FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 februari 2014

[JL] Jong Ajax langs FC Den Bosch in rood duel

Jong Ajax heeft vrijdag FC Den Bosch verslagen in de Jupiler League. De ploeg van trainer Alfons Groenendijk, die in het verleden werkzaam was bij de Bosschenaren, trok in de Arena met 3-2 aan het langste eind. De wedstrijd werd ontsierd door drie rode kaarten.

Jong Ajax-speler Branco van den Boomen werd als eerste van het veld gestuurd in de 64e minuut. De bezoekers maakten het nog iets bonter. Zij moesten met negen spelers verder toen Benjamin van den Broek en Maarten Boddaert kort na elkaar de kleedkamers moesten opzoeken.

Even daarvoor had Furghill Zeldenrust nog voor de aansluitingstreffer getekend, maar met negen man bleef de 3-3 uit voor Den Bosch. Namens de Amsterdammers scoorden Tobias Sana, Dejan Meleg en Sheraldo Becker. Tussendoor had Erik Quekel gelijkgemaakt.

EU en IMF positiever over Portugal

De Portugese economie zal dit jaar sterker groeien en de werkloosheid gaat harder omlaag dan eerder voorspeld. Dat lieten inspecteurs van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag weten na een nieuw onderzoek naar het Portugese hervormingsprogramma.

De trojka verwacht dat de economie van Portugal dit jaar met 1,2 procent zal groeien, een opwaartse herziening met 0,4 procentpunt. De werkloosheid neemt naar verwachting af tot 15,7 procent, een neerwaartse correctie met 1,1 procent. Het begrotingstekort zal volgens de inspecteurs in 2013 uitkomen op 4,5 procent en de doelstelling voor een tekort van 4 procent dit jaar is bevestigd.

De trojka zei verder dat de stabilisatie van de financiële sector is doorgezet en dat de kapitaalbuffers grotendeels voldoende zijn. De trojka maakt zich nog wel zorgen over de lage winstgevendheid van de banken en de hoge bedrijfsschulden in Portugal.

[JL] Willem II profiteert van misstap Dordrecht

Willem II is koploper FC Dordrecht tot op een punt genaderd in de Jupiler League. De Tilburgers wonnen vrijdagavond op bezoek bij Jong FC Twente met 2-1. Dordrecht kwam in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Fortuna Sittard.

De Schapenkoppen namen kort voor rust nog wel de leiding via Paul Gladon, maar in de 67e minuut kwamen de Limburgers langszij dankzij invaller Gevaro Nepomuceno. Ruud Boymans was de grote man bij Willem II. De spits opende de score al na acht minuten en zorgde na de gelijkmaker van Tim Hölscher ook voor de 2-1 in de 58e minuut.

Jong PSV boekte zijn derde overwinning in vier wedstrijden. De Eindhovenaren waren Almere City FC de baas met 3-1. Elvio van Overbeek en Aleksandar Boljevic scoorden voor PSV, Charles Dissels maakte tussendoor de aansluitingstreffer voor de thuisploeg.

FC Oss rekende verrassend af met FC Eindhoven. De Ossenaren, die voorlaatste staan, versloegen voor eigen publiek de nummer vier met 4-0. Sparta Rotterdam moest zich tevreden stellen met een puntje bij Helmond Sport: 1-1. MVV Maastricht nam drie punten mee bij De Graafschap: 1-0.

Eerste toeristen terug uit Egypte

De eerste Nederlandse toeristen zijn vrijdagavond teruggekeerd uit de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Hun vliegtuig landde iets na 23.00 uur op Schiphol. In de nacht van vrijdag op zaterdag komen vier terugvluchten aan. De toestellen brengen ongeveer 750 vakantiegangers naar Nederland.

De eerste terugvlucht was van reisorganisatie TUI. Nog voor middernacht moet een tweede toestel van TUI aankomen. In de loop van de nacht arriveren ook de klanten van reisorganisaties Thomas Cook en Skytours op Schiphol.

De toeristen komen naar huis omdat het reisadvies voor de Sinaï donderdag is aangescherpt. Er is een reële dreiging van terroristische aanslagen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De reisorganisaties hebben contact opgenomen met de vakantiegangers die vrijdag naar Sharm-el-Sheikh zouden vertrekken. Een woordvoerster van Thomas Cook zei dat een aantal mensen heeft besloten thuis te blijven. Anderen wijken uit naar een andere vakantiebestemming. Er is onder meer belangstelling voor de Egyptische toeristenoorden Hurghada en Marsa Alam. Voor deze badplaatsen is het reisadvies niet aangescherpt.

Dode bij brand in Nieuwegein

Bij een brand in Nieuwegein is vrijdagavond iemand om het leven gekomen. Het slachtoffer is ernstig verbrand, waardoor een woordvoerder van de politie nog niets over de identiteit kan zeggen. Ook of het een man of een vrouw betreft is nog onduidelijk.

De brandweer rukte rond 19.00 uur uit voor een brand in de wijk Batau-Noord. De vlammen sloegen uit de woning aan de Hermelijnweide. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie onderzoekt de zaak.

Carmageddon early acces start 27 maart

Na een lange stilte is er weer nieuws over Carmageddon: Reincarnation. Het door kickstarter gesteunde spel zal voor backers vanaf 27 maart te testen zijn op Steam. Deze pre-alpha release is slechts een voorproefje van het politiek incorrecte spel waarin het aanrijden van voetgangers punten oplevert.

Het spel volgt, na 17 jaar, Carmageddon 2 op (Carmageddon TDR2000 erkennen ze niet bij Stainless games).

Bij deze aankondiging hebben ze ook een nieuwe video gepost van de crash-physics.

Bekijk de video hieronder (NSFW):

Retro bezig met nieuwe game

Retro Studios, makers van Metroid Prime en recent verschenen Donkey Kong Country Tropical Freeze, is alweer bezig met een nieuwe game. Wat voor game, en voor welk platform, is op dit moment natuurlijk nog een groot geheim. Desalniettemin goed nieuws!

Michael Kelbaugh, president en CEO bij Retro, steekt Nintendo overigens ook een hart onder de riem door te zeggen dat Wii U een zeer capabel apparaat is dat zeker krachtig genoeg is om toffe games voor te maken: "Unfortunately, the perception is that it's not a very powerful machine. That's just not true. It's a powerhouse. It's more than adequate to make great games on."

WK beachvolleybal deels op de Dam

Het wereldkampioenschap beachvolleybal van 2015 zal zich voor een deel af gaan spelen op de Dam in Amsterdam. Wethouder van Sport Eric van der Burg heeft vandaag in de hoofdstad in het Olympisch Stadion de contracten hiervoor ondertekend.

Amsterdam is een van de vier speelsteden waarin het toernooi gehouden zal gaan worden. Woensdag zullen in Den Haag meer details over het evenement bekend worden gemaakt. Namens de hoofdstedelingen is de net gestopte Richard Schuil de ambassadeur van het WK.

[NK Sprint] Nuis wint kilometer, M. Mulder leidt nipt

Kjeld Nuis heeft de eerste 1000 meter gewonnen op het NK sprint. Hij won in een carnavaleske tijd van 1.11,11. Hij heeft in het algemeen klassement één honderste voorsprong op Michel Mulder. De olympisch kampioen op de 500 meter noteerde 1.11,98. 

Thomas Krol werd verrassend tweede op de kilometer in 1.11,59. Hij viel op de 500 meter waardoor een goed klassement er niet meer in zit. Hein Otterspeer is nog wel in de race voor het Nederlands kampioenschap. Hij werd derde in 1.11,81. Zijn achterstand op Nuis bedraagt 0,14 seconden. 

Olympisch kampioen Stefan Groothuis viel vlak na de start en wist alsnog met 1.13,46 de twaalfde tijd neer te zetten. Een zevende Nederlandse titel zit er niet meer in. Morgen rijden de heren opnieuw de 500 meter en de 1000 meter. 

Uitslag 1000 meter

# Schaatser Tijd
1. Kjeld Nuis 1.11,11
2. Thomas Krol 1.11,59
3. Hein Otterspeer 1.11,81
4. Michel Mulder 1.11,98
5. Sjoerd de Vries 1.12,38
6. Pim Schipper 1.12,41
7. Mark Tuitert 1.12,69
8. Aron Romeijn 1.12,87
9. Ronald Mulder 1.13,13
10. Jan Smeekens 1.13,17

Klassement 

# Schaatser Punten Verschil op 500m
1. Michel Mulder 71.510  
2. Kjeld Nuis 71.525 0,01
3. Hein Otterspeer 71.655 0,14
4. Jan Smeekens 72.185 0,67
5. Pim Schipper 72.275 0,76
6. Ronald Mulder 72.390 0,88
7. Jesper Hospes 72.600 1,09
8. Stefan Groothuis 72.805 1,29
9. Aron Romeijn 72.915 1,40
10. Mark Tuitert 73.035 1,52

Rusland bevestigt militaire beweging op Krim

Rusland heeft vrijdag erkend dat het militaire troepen heeft verplaatst op het Oekraïense Krim-schiereiland. Moskou zegt dat de missie bedoeld is om "de positie aan de Zwarte Zee te behouden", zo bericht de Britse krant The Telegraph vrijdag.

Rusland maakt daarmee een einde aan veel speculaties. Vrijdagochtend werd bekend dat gewapende mannen in uniformen zonder insignes de luchthaven van de regionale hoofdstad Simferopol hadden bezet. Oekraïne noemde de actie een "gewapende invasie" en "bezetting".

In een televisietoespraak riep de Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov Rusland vrijdagavond op te stoppen met de agressie. Moskou "provoceert" en probeert "een gewapend conflict uit te lokken" met Kiev. Het land moet direct zijn troepen van het Krim-schiereiland terugtrekken, zei Toertsjinov.

Reis naar Krim ontraden door GB, Italië en Duitsland

Nederland is niet het enige land dat reizen naar de Krim ontraadt. Ook de Britse, Duitse en Italiaanse regering hebben vrijdag hun burgers opgeroepen het Oekraïense schiereiland voorlopig te mijden.

Londen adviseerde Britten die al op de Krim verblijven vrijdag te vertrekken. Daarbij doen ze er goed aan niet via het vliegveld van Simferopol te reizen, aldus het Britse ministerie van buitenlandse zaken. Op de luchthaven van de provinciehoofdstad lopen al de hele dag zwaarbewapende, geüniformeerde mannen wacht.

De Italiaanse regering waarschuwde ook op te passen met uitgaan in Kiev. Italianen kunnen demonstraties in de Oekraïense hoofdstad beter mijden.

De Oekraïense luchtvaartmaatschappij UIA meldde vrijdagavond dat het luchtruim boven de Krim is gesloten.

Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken scherpte al eerder op de dag het reisadvies voor de Krim aan. Het ministerie wees erop dat de toegangswegen naar het schiereiland zouden worden geblokkeerd.

Hoffman gestorven aan 'drugscocktail'

Philip Seymour Hoffman is om het leven gekomen door een 'drugscocktail'. De acteur gebruikte heroïne, cocaïne, kalmeringstabletten en speed door elkaar.

Hoffman, die slechts 46 jaar oud werd, werd op 2 februari levenloos aangetroffen in zijn appartement in New York met een naald in zijn arm. In zijn woning werden minstens vijftig pakketjes aangetroffen waarin heroïne had gezeten. De politie hield er dan ook bij haar onderzoek sterk rekening mee dat de acteur was overleden aan een overdosis.

De acteur, die in films als Capote en The Master speelde, zei vorig jaar in een interview nog dat hij hulp had gezocht voor zijn heroïneverslaving. Hoffman werd 7 februari begraven.

Philip Seymour Hoffman gevraagd voor Catching Fire (Novum)

Janoekovitsj wil geen militaire steun

Viktor Janoekovitsj gaat niet vragen om militaire steun om de rust in Oekraïne te herstellen. Dat heeft hij vrijdag gezegd op een persconferentie in de Russische stad Rostov-aan-de-Don. Rusland beschouwt Janoekovitsj nog steeds als de wettige president van Oekraïne.

Janoekovitsj noemde militair ingrijpen 'onacceptabel'. "Oekraïne moet verenigd blijven", voegde hij daaraan toe.

Janoekovitsj heeft na zijn aankomst in Rusland de Russische president Vladimir Poetin alleen telefonisch gesproken. Ze hebben volgens Janoekovitsj afgesproken elkaar te treffen als Poetin daar tijd voor had. Pas dan, zo zei hij later, komt er antwoord op de vraag hoe Rusland zich zal opstellen.

Dat Russische troepen zonder onderscheidingstekens al actief zouden zijn op de Krim, zoals vrijdag door Oekraïense media wordt gemeld, kon Janoekovitsj niet bevestigen.

Rusland laat vrijdag via zijn ministerie van buitenlandse zaken weten dat de verplaatsing van pantservoertuigen donderdag in lijn was met afspraken die het daarover met Oekraïne heeft gemaakt. De Krim is de basis van de Russische Zwarte Zeevloot, en Rusland heeft daarom schepen en militairen gelegerd op het schiereiland.

De afgezette president voorspelde verder dat het in het oosten van het land onrustig kan worden als de salarissen van de arbeiders in het zwaar geïndustrialiseerde gebied niet meer wordt uitbetaald. "Ik heb 52 jaar in het oosten gewoond en ken de mentaliteit van het volk."

Oekraïne bevindt zich in zwaar financieel weer. De nieuwe premier Arseni Jatsenjoek zei donderdag in het parlement dat het land zo goed als blut is, en dat de clan rond Janoekovitsj de schatkist heeft geplunderd. Er zouden tientallen miljarden dollars uit de schatkist zijn verdwenen.

Uitslag Heracles Almelo - sc Heerenveen

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Heracles Almelo en sc Heerenveen. De bezoekers wonnen in Almelo met 1-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Heracles Almelo

1 - 2

sc Heerenveen

 26' Tannane    36' De Roon 
 49' Finnbogason 
 
 Gele kaart: Schenkeveld (Heracles Almelo), v.d. Berg (sc Heerenveen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.376
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Koenders (Amoah/81)
Rienstra
Schenkeveld
Davidson
Bel Hassani (Bruns/78)
Cziommer
Quansah
Rosheuvel
Uth
Tannane
  Nordfeldt
v. Anholt
Kum
Kruiswijk
Dijks (Marzo/64)
De Roon
Ziyech (De Kamps/86)
v.d. Berg
v. La Parra (Sinkgraven/90+3)
Finnbogason
Fazli

PvdA'er waarnemer bij Afghaanse verkiezingen

PvdA-Europarlementariër Thijs Berman is benoemd tot hoofd van de Europese waarnemingscommissie die de verkiezingen in Afghanistan controleert. Dat heeft EU-buitenlandchef Catherine Ashton vrijdag bekendgemaakt, meldt de partij vrijdag.

Berman vertrekt op korte termijn met een team van vijftien waarnemers naar de Afghaanse hoofdstad Kabul. Vanwege de veiligheid kunnen niet overal in het land waarnemers worden ingezet. De commissie werkt daarom samen met Afghaanse controleurs. De Afghaanse presidentsverkiezingen worden op 5 april gehouden.

"De Taliban zullen er alles aan doen om het verkiezingsproces te verstoren met geweld. Toch, als deze verkiezingen slagen, dan is dat een grote steun in de rug van Afghanistan dat na 2014 op eigen benen moet staan", zegt Berman in een verklaring.

Het is niet de eerste keer dat Berman een waarnemingsmissie naar Afghanistan leidt. In 2009 was hij ook al leider van de missie die de verkiezingen controleerde. Ook leidde hij EU-waarnemingsmissies in Ethiopië (2010) en Senegal (2012).

CSU wil vicekanselier 'mond snoeren'

De zusterpartij van de CDU van Duitse bondskanselier Angela Merkel wil vicekanselier Sigmar Gabriel onder curatele stellen. Gabriel, die ook partijvoorzitter is van Merkels coalitiegenoot SPD, heeft het vertrouwen van CSU-leider Horst Seehofer geschonden, zegt Seehofer in Der Spiegel.

Gabriel ligt onder vuur sinds uitkwam dat hij partijgenoten vorig jaar heeft toevertrouwd dat de naam van een lid van zijn partij, Sebastian Edathy, was opgedoken in een internationaal onderzoek naar kinderporno. Gabriel was daarvan onofficieel op de hoogte gesteld door de toenmalige CSU-minister van binnenlandse zaken, Hans-Peter Friedrich.

De CSU, die samen met Merkels CDU en Gabriels SPD de huidige regering draagt, eist maatregelen om Gabriels 'loslippigheid' aan banden te leggen. De vicekanselier, die de portefeuille economische zaken beheert, moet daarom pottenkijkers van de CSU toestaan bij de hervorming van de duurzame-energiesector en de onderhandelingen met de Europese Commissie over korting op de stroomprijs voor het bedrijfsleven, vindt Seehofer.

De SPD reageert steeds geprikkelder op de kritiek van de Beierse christendemocraten. De CSU zou in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 mei in de zuidelijke deelstaat een slaatje willen slaan uit de affaire-Edathy.

Het gerechtelijk onderzoek naar Edathy, die is afgetreden als parlementariër, loopt nog. Friedrich heeft bekend dat hij de vertrouwelijke informatie over Edathy heeft doorgespeeld. Hij is opgestapt als minister van landbouw en wordt verdacht van het schenden van zijn dienstgeheim.

Sinds de onthullingen is het onderlinge vertrouwen in de Duitse regeringscoalitie zoek.

[NK Sprint] Wüst wint 1000 meter, Boer leider in klassement

Ireen Wüst heeft de eerste 1000 meter op haar naam geschreven tijdens de NK sprint in Amsterdam. De winnares van olympisch zilver noteerde een tijd van 1.17,12 en staat daarmee derde in het algemeen klassement. 

Lotte van Beek werd tweede in 1.18,08 en staat ook tweede in het algemeen klassement. Zij zal morgen op de 500 meter tegen Margot Boer twee tienden goed moeten maken. Boer werd met 1.18,40 derde en is de leider in het klassement halverwege. 

Titelverdiger Marrit Leenstra werd vijfde in 1.19,48. In het algemeen klassement moet ze genoegen met plek acht. Zaterdag zal er opnieuw een 500 meter en een kilometer op het programma staan. 

Uitslag 1000 meter

# Schaatser Tijd
1. Ireem Wüst 1.17,12
2. Lotte van Beek 1.18,08
3. Margot Boer 1.18,40
4. Manon Kamminga 1.19,22
5. Marrit Leenstra 1.19,48
6. Thijsje Oenema 1.19,59
7. Letita de Jong 1.19,66
8. Laurine van Riessen 1.20,12
9. Janine Smit 1.20,14
10. Anice Das 1.20,24

Klassement 

# Schaatser Punten Verschil op 500m
1. Margot Boer 78.100  
2. Lotte van Beek 78.290 0,20
3. Ireen Wüst 78.560 0,47
4. Thijsje Oenema 79.485 1,39
5. Anice Das 79.610 1,56
6. Laurine van Riessen 79.720 1,62
7. Marrit Leenstra 79.830 1,74
8. Letitia de Jong 79.920 1,83
9. Manon Kamminga 79.970 1,87
10. Floor van den Brandt 80.235 2,14

'Luchtruim boven de Krim gesloten'

Het luchtruim boven het Oekraïense schiereiland de Krim is gesloten. Dat zegt luchtvaartmaatschappij UIA. Het voormalige staatsbedrijf heeft vluchten van en naar de provinciehoofdstad Simferopol voor vrijdag en zaterdag geannuleerd.

Wie het luchtruim boven de Krim heeft gesloten liet UIA in het midden. Een medewerkster van de hulplijn voor passagiers van het vliegveld van Simferopol sprak de sluiting vrijdagavond tegen. Volgens de vrouw zijn de vluchten geschrapt 'wegens de toestand op de Krim'.

Eerder op de dag betrokken Russische mariniers op de Krim stellingen rond twee vliegvelden in de buurt van Sebastopol. Die stad is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.

De nieuwe machthebbers in Oekraïne voelen zich bedreigd door grote buur Rusland. De regering in Moskou wijst de omwenteling in Kiev af en heeft de etnische Russen op de Krim haar steun beloofd.

Lea Michele wilde gezin met Cory Monteith

Lea Michele en Cory Monteith hadden hun toekomst samen al uitgestippeld. "We praatten over van alles. Over kinderen, over hoe we eruit zouden zien als we oud en grijs waren en hoe we dik zouden worden en dun zouden proberen te blijven", vertelt de Glee-actrice en zangeres in de Britse editie van Glamour. Michele verloor in juli haar vriend en collega Cory Monteith.

"We praatten over waar we naartoe wilden en wat we wilden doen", aldus de 27-jarige Michele, die zeker wist dat ze de rest van haar leven bij Monteith wilde blijven. De actrice heeft het gevoel dat haar overleden geliefde nog over haar waakt. "Elke dag wanneer ik ga rennen, heb ik het gevoel dat hij me pusht om nog harder te gaan."

Michele, die dinsdag haar debuutalbum Louder uitbrengt, deed vlak na het verlies van Monteith veel aan yoga. "Langzaam kwam mijn psyche weer op hetzelfde niveau als mijn lichaam", legt ze uit. "Ik voel me nu beter en zie een toekomst voor me die nog helemaal blanco is. Dat is aan de ene kant verdrietig, maar aan de andere kant goed omdat ik er iets moois van ga maken."

Erasmus MC komt met alternatief sterftecijfer

Het Erasmus MC heeft vrijdag alsnog een sterftecijfer openbaargemaakt. Het cijfer is op een andere manier berekend dan gebruikelijk. Het Rotterdamse ziekenhuis weigerde eerder uit principe om het sterftecijfer van patiënten bekend te maken, omdat het een vertekend beeld zou geven van de werkelijkheid.

Volgens het ziekenhuis is in 2012 volgens de eigen berekeningen 2,0 procent van de opgenomen patiënten overleden. Het landelijk gemiddelde, dat dus op een andere manier tot stand komt, is 1,9 procent. Het Erasmus MC licht niet toe hoe de eigen cijfers zijn berekend.

De kritiek van het Erasmus MC op de gestandaardiseerde manier om de sterftecijfers openbaar te maken die wettelijk verplicht is, komt er onder meer op neer dat voorbij wordt gegaan aan het feit dat in academische ziekenhuizen vaak ernstiger zieke patiënten worden geholpen. Het overlijdenspercentage daarvan wordt vergeleken met minder zieken patiënten in andere ziekenhuizen.

