FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 mei 2014

Frankrijk wil Syrië voor Strafhof

Frankrijk wil dat het Internationaal Strafhof (ICC) een onderzoek begint naar mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de burgeroorlog in Syrië. Het heeft daartoe maandag een resolutie laten rondgaan bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, hoewel de kans groot is dat Rusland hierover zijn veto uitspreekt.

De Franse ontwerpresolutie veroordeelt de 'wijdverbreide schending' van mensenrechten en het internationale humanitaire recht door de Syrische autoriteiten en regeringsgezinde strijders, maar ook misdragingen en schendingen door gewapende groepen opstandelingen. De resolutie neemt nota van rapporten van een door de Mensenrechtenraad van de VN benoemde onafhankelijke commissie, die heeft vastgesteld dat troepen of aanhangers van de regering in de afgelopen anderhalf jaar ten minste acht massamoorden hebben begaan en de opstandelingen een. De commissie heeft ook een lijst van verdachten samengesteld, die tot nog toe door Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay geheim is gehouden. Ook Pillay heeft er meermalen op aangedrongen dat het ICC een onderzoek instelt in Syrië.

Syrië is niet tot het ICC toegetreden. Daardoor kan alleen de Veiligheidsraad besluiten het dossier over te dragen aan het Strafhof, zoals in het verleden ook is gebeurd met zaken in Darfur en Libië. Syrië heeft echter in Rusland een belangrijke bondgenoot in de Veiligheidsraad, die besluiten met een veto kan blokkeren. De Franse resolutie wordt waarschijnlijk pas volgende week in stemming gebracht.

Mishandelingszaak Justin Bieber eind mei verder

De volgende hoorzitting in de mishandelingszaak tegen Justin Bieber vindt op 26 mei plaats. Dat is maandag bepaald in een rechtbank in Toronto. De advocaat van de 20-jarige zanger meldde zich daar voor een korte ontmoeting met de rechter. Bieber was niet van de partij, meldt de Canadese persdienst The Canadian Press.

De advocaat van de Candese zanger liet eerder al weten dat Bieber zich pas laat zien als een daadwerkelijke rechtszaak begint. Dat gebeurt op zijn vroegst in het najaar. Hij wordt ervan verdacht eind vorig jaar klappen te hebben uitgedeeld aan een limousinechauffeur, omdat die weigerde de volumeknop open te draaien.

Bieber, die het ook in de Verenigde Staten aan de stok heeft met justitie, meldde zich eind januari bij de politie in de Canadese stad. Daarna werd hij gearresteerd en kort daarop weer vrijgelaten.

8700 klachten na eerste examendag

Op de eerste dag van de eindexamens zijn zo'n 8700 klachten binnengekomen. Dat zijn er een stuk minder dan vorig jaar, toen de teller na een dag al op meer dan twintigduizend stond. Dat meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Haast traditiegetrouw regende het weer klachten over het vwo-examen Nederlands. De vwo'ers beklaagden zich onder meer over het grote aantal open vragen en de lastige tekst. De havisten hadden het meeste moeite met management & organisatie. Ook over het vak kunst kwamen honderden klachten binnen.

De telefonische klachtenlijn sloot al om 19.00 uur. Via internet liep het aantal klachten gedurende de avond echter gestaag door.

Het LAKS staat voor het 27e jaar klaar om klachten van scholieren in behandeling te nemen. Vorig jaar kwamen zo'n 147 duizend klachten binnen bij de klachtenlijn, zo'n 27 duizend meer dan een jaar eerder. In totaal doen ruim 198 duizend middelbare scholieren examen.

McLaren test dit jaar mogelijk al met Honda

Het Formule 1-team McLaren overweegt om dit jaar al een test uit te voeren met een Honda-motor. Het team uit Woking ziet volgens racedirecteur Eric Boullier een mogelijkheid om in Abu Dhabi tijdens de laatste test van het seizoen de nieuwe krachtbron uit te proberen.

McLaren rijdt momenteel nog met een Mercedes-motor, maar stapt vanaf volgend seizoen over naar Honda. Boullier: "We hebben erover nagedracht. We rijden tot en met Abu Dhabi in ieder geval met de Mercedes en niet met iets anders. We hebben in gedachten om de auto na die race om te bouwen."

Volgens Boullier is dit seizoen, ondanks de moeizame resultaten, geen overgangsjaar. De Britten werken volgens hem voluit om de auto te verbeteren. Ook het ontbreken van een titelsponsor verandert daar niets aan.

Opstelten geeft aanpak homogeweld meer prioriteit

De politie gaat meer prioriteit geven aan homogeweld. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag toegezegd in een gesprek met COC Nederland. De minister wil vooralsnog niet in de wet opnemen dat discriminerend geweld hoger bestraft moet worden.

De prioriteiten voor politie en Openbaar Ministerie worden eens per vier jaar vastgesteld. Op dit moment worden de prioriteiten voor de periode 2015 tot en met 2018 bepaald. Discriminatiebestrijding wordt er in ieder geval een van. De politie wordt er de komende vier jaar door de minister op afgerekend, aldus COC.

COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt in een verklaring van een 'vruchtbaar overleg' met Opstelten. "We hebben vandaag een belangrijke stap vooruit gezet bij de aanpak van geweld tegen LHBT's" aldus Ineke. "We gaan scherp in de gaten houden of het geweld de komende tijd ook echt afneemt, want daar is het ons uiteindelijk om te doen."

Maandagochtend werd bekend dat het aantal gevallen van geweld tegen homoseksuelen en lesbiennes de afgelopen jaren bijna is verdubbeld. Het aantal incidenten steeg van 623 in 2011 naar 1143 in 2012, zo bleek uit een rapport van het Verwey-Jonker Instituut.

Rio Ferdinand moet weg bij Man United

Rio Ferdinand moet na twaalf seizoenen vertrekken bij Manchester United. De 35-jarige verdediger krijgt geen nieuw contract aangeboden, melden Engelse media. Ferdinand werd in 2002 overgenomen van Leeds United en speelde meer dan driehonderd competitiewedstrijden voor de Red Devils.

Ferdinand zou het nieuws zondag meteen na de laatste competitiewedstrijd tegen Southampton in de kleedkamer te horen hebben gekregen. De 81-voudig Engels international heeft een moeizaam seizoen achter de rug. Manchester eindigde slechts als zevende in de Premier League en kreeg een storm van kritiek over zich heen.

Zijn vertrek bij United betekent niet dat Ferdinand een punt zet achter zijn carrière. Er zouden clubs uit China, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten belangstelling hebben.

'Chelsea en Atlético eens over Diego Costa'

Diego Costa verruilt Atlético Madrid na dit seizoen voor Chelsea. De clubs hebben een akkoord bereikt over een transfersom van circa veertig miljoen euro, meldt Sky Sports maandag. De 25-jarige spits maakte dit seizoen maar liefst 27 goals in 33 wedstrijden. Hij had bij Atlético nog een contract tot medio 2018.

Costa is met Atlético bezig aan een geweldig seizoen. Hij bereikte met zijn club de finale van de Champions League door in de halve eindstrijd uitgerekend Chelsea te verslaan. Bovendien strijdt de Madrileense ploeg zaterdag met FC Barcelona om de Spaanse titel.

Beloning gouden tip Panama verhoogd

De beloning voor de gouden tip die leidt tot de vondst van de verdwenen Kris Kremers en Lisanne Froon in Panama is verhoogd tot 40 duizend dollar. Dat maakte een woordvoerder van de familie maandag in Boquete bekend, meldt hulpdienst Sinaproc.

Eerder werd het bedrag voor de gouden tip al opgehoogd van 2500 duizend naar 30 duizend dollar. De familie opende een bankrekeningnummer. Zij hopen door middel van giften aandacht te kunnen blijven vragen voor de zaak.

De ouders van Lisanne, Diny en Peter Froon, vertrokken onlangs naar Panama omdat er nieuwe aanwijzingen in de vermissingszaak zouden zijn. Daarvan lijkt vooralsnog echter geen sprake. "Wij wilden heel graag voelen waar onze dochter en Kris hebben gelopen", vertelden zij maandag op een bijeenkomst in Boquete.

Sinds 1 april is er geen spoor van de vrouwen die rond Boquete wilden gaan wandelen. Een grootschalige zoektocht, waarbij reddingsteams, honden en helikopters werden ingezet, leverde niets op. De Panamese politie heeft de zaak inmiddels op zich genomen. De Nederlandse politie en private onderzoekers ondersteunen hen.

Een woordvoerder van de familie in Nederland kan het bericht overigens nog niet bevestigen.

Drugskoeriers harder aangepakt op Curaçao

Drugskoeriers die op de luchthaven van Curaçao worden betrapt, worden voortaan altijd aangehouden en vastgezet. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag. Tot nu toe mochten koeriers die voor het eerst in aanraking met justitie kwamen en minder dan 2500 gram drugs op zak hadden met een dagvaarding direct weer gaan.

De aanscherping van het beleid van justitie op Curaçao moet gezien worden als voortvloeisel van het algemene beleid van het OM om veel voorkomende vormen van criminaliteit harder aan te pakken. Sinds kort worden er bijvoorbeeld voor roofovervallen hogere straffen geëist en wordt ook koperdiefstal harder aangepakt.

Brandloyalty rekent op komst Sven Kramer

Sven Kramer rijdt volgend seizoen waarschijnlijk voor Brandloyalty. De onderhandelingen tussen de 28-jarige schaatser en het team zijn op enkele details na afgerond, laat coach Jac Orie maandag weten aan de NOS. Brandloyalty hoopt de drievoudig olympisch kampioen nog deze week te presenteren.

Kramer reed sinds 2005 voor TVM, dat aan het eind van het afgelopen schaatsseizoen stopte als sponsor. Eind maart maakte de schaatser al bekend een punt te zetten achter zijn jarenlange samenwerking met coach Gerard Kemkers.

"Het pak is nog niet gedrukt", zegt Orie. "Maar je weet hoe het werkt, het zijn kleine dingen." Bij Brandloyalty staan onder anderen Stefan Groothuis, Jan Smeekens en Kjeld Nuis onder contract.

Tweeling met een lichaam en twee gezichten

Een vrouw uit het Australische Sydney heeft een tweeling gekregen met één lichaam en twee gezichten. De meisjes delen een hart, een lichaam, ledematen en een schedel, maar hebben een eigen brein en gezicht. Dat hebben Australische media maandag gemeld.

De meisjes heten Hope en Faith en zijn donderdag geboren. Wereldwijd zijn maar enkele tientallen gevallen bekend van baby's met de aandoening die diprosopus wordt genoemd. Meestal leven de kinderen niet lang.

De ouders van Hope en Faith, Renee Young en Simon Howie, hebben al zeven andere kinderen. Ze wisten voor de geboorte van de aandoening, maar besloten de zwangerschap door te zetten. Ze hopen de tweeling snel mee te kunnen nemen uit het ziekenhuis.


Afrojack een dag programmadirecteur van Radio 538

Afrojack neemt eenmalig de functie van programmadirecteur van Radio 538 op zich. De 26-jarige dj vervangt vrijdag Dave Minneboo en gaat dan over de programmering, muziek en dj's van de zender. "Heel tof dat ik Dave zijn taken mag overnemen voor een dag", reageert Afrojack in een verklaring. "Toen ik hem voor het eerst sprak dacht ik: wat een vette baan heeft hij."

De dj heeft vrijdag onder meer een vergadering met de andere directieleden en een redactievergadering van de Frank & Vrijdagshow van dj Frank Dane. Minneboo geeft de leiding graag voor een dag uit handen. "Hij weet precies wat er speelt op muzikaal gebied. Radio 538 is dus in goede handen. Ik ga lekker genieten van een vrije dag en beetje rondjes rijden in de sportwagen van Afrojack."

Aanleiding voor de kortstondige carrièreswitch is het debuutalbum van de dj. Afrojacks Forget the World verschijnt een dag na zijn werk bij de radiozender.

Burgemeester Meerssen voortijdig weg

Burgemeester van Meerssen Hans Smidt (VVD) stapt volgende maand op. Hij wil het nieuwe gemeentebestuur van de Limburgse gemeente naar eigen zeggen een kans geven om een frisse start te maken. Dat heeft Smidt maandag bekendgemaakt.

Schmidt kwam vorig jaar onder vuur te liggen na een zoenaffaire tijdens carnaval, waardoor een wethouder opstapte en uiteindelijk zelfmoord pleegde. De zaak leverde heftige conflicten op in de gemeenteraad. Schmidt kreeg in oktober zelfs een motie van wantrouwen aan zijn broek, die hij overigens overleefde.

De 59-jarige Schmidt, sinds 2012 waarnemend burgemeester in Meerssen, kreeg veel kritiek over zijn rol in de zaak over wethouder Jo Dejong. Dejong stapte in februari op nadat hij op een carnavalsfeest een vrouwelijke collega tegen haar zin zou hebben gezoend. Ongeveer twee weken later pleegde hij zelfmoord.

De Limburgse commissaris van de koning Theo Bovens heeft het ontslag van Schmidt geaccepteerd. Hij stelt naar verwachting per 10 juni een nieuwe waarnemend burgemeester aan.

Drone-aanval Jemen eist zes levens

Bij een vermoedelijk door de Verenigde Staten uitgevoerde drone-aanval in het zuiden van Jemen zijn maandag zes Al-Qaidastrijders om het leven gekomen. Dat hebben het Jemenitische leger en bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd.

Bij de aanval in de provincie Marib werd een auto geraakt waarin Al-Qaidastrijders zaten. De autoriteiten zijn nu bezig om de identiteit van de strijders te achterhalen.

De VS beschouwen de Jemenitische tak van Al-Qaida als een van de gevaarlijkste ter wereld. Sinds 2002 hebben de VS al meer dan honderd drone-aanvallen uitgevoerd. Daarbij komen echter ook burgers om het leven en dit heeft geleid tot woede bij mensenrechtenorganisaties en de Jemenitische bevolking.

Teeven wint informatie in om kinderpardon

Burgemeesters die kinderen in hun gemeenten hebben van wie zij vinden dat ze onder het kinderpardon vallen, wordt verzocht informatie over hen aan te leveren. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan alle burgemeesters. Aanleiding is de petitie voor een ruimer kinderpardon.

Volgens Teeven hebben de burgemeesters 'kennelijk' informatie over de kinderen die bij het ministerie nog niet bekend zijn. Een woordvoerder benadrukt desgevraagd dat burgemeesters absoluut geen pleidooi kunnen houden voor de kinderen. Het gaat Teeven alleen om de extra informatie. De burgemeesters kunnen tot 20 juni reageren.

Inmiddels steunt meer dan de helft van de burgemeester de petitie voor een ruimer kinderpardon. Maandagavond staat de teller op 237 van alle ruim vierhonderd gemeenten.

De regels voor het kinderpardon worden ondanks de roep om een soepeler beleid niet verruimd, bleek vrijdag al. Wel wordt bekeken of bij een specifieke groep kinderen de verblijfsvergunning alsnog kan worden toegekend als er sprake is van een schrijnende situatie.

Separatisten vragen aansluiting bij Rusland

Pro-Russische separatisten hebben maandag in de oostelijke Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk de onafhankelijkheid uitgeroepen. Donetsk deed zelfs een verzoek aan Rusland om in de Russische Federatie te worden opgenomen. De ontwikkelingen volgden op een haastig georganiseerd referendum zondag waarin een overweldigende meerderheid van de stemmers in Donetsk en Loehansk zich uitsprak voor soevereiniteit.

Het Kremlin heeft nog niet op de onafhankelijkheidsverklaringen gereageerd. Moskou gaf eerder een verklaring uit waarin de Oekraïense regering in Kiev werd opgeroepen met de pro-Russische groepen in het oosten te gaan praten.

De Oekraïense regering en het Westen hebben het referendum van de hand gewezen en menen dat de volksraadpleging in strijd met de wet is. Ze hebben Rusland er bovendien van beschuldigd de onrust in het oosten van Oekraïne op te stoken in een poging na de Krim nog meer gebieden te kunnen annexeren. Rusland ontkent dit echter ten stelligste.

"Deze lachwekkende vertoning, die de terroristen een referendum noemden, heeft geen juridische consequenties, behalve dat de organisatoren strafrechtelijk verantwoordelijk zijn", zei de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben na de inlijving van de Krim reisverboden ingesteld voor en banktegoeden bevroren van mensen uit de omgeving van de Russische president Vladimir Poetin. Zij dreigen ook met economische sancties als Moskou de voor 25 mei geplande presidentsverkiezingen in Oekraïne dwarsboomt. Woordvoerder Vasili Nikitin van de rebellen in Loehansk liet maandag weten dat de regio niet aan de presidentsverkiezingen zal deelnemen.

Het kantoor van de Russische president Poetin heeft er bij de Oekraïense regering op aangedrongen om gesprekken aan te gaan met vertegenwoordigers van de oostelijke regio's van Oekraïne. Daarbij zou bemiddeld moeten worden door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. De voorzichtige houding van Poetin staat in schril contrast met de snelle annexatie van de Krim. Het lijkt er dan ook op dat Poetin hoopt op een oplossing voor wat inmiddels de ernstigste crisis in de betrekkingen tussen Rusland en het Westen sinds de Koude Oorlog is geworden.

"De praktische implementatie van de uitslag van het referendum moet op beschaafde wijze worden uitgevoerd middels een dialoog tussen vertegenwoordigers van Kiev, Donetsk en Loehansk, zonder dat er wordt teruggegrepen op geweld", schreef het kantoor van Poetin in een verklaring.

Eerder zei het Kremlin dat de uitkomst van het referendum moet worden gerespecteerd. Volgens het Russische ministerie van buitenlandse zaken toont het referendum 'op overtuigende wijze de ware stemming onder de burgers' in het oosten van Oekraïne, maar moet de crisis worden opgelost door middel van een dialoog tussen de Oekraïense partijen. Minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov liet weten dat Moskou niets voelt voor een nieuw vierpartijenoverleg van Rusland, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Oekraïne. Hij zei dat pogingen om de crisis op te lossen niet zullen slagen 'zonder de tegenstanders van het regime bij een directe dialoog te betrekken'.

