaats.

Aanvankelijk kreeg het drietal te horen dat ze zouden worden gedood en mochten ze niet praten. Later mocht dat wel en kon hij een soort vriendschap sluiten met een jongen van rond de 16 jaar. Die zou hem hebben voorzien van informatie die niet voor hem was bestemd, maar Groenendijk schatte in dat de jongen ook in staat was hem dood te schieten. Groenendijk is hartpatiënt en mocht zijn medicijnen houden, maar kreeg toch tijdens de ontvoering vijf keer een hartaanval.

Al met al is Groenendijk niet boos op de ontvoerders. Die handelen volgens hem zo omdat ze door Shell in het nauw zijn gedreven. "Wat Shell daar doet kan niet door de beugel. Wat Nederland flikt in de Delta is gewoon koloniaal gedrag. Ik ben boos op Shell, dat geen flikker doet. Het bedrijf zegt dingen op te gaan ruimen en doet dat niet. En ik ben boos op de regering die Shell zomaar laat graaien. Er is daar een ongelooflijke armoede."

Bij aankomst op Schiphol zei Groenendijk dat is betaald voor de vrijlating, maar Ofehe ontkende dit meteen. Hij wees er in de uitzending nog eens op dat voor de ontvoerders al snel duidelijk was dat ze de verkeerden hadden en dat de Nederlandse overheid geen losgeld zou betalen. Groenendijk wilde hier niets meer over zeggen.

Kroes ambieert geen derde termijn

Eurocommissaris voor de digitale agenda Neelie Kroes (VVD) is niet van plan een derde termijn als lid van de Europese Commissie te dienen. Dat zegt zij in een gesprek met nu.nl.

"Het gaat niet over of je zin hebt, ja of nee. Maar ik realiseer me dat op mijn leeftijd, hoewel ik gelukkig nog erg gezond ben, nog vijf jaar deze baan heel veel zou zijn", citeert de site de 72-jarige VVD-coryfee. Vorig jaar april sloot Kroes, eerder eurocommissaris voor mededingingszaken, nog niet uit voor een derde termijn te gaan.

Eind dit jaar loopt het mandaat van de hele Europese Commissie af. Het is nog niet duidelijk wat Kroes daarna gaat doen. Ze geeft aan dat er ook nog andere uitdagingen zijn en kondigt aan te 'kijken wat er verder nog te doen is'.

Voordat Kroes eurocommissaris werd, was ze Tweede Kamerlid, staatssecretaris en minister van Verkeer en Waterstaat en president van de Nyenrode Business Universiteit.

Dennis wint op Mount Diablo en nadert Wiggins

Wielrenner Rohan Dennis heeft zich dinsdag laten zien in de Ronde van Californië. De Australiër van Garmin-Sharp won de derde etappe met aankomst op Mount Diablo. Tiago Machado (Team Netapp-Endura) kwam op zes tellen als tweede over de meet, Lawson Craddock van Giant-Shimano was op twee tellen de nummer drie.

Klassementsleider Bradley Wiggins (Sky) gaf twintig tellen toe en werd negende, maar behoud de leiderstrui. Laurens ten Dam (Belkin) kwam op 29 seconden van Dennis over de streep en werd de beste Nederlander.

Vroeg in de etappe moest met de ruim 1200 meter hoge Mount Hamilton al een stevige berg worden beklommen. Een kopgroep van zeven man ging op die klim op avontuur. Op de slotklim naar het iets lager gelegen Mount Diablo werd de Mexicaan Luis Lemus (Jelly Belly) als laatste van de zeven ingerekend.

In de favorietengroep bepaalde Wiggins vervolgens het tempo. In het zicht van de haven zette Adam Yates (Orica-Greenedge) echter aan. Dennis sprong naar de Brit toe en ontbond toen pas zijn duivels.

In het algemeen klassement is de voorsprong van Wiggins 24 tellen op Dennis. Machado staat op 1.05 minuten derde. Ten Dam is de nummer negen van de rangschikking en geeft 2.29 minuten toe op Wiggins. Ook Daan Olivier van Giant-Shimano doet het goed. Dinsdag werd hij achttiende en ook in het algemeen klassement neemt hij die positie in. De 21-jarige renner heeft een achterstand van 4.08 minuten.

Woensdag voert de vierde etappe langs de Californische kust van Monterey naar Cambria over 165 kilometer. Onderweg moeten drie heuveltjes worden beklommen waardoor vluchters mogelijk weer een kans krijgen. De sprintersploegen zullen uiteindelijk echter de kans op een massasprint niet willen laten lopen.

Australië zet Boko Haram op terreurlijst

De Australische regering gaat de Nigeriaanse extremistische beweging Boko Haram op de lijst van terreurorganisaties zetten. Dat heeft premier Tony Abbott woensdag gezegd. Leden van Boko Haram ontvoerden vorige maand meer dan driehonderd meisjes van een school in het oosten van Nigeria.

