FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 januari 2014

Doden bij aanval in rechtbank Frankfurt

Bij een aanval in een rechtbank in Frankfurt am Main zijn vrijdag twee mannen om het leven gekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Een woordvoerder van de politie zei dat de aanvaller op een binnenterrein van de rechtbank het vuur opende en een van de slachtoffers doodde. De tweede vluchtte het gebouw in, maar werd door de aanvaller achterhaald en neergestoken.

De moorden hielden waarschijnlijk verband met een dodelijke steekpartij uit 2007 bij een autodealer in Frankfurt. De verdachte van vrijdag is naar verluidt de broer van het slachtoffer van die steekpartij. De mannen die vrijdag de dood vonden waren verdachten in de zaak uit 2007.

De verdachte kon kort na de aanval in de buurt van de rechtbank worden aangehouden.

"Er spelen wel wat zaken rond Luuk de Jong"

Luuk de Jong zit 'gewoon' bij de wedstrijdselectie van Borussia Mönchengladbach voor het duel met Bayern München. De Jong kan wel rekenen op belangstelling. De Jong (23) is dit seizoen geen vaste waarde bij Mönchengladbach.

De 7-voudig international kwam in deze jaargang tot dertien optredens in de Bundesliga, telkens als invaller. In totaal stond De Jong nog geen negentig minuten op het veld voor Mönchengladbach (85).

In de laatste wedstrijd voor de winterstop stond de recordaankoop van Die Fohlen slechts drie seconden binnen de lijnen. Trainer Lucien Favre liet De Jong in de blessuretijd nog opdraven, waarna vrijwel direct voor het einde werd gefloten. De spits trok daarna zijn shirt en vertrok snel richting de catacomben.

De geruchten over een transfer kwamen daarna op gang. Newcastle United en Stoke City zouden tot de clubs behoren met interesse voor De Jong. Met een week te gaan op de transfermarkt zit de Nederlander echter nog altijd bij Mönchengladbach. Tegen Bayern München zit hij bij de selectie.

Zaakwaarnemer Louis Laros wil niet ingaan op de geruchtenstroom rond De Jong, die bij Mönchengladbach nog een contract heeft tot medio 2017. "Er spelen wel een aantal zaken, maar meer kan ik er op dit moment helaas niet over zeggen", aldus Laros tegen Goal.

De Jong kwam in de zomer over van FC Twente en maakte in zijn eerste seizoen zes doelpunten in 23 duels in de Bundesliga. Dit seizoen heeft hij te maken met de concurrentie van zomeraanwinsten Max Kruse en Raffael. De aankopen krijgen de voorkeur van coach Favre, die ook nog beschikt over Peniel Mlapa en Branimir Hrgota.

[video] Janoekovitsj buigt voor oppositie

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft beloofd amnestie te verlenen aan betogers die zijn gearresteerd bij de protesten van de afgelopen tijd. Dat meldden Oekraïense media. Ook wil de president zijn kabinet herschikken en de onlangs aangenomen wet die het recht op demonstraties inperkt wijzigen.

Janoekovitsj deed de toezeggingen in een gesprek met religieuze leiders. Het is feitelijk een concessie aan de oppositie, die al maanden protesteert tegen Janoekovitsj en zijn regering. Het parlement komt dinsdag in een speciale zitting bijeen om de concessies in wetgeving om te zetten.

De oppositie lijkt geen genoegen te nemen met de kniebuiging van Janoekovitsj. De enige manier voor de president om een einde te maken aan de protesten is door op te stappen, aldus oppositieleider en oud-bokser Vitalij Klitsjko. Volgens Klitsjko zouden de betogers een maand geleden met deze concessies op zaak naar huis zijn gegaan. "Het volk eist nu het aftreden van de president."

De protesten braken eind vorig jaar uit omdat Janoekovitsj weigerde een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. In plaats daarvan zocht de president toenadering tot Rusland.

De betogingen verliepen lange tijd grotendeels vreedzaam, maar afgelopen weekeinde sloeg de vlam in de pan. Sinds zondag zijn zeker twee betogers om het leven gekomen. Het centrum van de hoofdstad Kiev ziet er sinds deze week uit als een oorlogsgebied. Betogers hielden de oproerpolitie op afstand met barricades van uitgebrande bussen en brandende stapels autobanden.

Janoekovitsj trad donderdag in overleg met zijn tegenstanders. De oppositieleiders die deelnamen aan de gesprekken riepen hun aanhangers op tot een 'bestand' met de politie, dat vooralsnog standhoudt.


Eenvandaag nam een kijkje in het kamp van de demonstraten

Rabobank schrapt 1000 tot 2000 banen

De Rabobank schrapt tot en met 2016 duizend tot tweeduizend van de 11.500 arbeidsplaatsen bij de centrale organisatie in Utrecht. Het schrappen van de banen maakt onderdeel uit van een reorganisatie bij Rabobank Nederland, waardoor de kosten in 2016 minimaal 220 miljoen lager moeten zijn dan vorig jaar. Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt.

De Rabobank maakte eerder al bekend dat bij de lokale vestigingen tot en met 2016 naar verwachting achtduizend arbeidsplaatsen komen te vervallen op een totaal van circa 28 duizend. Rabobank wil uiteindelijk honderd lokale banken hebben in Nederland. Het schrappen van de duizend tot tweeduizend banen op het hoofdkantoor komt bovenop het verdwijnen van de achtduizend arbeidsplaatsen.

De Nederlandse activiteiten van Rabobank International worden samengevoegd met Rabobank Nederland. Dit leidt volgens de bank tot aanvullende kostenbesparingen. Een deel van de duizend tot tweeduizend banen die verdwijnen, worden geschrapt bij deze Nederlandse tak, bijvoorbeeld door het samenvoegen van afdelingen communicatie en personeelszaken. De samenvoeging heeft niets te maken met de Libor-affaire, benadrukt een woordvoerder van de bank.

Lid van de raad van bestuur Ralf Dekker, die de leiding heeft over de reorganisatie, stelt ervan overtuigd te zijn dat het 'beter, sneller en slimmer kan in de centrale organisatie, tegen lagere kosten'. "Lokale banken lopen daarin voorop. Volgens plan volgt nu de centrale organisatie. De integratie van de Nederlandse activiteiten van Rabobank International wordt daar aan gekoppeld. Dit alles met het doel een betere samenwerking, minder bureaucratie en meer slagvaardigheid."

De komende maanden worden de plannen nader uitgewerkt en moet duidelijk worden wat precies de gevolgen zijn voor het personeel.

Charlie Sheen krijgt bezoek van politie na luidruchtig feest

Charlie Sheen heeft donderdagavond bezoek gehad van enkele agenten. De acteur besloot na een dag op de set van Anger Management een huisfeestje te organiseren met een paar vrienden. Buren klaagden bij de politie over geluidsoverlast, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Het feestje had eigenlijk kleinschalig moeten zijn, maar liep naar verluidt enigszins uit de hand. De 48-jarige Sheen besloot het echter rustig aan te doen na een gesprek met de agenten.

[FA Cup] Arsenal snel klaar met Coventry City

Arsenal heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de achtste finales van de FA Cup. In het Emirates Stadium werd Coventry City met 4-0 verslagen. Ondanks de lage klassering van Coventry (ze staan elfde in League One, het derde profniveau van Engeland) verscheen Arsenal op eigen veld met een sterk team aan de aftrap.

Manager Arsene Wenger had basisplekken voor onder meer Laurent Koscielny, Jack Wilshere, Mesut Özil en Lukas Podolski. Laatstgenoemde Duitser wist na vijftien minuten de score te openen. The Gunners pakten meteen het initiatief, en op aangeven van landgenoot Özil wist Podolski het net te vinden. De linkspoot omspeelde de doelman van Coventry, om vervolgens het scorebord op 1-0 te zetten.

Ook het tweede doelpunt van The Gunners was volledig van Duitse makelij. Een hoekschop van Serge Gnabry werd verlengd door Per Mertesacker, die daarmee Podolski de gelegenheid gaf om raak te koppen: 2-0 na 27 minuten.

Via Nicklas Bendtner, die voorin de voorkeur kreeg boven Olivier Giroud, kreeg Arsenal daarna de kans op nog een treffer. De Deen raakte de bal niet goed, waarna de inzet van Alex Oxlade-Chamberlain werd gekeerd door de doelman.

Door de comfortabele voorsprong bij rust sloop er vlak na de pauze wat gemakzucht in het team van Wenger. Doelman Lukas Fabianski moest redding brengen op een inzet van Leon Clarke, die even later de bal naast het Londense doel werkte.

In de slotfase liep Arsenal echter toch uit naar 4-0. Giroud, ingevallen voor Podolski, scoorde na 84 minuten op aangeven van Kieran Gibbs. Vijf minuten later tekende een andere invaller, Santi Cazorla, voor de eindstand. Hij kon makkelijk binnenschieten uit de rebound van een schot van Carl Jenkinson. 

Er werd vrijdagavond nog één andere wedstrijd gespeeld. Nottingham Forest (2) en Preston North End (3) kwamen niet tot scoren. Over anderhalve week zal een replay volgen. 

Treinverkeer Oss plat om lekkende goederentrein

Het treinverkeer rond Oss ligt plat omdat uit een goederentrein op een rangeergedeelte een nog onbekende stof lekt. Uit voorzorg worden mensen opgeroepen uit de buurt te blijven. De brandweer zoekt uit om wat voor stof het gaat, meldt een politiewoordvoerder. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

De hulpdiensten werden rond 21.30 uur gewaarschuwd over de lekkage. De NS laat weten dat de extra reistijd meer dan een uur bedraagt. Reizigers tussen Den Bosch en Arnhem wordt geadviseerd via Utrecht Centraal te reizen.

FOK!toen: Shoichi Yokoi: de soldaat die zich niet wou overgeven

Op de avond van 24 januari 1972 lopen de vissers Jesus Duenas en Manuel DeGracia langs de Talofofo-rivier op Guam om hun garnalennetten te controleren. Omdat er al eens vis uit hun netten was gestolen hielden de mannen een oogje in het zeil en die avond zou dat zich eindelijk belonen. De mannen zagen hoe een broodmagere Japanner hun visnetten probeerde te legen en hielden hem aan. De man bleek de 56-jarige Japanse sergeant Shoichi Yokoi te zijn.

Uit het Nederlands Dagblad van 27 januari 1972
Yokoi en de vissers (Uit het Nederlands Dagblad van 27 januari 1972)

Guam
Shoichi Yokoi wordt op 21 maart 1915 geboren in Saori in Japan. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog werkte de jonge Yokoi als assistent van een kleermaker. In 1941 wordt de Japanner opgeroepen voor militaire dienst en wordt ingedeeld bij de 29e Infanterie Divisie in Mantsjoerije. In 1943 wordt de soldaat overgeplaatst naar het 38e regiment en komt aan op het eiland Guam.

Guam is een eiland in het midden van de Stille Oceaan, gelegen in de zogenaamde Drakendriehoek, dat al bij heel wat oorlogen betrokken was geweest. Vanaf 1668 hadden de Spanjaarden geprobeerd om de Chamorro, de lokale bevolking van de Marianen, te bekeren wat was uitgelopen op een 20-jarige oorlog waarbij de helft van de bevolking om het leven zou komen. In 1898 werd Guam door het Amerikaanse leger veroverd tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog. In de Tweede Wereldoorlog was het eiland bezet door de Japanners. Het zou tot 1944 duren voordat de Amerikanen het eiland zouden heroveren.

Uit de Leeuwarder Courant van 23 mei 1960
Uit de Leeuwarder Courant van 23 mei 1960

Welkom in de rimboe
Terwijl de meeste Japanse soldaten zich begonnen terug te trekken besloten Yokoi en een tiental andere soldaten om zich in het oerwoud te gaan verstoppen. De mannen waren er van overtuigd dat hun landgenoten terug zouden keren. In de jungle leefden de mannen door giftige padden, palingen, kokosnoten, fruit, slakken en ratten te eten. Gedurende de daaropvolgende jaren dunde het aantal mannen snel uit toen sommigen werden doodgeschoten terwijl ze vee probeerden te stelen of fuiken probeerden te legen. Ook stierven mannen aan tropische kwalen.

Uit angst om ontdekt te worden en voor de wraak van boze lokale boeren en vissers besloten de mannen om steeds dieper het oerwoud in te gaan. In de vijftiger jaren vertrokken zeven soldaten naar een onbekende lokatie en bleven Yokoi en twee andere soldaten achter. Aan het begin van de zestiger jaren doen de Amerikaanse autoriteiten verwoede pogingen om de mannen ervan te overtuigen dat de Tweede Wereldoorlog al jarenlang voorbij was, maar de mannen zagen het als propaganda en geloofden niet wat er in de gedropte flyers stond.

Uit de Leeuwarder Courant van 18 september 1964
Uit de Leeuwarder Courant van 18 september 1964

Alleen
In 1964 wordt Guam getroffen door enorme overstromingen. Yokoi weet zijn vege lijf te redden maar zijn twee dienstmaten komen in het natuurgeweld om het leven. Shoichi Yokoi zou vanaf dat moment nog acht jaar in alle eenzaamheid leven en was er al die tijd van overtuigd dat de Tweede Wereldoorlog nog steeds gaande was. Al duurde het wel erg lang voordat zijn landgenoten zich weer lieten zien.

Yokoi wist vooral te overleven door het maken van vernuftige vallen voor rivierpaling. Daarnaast maakte hij kleding van inheemse planten, die hij eveneens gebruikte voor het maken van beddegoed en gereedschappen. Deze lagen zorgvuldig verborgen in een onderaardse grot. Yokoi kwam alleen 's nachts de grot uit om te jagen omdat hij bang was voor de lokale bevolking. Tenslotte waren deze door de Japanse bezetters als beesten behandeld. Uiteindelijk zou Yokoi 28 jaar in de grot wonen.

In 1972 werd de sterk vermagerde soldaat betrapt bij het stelen uit visnetten van lokale vissers. Yokoi probeerde de mannen nog aan te vallen maar in zijn slechte conditie was de oude man geen partij voor de twee ervaren jagers en vissers. Het enige dat Yokoi bij zich droeg was een oud en verroest geweer. Yokoi had maar één vraag aan de vissers. "Is Roosevelt dood?"

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 8 augustus 1972
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 8 augustus 1972

De terugkeer
Twee weken nadat Yokoi uit het oerwoud was gehaald mocht de oude soldaat terug naar zijn thuisland. De man wordt als een nationale held binnengehaald. Yokoi werd opgenomen in de mooiste suite van het Dai-Ichi-ziekenhuis in Tokio. De man bleef zichzelf uitputten in excuses dat hij 'Zijne Majesteit de Keizer niet naar wens had kunnen dienen' en dat hij nog leefde inplaats van 'als een kersebloesem ter wille van het nageslacht' te zijn gestorven. Ook gaf Yokoi te weten dat hij nog steeds de hoop uitsprak dat het keizerlijke leger eens naar Guam terug zou keren om de Amerikanen alsnog een vernietigende nederlaag te bezorgen.

Uit de Leeuwarder Courant van 11 oktober 1972
Uit de Leeuwarder Courant van 11 oktober 1972

Een jaar later zou Yokoi voor zijn huwelijksreis terugkeren naar Guam om aan zijn vrouw te laten zien waar hij 28 jaar had weten te overleven. Yokoi was regelmatig te gast in tv-shows en zou in 1991 een ontmoeting hebben met Keizer Akihito. Op 22 september 1997 overlijdt Yokoi op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. De trouwe soldaat ligt begraven op het kerkhof van Nagoya. De steen op zijn graf stond daar al sinds 1955 toen de soldaat voor de eerste keer dood werd verklaard.

Andere beroemde achterblijvers
Yokoi was niet de laatste soldaat die terug werd gevonden. Zo overleed vorige week donderdag de Japanse luitenant Hiroo Onoda, die zich bijna dertig jaar verborgen had weten te houden in de jungle van Lubang, een eiland in de Filippijnen. Onoda was 91 jaar oud.

Malori wint tijdrit San Luis, Quintana leidt

Adrian Malori heeft vrijdag de vijfde etappe in de Ronde van San Luis gewonnen. In de Argentijnse stad was de Italiaan van Movistar de snelste in een 19,2 kilometer lange tijdrit. Hij had voor die afstand 22.11 minuten nodig. Taylor Phinney (BMC) was drie seconden langzamer. De derde plaats was voor de Argentijn Jorge Giacinti van de San Luis Somos Todos-formatie.

In het algemeen klassement is Malori's teamgenoot Nairo Quintana de nieuwe leider. Hij passeerde Phillip Gaimon (Garmin-Sharp) uit de Verenigde Staten. Sergio Godoy (San Luis) uit Argentinië verdringt de Antilliaanse Nederlander Marc de Maar (Unitedhealthcare) van de derde plaats.

'CIA betaalde Polen voor martelgevangenis'

De CIA heeft de collega's van de Poolse geheime dienst in 2003 betaald voor het stiekeme gebruik van een gevangenis in Polen. Daar ondervroegen en martelden Amerikanen terreurverdachten. 15 miljoen dollar (11 miljoen euro) werd contant met de diplomatieke post binnengesmokkeld en aan de plaatsvervangende chef van de Poolse geheime dienst overhandigd.

Dit stelt de Amerikaanse krant Washington Post vrijdag. In een afgelegen villa op het Poolse platteland werden personen ondervraagd die van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001 werden verdacht. Khalid Sheik Mohammed, het vermoedelijke 'brein' achter 09/11, werd er 183 keer 'gewaterboard'.

'CIA betaalde Polen voor martelgevangenis'
'CIA betaalde Polen voor martelgevangenis' (Foto: ANP)

[Bundesliga] Bayern hervat seizoen met zege op Gladbach

Bayern München heeft vrijdag de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft in de Bundesliga gewonnen. Borussia Mönchengladbach werd met 2-0 aan de kant gezet. De Beierse ploeg verloor sinds de start van dit seizoen alleen de Supercup en een Champions Leagueduel tegen Manchester City.

Al na zeven minuten kwam Bayern in Mönchengladbach op voorsprong. Mario Götze rondde een voorzet van Thomas Müller af. Na een handsbal kreeg Bayern in de 53e minuut een strafschop. Müller stelde zich achter de bal op en verdubbelde de voorsprong van de Rekordmeister.

Bij Bayern viel Arjen Robben iets meer dan tien minuten voor tijd in. Luuk de Jong moest bij Gladbach de volle negentig minuten de bank warmhouden.

Nog geen VS, wel Cannes voor Grace

De film Grace of Monaco met Nicole Kidman als Grace Kelly opent dit jaar het filmfestival van Cannes. Dat heeft de festivalorganisatie vrijdag bekendgemaakt. De wereldpremière trapt op 14 mei het festival aan de Franse zuidkust af.

Producent The Weinstein Company (TWC) maakte donderdag bekend de premièredatum van 14 maart te hebben geschrapt, waarna speculaties over de productie losbarstten. Regisseur Olivier Dahan heeft meermaals aangegeven in de clinch te liggen met Harvey Weinstein. De producent zou belangrijke scènes uit de film willen knippen over een ruzie tussen prins Rainier en de toenmalige Franse premier Charles de Gaulle.

Grace of Monaco gaat over het leven van de Amerikaanse actrice Kelly die in 1956 trouwde met prins Rainier van Monaco. Zes jaar later werd ze door Alfred Hitchcock gevraagd weer in een film te spelen. Tegelijkertijd was het rijke vorstendom in conflict met Frankrijk over de belastingvoordelen van Monaco.

Vorig jaar was The Great Gatsby van Baz Luhrmann de openingsfilm van het festival. Het filmfestival duurt tot en met 25 mei.


Grace of Monaco opent filmfestival van Cannes (Foto: Novum)

[JL] VVV-Venlo wint topper van Willem II

VVV-Venlo heeft vrijdag goede zaken gedaan in de Jupiler League. In de topper tegen Willem II bleken de Noord-Limburgers met 1-0 de beste dankzij een doelpunt van Pim Balkestein in de 86e minuut. Nummer twee FC Eindhoven speelde gelijk tegen Helmond Sport: 0-0.

Ook nummer zes De Graafschap kon niet winnen. Op bezoek bij Almere City FC werd pas in de slotminuut een punt gered via Dean Koolhof: 1-1. Vincent Janssen had de Flevolanders op voorsprong gebracht aan het begin van de tweede helft.

FC Den Bosch gaat nog altijd aan de leiding in de derde periode. De Bosschenaren hadden het uit bij Fortuna Sittard lastig, maar sleepten in de blessuretijd de zege uit het vuur via Benjamin van den Broek, die de 2-1 scoorde. Erik Quekel had zeven minuten eerder gelijkgemaakt. Fortuna stond toen al met tien man nadat Jeffrey Vlug met rood van het veld was gestuurd. Patrick N'Koyi had in de eerste helft de score namens Fortuna geopend.

FC Emmen won met 4-1 van Telstar. Wouter Weghorst scoorde twee van de vier Drentse doelpunten.

FC Dordrecht, dat zaterdag tegen Achilles '29 speelt, blijft de koploper met 47 punten. Eindhoven staat op 44, Willem II op 43 en VVV op 42. Die drie clubs speelden echter allemaal al een duel meer dan Dordrecht. Sparta (38) staat vijfde voor De Graafschap (37) en Den Bosch (36).

AS Monaco betaalt miljoenen voor belastingvoordeel

AS Monaco betaalt 50 miljoen euro aan de Ligue 1. Daarmee wordt een geschil over de vestiging van de club in het belastingparadijs aan de Middellandse Zee afgekocht. Dat hebben de club en de Franse competitie vrijdag bekendgemaakt. Monaco kan in de Franse competitie uit blijven komen.

De Ligue 1 had Monaco vorig jaar met een schorsing gedreigd als de club zich niet officieel in Frankrijk zou vestigen. De Monegasken genieten een groot belastingvoordeel ten opzichte van Franse clubs omdat de club uit het prinsdom komt. Monaco had als reactie de Ligue 1 voor de rechter gesleept. Die rechtszaak is nu ook van de baan.

Advocaat: "PSV wordt volgend jaar kampioen"

Dick Advocaat reist zaterdag met AZ af naar Eindhoven. Daar ontmoet hij zijn voormalig werkgever PSV. "Bij PSV langsgaan is altijd net ietsje leuker." De Alkmaarders plaatsten zich afgelopen week voor de halve finale van de KNVB Beker.

Na de zege op NAC Breda heeft de ploeg van Advocaat ook in de Eredivisie de lijn naar boven ingezet. Bij winst op PSV wordt het gat met de Eindhovenaren vier punten.

PSV zit in een lastige periode. Toch ziet Advocaat perspectief bij de club waar hij vorig seizoen actief was. "De uitwedstrijd tegen Ajax (1-0 nederlaag, red.) was bepalend. De titel is nu behoorlijk uit het zicht, maar volgend seizoen worden ze kampioen", zegt hij op een persconferentie.