'Ook Moskou kan Rio 2016 vervangen'

Naast Londen zou ook Moskou serieus overwogen worden als alternatieve gaststad voor de Olympische Spelen in 2016. Dat zegt een bron binnen het Internationaal Olympisch Comité tegenover het Russische R-Sport. Er zijn nog altijd grote twijfels of het Braziliaanse Rio de Janeiro wel op tijd klaar is met de voorbereidingen.

Eerder kwam het Britse London Evening Standard al met het bericht dat er in een informeel gesprek gevraagd was of Londen eventueel de Spelen over zou kunnen nemen van Rio. Een woordvoerder van het IOC zei uiteraard dat dit onzin was en dat het gesprek nooit plaats heeft gevonden..

Volgens de bron van R-Sport wordt Moskou nu ook genoemd als mogelijk alternatief, maar is het nog niet zeker of de Russische hoofdstad wel in staat is om de Spelen op korte termijn te organiseren. De voornaamste problemen zouden liggen bij het organiseren van het zeilen, de paardensport en het wielrennen. 

De bron binnen het IOC meldt verder dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat de stadions en faciliteiten in Londen gebruikt kunnen worden. "Ik denk dat de procedure ongeveer als volgt zal gaan: Het IOC wacht het WK voetbal af en kijkt hoe Brazilië dat af weet te handelen en daarna wordt er een beslissing gemaakt over de Spelen. Als er dan nog geen vooruitgang is zou er wel eens voor Londen of eventueel Moskou gekozen kunnen worden", aldus de bron.

Moskou organiseerde in 1980 de Spelen. Destijds werd het evenement vanwege de inval van de Soviets in Afghanistan door 65 landen gemeden. De Russische hoofdstad probeerde later zonder succes de Spelen van 2012 binnen te halen.

Spaanse politica op straat doodgeschoten

Een Spaanse politica in de stad León is maandag op straat doodgeschoten. Dat heeft de Spaanse politie gemeld.

De vrouw, Isabel Carrasco, was het hoofd van de plaatselijke Partido Popular, de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy. De politie heeft een verdachte aangehouden.

De Europese verkiezingscampagnes van de Partido Popular en de Socialistische Partij (PSOE) zijn opgeschort.

Spaanse politica op straat doodgeschoten
Spaanse politica op straat doodgeschoten (Foto: ANP)

Felle gevechten in het oosten van Syrië

Rivaliserende rebellengroepen zijn maandag in Deir el-Zour, in het oosten van Syrië, slaags geraakt. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en activisten wordt er zwaar gevochten.

Activist Abdul-Aziz Sheik bevindt zich in Deir el-Zour. Volgens hem zijn stammenstrijders de strijd aangegaan met de terreurbeweging Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS). Die zijn op hun beurt al twee weken in een felle strijd verwikkeld met de leden van Jabhat al-Nusra, een extremistische beweging die in het verleden samenwerkte met ISIS.

De gevechten tussen de rebellengroepen hebben al aan meer dan 230 mensen het leven gekost. Ruim honderdduizend mensen zijn het geweld ontvlucht.

Vijf oude vliegtuigbommen gevonden op Volkel

Bij graafwerkzaamheden op vliegbasis Volkel zijn afgelopen weekeinde vijf oude vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om twee vijfhonderdponders van Britse makelij en drie duizendponders uit Amerika. Dat zegt een woordvoerder van Defensie maandag.

Op Volkel wordt de hoofdbaan volledig vervangen. Bij bodemonderzoek werden de vijf bommen gevonden en vervolgens opgegraven. Woensdag worden ze onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). In verband met de veiligheid wordt het vliegprogramma woensdag enigszins aangepast. Buiten de vliegbasis is er geen gevaar.

Vliegbasis Volkel werd in het begin van de bezetting als 'Fliegerhorst' aangelegd door de Duitsers. Geallieerden bombardeerden het vliegveld gedurende de oorlogsjaren regelmatig, met name in de zomer van 1944. Een klein deel van de afgeworpen bommen kwam om verschillende redenen niet tot ontploffing.

Maandagmiddag werd bij baggerwerkzaamheden op de Noordzee ook al een bom gevonden. Mogelijk gaat het om een oude mijn.

Nederland is een nieuwe derby rijker

Dankzij de verrichtingen van Sparta Rotterdam is het vaderlandse voetbal een nieuwe klassieker rijker: de streekderby tussen NEC Nijmegen en Achilles'29 uit het nabijgelegen Groesbeek. Door de 1-3 nederlaag zondagmiddag is NEC toegetreden tot de topcompetitie "Jupiler League" waarin Achilles`29 sinds dit seizoen ook haar opwachting maakt.

Waar de derby Vitesse-NEC van het podium is verdwenen belooft het in de Jupiler League een unieke strijd te worden. Twee seizoenen terug was Achilles'29 nog een topklasser en speelde NEC nog op het hoogste podium. Wie had kunnen denken dat deze tweestrijd zo snel al zou plaatsvinden? Voor de heren uit Groesbeek een prima gelegenheid om NEC nog meer pijn te doen.

Moslims: 'Sharia gaat boven de wet'

Een onderzoek van het Wissenschaftszentrum Berlin liegt er niet bepaald om. Research in zes Europese landen leert namelijk dat 73 procent van de daar aanwezige moslimgemeenschap de wetten van Allah belangrijker vindt dan de wetten van de staat.

In Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Oostenrijk en Zweden is 79 procent van de ummah van mening dat joden niet te vertrouwen zijn. 60 procent van hen is voor een terugkeer naar de oorspronkelijke islam, wat dat ook moge zijn.

Volgens het onderzoek mag 44 procent van de moslims in Europa als fundamentalistisch beschouwd worden. Een procentje meer is er trouwens van overtuigd dat het westen erop uit is de islam te vernietigen. 69 procent van hen wijst homoseksualiteit af. Verder valt op dat jongeren klaarblijkelijk een stuk vaker fundamentalistisch zijn dan hun ouders of grootouders.

Het verschil met christelijke gelovigen lijkt behoorlijk groot te zijn. Zo vindt (toch nog) 13 procent van de christenen dat Gods wetten boven die van staat gaan. 9 procent is van mening dat je joden niet moet vertrouwen en 13 procent beschouwt zichzelf als tegenstander van homofilie.

Het onderzoek leert verder dat het demoniseren van andere levensbeschouwingen een integraal onderdeel van de islam is. Hierbij valt vooral de onverholen en extreme jodenhaat op. De onderzoekers zijn van mening dat de Koran de joden van allerlei dingen beschuldigt: zo hebben joden verharde, gesneden harten, hebben ze profeten gedood, liegen ze veel en bovendien hebben ze Gods eigen woord bewust verkeerd uitgelegd. Ook maken ze zich schuldig aan woeker, roven ze geld en geloven ze niet in het hiernamaals. Er wordt in dit boekje naar dit volk structureel verwezen als 'apen en varkens' en meer leuks. De islamitische eindtijdprofetie voorspelt dan ook een totale vernietiging van het volk van David.

Ook de christenen komen er niet best af. Het centraal stellen van de Drievuldigheid en het idee van een Goddelijke Jezus wordt gezien als een vervalsing van het oorspronkelijke Woord en dienen ongelovigen zich te bekeren tot de ware religie, want anders…

Een eerder onderzoek dat werd gehouden onder 44.000 scholieren van niet-westerse afkomst laat zien dat veel mensen die de islam belijden, minder goed integreren dan leeftijdsgenoten die een ander geloof als hobby erop na houden.

Reddingsactie marine Italië bij Lampedusa

De Italiaanse marine en kustwacht hebben maandag een grote reddingsoperatie op touw gezet na het kapseizen van een boot met migranten ten zuiden van het eiland Lampedusa.

Twee marineschepen en een helikopter haastten zich naar de plaats van het ongeluk, 160 kilometer ten zuiden van Lampedusa en even ten noorden van de territoriale wateren van Libië. Volgens Italiaanse media bevonden zich ongeveer vierhonderd mensen op de boot van wie inmiddels zo'n tweehonderd zouden zijn gered.

Alleen al in de afgelopen week hebben meer dan vierduizend migranten de Italiaanse kust bereikt. De meesten waren vertrokken vanuit Libië.

Hengelo strikt olympisch discuskampioenen

Discuswerpers Robert Harting en Piotr Malachowski doen volgende maand mee aan de FBK-Games in Hengelo. Dat maakte de organisatie van het eendaagse atletiekevenement maandag bekend. De Duitser Harting werd vorig jaar in Londen olympisch kampioen. De Pool Malachowski ging vier jaar eerder in Beijing met het goud aan de haal.

Ook vorig jaar waren Harting en Malachowski in Hengelo aanwezig. De Pool won toen met een worp van liefst 71,84 meter. Slechts vijf atleten wisten de discus ooit verder te gooien. De Nederlandse eer bij het discuswerpen wordt bij de FBK-Games verdedigd door Erik Cadéé. Hij eindigde bij de vorige editie als vierde.

Met polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie en verspringer Greg Rutherford werden eerder ook al twee olympisch kampioenen vastgelegd. De FBK-Games worden gehouden op zondag 8 juni.

Wilders schenkt koffer met guldenbiljetten aan DNB

PVV-leider Geert Wilders heeft maandagmiddag een koffertje vol honderdguldenbiljetten aangeboden aan De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Met de symbolische actie wil Wilders duidelijk maken dat Nederland weer een eigen munt moet invoeren.

"We zijn door de euro belazerd", stelde Wilders. "De euro heeft ons geld en banen gekost. Onze portemonnee is alleen maar dunner geworden. We moeten terug naar die mooie, trotse, sexy munt, de gulden."

Het koffertje bevatte geen echt geld, maar namaakbiljetten met het portret van de PVV-leider erop. Met de actie gaf Wilders het startschot voor zijn campagne voor de verkiezingen voor het Europees Parlement van volgende week donderdag.

Wilders noemde het 'heel sportief' dat de DNB het koffertje in ontvangst wilde nemen. Hij heeft het overhandigd aan een medewerker, die volgens Wilders heeft beloofd het koffertje een 'gepaste bestemming' te geven. "Dat is natuurlijk voor meerdere uitleg vatbaar, maar ik heb gevraagd of ze het aan DNB-president Klaas Knot willen geven."

Wilders zei dat de komende verkiezingen een 'historisch moment' kunnen worden, vanwege de samenwerking van de PVV met andere eurokritische partijen. "Voor de eerste keer in de geschiedenis van Europa zullen de eurokritische partijen een enorm goede uitslag gaan boeken, en als we dan ook nog gaan samenwerken zal dat voor een aardverschuiving zorgen."

Eerste trailer voor Constantine

Nu het zeker is dat DC-stripfiguur John Constantine in het komende tv-seizoen bij NBC te zien zal zijn, kan de promotie voor Constantine beginnen. NBC heeft een trailer vrijgegeven van wat wellicht alleen beelden uit de pilot zijn, aangezien de serie pas vorige week groen licht heeft gekregen om met de productie aan de slag te gaan.

De trailer toont veel van wat we een maandje geleden opsomden als details van de pilot. We zien Constantine (Matt Ryan) in de inrichting, tijdens de ontmoeting met Liv Parsons (Lucy Griffiths) en in situaties met demonen en andere duistere krachten. De trailer is drie minuten, wat voldoende indrukken geeft van de toon van de serie en de wijze waarop Ryan Constantine gestalte geeft.

Constantine begint komende herfst bij het Amerikaanse NBC. Een Nederlandse omroep is nog niet bekend.

Team Continu wacht op antwoord Wüst

Team Continu begint binnenkort met een eerste trainingskamp (19-30 mei) aan de voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen. Of ook Ireen Wüst meegaat met de ploeg wordt waarschijnlijk deze week bekend. Het wachten is op antwoord van de viervoudig olympisch kampioene.

Wüst heeft wel oren naar een samenwerking met de trainers Marianne Timmer en Gianni Romme, maar heeft ook andere opties. "Het ligt nu eventjes stil, nadat we ideeën hebben uitgewisseld", zei Rudwin Pieete, de woordvoerder van Continu, maandag. "De discussie is niet financieel. Er zijn meer aspecten dan geld. Wij hebben wat eisen neergelegd en zij ook. Nu de invulling. We wachten op de reactie van het management van Ireen. Ik ga ervan uit dat het deze week wel gebeurt."

Team Continu wacht op antwoord Wüst
Team Continu wacht op antwoord Wüst (Foto: ANP)

'Red Dead Redemption naar pc master race'

Er is een mogelijkheid dat Red Dead Redemption binnenkort te spelen is op de pc. Tenminste, Microsoft zegt dat hij compatible is met Windows 8.1 op zijn Windows Compatibility Center. Dit betekend echter niet dat Microsoft hem ook daadwerkelijk getest heeft.

Natuurlijk hint Take-Two hoge pief Strauss Zelnick erop dat het misschien er ooit eens van gaat komen, maar een duidelijk antwoord op de vraag of Red Dead Redemption ooit eens speelbaar wordt voor de pc master race hebben wij tot heden vandaag nog steeds niet gekregen.

Giraf geboren in Dierenpark Emmen

In Dierenpark Emmen is zaterdagnacht een girafje geboren. Verzorgers hebben al kunnen constateren dat het een mannetje is. Omdat hij Abidemi's tweede kind is, heeft hij de naam Manu, Afrikaans voor tweede, gekregen.

De verzorger zag rond 22.00 uur twee hoefjes tevoorschijn komen, maar het girafje kwam pas om 03.30 uur ter wereld. Toen was inmiddels duidelijk dat Nederland tweede was geworden op het Songfestival, wat ook doorklinkt in de naam.

Het hengstje staat nog niet helemaal recht op zijn poten, maar de verwachting is dat dat snel gebeurt. Moeder en kind blijven voorlopig op stal, maar bij mooi weer mag Manu even naar buiten op het plein bij de stal. Als het weer het toelaat mag het girafje na het weekend kennismaken met de andere savannebewoners in Emmen.

Eerste eindexamenklachten stromen binnen

Bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) stromen de klachten maandag na de eerste eindexamendag binnen. Aan het einde van de middag liep de teller op tot bijna tweeduizend. Volgens een woordvoerder staat de lijn inmiddels 'roodgloeiend'.

Vwo'ers, die begonnen met het examen Nederlands, beklagen zich vooral over het grote aantal open vragen. Ook was de tekst te lastig. De havisten hadden moeite met het examen kunst. Ze vonden dat twee specifieke vragen niet aansloten bij de leerstof en te economisch en geschiedkundig waren.

Verder kwamen ook weer enkele opmerkelijke klachten binnen. Zo waren op een school bij een praktijkexamen op het vmbo enkele kleiwerkjes ontploft in de oven waardoor de leerlingen opnieuw moesten beginnen. In Beverwijk hadden leerlingen last van een branderige lucht omdat in de buurt een brand woedde. De conciërge besloot daarop de ramen te sluiten.

De telefonische klachtenlijn van het LAKS is nog tot 19.00 uur open. Op de site kunnen leerlingen de hele dag hun beklag doen. In totaal doen zo'n 198.000 middelbare scholieren examen. De examens duren nog tot eind mei.

Darksiders nog niet dood

Joe Madureira, Creative Director van de Darksiders-games, heeft op Facebook aangegeven dat de Darksiders-serie nog niet dood is. Nordic Games die de rechten van THQ heeft overgekocht heeft interesse in de serie.

Madureira kon nog niks vertellen over zijn rol in de toekomst van de serie.  "Darksiders-- DS is not dead!!! The new owner, Nordic seems very committed to continuing the series. As far as my involvement, I can't say at this point. Hopefully we will all have exciting news about the franchise soon!!!!!!"

Atsu in WK-voorselectie Ghana

Vitesse-aanvaller Christian Atsu is een van de 26 spelers in de WK-voorselectie voor Ghana. Ook bekende namen als Kevin-Prince Boateng en Michael Essien zijn geselecteerd door bondscoach Kwesi Appiah. Ghana is een van de teams waar het Nederlands elftal in aanloop naar het WK een oefenwedstrijd tegen speelt.

De 22-jarige Atsu speelde 21 interlands voor Ghana, waarin hij vier keer scoorde. Op het WK speelt Ghana tegen Duitsland, Portugal en de Verenigde Staten. De oefeninterland tegen Nederland vindt zaterdag 31 mei plaats in de Kuip.

Ook Algerije heeft de voorselectie bekendgemaakt. Bij de dertig spelers die bondscoach Vahid Halilhodzic selecteerde, komen er maar drie uit in de Algerijnse competitie. Bekendste spelers van de groep zijn Nabil Bentaleb van Tottenham Hotspur, Valencia-aanvaller Sofiane Feghouli en Faouzi Ghoulam van Napoli. In Brazilië zit Algerije in poule H met België, Rusland en Zuid-Korea.

De definitieve selecties van 23 spelers moeten uiterlijk 2 juni zijn ingeleverd bij de FIFA.

'Echte mannen dragen Oranje' op spelersbus Oranje

'Echte mannen dragen oranje' wordt de slogan op de Nederlandse spelersbus bij het WK in Brazilië. Dat heeft Hyundai, dat de spelersbussen sponsort, maandag bekendgemaakt.

De slagzin werd door het Nederlandse publiek verkozen boven 'We scoren met trots' en 'Voetbal is onze passie, respect is onze boodschap'. Via internet kon worden gestemd. Er waren 160 duizend slogans ingestuurd.

Alle 32 deelnemende landen hebben een leuze op de bus staan. België koos volgens Hyundai bijvoorbeeld voor 'Verwacht je aan het onmogelijke' en Frankrijk voor 'Impossible n'est pas Français' (Onmogelijk is geen Frans woord). Veel landen benadrukken dat hun team het hele land vertegenwoordigt. Onder meer Duitsland, Engeland, Argentinië en Colombia hangen deze gedachte aan.