Met het besluit volgt Australië het voorbeeld van onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittanië, Canada en Nieuw-Zeeland. Door Boko Haram op de terreurlijst te plaatsen wordt het onderhouden van banden met de beweging verboden, op straffe van een maximale celstraf van 25 jaar.

Boko Haram ontvoerde de meisjes naar eigen zeggen, omdat zij volgens de islam geen onderwijs nodig hebben. De leider van de beweging heeft gedreigd de meisjes te verkopen. De ontvoering leidde internationaal tot veel ophef. Diverse landen, waaronder de VS, hebben leden van hun inlichtingendiensten naar Nigeria gestuurd om te helpen bij de zoektocht naar de meisjes. De VS voeren ook verkenningsvluchten uit boven het land.

Film over Gracia opent festival Cannes

Met de vertoning van de film Grace of Monaco van de Franse regisseur Olivier Dahan begint woensdagavond het 67e filmfestival van Cannes. 18 films maken kans op de belangrijkste onderscheiding, de Gouden Palm, maar de film over prinses Gracia (1929-1982), die furore als actrice maakte voor zij in 1956 met prins Rainier III van Monaco trouwde, dingt niet mee. Prins Albert, de opvolger van Rainier als staatshoofd van het vorstendom, en zijn familieleden boycotten dit jaar het festival in de Zuid-Franse stad, omdat zij vinden dat de film van Dahan deels op verzinsels gebaseerd is en een onjuist beeld geeft van de geschiedenis van de familie.

De voorzitter van de jury, de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion, maakt zaterdag 24 mei bekend wie de Gouden Palm en de andere prijzen hebben gewonnen. Normaliter gebeurt dat op de zondag, de laatste dag, maar wegens de verkiezingen voor het Europees Parlement is dat met een dag vervroegd. Tot de 18 kanshebbers behoren de films Deux jours, une nuit van de Belgische broers Jean-Pierre en Luc Dardenne en Adieu au langage van de Franse veteraan Jean-Luc Godard. Ook de films van de Canadees David Cronenberg (Maps to the Stars), de Fransman Michel Hazanavicius (The Search) en de Brit Mike Leigh (Mr. Turner) behoren tot de uitverkorenen.

Vorig jaar ging de Gouden Palm naar La Vie d' Adèle van de Tunesische regisseur Abdellatif Kechiche.

Film over Gracia opent festival Cannes
Film over Gracia opent festival Cannes (Foto: ANP)

'Woningen Vestia zeer in trek'

De Nederlandse huizen van woningcorporatie Vestia zijn zeer in trek bij internationale vastgoedbeleggers. Tot woensdag kunnen geïnteresseerden een bieding uitbrengen op 6600 woningen die Vestia in de uitverkoop doet, schrijft Het Financieele Dagblad woensdag op basis van ingewijden.

Door een omvangrijk schandaal met het speculeren met derivaten verloor de corporatie twee miljard euro, met grote financiële problemen tot gevolg. Met de huizenverkoop wil Vestia enkele honderden miljoenen euro's terugverdienen. Investeerders rekenen op lage prijzen doordat Vestia de woningen uit noodzaak verkoopt.

De meeste huizen van Vestia staan in Zuid-Holland. Ze zijn, naast een mogelijk lage prijs, interessant omdat het een mogelijkheid biedt om op grote schaal in Nederlandse woningen te beleggen, aldus vastgoedorganisatie CBRE, die potentiële kopers begeleidt. Hoewel de interesse wereldwijd is, komt de meeste belangstelling uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland, aldus het FD.

Park kondigt afscheid aan

PSV-middenvelder Ji-Sung Park stopt met profvoetbal. De Zuid-Koreaan maakte middels een persconferentie zijn afscheid bekend.

Park kampte al enige tijd met fysiek ongemak en tijdens de persconferentie geeft de Zuid-Koreaan aan dat hij niet langer in staat is om profvoetbal te spelen. "Er waren veel speculaties rondom mijn persoon, maar ik heb in februari de beslissing al gemaakt."

"Ik denk niet dat ik nog kan voetballen, simpelweg omdat mijn knie het niet meer aan kan", vervolgt de 33-jarige middenvelder. "Ik kan niet meer waardevol zijn voor mijn team, vandaar dat ik heb besloten om te stoppen met voetbal."

"Ik kan in elk geval met opgeheven hoofd afscheid nemen", zegt de PSV'er. "Ik heb nergens spijt van in mijn carrière. Ik heb er volop van genoten en zelfs meer gekregen dan ik aanvankelijk had verwacht. Ik heb me afgevraagd of ik zou moeten huilen bij dit moment, maar een dergelijk gevoel heb ik niet."

Park had al bedankt voor de nationale ploeg van Zuid-Korea, ondanks aandringen van bondscoach Myung-Bo Hong. Derhalve komt Park deze zomer niet uit op het WK in Brazilië.