"Heb geduld met zo’n jong team. Phillip Cocu heeft een kwalitatief uitstekende selectie. Nu Ola Toivonen weg is, kunnen ze verder gaan bouwen. Cocu kan alvast het elftal van volgend jaar laten inspelen."

Aanwinst Simon Poulsen zit nog niet bij de selectie van AZ. Advocaat laat weten dat de Deen eerst bij Jong AZ minuten maakt. "Dan kunnen we pas inschatten hoe dicht hij tegen een plaats bij het eerste elftal aan zit. Het is een positieve jongen die goed traint. Ik hou van aanvallende backs. Daardoor ontstaat er beweging in het elftal."

"In Italië werd Poulsen teruggefloten als hij de middenlijn passeerde. We zullen zien hoe hij het oppakt. Hij zal moeten presteren, anders komt-ie niet in het elftal."

Zonder Poulsen dus, maar Advocaat kijkt evengoed uit naar de ontmoeting met PSV. "Of ik het leuk vind om terug te komen in Eindhoven? Ik vind het overal leuk om te komen. Ja, alleen bij PSV langsgaan is altijd net ietsje leuker."

[pic] PvdA: het moet anders

De Partij van de Arbeid vindt dat het anders moet. Althans, dat is de boodschap op een verkiezingsposter voor de gemeenteraadsverkiezingen in een van de campagnestekken van de partij die momenteel her en der in Amsterdam verschijnen.

De prominent zichtbare poster werd vrijdagavond door uw nederige verslaggever gespot in de etalage van een verlicht maar verder verlaten campagnekantoortje. Boven de tekst is het bezorgde gelaat te zien van voormalig premier en partijleider Joop den Uyl. De slogan dat het anders moet is opmerkelijk, gezien de sociaaldemocraten niet alleen in de landelijke regering zitten - wat de gemeenteraadsverkiezingen doorgaans onbillijk beïnvloedt - maar ook veruit de meeste zetels in de Amsterdamse gemeenteraad hebben. De partij is sinds 1946 onafgebroken de grootste van de hoofdstad. Recente peilingen duiden echter op een nek-aan-nek race met D66.

PvdA: het moet anders (foto: FOK.nl)
PvdA: het moet anders (foto: FOK.nl)

Uitslag Heracles Almelo - RKC Waalwijk

Heracles Almelo heeft vrijdag in de Eredivisie met 2-1 gewonnen van RKC Waalwijk. In Almelo kwam de ploeg via Bryan Linssen een paar minuten voor rust op 1-0. In het tweede bedrijf zorgde Mark Uth voor de verdubbeling van de marge. Damiano Schet schoot uit een vrije trap RKC weer in de wedstrijd.

In eigen huis was Heracles een groot deel van de wedstrijd de betere ploeg. Pas na ruim veertig minuten lukte het dat overwicht in de score uit te drukken via een schot van Linssen. Na rust duurde het tien minuten voordat ook Uth scoorde.

Met de 2-0 op de borden leek de wedstrijd gespeeld. Uit een vrije trap van Schet kwam RKC plotseling terug. De Waalwijkers leken plotseling doordrongen van het feit dat een nederlaag niet nodig was. Met debutant Daniël de Ridder in de 65e minuut binnen de lijnen zetten de Brabanders veel druk op de Heracles-goal. De 2-2 bleef echter uit.

In de stand in de Eredivisie blijft RKC rond de degradatiestreep hangen. Met negentien punten uit twintig duels staat de ploeg zestiende. Het verschil met hekkensluiter ADO Den Haag bedraagt slechts twee punten en de ploeg speelt later dit weekeinde nog.

Heracles kijkt juist weer een beetje omhoog. Na de zege hebben de Twentenaren 25 punten uit twintig duels en daarmee staan ze negende.


Schenkeveld troeft Braber af in een duel. (Foto: Pro Shots)

Heracles Almelo

2 - 1

RKC Waalwijk

 41' Linssen
 54' Uth
   67' Schet 
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.311
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
Davidson
Dorda
Cziommer
Rienstra
Bel Hassani (Bruns/77)
Rosheuvel (Tannane/69)
Uth (Powel/84)
Linssen
  v. Dijk
Apau
v. Hoevelen (Anderson/80)
Gouano
Amieux
Schet (Beauguel/87)
Najah
Sno
Duits
(De Ridder/64)
Braber
Joachim

Taxichauffeurs A'dam weigeren honden

De automobilisten die zich 'taxichauffeurs' plegen te noemen in Amsterdam zijn ietwat verontwaardigd over een gemeentelijk voorschrift. De chauffeurs die een vergunning hebben om van het Centraal Station klantjes op te pikken, zijn namelijk verplicht om ook honden in hun taxi te vervoeren. Veel chauffeurs vinden dit geen prettig idee.

De vervoerders zijn namelijk van mening dat er onvoldoende met hun belangen rekening gehouden wordt. Ze vinden dat een nette auto het visitekaartje van het bedrijf is en willen zelf bepalen of ze wel of geen hond meenemen in hun bolide.

Het voorschrift is al een keertje aangepast, nadat een rechter had besloten dat de gemeente te vaag was geweest. De taxibestuurders vechten deze beslissing nu aan. De gemeente wijst er echter op dat er nu een nieuwe taxiverordening is en dat de wijziging sowieso is vervallen. Per 1 juni van het vorige jaar zijn de taxi's verplicht om een onrein dier als een hond mee te nemen. Het is dan ook niet helemaal duidelijk of de rechtszaak van volgende week enige zin heeft.

Taxichauffeurs in Amsterdam zijn eerder niet zo heel erg gunstig in het nieuws gekomen toen uit een simpel onderzoekje bleek dat de beroepsgroep massaal weigerde blindengeleidehonden te vervoeren. Ook vinden veel chauffeurs het de normaalste zaak van de wereld om een rit, die in hun ogen wat kort is, te weigeren.

Ancelotti: "Zidane is belangrijk voor me"

Carlo Ancelotti is zeer te spreken over het werk van Zinedine Zidane bij Real Madrid. De ervaring van de Fransman is volgens de coach heel waardevol.

Zizou is sinds afgelopen zomer assistent van Ancelotti, die in Madrid toen het stokje overnam van José Mourinho. "Zidane is heel belangrijk voor mij. Zijn samenwerking met Karim Benzema, Álvaro Morata en Jesé werpt zijn vruchten af", sprak Ancelotti vrijdag volgens Goal op een persconferentie.

Real Madrid won de laatste acht wedstrijden op rij in alle competities. De laatste nederlaag was in oktober (2-1 tegen Barcelona). "Het team speelt om verschillende redenen heel goed. Je kan ook zeggen dat de coach goed werk levert", grapte de Italiaanse trainer.

In de Spaanse competitie speelt Real Madrid zaterdag een thuiswedstrijd tegen Granada. Bij winst gaat de Koninklijke Barcelona en Atlético Madrid in ieder geval voor één dag voorbij. Beide koplopers, die één punt boven Real staan, komen zondag in actie.

"We kunnen voor één dag koploper zijn, maar het is voor ons sowieso een belangrijke wedstrijd", aldus Ancelotti, die niet wilde reageren op het vertrek van voorzitter Sandro Rosell bij Barça. "Ik denk niet na over wat er in Barcelona gebeurt. Mijn focus ligt bij mijn eigen team."

Essien transfervrij naar AC Milan

Michael Essien wordt de eerste aanwinst van Clarence Seedorf bij AC Milan. Verschillende Italiaanse media hebben de transfer bevestigd. Volgens Sky Sport en La Gazzetta dello Sport heeft Milan een overeenkomst bereikt met Chelsea.

Essien komt transfervrij naar San Siro, waar hij een contract voor anderhalf jaar krijgt. De Ghanese middenvelder komt vrijdagavond aan in Milaan om medisch gekeurd te worden.

Michael Essien (31) komt dit seizoen amper aan spelen toe bij Chelsea. De routinier werd ook gelinkt aan Galatasaray, maar een overstap naar Turkije zag hij niet zitten. Bij AC Milan hoopt Essien in beeld te blijven voor het nationale team van Ghana, om zo mee te mogen naar het WK.

AC Milan is in de Serie A bezig aan een zwak seizoen, maar in de Champions League valt voor de ploeg van Seedorf nog wel eer te behalen. De Italianen werden bij de loting voor de achtste finales gekoppeld aan Atlético Madrid, de nummer twee van Spanje.

Essien werd dit seizoen door Chelsea niet ingeschreven voor de Champions League. Daardoor is hij speelgerechtigd voor beide duels van Milan tegen Atlético Madrid.

Everton huurt spits Traoré van Monaco

Lacina Traoré maakt het seizoen af bij Everton. De Engelse club neemt hem op huurbasis over van AS Monaco. Monaco nam de Ivoriaanse international eerder deze maand nog over van Anzhi Makhachkala.

De huurtransfer naar Everton hing al langer in de lucht, maar deze week kwamen er toch vraagtekens achter te staan. Dat had alles te maken met de zware blessure die Radamel Falcao heeft opgelopen.

Ondanks de blessure bij de Colombiaan heeft Monaco toch besloten om Traoré naar Liverpool te laten gaan. The Toffees hebben de komst van de lange aanvaller bevestigd op hun officiële website. De 23-jarige speler had sinds dinsdag al een werkvergunning om in Engeland te mogen spelen.

Lacina Traoré maakte in 2008 de overstap vanuit zijn vaderland naar Europa. De international verruilde Stade d'Abidjan toen voor het Roemeense CFR Cluj. Met die club speelde hij in de Champions League.

In 2011 kwam Traoré bij Kuban Krasnodar terecht. Dankzij zijn achttien competitiegoals verdiende hij dat jaar een transfer naar Anzhi, waarvoor hij vorig seizoen veertien keer trefzeker was.

'Facebook is een epidemie'

Onderzoekers van Princeton University hebben een wetenschappelijk modelletje losgelaten op Facebook waaruit blijkt dat je het sociale netwerk zou kunnen beschouwen als een epidemie. Sommige gebruikers beginnen inmiddels immuun te raken en de knappe koppen menen dan ook dat zo tegen 2017 het virusje geheel verdwenen zal zijn.

Om het verloop van een besmettelijke ziekte te kunnen voorspellen maakt men gebruik van het zogenoemde SIR-model. Dit model deelt de bevolking grofweg op in drie soorten mensen: de vatbaren (susceptible), de geïnfecteerden (infected) en de mensen die genezen (recovered) zijn. Om dit rekenmodel te kunnen gebruiken op sociale netwerken hebben de onderzoekers een kleine aanpassing gedaan: normaal gesproken worden mensen ziek door anderen, maar zorgen die anderen er niet voor dat de persoon in kwestie weer beter wordt. Bij gebruikers van MySpace, Facebook en de voormalige sociaalnetwerksite Hyves gaat dat ietsepietsie anders. In de eerste instantie infecteert de omgeving een nieuwe gebruiker en maakt deze een account aan. Het netwerk wordt pas weer verlaten wanneer de zieke ziet dat vrienden de digitale kroeg gaan vermijden. In andere woorden: het genezingsproces is afhankelijk van het gedrag van de omgeving.

Voordat de wetenschappers met bovenstaande conclusie kwamen, hebben ze eerst dit model beproefd op MySpace, een sociaal netwerk dat alweer een tijdje op zijn kant ligt. Het verloop van MySpace is prima te achterhalen en toen het model in staat was om dit verloop (achteraf) te voorspellen, ging men eens kijken hoe het Facebook zou vergaan.

Om de toestand van Facebook epidemiologisch te kunnen bekijken, maakten de onderzoekers tevens gebruik van Google Trends. Op die manier was het mogelijk om te zien hoe populair bepaalde zoekopdrachten op dat moment waren. En wat blijkt? Het ergste hebben we al gehad! De epidemie is over zijn toppunt heen en zal langzaamaan helemaal verdwijnen.

Groot alarm in Alkmaar vanwege asbest

Bij een grote uitslaande brand op een industrieterrein in Alkmaar is vannacht asbest vrijgekomen. De brand brak rond half drie vannacht uit op de Pettemerstraat. Meerdere panden werden getroffen door de brand.

De gemeente Alkmaar maakte vandaag bekend dat het noodzakelijk was om het omliggende gebied te ontruimen vanwege de grote vrijgekomen hoeveelheid asbestdeeltjes. Er is groot alarm afgegeven. De gemeente verwacht dat de ontruiming tot minimaal komende dinsdag zal duren.

Voor de bewoners die hun huizen hebben moeten verlaten zijn opvanglocaties beschikbaar. Zodra het aangewezen gebied volledig verlaten is zal een gespecialiseerd bedrijf beginnen met het verwijderen van het asbest. Om 19.00 uur is een informatiebijeenkomst georganiseerd door de gemeente.

Brama traint weer bij FC Twente

Wout Brama lijkt eindelijk dichtbij zijn rentree te komen. De middenvelder van FC Twente is begonnen met een trainingsprogramma. Brama werkt enkele dagen per week een individueel programma af.

"We koppelen er geen tijd aan wanneer hij terug is. Het is aan Wout en de medische staf om aan te geven wanneer hij klaar is voor de groepstraining", zegt coach Michel Jansen volgens de NOS.

FC Twente kon in april 2013 voor het laatst beschikken over Brama. De spelverdeler kampt sindsdien met een mysterieuze hielblessure. Daardoor speelde hij vorig seizoen maar zeventien Eredivisieduels, terwijl de geboren Tukker eerder een vaste waarde was.

Komend weekend staat FC Twente in de Euroborg tegenover FC Groningen. Coach Jansen beschikt op Brama na over een fitte selectie. "Groningen speelt dit jaar goed voetbal. Het elftal maakt een stabiele indruk."

Toch kende Twente in de thuiswedstrijd dit seizoen geen moeite met de Groningers. In Enschede werd het 5-0 door treffers van Rasmus Bengtsson, Dušan Tadić, Jesús Corona en Shadrach Eghan (twee doelpunten). Het elftal van Jansen staat momenteel drie punten achter koplopers Ajax en Vitesse.

Van Basten blijft rustig in Friese gekte

Heel Friesland is al weken in de ban van de derby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur. Coach Marco van Basten blijft echter nuchter. "De fans maken zich druk, voor ons is het een gewone wedstrijd waar we ons goed op voor moeten bereiden", zegt de coach op de officiële website van Heerenveen.

"De belangen zijn wel groot. Cambuur moet winnen om van de onderste plaatsen weg te blijven en wij willen zo lang mogelijk die vijfde plek vast zien te houden." Van Basten verwacht in Leeuwarden een lastig duel.

"In Heerenveen vond ik Cambuur de betere ploeg. Zondag hebben zij het thuisvoordeel en het kunstgras is ons nadeel. Ik verwacht een heel agressief Cambuur dat het initiatief zal willen nemen. Daar moeten we een antwoord op hebben."

Ondanks de lage klassering van Cambuur heeft Van Basten veel waardering voor hun speelwijze. "Ze blijven vasthouden aan dezelfde manier van werken en spelen. Dat getuigt van visie."

Zoals gewoonlijk maakte Van Basten zijn opstelling nog niet bekend. De trainer kan weer beschikken over Mitchell Dijks en Arnold Kruiswijk. "Dat biedt ons weer wat weer mogelijkheden." Cambuur en Heerenveen trappen zondagmiddag om 12.30 uur af.

Koeman hoopt op geconcentreerd Feyenoord

Feyenoord wil zich komend weekend tegen ADO Den Haag herstellen van de bekernederlaag bij Ajax. De tegenstander van de Rotterdammers kent een zwaar seizoen in de Eredivisie. Door de nederlaag van vorig weekend tegen N.E.C. Nijmegen is ADO hekkensluiter.

"Het is daar onrustig, maar daar zal door het elftal op het veld ongetwijfeld een reactie op volgen", sprak Koeman vrijdag op de persconferentie.

Feyenoord kreeg midweeks ook een domper te verwerken tegen Ajax. "Er is een mooie kans op een prijs weggevallen. Anderzijds zijn we in de competitie nog steeds kanshebber, daarvoor hoeven we de doelstelling niet aan te passen."

Koeman hoopt dat zijn spelers goed zijn ingesteld op de motivatie van ADO, dat de punten dus hard nodig heeft. "Aan ons de taak om daar op goede en geconcentreerde wijze mee om te gaan. We willen de goede lijn in de competitie graag doortrekken."

Feyenoord staat na negentien duels op de vierde plaats in de Eredivisie. De Rotterdammers hebben vier punten minder dan Ajax en Vitesse en één punt minder dan FC Twente.

ZDF blaast Duitse Anne Frank-serie af

De Duitse omroep ZDF ziet af van een tv-serie over Anne Frank. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Eerder deze week werd bekend dat het Zwitserse Anne Frank Fonds de makers aan zou klagen als de serie het levenslicht zou zien.

De serie, over het leven van Anne Frank, haar tijd in het Achterhuis in Amsterdam en haar dood in het concentratiekamp Bergen-Belsen, zou ook een fictieve verhaallijn die het verleden met heden verbindt bevatten. Het fonds, dat de rechten op Het Dagboek van Anne Frank bezit en het archief van de familie Frank beheert, noemt die verhaallijn smakeloos en respectloos naar de familie Frank.

De directeur van de ZDF zegt de serie niet te willen maken zonder goedkeuring van het fonds. Volgende maand vindt nog een ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van het fonds en enkele van de producenten, maar het ziet ernaar uit dat de serie niet doorgaat.

Er zijn nog wel twee speelfilms in de maak over Anne Frank. Een is een animatiefilm van Ari Folman, bekend van Waltz with Bashir, de ander is een Duitse speelfilm. Beide baseren zich echter uitsluitend op historische feiten en kunnen wel de goedkeuring van het Zwitserse fonds wegdragen.

Gas en elektriciteit vanwege kou niet afgesloten

Netbeheerder Stedin, die Zuid-Holland en Utrecht voorziet van elektriciteit en gas, is in verband met het verwachte koude weer terughoudend met afsluitingen. Huishoudens zonder contract of met betalingsachterstanden worden tijdens de voor volgende week voorspelde vorstperiode niet afgesloten. "We willen geen onmenselijke situaties creëren", zegt een woordvoerder.

Volgens de zegsman is de netbeheerder in de Randstad vooralsnog de enige die overgaat tot de maatregel. Enexis, netbeheerder in het zuiden van het land, laat weten maandag in overleg te gaan. Andere beheerders waren vrijdagmiddag niet meer bereikbaar voor commentaar.

Het gaat overigens om een standaardmaatregel die ingaat als vorst wordt verwacht. Alle netbeheerders zijn verplicht terughoudend te zijn met afsluitingen wanneer de temperatuur tot onder het vriespunt daalt. Omdat het weer lastig te voorspellen is, gaat de ene beheerder eerder over tot actie dan de ander.

Het KNMI meldt dat het vanaf halverwege volgende week kouder wordt in het hele land. 's Nachts verwacht het weerinstituut lichte tot matige vorst en overdag liggen de temperaturen rond het vriespunt.

Skiër Neureuther wint slalom Kitzbühel

Skiër Felix Neureuther heeft de prestigieuze World Cup-slalom in Kitzbühel gewonnen. Op de moeilijke Ganslernhang, waar al sinds 1937 de jaarlijkse wedstrijden worden gehouden, was de Duitser de snelste van de mannen die overeind bleven.

De eerste run was gestoken door de Kroatische trainer Ante Kostelic, en zoals altijd was dat te merken aan de moeilijkheidsgraad. Ruim een derde van het veld wist de finish niet te bereiken, met de Oostenrijker Mario Matt als voornaamste slachtoffer. Alleen Marcel Hirscher, ook uit Oostenrijk, en Neureuther kwamen relatief foutloos beneden. De Duitser moest 0,38 seconden toegeven op de Oostenrijkse wereldkampioen. De Zwitser Luca Aerni stond zeer verrassend op de derde plek, maar moest al 1,26 seconden prijsgeven ten opzichte van Hirscher.

De tweede run werd geopend door de Zwitser Daniel Yule, 30e na de eerste manche. Zijn tijd was uiteindelijk veruit de snelste van de tweede run, en hij wist maar liefst 23 plekken te stijgen, goed voor het beste resultaat uit zijn carrière. Met alleen Neureuther en Hirscher te gaan stond de Noor Henrik Kristoffersen, negende na de eerste omloop, aan de leiding. Neureuther verloor een seconde op de Noor, maar dankzij zijn eerste run behield hij een voorsprong van een halve seconde. Tot slot mocht Hirscher naar beneden. Hij begon goed en leek hard op weg om de tijd van zijn concurrent te verbeteren, maar halverwege was het door een gemiste poort gedaan met de Oostenrijker. In de World Cup op de slalom behoudt Hirscher nog wel zijn leiding voor Neureuther.

Kleintje Pils met Y.M.C.A. naar Sochi

Kleintje Pils gaat toch gewoon naar Rusland. Het dweilorkest is bovendien van plan om bij de Olympische Spelen in Sochi het 'roze' nummer Y.M.C.A. te spelen. "Het zit in een medley", vertelt bandleider Ruud Bakker aan Novum Nieuws.

Y.M.C.A. is niet speciaal voor Sochi toegevoegd aan het repertoire. Kleintje Pils speelt de medley al sinds de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City. "Niet omdat het een homonummer is, maar omdat het leuk was om Amerikaanse liedjes te spelen in de Verenigde Staten."

Kleintje Pils heeft, zoals gebruikelijk is, een repertoirelijst opgestuurd naar het organiserend comité in Rusland. "We hebben nog geen reactie gehad."

Paul de Leeuw riep Kleintje Pils maandag op 'roze nummers' als Y.M.C.A. te spelen in Rusland als protest tegen de antihomowetgeving. De internationale media-aandacht voor de mogelijke protestactie overdonderde het dweilorkest echter. "We gaan gewoon, de rust is weer een beetje teruggekeerd", aldus Bakker. "We hopen ons nu in alle rust voor te kunnen bereiden. De laatste nummers moeten we nog instuderen."

De Leeuw nuanceerde zijn uitspraken vrijdagochtend. De presentator zei onder meer dat hij niemand wil oproepen tot provocatie in Rusland. "Ga gewoon naar Sochi toe, doe gewoon je ding, maar ga vooral niet provoceren", zei hij in WNL-programma Vandaag de Dag. "Dat kan gevaarlijk zijn."

Kleintje Pils bereidt zich de komende weken voor op de Spelen. "We moeten muzikaal op sterkte komen. En we moeten zorgen voor nieuwe klompen en nette kleren."

