Mogelijk toch trein Den Haag-Brussel door fout

De internationale trein van Arriva tussen Den Haag en Brussel kan mogelijk toch snel gaan rijden. Een bezwaarschrift van de Nederlandse regering tegen een besluit hierover van de Europese Commissie is door een fout niet ontvankelijk verklaard, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan de Tweede Kamer.

De trein is een initiatief van de gemeente Den Haag samen met vervoerder Arriva. De Nederlandse regering wilde de trein tegenhouden, omdat met de trein ook binnenlandse reizen zouden kunnen worden gemaakt. Nederland vindt dat dat te veel concurreert met het hoofdrailnet, waar de NS op rijdt.

De Europese Commissie besloot vorig jaar echter dat de Nederlandse regels om het hoofdrailnet te beschermen in strijd zijn met de Europese regels. Timmermans kondigde daarop aan bezwaar aan te tekenen. Naar nu blijkt zijn er echter fouten gemaakt bij dat bezwaarschrift. Door een verkeerde datum op een stempel, kwam het bezwaar te laat binnen bij de commissie en is deze niet ontvankelijk verklaard.

Timmersmans laat weten de gang van zaken te betreuren. "Er is uitgebreid nagegaan hoe dit heeft kunnen gebeuren", schrijft hij aan de Kamer. De procedure voortzetten heeft echter geen zin, geeft de minister toe. Wel heeft Timmermans in een spoedoverleg met de commissie de Nederlandse inzet nogmaals 'onder de aandacht gebracht'.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven rouwt niet om de fout. "Het is natuurlijk knullig van het kabinet, maar ik ben er blij mee. Mogelijk komen er nu meer treinen naar België en Duitsland. De reizigers winnen bij deze fout van Timmermans."