De middenvelder werd het afgelopen seizoen door PSV gehuurd van Queens Park Rangers, waar hij nog een contract had tot de zomer van 2015. Deze verbintenis is met wederzijds goedvinden ontbonden. De carrière van Park bracht hem onder meer langs PSV, Manchester United en Queens Park Rangers. Met United won hij in 2008 de Champions League.

Van der Wiel: "Het ging echt niet"

Gregory van der Wiel was voor velen een verrassende afwezige in de voorlopige WK-selectie. De rechtsback had echter zelf een streep gezet door het WK.

"Ik heb de bondscoach gebeld en gezegd dat het echt niet ging", zegt Van der Wiel (26) tegen het Algemeen Dagblad. "Ik sukkel te lang met mijn knie. Irritatie aan de pees in de punt van mijn knieschijf. Ik speel het hele jaar al met pijnstillers. Ik vind het bijzonder jammer dat ik maar zo kort heb mogen samenwerken met Van Gaal, die me een kans had gegeven."

"Ik heb gebeld en ook hij vond het spijtig dat het niet ging. Brazilië zou me werkelijk prachtig hebben geleken, maar als je voor je land speelt moet je topfit zijn", aldus de 37-voudig international. Van der Wiel kon bij Paris Saint-Germain tussen wedstrijden en trainingen rust pakken. "Maar bij Oranje logischerwijs natuurlijk niet."

"Eigenlijk kan ik nu gewoon niet voluit trainen. Dus heb ik in samenspraak met de doktoren en de coach de beslissing genomen om niet mee te gaan. Een beslissing die ik met mijn verstand heb genomen en niet met mijn hart", vertelt Van der Wiel, tijdens het WK 2010 en EK 2012 basisspeler in het Nederlands elftal.

Van der Wiel speelde dit seizoen niet pijnvrij. "Injecties in been, rug, knie. Dat was geen pretje. Maar ik wilde zo graag, eerst de kwartfinale van de Champions League tegen Chelsea en daarna naar het WK. Misschien ben ik daarna weer te snel begonnen. Dokter Edwin Goedhart van het Nederlands elftal zei ook terecht: je gezondheid staat voorop. Anders wordt de blessure straks chronisch. Daar moet ik voor oppassen", besluit de ex-Ajacied.

'Roofkunst in Rijksmuseum en Het Loo'

In Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en drie andere musea is kunst ontdekt die waarschijnlijk door de nazi's van een joodse familie is geroofd. Het gaat om in totaal vijftien delen van een kostbaar porseleinen Meissen-servies, schrijft De Telegraaf woensdag.

Het servies zou van de joodse familie Gutmann zijn geweest en in april 1934 onder dwang van de nazi's zijn geveild. De afgelopen weken ontdekte het Amsterdamse onderzoeksbureau Artiaz volgens de krant dat het gestolen porselein uiteindelijk onder meer bij Paleis Het Loo en het Rijksmuseum is beland.

De Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum zegt in de krant onmiddellijk een onderzoek in te stellen. Aan de hand van oude veilingdocumenten ging Artiaz na waar de roofkunst is beland. Het Berlijnse bureau Facts and Files, dat de zaak voor de familie Gutmann onderzoekt, bevestigt in de krant dat de vijftien sauskommen en borden nog als gezocht te boek staan. Het bureau verwacht dat de familie opdracht geeft de stukken terug te vragen.

Bij een eerder onderzoek van de commissie-Ekkart naar roofkunst in Nederlandse musea kwam het servies niet aan het licht. De stukken maken deel uit van een 435-delig servies dat stadhouder Willem V rond 1774 cadeau kreeg van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Tijdens zijn ballingschap in Engeland verkocht hij het servies met Nederlandse stads- en dorpsgezichten.

Uiteindelijk werden 26 delen gekocht door Herbert Gutmann, zoon van bankier Eugen Gutmann, die de Dresdner Bank had opgericht. Deze bank werd eind 2009 overgenomen door de Commerzbank.

FBI: honderden meldingen over pedoleraar

De FBI heeft honderden meldingen ontvangen over een Amerikaanse leerkracht die zeker negentig jongens seksueel heeft misbruikt. Het misbruik werd bekend nadat de werkster van William Vahey een usb-stick had gevonden waarop foto's van het misbruik stonden en deze aan de directrice van een school had gegeven. Vahey pleegde niet veel later, op 64-jarige leeftijd, zelfmoord.

Vahey werkte op vier verschillende continenten voor meer dan tien scholen. Hij gaf vooral les op internationale scholen aan de kinderen van diplomaten, rijke Amerikanen en de lokale elite. Zijn slachtoffers, veelal tussen de 12 en 14 jaar, wisten niet eens dat ze waren misbruikt. Vahey gaf de jongens tijdens schoolreisjes koekjes voordat ze naar bed gingen, waar hij een slaapmiddel in had gestopt. Terwijl de kinderen bewusteloos waren, misbruikte Vahey ze en maakte hij foto's.