Hoofd medische informatie van het Rotterdamse ziekenhuis Jan Hazelzet onderschreef donderdag het belang van openheid en transparantie. "Maar er moet wel goed vergeleken kunnen worden."

De sterftecijfers moeten iets zeggen over de kwaliteit van ziekenhuizen. De Nederlandse Zorgautoriteit kan een boete opleggen aan een ziekenhuis dat geen sterftecijfer deelt. Of dat nu nog steeds in de lucht hangt voor het Erasmus MC, dat als enige ziekenhuis weigert, is de vraag.

Einde lange mars op Islamabad in zicht

Een groep Baluchische activisten zijn bijna aan het einde gekomen van een protestmars van bijna drieduizend kilometer door Pakistan. In de hoofdstad Islamabad eisten zij vrijdag gerechtigheid voor het verdwijnen van hun geliefden, die in de strijd tegen opstandelingen door het leger zouden zijn ontvoerd.

De ongeveer honderd activisten begonnen hun mars eind oktober in Quetta, de hoofdstad van Baluchistan. Ze droegen onderweg foto's bij zich van vermiste familieleden, voorzien van namen en data waarop ze verdwenen. Van de regering verlangen zij dat zij hun vermiste geliefden terugvindt en de ontvoerders voor het gerecht brengt.

Nu de activisten Islamabad hebben bereikt willen zij zaterdag nog eenmaal een demonstratie houden voor zij hun lange mars beëindigen.

De strijd tegen opstandelingen in Baluchistan, ingezet onder oud-president Pervez Musharraf, kan niet los worden gezien van de wens onder veel Baluchen voor autonomie voor hun regio. Jarenlang werden inwoners van de provincie opgepakt. Tot een proces kwam het vaak niet, terwijl ze niet zelden om het leven werden gebracht en hun lichamen in de woestijn werden gedumpt. Door de regering werd dit stelselmatig ontkend, tot premier Nawaz Sharif vorig jaar beloofde een oplossing te zoeken.

Nog geen Nederlandse tegoeden Oekraïners bevroren

Nederland heeft nog geen tegoeden bevroren van de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj of mensen uit zijn omgeving. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond weten. Eerder op de dag lieten Oostenrijk en Zwitserland weten geld van Janoekovitsj en zijn entourage vast te zetten.

Bij de Nederlandse regering zijn vooralsnog geen verzoeken binnengekomen om vergelijkbare maatregelen te nemen. Of Janoekovitsj geld heeft in Nederland is niet bekend.

Het bevriezen van de tegoeden moet voorkomen dat er geld verdwijnt voordat de Europese Unie een besluit neemt over financiële sancties tegen de verdreven president. Om hoeveel buitenlands geld van Janoekovitsj en consorten het gaat is niet bekendgemaakt.

Tomas Ross werkt aan filmscenario gangsterduo

De Nederlandse schrijver Tomas Ross is bezig met een tv-film over het criminele duo Antonio Marcos van der P. en Enise Merve B.. Dat liet hij weten op radiozender BNR. Het gangsterduo werd woensdag na een klopjacht van ruim een week in Duitsland gearresteerd en werd daar in de pers 'de Nederlandse Bonnie en Clyde' genoemd.

De twee maakten zich onder meer schuldig aan ontvoering, mishandeling en het neerschieten van een man op een Nederlandse camping. Reden genoeg voor Ross om het verhaal te bewerken tot spannend filmscript.

"Ik en mijn vaste producent hebben altijd een soort roadmovie-achtige serie willen maken. Denk aan het verhaal van Thelma & Louise", vertelt Ross, doelend op de film uit 1991 met Susan Sarandon en Geena Davis als twee voortvluchtige vrouwen. "Maar het probleem was dat het in Nederland nooit echt als authentiek werd gezien. Mensen houden een stelletje dat vlucht, schiet en gijzelt niet voor mogelijk hier. Nu is het toch gebeurd."

Ross ziet echter nog wel een groot obstakel bij de bewerking. "Bij Thelma & Louise voel je sympathie voor de eenlingen die zich afzetten tegen het systeem. Het zijn twee vrouwen, die zijn verkracht en gediscrimineerd en waar niemand naar luistert. Dus nemen ze wraak, je kan daar inkomen. Bij dit duo ontbreekt dat motief en dus de sympathie."

De schrijver is dan ook van plan niet al te sterk bij de feiten te blijven. "Film is een leugen, dus je zou er van kunnen maken dat het meisje een kind heeft en uit haar ouderlijke macht is ontzet. Ze kidnapt dan iemand om een troefkaart te hebben haar kind terug te krijgen. Je moet de personages op die manier 'aardig' zien te maken."

Momenteel wordt gepraat met drie tv-producenten. "In het beste geval kunnen we in het najaar beginnen met opnemen", weet Ross. Bij groot succes op televisie wordt zelfs overwogen de film ook in de bioscoop uit te brengen.

[NK Allround] Verweij pakt 500 meter, Kramer vierde

Koen Verweij heeft de leiding genomen op de Nederlandse kampioenschappen allround schaatsen. Hij won de 500 meter overtuigend in 36,36. Achter Verweij werd Lucas van Alphen tweede in 36,69 en Wouter Olde Heuvel derde in 37,15.

In een goed gevuld Olympisch Stadion reed Sven Kramer al in de eerste rit naar 37,17. Daarmee staat Kramer op de vierde plaats. Rhian Ket werd vijfde op 0,91 van Verweij. Zaterdag zullen de heren de 5000 meter rijden. Zondag volgt de 1500 meter en de afsluitende 10.000 meter.  

# Schaatser Tijd
1. Koen Verweij 36,36
2. Lucas van Alphen 36,69
3. Wouter olde Heuvel 37,15
4. Sven Kramer 37,17
5. Rhian Ket 37,27
6. Renz Rotteveel 37,40
7. Peter Groen 37,45
8. Dedjer Wymenga 37,46
9. Douwe de Vries 37,70
10. Maurice Vriend 37,72

Koen Verweij op de 500 meter (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Koen Verweij op de 500 meter (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Dagelijkse update TwitchPlaysPokemon

Het gaat erom spannen dames en heren. Ik had verwacht dat Red er nog een week er over zou doen, maar Red is zeer snel aangekomen bij de Elite 4! Volgens de laatste berichtgevingen is Red bezig in een heftige battle tegen Lorelei, de eerste van de vier, dus we gaan hard!

Vanaf nu is het ook alleen nog maar vechten, vechten, vechten, veel verkeerde items gebruiken bij verschillende Pokemon en nog eens vechten. Hoewel er hier en daar vast nog wel weer over een verkeerd hekje gesprongen gaat worden, zijn we met dit tempo zondag klaar.

Victory Road was ook een eitje voor Red. Zonder al teveel moeite, en een beetje tactiek van 50.000 anderen, door de rotsblokpuzzel heen en de trainers waren natuurlijk allemaal afgeschrikt door Bird Jezus en Lord Helix. Helaas gaan we nooit meer uitvinden of Rick Gastly nu eindkewl is of niet.

Onze GODENZONEN!

Wil je live meekijken, dan kan dat hier. Uitgebreid erover discussiëren kan natuurlijk op ons forum!

FOTA na zes jaar opgeheven

De Formula One Teams Association is na zes jaren opgeheven, zo heeft het verbond van teams via Twitter bekendgemaakt. De veranderde economische en politieke belangen hebben de club uiteindelijk de das omgedaan.

De FOTA werd zes jaar geleden opgericht om een vuist te maken tegen autosportfederatie FIA en Bernie Ecclestone. Beiden kwamen met plannen waar de teams zich hevig tegen verzetten. In de laatste jaren waren nog maar zeven van de elf teams lid van de FOTA, die daardoor flink aan slagkracht ingeboet had. Omdat ieder team het eigen belang weer laat prevaleren boven het gezamenlijk belang is de FOTA nu opgeheven.

Tweede testdag Bahrein (28/2/2014)

Sergio Perez heeft ook tijdens de tweede testdag op het circuit van Bahrein de snelste tijd op de klokken gezet. De Mexicaan was daarmee iets meer dan een vijftiende seconde sneller dan Fernando Alonso. Daniel Ricciarco reed de derde tijd, gevolgd door Felipe Massa en Jenson Button.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Perez Force India 1:35.570 -.--- 108
2 F. Alonso Ferrari 1:35.634 +0.064 122
3 D. Ricciardo Red Bull Racing 1:35.743 +0.173 66
4 F. Massa Williams 1:36.507 +0.937 103
5 J. Button McLaren-Mercedes 1:36.901 +1.331 52
6 J. Bianchi Marussia 1:38.092 +2.522 75
7 L. Hamilton Mercedes 1:39.041 +3.471 89
8 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:39.636 +4.066 61
9 E. Gutiérrez Sauber 1:39.976 +4.406 106
10 P. Maldonado Lotus 1:41.613 +6.043 31
11 M. Ericsson Caterham 1:42.516 +6.946 55

Veiligheidsraad bijeen over Oekraïne

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich vrijdag over de crisis in Oekraïne. Het Oekraïense parlement riep eerder op de dag de hulp in van de raad, omdat het zich bedreigd voelt door 'een invasie en bezetting' door grote buur Rusland. Dat de Veiligheidsraad Oekraïne te hulp schiet lijkt onwaarschijnlijk. Rusland heeft er vetorecht.

Oekraïne klaagt dat Russische mariniers stellingen hebben betrokken rond twee vliegvelden en een haven van de kustwacht in Sebastopol. Die stad op het Oekraïense schiereiland de Krim is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.

De Russische mariniers verklaarden naar de kustwachtbasis te zijn getrokken om te voorkomen dat wapens die daar liggen worden meegenomen door extremisten. De Russische regering liet zich niet uit over de operatie van de mariniers. Wel gaf zij toe dat er pantservoertuigen rondrijden op de Krim om daar de orde te bewaken. Eerder heeft Moskou gezegd er alles aan te doen om etnische Russen, die op de Krim de meerderheid van de bevolking uitmaken, te beschermen.

Het Westen waarschuwt Rusland zich afzijdig te houden. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry belde vrijdag voor de tweede dag op rij met zijn Russische collega Sergej Lavrov om die boodschap nog eens te herhalen.

Ook Lavrov viel in herhaling. Hij beloofde volgens Kerry dat Rusland de Oekraïense soevereiniteit en grenzen eerbiedigt, maar wees wel op de grote Russische belangen in het buurland.

Kerry liet echter doorschemeren dat de VS zich niet zonder meer laten geruststellen. Washington houdt nauwlettend in de gaten of Rusland 'niet op een of andere manier over de schreef gaat op de Krim'.

De gebeurtenissen op de Krim van de afgelopen dagen hebben geleid tot spanningen tussen Oekraïne, met het Westen aan zijn zijde, en Rusland. Donderdag trof Rusland voorbereidingen voor legeroefeningen in de buurt van het schiereiland. Rusland houdt echter vol dat dit niets te maken heeft met de onrust in Oekraïne.

[Upd] Geen uitstel Renault homologatie motoren

Renault heeft autosportfederatie FIA gevraagd om de definitieve homologatie van de Formule 1-motoren voor het seizoen 2014 uit te stellen. De Franse motorenbouwer wil volgens Auto Motor und Sport meer tijd hebben om de problemen met de krachtbron te verhelpen.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Mercedes, Ferrari en Renault hun 1,6 liter V6-turbomotor vandaag aan de FIA aan zouden bieden, waarna de basisspecificaties vastgelegd zouden zijn. Alleen ten behoeve van de betrouwbaarheid en veiligheid zouden er tussentijds nog aanpassingen mogen worden gedaan.

Voor de seizoenen 2015 en 2016 mogen de motorenbouwers wederom aan hun krachtbronnen sleutelen, maar iedere jaar worden de mogelijkheden hiervoor beperkter. Daarom wil Renault nog dit jaar een inhaalslag maken. Volgens de geruchten heeft de hoogste baas van Renault, Carlos Ghosn, al met FIA-president Jean Todt gesproken om de nijpende situatie kenbaar te maken. Daarnaast zal vandaag in de strategiewerkgroep van de Formule 1 de situatie op de agenda staan.

Update 20.08 uur
Renault heeft van de strategiewerkgroep van de Formule 1 geen uitstel gekregen om de motoren aan te mogen passen. Het betekent dat de Franse motorenbouwer tot vandaag aan de krachtbron mag sleutelen, waarna de basisspecificatie bij de FIA vastgelegd wordt. Daarna mogen alleen uit het oogpunt van betrouwbaarheid en veiligheid veranderingen toegepast worden.

[NK Allround] Voorhuis wint 500 meter voor Joling en v.d. Weijden

Jorien Voorhuis heeft de 500 meter gewonnen op de Nederlandse kampioenschappen allround schaatsen. Ze was de snelse in een tijd van 40,49. Marije Joling werd tweede in 40,80 en Annouk van der Weijden pakte op de korste afstand brons met een tijd van 40,88.

Titelverdediger Jorien ter Mors is er niet bij. Zij rijdt dit seizoen alleen nog het WK shorttrack over twee weken in het Canadese Montréal. De nummer twee van vorig jaar Ireen Wüst kiest voor het NK sprint. Diane Valkenburg werd derde vorig jaar en werd op de 500 meter vijfde (41,48). 

Titelfavoriete Yvonne Nauta, de nummer twee op het afgelopen EK, noteerde 41,77. Zij vindt zichzelf vooralsnog terug op de achtste plaats. Linda de Vries kwam niet verder dan 41,55. Zaterdag rijden de dames de 3000 meter. 

# Schaatser Tijd
1. Jorien Voorhuis 40,49
2. Marije Joling 40,80
3. Annouk van der Weijden 40,88
4. Carlijn Achtereekte 40,98
5. Diane Valkenburg 41,48
6. Linda de Vries 41,55
7. Irene Schouten 41,68
8. Yvonne Nauta 41,77
9. Julia Berentschot 41,81
10. Reina Anema 41,88

Terugtocht ISIS-hypermoslims Syrië

Moslimextremisten van de voorheen aan Al-Qaida gelieerde groepering Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) hebben zich teruggetrokken uit diverse stadjes in het noorden van Syrië. Dat hebben Syrische activisten in de stad Aleppo vrijdag gezegd.

Kort na het vertrek van deze hypermoslims trokken rebellen van rivaliserende groeperingen de verlaten stadjes binnen. Waarschijnlijk reageerden de ISIS-extremisten op een waarschuwing van de grootste hypermoslimbeweging in Syrië, het concurrerende Nusrafront, eerder deze week. Die dreigde korte metten met hen te maken als er geen einde komt aan de interne strijd tussen Syrische rebellengroepen.

De broedertwisten hebben aan zeker drieduizend mensen het leven gekost. Daarnaast wordt de gemeenschappelijke strijd tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad danig ondermijnd door het geweld.

Het lijkt erop dat de ISIS-strijders zich hebben teruggetrokken in de noordoostelijke stad Raqqa, de eerste provinciehoofdstad in Syrië die in handen van de rebellen viel.

Penoza-regisseur in beeld voor remake The Birds

Regisseur Diederik van Rooijen is in onderhandeling om de thrillerklassieker The Birds van Alfred Hitchcock opnieuw te verfilmen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter vrijdagavond.

De 38-jarige Van Rooijen is in eigen land vooral bekend van de misdaadserie Penoza. De Nederlandse regisseur speelde zichzelf in de kijker in de Verenigde Staten met zijn thriller Taped uit 2012, met Barry Atsma en Susan Visser in de hoofdrollen. Momenteel wordt gewerkt aan een Amerikaanse remake.

Aan de film zijn enkele grote Hollywoodnamen verbonden. Naomi Watts is al jaren in beeld voor de hoofdrol, maar haar medewerking is afhankelijk van het scenario. Transformers-regisseur Michael Bay is één van de coproducenten van de film.

De makers laten overigens weten dat de film niet zozeer op de Hitchcok-film zal lijken, maar teruggrijpt op het korte verhaal van Daphne du Maurier uit 1952. het verhaal gaat over een plattelandsgemeenschap die wordt geteisterd door moordzuchtige zwermen vogels.

Van Rooijen was niet bereikbaar voor commentaar.

Diederik van Rooijen

'Agressiewaarschuwing nodig bij antidepressiva'

In de bijsluiter van bepaalde soorten antidepressiva moet een waarschuwing worden opgenomen dat het middel agressie kan opwekken. Dat adviseert het bijwerkingencentrum voor medicijnen (Lareb) in een uitzending van RTL Nieuws naar aanleiding van 88 meldingen over een verband tussen agressie en middelen als Prozac.

Zo zouden meerdere mensen iemand hebben aangevallen na het nemen van zogeheten serotonine-opnameremmers. Ook zouden de middelen paroxetine, venlafaxine, fluoxetine (Prozac), citalopram, fluvoxamine, escitalopram en sertraline een rol spelen in meerdere moordzaken. Een vrouw kreeg bijvoorbeeld strafvermindering, omdat zij verminderd toerekeningsvatbaar was door een antidepressivum toen zijn haar man en dochter vermoordde met een bijl.

Bij een aantal vergelijkbare middelen wordt wel al gewaarschuwd voor agressie als bijwerking, maar in sommige gevallen alleen bij gebruik door kinderen. Het College Beoordeling Geneesmiddelen moet nu beslissen of dit, zoals het Lareb wil, voor alle leeftijden in de bijsluiter moet komen.

Man steekt zichzelf in brand in Vlissingen

Een man in Vlissingen heeft zichzelf vrijdagavond in brand gestoken. De man raakte ernstig gewond. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en wat het motief van de man was.

Het incident vond plaats op de Aagje Dekenstraat, voor de deur van een supermarkt. Volgens de Provinciale Zeeuwse Courant ging het om een verwarde man. Een getuige vertelde aan de regionale krant dat de man daar vaker op een bankje zat.

'Timosjenko dingt mee naar presidentschap'

De Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko doet een gooi naar het presidentschap. Dat heeft ze toevertrouwd aan oppositieleider Vitali Klitsjko, een van haar concurrenten bij de verkiezing van 25 mei. Klitsjko lichtte het parlement vrijdag in over Timosjenko's voornemen, meldt het Duitse persbureau dpa.

De 53-jarige en nog immer charmante Timosjenko werd zaterdag vrijgelaten. Ze zat een gevangenisstraf uit voor ambtsmisbruik, maar heeft altijd volgehouden dat ze het slachtoffer was van de wraak van haar politieke aartsrivaal Viktor Janoekovitsj, de afgelopen weekeinde verdreven president. Ze klaagde over een in de cel verslechterde gezondheid, maar in Kiev klinkt het gerucht steeds luider dat dat erg meevalt.

Timosjenko was in 2004 een van de leiders van de Oranjerevolutie, de volksopstand die uitbrak uit woede over grootschalige fraude bij de presidentsverkiezingen. Slachtoffer van de zwendel was Viktor Joesjtsjenko, die in de tweede ronde nipt van Janoekovitsj verloor. Maar Timosjenko werd met haar blonde vlechten de spraakmakende leidster van de omwenteling. Ze werd al snel het boegbeeld van de democratisering van de voormalige Sovjet-republiek.

Toen Joesjtsjenko uiteindelijk president werd en hij Timosjenko benoemde tot premier kreeg de wereld een andere kant van haar te zien. De twee lagen voortdurend met elkaar in de clinch. Joesjtsjenko betichtte zijn premier van belangenverstrengeling. Die aantijging keerde met nieuw venijn terug nadat Timosjenko in 2010 de presidentsverkiezingen had verloren van haar oude vijand Janoekovitsj.

De aanstaande wedijver met een medestander vervult Klitsjko met gemengde gevoelens, zei hij vrijdag.

Fors lagere economische groei VS

De economie van de Verenigde Staten is vorig kwartaal fors minder hard gegroeid dan aanvankelijk gedacht. Het Amerikaanse ministerie van economische zaken rapporteerde vrijdag een groei van 2,4 procent. Vorige maand verwachtte het ministerie nog een groei van 3,2 procent. De tragere ontwikkeling komt deels doordat consumenten niet zo veel uitgaven als voorspeld.

Sinds het eerste kwartaal van vorig jaar groeide de economie van de VS niet meer zo langzaam. De consumentenbestedingen namen vorig kwartaal met 2,6 procent toe, tegen een verwachte 3,3 procent. Streng winterweer beperkte de aankoop van auto's en andere goederen. Bovendien hielden bedrijven minder voorraden aan en waren de export en de overheidsuitgaven lager dan gedacht.

Over het hele vorige jaar groeide de Amerikaanse economie met 1,9 procent. Als de strenge winter voorbij is, trekt de groei weer aan, verwachten economen. Zij rekenen dit jaar op een economische groei van mogelijk drie procent.

Alleen in laatste race dubbele punten in Formule 1

Alleen bij de laatste race van het Formule 1-seizoen worden dubbele punten toegekend. Een voorstel om ook bij de twee races voor de afsluitende wedstrijd in Abu Dhabi dubbele punten toe te kennen werd afgewezen door de F1 Strategy Group. Dat meldt Sky Sports vrijdag.

Vanaf dit seizoen krijgen de coureurs in de koningsklasse van de motorsport bij de laatste race van het seizoen dubbele punten. Formule 1-baas Bernie Ecclestone zag wel wat in het idee om dat uit breiden naar de laatste drie grands prix. Dat leidde ertoe dat het voorstel bij de Strategy Group, het orgaan dat over dergelijke zaken beslist, terechtkwam. Die stemden vrijdag echter tegen.

Twee doden bij 'wraaktocht' langs Duitse advocaten

Een Duitse man heeft vrijdag in Düsseldorf en Erkrath twee advocatenkantoren aangevallen en twee vrouwen om het leven gebracht. Na een grootscheepse klopjacht wist de politie de man in Goch, niet ver van de Nederlandse grens, aan te houden. Hij heeft bekend.

Volgens de politie was verdachte Yanquing T. verwikkeld in een ruzie met het advocatenkantoor in Düsseldorf. Hij stak daar vrijdag een vrouw neer en verwondde een man, liet officier van justitie Christoph Kumpa weten. Bij de aanval zou de Duitser van Chinese afkomst een vuurwapen hebben gebruikt en hebben getracht het pand in brand te steken.