Nederlands tegenstanders Spanje, Chili en Australië gooien het allen over een andere boeg. Spanje presenteert zich met 'En nuestro corazón, la pasión de un campeón' (In ons hart de passie van een kampioen) nadrukkelijk als titelverdediger. Chili daarentegen koos voor het aanstekelijke 'Chi Chi Chi! Le Le Le! Viva Chile!' (Chi Chi Chi! Li Li Li! Kom op Chili!). Australië hint naar de kangoeroes die de ploeg de bijnaam bezorgden met 'Socceroos: Hopping our way into history!' (Socceroos: we springen de geschiedenis in').

Meer asielzoekers sneller terug naar thuisland

Steeds meer uitgeprocedeerde asielzoekers keren sneller zelfstandig terug naar hun thuisland. Dat is het gevolg van meer financiële ondersteuning en de inzet van begeleiders uit het land van herkomst. Dat blijkt maandag uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC), dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Met de hulp van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vertrok in 2005 nog 3,3 procent van de uitgeprocedeerde asielzoekers binnen een jaar. In 2011 was dat percentage opgelopen tot 23,6 procent. Volgens het WODC is dat vooral te danken aan de toegenomen beschikbaarheid van financiële ondersteuning' en de komst van 'native counsellors'.

Het terugkeerbeleid werpt volgens Teeven zijn vruchten af. De staatssecretaris is positief over de rol van organisaties als de IOM en Vluchtelingenwerk Nederland. De samenwerking met deze organisaties wordt daarom in de toekomst voortgezet.

Het WODC wijst echter ook op de negatieve gevolgen van de financiële hulp die wordt geboden aan uitgeprocedeerden. Asielzoekers die in andere landen zijn uitgeprocedeerd trekken naar Nederland om met financiële hulp terug te keren naar hun thuisland. De staatssecretaris wil hier strenger op gaan toezien. "Als hier voor bepaalde landen signalen of vermoedens van zijn, kunnen onderdanen van die landen dan ook worden uitgesloten van ondersteuning", aldus Teeven.

Teeven wijst in een begeleidende brief aan de Kamer verder op het belang van Europese samenwerking. Door op Europees niveau samen te werken ontstaat volgens de staatssecretaris een 'schaalgrootte' waardoor de onderhandelingspositie met 'derde landen' wordt verstevigd. "De inzet van het kabinet is om de samenwerking op dit terrein te continueren en daar waar mogelijk uit te breiden. "

Baas transportbedrijf verdacht van mensenhandel

Een 56-jarige transportondernemer is vrijdag opgepakt op verdenking van mensenhandel. Hij zou Hongaars-Servische chauffeurs hebben uitgebuit, meldt de opsporingstak van Inspectie SZW maandag. Er zou sprake zijn van lange werktijden, lage lonen en bedreigingen. Volgens FNV Bondgenoten is dit voorval slechts 'het topje van de ijsberg' als het gaat om uitbuiting van chauffeurs.

De directeur van transportonderneming SC Expres uit het Zuid-Hollandse Sommelsdijk is gearresteerd omdat hij chauffeurs in Servië zou ronselen. De mannen werden naar Nederland gelokt met het vooruitzicht van goede verdiensten en huisvesting.

Het loon was echter laag en voor huisvesting werd niet gezorgd, aldus de inspectie. De chauffeurs moesten in hun truckcabine slapen. Enkelen zouden helemaal geen loon hebben ontvangen. Als chauffeurs hierover klaagden zouden zij en hun familie thuis worden bedreigd.

Het strafrechtelijk onderzoek begon in februari, nadat de Hongaars-Servische chauffeurs zich hadden gemeld bij de FNV. Om te voorkomen dat de buitensporig lange werkdagen bij een eventuele controle aan het licht zouden komen, maakte de directeur vermoedelijk valse verlofbriefjes.

Volgens Edwin Atema van Bondgenoten-stichting VNB, de cao-nalevingspolitie voor de transportsector, is deze zaak slechts het topje van de ijsberg. "Voor chauffeurs die maanden onderweg zijn, is de vrachtauto niet alleen de werkplek, maar ook hun huis. Dit maakt ze in alles afhankelijk van de werkgever en dus extra kwetsbaar voor uitbuiting."

De verdachte directeur is vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam, die zijn voorarrest met zeven dagen heeft verlengd. De Inspectie SZW en het functioneel parket van het OM stellen een financieel onderzoek in om het illegaal verdiend vermogen terug te vorderen.

Stichting VNB roept minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) op de capaciteiten van de Inspectie Leefomgeving en Transport uit te breiden. "Deze dienst is zwaar onderbemand, waardoor bestaande EU-regels, zoals het verbod op wekenlang in je vrachtwagen leven, niet gehandhaafd worden", aldus Atema.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) probeert al een tijd in Europees verband een einde te maken aan dit soort praktijken. "Weg met schijnconstructies en uitbuiting", twittert hij. "Fatsoenlijk loon voor goed werk."

Vijftien doden na paniek in stadion Congo

In een voetbalstadion in de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn zondag ten minste vijftien mensen om het leven gekomen en nog eens een ruim twintig gewond geraakt. Ze werden onder de voet gelopen. Dat hebben de Congolese autoriteiten gezegd.

In het Tata Raphael-stadion werd een wedstrijd gespeeld tussen twee populaire voetbalteams, aldus het Congolese ministerie van binnenlandse zaken. Toen de thuisploeg dreigde de laatste wedstrijd van het competitieseizoen met 1-0 te verliezen begonnen supporters stenen op het veld te gooien. De politie zette daarop traangas in, waarna op de tribunes paniek ontstond. Mensen probeerden vervolgens de tribunes en het traangas te onvluchten. Dit had tot gevolg dat een muur en een poort instortten.

Regeringswoordvoerder Lambert Mende verdedigde het politieoptreden. Volgens hem ontstond de paniek niet als gevolg van het traangas. Dat was bedoeld 'om mensen te beschermen tegen bepaalde elementen op de tribunes die zich gedroegen als militiestrijders'.

Eind vorige maand was het ook al raak: nadat bij een concert in Kikwit, in het zuiden van Congo, de stroom was uitgevallen ontstond massale paniek waarbij twintig mensen om het leven kwamen.

Van Male en Vega aangewezen als reservespeelsters bij Oranje

Kitty van Male en Charlotte Vega zijn door vrouwenbondscoach Max Caldas aangewezen als reservespeelsters voor het WK in Den Haag. De twee blijven meetrainen met de selectie voor het geval er nog een speelster met een blessure afvalt. Van Male en Vega hebben zich maandag bij de groep gevoegd.

Merel de Blaey, de derde speelster die de laatste schifting niet overleefde, doet niet meer mee bij het Nederlands elftal in aanloop naar het wereldkampioenschap, dat op 31 mei begint.

Oranje onder 17 naar halve finale EK na zege

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft zich maandag geplaatst voor de halve finale van het EK. In Gozo werd gastland Malta met 5-2 verslagen. Jari Schuurman scoorde drie Nederlandse doelpunten, Steven Bergwijn nam de andere twee treffers voor zijn rekening. Joseph Mbong en Aidan Friggieri scoorden tegen.

Nederland begon uitstekend aan de wedstrijd tegen Malta. Schuurman maakte na vijf minuten de 1-0 en in de dertiende minuut verdubbelde Bergwijn de score. Binnen het halfuur was het 3-0 door de tweede goal van Schuurman. Vlak voor rust incasseerde Oranje, dat met de ruime voorsprong niet meer zo scherp verdedigde, echter een tegentreffer van Mbong.

Ook de openingsfase van de tweede helft was voor Oranje. Twee minuten na de aftrap had Schuurman zijn derde treffer in het net liggen, maar opnieuw bracht Malta de marge terug tot twee goals. Een enorme kans op de 4-3 werd door de Maltezen gemist en even later was het Bergwijn die de 5-2 binnenschoot.

Nederland heeft net als Engeland zes punten uit twee duels. De twee landen maken donderdag uit wie poulewinnaar wordt. Bij Malta en Turkije staat de teller nog op nul. Voor hen is de derde plaats in de poule het hoogst haalbare.

Alle wethoudersposten Rotterdam nu gevuld

De wethoudersploeg van Rotterdam is compleet. Adriaan Visser en Pex Langenberg zijn namens D66 Rotterdam voorgedragen voor het nieuwe college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA. Dat hebben de sociaal-liberalen maandag bekendgemaakt. De wethouders van Leefbaar en CDA waren vorige week al bekend.

Adriaan Visser, directeur kennisorganisatie Platform 31, krijgt namens D66 de portefeuille financiën, cultuur en sport. Topambtenaar op het ministerie van Infrastructuur en Milieu Pex Langenberg gaat zich bezighouden met duurzaamheid, mobiliteit, haven, bestuur en organisatie.

Voor Leefbaar Rotterdam krijgt Ingeborg Hoogveld, oud-journalist en communicatieadviseur, de portefeuille stedelijke ontwikkeling en integratie. Maarten Struijvenberg is sinds 2010 raadslid voor Leefbaar Rotterdam en wordt in het nieuwe college verantwoordelijk voor werkgelegenheid en economie. Partijleider van de leefbaren Joost Eerdmans krijgt de portefeuille veiligheid, buitenruimte en dierenwelzijn.

CDA-leider Hugo de Jonge is de enige wethouder namens de christendemocraten. Hij wordt verantwoordelijk voor de beleidsterreinen onderwijs, jeugd en zorg.

Het nieuwe stadsbestuur van Rotterdam zet fors in op veiligheid, meer zeggenschap voor Rotterdammers en een betere integratie van mensen van buitenlandse afkomst. Daarnaast krijgt het onderwijs meer geld en moet het aantal mensen in de bijstand flink omlaag.

Kuijt meldt zich bij trainingskamp Oranje

Dirk Kuijt heeft zich in Hoenderloo bij het Nederlands elftal gevoegd. Dat meldt de KNVB maandag. Kuijt heeft vrij gekregen van zijn club Fenerbahce, die met een wedstrijd te gaan al zeker is van het kampioenschap. In Hoenderloo houdt het team van Louis van Gaal een trainingsstage.

De 98-voudig international Kuijt is na Marco van Ginkel de tweede speler van buiten de Eredivisie die aansluit bij Oranje. De groep bestaat nu uit 21 spelers. Dinsdag maakt de bondscoach zijn voorlopige selectie van dertig spelers bekend. De deadline voor de definitieve selectie is 2 juni.

FIH voert per direct maximale sticklengte in

Op het WK van Den Haag worden restricties gesteld aan de lengte van een stick. De FIH meldt in een persbericht dat een stick maximaal 105 centimeter lang mag zijn. Deze regel wordt meteen van kracht. Tot op heden was er geen maximale sticklengte vastgesteld.

Onlangs kwam dit onderwerp weer ter sprake, toen Racing Bruxelles-keeper Jeremy Gucassoff in de EHL tijdens de shoot-outs met een ‘hockeybezem’ ten tonele verscheen. België gebruikte de verlengde stick ook tijdens de Hockey World League van afgelopen jaar.

Veh opvolger Stevens bij VfB Stuttgart

Armin Veh is de nieuwe coach van VfB Stuttgart. De Duitse club meldt dat de 53-jarige trainer een contract voor twee seizoenen heeft getekend. Veh volgt Huub Stevens op, die zaterdag besloot zijn contract niet te verlengen. De Nederlander was in maart aangesteld om Stuttgart in de Bundesliga te houden en slaagde daar in.

Veh had Stuttgart eerder tussen februari 2006 en november 2008 onder zijn hoede. In het seizoen 2006-2007 verraste hij door met een jong team de titel naar Stuttgart te halen. Na zijn ontslag trainde hij VfL Wolfsburg en Hamburger SV.

De laatste drie seizoenen trainde Veh Eintracht Frankfurt. In 2012 promoveerde hij met die club naar de Bundesliga en werd in de jaren daarna zesde en dertiende op het hoogste Duitse niveau. Afgelopen seizoen overwinterde hij met Frankfurt in de Europa League.

Steeds meer onderzoeken naar 'witwassen' voedsel

De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) rondt steeds meer strafrechtelijke onderzoeken naar voedselfraude af. Vorig jaar werden twintig onderzoeken gedaan. In 2008 waren dat er nog acht. Dat blijkt maandag uit een inventarisatie van de NVWA.

In vijftien jaar tijd rondde de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de voedselwaakhond (IOD-NVWA) 56 onderzoeken af. In 36 daarvan was sprake van het 'witwassen van voedsel'. In deze witwaszaken werden grondstoffen die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie toch in voedsel gebruikt.

De dienst trof onder meer resten van bestrijdingsmiddelen en diergeneesmiddelen in voedsel aan. Ook stuitte de dienst op verrotte voedingsmiddelen, vlees van illegaal geslachte dieren en slachtafval in voedsel.

Een bekende fraudezaak is het gesjoemel met paardenvlees door de Brabantse vleesverwerker Willy Stelten. Het Brabantse bedrijf raakte vorig jaar in opspraak omdat het partijen paardenvlees als rundvlees had aangemerkt. Ook werd paardenvlees aangetroffen met daarin het voor mensen gevaarlijke diergeneesmiddel fenylbutazon.

De IOD-NVWA houdt zich bezig met het opsporen van strafbare feiten op de terreinen waarop de NVWA toezicht houdt. In vijftien jaar tijd rondde de dienst in totaal 56 strafrechtelijke onderzoeken af, waarvan twintig in 2013.

De onderzoeken gaan naar het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Dat bepaalt wat er met de zaak moet gebeuren. Vaak krijgen betrokkenen bij dit soort fraudezaken hoge boetes of zelfs een celstraf.

De NVWA maakte de inventarisatie voor het vaktijdschrift Justitiële verkenningen, een uitgave van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Chrysler lijdt verlies door overname door Fiat

Chrysler heeft door hoge kosten omtrent de overname door het Italiaanse Fiat een kwartaalverlies van 690 miljoen dollar (501 miljoen euro) moeten noteren. Zonder eenmalige kosten was de Amerikaanse automaker op een winst van 486 miljoen dollar uitgekomen.

Een jaar eerder had Chrysler nog een winst van 166 miljoen dollar behaald. De omzet nam dit jaar met 23 procent toe tot negentien miljard dollar. Wereldwijd verkocht Chrysler 621 duizend auto's, tien procent meer dan een jaar eerder.

De Amerikanen maakten een deal met Fiat, dat begin dit jaar de resterende aandelen in de Amerikaanse autobouwer kocht. In ruil voor de aankoop moest Chrysler zevenhonderd miljoen dollar investeren in de verbetering van de fabrieken. Dat bedrag werd in het eerste kwartaal afgeboekt, naast 540 miljoen dollar om de schuldenlast terug te dringen.

Moederbedrijf Fiat maakte vorige week al bekend 320 miljoen euro verlies te hebben gedraaid door eenmalige kosten als gevolg van de aankoop van Chrysler. Zonder die overname was Fiat 71 miljoen euro in de plus geëindigd.

Run op album The Common Linnets

Het album van The Common Linnets is niet aan te slepen. De debuutplaat van het countryduo bestaande uit Ilse Delange en Waylon verscheen vrijdag, een dag voor dat ze in de finale van het Eurovisie Songfestival stonden. De fabriek is inmiddels door de voorraad heen, laat Universal Music maandag weten.

Met man en macht wordt gewerkt om aan de vraag van het Nederlandse publiek te voldoen. "We hebben voorafgaande aan het songfestival meer dan drie keer de hoeveelheid albums uitgeleverd aan de handel dan verwacht, maar zelfs dat blijkt onvoldoende", meldt de platenmaatschappij in een verklaring. Exacte aantallen konden maandagmiddag niet direct worden gegeven.

Ook qua downloads zijn Ilse en Waylon een succes. Ze voeren de Nederlandse iTunes-albumlijst aan en in de singlelijst bezetten ze zelfs de eerste drie plekken met Calm after the Storm, waarmee ze aan het Eurovisie Songfestival deelnamen. De albumversie staat bovenaan, de radioversie van het nummer staat op plaats twee en de Songfestival-uitvoering completeert de top drie.

Calm after the Storm, dat op het album van The Common Linnets staat, was zaterdagavond in Kopenhagen goed voor 238 punten en een tweede plaats. Dat was de beste prestatie van Nederland op het zangfestijn sinds 1975.

Televisiekijker lost iets meer politiezaken op

Het aantal misdrijven, verdwijningen en identificaties dat via nationaal uitgezonden televisieprogramma's wordt opgelost is vorig jaar licht gestegen. Van de 366 politieonderzoeken die onder de aandacht werden gebracht werd 45 procent opgehelderd, een procent meer dan in 2012. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Via Opsporing Verzocht en Hart van Nederland konden in 165 gevallen verdachten worden aangehouden of identiteiten worden vastgesteld. Veruit de meeste zaken werden in Opsporing Verzocht behandeld. In 44 uitzendingen schakelde justitie en politie in totaal 363 keer de kijker in voor tips.

Overigens maken politie en justitie ook gebruik van regionale opsporingsprogramma's op regionale en lokale televisiezenders. Over die programma's zijn geen cijfers bekendgemaakt.

EU legt nieuwe sancties op

De Europese Unie heeft dertien personen en twee bedrijven nieuwe sancties opgelegd voor hun rol in de onrust in Oekraïne. De strafmaatregelen betreffen inreisverboden en het bevriezen van tegoeden.

De personen en bedrijven tegen wie de sancties gelden worden later bekendgemaakt. Wel werd gemeld dat het 'Oekraïense separatisten en Russische regeringsmedewerkers' betreft. Ook is bekend dat het om twee bedrijven gaat die op de Krim gevestigd zijn en nu dus vanuit Rusland opereren waarvan tegoeden worden bevroren. De EU heeft nu in totaal strafmaatregelen tegen 61 personen ingesteld.

Het wordt de eerste keer dat de Unie zich op ondernemingen richt. Dit was mogelijk geworden nadat de ministers van buitenlandse zaken van de 28 lidstaten in Brussel maandag hadden besloten om niet alleen personen met sancties te treffen, maar ook 'entiteiten' die betrokken zijn bij de annexatie van de Krim en de aantasting van Oekraïnes soevereiniteit. De Verenigde Staten hebben al wel sancties aan meerdere bedrijven opgelegd.

