'Te veel zout in glutenvrij brood'

In een poging glutenvrij brood nog enigszins smaak te geven is glutenvrij brood is nu 'veel te zout'. Dat schrijft de Consumentenbond in de Gezondgids, na onderzoek van zes verschillende soorten glutenvrij bruinbrood en vier varianten van meergranen glutenvrije afbakbroodjes.

Het bontste maakt fabrikant Schär het met de glutenvrije zonnepitbroodjes Sunna, blijkt uit het onderzoek. Die zijn 56 procent zouter dan voor gewoon brood is toegestaan.

Strikt genomen doen de fabrikanten niets verkeerd door hun glutenvrije brood te zout te maken. Het valt namelijk niet in de categorie 'brood' maar in die van de 'bijzondere voeding' en daarvoor bestaan geen maximale hoeveelheden voor zout.

De Consumentenbond vindt dat de fabrikanten "hun verantwoordelijkheid moeten nemen in plaats van te profiteren van deze maas in de wet" en dus gewoon smakeloos, ranzig, niet weg te kanen rommel moet maken voor mensen met glutenallergieën.

Update:

Filmpje toegevoegd. Aanbevolen hoeveelheid zout moet omhoog worden aangepast!