Oekraïne doelwit verfijnde cyberaanvallen

Oekraïne is in 2013 zeker 22 keer het doelwit geweest van geraffineerde cyberaanvallen. Dat staat in een rapport van het Britse defensiebedrijf BAE Systems. In ieder een deel van de aanvallen vielen samen met de onrust in Oekraïne en de Russische inmenging in het land.

Volgens het rapport werden de aanvallen uitgevoerd door 'toegewijde en goed gefinancierde professionals'. BAE zei niet waar de aanvallen vandaan kwamen, maar wel dat de aanvallen afkomstig waren uit de tijdzone waar ook Moskou in ligt. Het Duitse G Data Software gaat nog een stap verder en en zegt dat een variant van de malware die werd gebruikt bij de aanvallen van 'Russische origine' is.

Bij de aanvallen werd kwaadaardige software gebruikt die de hackers in staat stelde om gehele computersystemen te kapen en informatie te stelen, schrijft BAE in het rapport. Het soort malware dat werd gebruikt 'wijst erop dat de aanvallers de beschikking hadden over een arsenaal aan middelen om mee te infiltreren en is een teken van een zeer geavanceerde operatie'.