Verscheidene ministers veroordeelden in scherpe bewoordingen het referendum voor onafhankelijkheid dat separatisten zondag in de Oost-Oekraïense provincies hielden. "Dit is geen bijdrage om de chaos in Oekraïne tegen te gaan", zei minister Frans Timmermans in Brussel. Moskou daarentegen respecteert de uitslag en wil dat die wordt uitgevoerd.

De Franse minister voor Europese zaken Harlem Desir zei dat er nog meer EU-sancties kunnen volgen als de Oekraïense presidentsverkiezingen van 25 mei met 'acties en provocaties' worden verstoord.

FOK!toen: Jimi Hendrix Experience - Are You Experienced

Het is vandaag op de kop af 47 jaar geleden dat het epische debuutalbum van The Jimi Hendrix Experience in de platenwinkels verscheen. Toen de plaat in 1967 uitkwam was het meteen een groot succes en tot op de dag van vandaag wordt de plaat nog steeds als één van de allerbeste debuutalbums aller tijden gezien. In FOK!toen richten we vandaag het spotlicht op Are You Experienced.

Jimi Hendrix Experience - Are You Experienced

De vroege jaren
James Marshall Hendrix wordt op 27 november 1942 geboren in Seattle, Washington. Op 15-jarige leeftijd krijgt hij zijn eerste snaarinstrument, een afgeragde ukelele met maar één snaar, waarop hij zichzelf leert spelen. In 1961 moet hij in militaire dienst waaruit hij een jaar later eervol wordt ontslagen. De jonge Hendrix ging in Clarksville wonen waar hij al snel in de begeleidingsband van The Isley Brothers zou spelen. In maart 1964 is Jimi voor het eerst vanaf een plaat te horen als hij de single 'Testify' opneemt met The Isley Brothers. De single was echter geen groot succes.

Na een uitgebreide tournee met The Isley Brothers besloot Jimi dat het tijd werd voor een nieuwe band en sloot zich aan bij de band The Upsetters, de begeleidingsband van Little Richard. Begin 1965 neemt hij zijn eerste en enige single met Little Richard op, getiteld 'I Don't Know What You Got (But It's Got Me)'. Met deze band zou Hendrix in juli 1965 voor het eerst op de televisie te zien zijn in het programma Night Train van de uit Nashville afkomstige tv-zender Channel 5. Nadat Little Richard in de gaten kreeg dat de gitarist meer aandacht kreeg dan hem zelf duurde het niet lang voordat Jimi Hendrix uit de groep werd getrapt.

Vanaf dat moment werkte de gitarist regelmatig als sessiemuzikant en nam platen op met artiesten zoals Curtis Knight and the Squires, The Isley Brothers en Ray Sharpe. In 1966 gaat Jimi in Greenwich Village in New York wonen. Daar richt hij zijn eigen band op onder de naam Jimmy James and the Blue Flames, waarin we ook de latere gitarist van de band Spirit Randy California tegenkomen. Het was in deze tijd dat Hendrix zijn eigen manier van gitaarspelen zou ontwikkelen, zoals we die kennen van zijn werk met zijn Experience.

De Duitse persing van Are You Experienced
De Duitse persing van Are You Experienced

The Jimi Hendrix Experience
In mei 1966 kon Jimi maar moeilijk aan werk komen en besloot om nog maar een keer op te gaan treden met Curtis Knight and the Squires in de Cheetah Club, één van de meest populaire nachtclubs in New York. Het was bij dit optreden dat Keith Richards aanwezig was en de Rolling Stones-gitarist zag meteen dat dit een muzikant met een gave was. Richards introduceerde Hendrix bij zijn manager Andrew Loog Oldham maar deze zag niks in de gitarist. Chas Chandler, de voormalige bassist van The Animals, was net zijn eigen platenlabel Track Records begonnen en had wel interesse om met de Amerikaanse gitarist te gaan werken.

Nadat Jimi Hendrix in september 1966 in Londen aan was gekomen ging hij samen met Chandler op zoek naar bandleden voor zijn band. Samen met bassist Noel Redding (ex-The Loving Kind) en drummer Mitch Mitchell (ex-Coronets, ex-Blue Flames) richt hij de groep The Jimi Hendrix Experience op, een naam die trouwens werd bedacht door hun zakenmanager Mike Jeffery. De mannen raakten al snel op elkaar ingespeeld en zo vond op 13 oktober 1966 het debuutoptreden van het trio plaats in Évreux in Frankrijk. Diezelfde maand begint de groep aan de opnames van hun debuutalbum.

De Spaanse persing van Are You Experienced
De Spaanse persing van Are You Experienced

De opnamesessies
Tussen hun optredens in diverse Europese landen ziet de groep kans om naar Londen te gaan om daar nummers op te nemen voor hun veelgevraagde debuutalbum. Vanaf eind oktober tot december 1966 is de groep dan ook regelmatig te vinden in de De Lane Lea Studios. Bij deze opnamesessies werden 'Hey Joe', 'Stone Free' en een demo van 'Can You See Me' opgenomen.

Omdat Chandler niet tevreden was over de opnames in De Lane Lea besloot hij studiotijd te huren bij de CBS studios. Studiotechnicus Mike Ross zou deze opnamesessies altijd blijven herinneren als de allerhardste opnames die hij in zijn leven had gemaakt. De opnamesessies zouden de volgende liedjes opleveren: 'Foxy Lady', 'Love or Confusion', 'Can You See Me' en 'Third Stone from the Sun'. Nadat de groep op 13 december 1966 haar tv-debuut maakte op de Britse televisie in het programma Ready Steady Go! verscheen een paar dagen later de allereerste single van The Jimi Hendrix Experience, getiteld 'Hey Joe'. Omdat Track Records nog niet operationeel was, verscheen de single op de moedermaatschappij Polydor. De single zou de 6e plaats halen in de Britse top 40.

De Nederlandse single van Hey Joe
De Nederlandse single van Hey Joe

Nadat eind 1966 een tweetal alternatieve versies van 'Red House' waren opgenomen, ging de groep in januari 1967 verder met de opnames voor de eerste elpee. Gedreven door het succes van de eerste single 'Hey Joe' ging de groep aan de slag met de opvolger 'Purple Haze'. Voor de opnames gingen de mannen weer naar de De Lane Lea Studios. Door het enorme volume waarmee Jimi zijn muziek opnam kwamen er al snel klachten van buurtbewoners over geluidsoverlast van de ondergrondse studio. In het gebouw boven de studio zat een bank waarvan de computers zelfs op hol sloegen door de loeiharde gitaarpartijen van Hendrix.

De Amerikaanse single van Purple Haze
De Amerikaanse single van Purple Haze

Van Brian Jones en Bill Wyman kreeg Chandler de tip om eens te gaan kijken bij de Olympic Studios. Met producer Eddie Kramer achter de knoppen kon Hendrix eindelijk zijn nummers opnemen zoals hij dat zo graag wilde doen. Voor Kramer was het werken met Hendrix ook een bijzondere ervaring. De producer had eerder al gewerkt met artiesten zoals The Beatles, The Rolling Stones en Led Zeppelin, maar dit viel in het niets met de opnamesessies van Jimi Hendrix. Hendrix had de gewoonte om zijn vrouwelijke fans te laten weten wanneer hij in de studio was en zo werd de studio in die tijd veelvuldig door groupies bezocht. Toch slaagden de mannen er in om eind april 1967 de opnames voor het debuutalbum af te ronden.

Italiaanse her-uitgave van Are You Experienced
Italiaanse her-uitgave van Are You Experienced

Are You Experienced
Nadat op 5 mei 1967 de single 'The Wind Cries Mary' was uitgebracht verscheen op 12 mei 1967 het langverwachte eerste album van The Jimi Hendrix Experience. Are You Experienced was de allereerste release van Track Records. Op 27 mei kwam het album de Britse albumcharts in en bleef daar 33 weken in staan, met de 2e plaats als hoogste positie. De plaat stond nog in de lijst toen het tweede album Axis: Bold As Love verscheen. De enige plaat die Hendrix van de 1e plaats kon weren was the Beatles' Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

De Engelse persing:

UK a

Kant A
01 Foxy Lady

Hendrix schreef dit liedje voor en over Heather Taylor, de latere vrouw van Roger Daltrey van The Who. Het was één van de eerste opnames waarbij zo uitgebreid gebruik werd gemaakt van effectpedalen door een gitarist. Toen de opname van 'Foxy Lady' naar de platenmaatschappij werd gestuurd zat er een aantekening bij de band die duidelijk maakte dat de effecten geen storing waren en dus niet aangepast moesten worden!

Uh, you know you're a cute little heartbreaker!
Foxy!
Yeah,
And you know you're a sweet little lovemaker!
Foxy!
I wanna take you home, haha, yeah.
I won't do you no harm, no, ah.
You gotta be all mine, all mine.
Ooh, foxy lady!

02 Manic Depression
Nadat Hendrix in 1966 een persconferentie had gegeven kreeg hij van Chas Chandler te horen dat hij sprak als een manische depressieveling. Dit inspireerde Hendrix tot het schrijven van dit krachtige nummer. Hendrix omschreef het liedje als 'a story about a cat wishing he could make love to music, instead of the same old everyday woman'.

Manic depression is touching my soul.
I know what I want but I just don't know.
How to, go about gettin' it.
Feeling sweet feeling,
Drops from my fingers, fingers.
Manic depression is catchin' my soul.

03 Red House
'Red House' was een liedje dat al in 1965 en 1966 werd gespeeld, toen Jimi nog in Curtis Knight and the Squires zat. Hendrix zou het liedje later nog meerdere keren opnemen.

There's a red house over yonder,
That's where my baby stays.
Lord, there's a red house over yonder,
Lord, that's where my baby stays.
I ain't been home to see my baby
In ninety-nine and one-half days.

04 Can You See Me
De B-kant van de single 'All Along the Watchtower'. Verscheen ook in Frankrijk op de Hey Joe-EP (1967) en in Portugal op de The Wind Cries Mary-EP (1968).

Oh, can you see me, yeah,
Beggin' you on my knees?
Woah, yeah!
Can you see me baby?
Baby, please don't leave.
Alright!
If you can see me doin' that,
you can see in the future of a thousand years.

05 Love Or Confusion
Een liedje vol met tegenstellingen. De eeuwige strijd tussen logica en emotie.

Is that the stars in the sky,
Or is it rain falling down?
Will it burn me if I touch the sun, yeah,
So big, so round?
Will I be truthful, yeah,
In, uh, choosing you as the one for me?
Is this love, baby,
Or is it, uh, just confusion?

06 I Don't Live Today
Hendrix noemde 'I Don't Live Today' een 'freak out'-nummer waarop hij vooral live helemaal los kon gaan. De live-uitvoeringen van dit nummer kennen dan ook compleet ander drumwerk dan de studioversie. Hendrix zou het liedje opdragen aan de Noord-Amerikaanse indianen van weleer. Op het moment dat Hendrix 'I Don't Live Today' was er nog geen wahwah-pedaal, maar wordt er gebruik gemaakt van een handgestuurd wah-effect.

No sun comin' through my windows,
Feel like I'm livin' at the bottom of a grave.
No-oh sun comin' through my windows,
Feel like I'm livin' at the bottom of a grave.
I wish you'd hurry up and execute me,
So I can be on my miserable way.
I don't Live today!

UK b

Kant B
01 May This Be Love

Ook wel bekend onder de titel 'Waterfall'. Hendrix schreef het liedje voor zijn overleden moeder. Nadat het nummer op 3 april 1967 werd opgenomen heeft Hendrix het nooit meer gespeeld.

I can see.
My rainbow calling me.
Through the misty breeze.
Of my waterfall.

02 Fire
Het idee voor 'Fire' toen Hendrix tijdens de kerst van 1966 op bezoek ging bij Noel en Margaret Redding. Jimi's eerste vraag bij het opendoen van de deur was of hij zich mocht opwarmen bij het haardvuur. Rover, de Duitse Herder van de Reddings lag ook bij de kachel en inspireerde de muzikant tot de tekst 'Move over, Rover, and let Jimi take over'. 'Fire' werd in Australië op single uitgebracht in 1967.

Alright, now listen, baby.
You don't care for me.
I don'-a care about that.
Gotta new fool, ha!
I like it like that.
I have only one burning desire.
Let me stand next to your fire.

03 3rd Stone From The Sun
Zonder enige twijfel één van de allermooiste eerbetonen aan onze planeet. Een jazzy instrumentaal nummer met zwaar vertraagde stemmen van Chas Chandler en Jimi Hendrix. Als je de lp op 45 toeren afspeelt hoor je onderstaande tekst voorbijkomen:

Hendrix : Star fleet to scout ship, please give your position. Over.
Chandler : I am in orbit around the third planet of star known as sun. Over.
Hendrix : May this be Earth? Over.
Chandler : Positive. It is known to have some form of intelligent species. Over.
Hendrix : I think we should take a look.
Daarna horen we Hendrix de geluiden van een ruimteschip nadoen.

04 Remember
Ook alweer zo'n nummer dat eenmalig werd opgenomen en dat daarna nooit weer door Hendrix zou worden gespeeld.

Oh, remember
The mockin' bird, my baby bun;
He used to sing for his supper, baby,
Yes, he used to sing for his dinner, baby.
He used to sing so sweet,
But, uh, since my baby left me,
He ain't sang a tune all day.

05 Are You Experienced
'Are You Experienced' werd op de laatste dag van de opnamesessies voor het gelijknamige album opgenomen. Het was het meest psychedelische nummer van dit album, compleet met achteruit afspelende gitaarpartijen en drums. Ondanks de complexe structuur van het nummer werd het gedurende 1967 en 1968 een aantal keren ook live uitgevoerd.

If you can just, get your mind together, then come on across to me.
We'll hold hands and then we'll, watch the sunrise, from the bottom of the sea.
But first, are you experienced?
Have you ever been experienced?
Well, I have.

Nadat The Jimi Hendrix Experience een vlammend optreden hadden gegeven op het legendarische Monterey Pop Festival verscheen de elpee Are You Experienced ook op de Amerikaanse markt. De elpee, die op het Reprise-label verscheen, werd op 23 augustus 1967 in Amerika uitgebracht, zou in totaal 106 weken in de Billboard Top 200 staan, waarvan 27 weken in de top 40 en zou de 5e plaats halen in de Amerikaanse charts. Op de Amerikaanse persing van Are You Experienced ontbraken de liedjes 'Red House', 'Remember' en 'Can You See Me', die waren vervangen door 'Hey Joe', 'Purple Haze' en 'The Wind Cries Mary'.

De Amerikaanse persing van Are You Experienced
De Amerikaanse persing van Are You Experienced

De Amerikaanse persing:

US A

Kant A
1 Purple Haze
2 Manic Depression
3 Hey Joe
4 Love Or Confusion
5 May This Be Love
6 I Don't Live Today

US B

Kant B
1 The Wind Cries Mary
2 Fire
3 Third Stone From The Sun
4 Foxey Lady
5 Are You Experienced?

Het mooiste nummer op Are You Experienced volgens de FOK!kers
Op onze vraag wat jullie het mooiste nummer op Are You Experienced vinden kregen we zeer diverse reacties. Zo kan FOK!ker  OllieWilliams geen keuze maken en prijst het album als geheel. FOK!ker Nemephis is vooral een liefhebber van het nummer 'Fire' omdat hij het in diverse uitvoeringen met diverse bandjes zelf gespeeld heeft.

FOK!ker  Gedachtenstroom is daartegen weer zeer te spreken over het titelnummer van de plaat. "By far een van de beste nummers die hij ooit heeft gemaakt. Heel mooi ook met die achteruit gedraaide gitaar".

FOK!ker SiGNe is vooral gek op het nummer 'Foxy Lady'. "Foxy Lady was natuurlijk al bekend maar hoe het in Wayne's world werd nagedaan door Garth staat me nog altijd bij".

FOK!ker SJK's favoiete nummer op Are You Experienced is 'Red House', omdat 'gave slow blues en, zoals vaak bij hem het geval was, was ie elke keer als hij hem speelde anders'.

FOK!ker iRemco roemt vooral het nummer 'Manic Depression' vanwege de prachtige tekst van het nummer.

Oppasmoeder opnieuw vrijgesproken van mishandeling

Een Utrechtse oppasmoeder is opnieuw vrijgesproken van de mishandeling van drie kinderen en een poging tot doodslag op een vierde baby. Het OM had een celstraf van tweeënhalf jaar geëist, maar het gerechtshof in Arnhem oordeelde maandag dat er niet genoeg bewijs is om de vrouw te veroordelen.

De Utrechtse zou zes jaar geleden vier jonge oppaskinderen hebben mishandeld. Ze zou een baby van 3,5 maand oud zo hebben toegetakeld dat hij een hersenbeschadiging en diverse schedelfracturen opliep.

Daarnaast zou de oppasmoeder drie andere kinderen van 6, 4 en 2 jaar hebben mishandeld. Zij hadden onder meer blauwe plekken en onverklaarbare bulten op het hoofd. Justitie verwijt haar dat zij de baby's heeft geslagen, gestompt en geknepen.

De rechtbank in Utrecht sprak de vrouw vorig jaar juli vrij wegens gebrek aan bewijs. Ook in hoger beroep is niet gebleken dat de oppasmoeder schuldig is aan het letsel bij de kinderen. Uit onderzoek kan niet precies worden vastgesteld wanneer zij dit letsel hebben opgelopen.

In de zaak van de baby die bijna aan zijn verwondingen is bezweken, stelde een expert dat het letsel moet zijn veroorzaakt nadat het kind bij de oppas was achtergelaten. Maar andere deskundigen konden dat niet bevestigen.

Dragon Quest X mogelijk naar het westen

Gamestudio Square Enix lijkt een release van Dragon Quest X buiten Japan te overwegen. Dat blijkt in ieder geval uit een bericht op Twitter van David Gibson, marktanalist bij Macquarie Securities.

Gibson plaatste de tweet na het aanhoren van de jaarlijkse financial call van de studio. Zijn tweet schrijft: "Square Enix is considering expansion of Dragon Quest X to overseas market, said its profit guidance range is 'reasonable'".