Q-music eist vergoeding voor brand zendmasten

Radiostation Q-music heeft de beheerders van de zendmasten in Lopik en Hoogersmilde voor de rechter gedaagd wegens derving van inkomsten. Q-music wil weten wie er aansprakelijk is voor de brand op 15 juli 2011 bij de zendmasten. Hierdoor had het radiostation ruim een jaar lang minder bereik in verschillende regio's. De rechtbank in Amsterdam buigt zich maandag over de zaak.

Q-music wil in de eerste plaats weten wie aansprakelijk is, zei directeur Menno Koningsberger vrijdag. Pas daarna komt een eventuele schadevergoeding aan de orde. Hij wilde niet zeggen om wat voor een bedrag het gaat.

Na de brand had het radiostation lange tijd minder bereik, waardoor het veel luisteraars niet kon bereiken. Als gevolg hiervan had Q-music naar eigen zeggen ook veel minder adverteerders, waardoor het station inkomsten misliep.

Q-music eist vergoeding voor brand zendmasten
Q-music eist vergoeding voor brand zendmasten (Foto: ANP)

Noord-Korea zet een mens op de zon

Een kleine stap voor een Koreaan, maar een gigantische stap voor de mensheid. Het heldhaftige volk van Noord-Korea heeft een geweldige prestatie geleverd door als eerste land ooit een mens op de zon te zetten. Hiermee toont Noord-Korea maar weer eens aan dat men technologisch ver vooruit loopt het op imperialistische westen.

De 17-jarige Hung Il Gong komt hiermee in het rijtje Yuri Gagarin, Neil Armstrong en Buz Aldrin. De puber vloog solo naar de dichtstbijzijnde ster in slechts vier uurtjes. De hele missie duurde nog geen 18 uur. Naar verluidt neemt de grootste held die de wereld ooit gekend heeft, stukjes zon mee en draagt hij die over aan zijn oom, de Briljante Kameraad Kim Jong Un. Deze zal binnenkort de rest van de aarde dit materiaal tonen en daarmee de suprematie die het mooiste land ooit over de andere, achterlijke landen heeft, bevestigen.

De wetenschappers (uiteraard het neusje van de zalm van wat er aan kundigheid op twee benen rondloopt) waren zo slim om de astronaut 's nachts naar de zon te zenden. Zo kon men –in het donker- de enorme hitte die de zon nu eenmaal uitstraalt ontlopen. 

Dit project is mogelijk een prachtig middel geweest voor Kim Jong Un om zijn geliefde bevolking een hart onder de riem te steken. Satellietfoto's hebben eerder al laten zien hoeveel de Noord-Koreanen van hun leider houden. De opnames lieten namelijk een tekst van een halve kilometer lang op een heuvel zien: 'Lang leve generaal Kim Jong Un, de stralende zon!'.

Nederlanders maken kans op Kristallen Beer

Vier Nederlandse films dingen op de Berlinale, het internationaal filmfestival in Berlijn, mee naar de Kristallen Beer. Dat heeft het Nederlands Filmfonds vrijdag bekendgemaakt.

De Vlaams-Nederlandse coproductie Violet van Bas Devos is een van de kanshebbers voor een Kristallen Beer in het programmaonderdeel Generation 14plus. Andere kanshebbers in dit programma zijn de coproductie The Blue Wave van Merve Kayan en Zaynep Dadak, Supernova van Tamar van den Dop en de artistieke 3D-film Above us All van Eugenie Jansen.

Nederlanders maken kans op Kristallen Beer
Nederlanders maken kans op Kristallen Beer (Foto: ANP)

TWC schrapt première Grace of Monaco

De biografische film Grace of Monaco met Nicole Kidman in de hoofdrol komt voorlopig niet in de Amerikaanse bioscopen. Producent The Weinstein Company (TWC) heeft de geplande datum van 14 maart geschrapt en nog geen nieuwe datum vermeld. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Het is niet helemaal duidelijk waarom de film niet in première gaat. Wel heeft regisseur Olivier Dahan al meermaals aan de media verkondigd dat hij in de clinch ligt met Harvey Weinstein, die volgens hem essentiële scènes uit de film wilde knippen. Het zou gaan om scènes betreffende een ruzie tussen prins Reinier en de toenmalige Franse premier Charles de Gaulle.

De film zou eerst op 27 november uitkomen, maar die datum werd ook al verzet omdat de film 'nog niet af' was. De Nederlandse premièredatum staat vooralsnog op 5 juni.


TWC schrapt première Grace of Monaco (Foto: Novum)

Tarantino's westernscript illegaal op internet

Het scenario van de western The Hateful Eight van Quentin Tarantino is illegaal op internet gezet. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline, die om juridische redenen de site niet wil noemen. Eerder deze week werd bekend dat Tarantino het scenario niet gaat verfilmen omdat het al illegaal was doorgespeeld aan allerlei acteurs en filmmakers in Hollywood.

Tarantino zei furieus te zijn, hij had het script immers in goed vertrouwen aan een handvol acteurs laten lezen. Vervolgens zou één van hun zaakwaarnemers er mee zijn gaan leuren, waarmee het hek van de dam was. De filmmaker gaf toen al aan het script alleen nog in boekvorm te willen publiceren. Het is nu wachten op een schadeclaim richting de betreffende website.

Wiens zaakwaarnemer heeft gelekt is niet bekend. Tarantino zei meteen in elk geval die van acteur Tim Roth niet te verdenken. Inmiddels heeft ook Michael Madsens kamp gereageerd. Dat stelt het scenario überhaupt nooit in handen te hebben gehad. Het scenario had geen watermerk, waarmee het vrijwel onmogelijk wordt de dader te achterhalen.


Tarantino's westernscript illegaal op internet (Foto: Novum)

Rusland en Georgië begraven voetbalstrijdbijl

Rusland en Georgië willen weer tegen elkaar voetballen. De twee landen hoeven daardoor bij de loting voor de kwalificatie voor het EK in 2016 niet uit elkaar te worden gehouden, meldde UEFA-voorzitter Michel Platini vrijdag. Sinds een korte oorlog tussen de twee landen in de zomer van 2008 weigerden de Russen en Georgiërs elkaar op het voetbalveld te ontmoeten.

Of de stap ook een toenadering tussen Rusland en Georgië op politiek gebied betekent, kon Platini niet zeggen. "Ik weet niet wat voor politieke gesprekken er zijn geweest. Wij hebben alleen contact met de voetbalbonden."

Er zijn nu nog twee conflicten tussen UEFA-landen. Armenië en Azerbeidzjan worden al uit elkaar gehouden sinds de EK-kwalificatieduels tussen die landen voor het eindtoernooi van 2008 werden afgeblazen. De twee landen hebben een territoriumdispuut. Spanje weigert tegen debutant Gibraltar te spelen omdat het meent dat het gebied bij Spanje hoort.

De loting voor de EK-kwalificatiereeks wordt op 23 februari in Nice gehouden. Nederland is dan groepshoofd en wordt ingedeeld in een poule met zes landen. Dat geldt ook voor Spanje, Duitsland, Italië en Engeland omdat die vijf landen de grootste tv-markten hebben.

Harvard geeft Neil Patrick Harris Hasty Pudding

Neil Patrick Harris is donderdag bekroond met de Hasty Pudding Man of the Year Award. De acteur haalt zijn prijs op 7 februari op bij de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard, die de awards jaarlijks uitreikt. Harris wordt dan ook getrakteerd op een roast, waarbij hij op een komische manier belachelijk wordt gemaakt.

Helen Mirren werd vorige week uitgeroepen tot vrouw van het jaar. De actrice neemt de prijs volgende week vrijdag in ontvangst en ook zij krijgt een roast. Vorig jaar werden Marion Cotillard en Kiefer Sutherland bekroond met de award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de theatergroep van Harvard in Cambridge.

De 40-jarige Neil Patrick Harris is vooral bekend door zijn rol in de tv-serie How I Met Your Mother, waarvan nu het negende en laatste seizoen wordt uitgezonden. Ook werd hij eind jaren tachtig bekend door de tv-serie Doogie Howser, M.D., waarin hij de hoofdrol speelde. Harris was ook te zien in films als The Smurfs en de Harold & Kumar-films.


Harvard geeft Neil Patrick Harris Hasty Pudding (Foto: Novum)

Drietal vast voor WW-fraude van kwart miljoen

Drie mannen die voor minstens 250.000 euro zouden hebben gefraudeerd met WW-uitkeringen zijn dinsdag opgepakt. Het drietal liep tegen de lamp bij een controle van de Inspectie SZW bij een aantal bedrijven in Roosendaal, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Uit de controle bleek dat vermoedelijk sprake was van een aantal gefingeerde dienstverbanden. Werknemers ontvingen daardoor een WW-uitkering. De verdachten, een 27-jarige man uit Oss, een 28-jarige man uit Den Bosch en een 34-jarige man uit Dordrecht, lieten de uitkeringen storten op rekeningen waar ze toegang toe hadden.

Bij doorzoekingen in de woningen van de drie en in een administratiekantoor van twee van de verdachten zijn bankpassen en paspoorten op naam van derden gevonden. De rechter-commissaris in Den Bosch besloot vrijdag dat de mannen in ieder geval nog veertien dagen vast mogen worden gehouden.

'Agenten logen over alcoholgebruik Bieber'

Agenten hebben mogelijk gesjoemeld met het politierapport over Justin Bieber. Ingewijden vertellen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat de zanger amper alcohol in zijn bloed had toen hij woensdagnacht werd aangehouden. Volgens verschillende dienders rook Bieber bij zijn arrestatie wegens illegaal straatracen sterk naar drank.

Volgens TMZ was het alcoholgehalte in Biebers bloed 0,14 promille. Dat zou hij al kunnen bereiken met minder dan één glas drank. Aanvankelijk berichtte TMZ dat de zanger gepakt was met 0,4 promille, maar dat is naar verluidt dus onjuist. Officiële mededelingen over de uitkomst van de blaastest van Bieber heeft de politie niet gedaan. Wel verklaarde de politie dat de 19-jarige zanger toegaf dat hij alcohol had gedronken, wiet had gerookt en medicijnen had geslikt.

[AO] Nadal: beste partij van het toernooi

Rafael Nadal overklaste Roger Federer vrijdag in de halve finales van de Australian Open. "Het was mijn beste wedstrijd van dit toernooi", zei de Spaanse nummer 1 van de wereld na afloop. Hij won in drie sets: 7-6 (4), 6-3 en 6-3. "Mijn winst in de tiebreak van de eerste set was zeker beslissend. Die gaf me het vertrouwen. Ik speelde erg goed."

Nadal miste het grandslamtoernooi in Melbourne vorig jaar wegens een knieblessure. Hij kan zondag in de finale zijn 14e grandslamtitel veroven. De Zwitser Stanislas Wawrinka is zijn tegenstander. "Het is best wel emotioneel weer in de finale te staan in de Rod Laver Arena. Ik denk eigenlijk niet aan mijn 14e grand slam, wel beloof ik dat ik heel erg mijn best ga doen."

Nadal wilde niet al te veel kwijt over de blaren op zijn linkerhand, die hem vooral hinderden bij het serveren. "Er zat minder tape omheen. Dat was een risico en ik moest het een keer vervangen, maar het ging goed. Ik had geen pijn."

Nadal: beste partij van het toernooi
Nadal: beste partij van het toernooi (Foto: ANP)

Doodstraf voor psychotische 'profeet Mohammed'

Een aan paranoïde schizofrenie lijdende Brit is in Pakistan ter dood veroordeeld omdat hij beweerde de profeet Mohammed te zijn. De advocaat van Mohammed Asghar tekent beroep aan, zegt Sarah Belal van het Rechtvaardigheidsproject Pakistan. Volgens de burgerrechtenorganisatie is de ware reden voor de strafzaak een huurconflict tussen Asghar en de aangever.

De openbaar aanklager spreekt tegen dat Asghar, die van Pakistaanse komaf is, een psychische aandoening heeft. De arts die de veroordeelde ooit in Edinburgh behandelde schreef echter al in 2011 dat deze leed aan de paranoïde variant van schizofrenie. Asghar verkeert in de waan dat de Britse en Pakistaanse regering hem willen knechten en gebruiken, stelde zijn behandelaar destijds vast in een brief die het Rechtvaardigheidsproject Pakistan heeft overlegd.

De geesteszieke Brit keerde in 2010 terug naar het land waar zijn wortels liggen. Daar kreeg hij het echter aan de stok met een huurder. Die deed vervolgens aangifte van godslastering.

De doodstraf wordt in Pakistan al jaren niet meer voltrokken. Belal zegt echter te vrezen voor Asghars veiligheid in de gevangenis. Hij zou in de cel al eens hebben geprobeerd een eind aan zijn leven te maken.

De strenge Pakistaanse wetten tegen godslastering worden regelmatig aangegrepen om alledaagse ruzies te beslechten, klagen criticasters. Vooral minderheidsgroeperingen als christenenen en sjiieten zijn vaak het slachtoffer. In 2012 werd een verstandelijk beperkt christelijk meisje na een slepende zaak van godslastering vrijgesproken.

Raad van State kritisch op nieuwe naturalisatiewet

De Raad van State heeft kritiek op het wetsvoorstel om de termijn waarop buitenlanders een Nederlands paspoort kunnen krijgen, te verlengen. Dat bevordert de integratie niet, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd advies.

Het kabinet wil dat buitenlanders pas een paspoort kunnen krijgen als ze ten minste zeven jaar lang legaal in Nederland hebben gewoond. Nu is die termijn nog vijf jaar. De regering geeft echter maar een 'summiere motivering' voor het verlengen van die termijn, stelt de Raad van State.

Zo wordt bijvoorbeeld niet ingegaan op de reeds bestaande inburgeringseisen, die uitgaan van een termijn van drie jaar. Het verlengen van de termijn heeft dan ook geen betekenis voor de inburgering van deze groepen mensen. Voor inwoners van de EU vormt de verlenging van de termijn wel een rem op de integratie: aan hen kunnen namelijk pas inburgeringseisen worden gesteld op het moment dat ze een paspoort krijgen.

De Raad van State ziet ook geen reden om de uitzonderingsbepalingen te schrappen, onder meer voor adoptiekinderen. Het gaat om kleine groepen en daarvoor is het niet nodig hen ook onder de nieuwe regels te laten vallen. Het kabinet moet beter motiveren waarom zij hun uitzonderingspositie kwijtraken.

Bruce Springsteen houdt koppositie albumlijst vast

Bruce Springsteen staat voor de tweede achtereenvolgende week bovenaan in de Album Top 100 met zijn plaat High Hopes. Beyoncé steeg van de vijfde naar de tweede plek met haar titelloze album en Marco Borsato, die vrijdagmiddag het ziekenhuis mocht verlaten nadat hij woensdag was getroffen door een TIA, bezet de derde positie met Duizend Spiegels.

Ook in de lijst met bestverkochte singles is de nummer 1-positie ongewijzigd ten opzichte van vorige week. John Legend staat bovenaan met All of Me, gevolgd door Pharrell Williams met Happy en Stromae met Formidable.

Marco Borsato uit het ziekenhuis

Marco Borsato is weer thuis. De 47-jarige zanger heeft vrijdagmiddag het ziekenhuis verlaten, waar hij sinds woensdag lag nadat hij was getroffen door een kortdurende beroerte.

Op zijn website geeft Borsato een uitgebreide reactie. Op weg naar De Vrienden van Amstel Live! verdween zijn gezichtsvermogen deels. "Ik was duizelig, zag wazig, er was sprake van tunnelvisie en ik had moeite om rechtop te staan en mijn evenwicht te bewaren." Daarop besloot hij door te rijden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, waar een TIA werd vastgesteld; een bloedprop in de bloedvaten van de hersenen.

"Mijn gezichtsvermogen is volledig terug, net zoals mijn evenwicht", laat Borsato weten. "Zoals het er nu uitziet is er geen sprake van blijvende schade. Ik realiseer me goed dat ik veel geluk heb gehad, het snelle handelen van de artsen heeft erger voorkomen." De vele steunbetuigingen hebben hem goed gedaan. "Ons huis is veranderd in een bloemenzee en de lieve kaarten blijven binnenstromen."

De zanger zegt 'erg geschrokken' te zijn. "Maar ik zie de toekomst optimistisch tegemoet. Ik ben ervan overtuigd dat ik er weer helemaal bovenop kom, maar ik zal de komende weken, weliswaar volledig in strijd met mijn karakter, extra rust in acht moeten nemen op dringend advies van de arts."

Rechtbank: poker is behendigheidsspel

Drie mannen die in 2007 een volgens het OM illegaal pokertoernooi organiseerden in een Bussums café hebben daarmee niet de Wet op de kansspelen overtreden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Poker is namelijk geen kansspel, maar een behendigheidsspel, oordeelde de rechter, die de verdachten vrijsprak. Het Openbaar Ministerie had enkele duizenden euro's aan boetes geëist, waarvan een deel voorwaardelijk.

In rechtszaken over poker baseert het OM zich op een arrest van de Hoge Raad uit 1998. Daarin schaart de hoogste rechter pokeren onder de kansspelen. Dat arrest was leidend voor de eis van het OM. De rechtbank oordeelde nu dat een 'buitengewoon complex spel' als poker geen kansspel kan zijn. Spelers kunnen zich in het spel ontwikkelen, aldus de rechter.

De drie mannen organiseerden sinds augustus 2005 pokertoernooien waarbij de variant Texas Hold 'em no limit werd gespeeld. Die toernooien wonnen geleidelijk aan populariteit, waardoor ze wekelijks werden gehouden. Ook het te winnen prijzengeld werd steeds hoger.

In 2010 won advocaat Peter Plasman, die de verdachten bijstond, al een soortgelijke zaak in Den Haag. De rechter oordeelde toen ook dat poker geen kansspel is. Hij noemde het arrest uit 1998 'verouderd'. Poker is op zo'n manier geëvalueerd dat het geen kansspel meer genoemd kan worden, aldus de rechter.

Op hol geslagen paarden op snelweg bij Nunspeet

Twee op hol geslagen paarden zijn vrijdagmiddag op de A28 en N302 bij Nunspeet beland. De dieren waren gezadeld, maar de ruiters waren nergens te bekennen. Om nog onbekende reden zijn de berijders van de paarden gevallen. De dieren zijn er vervolgens vandoor gegaan. Dat meldt de politie.

Een automobilist meldde rond 15.30 uur dat er een paard liep op een van de wegen. Daarna volgden al snel meerdere meldingen. Binnen een halfuur wist de politie de dieren te vangen. "Ze zijn niet gewond, maar wel geschrokken van al het verkeer", weet een woordvoerder van de politie te vertellen.

Ook de ruiters mankeert niets. De paarden zijn inmiddels weer aan hun overgedragen. Het verkeer heeft enige tijd langzamer moeten rijden, maar ook daar hebben zich volgens de zegsvrouw geen incidenten voorgedaan. "Er zijn geen aanrijdingen geweest."

Amsterdam mocht Occupy-kamp ontruimen

De opdracht het Occupy-kamp op het Beursplein in Amsterdam vorig jaar maart te verwijderen was rechtmatig. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald.

Activisten met kritiek op het kapitalisme streken in oktober 2011 neer op het Beursplein in het centrum van de hoofdstad. Ongeveer een halfjaar later werd het kamp op last van burgemeester Eberhard van der Laan ontruimd. In december 2011 had hij nog een aantal voorwaarden opgesteld voor het kamp, maar kort daarop bleek dat aan een aantal belangrijke punten, zoals op het gebied van brandveiligheid en hygiëne, niet werd voldaan. Van der Laan besloot daarop dat het kamp moest verdwijnen.

Een poging van occupyers om via de rechter voor elkaar te krijgen dat ze mochten blijven strandde destijds. Zij hoopten via een gang naar de bestuursrechter alsnog hun gelijk te halen.

De burgemeester heeft volgens de rechter echter een juiste belangenafweging gemaakt. De rechtbank vindt dat Van der Laan zijn best heeft gedaan de betoging in de door occupy gewenste vorm zo lang mogelijk toe te laten. Daarbij had de betoging kunnen worden voortgezet, eventueel op een andere locatie in Amsterdam. "Het permanent aanwezig hebben van een kampement op het Beursplein is niet noodzakelijk voor het kunnen uitdragen van het gedachtegoed van occupy", aldus de rechter.

Sijsling en Huta-Galung tegen elkaar in Heilbronn

Igor Sijsling en Jesse Huta-Galung staan in de halve finale van het Challengertoernooi in het Duitse Heilbronn tegenover elkaar. De twee Nederlanders, respectievelijk als eerste en als zesde geplaatst in Baden-Württemberg, wonnen vandaag allebei in straight sets hun kwartfinales.

Sijsling kende weinig moeite met de Italiaan Andrea Arnaboldi, de nummer 212 van de wereld, en had in beide sets aan één break genoeg om de overwinning veilig te stellen: 6-4 en 7-5. Huta-Galung had het iets lastiger tegen de Duitser Jan-Lennard Struff, die vijf plaatsen lager staat op de wereldranglijst. De Haarlemmer moest in de eerste set een break achterstand ongedaan maken en had in de tweede een tiebreak nodig. Het werd 7-5 en 7-6(3).

Morning-afterpil opnieuw beoordeeld

De morning-afterpil wordt onder de loep genomen op Europees niveau. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA gaat onderzoeken of de pil wel goed werkt bij zware vrouwen. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vrijdag gemeld. Een tijdje geleden is uit onderzoek gebleken dat een hoger lichaamsgewicht ertoe kan leiden dat deze medicatie minder goed werkt.

De morning-afterpil beschermt tegen zwangerschap na onveilige seks, door te zorgen dat de eisprong wordt geblokkeerd of uitgesteld.

Gezin Bedum huis uit na bevingsschade

Een gezin uit Bedum heeft als gevolg van bevingsschade zijn huis moeten verlaten. De staat van het huis was zo verslechterd, dat de veiligheid van de bewoners bij een nieuwe aardbeving in het geding zou zijn, zo meldde de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) vrijdag. Het gezin verblijft sinds donderdag in een nabijgelegen boerderij.

Het is volgens een woordvoerder van de NAM nog niet duidelijk of de woning hersteld of gesloopt wordt. Door aardbevingen is het huis vorig jaar verzakt, waardoor ook de constructie is aangetast.

Het is de derde keer dat een gezin wordt geëvacueerd uit een woning. Vorig jaar moesten gezinnen uit’t Zandt en Middelstum uit voorzorg een ander huis betrekken.

'PSV wordt kampioen!'

De grap van de week komt van niemand minder dan Dick Advocaat. De AZ-trainer is er namelijk van overtuigd dat PSV volgend jaar landskampioen wordt.

Ondanks dat Advocaat al jarenlang niet meer die lampjes traint, draagt hij de club uit Eindhoven nog altijd wel een warm hart toe. Het gaat hem dan ook aan het hart dat PSV dit jaar geen kampioen wordt.