Anderhalf uur later doodde Yanquing T. een medewerkster van een advocatenkantoor in Erkrath, een kilometer of vijftien verderop. Een ander personeelslid liep verwondingen op. Het dossier van de 48-jarige verdachte was door het kantoor in Düsseldorf overgedragen aan Erkrath.

De politie wist Yanquing T. in te rekenen nadat hij in Goch een pizzeria was binnengedrongen. Daar verwondde hij twee mensen. Hij zou nog een appeltje te schillen hebben gehad met de eigenaar van het restaurant.

Twee gewonden zijn er slecht aan toe.

[NK Sprint] M. Mulder pakt zege op 500 meter, Smeekens tweede

Olympisch kampioen Michel Mulder heeft de eerste 500 meter gewonnen tijdens de NK sprint in Amsterdam. Op de speciale ijsbaan in het Olympisch Stadion klokte hij 35,52. Hij was daarmee bijna een seconde trager dan in Sochi.

Michel reed in de laatste rit tegen zijn broer Ronald Mulder. Ronald werd met 35,83 vijfde. Jan Smeekens en Jesper Hospes noteerden de tweede (35,60) en derde tijd (35,62). Hein Otterspeer moest met 35,75 genoegen nemen met plek vier. 

Later vanavond rijden de heren de 1000 meter. Michel Mulder rijdt in de een-na-laatste rit tegen Thomas Krol. De slotrit op de kilometer gaat tussen olympisch kampioen Stefan Groothuis en Sjoerd de Vries. 

# Schaatser Tijd
1. Michel Mulder 35,52
2. Jan Smeekens 35,60
3. Jesper Hospes 35,62
4. Hein Otterspeer 35,75
5. Ronald Mulder 35,83
6. Kjeld Nuis 35,97
7. Stefan Groothuis 36,07
8. Pim Schipper 36,07
9. Aron Romeijn 36,48
10. Lieuwe Mulder 36,61

Jan Smeekens in actie tijdens het NK Sprint in Amsterdam (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Jan Smeekens in actie tijdens het NK Sprint in Amsterdam (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Michael Rasmussen schikt met Rabobank

De Deense oud-renner Michael Rasmussen is met Rabobank tot een schikking gekomen. Daarmee is een punt gezet achter een juridische strijd die in 2008 begon. "De uitkomst is niet zo goed als ik had gehoopt, maar niet zo slecht als ik vreesde", zei Rasmussen vrijdag tegen de Deense krant Ekstra Bladet.

Beide partijen zullen geen details over de schikking, die al in januari werd gesloten, naar buiten brengen. Rasmussen werd in 2007 door Rabobank uit de Tour de France gehaald, omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaats in aanloop naar de ronde. De Deense klimmer was op dat moment zo goed als zeker van de eindzege.

Volgens Rasmussen was de ploeg op de hoogte van zijn bedrog en de rechtbank in Utrecht oordeelde in 2008 dat hij ten onrechte op staande voet was ontslagen. De renner ontving 665 duizend euro van de bank, maar na hoger beroep moest hij dat terugbetalen.

Rasmussen bekende vorig jaar dat hij bijna zijn gehele loopbaan doping heeft gebruikt. Hij zit een tweejarige schorsing uit, maar keert daarna niet meer terug in het peloton. De 39-jarige Rasmussen hoopt een andere functie te krijgen bij zijn oude team Christina Watches.

Minieme winst op Damrak

De Amsterdamse beurs is vrijdag vlak gesloten. De AEX won een tiende procent en eindigde de dag op 398,54 punten. Ook andere Europese beurzen bewogen nauwelijks.

Volgens analisten hielden beleggers zich rustig vanwege de spanningen in Oekraïne. In de middag trok Europa zich op aan de VS, waar de koersen stegen na gunstige berichten over het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt. Dat de Amerikaanse economie minder hard groeide dan verwacht maakte op beleggers weinig indruk.

Ahold was met 2,2 procent de grootste daler op de AEX, nadat het bedrijf donderdag juist stevig aan beurswaarde won. Corio was de grootste stijger met 1,8 procent. Ook de koers van PostNL steeg zonder directe aanleiding met 1,8 procent.

In de AMX ging het er met 0,9 procent winst iets harder aan toe. USG People en Brunel koersten respectievelijk 8,5 en 4,2 procent hoger na goed ontvangen cijfers. De grootste daler was OCI met 0,8 procent. Pharming noteerde een daling van 0,7 procent.

Flinke daling dopingovertredingen

De Nederlandse Dopingautoriteit heeft vorig jaar in slechts 14 gevallen aangifte gedaan van overtreding van het dopingreglement, bijna een halvering in vergelijking met 2012 (26). Bovendien iséén zaak aangebracht van (poging tot) manipulatie van de procedure van een dopingcontrole, tegen vijf vorig jaar. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2013 dat vrijdag is gepresenteerd.

Bij de positieve analyses werden vooral afbraakproducten van verboden stimulerende (8 maal) en spierversterkende middelen (6) gevonden. Cannabis (2) en plaspillen (1) werden minder populair. De krachtsport was 'hofleverancier' met zeven gevallen voor de tuchtcommissie.

In 2013 heeft de Dopingautoriteit 2490 controles uitgevoerd, waarvan er 371 door de opdrachtgever (meestal een internationale bond) zijn afgehandeld. In 89 van de 2119 monsters die in 'eigen beheer' of in samenwerkingsverband zijn afgenomen - 1947 keer urine en 61 keer bloed - zijn sporen aangetoond vanéén of meer stoffen die op doping duiden of ten minste atypisch zijn.

Meestal (75 keer) ging de 'zondaar' vrijuit omdat bij nader onderzoek bleek dat bijvoorbeeld de verstoorde T/E-ratio (de verhouding tussen testosteron en epitestosteron) of een afwijkend steroïdenprofiel niet te wijten waren aan toediening van deze lichaamseigen hormonen. In een aantal gevallen bleek er medische dispensatie te zijn verleend of achteraf, maar wel voor de aangifte, gegeven.

Flinke daling dopingovertredingen
Flinke daling dopingovertredingen (Foto: ANP)

Noord-Hollanders grootste bierliefhebbers

Ben je liefhebber van speciale biertjes en hou je van variëteit daarin? Vergeet Brabant en kom naar Noord-Holland. De heren en dames van Cambrinus.nl hebben namelijk het maximale uit hun OV- abonnement weten te halen en hebben na diepgaand onderzoek ontdekt dat de grootste concentratie aan bierbrouwerijen zich in de leukste provincie van Nederland bevindt.

Qua hoeveelheid bierbrouwers volgt de provincie Noord-Brabant op respectabele afstand. In de lijst valt verder op dat de noordelijke provincies maar matig vertegenwoordigt zijn. Uiteraard zegt de lijst helemaal niets over de hoeveelheid geproduceerd hemelse vocht en/of hoeveel liters engelenpis er per provincie doorheen gejaagd worden.

Dit is de lijst:
Noord-Holland: 48 brouwerijen (waarvan 27 huurders)
Noord-Brabant: 39 brouwerijen (waarvan 18 huurders)
Zuid-Holland: 27 brouwerijen (waarvan 11 huurders)
Gelderland: 26 brouwerijen (waarvan 6 huurders)
Utrecht: 17 brouwerijen (waarvan 12 huurders)
Overijssel: 14 brouwerijen (waarvan 5 huurders)
Limburg : 12 brouwerijen (waarvan 5 huurders)
Zeeland: 6 brouwerijen (waarvan 2 huurders)
Friesland: 4 brouwerijen (waarvan 1 huurder)
Flevoland: 4 brouwerijen (waarvan 1 huurder)
Drenthe: 3 brouwerijen (waarvan 1 huurder)
Groningen: 3 brouwerijen (waarvan 2 huurders)

Huurders zijn brouwerijen zonder eigen brouwinstallatie. Deze huren capaciteit bij de concurrentie.

UEFA onderzoekt financiële situatie 76 clubs

De UEFA onderzoekt 76 clubs uit de Champions League en Europa League. De Europese voetbalbond wil weten of de Financial Fair Play-regels zijn overschreden. De teams hebben volgens break-evenberekeningen een gezamenlijk tekort van zeshonderd miljoen euro.

Als de financiële regels daadwerkelijk zijn overtreden, worden in april de eerste sancties opgelegd. De serieuzere zaken worden vanaf juni behandeld. De 76 clubs, bijna een derde van het totaal aantal teams dat dit seizoen actief was in Europa, riskeren uitsluiting van de toernooien als ze structureel meer uitgeven dan er binnenkomt.

Om welke clubs het gaat, is niet bekendgemaakt. Ze moeten de komende periode meer duidelijkheid geven over hun financiële huishouding.

KNVB gebruikt Hawkeye bij klassieker

In de klassieker tussen Feyenoord en Ajax wordt gebruikgemaakt van Hawkeye. De doellijntechnologie wordt vanaf zondag bij vijf thuiswedstrijden van Feyenoord en de finale van de KNVB-beker ingezet, meldt de KNVB vrijdag. Vervolgens verhuist het Hawkeye-systeem naar de Arena.

De KNVB gebruikte Hawkeye dit seizoen al bij negen thuisduels van FC Utrecht. Doellijntechnologie met behulp van het Hawkeye-systeem is een van de onderdelen van de tweejarige pilot Arbitrage 2.0.

"De KNVB is erg tevreden met de start van doellijntechnologie en de verrichtingen van het Hawkeye-systeem in Stadion Galgenwaard", zegt Gijs de Jong, manager competitiezaken. "Dit past bij de visie van de KNVB om de arbitrage voortdurend te ontwikkelen en wedstrijden zo eerlijk mogelijk te laten verlopen."

Roy Donders stopt huispakparty's

Roy Donders stopt met zijn veelbesproken huispakkenparty's. De ontwerper en realityster kreeg het veel te druk met de party's en kreeg klachten van klanten over de kwaliteit van de huispakken*. "Eigenlijk ben ik slachtoffer geworden van m'n eigen succes", zei Donders vrijdag in RTL Boulevard.

"Al weken denk ik: ik moet iets bedenken, het kan niet meer zo", aldus Donders, die naar eigen zeggen drie keer in de week op pad ging voor een party in het land. "Gisteren was de laatste party. In de bus begonnen we allemaal te huilen, toen ik thuis was moest ik huilen en afgelopen nacht heb ik nog een paar uur liggen huilen. Ik vind het heel erg."

"Het werd te hectisch, te druk", vult de vader van Donders aan. "En als het allemaal niet lukt, roepen ze meteen: wat een arrogante kwal", aldus Roy's moeder. "En dat klopt helemaal niet, het is zo'n leuke jongen."

De 23-jarige Donders werd vorig jaar plotseling bekend door zijn realityshow Roy Donders: Stylist van het Zuiden. De tweede reeks komt in het voorjaar op televisie.

* Een huispak is een soort joggingspak met glitters.

City-coach Pellegrini niet op de bank in Camp Nou

Manchester City-trainer Manuel Pellegrini moet de return tegen FC Barcelona in de achtste finales van de Champions League missen. De Chileen is door de UEFA voor twee wedstrijden geschorst, omdat hij scheidsrechter Jonas Eriksson uit Zweden vorige week partijdig noemde na de 2-0 thuisnederlaag tegen de Catalanen.

Eriksson zette kwaad bloed bij Pellegrini door Martin Demichelis een rode kaart en Barcelona een strafschop te geven na een overtreding op Lionel Messi. Volgens de coach was de overtreding buiten het strafschopgebied en had er even daarvoor al in het voordeel van zijn ploeg gefloten moeten worden.

Door de nederlaag is de kans klein dat Manchester City zich woensdag 12 maart in Camp Nou plaatst voor de kwartfinale van de Champions League. Pellegrini, die zich inmiddels verontschuldigde voor zijn uitspraken, mist in dat geval het eerste Europese duel van volgend seizoen. Hij kan nog wel in beroep tegen de straf.

Berdych en Federer naar finale tennistoernooi Dubai

Tomáš Berdych heeft vrijdag de finale van het ATP-toernooi in Dubai bereikt. De als derde geplaatste Tsjech versloeg in de halve eindstrijd met tweemaal 7-5 de Duitser Philipp Kohlschreiber (7). De andere finalist kwam uit de wedstrijd tussen titelverdediger Novak Djokovic (1) en Roger Federer (4), waar Federer in drie sets de sterkste was: 3-6, 6-3 en 6-2.

Kohlschreiber begon goed aan het duel en kwam in de eerste set op een 5-3 voorsprong. Berdych richtte zich echter op en sleepte de set alsnog binnen. In het tweede bedrijf verliep op service tot de allerlaatste game, waarin Berdych de Duitser brak en zo een plek in de finale boekte.

Berdych, twee weken geleden nog winnaar bij het ATP-toernooi in Rotterdam, staat voor de tweede achtereenvolgende keer in de eindstrijd in Dubai. "De tweede finale op rij met zoveel geweldige spelers die meedoen is een geweldig resultaat voor mij", liet de tennisser weten. "Het voelt heerlijk om de bal zo goed te kunnen raken."

Djokovic, de nummer één van de plaatsingslijst, verdedigde zijn titel in Dubai. Federer was in 2003, 2004, 2005, 2007 en 2012 al eens de beste in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij kende tegen de Serviër een trage start en kwam al snel met 3-0 achter. Die vroege break wist hij in de eerste set niet meer te repareren.

In het tweede bedrijf moest de partij even worden stilgelegd door de regen, maar daarna sloeg Federer in de zesde game toe. De mondiale nummer acht gaf zijn aanvallende spel in de derde set een vervolg. Hij sloeg direct toe en bezegelde op 3-2 een tweede break. Na een gemiste backhand van Djokovic stelde hij de zege veilig.

Het was de eerste ontmoeting tussen Federer en Djokovic dit jaar. De Zwitser won in totaal zeventien van de 32 onderlinge ontmoetingen. De drie voorgaande ontmoetingen was de Serviër echter de sterkste.

Federer en Djokovic na de ATP World Tour Finals in 2012, met de Serviër als winnaar. (PRO SHOTS/Action Images)

Oud-Ajacied Maxwell verlengt bij PSG

Maxwell speelt ook volgend seizoen voor Paris Saint-Germain. De optie in het aflopende contract van de linksback is gelicht, waardoor hij nu tot volgend jaar zomer vastligt. Maxwell is aan zijn tweede seizoen bezig bij de Franse landskampioen. De Braziliaan begon zijn Europese carrière bij Ajax en speelde vervolgens ook bij Internazionale en FC Barcelona.

De 32-jarige Maxwell is al de derde speler in een week tijd die heeft bijgetekend. Ploeggenoten Blaise Matuidi (tot 2018) en Thiago Motta (tot 2016) gingen hem voor. Met oud-PSV'er Alex is PSG momenteel in gesprek.

De hoofdstedelingen gaan in de Franse competitie aan kop, met vijf punten voorsprong op AS Monaco. Bovendien ligt PSG op koers voor een plek bij de laatste acht van de Champions League. Dinsdag werd de heenwedstrijd van de achtste finale met 4-0 gewonnen bij Bayer Leverkusen.

Wedstrijd tussen AZ en PEC rond top niet verplaatst

AZ moet 23 maart gewoon opdraven tegen PEC Zwolle. De Alkmaarse ploeg wilde een alternatieve datum, maar dat verzoek is door de KNVB niet gehonoreerd. Ajax-RKC Waalwijk van dat weekeinde gaat niet door vanwege de nucleaire top in Den Haag. AZ en Ajax spelen op 27 maart tegen elkaar in de halve finale van de beker.

De Alkmaarders vinden dat Ajax wordt bevoordeeld, doordat ze meer vrije dagen hebben voorafgaand aan het halvefinaleduel. "Dat er wedstrijden verboden zijn, is voor de voetbalbond geen reden om zelfstandig de overige wedstrijden ook te verplaatsen", laat de voetbalbond op de site weten.

De eerstvolgende mogelijkheid om de wedstrijd in te halen zou woensdag 2 of 3 april zijn. Als AZ in de Europa League Anzji Machatsjkala uitschakelt, bestaat er een kans dat de Alkmaarders op 3 april de kwartfinale spelen. De eerstvolgende mogelijkheid daarna is woensdag 16 april. "Dat is voor een eerlijk en sportief verloop van de competitie onwenselijk", aldus de bond.

[NK Allround] Ook Blokhuijsen doet niet mee

In navolging van Bob de Jong heeft ook Jan Blokhuijsen zich afgemeld voor het NK allround in het Olympisch Stadion. De Noord-Hollander is ziek. "Gisternacht koorts gekregen. Ik hoopte nog op snel herstel, maar ben nu onderweg naar huis", twittert Blokhuijsen vrijdag.

"Komende dagen even goed uitzieken en dan zorg ik dat ik er bij het WK wel sta", vervolgt Blokhuijsen, die vorige maand Europees kampioen allround werd. Op de Winterspelen in Sochi pakte hij zilver op de vijf kilometer en goud met de achtervolgingsploeg.

Eerder op de dag meldde De Jong zich al af, omdat hij zich niet rijp acht om voor de prijzen te strijden.

[NK Sprint] Boer wint eerste 500 meter

Margot Boer heeft de eerste 500 meter van de van Nederlandse kampioenschappen sprint gewonnen. Boer klokte een tijd van 38,90. Ze was daarmee sneller dan Lotte van Beek en Floor van den Brandt.

Aan het sprinttoernooi doen vijf vrouwen mee die ook actief waren in Sochi. Lotte van Beek kwam van de olympische dames als eerste op het ijs en noteerde 39,25. Alleen Boer, die in de slotrit reed, bleek sneller. Van den Brandt werd met 39,47 derde. 

Anice Das en Laurine van Riessen werden vierde en vijfde. Later vanavond rijden de dames ook de duizend meter. 

# Schaatser Tijd
1. Margot Boer 38,91
2. Lotte van Beek 39,25
3. Floot van den Brandt 39,47
4. Anice Das 39,55
5. Laurine van Riessen 39,66
6. Thijsje Oenema 39,69
7. Mayon Kuipers 39,79
8. Ireen Wüst 40,00
9. Moniek Klijnstra 40,08
10. Letitia de Jong 40,09

Overheid zegt: stop gebruik Windows XP

Het gebruik van Windows XP is vanaf 8 april niet meer veilig. Dat zei fabrikant Microsoft zelf al, en nu waarschuwt ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) ervoor. De speciale tak van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid die Nederlanders moet wapenen tegen cyberaanvallen raadt met klem een overstap naar een ander besturingssysteem aan.

Vanaf volgende week zaterdag brengt Microsoft geen beveiligingsupdates meer uit voor het verouderde systeem. Dat betekent dat als hackers gaten in de verdediging ontdekken, die niet meer worden gedicht. Daardoor worden privacygevoelige gegevens of bijvoorbeeld bankgegevens mogelijk een makkelijke prooi voor kwaadwillenden.

Volgens het NCSC is directe actie geboden. "Stap zo snel mogelijk over op een ander besturingssysteem zoals Windows 7 of Windows 8, Mac OS X of een Linux-gebaseerd besturingssysteem."

Vorig weekend werd bekend dat een derde van de gemeenten nog werkt met XP. Zo vervangt de gemeente Amsterdam pas in 2015 de 6400 gemeentelijke pc's en ook andere grote gemeenten zoals Den Haag, Utrecht en Eindhoven stappen niet voor april over. Ook veel consumenten maken nog gebruik van het twaalf jaar oude besturingssysteem.

Brute Brabo's horen celstraf eisen

Twee mannen van 32 en 33 jaar uit Sint Willebrord gaan als het aan justitie ligt zes jaar de gevangenis in voor een reeks gewelddadige incidenten tussen 2011 en 2012. Ze worden onder meer verdacht van vrijheidsberoving, mishandelingen en openlijk geweld.

De officier van justitie stelde vrijdag voor de rechtbank dat de mannen 'alles met geweld leken te willen oplossen'. Een schuld van honderd euro, een woordenwisseling of een scheldwoord zouden de twee direct hebben beantwoord met geweldsuitspattingen.

De twee zouden onder meer betrokken zijn geweest bij een gijzeling in december 2012. Het slachtoffer zou zijn mishandeld en meegesleurd en zijn vervoerd in de achterbak van een auto. De man werd een dag later verward, onderkoeld en onder het bloed teruggevonden in België. Hij had onder meer een verbrijzelde bovenarm, een gebroken neus en gekneusde ribben.

Het Openbaar Ministerie noemde de reeks misdrijven 'strafbare feiten van een ernstig soort'. Een van de mannen is vorig jaar in een andere zaak al tot zeven jaar cel veroordeeld. De uitspraak volgt over twee weken.

Afro-homo's krijgen hulp van Whitaker

Forest Whitaker breekt een lans voor homoseksuelen in Afrika. Met zijn Whitaker Peace and Development Initiative wil hij tegenwicht bieden aan een onlangs ingestelde Afrikaanse wet die homoseksualiteit illegaal maakt. "Het is in het gehele Afrikaanse continent een groot probleem", zegt de 52-jarige acteur tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

"De mensen daar protesteren en proberen de discussie aan te zwengelen", gaat Whitaker verder, voor wie de organisatie naar eigen zeggen een passieproject is. "Wij zetten ons in voor gelijke behandeling en beseffen dat we juist allemaal met elkaar verbonden zijn."

Eerder zette Whitaker al liefdadigheidsprogramma's op in onder meer Mexico en Zuid-Afrika. "We begeleiden mensen om vredestichters te worden om van daaruit een spil te worden in hun gemeenschap", vertelt hij.

Whitaker is momenteel te zien in het op feiten gebaseerde drama The Butler, waarin hij de butler speelt van acht Amerikaanse presidenten. In de film komen de sociale misstanden van zwarten in Verenigde Staten aan de orde.

De film werd echter niet genomineerd voor Oscars, waardoor Whitaker komende zondagavond geen acte présence hoeft te geven op de rode loper voor het Dolby Theatre in Los Angeles, waar de gouden beeldjes worden uitgereikt. "Ik heb geen plannen voor zondagavond", zegt hij. "Ik ga waarschijnlijk lekker downloaden en chillen."