Overzeese markten is uiteraard een rekbaar begrip, maar het lijkt ondenkbaar dat de game bijvoorbeeld alleen naar China en Australië wordt gebracht. Meer dan deze info van David Gibson is op dit moment nog niet aanwezig. Wachten op meer lijkt dus het devies.

Dragon Quest X is in 2012 en 2013 enkel in Japan uitgekomen op Wii, Wii U, pc en Android.

Dragon Quest X

West Bromwich Albion zet coach Pepe Mel op straat

West Bromwich Albion heeft trainer Pepe Mel ontslagen. Dat heeft de Engelse club maandag bekendgemaakt. De 51-jarige Spanjaard was begin januari voor anderhalf jaar aangesteld. Onder zijn leiding won de West Brom drie van de zeventien competitiewedstrijden en eindigden er zes in een gelijkspel. De club sloot het seizoen af als zeventiende in de Premier League en degradeerde net niet.

Volgens technisch directeur Richard Garlick was een scheiding het beste voor de club en voor Mel. "Zowel Pepe als de club begon met de beste bedoelingen. Tijdens ons gesprek vandaag hebben we nagedacht over gebeurtenissen op en naast het veld en het werd duidelijk dat een vriendschappelijke scheiding het beste was."

Behalve Mel vertrok ook assistent David Gomez. Twee andere assistenten mogen aanblijven. Mel werkte eerder als coach bij een aantal Spaanse club. Tenerife, Getafe, Alaves en Real Betis waren daarvan de grootste namen. Hij promoveerde met Betis naar de Primera Division.

Engeland met jong team naar WK

Bondscoach Roy Hodgson van Engeland neemt veel jonge spelers mee naar het WK in Brazilië. Onder meer de 18-jarige Luke Shaw en de een jaar oudere Raheem Sterling behoren tot de definitieve selectie van 23 spelers.

Andere jonge spelers zijn de 20-jarigen Ross Barkley en Alex Oxlade-Chamberlain, Phil Jones (22), Jack Wilshere (22), Jordan Henderson (23) en Danny Welbeck (23).

In de selectie zitten twee spelers met meer dan honderd interlands. De 35-jarige Frank Lampard speelde er 103 en de 33-jarige Steven Gerrard 109. Ook Wayne Rooney brengt veel ervaring in het team. Ondanks dat hij pas 28 is, speelde hij al 89 interlands, waarin hij 38 keer scoorde.

Fraser Forster is de enige speler in de selectie die niet in de Engelse Premier League uitkomt. De 26-jarige keeper speelt in de Schotse competitie bij Celtic. In die competitie verbrak hij het record van langste periode zonder tegendoelpunten. Hij zette dat op 1256 minuten.

Engeland zit in Brazilië in Poule D samen met Uruguay, Italie en Costa Rica. Zaterdag 14 juni is Italië in Manaus de eerste tegenstander.

De volledige selectie:

Keepers: Joe Hart (Manchester City), Ben Foster (West Bromwich Albion), Fraser Forster (Celtic).

Verdedigers: Leighton Baines (Everton), Gary Cahill (Chelsea), Phil Jagielka (Everton), Glen Johnson (Liverpool), Phil Jones (Manchester United), Luke Shaw (Southampton), Chris Smalling (Manchester United).

Middenvelders: Ross Barkley (Everton), Steven Gerrard (Liverpool), Jordan Henderson (Liverpool), Adam Lallana (Southampton), Frank Lampard (Chelsea), James Milner (Manchester City), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Raheem Sterling (Liverpool), Jack Wilshere (Arsenal).

Aanvallers: Rickie Lambert (Southampton), Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Sturridge (Liverpool), Daniel Welbeck (Manchester United).

Capello gefocust op Russische competitie

In de voorselectie voor het WK van Rusland zit maar een speler die niet in de Russische competitie speelt. Dat blijkt uit de dertig namen die bondscoach Fabio Capello bekend heeft gemaakt. Alleen Pavel Pogrebnjak speelt in een andere competitie. Hij speelt bij Reading dat op het Engelse tweede niveau uitkomt.

Dinamo Moskou levert met zes spelers het grootste aandeel. CSKA Moskou en Zenit Sint-Petersburg leveren allebei 5 spelers. Op het WK zit Rusland in de poule met België, Algerije en Zuid-Korea. Op dinsdag 17 juni is de eerste wedstrijd tegen Zuid-Korea in Cuiaba.

Agente gewipt om seks in politieauto

Het politiekorps van Rockdale County, in de Amerikaanse staat Georgia, heeft ene Loretta Hernandez de zak gegeven. De 39-jarige hulpsheriff heeft zich namelijk meerdere malen laten uitwonen in een patrouillewagen.

Mogelijk had er geen haan naar gekraaid, ware het niet dat de politievrouw driemaal te laat was uitgerukt naar een plaats delict. Mevrouw had namelijk wel betere dingen te doen onder diensttijd. Zoals een geile wip, bijvoorbeeld.

Hernandez heeft bekend driemaal te laat te zijn geweest wegens een vrijpartij in de baas zijn tijd. Tweemaal werd zij genomen in een politiewagen, de derde neukpartij vond plaats in een gesloten bedrijfspand.

Het politieteam is overigens nog verder uitgedund. Ook glimknoop Stuarte is de laan uitgestuurd. De beste man heeft namelijk zijn dienstwapen afgevuurd tijdens een ruzie met zijn vrouw.

180 uur taakstraf voor ontucht met tiener

Een 37-jarige man uit Aarle-Rixtel is maandag veroordeeld wegens seksueel misbruik van een minderjarig meisje. De rechtbank in Den Bosch legde hem een taakstraf van 180 uur op en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.

De man pleegde tussen februari 2011 en februari 2013 verschillende keren ontucht met de tiener. Het ging vooral om kussen en betasten. Hij kende haar van de carnavalsvereniging in Bakel.

De rechter legt een zwaardere straf op dan de officier van justitie had geëist. De eis van 120 uur werkstraf en een maand voorwaardelijk is volgens de rechtbank onvoldoende straf voor wat het meisje is aangedaan. De dader was een vriend van de familie en heeft zodoende niet alleen haar lichamelijke integriteit, maar ook het vertrouwen geschonden.

De advocaat van de Brabander vroeg om vrijspraak omdat er niet genoeg bewijzen zouden zijn die de verklaringen van het meisje ondersteunen. Ook zouden de gebeurtenissen na zijn arrestatie grote impact op het leven van de man hebben gehad. Zo moest hij uit zijn woonplaats verhuizen. De rechter ging hier echter niet in mee.

De 37-jarige man moet ook een schadevergoeding van zo'n 820 euro betalen.

Slob betreurt songfestivalfail

Fractieleider Arie Slob (ChristenUnie) betreurt het dat zijn omstreden tweet over de Oostenrijkse winnaar van het Songfestival door sommige mensen is opgevat als homofoob. "Het heeft een lading gekregen die ik er niet mee beoogd had. Het is jammer dat het zo is gegaan", zei Slob maandag in een interview met RTL Z over de Europese verkiezingen.

"We zijn er uit. Dit jaar niet op vakantie in Oostenrijk.", twitterde Slob zaterdagnacht toen duidelijk werd dat de Oostenrijkse Conchita Wurst, 'de vrouw met de baard', ten koste van Nederland ervandoor ging met de winst op het liedjesfestival. Dit leverde Slob meteen veel kritiek op. Velen zagen er een homofobe opmerking in, gezien Slobs christelijke achtergrond.

Daarop maakte Slob al duidelijk dat dit niet de bedoeling is. "Had graag Nederland zien winnen. Niet meer en niet minder", twitterde hij even later. De ChristenUnie-leider maakte maandag bij RTL Z duidelijk dat hij zijn tweet 'natuurlijk' anders had geformuleerd als hij had geweten dat dit eruit zou voortkomen. Hij wilde slechts zijn 'grote teleurstelling' verwoorden over het feit dat Nederland niet heeft gewonnen.

Slob noemde de dynamiek op de sociale media naar aanleiding van zijn omstreden tweet 'ongekend'. Overigens was al duidelijk dat de familie-Slob niet naar Oostenrijk op vakantie zal gaan, zei hij maandag. "We hebben al geboekt in Frankrijk."

Herfstweer maakt plaats voor 'heerlijke lentedagen'

Na een paar herfstachtige dagen wordt het na dinsdag droger, zonniger en warmer. De meteorologen van weeronline.nl verwachten aan het einde van de week een aantal 'heerlijke lentedagen' met veel zon en aangename temperaturen.

Het weer begint dinsdag al iets op te knappen. De buien beperken zich steeds meer tot het zuiden en zuidoosten en vooral aan zee laat de zon zich weer wat vaker zien. Vanaf donderdag is het lente met zonnige perioden en temperaturen tot 18 graden in het zuiden.

Vrijdag en zaterdag wordt het nog wat aangenamer met maxima van rond de 20 graden en veel zon. Bovendien wordt weinig wind verwacht. De dagen daarna neemt de kans op neerslag weer iets toe, maar het is nog niet duidelijk of het opnieuw herfstachtig wordt. Misschien blijft het slechts bij een paar buien.

Mei is vooralsnog een erg natte maand. Gemiddeld viel 45 millimeter neerslag. In Drenthe was dat lokaal zelfs 120 millimeter. Dat staat gelijk aan twaalf emmers water per vierkante meter en is twee keer zo veel als normaal in heel mei valt. In Drenthe behoort deze meimaand dan ook nu al tot een van de natste ooit.

Simunic kan WK vergeten, beroep bij CAS afgewezen

Josip Šimunić kan deelname aan het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië definitief vergeten. Het CAS, het internationale arbitragehof voor de sport, heeft het beroep tegen de schorsing van de Kroatische speler verworpen. Šimunić werd tien interlands geschorst vanwege fascistische uitlatingen na de gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. 

Šimunić riep in de microfoon in het stadion in Zagreb meerdere malen de aanstootgevende leus "Za Dom, Spremni!". Dit betekent "Voor het Vaderland, We zijn bereid!". Dat was de slogan van de fascistische Ustasja's, die in de Tweede Wereldoorlog in de Onafhankelijke Staat Kroatië de kant van Hitler en Mussolini kozen. De FIFA strafte de 103-voudige international voor deze uitlatingen. 

Eerder ging Šimunić bij de FIFA in beroep, maar dat leverde niets op. Nu wijst ook het CAS zijn beroep af. Tevens mag de 36-jarige speler een boete van 25.000 euro betalen. 

'Räikkönen kwaad na GP van Spanje'

Kimi Räikkönen staat erom bekend ijskoud te zijn, maar gisteren na de Grand Prix van Spanje zou de Fin zich flink kwaad gemaakt hebben, zo meldt het Finse MTV3. De coureur zou zich druk gemaakt hebben over de pitstrategie van Ferrari.

Ferrari haalde voor de eerste stop in Barcelona Fernando Alonso eerder binnen dan Räikkönen die vlak voor de Spanjaard op de baan reed. De tactiek werkte niet, want het was Räikkönen die zijn voordeel behield. Uiteindelijk kon Alonso dankzij een extra stop zesde worden, vlak voor zijn teamgenoot.

Na het vallen van de vlag zou Räikkönen in de uitloopronde van zich hebben laten horen. "Wie heeft dit besluit over de pitsstop genomen?" Daarna zouden volgens MTV3 lange gesprekken zijn gevoerd om de neuzen weer een kant op te krijgen. In de media wilde The Iceman er in ieder geval weinig over kwijt.

EA-klassiekers niet langer online

Electronic Arts heeft al behoorlijk wat spellen uitgebracht, met grote namen als Battlefield en Fifa. Een aantal spellen zijn al lang in de running en wordt niet zoveel meer gespeeld. Om die reden trekt EA de stekker uit de online-modus van diverse spellen.

Vanaf 30 juni 2014 zijn bijvoorbeeld Star Wars: Battlefront 1 & 2, Battlefield 1942 inclusief alle uitbreidingen, Battlefield Vietnam en James Bond: Nightfire niet meer online speelbaar via officiële servers.

''De keuze om oude EA-spellen te pensioeneren is nooit makkelijk. Developers hebben hart en ziel in het spel gestopt en spelers bijna net zoveel en het is moeilijk om dat spel dan met pensioen te gaan. Maar wanneer oude spellen worden vervangen met nieuwe gaat het aantal spelers ook omlaag. Minder dan 1% van de spelers over alle EA-titels. En om die reden is het niet langer haalbaar om die spellen te blijven ondersteunen. We zouden veel liever de overige 99% van de consumenten een positieve ervaring leveren. We hopen dat je vele uren van plezier hebt gehad uit onze spellen.'' - EA

Om de hele lijst te lezen klik hier

De leukste sporttweets van week 19

Tijdens de Olympische Winterspelen en de Paralympische Spelen van Sochi kon je op FOK!sport de leukste tweets van de dag vinden. We kregen er zoveel leuke reacties op dat we nu elke week de leukste sporttweets van de afgelopen week voor jullie op een rijtje zetten.

Robert Gesink ging onder het mes en kreeg veel steunbetuigingen van zijn supporters. Zelfs van de kleine fans:

De NOS maakte een foutje en haalde de gebroeders Elmont door elkaar:

Bij Lotus hadden ze de lolbroek aan:

In Dordrecht hebben ze de Eredivisie-clubs een plezier gedaan:

De roze trui kreeg eerst de zegen van de Paus voordat hij naar Noord-Ierland werd gevlogen:

Spurs-coach Tim Sherwood gaf een fan de kans van zijn leven:

Een mooi stukje filosofie uit de wielerwereld:

Voetbalfans hebben het niet overal even luxe:

Zo willen we allemaal wel herstellen van een blessure:

Veel RKC-fans stonden in de file en misten het begin van de wedstrijd wat dit opmerkelijk beeld opleverde:

Blom en Kuipers leiden finales play-offs

Kevin Blom en Björn Kuipers fluiten de finales in de play-offs voor de Europa League. Dat maakte de KNVB maandag bekend. Blom is de scheidsrechter bij het eerste duel donderdag tussen AZ Alkmaar en FC Groningen in Alkmaar. Kuipers mag de tweede wedstrijd zondag in Groningen in goede banen lijden.

Ook de scheidsrechters voor de play-offs om promotie en degradatie zijn bekendgemaakt. Pol van Boekel en Pieter Vink leiden de wedstrijden tussen Sparta Rotterdam en FC Dordrecht. De confrontaties tussen Excelsior en RKC Waalwijk worden gefloten door Bas Nijhuis en Danny Makkelie.

Janovski: Oekraïne éérst betalen, dan pas praten

Rusland gaat pas in discussie over de gasprijs, als Oekraïne eerst de openstaande rekeningen heeft voldaan. Dat heeft de Russische onderminister van energie Anatoli Janovski maandag gezegd, meldt persbureau RIA Novosti.

Sinds maart heeft het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz geen geld meer overgemaakt aan het Russische Gazprom. De totale schuld bedraagt volgens het persbureau inmiddels omgerekend tweeënhalf miljard euro.

Per 1 april verhoogden de Russen de gasprijs van krap 194 euro naar ruim 350 euro, door twee kortingen te schrappen. Oekraïne weigert aan de nieuwe gasprijs te voldoen. RIA Novosti benadrukt dat het bedrag 'volledig overeenkomt met het contract dat de twee landen in 2009 hebben getekend'.

De Russische minister van energie Aleksandr Novak kondigde begin deze maand aan dat het buurland vanaf juni vooraf moet gaan betalen. Volgens zijn onderminister Janovski zijn de Russen hiertoe gedwongen door het betalingsgedrag van de voorheen bevriende buren.

Depay: "Trainer zit kort op mijn flikker"

Memphis Depay voelt zich sterk tijdens de trainingsstage in Hoenderloo. De aanvaller van PSV lijkt een klik te hebben met bondscoach Louis van Gaal.

Depay (20) behoort tot de twintig spelers die voor een trainingsstage in Hoenderloo zijn. De aanvaller werd zondagavond tijdens de training een keer stevig toegesproken door Van Gaal. "Ik houd van een trainer die me kort op mijn flikker zit. Dat is goed voor mij," zegt Depay in gesprek met Helden.

De 4-voudig international vindt zichzelf 'veeleisend'. "En dat is de bondscoach ook. Ik pak goed mijn rust. En ik ben sterk", aldus Depay, die Van Gaal niet streng, maar scherp vindt. De positie die hij moet bekleden bij Oranje bezorgt de PSV'er geen kopzorgen. "Het maakt mij niet uit, ik kan alles invullen."

Depay maakt kans op zijn eerste WK. Hij knijpt zich niet regelmatig in de arm vanwege zijn sterke ontwikkeling. "Het is de werkelijkheid, ik ben hier. Zo is het nu eenmaal. Ik ben niet bang om te falen. Dat weet iedereen wel. Dat heb ik al vaker verteld", vertelt de Moordrechtenaar.

"Mentaal is voor mij geen probleem. Ik ben mentaal sterk. Ik weet dat het daar goed zit", besluit Depay met een tikje tegen zijn hoofd. Van Gaal maakt dinsdag bekend welke dertig spelers kans maken op de 23 plaatsen in de WK-selectie. Oranje speelt zaterdag in Amsterdam een oefeninterland tegen Ecuador.

Brouwers verlengt bij Borussia Mönchengladbach

Roel Brouwers blijft een jaar langer bij Borussia Mönchengladbach. Dat heeft de Duitse club maandag bekendgemaakt. De 32-jarige Nederlander had een aflopend contract en heeft nu tot 2015 getekend. Met Mönchengladbach werd de verdediger dit seizoen zesde en plaatste hij zich voor de Europa League.

"We waren al langer in gesprek met Brouwers", zegt technisch directeur Max Eberl. "Toen we ons plaatste voor de Europa League kwamen we er snel uit."

Brouwers speelt sinds 2007 bij Mönchengladbach. In totaal kwam hij 176 keer uit voor de club. Dit seizoen werd Brouwers geteisterd door verschillende blessures. Hierdoor speelde hij dit seizoen slecht twaalf keer in de competitie. In Nederland speelde Brouwers van 2001 tot 2005 bij Roda JC. In de tussentijd voetbalde hij bij SC Paderborn in de Tweede Bundesliga.