Blijkbaar heeft de beste man zijn gevoel voor humor nog niet verloren. "Maar volgend seizoen worden ze (PSV, red.) kampioen", beweert Dick. "Heb geduld met zo'n jong team. Nu Ola Toivonen weg is, kunnen ze verder gaan bouwen. Cocu kan alvast het elftal van volgend jaar laten inspelen."

Neef Aboutaleb wegbedreigd uit politiek

Politie en justitie onderzoeken nieuwe bedreigingen aan het adres van het inmiddels opgestapte Zwijndrechtse kandidaat-raadslid Mohamed el Bachiri. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam vrijdag.

El Bachiri, lijstrekker van de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE) en neef van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, trok zich donderdag terug uit de politiek om zijn gezin te beschermen. Hij hekelde het feit dat degene die vorige week de eerste dreigtweets had verzonden, na te zijn gearresteerd weer naar huis werd gestuurd. De dreiger zou onder meer hebben gezegd dat hij zich eigenlijk zou moeten opblazen bij El Bachiri.

Tegen deze man was onvoldoende bewijs, aldus het OM. De geuite teksten en tweets waarin is te lezen dat de dreiger 'om de hoek woont' en spreekt van 'fucking moslim sharia' zijn volgens de woordvoerder niet genoeg voor vervolging. "Deze berichten, hoe onaangenaam ook, voldoen niet aan wat in het strafrecht wordt gedefinieerd als bedreiging. Dan moet je seponeren."

El Bachiri kreeg daarna echter nog een stroom andere dreigementen. Toen ook zijn kinderen het mikpunt werden, hing hij zijn politieke ambities aan de wilgen. Hij vermoedt dat de afzenders bekenden van de eerste verdachte zijn of in ieder geval PVV-aanhangers, omdat die partijnaam in de tweets werd genoemd. "Of de eerste verdachte hier ook iets mee te maken heeft, wordt nog onderzocht", aldus het OM.

El Bachiri hoopte bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart enkele zetels in de Zwijndrechtse raad te halen. Maar na alle dreigementen doet de PvdE helemaal niet meer mee in deze gemeente.

Kim en Kanye gaan trouwen in Parijs

Kim Kardashian en Kanye West willen trouwen in Parijs, maar niet in Versailles. Dat onthulde de 33-jarige realityster volgens Amerikaanse media in de talkshow van Jimmy Kimmel. De bruiloft van Kim en Kanye moet komende zomer plaatsvinden.

"Het is een tweede thuis voor ons. We zijn er vaak en hebben er een appartement", vertelde Kim over de Franse hoofdstad. "Hopelijk trouwen we daar." Geruchten dat Kim en Kanye een enorme bruiloft in Versailles willen, sprak de realityster tegen. "Iedereen dacht dat we Versailles zagen als trouwlocatie, maar we kregen gewoon een rondleiding."

Wanneer Kim voor het altaar staat, wil ze niet onthullen. "De exacte locatie of trouwdatum vertel ik niet, maar ik denk dat het overduidelijk is dat we in Parijs trouwen."

Voor Kardashian wordt het de derde keer. In 2000 trouwde ze met producer Damon Thomas en in 2011 stapte ze in het huwelijksbootje met basketballer Kris Humphries.

In beide eerdere huwelijken hield Kim haar meisjesnaam. Daar komt verandering in nu ze met Kanye trouwt. "Ja, ik neem zijn naam aan. Waarschijnlijk word ik Kim Kardashian West. Dat klinkt wel aardig." Eerder zou een woedende Kanye tijdens een ruzie nog hebben geëist dat Kardashian enkel zijn naam draagt. Dat wordt dus nog spannend.

CD: Bohren & der Club of Gore - Piano Nights

Laat alle hoop varen, gij die deze plaat afspeelt! Het Duitse jazzkwartet Bohren & der Club of Gore is namelijk uit de duisternis teruggekeerd met Piano Nights, hun eerste officiële studioalbum in zes jaar. En ook dit album leent zich er weer perfect voor om er een glas whisky bij in te schenken en melancholisch uit het raam te staren terwijl de schemering van een naderende avond het leven uit de dag zuigt.
Bohren & Der Club Of Gore - Piano Nights

Gevangenen VS op water en brood

Als straf voor het bezoedelen van de Amerikaanse vlag gaan 38 gevangenen in de Amerikaanse staat Arizona een week lang op strafdieet: ze krijgen alleen water en brood. Sheriff Joe Arpaio, die bekend staat als de 'hardste sheriff van de VS' maakte dat vrijdag volgens CNN bekend.

De gevangenen zouden vlaggen hebben verscheurd en in de toiletpot hebben geduwd. Ook waren ze erop gaan staan. Arpaio had in november de vlaggen onder de gedetineerden uitgedeeld. De veteraan uit de Koreaanse Oorlog is een overtuigd patriot. De gevangenen horen elke ochtend het Amerikaanse volkslied om hun meer vaderlandsliefde bij te brengen.

Gevangenen VS op water en brood
Gevangenen VS op water en brood (Foto: ANP)

'Borstkankerscreening ook voor ouderen'

Ouderenorganisatie Unie KBO wil dat ook vrouwen van boven de 75 jaar een uitnodiging krijgen voor een borstkankeronderzoek. Nu krijgen alleen vrouwen tussen de 50 en 75 jaar iedere 2 jaar een uitnodiging om een borstfoto te laten maken.

Dat heeft de Unie KBO vrijdag gezegd. Volgens de organisatie wordt borstkanker vaak op latere leeftijd ontdekt. De ouderenorganisatie overweegt een petitie op te starten.

Volgens de Gezondheidsraad worden door het bevolkingsonderzoek naar borstkanker jaarlijks 775 sterfgevallen als gevolg van de ziekte voorkomen.

Onderzoek: downloadverbod werkt niet

Een groep Amerikaanse en Franse onderzoekers hebben een onderzoek naar het downloadgedrag vóór en ná omstreden wetgeving in Frankrijk uitgevoerd. Het resultaat is voorspelbaar; de Hadapi wet, waarbij downloaders na drie waarschuwingen voorgoed van internet kunnen worden afgesloten, werkt niet.

In Frankrijk is, net als in de rest van de wereld op Nederland na, het downloaden van films, series en muziek bij wet verboden. Daarnaast werd extra wetgeving ingevoerd die het mogelijk maakt om notoire downloaders van internet af te sluiten. Beiden lijken niets uit te halen.

Het onderzoek laat ziet dat 37,6 procent van de Fransen, alleen al via bittorent en andere p2p protocollen. Nog eens 30 procent gebruikt hiervoor andere protocollen zoals usenet. Dat betekent dat bijna 68% van de Franse bevolking gewoon downloadt. 16,4 procent van deze groep ontving een of meerdere waarschuwingen, maar dat had op het downloadgedrag geen enkel effect.

De dreiging van mogelijke acties tegen de downloaders droeg in geen enkel opzicht bij aan het aanpassen van het downloadgedrag. Daarnaast werden er aanwijzingen gevonden die erop duiden dat mensen die zich bedreigd voelden in hun downloadgedrag zich wendden tot onbekendere en minder eenvoudig controleerbare manieren van downloaden.

Eerder liet de Franse overheid al een onderzoek uitvoeren. Deze had min of meer dezelfde bevindingen. Op basis van dat onderzoek werd de wet al snel aangepast en werd de 'three strikes' regel geschrapt.

In de VS wordt hard gewerkt aan een soortgelijke wet, waarbij downloaders na zes keer van internet worden afgesloten.

Download jij ook? Steun dan de ondertitelaars in hun strijd tegen Stichting BREIN.

Pornoactrice heeft seks voor LEGO

Christy Mack is een opmerkelijke actie gestart. De pornoster kondigt op twitter aan de beste LEGO-knutselaar te belonen met een pijpbeurt.

"Degene die de beste LEGO-creatie bouwt om in mijn huis te zetten, krijgt een pijpbeurt", zo twittert ze. Sindsdien is haar twitteraccount ontploft.

Christy, welbekend van haar hoofdrollen in films als Manuel Ferrara’s Reverse Gangbang en The Dark Knight XXX, heeft later aangekondigd dat de sluitingstermijn van de actie 1 maart is. LEGO zelf heeft nog niet gereageerd.

De bewuste tweet. Naaktfoto's en -filmpjes moet je zelf maar zoeken...

Juncadella reservecoureur bij Force India

De Spanjaard Daniel Juncadella is de nieuwe reservecoureur bij Force India. Hij zal een aantal vrijdagtrainingen voor de renstal rijden. Hij was in het afgelopen seizoen actief in de DTM voor Mercedes.

In 2012 wist Juncadella de Masters of Formula 3 in Zandvoort te winnen, en in dat jaar haalde de 22-jarige Spanjaard ook de eindwinst in de Formule 3 Euroseries binnen. Komend seizoen zal hij ook blijven rijden in de DTM. Het is niet voor het eerst dat een coureur van het Mercedes DTM-team de derde coureur bij Force India wordt. Paul di Resta was testrijder bij het team in 2010 en was daarna 3 jaar lang racecoureur.

De oom van Juncadella, Luis Pérez-Sala, was in het verleden ook actief in de Formule 1. Pérez-Sala reed in 1988 en 1989 voor Minardi.

Erefunctie bij UEFA voor Ferguson

Sir Alex Ferguson heeft een erefunctie bij de Europese voetbalbond UEFA gekregen. De Europese voetbalbond heeft de 72-jarige Schot tot ambassadeur van UEFA Coaching benoemd. In mei zette Ferguson een punt achter zijn loopbaan als clubcoach toen hij na 27 jaar afscheid nam van Manchester United.

"Het is een eer en een voorrecht voor mij om deze rol te accepteren", laat de Schot weten in een reactie. Zijn nieuwe functie houdt onder meer in dat Ferguson in september voorzitter is bij de conferentie voor topcoaches van clubs uit Europa. Daarnaast wordt hij lid van een technische studiegroep van de Champions League en het EK.

In zijn periode bij Manchester United won hij 38 prijzen, waaronder twee keer de Champions League.

Rutte: werkloosheid prioriteit nr. 1

Uit het stijgen van het consumentenvertrouwen en andere signalen blijkt dat het weer de goede kant opgaat met de economie, maar de werkloosheid blijft achter en veel bedrijven gaan failliet. Het aan het werk houden of zo nodig weer helpen van mensen blijft voor het kabinet 'prioriteit nummer 1'.

Premier Mark Rutte zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Deze week werd bekend dat de werkloosheid vorige maand weer is gestegen, na enkele kleine dalingen daarvoor. Ook bleek dat er vorig jaar een recordaantal faillissementen is geweest.

Rutte noemde dit 'verschrikkelijk voor wie het aangaat'. Hij onderstreepte dat het kabinet doorgaat met hervormen en saneren van de overheidsfinanciën om de economie er weer helemaal bovenop te helpen.

Rutte: werkloosheid prioriteit nummer 1
Rutte: werkloosheid prioriteit nummer 1 (Foto: ANP)

Zuid-Afrikaanse skiër toch niet naar Spelen

Sive Speelman mag van het Zuid-Afrikaans olympisch comité niet deelnemen aan de Winterspelen in Sochi. De skiër voldeed aan de olympische criteria, maar volgens de Zuid-Afrikaanse bond is hij niet goed genoeg. Speelman was de enige deelnemer van het Afrikaanse land die zich had gekwalificeerd voor de Spelen van volgende maand.

Het comité zegt hem niet te laten gaan omdat het alleen atleten 'van de hoogste kwaliteit' op de Spelen wil zien. Speelman staat niet in de mondiale top tweeduizend. De beslissing is in Zuid-Afrika met kritiek ontvangen. De 18-jarige Speelman komt uit de arme provincie Oost-Kaap en woont op een van de weinige plekken in het land waar het af en toe sneeuwt.

[video] Hevige gevechten in Caïro

Hevige gevechten zijn vrijdag in Egypte uitgebroken tussen aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi en veiligheidstroepen. Op de weg naar de pyramides van Gizeh in het westen van Caïro verzamelden zich ongeveer 2000 islamisten.

De demonstranten verbrandden autobanden en gooiden molotovcocktails naar de veiligheidstroepen. Dat gebeurde enkele uren nadat voor het hoofdkwartier van de politie en veiligheidsdiensten in de Egyptische hoofdstad een autobom was ontploft, waarbij vijf doden vielen.

Volgens de BBC heeft de legerleiding veiligheidstroepen de opdracht gegeven om met scherp te schieten. Tot nu toe zou er evenwel enkel in de lucht zijn geschoten en niet op demonstranten.


Live gunfire reported on streets of Cairo (BBC)

Weekers: toeslagen in enkele gevallen later

Niet alle mensen die al twee maanden geen toeslagen hebben ontvangen van de Belastingdienst krijgen dit geld binnen twee tot drie weken. "In enkele gevallen kan het langer duren", zei staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Volgens Weekers doet de Belastingdienst zijn 'stinkende best' om mensen zo snel mogelijk te helpen, maar kan hij niet garanderen dat iedereen die daar recht op heeft de toeslagen binnen twee of drie weken alsnog ontvangt. De staatssecretaris zei donderdag nog dat als mensen een kopie van hun bankpas en identiteitsbewijs insturen, ze het geld binnen twee tot drie weken kunnen verwachten.

Weekers komt hier nu gedeeltelijk op terug, maar weigert te spreken van problemen bij de Belastingdienst. "We zien dat er behoorlijk wat wordt gevraagd van de Belastingdienst. De Belastingtelefoon blijkt onderbezet. We werken eraan om dat te verbeteren, maar in eerste instantie is het de verantwoordelijkheid van de mensen om de goede gegevens aan te leveren. Alleen met de juiste gegevens kunnen de toeslagen worden uitbetaald."

De staatssecretaris zei verder dat als er 'een foutje bij de Belastingdienst ligt' dat wordt opgelost. "Ik ben de eerstverantwoordelijke en we werken aan de verbetering van een aantal zaken, zoals de bezetting van de Belastingtelefoon." Weekers noemt de situatie 'vervelend'. "Ik snap dat de situatie tot ongemak kan leiden en dat mensen dan telefonisch vragen gaan stellen, maar het beste wat ze kunnen doen is de brief die ze ontvangen hebben goed lezen en doen wat er van hen wordt gevraagd. Dan duurt het nog even voor het geld op hun rekening staat."

De Belastingdienst heeft het op het moment extreem druk. Deze maand zijn al 180 duizend telefoontjes binnengekomen van verontruste mensen die al twee maanden geen toeslagen hebben ontvangen. In een 'normale' maand voert de dienst zo´n 71 duizend telefoongesprekken.

D66, CDA en GroenLinks willen opheldering van Weekers over de achterstanden bij het uitbetalen van de toeslagen en de problemen bij de Belastingtelefoon. Weekers moet het probleem zo snel mogelijk oplossen, vinden de partijen. GroenLinks wil een debat met Weekers en het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld.

[OS 2014] Winterspelen in Nederland, het kon zomaar

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

De Winterspelen in Nederland organiseren lijkt misschien een raar idee maar in 2003 opperde bijvoorbeeld koning Willem-Alexander (destijds nog prins en IOC-lid) om de Winterspelen naar Nederland te halen. De ijsonderdelen zouden dan in ons land plaats kunnen vinden en eventueel enkele skionderdelen in skihallen. De meeste skionderdelen zouden dan in bijvoorbeeld Garmisch-Partenkirchen plaatshebben. Ook met de berg van Thijs Zonneveld werd er het idee geopperd dat de Winterspelen naar Nederland konden komen. Deze proefballonnetjes zijn echter allemaal al snel doorgeprikt. Eén belangrijk onderdeel van de Nederlandse sportgeschiedenis blijft echter vaak onderbelicht, we mochten namelijk al eens de Olympische Winterspelen organiseren.

Oranje groepshoofd bij loting EK-kwalificatiereeks

Het Nederlands elftal is volgend maand groepshoofd bij de loting voor de kwalificatiereeks van het EK 2016. Dat heeft de UEFA bekendgemaakt. Het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond stemde vrijdag in met de nieuwe opzet van het kwalificatietoernooi, waarbij gastland Frankrijk zonder verplichtingen meedoet.

In totaal zitten op 23 februari in Nice 53 landen in de koker. In 2016 doen voor het eerst 24 landen mee aan het eindtoernooi, acht meer dan bij de laatste edities van de Europese titelstrijd.

Er worden acht groepen van zes geloot en een van vijf. Aan die laatste poule wordt Frankrijk toegevoegd. De resultaten van Les Bleus tellen niet mee, omdat Frankrijk als gastland automatisch is geplaatst. Het is voor het eerst dat een gastland aan een kwalificatiereeks deelneemt.

Nederland kan niet in de poule van Frankrijk terechtkomen. Op basis van televisierechten wordt Oranje net als Engeland, Duitsland, Spanje en Italië in een poule van zes ingedeeld. Om politieke redenen worden Azerbeidzjan en Armenië gescheiden, evenals Spanje en Gibraltar.

De nummers een en twee van de negen poules en de beste nummer drie plaatsen zich automatisch voor het EK. De overige acht nummers drie spelen een play-off voor de laatste vier startbewijzen.

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4 Pot 5 Pot 6
Spanje Oekraïne Servië Montenegro IJsland Luxemburg
Duitsland Kroatië Turkije Armenië Noord-Ierland Kazachstan
Nederland Zweden Slovenië Schotland Albanië Liechtenstein
Italië Denemarken Israel Finland Litouwen Faroër
Engeland Zwitserland Noorwegen Letland Modavië Malta
Portugal België Slowakije Wales Macedonië Andorra
Griekenland Tsjechië Roemenië Bulgarije Azerbaijan San Marino
Rusland Hongarije Oostenrijk Estland Georgië Gibraltar
Bosnië & Herzegovina Ierland Polen Wit-Rusland Cyprus Frankrijk*

Studente (26) stopt 20K in slipje

Op luchthaven Heathrow is vorige week een 26-jarige studente betrapt op geldsmokkel. Nawal Msaad had maar liefst 16.500 pond, zo'n 20.000 euro, in haar slipje verstopt.

De Britse studente met Marokkaans bloed liep donderdag tegen de lamp toen ze naar Istanboel wilde vliegen. Even later werd ook haar partner in crime, Amal Elwahabi, thuis opgepakt.

Het geld, waar duidelijk een luchtje aan zat, was bestemd voor een Syrische jihadstrijder. Gisteren stonden beide dames jankend voor de rechter. Zij hebben de twijfelachtige eer de eerste twee Britse vrouwen te zijn die zullen worden veroordeeld voor terroristische daden sinds de oorlog in Syrië.

[Roddelcorner] Rare wc's in Sochi & Robbens kinderboek

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag, maar vandaag op donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Cool Runnings, de Tweede Generatie
Op Olympische Spelen duiken vaak tropische verrassingen op die de show stelen. Eén van de meest bekende is wel de Jamaicaanse bobsleeploeg die in 1988 meedeed aan de Winterspelen in Calgary. Disney maakte er zelfs de film 'Cool Runnings' over. De ploeg bestaat uit stuurman Winston Watts en remmer Marvin Dixon. Watts is inmiddels al 46 jaar oud en nam al drie keer eerder deel aan de Spelen (in 1994, 1998 en 2002).

De kwalificatie voor de Spelen in Sochi bleek geen probleem, alleen het er daadwerkelijk komen werd uiteindelijk het grootste struikelblok. De ploeg had 40.000 dollar nodig voor de deelname. Maar nadat er van diverse kanten inzamelingsacties werden opgestart is ook dat probleem overkomen. Er is zelfs meer geld ingezameld dan nodig was. Het zal de ploeg dus aan niets ontbreken opweg naar Cool Runnings, de Tweede Generatie zoals Watts het zelf noemde.

Michelle Obama dunkt met de Miami Heat
De Miami Heat waren te gast in het Witte Huis naar aanleiding van hun gewonnen NBA-titel. Het bezoek van de basketbalploeg van LeBron James en co werd meteen aangegrepen om een promotiefilmpje voor Let's Move op te nemen. Let's Move is een initiatief van Michelle Obama om kinderen gezonder te laten leven. De spelers van de Heat staan bekend om hun videobombing, dat wil zeggen dat tijdens een interview een andere speler in de achtergrond de aandacht probeert te trekken. Deze keer stal de First Lady de show met haar videobombing.


Miami Heat en Michelle Obama voor Let's Move (Bron: YouTube)

Edberg blijft liever buiten beeld
Sinds Stefan Edberg coach is van Roger Federer staat hij ineens meer in the picture. Maar daar is de Zweedse oud-tennisser blijkbaar niet zo van gediend. Tijdens wedstrijden op de Australian Open worden de trainers echter vaak in beeld genomen. Edberg heeft daar wat op gevonden blijkens dit filmpje, hij dekt steevast de camera's voor zijn neus af.....

Robben de ster in kinderboekenserie
Vorige week donderdag mocht Arjen Robben het eerste deel in een driedelige serie kinderboeken over hem in ontvangst nemen. Het eerste deel 'Arjen Robben en de finale van de Champions League' gaat over de loopbaan van de aanvaller vanaf zijn eerste stappen op het voetbalveld bij VV Bedum tot het winnen van de Champions League met Bayern München.

Het boek werd geschreven door veertien groepen acht uit de provincie Groningen samen met schrijver Fred Diks. Bij de overhandiging van het eerste exemplaar werd meteen de aftrap gegeven voor het volgende deel. Met het schrijven van de eerste zin gaf Robben zelf de start voor 'Arjen Robben en het magische schot in Rio'.

Arjen Robben bij de uitreiking van 'Arjen Robben en de finale van de Champions League' (Foto: Sportphotoagency.com / Erwin Otten)
Arjen Robben bij de uitreiking van 'Arjen Robben en de finale van de Champions League' (Foto: Sportphotoagency.com / Erwin Otten)

Slagveld op het ijs na slechts twee seconden spelen
Het wil nog wel eens uit de hand lopen tijdens een ijshockeywedstrijd in de NHL, maar zo bont als de Vancouver Canucks en de Calgary Flames het maakten komt zelden voor. Slechts twee seconden na het startsein van de wedstrijd brak er een massale vechtpartij uit tussen alle spelers van beide clubs. Acht spelers mochten na de knokpartij niet meer terugkeren op het ijs.


Al na twee seconden ontstond de vechtpartij (Bron: YouTube)

Het volgende bericht is wel Rodman
Noord-Korea is een land van schaarste en armoede maar alcohol is er blijkbaar ruim voor handen. Oud-basketballer Dennis Rodman is er al tijden een graag geziene gast, maar na zijn laatste bezoek aan het communistische land is hij bij terugkomst in de Verenigde Staten naar een afkickkliniek gegaan om zich vrijwillig op te laten nemen. Rodman wil er zich laten behandelen voor zijn alcoholprobleem, aldus manager Darren Prince.