Like icecream

Duitsers met pak poen van snelweg geplukt

Bij een controle op de A1 bij Deurningen is vrijdag een auto met vier Duitsers en 48 duizend euro contant geld onderschept. De mannen van 21 tot 28 jaar gaven aan in Nederland te zijn om een avondje te stappen, maar hadden geen logische verklaring voor de herkomst van de som geld. Ze zijn aangehouden op verdenking van witwassen.

Een dag eerder plukte de marechaussee bij een vergelijkbare controle bij Winschoten ook al een stel Duitsers met veel cash op zak van de weg. De mannen van 30 en 33 uit Hamburg hadden 42 duizend euro bij zich en werden ook aangehouden.

'Dode' man (78) ontwaakt in lijkzak

De 78-jarige Walter Williams heeft medewerkers van een begrafenisonderneming in de Amerikaanse staat Mississippi de stuipen op het lijf gejaagd. Vlak voordat de man, die woensdag dood werd verklaard, zou worden gebalsemd, bleek hij nog in leven te zijn, zo meldden diverse Amerikaanse media vrijdag.

"Ik stond erbij toen ze de lijkzak dichtritsten", vertelt een familielid. Lijkschouwer Dexter Howard noemt het "een wonder" toen hij de oude man zag bewegen in zijn lijkzak. Volgens hem lijkt het erop dat de pacemaker van de oude grijsaard weer is gaan werken.

Volgens familieleden was Williams blij dat hij nog in leven was.

'Dode' Amerikaan (78) ontwaakt in lijkzak
Dit is geen lijkzak, maar een doodskist (Foto: ANP)

Duitsland rekent niet meer op spionageakkoord VS

Duitsland verwacht de Verenigde Staten voorlopig niet te kunnen overhalen tot wederzijdse spionageonthouding. De regering van bondskanselier Angela Merkel bepleitte zo'n overeenkomst om geruchtmakende onthullingen als die over het bespieden van Merkel en andere Duitse hoogwaardigheidsbekleders voortaan te voorkomen.

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde na de ophef over de afluisterpraktijken van de NSA aan de inlichtingendienst aan banden te leggen. Maar hij wees er in diezelfde adem op dat de VS met geen enkel land ooit hebben afgesproken af te zien van spionage.

De Duitse regering beloofde haar eveneens verontwaardigde Europese partners eerder samen met de Fransen het voortouw te nemen in onderhandelingen met de VS over een akkoord dat onderlinge spionage voortaan uit de wereld moest helpen. Die tot dusver vergeefse besprekingen gaan door, 'maar we mogen er niet vanuit gaan dat we op korte termijn een oplossing overeenkomen', zei Merkels woordvoerder Christiane Wirtz vrijdag. De Duitse oppositie verwijt de regering dat zij te weinig druk op Washington uitoefent uit angst dat dit de onderlinge betrekkingen zal schaden.

Wirtz' chef heeft beloofd Obama nog voor de zomer een bezoek te brengen, maar heeft nog niet bekendgemaakt wanneer ze dat doet. Dat Merkel op 2 mei Washington aandoet, zoals opinieblad Der Spiegel berichtte, wilde Wirtz niet bevestigen.

'Gewapende invasie' op de Krim

De kersverse Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov noemt de inname van het parlementsgebouw op de Krim en het vliegveld van Sebastopol door pro-Russische infiltranten 'een gewapende invasie.' 

Dat stelt persbureau Reuters aan de hand van zijn Facebookpagina. Avakov noemt de actie 'een provocatie' en roept op tot besprekingen tussen alle partijen. Hij stelt dat het vliegveld van Sebastopol, dat vlakbij de Russische marinebasis ligt, vannacht ingenomen is door Russische troepen en dat zij de wegen richting het vliegveld blokkeren.

De Russen ontkennen ondertussen iets met de situatie te maken te hebben, maar hebben wel 150.000 troepen in de regio in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

Volgens eigen zeggen is dat voor een allang geplande militaire oefening en ziet het Westen spoken. Ook worden Westerse media beschuldigd anti-Russische oorloghitsende propaganda te verspreiden.

De Oekraïense regering overweegt om de noodtoestand op de Krim uit te roepen, zodat men effectief de pro-Russische gewapende rebellen zou kunnen bekampen. Dat zou echter de tweesplijt in het land nog erger maken dan-ie al is.

Seksles van Goedele Liekens in Sex Academy

Goedele Liekens en Nicolette Kluijver schieten stellen wier seksleven wel een boost kan gebruiken te hulp in het nieuwe RTL 5-programma Sex Academy. In zeven weken worden zes stellen klaargestoomd voor 'een leven lang goede seks'. Liekens geeft tips en de presentatie van het programma is in handen van Kluijver.

In Sex Academy komen diverse onderwerpen aan bod, zoals sleur, variatie en fantasieën. De koppels krijgen lessen waarin de thema's worden voor- en nabesproken, maar moeten ook thuis aan de slag met opdrachten en tips. Zo moeten ze seks hebben op een niet-alledaagse plek, moeten ze een orgasme rekken en een vluggertje hebben.

Wanneer Sex Academy op televisie komt, is nog niet bekend. Geïnteresseerde stellen kunnen zich nu opgeven.

Reeën lopen zich dood tegen hekwerk Breda

Een hekwerk rond een bouwkavel in Breda moet tijdelijk openblijven omdat een groep reeën zich er steeds in vastloopt. Enkele dieren hebben zich in paniek doodgelopen tegen het hek, meldt de politie vrijdag.

Het hekwerk dat in december is geplaatst op een plaats waar veel reeën rondlopen is niet rondom afgesloten. De dieren lopen er daardoor makkelijk in. De reeën kunnen daarna de uitgang echter niet meer vinden en proberen er in paniek dwars door het twee meter hoge hek heen te gaan.

De dierenpolitie heeft in samenspraak met de gemeente en Staatsbosbeheer afgesproken met de eigenaar van de kavel dat het u-vormige hek voorlopig aan de achterkant open blijft totdat het hele terrein is afgesloten.

Celstraffen voor verkrachting meisje in Winterswijk

Twee mannen uit Pijnacker-Nootdorp en Bronckhorst zijn vrijdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie en twee jaar cel voor verkrachting van een minderjarig meisje. De rechtbank in Zutphen acht bewezen dat de mannen in augustus 2012 haar woning in Winterswijk binnendrongen en seks met haar hadden. De man uit Pijnacker-Nootdorp kreeg een hogere straf omdat hij de verkrachting van zijn vriendin filmde op zijn telefoon.

De straffen zijn hoger dan waar het Openbaar Ministerie op had ingezet. Justitie eiste tegen de 36-jarige hoofdverdachte twee jaar cel en tegen de 24-jarige vriend die was meegekomen naar het huis van het meisje een jaar en een halfjaar voorwaardelijk. Volgens de rechters is een zwaardere straf passend vanwege de ernst van het feit en omdat de verdachten geen spijt hebben betuigd en niet mee willen werken met reclassering.

De verdachten liepen tegen de lamp omdat de politie de opnames van de verkrachting in handen kreeg. Zij houden vol dat de seks vrijwillig was en dat er sprake was van een trio.

Bouncer: 'Not this Romanian guy'

Donderdag oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat een Roemeen in een club in Amsterdam is gediscrimineerd. De man probeerde in augustus vorig jaar de Escape binnen te komen maar werd geweigerd op grond van zijn nationaliteit.

En dat is verboden, schrijft het Parool. Na controle van zijn paspoort baste de uitsmijter de Roemeen en zijn vrienden toe: "Not this Romanian guy." Omdat de vrienden kennissen waren van de op dat moment draaiende dj mocht de man uiteindelijk na bemiddeling van een manager alsnog naar binnen.

Het Parool voegt toe dat het College eerder al een Rotterdams café bestrafte. Vier Marokkaans-Nederlandse jongeren 'voldeden niet aan het klantprofiel van de zaak' en werden aan de deur geweigerd. Het 'klantprofiel' omvatte vermoedelijk geen Marrokaans-Nederlandse jongens.

Omgekeerd discrimineren Oost-Europese discotheken overigens ook. Zo maakte uw nederige verslaggever drie jaar geleden nog mee [zevende alinea] dat een bouncer alleen Pools wenste te praten en werd toegang uiteindelijk pas verleend nadat Poolse jongeren bemiddelden.

Of de weigering in dit geval kwam door nationaliteit of omdat superworm (als archetypische FOK!'er) gewoon niet hip genoeg was voor de exclusieve Warschause club, valt te betwisten.


"Ooh, let me in or I'll get physical with you..."

PvdA wil belasting hoog houden

De PvdA ziet niets in het plan van D66 om volgend jaar de inkomstenbelasting te verlagen met 1 miljard euro. D66-leider Alexander Pechtold wil het tot inzet maken bij de onderhandelingen voor de begroting van volgend jaar. "D66 haalt VVD weer eens rechts in", reageerde PvdA-vicefractievoorzitter Martijn van Dam vrijdag op het voorstel.

De belastingverlaging zou volgens D66 kunnen worden bekostigd door te snijden in de toeslagen. Van Dam vindt dit geen goed idee. "Het lijkt mooi om belastingen te verlagen, maar als je dat geld ophaalt bij mensen met een uitkering, een zorgtoeslag of huurtoeslag, gaan mensen met lage inkomens erop achteruit, en hoge inkomens erop vooruit. Niet sociaal."

John en drie debutanten bij selectie Jong Oranje

De selectie van Jong Oranje voor de oefeninterland tegen Israël van woensdag kent drie nieuwe gezichten. Doke Schmidt, Mike te Wierik en Terell Ondaan hebben vrijdag voor het eerst een invitatie gekregen.

In de twintigkoppige selectie bevindt zich ook Ola John. De buitenspeler was afgelopen zomer bij het jeugd-EK in Israël voor het laatst actief voor de Oranjebeloften.

Adam Maher is met zestien caps de meest ervaren speler in de selectie van bondscoach Albert Stuivenberg. Het oefenduel tegen Israël begint woensdag in Velsen-Zuid om 18.30 uur.

Löw neemt vier debutanten op in selectie

De Duitse bondscoach Joachim Löw heeft vrijdag verrassend vier nieuwelingen opgenomen in zijn selectie voor het oefenduel tegen Chili van woensdag. Matthias Ginter, Pierre-Michel Lasogga en André Hahn uit de Bundesliga en de in Italië spelende Shkodran Mustafi debuteren.

Löw werkt al jarenlang met een vaste kern, maar is genoodzaakt te experimenteren door een blessuregolf in zijn selectie. Positief voor Löw is dat Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose, Kevin Grosskreutz en Lukas Podolski terugkeren na blessureleed. Duitsland geldt als een van de favorieten voor de wereldtitel komende zomer in Brazilië.

[upd] Vrouw bijna door trein geschept

ProRail waarschuwt deze week concreet voor de gevaren van onder gesloten spoorbomen doorlopen middels een geüpload filmpje. Een vrouw probeert daar onder de bomen door te lopen en ontloopt op het nippertje een gewisse dood. De video is hier te bekijken.

In het onderschrift stelt men: "Vijf mensen lopen onder sluitende overwegbomen door. De zesde denkt zonder te kijken: dat kan ik ook! Niet dus..."

ProRail voegt daaraan toe: "Vaak komen dit soort beelden uit het buitenland, maar het gebeurt ook in ons eigen kikkerlandje. Deze beelden zijn afkomstig uit Oisterwijk, gelegen tussen Boxtel en Tilburg. Gelukkig gaan we hier het overpad vervangen voor een tunnel, maar we kunnen het niet vaak genoeg blijven herhalen: sta stil bij de overweg!"

Het onderscrift wordt afgesloten met de melding: "Deze beelden kunnen schokkend zijn..." Gelukkig voor de vrouw in kwestie zijn ze dat niet. Het filmpje is in drie dagen tijd al bijna 200.000 keer bekeken.

Update 15.25 uur: 
Hoewel de ProRail-video enkele jaren geleden is opgenomen, wordt het filmpje inmiddels ook in het buitenlandse nieuws besproken. Huffington Post, Telegraph, Mirror, Yahoo!, het sufferdje van Belfast en andere media maken er inmiddels melding van.

Oplettende users melden verder in de comments onder dit bericht, dat de aanleg van het door ProRail genoemde tunneltje inmiddels is begonnen. Het voorkomen van stupiditeiten van Darwin Award-begerende passagiers gaat liefst 7 miljoen euro kosten.

User Monopoly stelt: "Dit is niet eens meer een uitzondering. Ik ben zelf machinist en dit overkomt mij dagelijks. Vorige week één op een meter of 6 van mijn trein af. Schoot zonder links of rechts te kijken met een noodgang de overweg over terwijl ik met bijna 80 km/h aan kwam zetten. Mijn hart zat in mijn keel. Klootzak. "  


Ook Bassie en Adriaan waarschuwden voor de gevaren van oversteken zonder te kijken: "Kijk links, kijk rechts en nog een keer als je oversteken moet."

Russische mariniers bij basis kustwacht Oekraïne

Ongeveer dertig Russische mariniers hebben vrijdag positie gekozen bij een basis van de Oekraïense kustwacht in Sebastopol. Het gaat om mariniers van de 810e brigade van de Russische Zwarte Zeevloot, die zijn thuisbasis heeft in Sebastopol.

De mariniers verklaarden naar de basis van de kustwacht te zijn getrokken om te voorkomen dat wapens die daar liggen worden meegenomen door extremisten. Het Russische ministerie van defensie wilde niet op de berichten reageren. Eerder heeft Moskou gezegd er alles aan te doen om etnische Russen op de Krim te beschermen. Tegelijkertijd heeft het Westen Rusland gewaarschuwd afstand te nemen.

De gebeurtenissen op de Krim van de afgelopen dagen hebben geleid tot spanningen met Rusland. Donderdag werden gevechtsvliegtuigen in gereedheid gebracht en werden militairen uit het zuiden en westen van Rusland opgeroepen voor paraatheidsoefeningen. Rusland houdt echter vol dat dit niets te maken heeft met de onrust in buurland Oekraïne.

Opnieuw fraude bij theorie-examen CBR

Vijf mensen zijn vrijdagmiddag bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Haarlem opgepakt op verdenking van examenfraude. Dat laat de politie weten. Vier van hen zaten in de examenzaal, terwijl een vijfde man vanuit zijn auto de juiste antwoorden influisterde. Vorig jaar werden al ruim veertig kandidaten betrapt op fraude.

De fraude werd ontdekt door speciale apparatuur van het CBR waarmee wordt gezocht naar zendverbindingen via de smartphones van examenkandidaten. "Medewerkers van het CBR herkenden bovendien de auto die voor het pand stond", zegt een politiewoordvoerder. "We denken dat hij al vaker heeft geholpen met frauderen."

Het fraudegevoelige theoretisch rijexamen gaat volgend jaar op de schop. Dan wordt het alleen nog digitaal en individueel gemaakt. Door examens achter computers af te nemen kunnen verschillende vragen aan kandidaten worden voorgelegd, waardoor spieken onmogelijk wordt. Nu moet iedereen nog klassikaal dezelfde vragen beantwoorden.

'Zondagtoeslag V&D moet blijven'

FNV Bondgenoten dreigt V&D voor de rechter te slepen als dochterbedrijf restaurantketen La Place een verlaging van de zondagtoeslag niet terugdraait. Dat heeft de vakbond vrijdag laten weten.

Volgens FNV heeft La Place de loontoeslag voor werknemers op zondag verlaagd in restaurants die sinds kort iedere zondag open mogen zijn. Het zou gaan om vestigingen in Eindhoven, Arnhem en Enschede.

Volgens de cao van La Place krijgen werknemers van restaurants in toeristische gebieden een lagere zondagtoeslag. Tot juli mochten alleen die vestigingen iedere zondag open zijn. Sindsdien beslissen gemeenten echter zelf of winkels zondag hun deuren mogen openen.

Dat de restaurants iedere zondag open zijn, betekent niet dat La Place de toeslag mag verlagen, zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. "De wet valt weg, dus valt ook de basis weg om de toeslag te verlagen. Enschede is allesbehalve een toeristisch gebied."

Naar de letter van de cao moeten werknemers van La Place in toeristische gebieden als Amsterdam juist met terugwerkende kracht een hogere toeslag krijgen, zegt FNV.

Als La Place volgende week de toeslagen niet op het oude niveau brengt, stapt de vakbond naar de rechter.

Bij V&D was niet direct iemand beschikbaar voor commentaar.

Metal Gear Puma

Speciaal ter gelegenheid van de aankomende release van Metal Gear Solid V: Groud Zeroes, brengen Puma en Konami een speciale gelicenceerde, Diamond Dogs, kledinglijn op de Japanse markt.

Alle kleding is gelimiteerd beschikbaar. Mocht je interesse hebben: de kleding is te verkrijgen via de officiële Japanse online winkel van Puma.

De trainingsjasjes kosten  €112,- per stuk, de gecamoufleerde sneakers kosten €150,- en de grijze "gun metal" kosten €165,-. Of deze speciale Diamond Dogs kledinglijn ook buiten Japan beschikbaar komt is nog niet bekend.

MGS Puma Shoes

Puma Kojima

MGS jacket

In lift opgesloten inbreker belt politie

Een 23-jarige man uit Velp heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de politie gebeld, nadat hij bij een inbraak bekneld was geraakt in de keukenlift van een restaurant in zijn woonplaats. De politie en de eigenaar van het restaurant bevrijdden de inbreker daarna uit zijn benarde positie.

De politie liet weten dat de man voorlopig blijft vastzitten. Door de actie van de inbreker raakte de lift zo zwaar beschadigd dat die vervangen moet worden. De man heeft ook een ruit kapotgemaakt.

In lift opgesloten inbreker belt politie
De inbreker krijgt een lift hahaha (Foto: ANP)

Honderden baby's bevrijd in China

In China zijn 382 baby's bevrijd uit handen van mensenhandelaars die de kindjes via internet aanboden. Bij het opbreken van vier netwerken van kinderhandelaars zijn bijna 1100 verdachten opgepakt in 27 provincies.

De 'babybeurzen' van de criminelen gingen schuil achter façades van websites voor adoptie- en pleegkinderen. De baby's werden op 19 februari gered.

De politieoperatie heeft maanden in beslag genomen. De autoriteiten kregen vorig jaar een tip dat mensenhandelaars via een adoptiewebsite kinderen verhandelden. Ondanks steviger politieoptreden floreert mensenhandel in met name kinderen nog altijd in China.

Aartsbisschop Keulen treedt terug

Een van de prominentse conservatieve geestelijken in Duitsland, de aartsbisschop van Keulen, treedt af. Paus Franciscus heeft het ontslag van kardinaal Joachim Meisner aanvaard. Dat heeft het Vaticaan vrijdag bekendgemaakt.

Meisner werd op kerstdag 80 jaar en is 25 jaar aartsbisschop van Keulen geweest. Doorgaans treden bisschoppen terug zodra ze de leeftijd van 75 jaar hebben bereikt, de gangbare pensioenleeftijd, maar de vorig jaar afgetreden paus Benedictus XVI vroeg Meisner aan te blijven.

Meisner is een uitgesproken en soms omstreden conservatief. Hij keerde zich tegen plannen voor de bouw van een grote moskee in Keulen en drong er eens bij bondskanselier Angela Merkel op aan verontschuldigingen aan te bieden voor haar kritiek op de wijze waarop het Vaticaan omging met een Holocaust-ontkennende bisschop.

Man doodgeschoten in Eindhoven

Een Eindhovenaar die donderdagavond werd neergeschoten in zijn woonplaats is overleden. Hij bezweek in de loop van de nacht aan zijn verwondingen. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Het slachtoffer werd rond 21.30 uur voor zijn woning aan de Otterstok beschoten door een nog onbekende dader. Getuigen zagen vlak na de schietpartij een scooter wegrijden. Kort na het incident werd even verderop een brandende scooter gevonden. De politie onderzoekt of het om hetzelfde voertuig gaat. Er zijn twintig rechercheurs op de zaak gezet.

De filmtips voor de maand maart

In de nacht van zondag 2 op maandag 3 maart barst om 2.30 u de jaarlijkse strijd om de Oscars in alle hevigheid los. Wie grijpen ditmaal de felbegeerde beeldjes? Zullen de favorieten 12 Years a Slave en Gravity de belangrijkste prijzen verdelen en hoe zal de nu al gemiste Philip Seymour Hoffman herdacht worden? Gezien de films die uitkomen in maart, is het Oscarseizoen definitief ten einde. Alle genomineerde films zijn inmiddels ook in ons land in première gegaan en mede daarom is het filmaanbod in maart nogal mager. Ook het uitstellen van de veelbeloofde actiefilm Snowpiercer van Joon-ho Bong (The Host) is wat dat betreft een groot gemis.

Ondanks alles zijn er ook positieve berichten die aangeven dat er soms wel degelijk naar het bioscooppubliek geluisterd wordt. Zo zal Anchorman: The Legend Continues toch in de bioscoop te zien zijn in een versie die mogelijk een stuk grover is dan het origineel. Een andere opvallende komediefilm deze maand is Grudge Match, waarin Stallone en De Niro met behulp van de nodige computereffecten elkaar bestrijden in de boksring. De trailers van het epische 300: Rise of an Empire en Need for Speed beloven veel spektakel en vermaak. En voor het betere acteerwerk kan de bioscoop bezocht worden voor de behoorlijk ontvangen dramafilms August: Osage County met Meryl Streep en Julia Roberts, Labor Day met Kate Winslet en Kill Your Darlings met Daniel Radcliffe.


Vrijdagchill - Set the mood!

Hallo toekomst, ik schrijf dit bericht vanuit 21 februari. Ik weet niet of het lekker of kutweer nu voor jullie is, maar ik bied wel mogelijkheden aan om dat zelf naar je hand te zetten.

Rainy Mood zet regen op de achtergrond, terwijl jij lekker binnen zit in de warmte iepieeeeeep. Fijn. Zet ook wat chille muziek op als dat je blieft. En zo zijn er nog veel meer sites voor allerlei situaties, zoals het geluid van een open haard of een koffiehuis.

Kluizenaar Bieber 'constant high'

Goed nieuws over Justin Bieber: hij schijnt volgens vrienden door compleet uit de hand lopend drugsgebruik nauwelijks nog zijn huis uit komen. Dat schrijft TMZ.

Toen hij nog in Los Angeles woonde werd hij door zijn management aan regels en een agenda gehouden. Sinds hij in Atlanta zijn intrek heeft genomen lijken echter alle regels overboord gegooid.