Woning beschoten in Leeuwarden

In Leeuwarden is zaterdagnacht een woning beschoten. Het huis aan de M.H. Trompstraat is door twee kogels geraakt, meldt de politie maandag. De politie weet niet wie het huis onder vuur heeft genomen en waarom.

De bewoonster ontdekte zondag in de loop van de ochtend dat er twee gaten in een raam aan de voorkant van de woning zaten. Een aantal omwonenden bleek rond 03.30 uur knallen te hebben gehoord. Een getuige zag ook een man weglopen.

Tijdens het onderzoek naar de beschieting trof de politie even verderop een aantal hulzen aan. Uit het onderzoek is verder niet gebleken waarom iemand de woning zou willen beschieten. De politie sluit daarom niet uit dat het rijtjeshuis niet het doelwit van de schutter was, maar per toeval is getroffen. Wat de schutter dan wel heeft willen raken is nog niet duidelijk.

Van Hanegem ontstemd: "Hoe zielig is dat?"

Willem van Hanegem stoort zich aan 'het circus' rond het Nederlands elftal. Daarin speelt Co Adriaanse volgens De Kromme een negatieve rol. De tactiek van Oranje is al dagen voer voor de media.

"Adriaanse heeft nu geroepen dat hij al heel, heel erg lang geleden ook met vijf verdedigers en daarin drie centrumverdedigers heeft gespeeld. En dat ze het toen de Berlijnse Muur noemden. Nou en? Het lijkt erop of bij elke stap van Van Gaal gedaan moet worden alsof hij niks zelf bedenkt", vertelt Van Hanegem in het Algemeen Dagblad.

"Dat wordt dan benadrukt door Co Adriaanse en meer van die types. Ik zal het scherper zeggen, er wordt zelden of nooit iets geheel nieuws bedacht in het voetbal. Alles is altijd gebaseerd op iets wat er al was", aldus de oud-international. Van Hanegem hekelt ook kritische uitspraken van Adriaanse over zijn assistenten in zijn periode bij FC Twente.

"Hoe zielig is dat? Hij had Mulder, Pahlplatz en Schreuder, als ze als slecht functioneerden, eruit moeten gooien toen hij hun baas was. Doe je dat niet, dan moet je later zwijgen. En als je dan nu op een paar plaatsen tegelijk je mening over voetbal mag geven, doe dat dan met liefde voor het spel en niet omdat je eigenlijk stiekem je gram wilt halen en je frustraties wilt botvieren", verklaart Van Hanegem.

De voormalig assistent-bondscoach verbaast zich ook over 'het circus' bij Oranje. "Het stoort me in hoge mate, dat randgebeuren in alle media. Waar zijn we nou op uit met zijn allen? Spaken in het wiel steken? Ik begrijp werkelijk niet dat Van Gaal op veel plaatsen alweer de maat genomen wordt."

"En oh, oh, oh, hij noemde een Engelse vraag over Manchester United een stupid question. We weten nu toch onderhand wel hoe Louis in elkaar steekt? Hij heeft het hart op de tong en praat af en toe nogal hard. Nou en? Dat is toch bekend? Het zijn observaties van buitenaf en daar koop je helemaal niets voor."

Van Hanegem vindt dat er een bepaalde 'hijgerigheid' hangt rond het Nederlands elftal. "Ik vind het kinderachtig, meer iets voor in de Donald Duck of zoiets. Joël Veltman zegt dat de bondscoach werkt aan een nieuwe defensie en er wordt gedaan of die jongen een staatsgeheim aan Poetin heeft verkocht."

Boko Haram wil ontvoerde meisjes ruilen

De Nigeriaanse schoolmeisjes die zijn ontvoerd door terreurgroep Boko Haram zijn tot de islam bekeerd. Dat zegt Boko Haram-leider Abubakar Shekau in een maandag verschenen videoboodschap. De moslimextremisten laten hun gijzelaars alleen gaan als al hun gevangen wapenbroeders worden vrijgelaten.

Het filmpje, dat zeventien minuten duurt, toont ongeveer honderddertig zwaargesluierde meisjes. Ze zijn verzonken in gebed of reciteren Koranverzen. Twee van de meisjes zeggen hun christelijke geloof te hebben ingeruild voor het islamitische. Waar de beelden zijn geschoten is onduidelijk.

Strijders van Boko Haram ontvoerden op 15 april meer dan driehonderd tienermeisjes uit een kostschool in Chibok, dat in de noordelijke deelstaat Borno ligt. Van de meisjes wisten er enkele tientallen onderweg naar de kampen van hun ontvoerders of in de eerste dagen na aankomst te ontkomen. De terreurgroep houdt volgens het Franse persbureau AFP nog 223 voornamelijk christelijke meisjes vast.

Shekau zei eerder de meisjes als slavinnen te willen verkopen. Die uitspraken staan inmiddels, nu de Boko Haram-leider een gevangenenruil aanbiedt, in een wat ander licht. Volgens sommige Nigeriaanse mensenrechtenactivisten toonde Shekau ook met die eerdere uitspraken al dat hij de meisjes als koopwaar ziet waarover te onderhandelen valt.

Topman KPMG Nederland vertrekt per direct

Jurgen van Breukelen vertrekt per direct als topman van de Nederlandse tak van KPMG. De Nederlander doet dat omdat de aandacht meer op hem is gefocust dan op het verandertraject waarmee KPMG momenteel bezig is. Daardoor kan KPMG Nederland zich niet richten op klanten en dienstverlening, aldus Van Breukelen maandag in een verklaring.

De topman van de Nederlandse tak kwam recentelijk meermaals negatief in het nieuws. Zo zou Van Breukelen de drijvende kracht zijn achter een omstreden privébeleggersclub die jarenlang overhoop lag met de gemeente Blaricum. Daarnaast heeft KPMG mogelijk gefraudeerd bij de bouw van een nieuw hoofdkantoor in Amstelveen.

Die affaires richten de aandacht nu zo sterk op Van Breukelen, dat de topman naar eigen zeggen niet langer kan aanblijven bij de Nederlandse accountant. "Voorop staat het belang van onze klanten, onze medewerkers en ons kantoor", aldus de scheidend topman. "Dat belang is geschaad en moet hersteld worden."

KPMG maakte recentelijk bekend de 'topstructuur' van het bedrijf te willen aanpassen. Daarvoor werd onder meer oud-topman Jan Hommen van ING aangetrokken. Van Breukelen zei toen in een verklaring dat 'de ontwikkelingen van het afgelopen jaar ons hebben gesterkt in de overtuiging dat we onze structuur moeten veranderen'.

"Ik heb steeds gezegd dat KPMG grote veranderingen moet doorvoeren", zegt de topman daar nu over. "De kentering die wij maken bij KPMG vraagt om een duidelijk signaal dat ons bedrijf breekt met het recente verleden van verkeerde inschattingen en gemaakte fouten. Dan is het aan mij om dit signaal als eindverantwoordelijke kracht bij te zetten."

Taliban beginnen lenteoffensief in Afghanistan

Bij het jaarlijkse lenteoffensief van de Taliban in Afghanistan zijn tot nu toe elf doden gevallen. Gewapende lieden bestormden een regeringsgebouw en een controlepost en schoten hierbij elf politieagenten dood. Ook werden raketten afgeschoten op het internationale vliegveld van Kabul en de NAVO-basis bij Bagram.

De raketten richtten slechts lichte schade aan. De jaarlijkse reeks aanvallen komt op een gevoelig moment voor de Afghaanse regering. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is net voorbij en de definitieve uitslagen hiervan worden naar verwachting woensdag bekendgemaakt, waarna een tweede ronde kan worden georganiseerd. De terreuraanvallen moeten de Afghaanse bevolking angst inboezemen en de centrale regering in diskrediet brengen. Internationale troepen treffen voorbereidingen om zich eind dit jaar terug te trekken.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid eiste de verantwoordelijkheid voor de aanvallen op. Bij de stad Ghazni werden drie mensen gedood en raakten acht personen gewond bij een aanval van motorrijders. De verantwoordelijkheid voor deze aanslag is nog niet opgeëist. Verwacht wordt dat het dodental nog zal oplopen.

Zwanenburgse kattenmishandelaar meldt zich

Een 27-jarige man uit Zwanenburg is maandag aangehouden omdat hij filmpjes heeft gemaakt waarin een kat wordt mishandeld. De man meldde zich maandag zelf op het politiebureau in Hoofddorp, laat de politie weten. Hij werd vervolgens gearresteerd op verdenking van dierenmishandeling.

De filmpjes verschenen dit weekeinde op onder meer Facebook. In een van de video's is te zien dat de kat vastzit aan een touwtje en tegen de grond wordt geslingerd als het dier vervolgens op tafel probeert te springen.

De filmpjes leidden tot een storm aan woedende reacties. Er zaten ook bedreigingen tussen. Dat was voor de man de aanleiding zich bij de politie te melden.

Op een oude fiets moet je het leren

Afgelopen zondag ben ik wezen fietsen. Met mijn vriendin. Door de duinen. Heel burgerlijk. Zo burgerlijk zelfs, dat we allebei op hetzelfde merk reden. Betrap ik mezelf nu op een heuse 'guilty pleasure'? Gelukkig staan de fietsen niet netjes naast elkaar bij mij in de schuur. Wat? Ik héb niet eens een schuur. Nee, ik stal ze eigenlijk altijd op het station. Net als mijn trein. Die parkeer ik ook op het station. En wanneer ik dan terugkom, staat hij er meestal nog.

[F1 historie] Bijzondere Formule 1-bolides #3

Dit jaar verschijnt tijdens vrijwel elk grandprixweekend een Formule 1-special op FOK!sport. Zo lees je niet alleen het laatste F1-nieuws, maar nemen we je ook mee terug in de rijke geschiedenis van de hoogste raceklasse. Dit weekend nemen we een aantal bijzondere auto’s onder de loep.

In eerdere specials keken we al terug op de zeswielers in de Formule 1 en op diverse andere bijzondere Formule 1-bolides (deel 1 en deel 2) . Dit weekend zetten we een aantal bijzondere ontwerpen op een rijtje. Ze waren niet per se succesvolle ontwerpen, maar ze waren wel opvallend.

Amerikaan gooit Aston Villa in de verkoop

De Amerikaan Randy Lerner doet voetbalclub Aston Villa in de verkoop. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt. Speculaties deden al enige tijd de ronde dat Lerner de club uit Birmingham, waar Ron Vlaar, Leandro Bacuna en Karim el Ahmadi onder contract staan, van de hand wilde doen. Hij kocht Villa in 2006 voor 62 miljoen pond.

Lerner stelt het beste voor de club te willen doen. "Ik ben het aan Villa verschuldigd om verder te gaan en te kijken naar een frisse nieuwe leiding als ik voel dat ik mijn werk niet meer kan doen." De 52-jarige miljardair had sinds de dood van zijn vader in 2002 tot 2012 een meerderheidsbelang in American football-club Cleveland Browns.

Villa kende een moeizaam seizoen in de Premier League. De club sloot de jaargang af als vijftiende, vijf punten boven de degradatiestreep. Pas een week geleden werd lijfsbehoud definitief veilig gesteld.

Honda grote man in WK-selectie Japan

Bondscoach Alberto Zaccheroni van Japan heeft zijn definitieve selectie voor het WK bekendgemaakt. Keisuke Honda is de bekendste in het team. De 23-koppige selectie telt twaalf spelers die in Europa voetballen.

Oud-VVV'er Honda scoorde sinds hij in januari bij AC Milan speelt pas één keer, maar bij de Japanners is hij de grote man. In de laatste acht vriendschappelijke interlands scoorde de aanvallende middenvelder vijf keer. Bij VVV-Venlo trof Honda 24 keer doel in 68 wedstrijden.

Naast Honda zit er met Maya Yoshida nog een oud-speler van VVV-Venlo bij het team. De speler kwam bij de Limburgers tot 54 wedstrijden. Sinds twee seizoenen speelt hij bij Southampton. Verder zitten onder meer Manchester United-middenvelder Shinji Kagawa en aanvaller Shinji Okazaki van FSV Mainz in het team.

De Nederlandse Japanner Mike Havenaar zit niet bij de selectie. De Vitessenaar kwam in het verleden zeventien keer uit voor het Japanse team en scoorde vier keer.

De volledige selectie:

Keepers: Eiji Kawashima (Standard Luik), Shusaku Nishikawa (Urawa Reds), Shuichi Gonda (FC Tokyo).

Verdedigers: Masato Morishige (FC Tokyo), Yasuyuki Konno (Gamba Osaka), Yuto Nagatomo (Internazionale), Maya Yoshida (Southampton), Masahiko Inoha (Jubilo Iwata), Atsuto Uchida (Schalke 04), Hiroki Sakai (Hannover 96), Gotoku Sakai (VfB Stuttgart).

Middenvelders: Yasuhito Endo (Gamba Osaka), Keisuke Honda (AC Milan), Shinji Kagawa (Manchester United), Makoto Hasebe (FC Nürnberg), Hiroshi Kiyotake (FC Nürnberg), Hotaru Yamaguchi (Cerezo Osaka), Toshihiro Aoyama (Sanfrecce Hiroshima), Manabu Saito (Yokohama F. Marinos).

Aanvallers: Shinji Okazaki (FSV Mainz), Yoichiro Kakitani (Cerezo Osaka), Yuya Osako (1860 München), Yoshito Okubo (Kawasaki Frontale).

Bom gevonden in Dublin rond Giro-aankomst

Een antiterrorisme-eenheid van de Ierse politie heeft zaterdag rond de aankomst van de Giro in Dublin een bom gevonden. Dat meldt de Ierse krant Irish Independent maandag.

Een auto met daarin de bom, die gemaakt was van een melkbus en kunstmest, stond volgens de krant op een parkeerplaats van een hotel net buiten de Ierse hoofdstad. Van daaruit moest hij vermoedelijk naar de uiteindelijke locatie van de geplande aanslag worden gereden.

De bom met meer dan twintig kilo springstof stond op scherp. De explosievendienst van het Ierse leger heeft het apparaat onschadelijk gemaakt. "Dit was een dodelijke bom die klaar was voor direct gebruik", citeert de krant een anonieme bron. "Als de bom was afgegaan had dat een enorme ravage betekend."

Een katholieke splinterbeweging zou de bom van Belfast naar Dublin hebben vervoerd. Volgens bronnen droeg het explosief alle kenmerken van een IRA-bom. Een man, die banden zou hebben met de Real IRA, werd later in Dublin gearresteerd.

Sterling: "Ik ben geen racist."

Donald Sterling zegt geen racist te zijn. De in ongenade gevallen eigenaar van NBA-ploeg Los Angeles Clippers liet dat zondag in een interview op CNN weten. "Ik heb een verschrikkelijke fout gemaakt. Ik ben hier om mijn verontschuldigingen aan te bieden." Het was Sterlings eerste publieke optreden sinds een geluidsopname van hem boven water kwam waarin hij zijn vriendin verbood zwarten mee te nemen naar wedstrijden van zijn ploeg.

Sterling, die door de NBA levenslang wordt geschorst en waarschijnlijk zal worden gedwongen de Clippers te verkopen, vindt dat hij te zwaar wordt gestraft. "Mag ik een fout maken na 35 jaar? Ik hou van de NBA en mijn partners. Mag ik één fout maken? Het was een verschrikkelijke fout en ik zal het nooit meer doen."

Sterlings vrouw Shelly, van wie hij al jaren gescheiden van tafel en bed leeft maar met wie hij nog altijd getrouwd is, liet eerder weten te zullen vechten om haar vijftig procent van de ploeg te kunnen behouden. De NBA was direct duidelijk dat dat er niet in zit. "Volgens de NBA-regels worden alle eigendommen ongedaan gemaakt als het eigendom van de controlerende eigenaar met 75 procent van de stemmen ongedaan wordt gemaakt. Het maakt daarbij niet uit of de eigenaars verwant zijn. Alle eigenaars in de NBA zijn akkoord gegaan met deze regels."

De advocaat van Shelly Sterling denkt dat de basketbalcompetitie geen goede positie heeft. "We zijn het niet eens met de interpretatie van de eigen regels door de NBA, hoe die regels op mevrouw Sterling van toepassing zijn en of ze in deze unieke zaak uberhaupt toepasselijk zijn." Hij voegde eraan toe dat de regels van de NBA onderhavig zijn aan de wetten van Californië en de Amerikaanse grondwet.

Mevrouw Sterling liet in een interview met de Amerikaanse zender ABC weten dat ze uiteindelijk van haar man zal scheiden. Financiële redenen lagen ten grondslag aan het feit dat ze dat nog niet eerder gedaan had. "Ik spreek al twintig jaar met advocaten over een scheiding."

Rusland: Oekraïne moet gasrekening betalen

MOSKOU ANP) - De Russische regering is bereid te onderhandelen over nieuwe leveranties van gas aan Oekraïne, maar alleen als Kiev zijn schulden betaalt. Dat heeft onderminister Anatoli Janovski van Energie maandag gezegd. Het staatsgasbedrijf Gazprom liet vorige week weten dat die schuld ongeveer 2,5 miljard euro bedraagt.

Rusland zegde anderhalve week geleden toe dat Oekraïne tot eind mei ononderbroken aardgas geleverd krijgt. In die tijd hopen Rusland, Oekraïne en de Europese Unie een oplossing te hebben gevonden voor de schuld die Kiev aan Gazprom heeft.

Rusland: Oekraïne moet gasrekening betalen
Rusland: Oekraïne moet gasrekening betalen (Foto: ANP)

'Chemicaliën in tandpasta en zeep beïnvloeden sperma'

Chemicaliën in producten die we iedere dag gebruiken, zijn mogelijk verantwoordelijk voor een verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Wetenschappers hebben aangetoond dat de chemicaliën in bijvoorbeeld zeep, tandpasta en speelgoed van invloed zijn op het sperma.