Mogen mannen dan toch samen in Sochi?
Er is veel te doen over de Winterspelen in Sochi. Vooral de anti-homowetgeving van de regering van Putin hebben voor veel protesten gezorgd. Maar nu ontdekte Steve Rosenberg toch wel iets heel opmerkelijks. De Rusland-correspondent van de BBC was op bezoek in het mediacentrum bij de biathlonaccomodatie van het olympisch park, toen hij daar een bezoekje bracht aan het toilet en een bijzondere ontdekking deed. Hij trof er een dubbel herentoilet aan zonder enige afscheiding tussen beide wc's. Blijkbaar vinden Russische mannen het toch fijn om zich samen even terug te trekken.

Trucjes rond een mooie dame op de pooltafel
Florian Kohler staat bekend om zijn trick shots op het biljart. Regelmatig verschijnen er filmpjes van hem waarin hij de meest waanzinnige trucjes met zijn keu's uithaalt. Deze keer neemt er zelfs een mooie dame plaats op de tafel, maar dat is geen enkel probleem voor Kohler.


Florian Kohler in actie (Bron: YouTube)

Rutte ziet geen overspannen kabinetsleden

De ministers en staatssecretarissen werken hard, maar zijn niet overspannen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Hij is niet van plan om extra staatssecretarissen aan te nemen.

Rutte reageerde op de kritiek van de ambtelijke top dat er te weinig bewindslieden zijn voor het vele werk dat moet worden gedaan. Sommige ministers en staatssecretarissen zitten hierdoor 'tegen overspannenheid' aan, blijkt uit onderzoek van Roel Nieuwenkamp waarover Binnenlands Bestuur donderdag schreef.

De premier wees erop dat de hele overheid kleiner moet worden, en dat het daarom goed is om te beginnen bij de top. "Je moet de trap altijd van bovenaf schoonvegen." Dat zijn ministers en staatssecretarissen het druk hebben betekent dat ze keuzes moeten maken om niet overspannen te worden. Bewindslieden moeten daarom 'sommige hobbyprojecten' laten liggen.

Rutte reageerde verder laconiek op de studie. "Het zijn allemaal van die anonieme ambtenaren, het zal wel. We hebben tweehonderd jaar gezeurd dat we er te veel hadden, dan vind ik het niet erg dat we er nu te weinig hebben." Hij is dan ook niet van plan om zijn kabinetsploeg uit te breiden. Dat kost alleen maar belastinggeld, aldus Rutte.

Volgens de onderzoekers zou het met name knellen bij de ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en Defensie. Volgens Rutte heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) echter 'een hoop lol' in haar werk. "Er is niet het begin van overspannenheid."

Ferrari noemt nieuwe auto F14 T

De nieuwe Formule 1-bolide van Ferrari zal door het leven gaan onder de naam F14 T. Het is voor het eerst dat de fans konden beslissen wat de naam van de auto moest worden. De bolide zal morgenmiddag op de website van het team uit Maranello gepresenteerd worden.

De fans konden kiezen uit vijf verschillende namen en brachten massaal hun stem uit. Van de ruim 1,1 miljoen stemmen ging 32,9 procent naar de naam F14 T, maar het verschil was klein met de naam F166 Turbo die het met 31,2 procent van de stemmen moest doen. De namen F14 Scuderia, F14 Maranello en F616 vielen duidelijk minder in de smaak.

'Leef gezond in begin zwangerschap'

Vrouwen moeten rond de conceptie en in het begin van de zwangerschap veel bewuster gezond leven. Daar moeten seksueel actieve vrouwen in de vruchtbare leeftijd beter over voorgelicht worden. Daarvoor pleit de Rotterdamse professor Vincent Jaddoe, kinderarts-epidemioloog in een artikel dat vrijdag gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

"Gezond leven in de vroege zwangerschap is nog belangrijker dan we al dachten. Als het kind in de eerste fase van de zwangerschap niet goed groeit, heeft dat gevolgen voor de gezondheid van het kind op latere leeftijd", legt Jaddoe uit. "Kinderen met groeivertraging aan het begin van de zwangerschap, hebben later een grotere kans op overgewicht."

Onder gezond leven in het begin van de zwangerschap verstaat Jaddoe niet roken, geen alcohol drinken en foliumzuur slikken.

'Leef gezond in begin zwangerschap'
'Leef gezond in begin zwangerschap' (Foto: ANP)

Frijns test donderdag in Jerez

F1-team Caterham heeft de planning voor de eerste wintertest in Jerez bekendgemaakt. Robin Frijns staat op donderdag gepland om te gaan testen. Voor de jonge Nederlander zal dit zijn eerste keer zijn voor zijn nieuwe werkgever.

De eerste twee testdagen zal Marcus Ericsson de CT04 besturen over het Spaanse circuit. Kamui Kobayashi sluit de eerste wintertest op vrijdag af. Frijns zat vorig jaar voor het laatst in een F1-bolide voor het team van Sauber, later in dat jaar werd hij aan de kant gezet en kon hij op zoek naar een nieuw Formule 1-team.

'Toezicht op Nederjihadisten faalt'

De PVV heeft Kamervragen gesteld over wat de partij noemt falend toezicht op jihadisten. De Telegraaf kwam vrijdag met het bericht dat jihadisten die onder toezicht van de reclassering stonden toch naar Syrië zijn afgereisd.

De partij wil van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten hoeveel jihadisten die onder toezicht stonden naar het buitenland zijn gegaan. De PVV wil van Opstelten horen of hij het met de partij eens is dat de jihadisten bij terugkeer opgepakt moet worden.

Reclassering Nederland zegt dat het niet mogelijk is om ze 'aan een touwtje te houden'. "We hebben ze niet 24 uur per dag in het zicht", aldus een woordvoerster. "Een mogelijke oplossing is dat hun paspoort wordt afgenomen. Maar dat moet wettelijk wel kunnen."

Afellay fit verklaard door medische staf Barcelona

Ibrahim Afellay mag uitkijken naar zijn rentree. De middenvelder heeft van de medische staf van FC Barcelona groen licht gekregen. Afellay kwam in januari 2011 bij Barcelona te spelen, maar zijn periode in Catalonië kenmerkt zich vooral door blessures.

In september 2011 scheurde de aanvallende middenvelder een kruisband af en toen hij afgelopen seizoen aan Schalke 04 werd verhuurd, lag hij er lang uit met een spierblessure. De oud-PSV'er speelde meer dan een jaar geleden zijn laatste wedstrijd, toen hij met Oranje tegen Duitsland aantrad. In dat duel raakte Afellay geblesseerd, waarna hij meerder malen met een terugslag te maken kreeg.

Er is echter een einde gekomen aan deze lange revalidatieperiode, want Barcelona maakt via de officiële kanalen bekend dat Afellay volledig fit is. Hij trainde al enige weken mee met de selectie van de Catalanen, maar zat nog niet bij de wedstrijdselectie. Het is nog niet duidelijk of Afellay komende zondag bij de selectie van Barcelona zit. De ploeg ontvangt in eigen huis Málaga in de Primera División.

De 27-jarige Afellay heeft bij Barcelona nog een contract tot de zomer van 2015. De komende anderhalf jaar mag de middenvelder dus proberen om trainer Gerardo Martino te overtuigen. Eerder liet de coach zich al positief uit over de instelling van de Utrechter. "Wat hij laat zien op de trainingen bevalt me goed", aldus de Argentijn.

1 op 3 inbrekers België uit buitenland

Ruim 1 op de 3 inbrekers in België is buitenlander. Vaak gaat het om rondtrekkende bendes uit Oost-Europa. Roemenen vormen de grootste groep.

Dat meldden Vlaamse media vrijdag. Zij baseren zich op recente cijfers.

Ruim 30 procent van alle geïdentificeerde buitenlandse daders was uit Roemenië afkomstig, gevolgd door criminelen uit Albanië, Servië, Bulgarije, Polen en Litouwen. Het aandeel inbraken door die groep neemt alsmaar toe, waarschuwt de politie. De Oost-Europese landen hebben hun misdadigers geëxporteerd, stelt een criminoloog in de krant Het Laatste Nieuws.

1 op 3 inbrekers België uit buitenland
1 op 3 inbrekers België uit buitenland (Foto: ANP)

Dode na gebruik anticonceptiering

Bij het bijwerkingencentrum Lareb is een melding binnengekomen van een sterfgeval na het gebruik van de Nuvaring. Dat is een hormonaal anticonceptiemiddel: een ring die vrouwen in de vagina kunnen plaatsen en die lokaal hormonen afscheidt. Het sterfgeval dateert van 2009 maar is pas recent gemeld.

Inmiddels zijn ook 40 doden gemeld na het gebruik van Diane-35, 22 doden na Marvelon en 14 na Yasmin, allemaal anticonceptiepillen. Directeur Agnes Kant van het Lareb heeft vrijdag een bericht van het VPRO-radioprogramma Argos hierover bevestigd.

Consument geeft iets meer uit

Nederlandse huishoudens hebben in november voor het eerst in bijna 2,5 jaar meer uitgegeven dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De consumentenbestedingen lagen in november 0,2 procent hoger dan een jaar eerder. Die groei kwam vooral doordat er meer duurzame goederen, spullen die langer dan een jaar meegaan, werden gekocht. Vooral de autoverkopen trokken stevig aan ten opzichte van het lage niveau van het voorgaande jaar. Ook kleding en schoenen waren meer in trek.

Consument geeft iets meer uit
Consument geeft iets meer uit (Foto: ANP)

Marsverkenner na 10 jaar nog volop actief

Ook op zijn oude dag doet Marsverkenner Opportunity nog opmerkelijke ontdekkingen. De na tien arbeidsjaren nog uitzonderlijk vitale ruimterobot heeft vastgesteld dat ook aan de rand van de Endeavour-krater leven mogelijk moet zijn geweest. Omdat dat gebied veel eerder is ontstaan dan de streken waar eerder levenvriendelijke omstandigheden werden ontdekt, moeten wetenschappers nu rekening houden met veel ouder Marsleven dan ze tot dusver deden.

De Endeavour-krater is ontstaan tijdens het zogeheten Noachische tijdperk; volgens onderzoekers zo'n drieënhalf tot vierenhalf miljard jaar geleden. Nu Opportunity aanwijzingen heeft gevonden dat het gebied destijds ijzerrijke kleimineralen, stromend water en een gunstige zuurgraad had, kan Mars dus vier miljard jaar geleden al levende wezens hebben geherbergd.

Het is de zoveelste waardevolle vondst van de schijnbaar onvermoeibare Opportunity. Vrijdag 24 januari viert de Marsrover zijn tiende arbeidsjubileum en hij lijdt inmiddels aan wat ouderdomskwaaltjes. De verkenner kampt met artrose in zijn robotarm en rijdt vanwege een onwillig voorwiel voornamelijk nog achteruit. Toch laat het Marswagentje zich hierdoor niet uit het veld slaan. Zijn missie zou oorspronkelijk maar een maand of drie duren, maar Opportunity blijft werken tot hij erbij neervalt.

Opportunity landde op 24 januari 2004 Amerikaanse tijd - in Nederland was het reeds de 25e - op het zuidelijk halfrond van Mars, enkele weken na zijn broertje Spirit. Al vlug deed de rover een van de belangrijkste ontdekkingen op de rode planeet. Hij vond aanwijzingen dat het stoffige en koude hemellichaam in het verleden een warmer en natter klimaat had. Onlangs ontdekte de verkenner bovendien dat het water in de Endeavour-krater ooit veel drinkbaarder was dan gedacht.

De Spirit kwam terecht op een minder interessante plek en moest enige tijd rijden voor hij geologisch bewijs voor de aanwezigheid van water in het verleden vond. Deze rover viel in 2010 stil en zit sindsdien vast in het Marszand.

Opportunity gaat ondertussen onverschrokken voort, voortgedreven door zijn zonnepanelen. Zijn blitsere broertje Curiosity houdt hem sinds 2012 gezelschap. Maar Opportunity moet zich wellicht zorgen maken: hij heeft zijn einde immers niet in eigen hand. Als de Marsverkenner blijft weigeren met pensioen te gaan, grijpt zijn broodheer mogelijk in. Het ruimtewagentje kost de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ruim tien miljoen dollar per jaar en bekijkt jaarlijks of zij Opportunity niet beter kan afdanken.

Leven Moeder Teresa wordt verfilmd

Het leven van Moeder Teresa is mogelijk binnenkort op het witte doek te bewonderen. Keir Pearson, bekend van het oorlogsdrama Hotel Rwanda, is bezig met het scenario. De film concentreert zich op het humanitaire werk dat het liefdadigheidsicoon verrichtte in Calcutta in de jaren vijftig. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Agnes Gonxha Bojaxhiu, zoals de in het tegenwoordige Macedonië geboren Moeder Teresa eigenlijk heette, richtte de orde van de Missionarissen van Naastenliefde op in Calcutta. In 1979 ontving zij voor haar werk de Nobelprijs voor de Vrede. Teresa overleed in 1997, op 87-jarige leeftijd. Haar overlijden kreeg echter maar weinig aandacht door het fatale auto-ongeluk van de Britse prinses Diana enkele dagen eerder. In 2003 werd ze zalig verklaard door paus Johannes Paulus II.

De opnamen van de nog titelloze film moeten dit najaar van start gaan. De première staat gepland voor de eerste helft van 2015.


Interview uit 1974 voor de Ierse televisie (RTE)

Tetra Pak wil fabriek in Moerdijk sluiten

Het Zweedse Tetra Pak wil zijn fabriek in Noord-Brabantse Moerdijk voor het einde van dit jaar sluiten. Het bedrijf is daarover nu in overleg met de vakbonden en de ondernemingsraad, bevestigt een woordvoerder van de fabrikant van verpakkingsmiddelen vrijdag. Bij het sluiten van de fabriek zouden 215 banen verloren gaan.

Tetra Pak heeft veel last van de dalende behoefte aan kartonnen drankverpakkingen in Noord- en Midden-Europa. Sinds 2007 is de vraag met zestien procent gedaald, zo schrijft het bedrijf in een toelichting. De werknemers van Tetra Pak in Moerdijk zijn vrijdagochtend over de plannen ingelicht, aldus de zegsman.

Het sluiten van de fabriek is volgens Tetra Pak nodig om te kunnen blijven concurreren. Naast de vestiging in Moerdijk heeft het Zweedse bedrijf ook een vestiging in Heerenveen.

Cel voor bejaarde brandstichter na bedreiging

Een 78-jarige man uit Zaandam is vrijdag veroordeeld tot een halfjaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk voor het bedreigen van personeel van woningcorporatie Parteon. Vanuit de bajes stuurde hij in 2012 en 2013 dreigbrieven en -kaartjes naar medewerkers die hij in 2010 had beschoten.

De man zat vast voor poging tot doodslag op die mensen en voor het in brand steken van zijn flat in Zaandam na een conflict met de woningbouwvereniging, die actief is in de Zaanstreek. De straf die de rechtbank in Alkmaar oplegde is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De Zaandammer is nog steeds boos dat hij destijds vier jaar celstraf kreeg voor de moordpoging en brandstichting, zo bleek twee weken geleden tijdens de rechtszaak. Hij geeft zijn strijd tegen de woningcorporatie niet op, omdat hij vindt dat Parteon zijn leven heeft verpest. Volgens deskundigen is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Door een defect in zijn hersenen is hij halsstarrig.

Hij mag niet meer in Zaanstad komen, geen contact opnemen met de bedreigde mensen en gerechtsdeurwaarders, krijgt een elektronische enkelband, wordt in de gaten gehouden door de reclassering en 'verbannen' naar een onderkomen van die organisatie in het noorden van het land.

Volgens de rechtbank heeft hij in zijn dreigbrieven gezinspeeld op de datum van zijn vrijlating, waardoor de bedreigde mensen flink in angst hebben gezeten en in hun dagelijks leven zijn belemmerd. Ook stuurde de man brieven naar privé-adressen van de directeur en andere medewerkers van Parteon.

Die zeiden na afloop van de uitspraak dat ze tevreden zijn met de maatregelen.

Asscher wil af van 'hardnekkige' discriminatie

Discriminatie is een hardnekkig probleem, maar moet wel verdwijnen. Daarbij ligt niet alleen een taak voor de politiek, maar ook voor de samenleving. Dat zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad in reactie op het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over discriminatie.

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders het afgelopen jaar discriminatie is tegengekomen. De cijfers laten zien dat nog 'ongelooflijk veel Nederlanders' te maken hebben met discriminatie, reageert Asscher. Dat kan diep ingrijpen bij de mensen die ermee te maken hebben. "Het gevoel uitgesloten van dingen die je niet kunt beïnvloeden: hoe oud je bent, wat je gelooft. Dat is heel ernstig."

De overheid kan daarbij optreden door stelling te nemen en discriminatie te bestraffen waar het kan worden bewezen. Ook is het belangrijk om vooroordelen weg te nemen. "Dit kunnen we niet alleen maar vanuit de politiek oplossen, daar moet de samenleving zelf in veranderen."

"Het is een hardnekkig probleem, maar het moet wel verdwijnen", zei Asscher verder. Hij noemde als voorbeeld dat vrouwen die gingen trouwen tot in de jaren vijftig nog werden ontslagen door de overheid. "Dit zullen we ook moeten gaan veranderen. We kunnen het ons als land niet permitteren om al die 50-plussers ineens af te schrijven. Om al die nieuwe Nederlanders die hun best willen doen geen eerlijke kans te geven."

'Beyoncé en Jay Z machtigst in muziekindustrie'

Beyoncé en Jay Z zijn door Billboard uitgeroepen tot de machtigste mensen in de muziekindustrie. Het koppel heeft de industrie veranderd door hun nieuwe albums niet op traditionele wijze uit te brengen, vindt het Amerikaanse muziekblad.

Jay Z's Magna Carta... Holy Grail was in juli vijf dagen gratis verkrijgbaar voor Samsung-gebruikers. Beyoncé verraste vriend en vijand in december door onaangekondigd haar nieuwe 'visuele album' Beyoncé uit te brengen via iTunes. Billboard prijst de moed van de zangeres en de rapper, die volgens het blad hebben bewezen dat consumenten nog steeds bereid zijn te betalen voor muziek.

Hoewel Beyoncé en Jay Z volgens Billboard de meeste macht in de muziekindustrie hebben, leggen ze het in de showbusiness volgens Forbes af tegen Oprah. Het Amerikaanse zakenblad riep de talkshowkoningin vorig jaar uit tot machtigste beroemdheid. Beyoncé staat in het lijstje van Forbes op de vierde plek. Naast Oprah moet ze Lady Gaga en Steven Spielberg voor zich dulden. Het zakenblad zette Jay Z op de 32e plek.

Rusland legt bondscoach Capello tot 2018 vast

Fabio Capello heeft zijn toekomst verbonden aan de Russische voetbalbond. De 67-jarige Italiaan heeft zijn contract als bondscoach met vier jaar verlengd. Capello ligt daardoor tot na het WK 2018 in eigen land vast.

"Ik ben de bondsvoorzitter en de minister van sport van Rusland erg dankbaar voor hun vertrouwen", zegt Capello. "Ik ben erg blij om in Rusland te kunnen blijven werken. We hebben grote plannen en ik zal er alles aan doen om de Russische fans blij te maken."

Capello staat inmiddels anderhalf jaar aan het roer bij Rusland en heeft zich met de Russen geplaatst voor het WK in Brazilië. De ervaren coach was in de zomer van 2012 de opvolger van de huidige AZ-coach Dick Advocaat, die vertrok na een teleurstellend verlopen EK.

Capello was zelf een aantal maanden eerder opgestapt als bondscoach van Engeland. Hij was woedend dat de Engelse voetbalbond FA besloot naar aanleiding van een racismeschandaal de aanvoerdersband van John Terry af te pakken zonder met hem te overleggen.

[Foto] Lotus toont nieuwe bolide

In navolging van de presentatie van McLaren heeft ook het Lotus F1 Team vandaag een foto vrijgegeven van haar bolide voor het Formule 1-seizoen 2014. De E22 zal dit jaar bestuurd gaan worden door Romain Grosjean en Pastor Maldonado en zal haar baandebuut bij de tweede wintertest in Bahrein gaan maken.

De neus van de E22 is het opvallendste onderdeel van de nieuwe auto. In tegenstelling tot die van andere renstallen bestaat deze uit twee delen die naar beneden lopen. Ook lijken deze delen niet even lang te zijn. Verder zijn de sidepots hoger geworden, vanwege het feit dat de nieuwe aandrijflijn voor het seizoen 2014 meer koeling vergt. De auto zal uitgerust worden met een 1,6 liter V6-turbomotor van Renault.

De Lotus E22 (Foto: Twitter)

[Foto] McLaren presenteert de MP4-29

McLaren heeft vandaag zijn bolide voor komend Formule 1-seizoen gepresenteerd op het hoofdkwartier in Woking. De MP4-29 is volledig in het zilver uitgevoerd. De kenmerkende rode accenten schitteren door afwezigheid na het verdwijnen van Vodafone als titelsponsor.

De MP4-29 huist een 1,6 liter V6-turbomotor die begrenst is op 15.000 toeren. De voorzijde van de auto wordt geveerd door een pushrod-systeem, terwijl de achterzijde een pullrod-vering heeft. McLaren heeft gekozen voor een smal uitstekende neus aan de voorzijde om te voldoen aan de nieuwe regelgeving. Zowel de voorvleugel als de achtervleugel zijn iets kleiner geworden ten opzichte van vorig jaar.

De wagen zal dit jaar bestuurd worden door de coureurs Jenson Button en Kevin Magnussen. De Belg Stoffel Vandoorne is aangenomen als reservecoureur.

MP4-29De MP4-29 met op de achtergrond Magnussen, Button en Vandoorne.

Regering Syrië dreigt bij overleg weg te lopen

De Syrische regering dreigt de vredesonderhandelingen in Genève zaterdag te verlaten als er tegen die tijd geen 'serieuze gesprekken' zijn opgestart. Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem gezegd, meldde de Syrische staatstelevisie vrijdag.

Enkele uren voor de opmerkingen van Al-Moallem deelden de Verenigde Naties mee dat de Syrische regering en oppositie vrijdag niet rechtstreeks met elkaar zouden onderhandelen, ook al was dat van tevoren wel de bedoeling.

Derde afdalingszege Hoefl-Riesch

In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo heeft skiester Maria Höfl-Riesch haar derde World Cup-zege van het seizoen geboekt. Evenals haar twee eerdere zeges, in Lake Louise, betrof het ook dit keer een afdaling.