In maart stal Vahey's werkster in Nicaragua een usb-stick. Ze speelde deze door aan de Amerikaanse directrice van de school waar Vahey lesgaf. Toen de directrice Vahey confronteerde, gaf hij het misbruik toe, aldus de FBI. "Ik ben mishandeld als kind, daarom doe ik dit. Ik doe dit mijn hele leven al", zei hij tegen haar.

Directrice Gloria Doll lichtte de volgende dag de Amerikaanse ambassade in. De ambassade deed aangifte bij de politie, maar Vahey was het land al ontvlucht. Terug in de Verenigde Staten huurde hij een kamer in een hotel, waar hij zich in de borst stak. In een briefje bood hij zijn familie zijn excuses aan.

De meldingen die de FBI heeft ontvangen zijn niet alleen van potentiële slachtoffers, maar ook van mensen die mogelijk meer informatie over de zaak hebben. De FBI hoopt dat zoveel mogelijk mensen contact opnemen.

'Lubbers wilde vervolging voorkomen'

Oud-premier Ruud Lubbers heeft brieven gestuurd naar de hoogste baas van het Openbaar Ministerie en de voorzitter van de commissie-stiekem om te voorkomen dat hij zou worden vervolgd voor uitspraken over kernwapens op vliegbasis Volkel. Dat concludeert RTL Nieuws uit documenten die het in handen kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Lubbers bevestigde vorig jaar op National Geographic dat er Amerikaanse kernwapens liggen op de vliegbasis in het Noord-Brabantse Volkel. Dit was al jaren een publiek geheim en was bevestigd door documenten die via Wikileaks uitlekten, maar officieel geldt het nog als staatsgeheim.

Justitie kondigde dan ook een verkennend feitenonderzoek aan. Tot een strafrechtelijk onderzoek kwam het echter niet. Om te kunnen vaststellen of inderdaad staatsgeheimen waren onthuld moest eerst worden gecontroleerd of de uitspraken van Lubbers kloppen. De regering weigerde 'op basis van bondgenootschappelijke afspraken' echter bevestiging te geven. Hierdoor waren er geen aanknopingspunten voor verder onderzoek, luidde de verklaring van justitie in oktober.

Nu blijkt dat Lubbers in augustus een brief heeft gestuurd naar de voorzitter van de commissie-stiekem, Halbe Zijlstra (VVD). Daarin zou Lubbers hebben aangegeven wat hij wel en niet heeft gezegd. In de commissie-stiekem wordt geheime informatie over het werk van inlichtingendiensten gedeeld onder fractievoorzitters. De leider van de grootste fractie is de voorzitter van deze commissie. Lubbers zou ook twee brieven hebben gestuurd naar de voorzitter van het College van procureurs-generaal, Herman Bolhaar.

Wat er in die brieven staat is niet openbaar gemaakt. Bronnen binnen het OM geven volgens RTL Nieuws aan dat Lubbers met de brieven probeerde te voorkomen dat hij zou worden vervolgd. Bolhaar zou hierover hebben overlegd met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). RTL Nieuws overweegt naar de rechter te stappen om zekerheid te krijgen over wat in de brieven stond.

Dekker behandelt klachten examenkandidaten

Eindexamenkandidaten die met een klacht naar de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) bellen, lopen woensdag de kans staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) aan de lijn te krijgen. Dekker bezoekt op de derde dag van de examens de klachtenlijn en behandelt daarbij een aantal telefonische klachten van eindexamenkandidaten.

Dekker zal vooral klachten moeten behandelen van havisten die woensdag wiskunde op het programma hebben staan. Vwo'ers hebben 's ochtends kunst en krijgen 's middags biologie voor de kiezen. De meeste vmbo'ers trappen woensdag hun eindexamenperiode af met Nederlands.

Maandag begonnen de eerste van ruim 198 duizend middelbare scholieren aan hun eindexamen. Tot en met dinsdagavond waren al zo'n twintigduizend klachten binnengekomen. Vooralsnog zijn over het vwo-examen Nederlands met bijna achtduizend klachten de meeste bezwaren binnengekomen.

Oscarwinnaar Malik Bendjelloul overleden

De Oscarwinnende Zweedse filmmaker Malik Bendjelloul is dinsdag op 36-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Zweedse politie bekendgemaakt.

Bendjelloul maakte de documentaire Searching for Sugar Man over de muzikant Sixto Diaz Rodriguez, waarvoor hij in 2013 een Oscar kreeg.

De doodsoorzaak van Bendjelloul is nog niet bekend. Volgens de politie is er geen misdrijf in het spel.

Oscarwinnaar Malik Bendjelloul overleden
Oscarwinnaar Malik Bendjelloul overleden (Foto: ANP)

Justin Bieber pakt 'fotografe' aan

Justin Bieber heeft een vrouw aangepakt van wie hij dacht dat ze foto's van hem had genomen. Dat zegt de vrouw in kwestie tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Ze zag hoe de Canadese zanger op een minigolfbaan In Los Angeles ruzie kreeg met enkele andere bezoekers. Bieber meende te zien hoe zij haar mobieltje wilde pakken om het akkefietje vast te leggen, en eiste dat zij hem liet zien dat ze geen foto's had genomen.