Het gaat om producten die veilig zijn verklaard voor gebruik, maar de onderzoekers gebruiken een nieuwe manier om het effect op sperma te testen, meldt de Britse krant The Independent maandag. Daardoor zou blijken dat één op de drie huishoudelijke producten direct effect heeft op de manier waarop spermatozoïden 'zwemmen'. Bovendien zou de mannelijke zaadcel vroegtijdig het enzym lozen dat nodig is om een eicel binnen te dringen en te bevruchten.

Nishikori eerste Japanse man in top tien

Kei Nishikori is dankzij zijn goede prestaties van de laatste weken naar de negende plek op de wereldranglijst gestegen. Daarmee is de 24-jarige tennisser de eerste Japanse man ooit in de top tien. Zijn landgenote Kimiko Date-Krumm schopte het in 1995 bij de vrouwen tot de vierde plek.

Afgelopen week haalde Nishikori de finale van het masterstoernooi in Madrid, waarin hij moest opgeven tegen Rafael Nadal. De week daarvoor won hij het tennistoernooi van Barcelona. Het was zijn tweede toernooizege dit jaar na zijn winst in februari in Memphis.

In de top acht van de ranglijst veranderde niks. Nadal voert de lijst aan, voor Novak Djokovic en Stanislas Wawrinka. Nederlander Robin Haase zakte zes plaatsen en staat nu vijftigste. Drie plaatsen daarachter staat Igor Sijsling, die zes plaatsen steeg.

Bij de vrouwen bleef de top zes onveranderd. Serena Williams staat eerste. Maria Sharapova is na haar winst in Madrid gestegen van negen naar zeven. Beste Nederlandse is Kiki Bertens. Na haar halve finaleplaats van afgelopen week op het ITF-toernooi van Cagnes-sur-Mer ging ze van 151 naar 134.

Cavendish wint openingsrit in Californië

Mark Cavendish heeft zondag de eerste etappe van de Ronde van Californië gewonnen. De Brit van Omega Pharma-Quick-Step was na 193 kilometer met start en finish in de Californische hoofdstad Sacramento de rapste sprinter. Hij bleef John Degenkolb (Giant-Shimano) en Moreno Hofland (Belkin) voor.

De eerste leiderstrui van de race was ook voor Cavendish. Hij heeft dankzij bonificatieseconden vier seconden voorsprong op Degenkolb. Hofland heeft zes tellen achterstand en is de beste Nederlander.

De Ronde van Californië duurt nog tot volgende week zondag. Maandag staat de tweede etappe, een individuele tijdrit van twintig kilometer in Folsom, op het programma.

[NBA] Indiana Pacers dicht bij Conference Final

Indiana Pacers is nog één zege verwijderd van het bereiken van de Eastern Conference Final, de halve finale van de NBA. Paul George leidde de ploeg uit Indianapolis met 39 punten naar een 95-92 zege bij Washington Wizards. In de serie staat het nu 3-1. De volgende wedstrijd is in Indianapolis. Alle vier de tot nu toe gespeelde wedstrijden gingen naar de bezoekende ploeg.

De Pacers maakten een achterstand van negentien punten goed en vervolgens nog één van negen punten. Op 92-91, met nog 1.21 minuten op de klok, pakten de bezoekers de leiding en gaven die niet meer uit handen.

Los Angeles Clippers won de vierde wedstrijd in de tweederondeserie tegen Oklahoma City Thunder met 101-99. Daardoor kwamen de Clippers weer op gelijke hoogte: 2-2. De Clippers, die 22 punten achterstonden in het eerste kwart, verloren dit seizoen niet meer dan twee wedstrijden op rij. Ook de veertig punten die Thunder-forward Kevin Durant zondag scoorde konden daar niets aan veranderen.

Rusland 'respecteert referenda' en wil overleg

De Russische regering hoopt dat het na de referenda over het uitroepen van de onafhankelijkheid in Oost-Oekraïne van besprekingen tussen de Oekraïense interim-regering en de oostelijke regio's komt. Dan kan de uitslag zonder geweld en 'op beschaafde wijze in de praktijk worden gebracht'. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa moet het overleg organiseren, vindt Rusland.

Moskou 'respecteert de wil van het volk' en veroordeelt de volksraadplegingen in Donetsk en Loehansk niet. De Russische regering drong vorige week aan op uitstel van de volksraadplegingen in het deels Russischtalige oosten van Oekraïne, maar de separatisten trokken zich daar niets van aan.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans liet maandagochtend in Brussel weten dat hij de referenda verwerpt. De EU-ministers vergaderen maandag over de crisis in Oekraïne en mogelijke nieuwe sancties tegen Rusland.

Minder jonge verdachten opgepakt

Het aantal jonge verdachten tussen de 12 en 25 jaar oud is flink gedaald. In 2012 pakte de politie 66 duizend jongeren en jongvolwassenen op, dertig procent minder dan in 2007. Vooral het aantal minderjarige verdachten is sterk afgenomen, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

In de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar werden in 2012 18 duizend minderjarigen aangehouden en 48 duizend jongvolwassenen (18 tot 25 jaar). Het aantal aangehouden minderjarigen is sterk gedaald, bijna de helft vergeleken met 2007. Het aantal aangehouden jongvolwassenen daalde met twintig procent, aldus het CBS en WODC.

De meeste aangehouden jongeren wonen naar verhouding in de grote steden. In totaal hield de politie per duizend minderjarigen veertien verdachten aan op verdenking van het plegen van een misdrijf in 2012.

Rotterdam staat op de eerste plaats als het gaat om het aantal minderjarige verdachten. In de Maasstad ging het om 35 verdachten per duizend minderjarigen. Den Haag staat op de tweede plek met 26 verdachten per duizend minderjarigen. Daarna komen Amsterdam (22) en Utrecht (20).

In de grote gemeenten Breda en Amersfoort woonden de minste verdachte minderjarigen (negen per duizend). Van de vier grote steden kende Utrecht met zestig procent de grootste daling in het aantal aangehouden minderjarigen sinds 2007.

Den Haag had met 49 per duizend jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) relatief het hoogste aantal aangehouden verdachten, gevolgd door Rotterdam (48), Amsterdam (31) en Utrecht (24).

In Groningen kende van de grote gemeenten het minste aantal jongvolwassen verdachten, dertien per duizend. Van de vier grote steden is in Amsterdam het aantal jongvolwassen verdachten sinds 2007 het meest gedaald, 35 procent om precies te zijn.

Gilliam wil John Hurt voor Don Quixote

Al jaren was hij ermee bezig, maar Terry Gilliams' droomproject The man who killed Don Quixote wilde maar niet van de grond komen. Tot hij eerder dit jaar eindelijk financiering van de grond kreeg. Minder dan oorspronkelijk begroot, maar voor Gilliam toch genoeg om hoog te mikken qua casting. Zoals bijvoorbeeld John Hurt.

Hurt, het meest bekend als patiënt van de ergste indigestie in de filmgeschiedenis, onthulde tijdens en Q&A sessie op het Derby Film Festival dat Gilliam hem benaderd heeft voor een hoofdrol. Verder wilde Hurt nog niks loslaten, dus we weten niet eens of hij ja heeft gezegd of in onderhandeling is. 

Intussen heeft Terry Gilliam de startdatum van filmen alweer uitgesteld. Eerder werd bekend dat Gilliam in september de camera's wilde aanzwengelen, maar dit is nu verplaatst naar 'ergens in 2015'. Naar verluidt gaat Gilliam de extra tijd gebuiken om meer financiering los te peuteren.

Inmiddels is het zo'n beetje de zevende keer dat het project nieuw leven ingeblazen is door Gilliam. Castingproblemen, stormen en geldproblemen hebben Gilliam constant dwarsgezeten. in 2002 is er zelfs een documentaire over gemaakt.

Het ziet er in ieder geval naar uit dat we nog een tijdje zullen moeten wachten voor we Gilliams' passieproject kunnen aanschouwen.

don quixote
Op de set van de eerste poging, in 1999

Kim Min pest Kim Jung terug

Noord-Korea is geen echt land en moet binnenkort ophouden te bestaan. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van defensie Kim Min-seok maandag gezegd. Hiermee reageert Kim op recente beledigende uitlatingen van de Noord-Koreaanse staatsmedia. Die noemden de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye recentelijk een 'oude prostituee' en maakten de Amerikaanse president Barack Obama uit voor 'aap'.

Kim merkte op dat Noord-Korea slechts voor het welzijn van één persoon bestaat, namelijk dictator Kim Jong Un. Volgens de minister kent het communistische land geen mensenrechten of publieke vrijheden. Zuid-Korea uit vaker kritiek op zijn noorderbuur, maar de opmerkingen van maandag zijn relatief heftig. Seoul onthoudt zich normaliter van uitlatingen die zinspelen op het instorten van het Noord-Koreaanse regime.

Zuid-Korea bestempelde de opmerkingen van Pyongyang over Park als immoreel en onacceptabel. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken en Witte Huis hebben de racistische taal over Obama 'walgelijk' genoemd.

De spanningen zijn de afgelopen maanden weer toegenomen op het Koreaanse schiereiland. De Verenigde Staten en Zuid-Korea hielden gezamenlijke legeroefeningen, waarop Noord-Korea korte- en middellangeafstandraketten testte. Beide Korea's vuurden artilleriegranaten over de omstreden zeegrens en sinds eind maart dreigt Pyongyang met een 'nieuw soort' nucleaire test. Vorige maand bezocht Obama Zuid-Korea en zinspeelde hij op mogelijk nieuwe sancties tegen het geïsoleerde Noord-Korea.

Nazi's creatief in Velserbroek

In Velserbroek vond nazituig het nodig om posters van de theatervoorstelling ANNE te voorzien van hakenkruizen, jodensterren en anti-joden teksten. De extreemrechtse crea's gebruikten de kunstvorm graffiti voor de extra content, schrijft De Telegraaf.

De politie weet (nog) niet wie dit nazikunstje heeft geflikt. Agenten en omstanders vonden de originele posters toch mooier en hebben de antisemitische kunst weer vlot verwijderd.

Timmermans verwerpt referendum Oost-Oekraïne

Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans verwerpt het referendum dat zondag in de Oost-Oekraïense provincies Donetsk en Loehansk is gehouden. Dat verklaarde hij maandag bij aankomst in Brussel, waar de EU-ministers zich zullen buigen over verdere sancties tegen Rusland.

"We moeten hier geen aandacht aan besteden, dit is geen bijdrage om de chaos in Oekraïne tegen te gaan", zo verklaarde hij maandag in Brussel. "Het referendum voldeed op geen enkele wijze aan de fundamentele voorwaarden voor vrije verkiezingen." De pro-Russische separatisten beweren dat 89 procent van de kiezers voor zelfstandigheid koos, en dat driekwart van de bevolking is komen stemmen.

De ministers beraden zich in Brussel over uitbreiding van de sancties tegen Rusland en pro-Russische activisten. Die zouden dan niet alleen personen treffen maar ook bedrijven en instanties die betrokken zijn bij de annexatie van de Krim en de ondermijning van de Oekraïense soevereiniteit.

Voor economische sancties tegen Rusland zelf acht Timmermans het nog te vroeg. "Er is nog ruimte om de huidige sancties uit te breiden."

'Verblijfplaats ontvoerde meisjes Nigeria bekend'

De gouverneur van de Nigeriaanse provincie Borno claimt informatie te hebben over de verblijfplaats van de honderden kostschoolmeisjes die zijn ontvoerd door de moslimextremisten van Boko Haram. Dat schrijft de Britse omroep BBC maandag.

Gouverneur Kashim Shettima zegt dat hij de meldingen over waar de meisjes zijn, naar het leger heeft gestuurd ter verificatie. Volgens hem is de groep niet naar Tsjaad of Kameroen gebracht door Boko Haram, zoals eerder door verscheidene media is bericht.

De meisjes werden een maand geleden ontvoerd uit het noordelijke plaatsje Chibok. Volgens de leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, worden de meisjes als slavinnen verkocht.

'Jan Smit moet niet op Songfestival gaan zingen'

Wat René Romkes betreft moet Jan Smit Nederland niet gaan vertegenwoordigen op Eurovisie Songfestival. De Songfestivalkenner en organisator van het jaarlijkse Eurovision in Concert, waarbij voorafgaand aan het festival enkele deelnemers hun lied komen zingen, ziet niets in de palingsound van Smit. "Dan zitten we wéér in de schlagerhoek", zegt hij maandag in Metro.

In de wandelgangen heeft Romkes al vernomen dat Smit, die de afgelopen jaren samen met Cornald Maas de presentatie verzorgde, wel oren zou hebben naar een deelname volgend jaar. "Dat moeten we wat mij betreft niet willen", vindt Romkes. "Smit heeft een te Nederlandse stem en zijn nummers zijn niet onderscheidend genoeg. Hij kan wel zeggen dat hij met een knaller komt, maar het is altijd diezelfde hoempapa palingsound. We zijn nu juist zo'n goede weg ingeslagen en als we voor Jan kiezen, zijn we terug bij af."

Zaterdagavond werd Nederland met The Common Linnets, bestaande uit Ilse DeLange en Waylon, boven ieders verwachting tweede met het ingetogen Calm After the Storm. Vooraf kreeg het nummer veel kritiek, maar volgens kenners is het juist een verborgen kracht gebleken. Toch is alleen een rustig nummer niet genoeg.

"De 3JS kwamen met iets rustigs en dat scoorde niet", zegt Maas maandag in het AD. "Een artiest moet met iets aansprekends komen."

"Lange tijd waren we in de veronderstelling dat een liedje aan bepaalde Songfestivalclichés moest voldoen, waardoor we met inzendingen kwamen die niet onderscheidend genoeg waren", gaat de 51-jarige Maas verder. De grote vraag is wie Nederland volgend jaar moet vertolken.

"Laten we eerst genieten van het succes van zaterdagavond", vindt Maas "We hebben genoeg artiesten die het goed zouden kunnen. Van een Mr. Probz tot Caro Emerald."

Het succes van DeLange en Waylon, toch geen groentjes in de Nederlandse muziekindustrie, zou volgens vele kenners een grote motivatie zijn voor andere Nederlandse zangers van naam. "Wat ik zou willen is dat, net als in Zweden, artiesten tegen elkaar strijden. Voor Nederland komt dat idee misschien nog te vroeg."

Leveranciers niet te spreken over GM

Leveranciers van de Amerikaanse automaker General Motors (GM) zijn niet erg te spreken over het bedrijf. Bij een jaarlijkse enquête onder leveranciers van adviesbureau Planning Perspective eindigt de maker van Chevrolet, Opel en Buick dit jaar onderaan. Dat schrijft persbureau Reuters maandag.

Tussen 2008 en 2013 bezette Chrysler, dat vorig jaar is overgenomen door Fiat, steeds de laatste plaats. De leveranciers gaven GM lage cijfers op alle onderzochte onderdelen, zoals de betrouwbaarheid, de communicatie en de bescherming van intellectuele eigendommen. GM is daarnaast het minst van de zes onderzochte bedrijven bereid om prijsverhogingen toe te laten, op het moment dat de grondstoffen duurder zijn geworden.

In het onderzoek worden de toeleveranciers ondervraagd over hun relaties met de zes grote automakers van de Verenigde Staten: naast Chrysler en GM ook Ford en de Japanse automakers Nissan, Toyota en Honda. Die laatste twee bezetten dit jaar respectievelijk de eerste en twee plaats. Nissan heeft Ford van de derde plaats gestoten.

De reputatie van GM is momenteel sowieso niet best. In het eerste kwartaal moest de Amerikaanse automaker zeven miljoen auto's terugroepen vanwege verschillende problemen. Veel ophef is er over het auto's van voor 2007, waar GM pas heel laat over aan de bel trok. Die auto's vielen soms plots uit vanwege een defecte contactsleutel, wat naar verluidt de oorzaak is van ten minste dertien dodelijke ongevallen.

Steeds meer ouderen in de cel

Het aantal ouderen in gevangenissen loopt snel op, terwijl het totale aantal gedetineerden juist daalt. Ruim vierduizend mensen van 50 jaar of ouder kwamen in 2012 in de cel terecht, een stijging van 8,3 procent ten opzichte van 2008. Dat blijkt uit cijfers van justitie die MAX Magazine heeft opgevraagd.

De oorzaak van de stijging is de vergrijzing en een hogere pakkans. Het aantal ouderen dat vastzit voor een misdrijf groeit naar verwachting van het Openbaar Ministerie tot achtduizend in 2020.

Hoogleraar forensische psychologie Karel Oei zegt in het blad, dat dinsdag verschijnt, dat het vooral gaat om lichte vergrijpen. "De functie hier is niet het geldelijk gewin, maar het creëren van nieuwe prikkels en doorbreken van de dagelijkse sleur."

André Kuipers maakt theatervoorstelling over ruimte

André Kuipers is bezig met een theatervoorstelling over zijn ervaringen als kosmonaut. Ook gaat hij in samenwerking met BosBros, ter ere van het 25-jarige bestaan van de filmproducent, de eerste editie uitreiken van een jaarlijkse prijs voor filmscenario's. Dit jaar heeft die prijs als thema ruimtevaart. Dat maakte de Nederlandse ruimtereiziger maandag bekend.

"Mijn belangstelling voor ruimtevaart is in mijn jeugd gewekt door hoorspelen, films, stripboeken en sciencefictionboeken", aldus de 55-jarige Kuipers. "Het zou toch prachtig zijn als kinderen door onze projecten uiteindelijk het pad kiezen van wetenschap en techniek. Dan hebben we iets goed gedaan." Met de theatervoorstelling maken jonge kinderen kennis met ruimtevaart en techniek. De voorstelling is volgend jaar en in 2016 in Nederlandse theaters te zien.

De Burny Bos Talent Award, waaraan een prijs van vijfduizend euro is verbonden, moet het scenaristentalent in Nederland helpen ontwikkelen. De eerste prijs wordt uitgereikt tijdens het Cinekid Festival dat in oktober dit jaar plaatsvindt in Amsterdam. "Ik hoop natuurlijk dat er zulke goede scripts binnenkomen dat BosBros niet anders kan dan er over een paar jaar een geweldige familiefilm voor het hele gezin van maken. Ik verheug me op de inzendingen!", aldus kosmonaut Kuipers.

