Schedelresten uit steentijd gevonden op Maasvlakte

Op het strand van de Tweede Maasvlakte is een 9600 jaar oud schedelfragment gevonden. Dat heeft het Havenbedrijf Rotterdam vrijdag bekendgemaakt na onderzoek door de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Het is daarmee een van de oudste Homo sapiens-vondsten in Nederland.

Het stuk bot is afkomstig uit de rechterzijkant van de schedel tussen oog en oor. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelt dat de vondst de menselijke aanwezigheid aantoont in het gebied dat nu de zeebodem is.

Eerder werden in de bodem van wat nu het Yangtzekanaal is vuurstenen werktuigen, verbrand bot en visgraten gevonden. Daaruit bleek dat het ging om een verblijfplaats uit de middensteentijd. Gezien de ouderdom van de vondsten, is het aannemelijk dat de persoon gebruikmaakte van het kampje dat in de Yangtzehaven is opgegraven.

Het Havenbedrijf hoopt dat er later nog meer sporen van menselijke aanwezigheid uit de middensteentijd op het Maasvlaktestrand worden gevonden. De recente vondsten worden vanaf komend weekeinde tentoongesteld in Futureland, het informatiecentrum op de Maasvlakte.