Een dag eerder moest de Duitse op de super-G nog vier honderdsten van een seconde toegeven op Elisabeth Görgl, dit keer haalde de Oostenrijkse de finish niet. Höfl-Riesch ging met speels gemak naar beneden, en kwam uiteindelijk bijna foutloos aan de finish. Alleen de Liechensteinse Tina Weirather kon een beetje in de buurt blijven, zij werd op 0,31 seconden tweede. De derde plaats, op 0,75 seconden, ging verrassend naar de Oostenrijkse Nicole Schmidhofer. Zij kwam pas laat naar beneden en verdrong Lara Gut uit Zwitserland met één honderdste van het podium. 

Door haar zege breidt Höfl-Riesch haar leiding in de World Cup uit, tweede staat nog altijd Weirather, voor de Oostenrijkse Anna Fenninger. In Cortina d'Ampezzo zouden een week eerder de wedstrijden al plaatsvinden, maar vanwege hevige sneeuwval kon het niet doorgaan en werd het verplaatst naar deze week. Omdat ook de wedstrijden in Garmisch-Partenkirchen niet door konden gaan werden ook die verplaatst naar Cortina d'Ampezzo. Het gevolg is dat er in Italië zaterdag en zondag nog een afdaling en super-G op het programma staan. 

Miljarden foto's in archief Britse verkeerscamera's

De meer dan achtduizend verkeerscamera's waarmee het Britse wegennet in de gaten wordt gehouden schieten dagelijks 26 miljoen beelden. Dat heeft The Guardian achterhaald. De autoriteiten spreken van een probaat middel waarmee criminaliteit wordt bestreden en levens worden gered. Activisten vrezen voor de privacy van burgers.

De foto's die met de camera's worden gemaakt worden voor een periode van twee jaar opgeslagen in een archief, dat uit al meer dan zeven miljard afbeeldingen bestaat. Het is vermoedelijk de grootste database in zijn soort in de wereld.

De camera's zijn in staat tot nummerbordherkenning. Gezichtsherkenning is vooralsnog een technologische stap te ver. Ze maken van ieder voertuig twee foto's, een van de kentekenplaat en een van het hele voertuig. Op deze laatste foto is doorgaans het gezicht van de bestuurder goed zichtbaar. Daarnaast worden onder andere tijdstip en rijrichting vastgelegd. De foto's worden vergeleken met beelden in andere databases van de politie.

De politie hoopt haar capaciteit uit te breiden en wil in 2018 dagelijks vijftig tot 75 miljoen beelden kunnen opslaan. Idealiter wordt deze database gekoppeld aan die van andere landen, zegt zij. Het surveillancesysteem, ANPR, is 'een van de juweeltjes van het moderne politiewerk', aldus Julian Blazeby van de Britse politie tegen The Guardian.

Privacywatchdog Big Brother Watch toont zich heel wat minder verheugd. "ANPR is een klassiek voorbeeld van een zeer opdringerige technologie die zonder enig publiek debat wordt ingevoerd", zei directeur Nick Pickles.

Aanvankelijk was ANPR bedoeld om gegevens vast te leggen van auto's die al op een lijstje van de politie stonden, zei Pickles. Inmiddels wordt ieder voertuig vastgelegd.

Volgens privacy-activisten is er onvoldoende toezicht. Zij vragen zich af welke partijen allemaal toegang hebben tot de database.

De actiegroep No CCTV zegt dat de politie zich steeds meer als inlichtingendienst gedraagt. "Ze slaat gegevens van miljoenen onschuldige mensen op en het is volstrekt onduidelijk wie toegang tot deze data heeft", aldus een woordvoerder.

Schietincident aanleiding vertrek Rosell

Sandro Rosell maakte donderdag bekend dat hij opstapte als voorzitter van FC Barcelona. Naar nu blijkt lag een schokkend incident ten grondslag aan dat besluit. Sinds afgelopen december overwoog Rosell zijn functie als voorzitter van de Catalaanse grootmacht neer te leggen.

Zijn huis werd tijdens de kerstdagen onder vuur genomen. Aangezien hij met vrouw en kinderen op een vakantieadres verbleef raakte niemand gewond. Bij terugkomst trof Rosell kogelgaten aan in zijn woning. Hij alarmeerde de Catalaanse politie, de Mossos d'Esquadra, die bevestigde dat de schade aan zijn huis het gevolg was van afgevuurde kogels.

Marta Pineda, de vrouw van de bestuurder, heeft hem na het incident met klem verzocht te stoppen met zijn werkzaamheden bij Barcelona. Donderdag willigde hij dat verzoek in. "Mijn familie zal erg blij zijn met mijn besluit", zei hij bij zijn aftreden.

"Mijn familie en ik lijden al enige tijd onder serieuze dreigementen en aanvallen. Ik ben me daardoor gaan afvragen of ik mijn familie in gevaar breng door actief te blijven als voorzitter van Barcelona", verklaarde hij zijn afscheid donderdag in een korte verklaring.

Rosell benadrukte verder dat zijn beslissing om terug te treden niets van doen heeft met zijn beschuldigingen inzake de transfer van Neymar. Hij liet weten dat hij erop rekent spoedig gezuiverd te worden van alle blaam.

Geen homovertegenwoordiger mee naar Sochi

Met de Nederlandse delegatie die een bezoek brengt aan de Olympische Spelen in Sochi volgende maand kan geen vertegenwoordiger van de homoseksuele gemeenschap mee. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Navraag heeft helaas uitgewezen dat een accreditatie voor een extra gast van de Nederlandse delegatie niet mogelijk is", aldus Timmermans. Wel is een formeel verzoek ingediend voor een gesprek met de Russische president Poetin over de mensenrechten in zijn land.

Ook zal premier Mark Rutte samen met minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) een gesprek aangaan met homobelangenorganisatie COC. De organisatie krijgt daarmee de gelegenheid om input te leveren voor het gesprek met Poetin.

De PvdA en D66 hadden de minister gevraagd of het mogelijk was een vertegenwoordiger van de homoseksuele gemeenschap op te nemen in de delegatie. Schrijver Arthur Japin liet vervolgens in een open brief aan Rutte weten dat hij die rol wel op zich wilde nemen.

Macklemore heeft begrip voor gedrag Bieber

Rapper Macklemore snapt heel goed dat Justin Bieber maffe stunts uithaalt. "Als ik op mijn 22e of 23e door was gebroken, had je mij waarschijnlijk ook rare dingen zien doen in het openbaar", reageerde de rapper op Biebers arrestatie. Het Canadese tieneridool werd woensdagnacht in de boeien geslagen in Miami Beach na een illegale straatrace.

"Ik denk dat het voor iedereen een uitdaging is als je leven een spektakel wordt. Je wordt uitgedaagd, bekritiseerd en beoordeeld", zegt Macklemore, die zondag een van de grote kanshebbers is bij de uitreiking van de Grammy's. Bieber haalt de laatste maanden geregeld het nieuws met opmerkelijk gedrag. Zo zou hij zijn buurman met eieren hebben bekogeld en heeft hij regelmatig aanvaringen met paparazzi.

"Het is zeker moeilijk als je geen normaal leven als tiener hebt gehad", zegt de 30-jarige Macklemore, die worstelde met verslavingen. Bieber brak als 15-jarige door, op zijn zestiende scoorde hij een wereldwijde hit met Baby. Dat succes breekt het tieneridool nu op, vertellen ingewijden aan entertainmentwebsite TMZ.

Biebers naasten proberen de 19-jarige zanger al maanden zo ver te krijgen dat hij af gaat kicken. Volgens geruchten is Bieber verslaafd aan onder meer drugs en medicijnen. De zanger heeft toegegeven dat hij woensdag voor zijn arrestatie alcohol had gedronken, wiet had gerookt en medicijnen had geslikt. Bieber zou zijn heil zoeken in verdovende middelen vanwege zijn jeugd en omdat hij stoeit met zijn status als tienerster.

Omdat Bieber weigert zich op te laten nemen in een afkickkliniek, opperden zijn naasten psychotherapie. Daar zou de zanger niet negatief tegenover staan, vertellen ingewijden aan TMZ. Zodra de op borgtocht vrijgelaten Bieber, terug is in Los Angeles, zou hij naar een therapeut kunnen.

Helft inwoners 'bevingsdorpen' wil vertrekken

Meer dan de helft van de inwoners van de Groningse aardbevingsdorpen Loppersum, Middelstum en Slochteren wil vertrekken om zich weer veilig te voelen. Dat blijkt uit een onderzoek van hoogleraar volkshuisvesting George de Kam. Hij ondervroeg in het najaar bewoners uit de drie dorpen en vergeleek de resultaten met zijn eerdere onderzoek uit 2009.

Uit het onderzoek blijkt dat het woongenot van de bewoners erg is afgenomen. Zo'n tachtig procent van de respondenten geeft aan dat de aardbevingen hun woonplezier heeft vergald. In 2009 werd dat nog door vijftien procent van de mensen gemeld.

Wat opvalt, zegt Van der Kam, is dat de ongerustheid en angst is toegenomen in de afgelopen vier jaar. De mensen die in 2009 nog aangaven dat het allemaal wel meeviel, reageren nu emotioneel op de aardbevingen.

"Voor het onderzoek heb ik drie gemiddelde woonbuurten gebruikt, dezelfde als in 2009", zegt De Kam vrijdag. "We kunnen stellen dat vele duizenden Groningers onder dezelfde stress leven." Toch merkt hij ook dat mensen er gewend aan raken. "In Middelstum en Loppersum zijn aardbevingen inmiddels onderdeel van het bestaan."

Baard en tulband mogen ook in leger VS

Het slagveld wordt er in Afghanistan en het Midden-Oosten mogelijk niet overzichtelijker op, maar Amerikaanse militairen mogen zich met ingang van vrijdag uitdossen zoals hun geloof dat van hen verlangt.

Enige voorwaarde is wel dat het uiterlijk vertoon geen belemmering vormt voor het verrichten van hun taken. Maar een tulband of een forse baard zou geen probleem meer zijn.

Ibrahim Hooper van de Raad van Islamitisch-Amerikaanse Relaties juichte de belangrijke wijziging vrijdag toe: "We verwelkomen dit belangrijke besluit dat de religieuze rechten van Amerikaanse militairen verruimt".

Geen straatnaambordjes op onbewoonde Waddeneilanden

De onbewoonde Waddeneilanden Rottumerplaat en Rottumeroog krijgen geen straatnaambordjes. Daar ziet de gemeente Eemsmond van af na een stroom van kritiek, van onder meer Staatsbosbeheer. Die vond het plan 'te gek voor woorden'. Wel krijgen de straten op papier een naam, meldt RTV Noord vrijdag.

Voor beide eilanden zijn bij het Kadaster twee adressen geregistreerd met als plaatsnaam Warffum, de vroegere gemeente waar de twee eilanden volgens het Kadaster bij horen. Het zou gaan om het Jan Brandspad 1 op Rottumeroog en het Maarten Toonder Senior pad 1 op Rottumerplaat, aldus RTV Noord.

In juni meldde de gemeente Eemsmond dat de straten een naam moesten krijgen, met bijbehorend bordje. De gemeente baseerde dat op een wet waarin staat dat elk gebouw gelegen moet zijn aan een straat met een nummer. Staatsbosbeheer zei toen dat de gemeente dan ook moest zorgen voor bezorging van post op de eilanden.

Politie betrapt verstopte inbrekers in caféplafond

De politie heeft donderdagnacht twee inbrekers uit Rotterdam en Vlaardingen op heterdaad betrapt en aangehouden. De mannen van 24 en 26 jaar hadden zich verstopt in het plafond van het Rotterdamse café waar ze geld wilden meenemen.

Rond 03.00 uur kreeg de politie een melding van de inbraak bij het café. De deur van de kroeg bleek geforceerd en binnen troffen de agenten leeggeroofde gokkasten aan. Na een zoektocht zagen de agenten een losse plank in het plafond, waar de twee inbrekers bleken te zitten.

Hun 'inbrekerswerktuigen' zijn in beslag genomen. De politie onderzoekt nog of de mannen in verband kunnen worden gebracht met andere inbraken.

Groninger Hateboer twee duels geschorst

FC Groningen-speler Hans Hateboer is voor twee duels geschorst. De tuchtcommissie van de KNVB heeft de eis van de aanklager overgenomen, meldt de voetbalbond vrijdag. Hateboer was in beroep gegaan tegen het schikkingsvoorstel van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Volgens de KNVB heeft hij zich schuldig gemaakt aan ernstig gemeen spel.

Debutant Hateboer werd zaterdag in de 69e minuut van het veld gestuurd na een harde tackle op RKC'er Remy Amieux. Hij mist nu de duels tegen FC Twente en AZ.

'Studentenstop voor opleidingen verpleegkunde'

Vijftien van de zeventien hbo-opleidingen verpleegkunde hebben een studentenstop ingesteld vanwege de grote toestroom aan studenten. Door de grote populariteit van de studie en de bezuinigingen in de zorg dreigt een tekort aan stageplaatsen, schrijft Trouw vrijdag.

Verpleegkunde is dit studiejaar met ruim vijfduizend inschrijvingen de populairste opleiding. Dat is zo'n 29 procent meer dan een jaar eerder. De vijftien opleidingen gaan voor komend collegejaar een numerus fixus instellen waardoor er in totaal enkele tientallen studenten minder worden aangenomen.

Caroline van Mierlo, voorzitter van het Landelijk Opleidingsoverleg Verpleegkunde, reageert in de krant verdeeld op de enorme aanwas. Vanwege de krimp in veel zorginstellingen voorziet ze een probleem bij het regelen van de stages. Tegelijkertijd is ze blij, omdat volgens haar op de lange termijn een tekort aan personeel in de zorg dreigt.

Van Mierlo vermoedt dat er meer studenten voor verpleegkunde kiezen vanwege de crisis. "Nu het minder gaat, is de gedachte waarschijnlijk dat er in de zorg altijd wel werk te vinden is."

Peuterschopper blijft in cel

De 30-jarige man uit Amersfoort die begin deze maand in zijn woonplaats een 3-jarige peuter in het gezicht schopte, wordt door justitie vervolgd voor poging tot zware mishandeling. Zijn voorarrest is met met negentig dagen verlengd, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De peuter hield aan de trap in zijn gezicht blauwe plekken en schrammen over. De man zou het jongetje geschopt hebben toen het kind met zijn moeder over straat liep. Later kon hij tijdens een passantenonderzoek worden aangehouden. De man, die volgens de politie verward was, bekende de mishandeling.

[AO] Nadal houdt Federer uit finale

Roger Federer is er niet in geslaagd de finale van de Australian Open een Zwitserse aangelegenheid te maken. De nummer zes van de plaatsingslijst moest vrijdag in drie sets zijn meerdere erkennen in wereldlijstaanvoerder Rafael Nadal: 6-7 (4), 3-6 en 3-6. De Spanjaard stuit in de finale op Federers landgenoot Stanislas Wawrinka, die donderdag Tomas Berdych de baas was.

Vooral een forse reeks fouten brak Federer op. De Zwitser maakte vijftig onnodige fouten, het dubbele van Nadal. Het was het gevolg van een risicovolle speelwijze. Federer wist dat hij het spel kort moest houden om kans te maken en ging regelmatig naar het net.

Federer hield Nadal in de eerste set goed bij. Omdat beide spelers goed serveerden, kwam er een tiebreak aan te pas. Daarin was eenmalig winnaar in Melbourne Nadal met 7-4 de sterkste

In de tweede set kreeg Federer het figuurlijk benauwder. Hij had steeds meer moeite om zijn service te behouden en in de zesde game volgde de onvermijdelijke break. Nadal sloeg toe op zijn zevende breakpoint van de wedstrijd. Federer had er op dat moment pas één gehad.

In de derde set toonde Federer veerkracht door een break achterstand ongedaan te maken. Nadal voerde daarna de druk op en forceerde in de zevende game wederom een break. Viervoudig winnaar Federer moest bij 3-5 serveren om in de wedstrijd te blijven, maar slaagde daar niet in.

Voor de finale van zondag geldt Nadal als torenhoge favoriet. Wawrinka debuteert in de eindstrijd van een grandslamtoernooi. Nadal was vorig jaar in de finale niet opgewassen tegen Novak Djokovic, die in de kwartfinale werd geëlimineerd door Wawrinka. Djokovic won de laatste drie edities van de Australian Open.

'Tijd rijp voor stimuleren bestedingsruimte'

Het kabinet moet maatregelen treffen waardoor consumenten meer te besteden krijgen. Als dat niet gebeurt, duurt het nog tot 2018 voordat huishoudens weer meer gaan consumeren. "Onorthodoxe tijden vragen wellicht ook onorthodoxe maatregelen", zeggen onderzoekers van het Economisch Bureau van ABN AMRO vrijdag in een beschouwend rapport over de retailsector.

Sinds het begin van de crisis in 2008 daalde het volume, de gecorrigeerde omzet in de sector met gemiddeld dertien procent, met uitschieters tot veertig procent. Tussen 2000 en 2013 groeide de consumptie in Nederland met 4,5 procent, terwijl het gemiddelde in de eurozone op 10,5 procent lag. Sinds 2008 is in Nederland sprake van een consumptiedaling, melden de onderzoekers.

Dat huishoudens minder zijn gaan consumeren komt vooral doordat consumenten een lager besteedbaar inkomen hebben. ABN signaleert een daling van de consumptieve bestedingsruimte van zes procent tussen 2008 en 2013 als gevolg van de daling van het reële loon. Tussen 2010 en 2012 stegen de prijzen bijvoorbeeld gemiddeld met 2,2 procent, en de lonen maar met 1,6 procent. Ook de daling van de huizenprijzen heeft een negatieve invloed gehad op de consumptie.

De conceptplannen van het kabinet om pensioenen aan te wenden voor aflossing van de hypotheekschuld, is een stap in de richting om actief overheidsbeleid te versnellen, zeggen de onderzoekers. Ook het verlagen van de pensioenpremie, zoals pensioenfonds ABP in november aankondigde, moet het besteedbaar inkomen een impuls geven. De bank vindt bovendien dat het 'wellicht tijd is om de politiek van generieke loonmatiging los te laten, ten minste in die sectoren waar daar ruimte voor is'.

Het CBS meldde vrijdag dat de consumptie in november voor het eerst in tweeënhalf jaar weer is gestegen. Dat komt vooral doordat een jaar eerder, in november 2012, net een btw-verhoging was doorgevoerd. Daardoor werd minder uitgegeven.

Meerderheid Nederlanders voor regulering wietteelt

Zes op de tien Nederlanders vinden het een goed idee als gemeenten zelf de wietteelt en de verkoop ervan gaan organiseren. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van EenVandaag onder ruim zeventienduizend mensen.

Gemeenten pleiten al langer voor de regulering van wietteelt maar minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wijst de voorstellen tot nu toe af. Volgens hem is het in strijd met internationale verdragen. De VVD-achterban vindt het wel een goed idee. Twee derde wil dat de minister toestemming aan gemeenten geeft om te experimenteren.

De kiezers van het CDA zijn verder verdeeld over regulering. De achterban van de SGP en ChristenUnie zijn in meerderheid tegen. De kiezers van alle andere partijen zijn voor regulering.

De helft van de ondervraagden verwacht dat de criminaliteit afneemt als gemeenten mogen experimenteren met legale wietteelt. Ook zou het de kwaliteit van wiet ten goede komen, denken sommige deelnemers. Mensen die tegen regulering zijn, zien het liefst dat softdrugs helemaal verboden worden.

PvdA-Kamerlid Marith Rebel stelde eerder vrijdag dat Opstelten zijn mening over het reguleren van de wietteelt moet heroverwegen. Twintig burgemeesters komen maandag in actie om alsnog toestemming te krijgen van de minister. Ze bieden dan een manifest aan in een poging Opstelten te overtuigen.

Lopez nieuwe teambaas Lotus

Gerard Lopez is per direct aangesteld als nieuwe teambaas bij het Lotus Formule 1-team. Hij neemt hiermee het stokje over van Eric Boullier. Lopez zal zijn nieuwe functie gaan combineren met zijn voorzitterschap. Dit maakte Lotus vandaag bekend in een persverklaring.

"Het Lotus Formule 1-team heeft nooit stilgestaan en we gaan een spannend seizoen tegemoet met een hele nieuwe wagen, nieuwe partners en een nieuw management in Enstone. We hebben geweldige dingen bereikt de laatste jaren en we moeten deze trend voorzetten", aldus Lopez.

"We bedanken Eric voor zijn inzet de afgelopen vier jaar en we zijn ervan overtuigd dat we de komende seizoenen mee kunnen blijven strijden als één van de topteams in de Formule 1." In zijn verklaring liet Lopez ook weten dat de renstal YotaPhone aan heeft weten te trekken als nieuwe sponsor voor 2014.

Het gerucht gaat dat Boullier mogelijk bij het team van McLaren aan de slag kan gaan. De positie van Martin Whitmarsh is sinds het terug aantreden van Ron Dennis als CEO allerminst zeker.

Ben Kingsley speelt farao in Night at the Museum 3

Ben Kingsley gaat een bijrol spelen in de komedie Night at the Museum 3. De Brit speelt een farao die in het museum tentoongesteld staat en die tot leven komt door het magische stenen tablet, bekend uit de eerdere films. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Ben Stiller speelt wederom de hoofdrol van suppoost Larry Daley. Ook Robin Williams, Owen Wilson, Steve Coogan en Ricky Gervais keren weer terug. De Australische komedieactrice Rebel Wilson maakt voor het eerst haar opwachting. Shawn Levy neemt voor de derde maal de regie en de productie op zich.

Waar Night at the Museum 3 precies over zal gaan, wordt nog geheim gehouden. In het vorige deel, Night at the Museum: Battle of the Smithsonian, was Hank Azaria echter al te zien als kwaadaardige mummie. In deze derde film zouden de scenaristen het dus over een andere boeg kunnen gooien. De Nederlandse première staat gepland voor 24 december.


Ben Kingsley speelt farao in Night at the Museum 3 (Foto: Novum)

[Eredivisie] Preview speelronde 20

Komend weekend staat speelronde 20 op het programma in de Eredivisie. Zoals gebruikelijk blikken we ook deze week weer vooruit op één duel in het bijzonder. Deze keer kozen we voor de Gelderse derby tussen Vitesse en N.E.C. Nijmegen.

De rivaliteit tussen Vitesse en N.E.C. Nijmegen is er al jaren. Toch is het contrast tussen beide ploegen dit seizoen levensgroot. De Arnhemmers waren al een aantal weken koploper, maar delen deze sinds de wedstrijd voor de winterstop met Ajax. De Amsterdammers hebben een beter doelsaldo.

Piet Velthuizen (Vitesse) baalt van de tegentreffer van Melvin Platje (Foto: Pro Shots)

Voor de Nijmegenaren verloopt het seizoen zeer stroef. De ploeg stond geruime tijd stijf onderaan, maar lijkt zijn draai in de competitie inmiddels gevonden te hebben. Het eerste twee duel na de winterstop werden gewonnen van ADO Den Haag (3-1), waardoor de Haagse formatie nu rode lantaarndrager is.

