Iran stelt Obama voor duivels dilemma

De Amerikaanse president Barack Obama zit met een lastige beslissing in zijn maag, die verstrekkende diplomatieke gevolgen kan hebben: Iran heeft de omstreden Hamid Aboutalebi aangewezen als nieuwe VN-ambassadeur. Aboutalebi was echter betrokken bij de gijzeling van Amerikaans ambassadepersoneel in 1979 in Teheran en het Amerikaanse Congres is dan ook mordicus tegen het verstrekken van een visum aan Aboutalebi.

Eerder al lieten Amerikaanse functionarissen weten dat de keuze voor Aboutalebi onacceptabel is. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag dat de kwestie eenvoudig kan worden opgelost als Teheran een ander aanwijst als ambassadeur. Iran heeft laten weten het 'onacceptabel' te vinden dat Aboutalebi geen visum krijgt. Volgens Teheran is hij een van de beste diplomaten van het land. Bovendien, zo redeneert Iran, heeft Aboutalebi al eerder een visum gekregen. Hij houdt zelf vol dat zijn rol bij de gijzeling beperkt bleef tot vertalen en onderhandelen.

Het hoofdkantoor van de Verenigde Naties staat in New York en de VS hebben als gastland dan ook bepaalde verplichtingen. Obama moet nu beslissen of hij zich achter het Congres schaart of zich houdt aan de afspraken met de VN. Het Witte Huis wil nog niet zeggen welke keus de president heeft gemaakt. Perschef Jay Carney wilde slechts kwijt dat de regering Iran blijft voorhouden dat de keus voor Aboutalebi onacceptabel is.

Voor de meeste Amerikaanse politici is de keuze duidelijk: de president moet het Congres steunen. "Wij, als land, kunnen een ondubbelzinnig signaal afgeven aan schurkenstaten zoals Iran dat de VS dit soort provocaties en vijandelijk gedrag niet tolereren", zei de Republikeinse senator Ted Cruz.

VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei donderdag dat iedere VN-lidstaat zelf kan kiezen wie ze afvaardigen naar de VN. Hij voegde daar aan toe dat de kwestie die nu speelt vooral een bilaterale kwestie is. Dujarric hoopt wel dat deze snel wordt opgelost.