VN: ziekte bedreigt wereldvoorraad bananen

Een om zich heen grijpende ziekte bedreigt een enorm deel van de wereldvoorraad bananen. Daarvoor heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties maandag gewaarschuwd.

Het gaat om een variant van de panamaziekte. Als de kwaal zich verspreidt van Azië naar Afrika en het Midden-Oosten kan dit 'de teelt en export van bananen ernstig bedreigen', aldus de FAO. Bananen zijn het op drie na belangrijkste voedingsgewas van de minst ontwikkelde landen van de wereld. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen.

"Landen moeten nu optreden als we het ergst denkbare scenario willen voorkomen", zei FAO-plantpatholoog Fazil Dusunceli. Secretaris van het Wereld Bananenforum Gianluca Gondolini zei dat dit schade kan toebrengen aan 'werkgelegenheid en overheidsinkomsten in veel tropische landen'.

Volgens de FAO heeft de panamaziekte de afgelopen twee decennia al tot grote verliezen in Zuidoost-Azië geleid en zijn er recentelijk ook besmettingen opgedoken in Jordanië en Mozambique. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel en kan decennialang de bodem besmetten.