Volgens vrienden is hij 'constant high' door het gebruik van wiet en sizzurp. Mensen die de jongeman confronteerden met zijn verslaving worden een voor een uit zijn leven verbannen. Bieber zou vinden dat die mensen hem 'verrat' hebben.

Helaas weet Bieber de weinige keren dat hij nog wél zijn huis verlaat, ook onder invloed de weg naar de studio in Atlanta nog te kunnen vinden. Daar is hij momenteel bezig aan opnames van hiphopliederen, een genre waarin het niet bepaald erg is dat je niet helemaal helder bent.

FOK! op het spoor van De Mol 2014 - Aflevering 7

Voor het vijfde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen weer, samen met collegacrewleden, op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6

'Leger Egypte geneest aids'

Al zo'n 500 jaar komt bar weinig voortuitgang, wetenschappelijk of anderszins, uit het Midden-Oosten. Het Egyptische leger heeft die trend nu volledig doorbroken. Ze zeggen namelijk twee geweldigde ontdekkingen te hebben gedaan op medisch gebied.

"Met de gratie Gods heb ik aids voor honderd procent verslagen. En ik heb hepatitis C verslagen," zegt majoor-generaal Ibrahim Abdel-Atti, over het zogenaamde 'Complete Cure Device'. Ook heeft hij de C-Fast ontwikkeld, een apparaatje waarmee aids en hepatitis C gedecteerd kunnen worden zonder bloedtest.

Bij de geneesmethode voor aids wordt het bloed uit de patiënt gehaald, gezuiverd en teruggestopt. Abdel-Atti legt het even uit: “Ik neem de aids van de patiënt, en ik zal de patiënt voeden met de aids-behandeling. Ik geef het hem als een spies kofta om hem te voeden."

De C-Fast is zo mogelijk nog spectaculairder. Het apparaat kan 'het C virus uitroeien voor één tiende van de kosten van z'n buitenlandse evenknieën en het is succesvol in 90% van de gevallen'volgens een woordvoerder van het leger. De C-Fast werkt met elektromagnetisme.

Alle aids- en hepatitislijders die de hoorn al in de hand hebben om hun arts te bellen, moeten hun blijdschap nog even temperen. Zo'n beetje iedere expert die niet gelieerd is aan het Egyptische leger denkt namelijk dat de 'technologiën' in het rijtje van homeopathie, reiki en andere kwakzalverij horen.

Essam Heggy, wetenschappelijk adviseur van de Egyptische president, zegt over de uitvinding van Abdel-Atti: "Ik wil even heel helder en duidelijk zijn: wat gezegd en geschreven is over de ontdekking van het leger, schaadt het imago van wetenschappers en wetenschap in Egypte."

Wat betreft de C-Fast hoefde er zelfs geen wetenschapper aan te pas te komen om de werking te ontkrachten. Het apparaat lijkt namelijk een goedkope imitatie te zijn van een bommendetectie-apparaat. Dat claimde ook met elektromagnetisme te werken, maar bleek helemaal niets te doen.

Lever-expert Massimo Pinzani van University College London mocht het apparaat eens aanschouwen en zegt: "Op het moment is het apparaat voorgesteld zonder enige overtuigende technische of wetenschappelijke basis en totdat we die krijgen, moeten we het zien als mogelijke oplichting."

'Oekraïne moet extreemrechts in toom houden'

Duitsland heeft er vrijdag bij de Oekraïense regering op aangedrongen extreemrechtse elementen in toom te houden nu het land worstelt met een crisis. Kiev moet er alles aan doen om het land bij elkaar te houden, aldus het Duitse ministerie van buitenlandse zaken.

Volgens een woordvoerder van het ministerie volgt Berlijn de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet en is het bezorgd over berichten dat de joodse gemeenschap in Oekraïne zich zorgen maakt over extreemrechtse groepen. Diezelfde extreemrechtse groepen namen deel aan de betogingen tegen Janoekovitsj en zijn regering en vormden vooral de 'spierkracht' van de protestbeweging.

Woordvoerder Sawsan Chebli noemt het belangrijk dat in Oekraïne een stabiele regering wordt gevormd. Een regering die spreekt namens alle Oekraïners, maar 'die zich duidelijk en fel afzet tegen alle extreemrechtse krachten en duidelijke taal spreekt'. De situatie op de Krim baart de regering eveneens zorgen. Alles moet in het werk worden gesteld om de eenheid van Oekraïne te bewaren, aldus Chebli.

Elektrische tweewieler sterk in opmars

Het peloton elektrische fietsen is vorig jaar sterk gegroeid. Een op de vijf nieuwe fietsen die consumenten kochten is een zogeheten e-bike. In zes jaar tijd is het marktaandeel van dit type tweewieler verdrievoudigd. Brancheorganisaties van de fietsensector Bovag en RAI Vereniging hebben dat vrijdag gemeld.

Vorig jaar reden in totaal 192 duizend nieuwe e-bikes de weg op. Dat is een stijging van 9,4 procent ten opzichte van 2012. In totaal verkochten fietsverkopers meer dan een miljoen fietsen in 2013. Dat is tweeënhalf procent minder dan in 2012.

Hoewel het aantal afnam, steeg de omzet met 3,7 procent naar 797 miljoen euro. Dat kwam door de hogere prijzen die werden berekend. Een fietsenmaker vroeg gemiddeld 989 euro voor een nieuwe tweewieler, 2,6 procent meer dan eer jaar eerder. Die prijsstijging is een gevolg van de toenemende populariteit van de elektrische fiets, die doorgaans duurder in aanschaf is.

Hoewel negentien procent van de verkochte fietsen (deels) elektronisch werd aangedreven, haalde deze fiets meer dan 45 procent van de totale omzet binnen. Van alle andere soorten werden minder exemplaren verkocht.

Video van schietende Pistorius

De Zuid-Afrikaanse atleet en moordverdachte Oscar Pistorius is opgedoken in een video waarin hij op een schietbaan met vuurwapens schiet. De beelden zijn gemaakt vlak voor de gehandicapte sporter vorig jaar zijn vriendin doodschoot.

De beelden werden vrijdag getoond door Sky News. Met een hagelgeweer en een pistool vuurt Pistorius op een watermeloen. Op de achtergrond klinkt gejuich en gelach als de vrucht onder de impact van de kogels uit elkaar spat. Een stem, die 'erg veel lijkt op die van' Pistorius, zegt: "Het is een stuk zachter dan hersenen (...) het is net een zombiestopper."

Het proces tegen Pistorius gaat maandag van start. Volgens justitie schoot de atleet zijn vriendin Reeva Steenkamp dood na een ruzie. Pistorius zelf zegt haar te hebben verward met een inbreker.

Van Gaal neigt naar Blind als linksback op WK

Louis van Gaal neemt komende zomer wellicht geen echte linksback mee naar het WK in Brazilië. Dat zei de bondscoach vrijdag op een persconferentie waar de selectie voor de oefenwedstrijd tegen Frankrijk bekend werd gemaakt.

Van Gaal opteert voor de bij Ajax op het middenveld spelende Daley Blind, die volgens hem nog geen echte concurrentie heeft. "Als de jongens die daarvoor in aanmerking komen zich niet verbeteren, speelt Blind linksback."

Skiërs Jansrud en Streitberger delen winst

Skiërs Kjetil Jansrud en Georg Streitberger hebben de eerste afdaling in de World Cup na de Olympische Spelen gewonnen. In het Noorse Kvitfjell, op de olympische piste van 1994, waren de Noor Jansrud en de Oostenrijker Streitberger exact even snel. Voor Streitberger was het de eerste World Cup-zege in ruim drie jaar.

Vanwege de warme omstandigheden werd de start verschoven naar halverwege de piste, waardoor er een korte afdaling overbleef. Streitberger was de eerste die onder de zware omstandigheden naar beneden mocht, en hij wist direct een zeer scherpe tijd neer te zetten. Alleen de Amerikaan Travis Ganong kon in eerste instantie in de buurt blijven, hij werd uiteindelijk derde op 0,12 seconden. 

Jansrud startte als vijftiende, en leek op weg de tijd van Streitberger te verbeteren. De olympisch kampioen op de super-G moest onderin echter wat tijd inleveren en kwam in exact dezelfde tijd als de Oostenrijker over de streep. De Noor Aksel Lund Svindal werd vijfde, waardoor hij zijn leiding in de World Cup op de afdaling uit wist te breiden. In de stand om de algemene World Cup moet hij de Oostenrijker Marcel Hirscher nog altijd voor laten. Matthias Mayer, de olympisch kampioen op de afdaling, haalde de finish in Kvitfjell niet.

Beslissing over nieuw F1-team uitgesteld

Autosportfederatie FIA heeft haar besluit over de mogelijke toelating van een nieuw Formule 1-team voor het seizoen 2015 uitgesteld, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport. Eerder werd bekend dat er vandaag een besluit genomen zou gaan worden.

NASCAR mede-teameigenaar Gene Haas, voormalig Force India- en HRT-teambaas Colin Kolles en de Serviër Zoran Stefanovich hebben deze week bij de FIA hun plannen op financieel en technologisch gebied toe mogen lichten. Dat er nu geen besluit is gevallen komt volgens journalist Michael Schmidt doordat het Formula One Management van F1-baas Bernie Ecclestone zich er nog over buigt. Alleen als de FOM groen licht geeft kan er een team toegevoegd worden aan de grid. De kans bestaat echter ook dat geen van de projecten het haalt.

Disgaea in Demon Gaze

Snelle kopers van Demon Gaze, de nieuwe RPG van Nis America, hebben de mogelijkheid om vijf personages uit de Disgaea-serie te downloaden. Etna, Fionne, Sicily, Asagi en Prinny kunnen voortaan dus ook in een andere serie vertoeven.

In Demon Gaze bestuur je Oz, een jongeman met een wel zeer bijzonder accessoire: een magisch oog dat demonen kan vangen. Oz zal zowel dungeons onderzoeken, als de lokale pub bezoeken en vrienden maken.

Demon Gaze

McDonald's voor 1,5 miljoen aangeklaagd

Het moet ook niet gekker worden: koop je een Quarter Pounder bij McDonald's, krijg je er maar één servetje bij. De Californische Webster Lucas nam dit niet en stapte naar de manager.

Het voorval gebeurde in het McDonald's-filiaal in Pacoima, Californië. Toen Lucas vroeg om meer servetjes, zei de manager dat hij er al genoeg had gehad.

Lucas reageerde naar eigen zeggen: "Ik had beter bij Jack-in-te-Box kunnen gaan eten, want ik kwam hier niet om ruzie te maken over servetjes. Ik kwam hier om te eten."

Volgens (de Afro-Amerikaanse) Lucas mompelde de (Mexicaans-Amerikaanse) manager toen iets racistisch over 'jullie soort mensen.'

Webster besloot daarop een klacht te mailen naar de algemeen manager van het filiaal. Hij schreef daarin onder andere dat hij door 'buitensporig geestelijk lijden' na het voorval niet meer in staat is om te werken.

McDonald's bood hem hierop gratis hamburgers aan, die de man afsloeg ten faveure van een rechtszaak. Hij heeft zoals het een goede Amerikaan betaamt de fastfoodketen inmiddels aangeklaagd voor de lieve som van 1,5 miljoen dollar.

Fiscus doet proef met belastingapp

De Belastingdienst doet een proef met een speciale tablet-app voor het doen van belastingaangifte. De Mijn Aangifte-app voor tablets met iOS en Android is vanaf zaterdag te downloaden, meldt de Belastingdienst vrijdag.

De app is alleen te gebruiken voor de meest eenvoudige aangifte van inkomstenbelasting die de fiscus al vooraf correct heeft ingevuld. Als dat niet zo is, moeten gebruikers alsnog via de site aangifte doen. In de app zijn de vooraf ingevulde aangiftes nog niet te wijzigen of aan te vullen.

Als tweehonderdduizend mensen de app hebben gebruikt, is het maximum van de proef bereikt, aldus de fiscus. Na de aangifteperiode wordt de proef geëvalueerd.

Oud-bewaker Auschwitz te ziek voor proces

Voormalig bewaker van het vernietigingskamp Auschwitz Hans Lipschis kan niet terechtstaan, omdat zijn gezondheid daarvoor te slecht is. Dat heeft de rechtbank in het Duitse Ellwangen vrijdag bepaald. Lipschis lijdt volgens het hof aan dementie en hij kan derhalve niet berecht worden.

Lipschis heeft toegegeven dat hij als SS'er in Auschwitz heeft gediend, maar houdt vol dat hij slechts als kok werkte. Hij had wel gehoord over wat er gebeurde, maar zag er nooit iets van. Het openbaar ministerie in Stuttgart beschikt naar eigen zeggen echter over 'overtuigend bewijs' dat Lipschis in Auschwitz wel degelijk misdaden pleegde. Het verdenkt hem van betrokkenheid bij ruim tienduizend moorden.

In december werd Lipschis al op vrije voeten gesteld. Toen twijfelde het hof al of hij het proces zou aankunnen.

Russische helikopters vliegen over Oekraïne

Zo'n tien Russische legerhelikopters zijn vrijdag de grens met Oekraïne over gevlogen. De Russische Zwarte Zeevloot, die is gelegerd in de haven van Sebastopol, had slechts toestemming gekregen om met drie helikopters over te vliegen. Dat meldt de Oekraïense grensbewakingsdienst.

Volgens de grensbewaking heeft Rusland door met helikopters over te vliegen 'bilaterale afspraken' geschonden.

Vlak voor de zuidkust van de Krim, bij de stad Balaklava, ligt ook nog altijd een kruiser van de Russische marine. Het schip zou motorproblemen hebben.

Thicke smeekt: 'Wil mijn vrouw terug'

De 36-jarige Robin Thicke kan maar moeilijk verkroppen dat zijn vrouw Paula Patton van hem wil scheiden. Na haar telefoontje vloog hij direct naar Canada om haar te overtuigen bij hem te blijven, schreef FOK.nl eergisteren al.

Maar daar bleef het niet bij. Deze week trad de zanger op in Fairfax, Virginia. Tijdens de show begon hij plots over de recente ontwikkelingen in zijn leven: "Voor wie het nog niet weet, mijn vrouw en ik zijn uit elkaar."

Vervolgens stortte hij zijn hart uit: "Maar ik probeer m'n meisje terug te krijgen. Ze is een goede vrouw." Hij concretiseerde zijn pogingen om haar hart terug te winnen door het nummer 'Lost Without U' aan haar op te dragen.

Vooralsnog laat Patton zich naar verluidt helaas niet overtuigen van Thicke's herhaaldelijke publieke smeekbedes. De twee waren al twintig jaar bij elkaar. 

 
Het desbetreffende nummer.

Nieuwe Indie op Vita

Teslagrad, de puzzelplatformer die reeds op pc beschikbaar is, komt deze zomer naar PlayStation Vita. Ook PlayStation 3 en Wii U zullen de game ontvangen. Deze versies komen echter al in de lente, aldus ontwikkelaar Rain Games.

De Vita-versie is grotendeels hetzelfde als de originele game, maar nu kan je de map ook besturen via het touchscreen.

Unity maakte het de ontwikkelaar ook makkelijk om de graphics van de game te herschalen naar het kleinere scherm van de Vita.

Bos bezorgt Belkin dagsucces in Ronde van Langkawi

Theo Bos heeft de tweede etappe van de Ronde van Langkawi op zijn naam geschreven. De sprinter van Belkin was vrijdag na een rit van 132 kilometer de sterkste in de massasprint. Bos bleef in een door een massale valpartij ontsierde spurt ploeggenoot Graeme Brown en de Oostenrijker Marco Haller voor.

Duber Quintero behield de leiding in het klassement. Bos bezorgde Belkin de tweede seizoenszege. Zondag brak Moreno Hofland in de slotetappe van de Ruta del Sol de ban.

Fransman Perrin nieuwe bondscoach China

Alain Perrin wordt de nieuwe bondscoach van China. Dat heeft de Chinese voetbalbond vrijdag bekendgemaakt. De 57-jarige Fransman is de opvolger van Jose Antonio Camacho, die in juni werd ontslagen na een reeks teleurstellende resultaten. Na een lange zoektocht kwam de Chinese bond uit bij Perrin, oud-coach van onder meer Olympique Lyon, Portsmouth en Olympique Marseille.

De afgelopen jaren was Perrin werkzaam in Qatar. Voetbal is razend populair in China, maar het land wist zich pas eenmaal in de historie voor een WK voetbal te plaatsen. Dat was in 2002.

Hugo Brandt Corstius (78) overleden

De Nederlandse wiskundige, taalwetenschapper en schrijver Hugo Brandt Corstius is vandaag overleden. Dat meldt zijn uitgever Querido.

Brandt Corstius werd op 29 augustus 1935 geboren in Eindhoven. Hij werd bekend als taalgoochelaar Battus en met zijn vaak gepeperde columns, waarmee hij veel lezers op de kast joeg. Hij had een voorliefde voor pseudoniemen en schreef onder meer onder de namen Piet Grijs en Battus. Hugo Brandt Corstius was de vader van journalist en programmamaker Jelle en schrijfster Aaf Brandt Corstius.

Brandt Corstius studeerde na het gymnasium wiskunde en algemene taalwetenschappen in Amsterdam. In zijn studententijd was hij redacteur bij het tijdschrift Propria Cures. Net als zijn vader, hoogleraar vergelijkende literatuurwetenschap Jan Brandt Corstius, ging hij de wetenschap in. In 1970 promoveerde hij in de taalwetenschap en in 1974 werd hij hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

De taalwetenschapper schreef onder het pseudoniem Battus Opperlandse Taal- en Letterkunde. In het boek uit 1981 staan talloze taalspelletjes en opmerkelijke weetjes over taal. "Opperlands is Nederlands met vakantie", beschrijft Brandt Corstius in zijn boek.

In het werk staan tal van taalspitsvondigheden, zoals een kort verhaal met louter de klinker a. Ook verzamelde hij palindromische zinnen, die zowel op de klassieke manier als van achter naar voor te lezen zijn. Hij bracht ze onder meer samen in het versje Ai de Massamedia.

Naast zijn boeken over taal schreef Brandt Corstius ook romans. Met zijn boek Met Ik Sta Op Mijn Hoofd won hij in 1967 de Anne Frankprijs. Voor zijn essays won hij in 1985 de Busken Huet-prijs.

Hugo Brandt Corstius ondertekende zijn werk graag met andere naam. Naast Battus en Grijs zijn met hem ook Victor Baarn, Batticus, Peter Malenkov, Raoul Chapkis, Jan Eter, Maaike Helder en Stoker heengegaan. Hij schreef onder de pseudoniemen columns voor tijdschriften als Vrij Nederland en kranten als de Volkskrant en NRC Handelsblad.

De polemist had een buitengemeen scherpe pen. Zo viel hij als VN-columnist Piet Grijs criminoloog Wouter Buikhuisen in een reeks columns aan vanwege zijn onderzoeken naar biologische oorzaken van criminaliteit. Toenmalig minister van Financiën Onno Ruding vergeleek hij in de jaren tachtig met nazikopstuk Adolf Eichmann.

De taalwetenschapper en schrijver kwam met zijn kritische essays ook wel in de problemen. Minister Elco Brinkman besloot in 1984 Brandt Corstius de P.C. Hooftprijs te weigeren, omdat hij 'het kwetsen tot instrument had verheven'. De jury besloot daarop de prijs niet uit te reiken. De twee daaropvolgende jaren werd de prijs ook niet uitgereikt. Nadat werd besloten de P.C. Hooftprijs geen staatsprijs meer te laten zijn, won Brandt Corstius in 1987 de prijs alsnog.

Alcohol of babymelk?

Een paar weken geleden stond ik bij de kassa van Appie in de Boogaard in Rijswijk af te rekenen. Een kassa verder stond een vrouw van middelbare leeftijd met haar zoon. Ze had bij haar boodschappen ook een fles wijn.
'Hoe oud is uw zoon?' vroeg de kassière. Hij bleek nog geen achttien jaar.
'Dan mag ik u die wijn niet verkopen, maar als hij nu even naar buiten gaat, dan mag ik het wel.' Ik zou in lachen zijn uitgebarsten als het niet zo triest was.

Chemieconcern Bayer boekt recordomzet

Bayer heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 40,2 miljard euro, een procent meer dan een jaar eerder. Dat maakte het Duitse chemieconcern vrijdag bekend. Het 150-jarige bedrijf zag de winst met een derde toenemen tot 3,2 miljard euro.

De inkomsten uit gezondheidsproducten groeiden met een kleine twee procent, vooral doordat nieuwe medicijnen goed verkochten. Ook de afdeling voor biotechnologie deed het met vijf procent meer omzet goed. De productieafdeling van kunststoffen boekte juist ruim twee procent minder omzet.

Bayer verwacht dit jaar de cijfers opnieuw te verbeteren. "We zijn optimistisch voor 2014 en verwachten verdere groei in verkoop en opbrengsten", zei de Nederlandse topman Marijn Dekkers in een verklaring.

Extreem warme winter; nauwelijks gestrooid

Door het zachte winterweer is deze winter nauwelijks gestrooid. Dat laat Rijkswaterstaat vrijdag weten. Een woordvoerder meldt dat tot nu toe slechts veertienduizend ton zout is gestrooid op de rijkswegen. Vorig jaar was dat rond deze tijd 117 duizend ton.

De eindstand kwam in 2013 uiteindelijk op 130 duizend ton uit, omdat de winter nog tot ver in maart duurde. Volgens de zegsman wordt elk jaar zo'n tweehonderdduizend ton zout ingeslagen om goed voorbereid te zijn op een strenge winter. "Het zout dat overblijft, laten we tot volgend jaar liggen. Dat kan prima. We hoeven in de zomer dan minder zout in te kopen."

Door de zachte winter werd niet alleen minder vaak gestrooid. De strooiacties die er waren, waren ook minder intensief. Daardoor is het asfalt minder beschadigd dan in voorgaande jaren.

De winter van 2014 was, zoals al werd verwacht, de een na warmste ooit gemeten. Dat meldt weeronline.nl vrijdag. Eigenlijk heeft alleen de noordoosthoek van Nederland eind januari een aantal dagen echt winterweer gehad met flink wat sneeuw en temperaturen onder het vriespunt.