De vrouw weigerde echter, waarna Bieber na een kort handgemeen de telefoon uit haar tas griste. Toen bleek dat de telefoon was beveiligd, en eiste Bieber dat de vrouw hem ontgrendelde. Zij liet Bieber zien dat ze geen foto's van hem had genomen, en vertelde dat zij en haar dochter alleen maar even gedag wilden komen zeggen. Daar was de 20-jarige Canadees niet van gediend.

"Je zet jezelf enorm voor schut waar je dochter bij is", tierde de zanger. "Ga alsjeblieft weg." Daarna moest de dochter huilen. De vrouw heeft inmiddels aangifte gedaan en de politie is ingeschakeld.

Bieber is de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws. Zo heeft hij op camera eieren tegen het huis van zijn buurman in Los Angeles gegooid, en lopen er meerdere rechtszaken tegen de zanger. Hij zou in Miami Beach met een slok op achter het stuur zijn gekropen en in Toronto een limousinechauffeur hebben geslagen.

Soa-test niet meer gratis voor hoerenlopers

Hoerenlopers en mensen met wisselende seksuele contacten kunnen straks geen gratis soa-test meer halen bij de GGD. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) besloten, schrijft het AD. Zijn eigen partij vindt volgens de krant dat de test gratis toegankelijk moet blijven.

Om verspreiding van geslachtsziekten te voorkomen konden mensen die regelmatig wisselende seksuele contacten hebben zich gratis laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Vorig jaar maakten 120 duizend mensen gebruik van zo'n kosteloze test.

Volgens Van Rijn worden bij mensen die een prostituee bezoeken en mensen met wisselende seksuele contacten echter maar weinig geslachtsziekten geconstateerd. Daarom blijft de test alleen nog gratis voor groepen die wel meer risico lopen. Dat zijn homoseksuelen en mensen die seks hebben met personen uit landen waar veel hiv voorkomt.

PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert stelt in de krant dat Van Rijn zo drempels opwerpt voor bepaalde groepen om zich te laten testen. Het afnemen van tests moet volgens haar juist laagdrempelig zijn. "Anders werkt preventie helemaal niet", zegt zij in de krant.

De VVD steunt Van Rijn volgens het AD. "Wij willen zinnig en zuinig met zorg omgaan", zegt VVD-Kamerlid Tamara van Ark. Het is volgens haar logisch dat mensen met wisselende seksuele contacten zelf de consequenties dragen en hun soa-test betalen.

Voorheen moesten GGD's jongeren onder de 25 die positief testten op chlamydia standaard preventief testen op andere geslachtsziekten, maar die verplichting verdwijnt ook.

Nieuwe trailer voor 22 Jump Street

"Doe hetzelfde, dan is iedereen blij." De nieuwe trailer voor 22 Jump Street, niet geheel verrassend het vervolg op 21 Jump Street, maakt duidelijk hoe de zaken ervoor staan.

In dit vervolg gaan Jonah Hill en Channing Tatum opnieuw undercover, deze keer op een universiteit in plaats van een school. De nieuwe trailer laat zien dat de film verder dezelfde lijn wil volgen als zijn voorganger.

22 Jump Street is te zien vanaf 5 juni.

Roberto Orci regisseert Star Trek 3

Roberto Orci, schrijver van een reeks Hollywood-blockbusters en tv-series, gaat waarschijnlijk zijn regiedebuut maken met de derde (nieuwe) Star Trek-film. Dat meldt de Hollywood Reporter. Orci voert momenteel gesprekken over de klus.

De positie van regisseur voor de volgende Star Trek-film kwam vrij toen J.J. Abrams, die de vorige twee films regisseerde, de franchise verliet om Star Wars: Episode VII te filmen. Orci is vooral bekend als schrijver en producer, en heeft samen met zijn ex-schrijfpartner Alex Kurtzman scenario's geschreven voor veel bekende titels, waaronder twee Transformers-films, de derde Mission: Impossible, Cowboys & Aliens, The Amazing Spider-Man 2 en de vorige twee Star Trek-films. Daarnaast is hij als schrijver en producer betrokken bij tv-series als Fringe en Sleepy Hollow.

Het is wat ongebruikelijk voor een schrijver om zijn regiedebuut te maken met een film die zo groot is. Orci is echter ervaren als producer voor veel van dezelfde titels als waarvoor hij schreef en Abrams blijft aan boord als producer van Star Trek 3.

Spoedzitting WHO om dodelijk longvirus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dinsdag in Genève in een spoedzitting bijeengekomen om te overleggen over het stijgend aantal gevallen van het dodelijke MERS-virus. Dit Middle East Respiratory Syndrome vormt volgens de WHO een 'internationaal zorgwekkende bedreiging op de gezondheid'.