In onderlinge duels is het verschil tussen Vitesse en N.E.C. Nijmegen niet groot. Toch is de grootste overwinning voor de ploeg uit Arnhem Dit gebeurde op zondag 3 oktober 1999. Het werd toen 5-1 voor de geel-zwarten door goals van Pierre van Hooijdonk (3), Matthew Amoah en Victor Sikora. Danny Hesp scoorde tegen voor de ploeg uit Nijmegen.


Ryan Koolwijk (N.E.C. Nijmegen) in duel met Davy Pröpper (Foto: Pro Shots)

De verwachting is dat Vitesse komend weekend met de drie punten aan de haal gaat, maar dat is slechts op papier het geval. Mocht N.E.C. Nijmegen er in slagen het spel van de wedstrijd tegen ADO Den Haag opnieuw te kunnen spelen, dan zou het kwartje zomaar de andere kant op kunnen vallen.

Onderlinge resultaten sinds het seizoen 2000/2001:

Vitesse vs. N.E.C. Nijmegen
6 Winst 12
10 Gelijk 10
27 Gemaakte doelpunten 37


Naast de Gelderse derby worden uiteraard nog meer duels gespeeld. Wat dacht je van spannende wedstrijd tussen PSV en AZ, of de Friese derby tussen SC Cambuur Leewarden en sc Heerenveen. En niet te vergeten het onderonsje tussen ADO Den Haag en Feyenoord. Er is dit weekend dus genoeg te genieten.

Welk programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
24 jan om 20.00 uur Heracles Almelo - RKC Waalwijk FOX Sports 1
24 jan om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
25 jan om 18.45 uur ADO Den Haag - Feyenoord FOX Sports 1
25 jan om 19.45 uur Roda JC Kerkrade - FC Utrecht FOX Sports 3
25 jan om 19.45 uur NAC Breda - PEC Zwolle FOX Sports 5
25 jan om 20.45 uur PSV - AZ FOX Sports 1
26 jan om 12.30 uur Vitesse - N.E.C Nijmegen FOX Sports 1
26 jan om 12.30 uur SC Cambuur Leeuwarden - sc Heerenveen FOX Sports 3
26 jan om 14.30 uur Go Ahead Eagles - Ajax FOX Sports 1
26 jan om 14.30 uur FC Groningen - FC Twente FOX Sports 3
26 jan om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
26 jan om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1

Vrouw (22) wil seks met 23 mannen

Heidi Van Horny wordt binnenkort 23. Om dat te vieren, heeft de Canadese een bijzonder verjaardagscadeau in gedachten. De pornoactrice wil die dag snoeihard worden genomen door maar liefst 23 geile kerels.

De jongedame uit Montreal is nog maar een maand actief, maar wil het helemaal gaan maken in de pornoindustrie. Voor 20 februari zoekt ze dan ook 23 potente knapen die haar eens lekker willen uitwonen. Het loopt flink storm op een speciaal hiervoor aangemaakte Facebook-pagina.

Inmiddels hebben zich al 672 mannen aangemeld. Daarom worden er ook nogal wat eisen gesteld. Zo mogen de deelnemers geen last hebben van genitale wratten, schaamluis, een druiper of andere soa's. Ook wordt het geen gangbang, maar moet iedereen keurig zijn beurt afwachten om het sletje te grazen te nemen.

Het feestje zal worden gehouden in een nachtclub in Montreal. Aangezien het een privéfeestje wordt, is er niets illegaals aan. Ben je niet bang om voor een draaiende camera van bil te gaan, meld je dan aan! Je krijgt een masker op, dus niemand zal je herkennen...

Betogers Kiev bezetten ministerie

Demonstranten hebben in Kiev het gebouw van het ministerie van landbouw bezet. In het westen van het land hebben zij nog steeds diverse gouverneursgebouwen in handen. Met deze acties willen zij de druk op de regering opvoeren.

Oppositieleiders gingen donderdag in overleg met president Viktor Janoekovitsj om een oplossing te vinden voor de politieke crisis in Oekraïne. Na de gesprekken vertelden zij hun aanhang dat de president heeft beloofd tientallen aangehouden betogers vrij te laten. Ze drongen er bij de demonstrerende menigte op aan de kalmte te bewaren, maar werden getrakteerd op boegeroep.

Het bestand tussen politie en betogers wordt nog steeds in acht genomen, maar vrijdagochtend braken betogers in in het gebouw van het ministerie voor landbouw. "We moeten mensen in deze vrieskou warm houden", zei demonstrant Andrij Moiseenko. "We kunnen niet hebben dat mensen de hele tijd in tentjes slapen."

De betogers stonden medewerkers van het ministerie toe hun persoonlijke spullen mee te nemen, maar lieten hen niet aan het werk.

In het westen van het land, onder andere in de stad Lviv, werden eerder deze week gouverneurskantoren bestormd en ingenomen.

Otter zet opmars voort

De otter is voor het eerst in vijftig jaar weer gezien in de Gelderse Poort, een natuurgebied tussen Arnhem en Nijmegen. Een camera heeft het dier vorige week vastgelegd, meldt de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort vrijdag.

Volgens de werkgroep is het voor eerst sinds begin jaren zestig dat het dier in het Gelderse natuurgebied is waargenomen. Behalve de filmbeelden zijn er ook sporen van otters gevonden.

Eerder deze maand werd al bekend dat de otter weer gezien is in het Groene Hart, het natuurgebied in de Randstad. Otters stierven zo'n 25 jaar geleden uit in Nederland maar kregen in 2002 een nieuwe kans toen ze in verschillende regio's werden uitgezet. Sindsdien duikt de otter in steeds meer natuurgebieden op.

Winter lijkt nu echt aanstaande

De kans is groot dat een deel van Nederland vanaf dit weekeinde met winters weer te maken krijgt. De temperaturen in het noordoosten van het land duikelen naar beneden en ook de eerste serieuze sneeuwbuien van de winter zijn in aantocht. Het KNMI heeft voor zaterdagavond code geel afgekondigd.

In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland kan vijf tot tien centimeter sneeuw blijven liggen. Verder naar het westen smelt de sneeuw snel weer weg. De westelijke provincies krijgen alleen met regen te maken.

Volgens Weerplaza wint de kou vrijdagnacht terrein en gaat het in het noorden en oosten vriezen. Op de koudste plekken zelfs is met -5 graden zelfs matige vorst mogelijk. Zaterdag komt de temperatuur in het noordoosten nauwelijks boven het vriespunt. In de rest van het land wordt het 2 tot 5 graden.

De winter verloopt tot nu toe te warm. Van ijs en sneeuw is in tegenstelling tot voorgaande jaren nog geen sprake geweest. In de afgelopen weken leek er kouder weer in aantocht maar zette het winterweer uiteindelijk niet door.

Doutzen Kroes vroeger 'veel arroganter'

Doutzen Kroes is tegenwoordig een stuk minder arrogant dan ze voorheen was. "Hoe ouder je wordt, hoe meer je realiseert dat je niets in je eentje kan doen", zegt het 29-jarige model vrijdag in Spits.

"Ik was vroeger veel arroganter, dacht dat ik het allemaal zelf had bereikt", geeft ze toe. "Zo voelde het toen ook, maar ik weet nu dat ik heel veel te danken heb aan de mensen om me heen, mijn ouders, mijn basis."

Kroes ziet een leven buiten de schijnwerpers op den duur best zitten. "Een leven zonder kan ik me wel voorstellen, maar ik hoop wel dat het geleidelijk gaat."

Schedelresten uit steentijd gevonden op Maasvlakte

Op het strand van de Tweede Maasvlakte is een 9600 jaar oud schedelfragment gevonden. Dat heeft het Havenbedrijf Rotterdam vrijdag bekendgemaakt na onderzoek door de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Het is daarmee een van de oudste Homo sapiens-vondsten in Nederland.

Het stuk bot is afkomstig uit de rechterzijkant van de schedel tussen oog en oor. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelt dat de vondst de menselijke aanwezigheid aantoont in het gebied dat nu de zeebodem is.

Eerder werden in de bodem van wat nu het Yangtzekanaal is vuurstenen werktuigen, verbrand bot en visgraten gevonden. Daaruit bleek dat het ging om een verblijfplaats uit de middensteentijd. Gezien de ouderdom van de vondsten, is het aannemelijk dat de persoon gebruikmaakte van het kampje dat in de Yangtzehaven is opgegraven.

Het Havenbedrijf hoopt dat er later nog meer sporen van menselijke aanwezigheid uit de middensteentijd op het Maasvlaktestrand worden gevonden. De recente vondsten worden vanaf komend weekeinde tentoongesteld in Futureland, het informatiecentrum op de Maasvlakte.

NAC stelt huldiging Lurling uit

NAC Breda heeft de huldiging van Anthony Lurling voor zijn 250e wedstrijd van zaterdag uitgesteld. De Bredase club besloot na overleg met supporters en de speler zelf later dit seizoen een nieuw moment te zoeken voor de huldiging van de in opspraak geraakte aanvaller. Dat laat een woordvoerder van de club vrijdag weten.

De aanvaller, die eind december tegen Ajax zijn jubileumduel speelde, zou zaterdag rond het thuisduel tegen PEC Zwolle worden geëerd. Vorige week werd hij echter door trainer Nebojsa Gudelj buiten de selectie gelaten voor het duel met AZ. Lurling pikte dat niet en gaf aan te willen vertrekken. De supporters uitten hun bezorgdheid over de situatie en zagen de huldiging liever uitgesteld worden.

De kans is aanwezig dat Lurling het seizoen afmaakt bij NAC. In de media gaan de namen van Sparta Rotterdam en ADO Den Haag rond als nieuwe club van de aanvaller, maar concrete belangstelling is er volgens de zegsman niet.

Politie vindt 48.000 euro in dashboardkastje

De politie heeft donderdagavond bij een verkeerscontrole op de A27 een 41-jarige man aangehouden op verdenking van witwassen. Hij had 48.000 euro in zijn dashboardkastje liggen en kon niet verklaren hoe hij aan het bedrag was gekomen. De man heeft het geld ingeleverd, meldt de politie.

Bij de controle slingerden agenten verder 27 automobilisten op de bon voor onder meer rijden zonder rijbewijs. De Belastingdienst inde voor 86.000 euro aan belastinggeld. Ook werden 22 auto's in beslag genomen.

Economen: zesmaal Nederlands goud in Sochi

Nederland gaat volgende maand op de Winterspelen in Sochi veertien medailles veroveren, waarvan zes keer goud. Dat voorspellen economen vrijdag in het economenvakblad Economisch Statistische Berichten. Naast de zes gouden medailles pakt Nederland ook vijfmaal zilver en drie keer brons en zal het als zevende in het medailleklassement eindigen.

De voorspellingen zijn gedaan door de Groningse economiestudent Fabian ten Kate en economen Gerard Kuper en Elmer Sterken. De laatste twee voorspellen sinds 2002 de medailleklassementen van olympische evenementen. De prognoses zijn gebaseerd op eerdere olympische resultaten, het thuisvoordeel en de WK-uitslagen van de relevante onderdelen.

Vier jaar geleden voor de Winterspelen in Vancouver voorspelden Kuper en Sterken goed dat Nederland vier gouden plakken en een tiende plaats in het medailleklassement zou behalen. Het medailletotaal werd drie plakken te hoog ingeschat.

PvdA wil experimenteren met legale wietteelt

De PvdA vindt dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zijn mening over het reguleren van de wietteelt moet heroverwegen. Dat stelt PvdA-Kamerlid Marith Rebel op de website van de partij. Ze vindt dat gemeenten lokaal moeten kunnen experimenteren om te kijken of de overlast en criminaliteit die nu met wietteelt gepaard gaan, afnemen.

"Wel gedogen dat coffeeshops wiet mogen verkopen, maar niet erkennen dat ze dat dan ook ergens moeten inkopen, dat werkt criminaliteit en overlast in de hand", aldus Rebel. Ze wil experimenteren met reguleren van wietteelt. Door het leveren van wiet aan bonafide coffeeshops komen gemeenten er zelf achter of deze aanpak werkt tegen overlast.

Opstelten wil tot nu toe niets weten van de regulering van wietteelt. De minister stelt dat het in strijd is met internationale verdragen. Rebel roept hem nu op met gemeenten in overleg te gaan over de mogelijkheden om lokale of regionale experimenten met gereguleerde wietteelt toe te staan.

Door een bezoek aan het buitenland kan Opstelten vrijdag niet reageren op de oproep van Rebel. Wel stelt een woordvoerder dat de minister 'duidelijk heeft aangegeven dat regulering niet werkt'. "Je kunt de binnenlandse markt wel reguleren, maar daarmee los je criminaliteit niet op", stelt de woordvoerder. "De meeste wietteelt is namelijk bedoeld voor het buitenland."

Burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA) en burgemeester van Roermond Peter Cammaert (CDA) pleitten eind vorig jaar al bij Opstelten voor het reguleren van de wietteelt. Depla maakte zich vooral zorgen over de gezondheidsrisico's van de wiet die op dit moment wordt verkocht. In Heerlen worden jaarlijks de meeste kwekerijen van Nederland opgerold.

Nederlanders lopen warm voor gratis koran

Ruim dertigduizend mensen hebben de afgelopen vier weken een gratis koran besteld bij Stichting OntdekIslam. Dat zegt initiatiefnemer Jacob van der Blom vrijdag. Hij noemt de interesse 'enorm'. De grote vraag leidt nu tot wachttijden.

De helft van de aanvragers zijn nieuwsgierige particulieren en de andere helft zijn instanties. "Geïnteresseerden komen uit alle hoeken van het land", zegt Van der Blom. "We kregen bijvoorbeeld een aanvraag van een christelijke zangvereniging, die ook eens de koran wil lezen."

Alle reacties die de organisatie kreeg op de actie zijn positief. "Ze vinden het goed dat er een geluid is tegen Wilders", zegt Van der Blom. "Misschien dat een enkeling de koran juist bestelt om hem te verbranden, maar dat moeten ze maar zelf weten."

De organisatie hoopt dat de koran uiteindelijk net zo eenvoudig gratis te krijgen is als de bijbel, zegt Van der Blom. Voor elke anti-islamsticker van Geert Wilders, wil de organisatie een koran verspreiden. In december stuurde Van der Blom het eerste exemplaar naar Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Tussen nu en begin juni, als de ramadan begint, wil OntdekIslam honderdduizend exemplaren uitdelen, ook aan hotels en scholen. De boeken worden betaald door donateurs en een Egyptische organisatie. De komende tijd wil Van der Blom focussen op het werven van nieuwe donateurs.

'Shadow of Mordor speelt leentjebuur bij Assassin's Creed'

Gisteren verschenen de eerste gameplaybeelden van Middle-Earth: Shadow of Mordor. Op een gegeven moment zie je hoofdpersoon Talion een toren opklimmen en dat deed veel mensen denken aan de animaties uit Assassin's Creed. Zo ook een voormalig ontwikkelaar van Assassin's Creed 2, Charles Randall.

Volgens Randall herkent hij zijn eigen werk uit duizenden en gebruikt Shadow of Mordor één-op-één zijn creatie: "I spent two years staring at AC2. I know it when I see it."

Nu heeft hij geen persoonlijke rechten op het werk, maar hij hoopt wel in de credits genoemd te worden. Het is überhaupt nog niet bekend of Monolith Productions, de studio achter Shadow of Mordor, de code uit de games van Ubisoft gebruikt.

Randall gaf later op Twitter aan dat hij de makers van Middle-Earth: Shadow of Mordor niet beschuldigt van het stelen van zijn werk, maar het viel hem gewoon op. Het kan immers heel goed zijn dat Ubisoft een licentie heeft uitgegeven om Monolith gebruik te laten maken van de Assassin's Creed-engine.

Middle-Earth: Shadow of Mordor is in ontwikkeling voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Huntelaar klaar voor confrontatie met Van Marwijk

Klaas-Jan Huntelaar staat dit weekeinde tegenover Hamburger SV en Bert van Marwijk. De bondscoach die de aanvaller op het EK van 2012 geen kans gaf in Oranje. Het EK van 2012 eindigde voor Oranje in een mislukking.

Volgens diverse media was Huntelaar een van de stoorzenders toen hij geen basisplaats kreeg. Uiteindelijk werden alle groepswedstrijden verloren en vertrok het Nederlands elftal gedesillusioneerd naar huis.

Zondag gaat Schalke op bezoek bij Hamburger SV, de club van Van Marwijk. De spits ziet die wedstrijd als uitdaging om aan Van Marwijk iets te laten zien. "Je wilt altijd een statement maken natuurlijk, maar aankomende zondag helemaal", aldus Huntelaar tegen NOS.

De 30-jarige aanvaller is inmiddels weer hersteld van een vervelende knieblessure, die hem vanaf het begin van dit seizoen aan de kant hield. Huntelaar verwacht eigenlijk dat hij direct in de basis begint. Zo is zijn status bij Die Königsblauen. "Ja zo is het eigenlijk wel. Ik ben natuurlijk pas net terug, maar wat mij betreft kan het niet snel genoeg gaan."

De terugkeer van Huntelaar is ook goed nieuws voor Louis van Gaal, die steeds meer spelers hun rentree ziet maken. Tijdens zijn absentie heeft Huntelaar geen contact met de bondscoach gehad. "Van Gaal heeft mij niet gebeld, maar dat hoeft ook niet. Wat had hij dan moeten zeggen? Hij kan vragen hoe het gaat, maar als ik geblesseerd ben is het duidelijk dat het niet goed zit", besluit een nuchtere Huntelaar.

Castlevania: Lords of Shadow 2 trailer

Konami heeft een nieuwe Castlevania: Lords of Shadow 2-trailer uitgebracht. Dracula wordt jaren na de gebeurtenissen van de vorige Lords of Shadow delen wakker. Hij is gewaarschuwd door Zobek over de wederkeer van Satan en gaat eropuit om zijn macht te herwinnen zodat hij nogmaals Satan kan confronteren. Echter probeert de beroemde Belmont clan en diens zoon Alucard hem te vernietigen.

Castlevania: Lords of Shadow 2 ligt 28 februari in de winkels en komt uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Moisander: "Misschien accepteert Ajax alleen hoofdprijs"

Ajax hoeft niet te vrezen voor een winters vertrek van Niklas Moisander. De Finse verdediger heeft zijn zinnen gezet op de landstitel en wil blijven. Moisander is een van de spelers van wie Frank de Boer verwacht in de zomer afscheid te moeten nemen.

De succesvolle oefenmeester liet onlangs weten dat hij rekening houdt met een zomers vertrek van Moisander, Siem de Jong en Daley Blind. Van een spoedig vertrek is geen sprake, verzekert Moisander. "Ik let niet echt op de geruchten. Als er concrete interesse is via Ajax of mijn zaakwaarnemer wordt dat misschien anders. Maar geruchten zijn er altijd in januari", liet hij Yle weten.

"Ik verwacht ook niet dat Ajax me tussentijds wil verkopen, misschien alleen als de hoofdprijs geboden wordt. Ik heb het hier naar mijn zin en wil graag blijven om opnieuw kampioen te worden. Laten we afwachten wat er in de zomer gebeurt."

Als Ajax nog geld wil verdienen aan Moisander, die anderhalf jaar geleden terugkeerde in Amsterdam, moet hij aankomende zomer of in januari 2015 verkocht worden. Zijn contract bij de hoofdstedelingen loopt immers medio 2015 ten einde.

Moisander is bezig aan zijn tweede periode in dienst van Ajax. De regerend landskampioen plukte hem als jeugdspeler samen met zijn tweelingbroer en doelman Henrik weg bij het Finse TPS Turku, maar beide talenten slaagden niet. Via FC Zwolle (nu PEC Zwolle) en AZ belandde hij alsnog in de Amsterdamse hoofdmacht.

KNVB bevestigt incident scheidsrechterskamp

Het Nederlandse scheidsrechterskorps kwam tijdens de winterstop bij elkaar in Turkije voor een trainingskamp. Op de laatste avond vond daar een incident plaats. De bond wil verder niet diep in gaan op wat er precies heeft plaatsgevonden.

Wel zegt de KNVB dat scheidsrechter Bas Nijhuis hierbij betrokken is. Volgens De Telegraaf klom de arbiter 's nachts over het balkon naar de kamer van assistent-scheidsrechter Coen Droste, maakte zijn collega wakker en spookte daarna op de gangen van het hotel. Dit deed hij samen met assistent-scheidsrechter Edwin de Vree.

De KNVB komt met een volgende verklaring: "De KNVB heeft inderdaad disciplinaire maatregelen genomen naar aanleiding van gebeurtenissen rondom het trainingskamp. Aangezien dit los staat van zijn prestaties als scheidsrechter, is de aard en inhoud van de kwestie iets tussen de bond en Bas Nijhuis."

Nijhuis kreeg afgelopen weekeinde geen wedstrijd in het betaald voetbal. De ochtendkrant meldt dat de scheidsrechter eigenlijk SC Cambuur - Go Ahead Eagles had gefloten, maar door het incident werd hij uit het programma gehaald.

Verder zou ook scheidsrechter Danny Makkelie zich hebben misdragen. De arbiter kreeg tijdens het trainingskamp in Turkije zijn FIFA-badge overhandigd door bondsvoorzitter Michael van Praag en manager competitiezaken Gijs de Jong.

Twee dagen later zou hij tijdens de cabaretavond FIFA-baas Sepp Blatter belachelijk hebben gemaakt met beeldmateriaal. Volgens De Telegraaf werd de opvoering door de aanwezigen als 'smakeloos' en 'ongepast'' omschreven.

De voetbalbond reageert ook op de actie van Makkelie. "Tijdens de afsluitende avond is er zoals gebruikelijk ruimte voor ontspanning en cabaret. Het zal niemand verbazen dat prominenten uit de sportwereld hierbij wel eens op de hak genomen worden."

"Dit programmaonderdeel kent vanzelfsprekend geen serieuze insteek. Het moge dan ook voor zich spreken dat dit geheel los staat van de verdiensten van de personen in kwestie voor het voetbal."

Filmmuziekcomponist Riz Ortolani overleden

De Italiaanse componist Riz Ortolani is donderdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat melden diverse Italiaanse media. De muzikant was vooral bekend door zijn filmmuziek. Hij componeerde muziek voor regisseurs Vittorio De Sica en Dino Risi, maar ook Quentin Tarantino. Ortolani wordt zaterdag begraven in Rome.

Ortolani kwam uit een muzikaal gezin. Hij leerde op 4-jarige leeftijd viool spelen en op zijn twaalfde schreef zijn vader hem al in voor het conservatorium. Hij begon zijn muzikale carrière bij de radio. In de jaren vijftig componeerde hij zijn eerste filmmuziek.