Het heeft volgens weeronline.nl nog nooit zo weinig gevroren in een winter. Het kwam in De Bilt slechts tien dagen tot vorst, ongeveer dertig vorstdagen minder dan normaal. Vorig jaar werden nog 44 vorstdagen geteld. De gemiddelde temperatuur lag op zes graden. Dat is 0,6 graden lager dan de recordzachte winter van 2007. In een 'normale winter' komt de gemiddelde temperatuur uit op 3,4 graden.

Matige vorst, lager dan -5, is dit jaar voor het eerst sinds 1989 niet geregistreerd in De Bilt. De laagst gemeten minimumtemperatuur die daar werd gemeten was -3,1 graden op 3 december. In het noordoosten van het land kwam het wel tot matige vorst met -7,2 graden op 26 januari. De warmste dag van deze winter was in De Bilt 6 januari met een maximumtemperatuur van 14,5 graden.

Hells Angel geeft agent opdonder

De politie in Alkmaar heeft donderdagnacht twee leden van motorclub Hells Angels met losse handjes aangehouden. Een van hen had een agent een oplawaai gegeven, terwijl de ander even daarvoor een 19-jarige man had mishandeld. Ook sneuvelde een ruit van een politieauto.

De 19-jarige man werd even na middernacht met verwondingen aan zijn gezicht aangetroffen op het Waagplein. Toen de politie de vermoedelijke dader wilde aanhouden, bemoeide de tweede Hells Angel zich met de arrestatie en sloeg hij een van de agenten in zijn gezicht. Ook hij mocht vervolgens mee naar het bureau.

Tijdens de tweede arrestatie werd een raam van een politieauto vernield. De politie onderzoekt nog wie daar verantwoordelijk voor is geweest.

Drie debutanten in selectie Nederlands elftal

Bondscoach Louis van Gaal heeft Davy Klaassen (Ajax), Quincy Promes (FC Twente) en Jean-Paul Boëtius (Feyenoord) voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal. De debutanten zijn geselecteerd voor de oefeninterland tegen Frankrijk op 5 maart in Parijs. 

Karim Rekik (PSV) maakt ook kans op zijn debuut in Oranje. Rekik behoorde in augustus ook al tot de definitieve groep, maar moest zich toen afmelden vanwege een blessure. "Ik heb Promes en Rekik geselecteerd om eens bij de groep te hebben. Te leren kennen. Mee te maken", aldus Van Gaal, die slechts één linksback opriep: Daley Blind. "Dat is een signaal aan alle andere linksbacks om hun kans te pakken." Van Gaal ziet Blind liever op het middenveld spelen.

Nigel de Jong en Stefan de Vrij zijn niet van de partij. Leroy Fer heeft zich afgemeld met een blessure. Ook de keepers Kenneth Vermeer, Tim Krul en Maarten Stekelenburg zijn afgevallen. Toch is er nog hoop voor de spelers die niet geselecteerd zijn. "Ik volg vijftig spelers richting Brazilië", vertelde Van Gaal.

Van Gaal heeft eerder laten weten dat hij vanaf nu met een zo vast mogelijke groep wil toewerken naar het WK. Fitte spelers die nu niet in de plannen van de bondscoach voorkomen, kunnen zeer waarschijnlijk voor juni een vakantie gaan boeken.

Volledige selectie
Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Michel Vorm (Swansea City) en Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging: Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Karim Rekik (PSV), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa) en Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain)

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Davy Klaassen (Ajax), Stijn Schaars (PSV), Wesley Sneijder (Galatasaray) en Kevin Strootman (AS Roma)

Aanval: Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), Memphis Depay (PSV), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Robin van Persie (Manchester United), Quincy Promes (FC Twente) en Arjen Robben (Bayern München)


Nieuwe GTA-online update volgende week

Rockstar heeft onthuld dat een nieuwe update onderweg is voor de online-modus van Grand Theft Auto V genaamd The Business Update en komt uit op 4 maart voor PlayStation Network en Xbox Live.

In de update zijn nieuwe wapens, wat kleren en voertuigen beschikbaar voor zowel de singleplayer als multiplayer. De nieuwe voertuigen zijn ditmaal razendsnel met drie sportauto's en een jet en als wapens krijg je zwaarder geschut in de vorm van een Heavy Pistol en een Special Carbine.

GTA The Business Update

Nederlander vrijgesproken van illegaal dierenbezit

Een Nederlandse dierenbeschermer is donderdag in Thailand vrijgesproken van illegaal dierenbezit. In hoger beroep oordeelde een Thaise rechter dat de inbeslagname van ruim honderd dieren van zijn dierenopvanghuis onrechtvaardig is geweest. Dat meldt de door de Nederlander opgerichte stichting Wildlife Friends Foundation Thailand.

Edwin Wiek werd in 2012 korte tijd vastgezet op verdenking van het illegaal bezitten van beschermde diersoorten. Ook zou zijn organisatie de administratie niet op orde hebben. Alle dieren die op dat moment in zijn opvang zaten, werden daarom in beslag genomen. Een Thais gerechtshof stelt nu dat het papierwerk altijd op orde is geweest en dat van illegaal dierenbezit daarom geen sprake was.

Wiek en twee medeverdachten krijgen een eerder betaalde boete van ruim drieduizend dollar terug. Ze overwegen nog om een schadeclaim in te dienen. Wiek houdt zich sinds 2001 bezig met het opvangen van verwaarloosde apen, tijgers, olifanten en beren die uit handen van stropers en handelaren zouden zijn gered.

"Ik droomde dat de rechtbank ons niet schuldig verklaarde. Heerlijk om de volgende dag wakker te worden en te realiseren dat het geen droom is geweest", zegt Wiek in een reactie op Twitter.

Werkloosheid eurozone opnieuw stabiel

De werkloosheid in de eurozone lag in januari op 12,0 procent. Dat is evenveel als in de drie maanden ervoor en bovendien gelijk aan het werkloosheidspercentage een jaar eerder. Dat heeft Eurostat vrijdag bekendgemaakt.

Het Europese statistiekbureau schat in dat in januari ruim negentien miljoen werkzoekende mensen in de achttien eurolanden zonder baan zaten. Dat is zeventienduizend meer dan een maand eerder. Ten opzichte van een jaar eerder nam de werkloosheid met 67 duizend af.

Migranten bestormen grenshek enclave Melilla

Meer dan tweehonderd migranten hebben de Spaanse enclave Melilla in Marokko bestormd. Ze probeerden daarbij over het zes meter hoge hek rond de enclave te klimmen. Het is de tweede keer in een week tijd dat migranten massaal proberen Melilla, en daarmee het lonkende Europa, binnen te komen.

Een man die in Melilla tijdelijke huisvesting voor migranten verzorgt, Carlos Montero, zei tegen de Spaanse radio dat de bestorming vrijdag plaatsvond. In zijn opvangcentrum, bedacht voor vijfhonderd migranten, zitten inmiddels dertienhonderd mensen, overwegend afkomstig uit het Afrika ten zuiden van de Sahara, zei hij.

Melilla ligt ingeklemd tussen Marokko en de Middellandse Zee. Migranten verzamelen zich aan de Marokkaanse kant van de grens, in afwachting van een mogelijkheid de Europese zijde te bereiken. Duizenden mensen proberen jaarlijks Melilla en Ceuta, een andere Spaanse enclave in Marokko, binnen te komen.

'Consument met woekerpolis onwetend en argwanend'

Bezitters van woekerpolissen reageren vaak niet op oproepen van banken en verzekeraars om in gesprek te gaan over aanpassing van hun beleggingsverzekering, terwijl hierop veel te besparen is. Dat komt doordat zij hier vaak niet voor interesseren, geen kennis van de mogelijkheden hebben en argwanend tegenover de verzekeraars staan. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) spreekt daar in een vrijdag gepubliceerd onderzoek zijn bezorgdheid over uit.

Tussen 1993 en 2012 werden in Nederland ruim zeven miljoen beleggingsverzekeringen verkocht. "Voor veel van de destijds afgesloten beleggingsverzekeringen bestaan nu betere alternatieven", aldus het voorlichtingsinstituut. In veel gevallen gaat het om woekerpolissen, voegde een woordvoerder hier vrijdag aan toe.

Meer dan de helft van de ondervraagden heeft geen idee welk vermogen met de beleggingsverzekering moest worden opgebouwd. Daarbij zegt 36 procent bij het afsluiten niet te hebben geweten dat de eindopbrengst minder zou kunnen worden dan werd aangegeven toen de verzekering werd afgesloten. "Het was gewoon onderdeel van de hypotheek", zeiden veel respondenten.

De meeste ondervraagden in het onderzoek staan bovendien wantrouwend tegenover de verzekeraars bij wie ze de woekerpolissen afsloten. Ze verwachten niet dat een gesprek iets oplevert, of hebben er simpelweg geen tijd voor of zin in. Dat een adviesgesprek over de verzekering gratis is, is bij veel consumenten niet bekend. Banken en verzekeraars zijn verplicht gratis advies te geven aan consumenten die van hun woekerpolis af willen. Normaal gesproken moet voor beleggingsadvies worden betaald.

Hoewel het Nibud zegt de kloof tussen consument en verzekeraar goed te begrijpen, roept het instituut consumenten op 'over het wantrouwen heen te stappen' en het gesprek aan te gaan 'omwille van de portemonnee'. Bijna een kwart van de consumenten die hun beleggingsverzekering wel aanpaste had geen maandelijkse kosten meer na de aanpassing. Bijna een op de vijf verwacht een hogere eindopbrengst. Meer dan de helft kan zijn of haar financiële situatie beter inschatten.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde vrijdag een rapport waarin het kritisch is op de voorlichting van verzekeraars en banken over beleggingsadviezen. Het merendeel moet de dienstverlening verbeteren, stelt de waakhond. Zo moet 'gedegen beleggingsbeleid' voorkomen dat risicovoller wordt belegd dan met de cliënt is afgesproken. Ook moet de transparantie over verwachte risico's en rendementen worden vergroot, vindt de AFM. Naar aanleiding van het rapport voerden een aantal instellingen al verbeteringen door.

Het onderzoek richtte zich op banken en ondernemingen die beleggingsadvies aanbieden aan vermogende beleggers en gaat dus om betaald advies.

Bankroet dreigt voor bitcoinwisselkantoor Mt. Gox

Bitcoinwisselkantoor Mt. Gox heeft vrijdag bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd. Volgens de advocaat van het bedrijf heeft het wisselkantoor een uitstaande schuld van 6,5 miljard yen (ruim 46 miljoen euro).

Topman Mark Karpelès bood vrijdag bij een rechtbank in Tokyo zijn excuses aan voor de problemen die hij voor velen had veroorzaakt. Voor Japanse televisiecamera's boog hij minutenlang het hoofd. De topman zei dat een mankement in het wisselsysteem een massaal verlies van de virtuele munt had veroorzaakt.

Op de site van Mt. Gox verklaart Karpelès hard te werken aan een oplossing voor de recente problemen bij het wisselkantoor.

De Japanse minister van Financiën Taro Aso zei vrijdag niet verrast te zijn door de val van Mt. Gox. "Niemand erkent de bitcoin als echte valuta. Ik had verwacht dat zoiets zou instorten." De Japanse politie en financiële toezichthouders doen onderzoek naar Mt. Gox.

Klanten van Mt. Gox hebben weinig hoop hun inleg terug te krijgen. Sommigen van hen zeggen bitcoins ter waarde van honderdduizenden dollars kwijt te zijn.

Mt. Gox is sinds begin deze week niet meer bereikbaar, na aanhoudende technische problemen en berichten over miljoenendiefstal. De site lag al langer onder vuur van investeerders omdat zij geen bitcoins meer konden opnemen.

Vietnam verbood donderdagavond de handel met elektronische betaalmiddelen als de bitcoin. In China, Rusland en Thailand is de virtuele munt al langer verboden.

Kantoren Rotterdam verbouwd tot woningen en hotels

De gemeente Rotterdam en vastgoedbedrijven hebben de afgelopen jaren tweehonderdduizend vierkante meter kantoorruimte een nieuwe bestemming gegeven. De gebouwen zijn in gebruik als woningen, praktijkruimtes en hotels. Dat laat de gemeente vrijdag weten.

Volgens de gemeente zijn de kantoren verbouwd tot onder meer woningen voor bejaarden en studenten. Daardoor kunnen steeds meer Rotterdammers in de binnenstad wonen. Ook kregen gebouwen een tijdelijke bestemming, zoals die van bioscoop of restaurant.

De gemeente en het bedrijfsleven spraken in 2011 af jaarlijks veertigduizend vierkante meter kantoorruimte een nieuwe bestemming te geven. In Rotterdam staat nog zeshonderdduizend vierkante meter aan kantoren leeg. Voor een groot deel daarvan zegt de gemeente herbestemmingsplannen te hebben.

In heel Nederland werd vorig jaar 385 duizend vierkante meter aan kantoorgebouwen gesloopt of omgebouwd. Toch steeg het aanbod aan kantoorruimte met zes procent tot 8,32 miljoen vierkante meter. Een op de zes kantoren in Nederland stond eind vorig jaar leeg.

65 nieuwe ontwikkelaars voor ID@Xbox

Microsoft is bezig met een inhaalslag op het gebied van indie-games. Microsoft laat weten dat zij opnieuw een aantal studio's hebben toegelaten tot ID@Xbox.

Het Developers Publishing Program van Microsoft voor Xbox One zorgt er voor dat ontwikkelaars twee development kits kunnen krijgen, ook heeft men de mogelijkheid een hoop tools van Microsoft gratis te gebruiken. Ontwikkelaars van ID@Xbox-games mogen naar eigen inzicht gebruik maken van functies als achievements, Xbox SmartGlass en Kinect.

Microsoft laat weten dat er weer 65 nieuwe namen aan de lijst van ID@Xbox toegevoegd zijn. Hier vind je die nieuwe namen. Voor zover bekend zijn er nu bijna 100 studio's aangesloten bij ID@Xbox.

[vid] Beyoncé halfnaakt in nieuwe clip

De Amerikaanse zangeres Beyoncé Knowles heeft in navolging van Katy Perry deze week een nieuwe videoclip uitgebracht. De clip is na drie dagen al bijna 13 miljoen keer bekeken. Je kunt jouw view aan dat totaal toevoegen door hieronder te klikken:

De zelfverklaarde feministe benadrukt zoals in vrijwel elke clip haar strijd voor de positie van de moderne vrouw door haar kleding uit te trekken. Daarmee lijkt Beyoncé de vraag welke positie de hedendaagse vrouw dient in te nemen, te beantwoorden met 'op haar rug.'

In de clip van haar nieuwe single 'Partition' probeert ze het stereotype beeld van de vrouw als seksobject te ontkrachten door zichzelf in weinig meer dan een string van alle kanten te laten filmen, terwijl ze over het podium kronkelt.

Onderwijl worden gelijke kansen benadrukt middels vrouwvriendelijke teksten: "Driver, roll up the partition please / I don't need you seeing 'yonce on her knees (...) He so horny, he wants to fuck (...) / He Monica Lewinsky-ed all on my gown."

Gelukkig heeft FOK.nl tot dusver geen verwijzingen naar Allah gevonden en zal de clip vermoedelijk dus niet gecensureerd hoeven worden. 

Platen Free Record Shop leveren veertigduizend euro op

De veiling van gouden en platina platen van de Free Record Shop heeft veertigduizend euro opgebracht. Afgelopen week kon worden geboden op de prijzen voor verkochte albums en singles via veilingwebsite Catawiki.

De gouden plaat voor Whitney Houstons soundtrack bij de film The Bodyguard leverde met 1900 euro het meest op. Bruce Springsteens gouden award voor zijn Greatest Hits was goed voor 1850 euro en een tweede plaats.

Onder de Nederlandse artiesten was Anouk het populairst. Het winnende bod op de gouden plaat voor haar debuutalbum Together Alone bedroeg 1750 euro. Een gouden award voor het oeuvre van René Froger leverde 1500 euro op.

In totaal gingen 75 gouden en platina platen onder de hamer. De prijzen werden aangetroffen bij het 'opruimen van de zolder' van het Free Record Shop-hoofdkantoor.

Parijs maakt zich op voor 'Franse Oscars'

De Franse Académie des Arts et Techniques du Cinema reikt vrijdagavond in Parijs de Césars uit. De filmprijzen zijn de belangrijkste in Frankrijk en worden vaak vergeleken met de Amerikaanse Oscars.

De komedie Les Garçons et Guillaume, à Table! staat met tien nominaties bovenaan. De film van en met Guillaume Gallienne is onder anderen in de race voor beste film, debuutfilm, regie en acteur. De drama's La Vie d'Adèle en L'Inconnu du Lac, over de ontluikende liefde tussen respectievelijk twee vrouwen en twee mannen, staan beide met acht nominaties op de tweede plaats. Beide films zijn genomineerd voor beste film en regie.

Net als de meeste Europese filmprijzen kennen de Césars ook een categorie voor beste buitenlandse film. Hierin zijn drie grote Hollywoodfilms genomineerd, te weten Blue Jasmine van Woody Allen, Gravity van Alfonso Cuaron en Django Unchained van Quentin Tarantino. Het Italiaanse La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino, dat al op meerdere festivals won, zou echter voor een verrassing kunnen zorgen. Ook het Vlaamse drama The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen maakt een kans. Dead Man Talking van Patrick Ridgemont lijkt de underdog.

De Césars worden voor de 39e maal uitgereikt. Traditiegetrouw vindt de ceremonie plaats in het Théâtre du Châtelet in de Franse hoofdstad. De Oscars worden in de nacht van zondag op maandag uitgereikt in Los Angeles.

 C?sars (Franse filmprijzen)

Cibulkova bereikt halve finale Acapulco

Dominika Cibulkova heeft de halve finale van het tennistoernooi in Acapulco bereikt. De als eerste ingeschaalde Slowaakse, vorige maand nog finaliste op de Australian Open stond, versloeg de Nieuw-Zeelandse Marina Erakovic met 6-4, 7-5. Cibulkova treft in de halve eindstrijd Shuai Zhang, die de Kroatische Ajla Tomljanovic met 6-1, 5-7, 6-2 versloeg.

De andere finalist komt uit de partij tussen Christina McHale uit de Verenigde Staten en de Franse Caroline Garcia. Garcia was met 3-6, 6-4 en 6-1 te sterk voor de als tweede geplaatste Canadese Eugenie Bouchard (2). McHale won van Kaia Kanepi (3) uit Estland: 6-1, 2-6 en 6-4.

In Florianopolis bereikte de nummer een van de plaatsingslijst Carla Suarez Navarro eveneens de laatste vier. De Roemeense Monica Niculescu (5) moest in de derde set opgeven: 4-6, 6-0 en 4-1. Suarez Navarro, eerder in het toernooi te sterk voor Kiki Bertens, neemt het in de halve eindstrijd op tegen de Tsjechische Klara Zakopalova (3). Zij zag tegenstandster Alexandra Dulgheru opgeven.

De andere halve eindstrijd gaat tussen Jaroslava Sjvedova uit Kazachstan en de Spaanse Garbiñe Muguruza (2). Sjvedova versloeg Alexandra Cadantu (6) met tweemaal 6-3. Muguruza won met 6-2, 6-7 en 6-3 van de Belgische Alison Van Uytvanck.

[NK Allround] Bob de Jong meldt zich af

Bob de Jong heeft zich afgemeld voor de Nederlandse kampioenschappen allround schaatsen. De winnaar van olympisch brons zou starten in de derde rit op de 500 meter. De reden waarom hij zich heeft afgemeld is nog niet bekend. 

Jeffrey van Norden is opgeroepen om De Jong te vervangen. Voor zowel de 500 meter als en de 5.000 meter zal opnieuw geloot moeten worden. De nieuwe startlijsten worden vroeg in de avond bekendgemaakt. De 500 meter begint om 19.25 uur.

Vier Ibn Ghaldoun-schoffies in hoger beroep

Vier van de elf jongeren die veroordeeld zijn voor de examenfraude op het Ibn Ghaldoun gaan in hoger beroep. Dat meldt de rechtbank in Rotterdam vrijdag. Onder hen zijn Anass B. en Kamal el. B., twee van de drie hoofdverdachten.

Ook de enige veroordeelde minderjarige verdachte, de 16-jarige Saliha K. gaat in hoger beroep. De vierde verdachte in de zaak die zich niet neerlegt bij het oordeel van de rechtbank is Hedayatullah A.

Kamal el B. en Anass B. werden veroordeeld tot een maand cel en een taakstraf van 170 uur. Met aftrek van hun voorarrest hoefden zij de cel niet meer in. Saliha K. en Hedayatullah A. kregen werkstraffen.

De verdachten konden tot donderdag hoger beroep aantekenen. Zeven van hen hebben dat volgens de rechtbank niet gedaan.

Ron Paul: 'Leave Ukraine alone!'

In navolging van Britney Spears moet ook Oekraïne met rust gelaten worden. Dat stelt het libertarische Amerikaanse Kamerlid Ron Paul, die eerder vergeefs probeerde tot president verkozen te worden.

Paul: "De gebruikelijke interventionisten in de VS hebben zich al lang bemoeid met de interne aangelegenheden van Oekraïne. In 2004 hielp Amerikaans overheidsgeld de Oranje Revolutie te financieren." Hij vervolgt: "Diezelfde mensen geven Oekraïne niet op. Ze blijven hun eigen agenda achter de schermen doordrukken."

"Uit een recentelijk gelekt telefoongesprek tussen twee overheidsmedewerkers werd duidelijk dat de VS niet alleen betrokken is bij de Oekraïense onrust, maar dat de VS probeert te bepalen wie er in de volgende Oekraïense regering moet komen."

Paul concludeert dat 'buitenlandse machten een proxy-oorlog lijken te vechten, met Oekraïne als het kind van de rekening.' "Vraag je Amerikanen om hun mening, dan gok ik dat je zult ontdekken dat ze het spuugzat zijn dat de regering van de VS zich bemoeit met elke crisis die opdoemt."

"Ze begrijpen (...) dat onze interventionistische buitenlandpolitiek alleen maar meer vijanden maakt in het buitenland. Ook begrijpen ze dat we blut zijn. We kunnen het ons niet veroorloven om de politieman van de wereld te spelen, zelfs als we dat zouden willen."