Ruiten vernield van ambtswoning Van der Laan

Onbekenden hebben dit weekeinde ruiten vernield van de ambtswoning van burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan. Medewerkers van stadstoezicht ontdekten de vernielingen zondagnacht en waarschuwden de politie, meldt AT5 maandag.

Van het pand aan de Herengracht zijn drie ruiten ingegooid. Twee ramen werden twee dagen geleden vernield. Zondagnacht sneuvelde ook een derde raam.

De woning van Van der Laan werd vorige maand al besmeurd met rode verf.

'Chemiesector keert Europa de rug toe om gasprijs'

Europese chemiebedrijven keren zich verder af van Europa omdat de prijs van energie te hoog is. Door de hoge gasprijs zouden ze niet langer producten kunnen maken die concurrerend zijn. Dat blijkt uit recente beslissingen van chemiereuzen zoals DSM, Dow Chemical en BASF, zo schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

Zo laat de topman van het Duitse BASF, Kurt Bock, aan de zakenkrant weten de komende vijf jaar eerst meer buiten dan binnen Europa te willen investeren. "We investeren in de Verenigde Staten, omdat we verwachten dat de gasprijs daar op lange termijn minder dan de helft blijft van die in Europa", aldus Bock.

Momenteel is de prijs van gas zelfs meer dan twee keer zo hoog. Mede om die reden wil BASF in de VS voor meer dan een miljard euro een fabriek bouwen die methaangas omzet in propyleen. Dat is de grootste investering die de Duitsers ooit op Amerikaanse bodem deden. Ook chemiebedrijven Dow Chemical en het Nederlandse DSM gaven onlangs aan meer buiten Europa te gaan investeren.

Door deze exodus zou de regio Rotterdam, waar veel chemiebedrijven gevestigd zijn, de laatste tien jaar zo'n negen miljard euro aan investeringen hebben misgelopen. Die inschatting maakte Essenscia - de Belgische beroepsfederatie van de chemiesector - vorige week althans. Volgens de brancheclub zou daar de komende tien jaar nog eens 22 miljard euro bij kunnen komen.

Rechter buigt zich over pestprogramma

De rechtbank in Lelystad buigt zich maandag over een aflevering van het pestprogramma Project P op RTL5. Het Einstein Lyceum in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet en ouders van leerlingen op deze school willen niet dat RTL de bewuste aflevering uitzendt.

Voor het tv-programma over pesten hebben gepeste leerlingen op school in het geheim beelden gemaakt. De directie van het Einstein Lyceum vindt het te gevoelig die beelden zomaar uit te zenden. "In de klassen is er vaak meer aan de hand dan dat er slechts één kind wordt gepest." De ouders van de scholieren in die klas willen niet dat hun kinderen in beeld komen.

Het gaat niet alleen om beelden uit de klas, maar ook om opnames die in de buurt van de school zijn gemaakt. Leerlingen zouden daar door de programmamakers staande zijn gehouden en gedwongen naar de heimelijk opgenomen beelden te kijken. De rechtbank is gevraagd de zaak achter gesloten deuren te behandelen, maar daarover beslist de rechter pas tijdens de zitting.

In programma 'Project P: Stop het pesten' helpen Johnny de Mol en Dennis Weening, afwisselend van elkaar, tieners die dagelijks op school worden gepest. De eerste aflevering was 28 april.

Rechter buigt zich over pestprogramma
Rechter buigt zich over pestprogramma (Foto: ANP)

'Ambtenaar gebaat bij mislukt ict-project'

De Nederlandse overheid raakt jaarlijks miljoenen euro's kwijt bij ict-projecten, omdat ambtenaren meer belang hebben bij falende projecten dan bij succesvolle. Die uitspraak doet althans ondernemer René Veldwijk, die maandag in de Tweede Kamer gehoord wordt door de tijdelijke commissie-ict, in De Telegraaf. Het systeem is 'echt dood- en doodziek', vindt hij.

Veldwijk doet al jaren ict-projecten voor de overheid. Volgens hem worden grote bedrijven die uit zijn op belastinggeld nauwelijks gecontroleerd en heeft de overheid geen straffen als zo'n bedrijf meer geld uitgeeft dan nodig. "Het tegendeel is waar, de prikkel voor ambtenaren is andersom", aldus Veldwijk.

Ambtenaren zouden er namelijk belang bij hebben 'gigantische projecten' op te zetten, omdat er op die manier meer geld en werkgelegenheid naar hun afdeling vloeit. Ze worden zodoende 'beloond voor slecht gedrag', stelt de ict-ondernemer. Daardoor wordt er achteraf amper ingegrepen wanneer bedrijven hun offerte overschrijden.

Veldwijk wordt maandag gehoord bij de tweede zittingsdag van de commissie-ict. Tijdens de eerste zitting schiep hoogleraar beleidsinformatica Hans Mulder al een beeld van het probleem dat moet worden opgelost. Volgens hem geeft de overheid jaarlijks vier tot vijf miljard euro uit aan mislukte ict-projecten.

Beelen loopt met recordpoging kans op suikerziekte

Giel Beelen kan door zijn recordpoging om meer dan 190 uur onafgebroken radio te maken suikerziekte krijgen. "Als je zo lang weinig slaapt en onregelmatig eet, wordt dat een groot risico", zegt de radiopresentator tegen Novum Nieuws.

Beelen gaat de recordpoging maandag aan naar aanleiding van zijn tienjarig jubileum als radiomaker. De Vlaamse radiopresentator Lennart Creël vestigde vorige week het record met 190 uur, met om de dag drie uur slaap en elke dag twee powernaps van een kwartier.

"Alle medisch specialisten die ik hierover spreek zeggen hetzelfde", gaat Beelen verder. "Ze zien steeds vaker gevallen van suikerziekte. Mensen eten slecht en slapen te weinig."

"De doktoren hebben me ook gewaarschuwd voor allerlei andere gezondheidsrisico's", aldus de 37-jarige Beelen. "Ze willen eigenlijk dat ik er niet eens aan begin, maar ja."

Beelen wordt dan ook nauwlettend in de gaten gehouden door artsen en andere deskundigen. "Ik dacht eerst dat ik het, zoals wel vaker als ik moe ben, zou redden met een extra litertje cola", zegt hij. "Maar dat zit er dus niet in. Als ze iets niet willen, dan is het wel dat ik me ga volstoppen met cafeïne en suiker. En normaliter drink ik al geen druppel koffie."

De dj krijgt een uitgebalanceerd dieet, samengesteld door een diëtist. "Wat dat betreft eet ik dus gezonder dan ik de afgelopen jaren heb gedaan", lacht Beelen.

Als presentator van het ochtendprogramma Giel op 3FM is hij wel gewend om onuitgeslapen aan het werk te gaan. "Maar dit is echt andere koek", benadrukt hij. "Hier kun je je bijna niet op voorbereiden. Je kunt moeilijk twee maanden minder gaan slapen om er vast aan te wennen. Ik slaap al tien jaar te weinig, dus ik weet hoe heftig slaapgebrek kan zijn, maar of je daar nou wat aan hebt?"

Gedurende de hele rit wordt Beelen bijgestaan door hypermoderne lichttherapie. "Er komt een soort koepel in de studio die steeds op een andere manier kan worden belicht", weet Beelen. "Dus steeds als het volgens de begeleiders tijd wordt dat ik even een powernap neem van tien minuten, begint het licht te dimmen zodat ik onderbewust zin krijg in slapen."

Tijdens de meer dan 190 uur presenteert Beelen ook programma's van anderen. "Maar daar wil ik niet te aanwezig zijn", zegt hij. "Tijdens mijn ochtendshow ben ik uiteraard veel aan het woord, dat is ook de formule. Maar bij de rest moet het geen Giel worden die te veel lult."

Wat de presentator eigenlijk nog het leukst vindt, is dat allerlei luisteraars zichzelf nu ook doelen stellen. "Je krijgt natuurlijk het bekende stoppen met roken en afvallen, maar er is ook iemand die wil ondervinden hoe het is om dakloos te zijn. Die gaat 190 uur op straat leven."

Vuurgevecht tussen overvallers en politie Utrecht

Bij een overval op een woning in Utrecht hebben agenten en daders zondagnacht op elkaar geschoten. Er werd voor zover bekend niemand geraakt. De overvallers gingen er na de schotenwisseling vandoor in een auto, laat de politie maandag weten.

De politie kreeg rond 00.45 uur een melding over een overval op een woning aan de Vaalserberg, in de wijk Lunetten. Agenten troffen de verdachten buiten aan, waarop over en weer werd geschoten.

In de woning waren vijf mensen aanwezig, van wie er een lichtgewond was. Hij is voor onderzoek naar een ziekenhuis gegaan. Het is niet duidelijk of de overvallers iets hebben buitgemaakt.

Hulpgroepen voor familie pedofielen

Familieleden van pedofielen kunnen nog dit jaar terecht bij speciale lotgenotengroepen in het hele land. Stop it Now organiseert de bijeenkomsten. Uit telefoontjes die de hulporganisatie kreeg bleek dat daar behoefte aan is, schrijft het AD maandag.

Stop it Now heeft al een hulplijn, waar zowel mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot kinderen als hun naasten terechtkunnen voor hulp en antwoorden op vragen. Uit telefoontjes bleek dat familieleden en partners van pedofielen behoefte hebben aan contact met lotgenoten.

"Het is een groep die het enorm moeilijk heeft", zegt initiatiefnemer van Stop it Now Jules Mulder in de krant. Ze kunnen door het taboe dat op pedofilie rust niet openlijk praten over de problemen waar ze tegenaan lopen. Vooral mensen die samenleven met iemand met pedofilie hebben het volgens hem moeilijk.

In Den Haag is al een eerste groep bijeen geweest. De bijeenkomst was zo'n succes dat er nu in meer plaatsen hulpgroepen komen. Belangstellenden kunnen zich de komende maanden aanmelden, waarna wordt gekeken in welke steden een groep gevormd kan worden. Mulder denkt na de zomer met tien groepen van start te kunnen gaan.

Geweld tegen homo's verdubbeld

Het geweld tegen homoseksuelen en lesbiennes is de afgelopen jaren bijna verdubbeld. Het aantal incidenten steeg van 623 in 2011 naar 1143 in 2012, blijkt uit een rapport van het Verwey-Jonker Instituut. Het COC wil dat justitie en politie meer prioriteit geven aan homogeweld, schrijft De Telegraaf.

De cijfers van vorig jaar zijn nog niet bekend. "Maar dit is een enorme toename", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke in de krant. De homobelangenorganisatie wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) actie onderneemt. Ineke hoopt maandag afspraken te kunnen maken met de minister.

Bij de geregistreerde incidenten gaat om allerlei soorten agressie: van schelden en spugen tot in elkaar slaan.

Stichting pakt rechtsbijstandverzekeraars aan

Tienduizenden mensen met een rechtsbijstandpolis die zelf een advocaat in de hand hebben genomen en betaald maken kans dat geld terug te krijgen. Volgens de Stichting Rechtsbijstandclaim hebben verzekeraars twintig jaar lang ten onrechte verzekerden het recht op vrije advocaatkeus ontzegd.

De stichting begint een juridische procedure namens de particulieren en bedrijven die hun advocaat zelf hebben betaald. Wel wordt eerst nog geprobeerd om met de verzekeraars tot een oplossing te komen, mede omdat de procedure een zaak van lange adem is.

Rechtsbijstandverzekeraars zijn verplicht hun klanten zelf hun advocaat te laten kiezen op kosten van de verzekeraar, zo bepaalde het Europees Hof van Justitie in november. De vrije advocaatkeus staat sinds 1993 in de Wet toezicht verzekeringsbedrijf, maar de grote verzekeraars vergoedden dat in het verleden lang niet altijd.

Polishouders die ontevreden waren over de kwaliteit van de juridische dienstverlening van rechtsbijstandverzekeraars zochten geregeld zelf een advocaat uit, ook in zaken waarin dat niet verplicht is, zoals bij de kantonrechter. Het Europese Hof heeft bepaald dat ook die advocaatkosten onder de dekking vielen, waaruit volgt dat polishouders recht hebben op een schadevergoeding.

Omdat individueel procederen veel kost, begint de stichting een zogenoemde collectieve actie, die moet aantonen dat verzekeraars een wanprestatie hebben geleverd door de kosten van een 'eigen' advocaat niet te vergoeden. Grofweg drie miljoen Nederlanders en vierhonderdduizend ondernemers hebben een rechtsbijstandsverzekering.

Tweehonderdduizend scholieren beginnen aan examen

Voor ruim 198 duizend middelbare scholieren breken de belangrijkste dagen uit hun schoolcarrière aan. Maandag beginnen de eerste leerlingen aan hun eindexamen.

Havisten starten 's ochtends met kunst en hebben 's middags management & organisatie. Vwo'ers trappen af met het examen Nederlands. Een deel van de vmbo-leerlingen begint met de beroepsgerichte vakken voertuigentechniek en transport & logistiek.

Een jaar na de grote examenfraude op het Rotterdamse Ibn Ghaldoun zijn in de voorbereiding extra maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Zo werden de examens later naar de scholen verstuurd en zijn ze beter verpakt. Daardoor is het nu vrijwel onmogelijk om examens ongezien te openen en te sluiten.

De zaak wierp vorig jaar een schaduw over de examenperiode. Leerlingen van het Ibn Ghaldoun hadden vooraf in totaal 27 examens gestolen, kopieën gemaakt en alles teruggelegd. Het ging om de grootste examenfraude ooit. De betrokkenen werden veroordeeld tot celstraffen tot een maand en werkstraffen tot 170 uur.

Vorig jaar werden de examens, net als in 2012, iets beter gemaakt dan in voorgaande jaren. Het gemiddelde cijfer ging op de havo met 0,17 punt omhoog, op het vwo met 0,19 punt. Op het vmbo bleef het cijfer ongeveer gelijk. In de jaren voor 2012 was juist sprake van een trend van steeds slechtere cijfers.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) schreef de betere prestaties toe aan de strengere exameneisen die sinds 2012 van kracht zijn. Leerlingen moeten sindsdien gemiddeld een voldoende halen voor alle vakken van het centraal examen. Bovendien mag voor maar een van de vakken Nederlands, Engels en wiskunde een 5 worden gehaald.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) staat voor het 27e jaar klaar om klachten van scholieren in behandeling te nemen. Vorig jaar kwamen zo'n 147 duizend klachten binnen bij de klachtenlijn, zo'n 27 duizend meer dan een jaar eerder.

De examens voor havo- en vwo-leerlingen duren tot 27 mei. Vmbo'ers zijn al op 23 mei klaar. De uitslagen worden bekend op 11 en 12 juni.

'89 procent voor soeverein Donetsk'

Rebellen in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne claimen dat 89 procent van de stemmen in het omstreden referendum voor soevereiniteit was en maar tien procent tegen.

'Deze resultaten kunnen als definitief worden beschouwd", zei Roman Lyagin, hoofd van de zelfbenoemde kiescommissie in Donetsk. Hij zei dat de opkomst net onder de 75 procent lag.

De uitslag in Loegansk, de andere oostelijke regio waar een referendum werd georganiseerd, is nog niet bekend.

De Oekraïense autoriteiten in Kiev hebben de stemming als 'een farce' afgedaan.

FOK! wat een weer... Regelmatig buien

Goeiedag! Het was natuurlijk een zeer somber en nat weekend. De zon kwam er nauwelijks aan te pas en er viel behoorlijk wat regen. Het leek meer op herfst dan op voorjaar. Er zit echter wel een (tijdelijke) verbetering aan te komen. Na morgen nemen de neerslagkansen af, schijnt de zon wat vaker en loopt het kwik een paar graden op.

Op veel plekken is mei nu al een natte maand en vandaag komen er op veel plaatsen nog een aantal millimeters bij. Wel is het zo dat zeker in westen de zon wat vaker door kan breken en daar lijken dan ook wat minder buien te gaan vallen dan in het binnenland. Bij buien is onweer mogelijk en plaatselijk kan er opnieuw flink wat regen vallen. Zoals gezegd lijkt het in de kustprovincies wat droger te blijven. Het is wederom kil met maxima van 13 graden. De wind draait naar het westen toe en neemt wat in kracht af.

Ook morgen vallen er nog buien, maar vanaf woensdag is het een aantal dagen droog weer met geregeld zon. Mogelijk keert de wisselvalligheid komend weekend weer terug.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Insecten
Vandaag deel 1 van een verslag van ADQ. Hij maakte een wandeling in het Solleveld en dat ligt tussen Den Haag en Monster.

VogelA
De Nachtegaal liet zich prima op de foto zetten. Volgens ADQ zitten ze normaal behoorlijk verstopt.

Nacht

Nacht2
Ook de Kneu laat zich niet vaak zien. Wordt vervolgd!

Rosberg: "Had één ronde meer nodig"

Mercedes-coureur Nico Rosberg is ervan overtuigd dat hij de Grand Prix van Spanje op zijn naam had kunnen schrijven. De Duitser eindigde uiteindelijk als tweede met 0,6 seconden achterstand op teamgenoot Lewis Hamilton. Iets meer tijd had hem de zege op kunnen leveren.

Rosberg: "Ik kwam dichtbij Lewis, maar was te ver weg om hem in te halen. Maar nog een ronde extra en ik had die kans wel gehad. Mijn start was niet goed, dit was al mijn derde slechte start achter elkaar en daardoor ben ik nu tweede geworden. Hier moeten we aan werken. Maar Lewis heeft het goed gedaan en er zijn genoeg positieve punten uit dit weekend te halen. Ik ben erg gemotiveerd om het volgende keer nog beter te doen."

Hamilton nam door zijn vierde zege op rijd de leiding in het kampioenschap over van Rosberg. De Brit zei na afloop al het hele weekend geworsteld te hebben met de auto. Hij was daarom opgelucht dat hij kon winnen. "Nico was erg snel vandaag, dus ik was blij dat ik hem achter me heb kunnen houden."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.