Eerder werd op dinsdag een tweede besmetting met het MERS-virus geconstateerd in de Verenigde Staten. Bij twee ziekenhuismedewerkers die aan deze MERS-besmetting zijn blootgesteld, werden daarop griepverschijnselen geconstateerd. Dit voedt de onzekerheid over het mysterieuze longvirus.

'Wanbetaler is grootste winstbedreiging'

Een derde van de Nederlandse ondernemers denkt dat het niet kunnen innen van openstaande facturen dit jaar de grootste bedreiging vormt voor de winstgevendheid van hun bedrijf. Dat is hoger dan het gemiddelde in West-Europa (29,6 procent).

Dat concludeert Atradius, Nederlands grootste kredietverzekeraar, woensdag in een jaarlijks onderzoek naar betaalgedrag van het Europese bedrijfsleven. Volgens de onderzoekers wordt in Nederland gemiddeld 32,7 procent van de facturen te laat voldaan. In West-Europa ligt dit percentage aanzienlijk hoger: 37,6 procent.

Bedrijven in Turkije, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië worden het meest geplaagd door wanbetalers. Ondernemers in Denemarken, Zweden en Oostenrijk hebben hier het minst last van. Ook het bedrijfsleven in Griekenland heeft het innen van facturen volgens de onderzoekers "verrassend goed" onder controle.

Geldgebrek is de belangrijkste oorzaak voor de wanbetalingen van afnemers. Volgens Atradius is het aantal ondernemers in de eurozone dat zijn rekeningen niet meer kan betalen verdubbeld vergeleken met voor de crisis in 2008. Meer dan de helft (gemiddeld 55 procent) van onbetaalde facturen is oninbaar indien deze niet binnen 90 dagen zijn betaald, stellen de onderzoekers.

Atradius hield het onderzoek onder bijna 3000 ondernemers in 14 West-Europese landen.

'Wanbetaler grootste bedreiging voor winst'
'Wanbetaler is grootste winstbedreiging' (Foto: ANP)

Veel doden bij mijnramp Turkije

In Soma in het westen van Turkije heeft een ontploffing van een generator een ramp veroorzaakt met tientallen of mogelijk zelfs meer dan 150 doden. Zeker tweehonderd mijnwerkers kwamen na de explosie dinsdag vast te zitten. Verschillende instanties noemen evenwel verschillende aantallen slachtoffers.

Volgens burgemeester Cengiz Ergün zijn zeker 157 mijnwerkers omgekomen. De Turkse rampenbestrijding AFAD spreekt van 70 doden. Het dodental zal vermoedelijk nog verder oplopen.

Volgens de Turkse minister van Energie Taner Yildiz waren er op het moment van de explosie nog 787 mijnwerkers in de kolenmijn in de westelijke provincie Manisa. Volgens Yildiz zijn er 76 mensen gewond geraakt.

De burgemeester zei eerder ook dat tientallen mijnwerkers gewond zijn geraakt. Hij baseerde zich op medewerkers van hulpdiensten in de mijn. Hij liet weten dat in de kolenmijn een instorting is geweest.

Reddingswerkers zijn nog in de weer om mijnwerkers te bevrijden. Vuur dat ontstond na de explosie is volgens de autoriteiten gedoofd.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gaat woensdag naar de plek van ramp. President Abdullah Gül drong aan op een grotere mobilisatie voor de reddingsoperatie.

Dodental mijnramp Turkije stijgt sterk
Veel doden bij mijnramp Turkije (Foto: ANP)

Nieuwe Rockstar-game komt maart 2015

Grand Theft Auto 5 is erg goed voor de cijfers van uitgever Take-Two, en in de afgelopen financiele meeting is er bevestigd dat ontwikkelaar Rockstar bezig is voor een game die eind maart 2015 uit gaat komen.

Grand Theft Auto 5 heeft 33 miljoen exemplaren verkocht en heeft daarmee 1 miljard dollar opgehaald. GTA Online heeft zo'n 7 miljoen user-generated content. Volgens de uitgever is het Rockstar-team bezig met een game voor current-gen, waarmee PlayStation 4, Xbox One en pc worden bedoeld. Het spel is nu gepland voor maart 2015.

Wat cijfertjes waarmee rondgestrooid werd over de andere games van Take Two:

  • Borderlands 2 heeft 9 miljoen exemplaren verkocht
  • Civilization V heeft 5 miljoen exemplaren verkocht
  • BioShock Infinite heeft miljoen 6 exemplaren verkocht

Andere 2K-games die uit gaan komen:

  • NBA 2K15: 7 oktober 2014 voor  Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc
  • Borderlands: The Pre-Sequel: herfst 2014 voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc
  • Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth: hersft 2014 voor Windows, Mac en Linux
  • Evolve: hersft 2014 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One
  • WWE 2K15: eerste helft 2015 voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4

Op welke Rockstar-game hoop jij?