"En ik gok dat als we het Oekraïeners vragen, een overgrote meerderheid zou willen dat de VS -en Rusland en de EU- hun soevereiniteit respecteert en zich niet bemoeit met hun zaken." De EU zond direct buitenlandministers naar Oekraïne voor bemiddeling en beide de VS en Rusland proberen het land leningen aan te smeren.

"Is het zo moeilijk om te begrijpen dat mensen een hekel hebben aan buitenlandse overheden die hen de les willen lezen of hen willen omkopen? (...) Als wij in een touwtrekwedstrijd zouden zitten tussen een erg sterk Canada aan de ene kant en een erg sterk Mexico aan de andere kant, zouden wij daar ook aanstoot aan nemen. Dus laten we van Oekraïne afblijven en hen hun eigen problemen laten oplossen!"

[NBA] Miami pakt zesde overwinning op rij

Miami Heat heeft donderdag voor de zesde keer op rij een duel in de NBA gewonnen. De regerend kampioen en huidige nummer twee van de Eastern Conference was thuis met 108-82 te sterk voor New York Knicks. Koploper Indiana Pacers won eveneens. Milwaukee Bucks werd in Indianapolis met 101-96 aan de kant gezet.

Miami maakte in het derde kwart een einde aan de ambities van New York door achttien punten uit te lopen. De Knicks konden die achterstand in de laatste tien minuten niet meer herstellen en blijven zodoende elfde in het oosten. LeBron James scoorde 31 punten voor Miami.

De Pacers boekten de derde achtereenvolgende zege op rij. Roy Hibbert scoorde 24 punten. Indiana heeft drie overwinningen meer dan de achtervolgers uit Miami. Op de derde plek volgt Toronto Raptors met twaalf zeges minder dan de lijstaanvoerder.

Overige uitslagen
Toronto - Washington 129-134 (n.v.)
Denver - Brooklyn 89-112

Vietnam doet bitcoin in de ban

De regering van Vietnam heeft de handel met elektronische betaalmiddelen als de bitcoin donderdagavond verboden. Volgens de centrale bank van het communistische land worden virtuele valuta's veel in verband gebracht met witwassen en andere criminele praktijken. Er staan nog niet direct straffen op het gebruik van de bitcoin.

China verbood Chinese banken eind vorig jaar al de handel in bitcoins. In Thailand mag de virtuele munt ook niet worden gebruikt. Financiële toezichthouders wereldwijd zijn niet enthousiast over het gebruik van virtueel geld omdat ze er geen controle op kunnen uitoefenen.

De Nederlandsche Bank waarschuwde Nederlandse gebruikers eind vorig jaar voor de risico's van de bitcoin. Volgens DNB is de koers aan grote veranderingen onderhevig en zijn gebruikers op zichzelf aangewezen als er iets verkeerd gaat, omdat bij problemen vaak niemand aansprakelijk kan worden gesteld.

Negermailer voor de rechter

De medewerker van een elektronicabedrijf in Arnhem die een sollicitant in een e-mail afwees met de woorden "Is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger)", moet voor de rechter komen. Het Openbaar Ministerie vindt dat discriminatie vanwege ras, zo is vrijdag gebleken.

De e-mail veroorzaakte in november vorig jaar veel ophef. Het was niet de bedoeling dat de 23-jarige Jeffrey Koorndijk, die had gesolliciteerd, de mail onder ogen kreeg. De 29-jarige werknemer wilde het bericht aan zijn baas versturen, maar klikte per ongeluk op 'antwoorden' in plaats van op 'doorsturen.'

Koorndijk deed aangifte van de voor hem kwetsende tekst.

MI5 runde Brits nazinetwerk in WOII

De Britse geheime dienst MI5 heeft in de Tweede Wereldoorlog een groot netwerk gerund van nazisympathisanten in Groot-Brittannië. Honderden mensen die bereid waren voor nazi-Duitsland te spioneren, werden zo ontmaskerd. Dat blijkt uit geheime documenten waar Britse media vrijdag over berichten.

Bij één van de operaties benaderde een MI5-agent met de codenaam Jack King de anti-Britse en met een fascist getrouwde vrouw Marita Perigoe. 'King' deed zich daarbij voor als vertegenwoordiger van de Duitse geheime dienst Gestapo. Via de vrouw kwam hij achter de namen van mensen die Britse geheimen zouden willen doorspelen over onder meer straalmotoren, radarsystemen en de verdediging van de kustplaats Hastings.

Warner Bros werkt aan Minecraft-film

Blokken zijn hip, moeten ze bij Warner Bros. gedacht hebben. Na het grote succes van The Lego Movie krijgt nu ook Minecraft een eigen bioscoopfilm. Roy Lee, de producer van The Lego Movie, zou ook de Minecraft-film gaan produceren.

Warner Bros. werkt momenteel aan een live-action film rond de blokkengame. Minecraft blijft erg populair en is al meer dan 14 miljoen keer verkocht op pc en Mac.

Markus 'notch' Persson, de maker van Minecraft, tweette gisteren al over de film:

Minecraft-film tweet

RIVM: mazelenepidemie bijna voorbij

De mazelenepidemie die sinds mei 2013 in ons land heerste, is bijna voorbij. Dat meldt het RIVM vrijdag. De laatste weken zijn uit gemeenten waar vrijwel niet wordt gevaccineerd tegen mazelen, bijna geen meldingen van nieuwe patiënten meer gekomen.

Daarom is het volgens het RIVM niet langer nodig om kinderen van zes maanden die in een van die gemeenten wonen extra te vaccineren. Vanaf zaterdag wordt gestopt met het aanbieden van de extra vaccinatie. Kinderen die een uitnodiging hebben gehad voor de zogenoemde BMR-inenting hoeven die niet meer te halen.

Sinds de uitbraak van de epidemie hebben 2600 Nederlanders de mazelen gehad. Het is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte begint met koorts, algemene malaise, verkoudheid en hoesten. Enkele dagen tot een week daarna ontstaan rode vlekjes.

Sinds 1976 is vaccinatie tegen de ziekte opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Hitler-werken geveild voor 65.000 dollar

Twee door Adolf Hitler gesigneerde exemplaren van het boek Mein Kampf zijn in Los Angeles geveild voor 64.800 dollar (47.200 euro). Elf gegadigden boden op de boeken die werden aangeboden als cassette. Dat heeft het veilinghuis Nate D. Sanders Auctions vrijdag bekendgemaakt.

De boeken hadden een geschatte waarde van ruim 20.000 dollar (14.500 euro). De twee boeken werden eind jaren twintig door de latere Führer opgedragen aan Josef Bauer, een van de eerste leden van de nazipartij. Hitler schonk Bauer de boeken als kerstcadeau.

Nate Sanders, de eigenaar van het veilinghuis, erkende eerder dat de veiling van Hitlers antisemitische werken tot veel kritiek zou leiden. Hij wilde de twee boeken verkopen omdat het gaat om 'een stukje geschiedenis'.

Het veilinghuis verkocht donderdag ook een leren jack dat ooit van Hitlers architect en minister van bewapening Albert Speer zou zijn geweest. Het jasje ging voor 1.000 dollar (730 euro) onder de hamer. Volgens het veilinghuis droeg Speer het jasje mogelijk tijdens zijn laatste ontmoeting met Hitler in april 1945.

AzG moet Birmese provincie verlaten

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen moet de Birmese deelstaat Rakhine verlaten. Dat heeft de Birmese overheidswoordvoerder Ye Htut gezegd. Rakhine wordt geteisterd door sektarisch geweld tussen boeddhistische Myanmarezen en de islamitische Rohingya.

Htut zei dat het contract van AzG om in de regio te blijven niet wordt verlengd. Volgens Htut huurt de organisatie Rohingya in en opereert zij niet op een transparante manier. Hij uitte kritiek op de berichtgeving van AzG over een aanval in Rakhine vorige maand. Volgens AzG werden meer dan veertig Rohingya gedood, maar de Birmese regering beweert dat er slechts een boeddhistische politieagent om het leven kwam. AzG heeft nog niet op het bericht gereageerd.

De Rohingya zijn een islamitische bevolkingsgroep die oorspronkelijk uit Bangladesh komt maar al generaties in Birma woont. Birma ziet hen echter nog steeds als illegale vreemdelingen en de overwegend boeddhistische bevolking heeft geweld tegen de Rohingya de afgelopen jaren niet geschuwd. Bij gevechten zijn het afgelopen jaar enkele honderden Rohingya omgekomen. Zo'n tachtig procent van de Rohingya wonen in het noorden van Rakhine.

Pirelli test warmtestickers op banden

Bandenfabrikant Pirelli heeft in Bahrein een nieuw middel getest om de bandentemperatuur te meten. Op verzoek van autosportfederatie FIA worden stickers op de banden geplakt, waardoor zowel de temperatuur als andere parameters beter te meten zijn.

De sticker meet de temperatuur wanneer de banden nog in de bandenwarmers zitten. De maximumtemperatuur is 110 graden Celcius voordat de banden het asfalt op gaan. Daarnaast wil de FIA kunnen controleren of de voorgeschreven minimale bandendruk en maximale camber (schuinzetten van de banden, red.) niet overschreden worden.

Dertigduizend bijstandstrekkers meer in 2013

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in 2013 gestegen met 33 duizend, de grootste jaarlijkse stijging sinds 2009. Aan het einde van het jaar zaten er 413 duizend mensen in de steun. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral in de leeftijdscategorie tussen 27 en 45 groeide het aantal uitkeringsgerechtigden.

In het laatste kwartaal kwamen er tienduizend mensen met een bijstandsuitkering bij. In alle leeftijdscategorieën was sprake van een toename. De groei is veel groter dan in 2012 en 2011, toen de stijging respectievelijk dertienduizend en elfduizend personen betrof. "Het jaar 2013 kende een groot banenverlies", stelt het statistiekbureau.

In de groep tussen 27 en 45 jaar was de stijging elf procent. Bij de groep onder de 27 waren er 7,5 procent meer uitkeringsgerechtigden. De groep van 45 jaar of ouder met een bijstandsuitkering groeide met zeven procent.

D66 wil lagere eerste belastingschijf

Bij de onderhandelingen met het kabinet over de begroting voor volgend jaar zet D66 in op een vereenvoudiging van het belastingsysteem. De partij wil onder meer de eerste belastingschijf verlagen. Dat laat een woordvoerder van fractievoorzitter Alexander Pechtold weten na berichtgeving in De Telegraaf van vrijdag.

Een verlaging van de eerste belastingschijf levert een miljard euro minder belasting op. Pechtold denkt dat er zo meer financiële ruimte voor mensen wordt gecreëerd. "De economie komt langzaam weer op gang, maar de binnenlandse bestedingen blijven een probleem. Dat krijg je als de overheid zo'n groot deel van de economie in beslag blijft nemen."

Het gat dat hierdoor ontstaat, zou volgens D66 gedicht moeten worden met geld dat nu bestemd is voor toeslagen op het gebied van zorg en sociale zekerheid. De partij omarmt hiermee een gedeelte van het plan van de commissie-Dijkhuizen van afgelopen zomer. In dat plan, opgesteld in opdracht van het kabinet, werd al gepleit voor minder toeslagen. Hierdoor zou er minder geld van de belastingbetaler worden rondgepompt.

Door de vereenvoudiging worden volgens de sociaalliberalen meer banen gecreëerd. "Nu zie je dat veel mensen, als ze de keuze hebben tussen drie of vier dagen werken, zich afvragen hoeveel die extra dag werken oplevert", licht de woordvoerder toe. "Als die dag meer oplevert, zullen er meer mensen voor kiezen. Dat zorgt voor extra werk."

De partij verwacht dat het 'spannende' onderhandelingen gaan worden. Volgens D66-leider Alexander Pechtold kiezen regeringspartijen VVD en PvdA 'te makkelijk' voor belastingverhogingen. "Het worden moeilijke keuzes als we van belastingverhogingen uit het regeerakkoord af willen, maar dat is geen reden om bij voorbaat op te geven. We moeten economische groei en banen niet opofferen aan politieke gemakzucht."

Date Kim Kardashian en miljonair loopt uit op ramp

Kim Kardashian heeft zich niet vermaakt op het bal dat ze donderdagavond bezocht met een Oostenrijkse zakenman. De Amerikaanse realityster vergezelde de 81-jarige Richard Lugner naar het jaarlijkse Wiener Opernball, in ruil voor een half miljoen dollar. Daar kreeg ze te maken met een reeks vervelende voorvallen.

De 33-jarige Kardashian vond de miljonair agressief en handtastelijk, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Ook zou hij hebben gevraagd of ze haar beveiligingsmensen wilde wegsturen zodat de twee alleen konden zijn. Ze sprong uit haar vel toen ze werd benaderd door een blanke man met zwarte schmink die haar verloofde, rapper Kanye West, imiteerde.

Lugner beweert op zijn beurt dat Kardashian zich niet aan het schema hield. "Kim irriteert me", aldus de zakenman. Hij tast elk jaar diep in de buidel om een andere beroemde dame mee te nemen naar het bal. Hij werd eerder vergezeld door onder anderen Paris Hilton, Geri Halliwell en Sophia Loren.

Paolini verdedigt titel Omloop het Nieuwsblad

Luca Paolini zal proberen zijn titel van Omloop het Nieuwsblad proberen te verdedigen. De renner van Katusha verschijnt zaterdag aan de start van de openingsklassieker. Paolini won de koers vorig jaar door in de sprint af te rekenen Stijn Vandenbergh.

Paolini heeft zaterdag Alexander Kristoff, Aliaksandr Kuchynski, Viacheslav Kuznetsov, Vladimir Isaychev, Gatis Smukulis, Rüdiger Selig en Alexey Tsatevich mee als ploeggenoten. Kristoff zal een dag later ook starten in Kuurne-Brussel-Kuurne, Paolini niet.

Selectie Katusha 

Omloop Het Nieuwsblad: Alexander Kristoff, Luca Paolini, Aliaksandr Kuchynski, Viacheslav Kuznetsov, Vladimir Isaychev, Gatis Smukulis, Rüdiger Selig, Alexey Tsatevich

Kuurne-Brussel-Kuurne: Alexander Kristoff, Aliaksandr Kuchynski, Viacheslav Kuznetsov, Vladimir Isaychev, Gatis Smukulis, Rüdiger Selig, Alexey Tsatevich, Anton Vorobyev

Politie tegen legale wietteelt

De korpsleiding van de Nationale Politie is tegen het legaliseren van de wietteelt. Gevreesd wordt dat criminelen de legale hennepkwekerijen met extreem geweld zullen overvallen. Dat schrijft Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, volgens de Volkskrant in een brief aan regionale korpsen.

Bik stelt dat door de dreiging van geweld legale kwekerijen permanent moeten worden bewaakt. Dat vergt extra politie-inzet. 'Het is voorstelbaar dat de georganiseerde criminaliteit zich gaat toeleggen op het rippen van de legale hennepkwekerijen. Het rippen van planten die klaar zijn voor de oogst is een fenomeen dat nu al geregeld voorkomt en vaak gepaard gaat met - extreem - geweld en hoge veiligheidsrisico's. De kwekerijen moeten - om het veiligheidsdoel te realiseren - 24 uur worden beveiligd.'

De brief van Bik is een reactie op een oproep die vijftig gemeenten onlangs deden om in navolging van wietverkoop in coffeeshops ook de wietteelt te gedogen. Burgemeesters en wethouders van de gemeenten vinden het onaanvaardbaar dat de teelt nu volledig aan criminelen wordt overgelaten.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil echter niets van legale hennepkwekerijen weten.

Triodos met half miljoen klanten nu 'middelgroot'

Triodos Bank heeft vorig jaar achttien procent meer klanten weten aan te trekken. Met 517 duizend klanten is de  antroposofische bank naar eigen zeggen nu een 'middelgrote bank', zo verklaarde directievoorzitter Peter Blom bij de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers.

In 2008, het jaar dat de kredietcrisis uitbrak, had de bank nog maar 191 duizend klanten. De groei in 2013 was wel iets minder hoog dan in de twee voorgaande jaren, toen het klantenbestand bijna een kwart per jaar hoger uitkwam. "Er is ontegenzeggelijk een groeiende behoefte aan duurzame banken als Triodos Bank", zo verklaart Blom de toestroom van klanten.

Die toestroom zorgde er mede voor dat het totaal toevertrouwd vermogen aan Triodos, inclusief beleggingsfondsen en private banking, met twintig procent steeg tot 9,6 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 25,7 miljoen euro, veertien procent meer dan een jaar eerder.

De kredietverlening van Triodos steeg in 2013 met slechts acht procent, terwijl de bank mikte op een plus van vijftien tot twintig procent. De bank hoefde wel minder opzij te zetten om mogelijke verliezen op te vangen: 0,49 procent van de totale kredietenportefeuille, tegen 0,67 procent in 2012. Triodos streeft naar een kwart procent.

Dit jaar wil Triodos de kredietportefeuille verder verbeteren en diverser maken. De bank verwacht dat het balanstotaal, dat vorig jaar met 22 procent steeg, dit jaar met 5 tot 15 procent groeit. De winst zal na jaren van flinke stijgingen nog maar maximaal 'iets verbeteren'. De resultaten worden gedrukt door de eenmalige heffing van de Nederlandse staat, vanwege de redding van SNS Bank een jaar geleden, zo verklaart de bank.

Triodos investeert onder andere in zaken als religieuze groeperingen, homeopathie en meditatiecentra.

Kramer gaat door tot Winterspelen Pyeongchang

Sven Kramer gaat nog zeker vier jaar door met schaatsen. Dat schrijft de 27-jarige Fries vrijdag in zijn column in De Telegraaf. "Over vier jaar, in 2018 in Pyeongchang, wil ik er zeker weer bij zijn. Die beslissing heb ik voor mezelf al genomen." Kramer pakte op de zondag beëindigde Winterspelen in Sochi tweemaal goud, op de vijf kilometer en de ploegenachtervolging, en is nu in het bezit van totaal drie olympische titels.

Kramer greep echter opnieuw naast goud op de tien kilometer. Na zijn diskwalificatie in Vancouver vanwege zijn verkeerde wissel werd hij nu afgetroefd door Jorrit Bergsma. Kramer klaagde na afloop over een pijnlijke rug. "Ik word er schijtziek van. In de optiek van veel mensen lijkt het altijd of het bij Sven Kramer vanzelf gaat, maar dat is niet zo. Ik heb te veel pijntjes. En dit keer pakt het helemaal niet goed uit."

Ferrer geeft geblesseerd op in Acapulco

David Ferrer kan een vierde titel bij het tennistoernooi van Acapulco vergeten. De als eerste geplaatste Spanjaard moest donderdag plaatselijke tijd in zijn kwartfinalepartij tegen Kevin Anderson geblesseerd opgeven met een dijbeenkwetsuur. Ferrer won de eerste set met 6-4 en keek in de tweede tegen een 2-4 achterstand aan. Andy Murray (2) bereikte wel de laatste vier.

"Ik ben erg verdrietig, omdat ik geweldig aan het spelen was", zei Ferrer. De mondiale nummer vier kon de ernst van zijn blessure nog niet inschatten. Een mri-scan moet vrijdag duidelijkheid verschaffen. De Zuid-Afrikaan Anderson komt in de halve finale in actie tegen Aleksandr Dolgopolov.

Murray versloeg na een moeizame start voor de twaalfde keer op rij Gilles Simon uit Frankrijk: 1-6 , 7-6 (4) en 6-2. De Brit balanceerde in de tweede set op een dun koordje, maar Simon slaagde er niet in de wedstrijd uit te serveren. Murray treft nu de Bulgaar Grigor Dimitrov (4).

Man en vrouw blijven inkomensverschil houden

Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen, is afgelopen drie jaar met drie procentpunt afgenomen. Het inkomensverschil bedraagt echter nog altijd zeventien procent, schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van cijfers van adviesbureau PwC.

Nederland is door het kleinere verschil in salaris opgeklommen op de Women in Work Index van PwC, waarvoor ook is gekeken naar percentage deeltijders en werkloosheid onder vrouwen. Nederland bezet daarop nu de twaalfde plaats in plaats van de zeventiende.

"Dat gat in salaris is kleiner geworden doordat bedrijven er bewust beleid op zijn gaan voeren", zo verklaart hoofdeconoom van PwC Jan Willem Velthuijsen in de krant. "Zo zijn bedrijven transparanter in de salarissen die ze betalen. Dat maakt het gemakkelijker voor vrouwen om een vergelijkbaar salaris te betalen."

Nederland doet het nog wel altijd slechter dan veel andere landen. Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen op de PwC-lijst van ontwikkelde landen is zestien procent. Nederland kent bovendien veel meer deeltijders. Een genereuzere kinderopvang zou helpen. "Maar het is ook een luxeprobleem. In Scandinavië kunnen gezinnen vaak niet rondkomen van anderhalf salaris. In Nederland wel."

PwC ziet verder dat meer vrouwen in Nederland doorstoten naar de top van het bedrijfsleven. Volgens de hoofdeconoom is er geen bewijs voor dat dat komt door het quotum dat vorig jaar is ingevoerd. Bij grote bedrijven moet volgens die regel in 2016 dertig procent van het bestuur uit vrouwen bestaan.

Ruzie over uitbreiding Panamakanaal lijkt beslecht

De ruzie tussen de Panamakanaalautoriteiten (ACP) en een Spaans consortium over de kostenoverschrijdingen voor de uitbreiding van het Panamakanaal is beslecht. Dat hebben de ACP vrijdag gemeld. Een week geleden werd het werk al hervat, nadat het twee weken stil had gelegen.

De overeenkomst tussen de ACP en het consortium, Grupo Unidos por el Canal, moet nog wel goed worden bekeken en ondertekend. In het akkoord is overeengekomen dat de bouwwerkzaamheden uiterlijk december 2015 moeten zijn afgerond.

In totaal beliepen de kostenoverschrijdingen al 1,6 miljard dollar (ruim een miljard euro). Er was onenigheid ontstaan over de vraag wie voor deze kosten moet opdraaien. Beide partijen hebben nu besloten om elk honderd miljoen dollar in het project te steken, zodat het werk kan worden voortgezet.

