Taliban beginnen lenteoffensief in Afghanistan

Bij het jaarlijkse lenteoffensief van de Taliban in Afghanistan zijn tot nu toe elf doden gevallen. Gewapende lieden bestormden een regeringsgebouw en een controlepost en schoten hierbij elf politieagenten dood. Ook werden raketten afgeschoten op het internationale vliegveld van Kabul en de NAVO-basis bij Bagram.

De raketten richtten slechts lichte schade aan. De jaarlijkse reeks aanvallen komt op een gevoelig moment voor de Afghaanse regering. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is net voorbij en de definitieve uitslagen hiervan worden naar verwachting woensdag bekendgemaakt, waarna een tweede ronde kan worden georganiseerd. De terreuraanvallen moeten de Afghaanse bevolking angst inboezemen en de centrale regering in diskrediet brengen. Internationale troepen treffen voorbereidingen om zich eind dit jaar terug te trekken.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid eiste de verantwoordelijkheid voor de aanvallen op. Bij de stad Ghazni werden drie mensen gedood en raakten acht personen gewond bij een aanval van motorrijders. De verantwoordelijkheid voor deze aanslag is nog niet opgeëist. Verwacht wordt dat het dodental nog zal oplopen.