PvdA'er waarnemer bij Afghaanse verkiezingen

PvdA-Europarlementariër Thijs Berman is benoemd tot hoofd van de Europese waarnemingscommissie die de verkiezingen in Afghanistan controleert. Dat heeft EU-buitenlandchef Catherine Ashton vrijdag bekendgemaakt, meldt de partij vrijdag.

Berman vertrekt op korte termijn met een team van vijftien waarnemers naar de Afghaanse hoofdstad Kabul. Vanwege de veiligheid kunnen niet overal in het land waarnemers worden ingezet. De commissie werkt daarom samen met Afghaanse controleurs. De Afghaanse presidentsverkiezingen worden op 5 april gehouden.

"De Taliban zullen er alles aan doen om het verkiezingsproces te verstoren met geweld. Toch, als deze verkiezingen slagen, dan is dat een grote steun in de rug van Afghanistan dat na 2014 op eigen benen moet staan", zegt Berman in een verklaring.

Het is niet de eerste keer dat Berman een waarnemingsmissie naar Afghanistan leidt. In 2009 was hij ook al leider van de missie die de verkiezingen controleerde. Ook leidde hij EU-waarnemingsmissies in Ethiopië (2010) en Senegal (2012).