In totaal gaat de uitbreiding van het Panamakanaal ruim vijf miljard dollar kosten. Daarmee wordt het voor grotere schepen en tankers mogelijk om gebruik te maken van de waterweg. De reistijd tussen Azië en het oosten van de Verenigde Staten wordt daardoor korter.

Huishouden gemiddeld 23 minuten zonder stroom

Nederlandse huishoudens moesten het vorig jaar gemiddeld 23 minuten zonder stroom stellen. Gas was gemiddeld 61 seconden niet beschikbaar. Daarmee is het aantal gas- en elektriciteitsstoringen iets gedaald ten opzichte van 2012, toen consumenten gemiddeld 27 minuten geen elektriciteit en 64 seconden geen aardgas tot hun beschikking hadden. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van brancheorganisatie Netbeheer Nederland.

Graafwerkzaamheden zijn de belangrijkste oorzaak voor storingen. Bijna drie op de tien problemen werden op die manier veroorzaakt. Netbeheer Nederland zegt dat graafschade minder vaak voorkwam dan in 2012. Dat zou kunnen komen doordat er door de crisis minder werkzaamheden zijn, of doordat er meer aandacht is voor het voorkomen van graafschade, aldus de organisatie.

In Nederland zijn acht miljoen huishoudens en bedrijven op het elektriciteitsnet aangesloten en 7,1 miljoen op het gasnet. Een stroomstoring duurt gemiddeld 79 minuten.

'Artsen moeten instrumenten beter desinfecteren'

Stethoscopen van artsen spelen mogelijk een rol bij het verspreiden van infecties binnen een ziekenhuis. Op het instrument zitten meer bacteriën dan op de handen van een arts, meldt wetenschappelijk tijdschrift Mayo Clinic Proceedings in zijn maartuitgave. Artsen zouden hun stethoscopen daarom beter moeten desinfecteren.

Onderzoekers van het academisch ziekenhuis in Genève keken mee met het werk van drie artsen, die in totaal 71 patiënten onderzochten met een steriele stethoscoop en steriele handschoenen. Op het membraan van de stethoscoop, dat direct op de huid wordt geplaatst, zaten de meeste bacteriën.

Omdat artsen het instrument dagelijks bij verschillende patiënten op de blote huid gebruiken, zou de stethoscoop moeten worden gedesinfecteerd na elke controle, adviseren de onderzoekers. Dat voorkomt de verspreiding van bacteriën.

Het is de eerste keer dat wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het aantal bacteriën op een stethoscoop. Of dit instrument in de praktijk verantwoordelijk is voor besmettingen, moet uit vervolgonderzoek blijken, aldus de onderzoekers in het tijdschrift.

Rode Kruis waarschuwt voor kou tijdens carnaval

Het Rode Kruis roept mensen die komend weekend carnaval gaan vieren op zich goed te kleden. Volgens de hulporganisatie mag het dan voelen als lente, maar koelt het in de nacht nog steeds flink af. Juist met alcohol in je bloed ben je je minder bewust van onderkoelingsverschijnselen, meldt de hulporganisatie vrijdag.

Honderden hulpverleners, waarvan zeshonderd in Brabant en Limburg, staan tijdens het carnavalsweekend klaar om eerste hulp te verlenen aan feestvierders. De meest voorkomende problemen met carnaval zijn te veel alcohol- en drugsgebruik, maar ook glasverwondingen of kneuzingen en schaafwonden door vechtpartijen.

Het Rode Kruis gaat via sociale media tips geven over wat mensen kunnen doen bij bijvoorbeeld een alcoholvergiftiging.

Belastingaangifte steeds vaker uitbesteed

Voor het doen van hun belastingaangifte maken dit jaar meer Nederlanders gebruik van een 'expert' dan in 2013. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Consumentenbond. Vorig jaar vulde nog zestig procent van de mensen zelf hun aangifte in, dit jaar is dat 54 procent.

Voor hulp schakelt twintig procent een deskundige in die daarvoor krijgt betaald, twaalf procent laat de aangifte over aan zijn of haar partner en nog eens twaalf procent klopt bij een vriend of kennis aan.

De keuze om de aangifte uit te besteden, wordt in 58 procent van de gevallen gemaakt uit angst om belastingvoordeel te laten liggen. Daarnaast zegt 26 procent het zelf niet te kunnen, besteedt veertien procent van de mensen zijn tijd liever aan andere dingen en zegt nog eens veertien procent dan 'zeker te weten dat ze geen boete krijgen'.

Hoewel aangifte doen vanaf januari al mogelijk is, wachten Nederlanders volgens de Consumentenbond massaal tot zaterdag. Dan is het 1 maart en is de vooraf ingevulde aangifte beschikbaar.

'Meer alternatieven voor dierproeven'

In de toekomst mogen alleen nog maar dierproeven worden uitgevoerd als er echt geen alternatief is. Dat staat in een plan dat staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Dijksma wil dat de kennis over alternatieven voor dierproeven wordt vergroot, en dat deze ook echt in praktijk wordt gebracht. Als voorbeeld noemt Dijksma pijnbestrijding. Zo zou de de teenknip bij proefmuizen op termijn moeten worden verboden. Er moet zo snel mogelijk een diervriendelijker methode voor komen.

Ook wil Dijksma het fokoverschot van dieren waarvan het dna op kunstmatige wijze is aangepast door genetische modificatie terugbrengen. De staatssecretaris wil zogenoemde centers of excellence oprichten waar alle kennis over genetische modificatie wordt ondergebracht. Ook moeten er afspraken worden gemaakt over 'fokcoördinatoren' en moet in opleidingen meer aandacht worden besteed aan alternatieven.

"Iedere dierproef die wij overbodig kunnen maken telt. Nieuwe technologie biedt mogelijkheden voor alternatieven. Alleen kan de kennis daarover nog beter gedeeld worden", stelt Dijksma. De staatssecretaris wil samen met onderzoekers en dierenwelzijnsorganisaties kennis delen 'om zo onnodig dierenleed te besparen'.

In 2012 werden in totaal 589.056 dierproeven uitgevoerd. Dat is 0,1 procent minder dan in 2011.

Brandweer: sociale media vergroten ramptoerisme

Sociale media zoals Twitter vergroten het ramptoerisme bij branden en ongelukken. Toegesnelde nieuwsgierigen belemmeren daardoor soms snelle hulpverlening. Dat stelt de Nederlandse brandweer, zo meldt het AD vrijdag.

In het hele land zien korpsen een toename van ramptoeristen die door berichten op sociale media naar een incident komen kijken. De bestrijding van branden loopt volgens de brandweer nog geen gevaar, maar het aanrijden is soms wel lastig.

Toch kiezen de korpsen ervoor om zelf actief te blijven twitteren, omdat ze mensen willen waarschuwen voor gevaarlijke situaties.

Gewapende mannen bij vliegveld de Krim

Tientallen gewapende mannen in onbekende, militaire uniformen patrouilleren vrijdagochtend bij het vliegveld van Simferopol, de hoofdstad van het Oekraïense schiereiland de Krim. Dat meldt een fotograaf van persbureau AP. Hij heeft de mannen met geweren zien lopen.

Het is niet duidelijk wie de mannen precies zijn. Ze weigeren met journalisten te praten. Het gebouw van het regionale parlement in Simferopol werd donderdagavond nog bezet door gewapende mannen. Ze hesen daar de Russische vlag op het dak. Het is niet bekend of het om dezelfde groep gaat als die vrijdagochtend op het vliegveld aanwezig is.

Op de Krim wonen veel etnische Russen die voor innigere betrekkingen met Moskou zijn. Sommigen pleiten zelfs voor afscheiding van de regio van Oekraïne. Andere bewoners zijn juist tegen Russische bemoeienis.

Büchli verovert weer WK-brons op keirin

Matthijs Büchli heeft donderdag (lokale tijd) bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen voor het tweede jaar op rij brons veroverd op het onderdeel keirin. De Nederlander eindigde in het Colombiaanse Cali in de finale als derde achter wereldkampioen François Pervis uit Frankrijk en thuisfavoriet Fabian Hernando Puerta Zapata.

Büchli profiteerde in de eindstrijd optimaal van een valpartij van de Duitse oud-wereldkampioen Maximilian Levy, waardoor ook titelverdediger Jason Kenny uit Groot-Brittannië kansloos werd. Terwijl de Nederlander wegzakte in het veld van zes, raakten beide topfavorieten met elkaar in de clinch. Levy ging onderuit, Kenny raakte te ver achterop doordat hij naar buiten werd gedrongen.

Büchli was ook al met wat geluk doorgedrongen tot de medaillestrijd van de keirin, een onderdeel met heats die deels achter een zogeheten derny worden afgewerkt. Hij eindigde in zijn serie in de halve finale slechts als vierde, waar een plaats in de top drie was vereist, maar profiteerde van diskwalificatie van de Maleisiër Azizulhasni Awang. Die werd verantwoordelijk gehouden voor een zware crash van Matthew Glaetzer uit Australië, die over het stuur van zijn fiets duikelde en hard over de baan en het middenterrein stuiterde. Büchli kwam weg met slechts een waarschuwing.

Tim Veldt kon weinig uitrichten op het onderdeel scratch, een race over 60 ronden waarin 20 baanwielrenners tegelijkertijd startten. De Nederlander moest genoegen nemen met de negende plaats, een ronde achter een internationaal trio dat de medailles verdeelde. De Rus Ivan Kovalev veroverde het goud, voor de Ierse titelverdediger Martyn Irvine en Cheung King-lok uit Hongkong.

Bij de vrouwen eindigde Elis Ligtlee bij het 500 meter tijdrijden op de vijfde plaats met een tijd van 33,909. De 19-jarige Nederlands kampioene kwam een fractie tekort voor de bronzen medaille, die naar de Russin Anastasia Voinova (33,789) ging. Het goud was voor de Duitse Miriam Welte (33,451), die donderdag met Duitsland ook al wereldkampioene werd op de teamsprint.

De ploegenachtervolging voor vrouwen was een prooi voor Groot-Brittannië (Laura Trott, Katie Archibald, Elinor Barker, Joanna Roswell). Ze versloegen in de finale Canada. Australië won van Polen in de strijd om het brons. Op de individuele achtervolging voor mannen ging de titel naar de Australiër Alexander Edmondson. De Zwitserse Stefan Küng was tweede en het brons was voor de Nieuw-Zeelander Marc Ryan. 

Büchli verovert weer WK-brons op keirin
Büchli verovert weer WK-brons op keirin (Foto: ANP)

Aaron Paul wil Jesse in Better Call Saul

Als het aan Aaron Paul ligt, keert zijn personage Jesse Pinkman terug op televisie in Better Call Saul, de spin-off van Breaking Bad. De acteur heeft naar eigen zeggen al 'serieuze gesprekken' gevoerd met Vince Gilligan, één van de makers van de serie die in november in première gaat.

"Ik heb mijn carrière aan hem te danken", zei de 34-jarige Paul over Gilligan. "En het idee om weer in de huid van Jesse Pinkman te kruipen in een minder zware tijd, want het gaat hier om een prequel, spreekt me erg aan."

Better Call Saul draait om de flamboyante advocaat Saul Goodman, die wordt gespeeld door Bob Odenkirk. Of Bryan Cranston, die Walter White speelde in Breaking Bad, ook een rol krijgt in de spin-off, is niet bekend. Dean Norris, die Hank Schrader vertolkte in Breaking Bad, is sowieso niet te zien in Better Call Saul.

Aaron Paul

First Lady in Parks & Rec

Michelle Obama brengt binnenkort een bezoek aan Pawnee, de fictieve plaats waar NBC-serie Parks and Recreation zich afspeelt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De First Lady komt voorbij in de laatste aflevering van het zesde seizoen, die op 24 april op televisie komt in de Verenigde Staten. De aflevering met Obama heet Moving Up en werd eind februari opgenomen in Miami.

Michelle Obama is niet de eerste politieke figuur die een rolletje te pakken heeft in Parks and Recreation. Eerder kwamen onder anderen John McCain, Barbara Boxer en Olympia Snowe voorbij in de serie. Producent Michael Schur hoopt Hillary Clinton ook nog eens te strikken, zei hij eerder.

 De Oscar voor beste film wordt aangekondigd door niemand minder dan Michelle Obama

Buma/Stemra stopt met embedtaks

Buma/Stemra stopt met de omstreden embedtaks, volgend op een uitspraak van het Europese hof eerder deze maand. In dat arrest stelde het hof dat embedden van of linken naar vrij beschikbaar materiaal dat legaal wordt aangeboden nooit een nieuwe openbaarmaking of inbreuk kan zijn.

Buma/Stemra stuurde eerder al gepeperde rekeningen naar sites die radiostreams embedden, en weblogs en sites die filmpjes van YouTube gebruikten in hun berichtgeving en bedacht uiteindelijk dat het acceptabel was mensen die in hun blogs of op hun sites muziek of beeldmateriaal linkten waarvoor al rechten waren afgedragen nogmaals te belasten. Het hof zet door die belachelijke redenering dus een dikke streep

De heffing is per 1 januari 2014 van de baan. Sites die eerder noodgedwongen een overeenkomst met graaiclub Buma/Stemra sloten kunnen echter wel fluiten naar het geld dat ze inmiddels betaald hebben. Dat zal intussen in de zakken van de Buma/Stemrabazen zijn verdwenen.

Update

Op de site van de graaiclub staan nog steeds de absurde heffingen vermeld. Wanneer dit wordt aangepast is niet bekend.


FEEST!

8AM Comedy: De tragiek van Teeuwen en Smeenk

Vroeger was alles beter. Zo ook Hans Teeuwen die sinds zijn geniale show Hard & Zielig eigenlijk steeds minder grappig en steeds meer een herhaling van zetten werd. Gelukkig duiken er nog weleens oude beelden op, zoals zijn act met de helaas veel te vroeg overleden Roland Smeenk.

Zo is daar het legendarische 'Skok'n Duik', het aanstekelijke 'Au, Au, Papa' en het over the top 'Vork in je oogbal'. De hele show hieronder, in drie delen. Maar eerst het verhaal achter Teeuwen en Smeenk.

'Misleidende gratis apps moeten aangepakt worden'

De Europese Commissie is begonnen met een onderzoek naar free-to-play apps en games. De commisie praat met bedrijven en overheden om misleidende gratis games aan te gaan pakken.

"Consumenten en in het bijzonder kinderen hebben een betere bescherming nodig tegen onverwachte kosten van in-app aankopen", zei Neven Mimica, commissaris consumentenbeleid van de Europese Commissie. "Nationale handhavingsautoriteiten en de Europese Commissie bespreken met de industrie hoe deze kwestie, die niet alleen financiële schade voor de consument veroorzaakt maar ook  de geloofwaardigheid van deze veelbelovende markt op het spel zet, aan te pakken. Het snel bedenken van concrete oplossingen zal een win-win voor iedereen opleveren."

De gesprekken zijn begonnen na talloze klachten van consumenten over in-app aankopen in free-to-play games. Het doel is om  en zijn bedoeld om alle belanghebbendenop één lijn te krijgen. De Europese Commissie vindt dat consumenten meer bescherming moeten krijgen, en vindt de term free-to-play vaak misleidend.

"Het gebruik van het woord 'gratis', of soortgelijke ondubbelzinnige termen, als zodanig, en zonder de nodige kwalificaties, mag alleen worden toegestaan voor games die inderdaad in het geheel gratis zijn, of met andere woorden, die geen mogelijkheid hebben tot het maken van in-app aankopen, zelfs niet op vrijwillige basis", aldus de Europese Commissie in een verklaring.

Daarnaast wil de Europese Commissie dat ontwikkelaars stoppen met de expliciete popups en knoppen om een in-app aankoop te promoten bij apps met kinderen als doelgroep. Andere apps die wel aan in-app aankopen doen moeten uitdrukkelijke toestemming vragen voor de aankoop. Ook moet er een e-mailadres zijn voor mensen met vragen over de app, het gebruik ervan of over de aankoop voordat ze maar een cent hebben uitgegeven.

Dungen Keeper Mobile

'Wiet wordt legaal in Jamaica en Bahama's'

De regeringen van Jamaica en de Bahama's overwegen om marihuana uit het strafrecht te halen. De Caribische landen willen medicinaal gebruik van cannabis gaan toestaan. Ze kijken daarbij onder meer naar de ontwikkelingen in de Verenigde Staten.

Jamaica is van plan om hiertoe al tegen het einde van dit jaar wetgeving aan te nemen, 'om niet achterop te raken in internationale ontwikkelingen'. De Bahama's hadden eerder aan te geven om de wet tegen marihuanagebruik streng te blijven handhaven, maar zegt nu aan regionaal overleg deel te zullen nemen waar decriminalisatie wordt besproken. Volgens de regering speelt de veranderende visie bij de Amerikanen hierbij een rol, schrijft de Atlanta Black Star.

"We hebben kennis genomen van inzichten omtrent een marktgerichte aanpak van drugsgerelateerde problemen die verschillende landen nu voorstaan", aldus Fred Mitchell, minister van Buitenlandse Zaken van de Bahama's. "We kennen de ontwikkelingen in de VS en hebben met hun functionarissen over mogelijke wetswijzigingen gesproken."

De Jamaicanen zijn al iets verder. Ze hebben plannen klaarliggen voor een zogeheten Cannabis Commercial and Medicinal Research Taskforce. Ook de oprichting van een 'Ganja Growers Association' staat op de agenda, die lokale verbouwers moet gaan assisteren. Wellicht kan de opvolger van onze minister Opstelten daar straks eens op werkbezoek.

Ecclestone slaat terug naar NASCAR-circuitbaas

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft hard gereageerd op de uitlatingen van Eddie Gossage, circuitbaas van de Texas Motor Speedway dat NASCAR-races organiseert. Hij had de kalender van de Formule 1 in twijfel getrokken en gezegd dat Ecclestone 'veel gekke dingen' deed.

Volgens Ecclestone onderschat Gossage de logistiek die bij de Formule 1 komt kijken. "Wij hebben een klein probleemje dat zij niet hebben. We hebben zes jumbojets die de wereld overvliegen met alle spullen aan boord en we moeten de meest verstandige manier vinden om ze in te zetten. Daarbij kunnen problemen optreden en zowel hij als anderen realiseren zich dit niet."

"De race voor die in de Verenigde Staten is in Rusland, in Sochi. Daar zijn we nog niet eerder geweest en vanuit daar moeten we naar Austin toe. Dat is waarschijnlijk een stuk eenvoudiger dan naar Brazilië reizen en van daaruit door naar Abu Dhabi. Gossage mag zijn handen dichtknijpen dat hij niet hoeft te doen wat wij doen."

Zowel de Formule 1-race in Austin als de NASCAR-race in Fort Worth staan voor 2 november op de rol. "Ik heb met de organisatoren van de race op Circuit of the Americas gesproken en zij denken dat de NASCAR een ander publiek trekt dan de Formule 1. De NASCAR is een binnenlandse raceklasse, wij zijn een wereldwijde."

Bob de Vries zegeviert op Coolste Baan

Schaatser Bob de Vries heeft in het Olympisch Stadion in Amsterdam op de Coolste Baan van Nederland de laatste marathon in de KPN Cup op zijn naam geschreven. De rijder uit de BAM-formatie schreef ook het eindklassement op zijn naam.

De Vries maakte deel uit van een kopgroep van vier waar ook teamgenoot en olympisch kampioen op de 10.000 meter Jorrit Bergsma in zat. Op het moment dat het peloton sprintte ging De Vries er vandoor, waardoor de andere koplopers, Jouke Hoogeveen en Erik Jan Kooijman, verrast werden. Achter De Vries wist Bergsma de tweede positie te veroveren, voor Hoogeveen. In het klassement had De Vries uiteindelijk een ruime voorsprong op Arjan Stroetinga en Frank Vreugdenhil.

[PL Darts] Van Barneveld verslaat wereldkampioen

Michael van Gerwen heeft in de vierde ronde van de Premier League Darts zijn eerste nederlaag geleden. Raymond van Barneveld versloeg de wereldkampioen in het Nederlandse onderonsje donderdagavond in Glasgow met 7-5. 'Barney' haalde het fraaie gemiddelde van 107,31 punten per beurt. MVG bleef net onder de 100.

Phil Taylor, jarenlang de favoriet in welk darttoernooi dan ook, boekte zijn eerste zege. Dat ging in Schotland ten koste van de Australiër Simon Whitlock: 7-3. De Engelsman maakt bovendien indruk met een moyenne van 104,82.

Viergever: "De beker heeft prioriteit"

AZ Alkmaar is als enige Nederlandse club nog actief in Europa. Door het 1-1 gelijkspel tegen Slovan Liberec staan de Alkmaarders in de achtste finale van de Europa League. AZ kwam in de eerste helft op een 1-0 voorsprong door een rake kopbal van aanvoerder Nick Viergever.

"Zij speelden eerst heel compact, zoals we ook verwacht hadden. Het is lekker dat we op 1-0 kwamen, maar we hadden daarna moeten doordrukken", aldus Viergever tegen RTL 7.

"In de tweede helft moesten ze komen en dan hoeft 'ie maar een keer goed te vallen en dan wordt het nog spannend. Het is jammer dat dit weer gebeurt, want het overkomt ons vaker. We maken het onszelf moeilijk en dan wordt het nog billenknijpen."

Uiteindelijk bleef AZ op de been, onder meer door goede reddingen van doelman Esteban. Ook het feit dat scheidsrechter Boyko een handsbal van Jeffrey Gouweleeuw niet waarnam, kwam AZ goed uit. "Gelukkig zag de scheidsrechter het niet", zegt trainer Dick Advocaat. "Maar hij zag vanavond wel meer niet", lachte de Hagenaar.

AZ speelt nog op drie fronten mee, maar de prioriteit ligt bij de KNVB Beker. "Dat is de kortste weg naar Europa", vervolgt Viergever. "Ik verwacht niet dat we de finale halen van de Europa League, maar dit is wel een mooie ervaring."

In de volgende ronde komt AZ het Russische Anzhi Makhachkala tegen. Geen onbekende ploeg voor Advocaat. "Het is niet meer het Anzhi van Guus Hiddink, want het elftal is behoorlijk afgeroomd. Maar ze hebben in de winterstop wel een paar spelers gehaald die bij Zenit Sint Petersburg net buiten de boot vielen. En als je met 2-0 bij Genk kan winnen, dan kan je wel wat."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.