Grand Theft Auto V

'Frankrijk en Italië aan begrotingsnorm houden'

Het kabinet gaat erop toezien dat Frankrijk en Italië zich aan de Europese begrotingsregels houden. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) gezegd. De premier zei er belang aan te hechten dat alle landen in de Europese Unie hun overheidsfinanciën op orde krijgen.

"Wanneer je je als land niet aan de begrotingsregels houdt, kom je uiteindelijk in de problemen", zei Rutte dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje. Hij zei de vinger aan de pols te zullen houden, maar voegde er nadrukkelijk aan toe dat eerst Europa zelf aan bod is. "De individuele eurocommissaris moet zich hierover uitspreken."

Aanleiding zijn uitspraken van de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schultz. Die liet vorige week weten dat hij Frankrijk en Italië extra tijd zou geven om hun overheidsfinanciën op orde te brengen als hij na de Europese verkiezingen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie zou worden. D66-voorman Alexander Pechtold wilde daarop van de premier weten of Nederland de andere landen aan de begrotingsregels houdt.

De Europese Unie schrijft voor dat het begrotingstekort van lidstaten in principe niet boven de drie procent mag uitkomen. Frankrijk kampt al jaren met een tekort dat boven de drie procent ligt. Het land heeft twee jaar extra gekregen van de Europese Commissie om de begroting op orde te krijgen. Italië voldoet formeel weer sinds vorig jaar weer aan de norm. Nederland kreeg eerder een jaar uitstel.

Watch Dogs weet het weer

Ubisoft heeft eindelijk bekendgemaakt in welke resolutie en frames per seconde Watch Dogs runs op PlayStation 4 en Xbox One gaat draaien. Ook is er een handig schema online gekomen waarin we alle verschillende versies van de game zien.

De PlayStation 4-versie draait in 900p, die van Xbox One in 792p. Beide gaan voor 30fps. "Resolutie is een nummer, net als framerate een nummer is", aldus creative director Jonathan Morin. "Al die nummers zijn geldige aspecten van het maken van games, maar je maakt keuzes over de ervaring die je wilt leveren. In ons geval is dynamiek alles. Verkenning en expressie zijn alles. Je wil een stabiele framerate, maar je wil ook dynamiek hebben in de kern van de ervaring. Hetzelfde geldt voor resolutie."

"Mensen hebben de neiging om te kijken naar corridor-shooters, bijvoorbeeld, waar er een gang is en alle effecten staan en het ziet er ongelooflijk uit. Ze vergeten dat als je diezelfde effecten toepast op een open stad met mensen, potentiële auto-ongevallen en andere spelers die in de multiplayer komen opdagen zonder waarschuwing, dus veel dynamische elementen die gebeuren in elk frame. Dus het wordt vergroot in de kosten."

Watch Dogs komt 27 mei uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. Wii U komt later dit jaar. Weet je nog niet welke versie je wil hebben, dan is onderstaande lijst misschien een hulpmiddel.

Watch Dogs-versies

Grid Autosport gaat touren

Codemasters heeft in een nieuwe video de Touring Car discipline onthuld, een van de vijf racestijlen in de racewereld die ook in de game GRID Autosport zit.

In de video zien we hoe deze competitieve stijl van racen wordt ervaren in GRID Autosport. De trailer bevat ook Touring Car coureurs die uitleggen wat de spelers nodig hebben om te slagen in deze discipline, met 2013 BTCC kampioen Andrew Jordan van Pirtek Racing, Team Dynamics 'Matt Neal en achtvoudig kampioen Touring Car Fabrizio Giovanardi.

GRID Autosport komt 27 juni uit op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Soedanese riskeert doodstraf om geloofskeuze

Een 27-jarige vrouw uit Soedan kan de doodstraf krijgen omdat ze de islam heeft verruild voor het christendom. Een rechtbank heeft de vrouw tot donderdag de tijd gegeven om weer terug te keren tot de islam.

Miriam Yahya Ibrahim wordt beschuldigd van afvalligheid en overspeligheid. Ze bekeerde zich tot het christendom en trad in het huwelijk met een christelijke man. Dat is voor moslima's in Soedan verboden en maakt de huwelijksovereenkomst ongeldig.

Mensenrechtenorganisaties hebben hun afschuw over de zaak uitgesproken en roepen de islamitische regering van het Afrikaanse land op de vrijheid van godsdienst te respecteren.

Ik kan weer lachen

De praktijk van tandarts Wermenbol was er een zoals vele. Een praktijk aan huis. Als je binnenkwam, moest je via de trap naar de eerste verdieping. Je kon ruiken dat ze 's avonds gebakken aardappels met boontjes en een schnitzel aten. Boven was een slaapkamer omgebouwd tot praktijkruimte. Een kleiner kamertje diende als wachtruimte. In het midden stond een salontafel met daarop een mandje overrijpe tijdschriften. In een kringetje rond de tafel, met hun rug tegen de muur, stonden stoelen die ogenschijnlijk weinig gemeen hadden: twee totaal verschillende fauteuils, elk onderdeel van een voormalig bankstel, een aantal keukenstoeltjes en een enkel houten bureaustoeltje. De kruiswoordpuzzels in de tijdschriften waren volledig ingevuld. Met een pen. Eveneens met pen waren enkele tanden van een lachende jongen aan de muur, met een appel in zijn hand, zwart gemaakt.

