Mansveld niet open voor Fyraplan Arriva

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Openbaar vervoer) staat niet open voor het alternatief dat vervoerder Arriva zegt te kunnen bieden voor de uitgevallen hogesnelheidstrein Fyra. Ze schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat eerder is besloten om niet met andere partijen dan de NS om tafel te gaan. "Omdat er op dit moment geen sprake van een nieuwe aanbesteding is, kan er niet met Arriva/Deutsche Bahn worden gesproken over het voorstel", aldus Mansveld.

Ook de voorwaarde van Arriva om opnieuw te spreken over het recht om op het spoor te rijden - de zogeheten concessie - maakt overleg met Arriva moeilijk, schrijft Mansveld. "Dit is niet in lijn met het Regeerakkoord. Er zijn dus meer redenen om niet op het voorstel in te gaan." Ook versoepeling van deze voorwaarde zal niet leiden tot nadere besprekingen, aldus de staatssecretaris.

Arriva gaf eerder deze maand aan samen met Mansveld te willen kijken naar een alternatief, waarbij het bedrijf samen met Deutsche Bahn op relatief korte termijn snelle treinen zou kunnen aanbieden op het traject tussen Amsterdam en Brussel. Samen met de Lage Landen Lijn die Arriva wil opzetten om Den Haag met Brussel te verbinden, zou er een beter alternatief ontstaan dan de NS kan bieden. Mansveld zei daarop al dat het Arriva vrij staat internationale verbindingen op te zetten, omdat het internationaal spoorverkeer is geliberaliseerd.

Mansveld staat niet open voor plan Arriva
Mansveld staat niet open voor plan Arriva (Foto: ANP)