Politie verstoort clipopnamen Thomas Berge

De opnamen van Thomas Berges nieuwe videoclip hebben dinsdag twee uur stilgelegen na ingrijpen van de politie. "Nieuwe clip aan het schieten, worden we opgepakt door de politie!", twitterde de zanger.

Voor de muziekvideo werd er rondgereden met een oude Amerikaanse wagen. "We werden aangehouden omdat er te veel mensen in de auto zaten", licht de manager van Berge toe aan RTL Boulevard. "Later bleek dat het kenteken niet klopt en dat de wagen niet eens de weg op mag."

De politie zorgde ervoor dat Berge het juiste kenteken kreeg. Daarna konden de opnamen worden hervat.

Langer voorarrest bij geweld tegen hulpverleners

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het voorstel om het voorarrest in snelrechtzaken te verruimen. Met de maatregel wil minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) onder meer uitgaansgeweld en geweld tegen hulpverleners tegengaan.

Verdachten kunnen voortaan maximaal zeventien dagen worden vastgehouden. Op dit moment komen ze na drie dagen vrij, tenzij binnen die tijd supersnelrecht kan worden toegepast.

Voorwaarde voor het verruimde voorarrest is dat het gaat om zaken die relatief snel en eenvoudig kunnen worden afgerond. Ook wordt het mogelijk om degenen die voor het eerst over de schreef gaan sneller vast te houden dan nu het geval is.

Het ministerie spreekt van zaken die kunnen leiden tot 'grote maatschappelijke onrust, risicovolle situaties en verontwaardiging'. Mede om die reden is het volgens Opstelten noodzakelijk om met snelle vervolging en berechting duidelijk te maken dat dergelijk gedrag onaanvaardbaar is.

In de senaat stemden onder meer D66, GroenLinks, de SP en 50Plus tegen. In de Tweede Kamer keerde vorig jaar juni alleen D66 zich tegen het voorstel. Het plan van Opstelten werd in 2011 al aangenomen door het kabinet, dat toen nog werd gevormd door VVD en CDA.

De Nederlandse Orde van Advocaten leverde felle kritiek op de maatregel en denkt dat de maatregel geen stand houdt bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.

James Franco ziet geen heil in Spring Breakers 2

James Franco heeft weinig vertrouwen in een vervolg op de succesvolle film Spring Breakers zonder regisseur Harmony Korine. "Dat geklets over Spring Breakers 2, ze gaan 'm maken zonder Harmony's toestemming. Dat klinkt vet nep", schrijft de acteur op Instagram. In het bijbehorende filmpje is hij te zien als zijn personage, drugsdealer Alien.

De bebaarde junk met dreadlocks ligt op bed, lusteloos kauwend op een rijstwafel. "Alien is een beetje ziek omdat hij te veel hasj heeft gerookt", klinkt een moederlijke vrouwenstem. "Hij heeft last van zijn buikje."

Eerder deze maand werd bekend dat de producenten van de eerste Spring Breakers uit 2012 een vervolg gaan maken. Dat Spring Breakers: The Second Coming zonder Franco zou worden gedraaid is niet verwonderlijk, gezien het lot van zijn personage aan het eind van de eerste film.

Voor het vervolg is de Zweed Jonus Akerlund verantwoordelijk voor de regie. De film wordt volgens de producenten geen direct vervolg op Spring Breakers. Wel zitten er verwijzingen in naar de personages.

'Corruptie is niet het einde van Expo 2015'

De wereldtentoonstelling in Milaan gaat in 2015 gewoon door. Dat heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi dinsdag beloofd. De expo wordt geplaagd door een corruptieschandaal.

De Italiaanse justitie doet onderzoek naar tegenslagen bij grote bouwprojecten in de regio Lombardije. Onderdeel van dat onderzoek zijn bouwcontracten voor de wereldtentoonstelling met een waarde van in totaal 180 miljoen euro. Vorige week vaardigde het openbaar ministerie zeven arrestatiebevelen uit. Onder de verdachten is de bouwcoördinator van de wereldtentoontstelling. Tevens worden twee politici verdacht, die ook al betrokken waren bij een enorme corruptiezaak in de jaren negentig.

"Ik geef toe dat ik een wanhopig gevoel krijg als ik beelden zie van een hand die een envelop uit een jaszak trekt, en dezelfde namen zie opduiken uit een verleden dat verwerkt en opgeborgen had moeten zijn", zei Renzi na overleg met managers van de expo. "Wie steelt moet gestopt worden. Je stopt het project niet. Je stopt de dieven."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.