De Italiaanse muzikant won onder meer twee Golden Globes, een Grammy en wist twee Oscarnominaties in de wacht te slepen voor zijn filmmuziek. Een Amerikaanse producent vroeg hem naar Los Angeles te verhuizen, maar Ortolani bleef liever in Italië.

In recente jaren maakte hij veel filmmuziek voor Tarantino. De Amerikaanse regisseur vroeg de Italiaan muziek te maken bij onder meer de twee Kill Bill-films en Django Unchained.

[AO] Titelprolongatie in dubbelspel voor Errani en Vinci

Tennissters Sara Errani en Roberta Vinci hebben vrijdag hun titel in het dubbelspel van de Australian Open geprolongeerd. Het als eerste geplaatste duo uit Italië was in de finale te sterk voor de Russinnen Jeketerina Makarova en Jelena Vesnina (3). Errani en Vinci zegevierden na iets meer dan twee uur in drie sets: 6-4, 3-6 en 7-5. In de beslissende derde werkten ze een 5-2 achterstand weg.

Errani en Vinci veroverden hun vierde grandslamtitel in het dubbelspel. De twee sneuvelden beiden al in de eerste ronde van het enkelspel.

Microsoft scoort goed met Xbox en Surface

Microsoft heeft in het vierde kwartaal meer omzet en winst geboekt, mede doordat het bedrijf meer Xbox-spelcomputers en Surface-tablets verkocht. De inkomsten van het Amerikaanse bedrijf stegen met veertien procent naar 24,5 miljard dollar (17,9 miljard euro), zo maakte Microsoft vrijdag bekend. De softwaregigant presteerde daarmee beter dan verwacht.

Analisten gepeild door FactSet hadden gerekend op een omzet van 23,7 miljard dollar. Ook de winst viel licht hoger uit. Onder de streep hield Microsoft eind december 6,6 miljard dollar over, 2,8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst lag daarmee ruim zeventien procent hoger dan voorzien.

Microsoft zag onder meer de verkoop van de Surface-tablet flink stijgen tot 893 miljoen dollar. Dat is ruim twee keer zo veel als in het kwartaal ervoor. De omzet uit de verkoop van besturingssysteem Windows liep wel terug. Vooral consumenten kochten het softwarepakket minder vaak dan een jaar geleden.

[NBA] Miami Heat verslaat Los Angeles Lakers

Miami Heat heeft donderdag in de NBA een thuiszege geboekt op Los Angeles Lakers. De basketballers uit Florida wonnen met 109-102. Chris Bosh was de grote man bij Miami met 31 punten. Portland Trail Blazers versloeg in het eigen Moda Center Denver Nuggets met 110-105.

Miami-vedette LeBron James eindigde met 27 punten achter Bosh op de topscorerslijst. Het was de vierde wedstrijd op rij voor Miami zonder sterspeler Dwyane Wade. De ploeg staat tweede in de Eastern Conference. De Lakers bivakkeren op de dertiende plek in de westelijke ranglijst.

Na twee nederlagen op rij pakten de Trail Blazers weer een overwinning. LaMarcus Aldridge eiste de hoofdrol op door 44 punten te scoren en dertien rebounds te pakken. Het team uit Portland staat derde in de Western Conference, de Nuggets zeven plekken lager.

'QPR vangt bot bij Ajax voor Sigthórsson'

Ajax heeft Queens Park Rangers de deur gewezen voor Kolbeinn Sigthórsson. Voor de Amsterdammers is een tussentijdse transfer onbespreekbaar, meldt De Telegraaf vrijdag. De IJslandse spits zou zelf ook weinig interesse gehad hebben in een overgang naar het tweede niveau van Engeland. QPR had zich officieel gemeld bij Ajax.

Harry Redknapp, trainer van de Londense club, zat woensdagavond in de Arena op de tribune om Sigthórsson aan het werk te zien tegen Feyenoord. De spits kwam als invaller echter slechts zes minuten in actie. QPR staat momenteel achter Leicester City tweede in het Championship en heeft een goede kans om binnen een jaar weer terug te keren op het hoogste niveau.

Kluivert stopt na het WK als assistent bij Oranje

In het spoor van bondscoach Louis van Gaal stopt Patrick Kluivert na het WK in Brazilië als assistent bij het Nederlands elftal. De 37-jarige oud-spits vindt het tijd voor de 'volgende stap'. "Ik wil op eigen benen staan of een grote coach - zoals Van Gaal - assisteren", zegt Kluivert vrijdag in De Telegraaf. Zeer waarschijnlijk keert Guus Hiddink terug als bondscoach.

"Op het moment dat ik mijn contract tekende, heb ik directeur betaald voetbal Bert van Oostveen al laten weten dat het assistentschap in principe voor twee jaar zou zijn", vervolgt Kluivert. De Amsterdammer was eerder trainer van Jong FC Twente.

Kluivert hoopt in de nabije toekomst als hoofdcoach aan de slag te gaan. "AC Milan heeft zijn nek voor Clarence Seedorf uitgestoken. Ik hoop dat een club - nationaal of internationaal - dat ook voor mij zal doen."

Utopia weer boven miljoen kijkers

Het SBS6-programma Utopia zit weer boven de grens van een miljoen kijkers. Na het dipje van woensdag keken er donderdagavond 1,1 miljoen mensen naar de reallifesoap.

Sinds het programma op 6 januari van start ging, keken er tussen de 1 en 1,5 miljoen mensen naar het programma. Woensdag dook het kijkcijfer voor het eerst onder het miljoen. Het programma van John de Mol trok toen 796.000 kijkers en kwam daarmee onder de grens van de beoogde 800.000.

Een verklaring van de toen dalende cijfers zouden de oude beelden zijn, volgens verschillende volgers op het FOK!forum. De uitzendingen op tv lopen ruim een week achter op de streams.

In een persbericht liet SBS gisteren weten te zullen kijken naar veranderingen aan het programma. Begin deze week gaf de zenderbaas aan te kijken naar een verlenging van de uitzending. In een enquête op de site van Utopia wordt daarnaast de mening van de tv-kijkers gevraagd. Naar aanleiding van de uitkomst van de enquete wordt het programma mogelijk aangepast.

Lees meer Utopia-verhalen in ons speciale forum. 

Nummer 15 voor Greipel in Down Under

André Greipel heeft vrijdag zijn 15e dagsucces geïncasseerd in de Tour Down Under. De Duitser uit de Belgische Lotto-ploeg is daarmee de wielrenner met de meeste etappezeges in de rittenkoers in Australië die onderdeel is van de World Tour.

Greipel was in de vierde etappe over 148,5 kilometer van Unley naar Victor Harbor de snelste in de sprint. Zijn Belgische ploegmaat Jurgen Roelandts fietste als tweede over de finish en de Italiaan Elia Viviani eindigde als derde. Robert Gesink zat keurig in het peloton en handhaafde zich in de top 5 van het algemeen klassement, waarin Cadel Evans de leiding heeft.

Nummer 15 voor Greipel in Down Under
Nummer 15 voor Greipel in Down Under (Foto: ANP)

Aantal autodiefstallen stijgt weer

Voor het eerst in meer dan tien jaar is het aantal autodiefstallen gestegen. Vorig jaar werden in totaal 11.761 auto's door dieven meegenomen, een stijging van 3,2 procent. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Criminelen zijn steeds vaker in staat de elektronische beveiliging van auto's uit te schakelen, meldt de stichting. Vorig jaar werden vooral jonge auto's tot drie jaar oud gestolen. Net als voorgaande jaren waren vooral de Volkswagen Golf, Volkswagen Polo, de BMW 3-serie, Mercedes E, Audi A4, Opel Corsa en Seat Ibiza in trek bij het dievengilde. Het percentage auto's dat werd teruggevonden daalde van 46 naar 43 procent.

Ook het aantal diefstallen van bestelbusjes steeg in 2013. Vorig jaar werden in totaal 2501 busjes gestolen tegen 2180 in 2012. De kans dat deze voertuigen worden teruggevonden is slechts 38 procent. Brom- en snorfietsen werden juist minder gestolen. Het ging in totaal om 14.487 diefstallen, ruim tien procent lager dan in 2012.

In 2013 werden verder bijna tweeduizend motorfietsen gestolen, een stijging van 8,6 procent. Het aantal ontvreemde vrachtwagens daalde tegelijkertijd van 247 naar 188.

Amerikaanse zender Fox koopt Utopia

Utopia is binnenkort ook te zien op de Amerikaanse televisie. Fox heeft de realityserie uit de koker van John de Mol, waarin een afgezonderde groep mensen een nieuwe samenleving moet opbouwen, gekocht. De zender begint direct met de casting van kandidaten, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

In Nederland begon Utopia twee weken geleden op SBS6 met ruim 1,5 miljoen kijkers. De afleveringen die volgden scoorden boven het miljoen, maar woensdag duikelde het aantal belangstellenden naar 796 duizend. Daarop kondigde de zender aan mogelijk veranderingen aan te brengen aan Utopia, gebaseerd op de uitslag van een enquête onder kijkers.

College Edam-Volendam gevallen

In de gemeente Edam-Volendam is donderdagnacht het college gevallen. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. De coalitie sneuvelde nadat de oppositie het vertrouwen in de twee wethouders had opgezegd.

VVD, PvdA en GroenLinks dienden tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag een motie van wantrouwen in tegen het minderheidscollege van Volendam 80 en CDA. De oppositie eiste vervolgens het vertrek van de wethouders.

In de gemeente wordt al maanden gediscussieerd over de huisvesting van de ambtenaren. Vanwege de kwestie stapte in juni de PvdA al uit de coalitie.

Thrillers Simone van der Vlugt verfilmd

Simone van der Vlugt heeft de filmrechten verkocht van haar thrillers De Reünie en Het Laatste Offer. "Een film zou al geweldig zijn, twee films is natuurlijk helemaal fantastisch", reageert de schrijfster donderdag in een persverklaring van haar uitgeverij Ambo Anthos.

De opnames voor De Reünie beginnen in de zomer. De film moet volgend jaar in de bioscopen te zien zijn. Het boek uit 2004 is de eerste thriller van de 47-jarige Van der Vlugt en gaat over een mysterieuze verdwijning.

Het Laatste Offer gaat over een archeologische ontdekking in Egypte. Wanneer dat boek verfilmd gaat worden, is nog niet bekend. Gijs van de Westelaken gaat de films produceren met zijn Column Film en Inspire Pictures.

NS-publieksprijs voor Simone van der Vlugt (Novum)

Kooijman heeft geen trouwkriebels

De Nederlandse romkom Toscaanse Bruiloft van Johan Nijenhuis heeft niet bij alle acteurs voor trouwkriebels gezorgd. "Ik ben er helemaal niet mee bezig", zegt hoofdrolspeler Jan Kooijman onomwonden tegen Novum Nieuws. "Ik ben al een tijdje samen met mijn vriendin en dat is helemaal goed zo."

Dat wil niet zeggen dat de 32-jarige acteur, bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden en Verliefd op Ibiza, cynisch tegen het huwelijk aankijkt. "Ik vind het prachtig. Mijn ouders zijn al jaren gelukkig getrouwd en sommigen van mijn vrienden ook."

In Toscaanse Bruiloft is de lieftallige Sanne, gespeeld door Sophie van Oers, dagelijks druk met het organiseren van bruiloften. Ze zet haar eigen geluk echter steeds op een tweede plan. Totdat ze de knappe Jeroen, de rol van Kooijman, tegen het lijf loopt. Maar hij lijkt niet op zoek te zijn naar een serieuze relatie.

Ook Ernst Daniël Smid, die de uitbater speelt van het landhuis waar de trouwerijen plaatsvinden, was niet meteen overstag. "Ik ben verliefd op Italië en als je daar verliefd wordt, denk je al snel 'dit is de vrouw van mijn leven, ik wil hier blijven met jou'. Maar ik denk nog lang niet aan trouwen. Ik heb het twee keer gedaan, een derde keer is nog heel ver weg."

Dirk Zeelenberg, te zien als de vader van de bruid, is wellicht nog het minst romantisch over zijn huwelijk. "Ik ben zelf alleen getrouwd om het te regelen voor mijn kinderen. Mijn vrouw en ik hebben allebei een bloedhekel aan het huwelijk en hebben die formaliteit er binnen een kwartier doorheen geramd."

"Ik ben daarna ook gewoon gaan werken", zegt de acteur. "Heel onromantisch. Het zal je misschien verbazen, maar een dag in de belangstelling staan voor zo'n huwelijk is niets voor mij. Ik ben dus ook geen fan van andermans huwelijksfeesten. Rijst gooien, in zo'n gondel zitten, ik moet er niet aan denken."

De in Italië opgegroeide Matteo van der Grijn kijkt er wat temperamentvoller tegenaan. "Een huwelijk is altijd leuk vanwege het feest met vrienden en het goede eten. Ik vind Toscane prachtig, maar mijn hart ligt in Liguria, bij de Franse grens. Daar heb ik mijn jeugd doorgebracht en mijn halve familie woont daar nog. Dus dat kost ook meteen een stuk minder om iedereen over te laten komen", maakt hij als nuchtere Hollander af.

Toscaanse Bruiloft draait vanaf 30 januari in de Nederlandse bioscoop.


Kooijman heeft geen trouwkriebels (Foto: Novum)

Chinese staat pakt foute bioscopen aan

De Chinese overheid gaat frauderende bioscopen strenger aanpakken. In China sjoemelen bioscoopexploitanten geregeld met de opbrengsten van de kaartjes om zo een lagere opbrengst te registreren, waardoor filmdistributeurs jaarlijks vele miljoenen euro's aan inkomsten mislopen. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Een ander probleem is dat in Chinese bioscopen kaartjes die worden verkocht voor de ene film vaak worden geregistreerd onder de titel van een andere. Zo worden bezoekersaantallen gemanipuleerd, waardoor quota kunstmatig worden opgeschroefd. Vaak krijgt een bioscoopexploitant alleen toestemming bepaalde films te vertonen als hij met andere een bepaald bezoekersaantal weet te halen.

Vanwege de versnipperde registratie van bezoekersaantallen is het voor de Chinese overheid vrijwel ondoenlijk om werkelijk te controleren. Daarnaast weigeren exploitanten overheidsinspecteurs regelmatig toegang tot hun bioscopen.

De Chinese overheid eist nu dat alle bioscopen voor 1 mei op een centraal systeem worden aangesloten. Daarnaast worden filmdistributeurs aangespoord nog vaker zelf te controleren.

De Chinese filmindustrie is een van de snelst groeiende ter wereld, met een jaarlijkse omzetstijging van dertig procent per jaar gedurende de afgelopen tien jaar. Vorig jaar was de totale omzet ruim 2,6 miljard euro, maar critici stellen dat de werkelijke opbrengst minstens tien procent hoger ligt.

Movie night film nacht film popcorn filmrol cd dvd resize

Hathaway klaar voor moederschap

Anne Hathaway kan niet wachten tot ze moeder is. "Jazeker", antwoordde de actrice op de vraag van entertainmentzender E! of ze klaar is voor het moederschap. "Ik kijk ernaar uit", zei de 31-jarige actrice, die in 2012 trouwde met Adam Shulman.

Hathaway lichtte verder nog een keer toe dat de verhalen over haar bijna-verdrinking in Hawaii, tijdens een vakantie met Shulman, erg overdreven zijn door de media. "Ik kwam in een sterke stroming terecht en probeerde mijn man duidelijk te maken dat ik in de problemen zat", legde ze uit. "Maar er waren paparazzi in de buurt en ik wilde hen niet laten merken dat ik me zorgen maakte. Ik wist niet hoe ik het moest overbrengen, dus het werd uiteindelijk een hele vertoning." Verschillende media plaatsten foto's waarop een naar adem happende Hathaway te zien was.

Hathaway's man reageerde als een ware held, vond de actrice. "Hij trok heel heldhaftig zijn shirt uit en ging het water in om me te redden, maar tegen de tijd dat hij me bereikte was ik al veilig." De actrice heeft niet wakker gelegen van het incident. "Het is gewoon iets dat gebeurde op vakantie en ik zou het allang vergeten zijn als het niet zo'n 'ding' geworden was."


Anne Hathaway klaar voor moederschap (Foto: Novum)

Ook Huta Galung kwartfinalist in Heillbronn

Jesse Huta Galung heeft het goede voorbeeld van Igor Sijsling gevolgd op het challengertoernooi van Heilbronn. De geboren Haarlemmer, die als zesde is geplaatst, bereikte donderdag de kwartfinale door een zege op de Slowaak Andrej Martin: 6-3, 2-6, 6-3. Sijsling (1) rekende eerder op de dag af met de Rus Jevgeni Donskoj.

De 28-jarige Huta Galung moet voor een plek in de halve eindstrijd in Duitsland zien af te rekenen met thuisspeler Jan-Lennard Struff. Het is voor de nummer honderd van de wereld voor het eerst sinds september dat hij kwartfinalist is bij een toernooi. Toen schaarde hij zich in Alphen aan den Rijn bij de laatste vier.

Ajax moet deel tribune sluiten tegen Salzburg

Een deel van de F-Side in de Arena blijft leeg tijdens het Europa League-duel van Ajax tegen Red Bull Salzburg. De Amsterdamse club wordt door de UEFA bestraft voor een kwetsend spandoek dat te zien was in de wedstrijd tegen Celtic in de Champions League. In eerste instantie diende Ajax 25 duizend euro te betalen, maar die boete is ingetrokken.

Tijdens het treffen met de Schotten in november ontvouwden fans van Ajax een spandoek waarop de tekst Fenian Bastards viel te lezen. In Schotland is Fenian Bastards een belediging voor de katholieke Celtic-supporters. Fenian is een politieke verwijzing naar de Ierse onafhankelijkheidsstrijd aan het begin van de vorige eeuw.

Als Ajax het op 20 februari opneemt tegen Salzburg, blijft vak 127 gesloten. Dat is het vak waar het bewuste spandoek was te zien. De Nederlands kampioen probeert de mensen die reeds een kaartje hebben voor het vak, waar doorgaans de harde kern zit, te verplaatsen.

Goetzee definitief algemeen directeur NAC Breda

NAC Breda heeft Justin Goetzee aangesteld als algemeen directeur. Dat maakte de Bredase club donderdag bekend bij de presentatie van de nieuwe topsportstructuur. Goetzee trad vorig jaar als commercieel directeur in dienst bij NAC, maar was sinds het vertrek van Stefaan Eeskes in september al op interimbasis algemeen directeur.

"Uiteraard ben ik blij dat mijn aanstelling nu officieel is bekrachtigd", liet Goetzee weten. "Er is de afgelopen weken flink doorgepakt om de nieuwe bestuurlijke lagen van NAC zo snel mogelijk op te bouwen. Ik hoop dat dit de organisatie de nodige rust geeft, zodat we in alle vertrouwen kunnen bouwen aan een gezonde betaald voetbalorganisatie."

De zeskoppige raad van commissarissen wordt geleid door jurist Joost Gielen, die eerder zes jaar wethouder van de gemeente Breda was. De rvc bestaat verder uit John Peek (commerciële zaken), Hubert Baardemans (voetbaltechnische zaken), Berry de Kort (financiële zaken), Joost van Mierlo (juridische zaken en supportersvertegenwoordiging) en Bernard Kin (als afgevaardigde van de aandeelhouders).

Keeper Roos belandt via amateurs Nuenen bij Derby

De Nederlandse doelman Kelle Roos heeft een opvallende transfer gemaakt. De 21-jarige keeper tekende donderdag een contract voor tweeënhalf seizoen bij Derby County, de club van coach Steve McClaren. Derby doet nog volop mee in de strijd om promotie naar de Premier League.

Roos genoot zijn opleiding bij PSV. Na periodes bij Willem II en NEC deed de voormalig jeugdinternational vorige zomer een stapje terug en ging voor de amateurs van RKSV Nuenen spelen. Na enkele maanden kreeg hij echter een kans van Nuneaton Town, dat in Engeland op het laagste profniveau actief is.

Bij Nuneaton Town maakte Roos zo veel indruk dat hij op stage mocht bij Liverpool en Derby. Bij die laatste club dwong de Gelderse goalie uiteindelijk een contract af.

De voormalige Engelse bondscoach McClaren stond in Nederland aan het roer bij FC Twente. Hij staat met zijn ploeg momenteel vierde in de Championship.

Kwart Nederlanders heeft te maken met discriminatie

Een kwart van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar te maken gehad met discriminatie. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vrijdag is verschenen. Discriminatie komt het vaakst voor vanwege leeftijd (tien procent) en etnische afkomst (acht procent). Op de derde plek komt sekse gevolgd door huidskleur en geloof.

Discriminatie komt volgens het SCP op verschillende plekken en momenten tot uiting. Het komt onder meer voor in openbare ruimten, tijdens het uitgaan, bij contact met instanties, op de werkvloer, bij het zoeken naar werk en in het onderwijs.

Zo geeft een op de tien scholieren en studenten aan in 2013 te maken te hebben gehad met discriminatie. De manieren waarop lopen uiteen van schelden en pesten tot bedreiging en geweld. Verder vermoeden een op de drie Turkse studenten, een op de vier Marokkaanse studenten en een op de vijf Surinaamse studenten dat ze gediscrimineerd zijn bij het vinden van een stageplek.

In de groep migranten heeft bovendien een op de vijf Marokkaanse mannen het gevoel extra in de gaten te worden gehouden door de politie. En van de migranten uit Midden- en Oost-Europa meldt vijftien procent dat zij minder verdienen dan een collega die hetzelfde werk doet.

Ook homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hebben vaak te maken met discriminatie. Een kwart van hen zegt het afgelopen jaar in de openbare ruimte of tijdens het uitgaan discriminatie te hebben ervaren. Van de homoseksuele mannen zegt 94 procent dat de uitingen van discriminatie te maken hebben met hun seksuele geaardheid.

Een andere conclusie uit het rapport is dat jongeren over het algemeen vaker met discriminatie te maken hebben dan ouderen. Behalve als het gaat om het zoeken naar werk: dan zijn de rollen omgedraaid. In de leeftijdscategorie van 55 tot 64 jaar brengt ruim een derde van de mensen een afwijzing op een sollicitatie in verband met discriminatie. In de leeftijd van 45 tot 54 is dat ruim een kwart en in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar slechts zeven procent.

Naast leeftijd spelen ook het hebben van een beperking en een andere etnische achtergrond een rol bij sollicitaties. Zo zegt ruim een derde van de Turkse en Marokkaanse werkzoekenden discriminatie te hebben ervaren bij het zoeken naar werk. Bij mensen bij een beperking is dat ruim twee op de tien mensen.

Discriminatie was het afgelopen halfjaar een veelbesproken onderwerp in Nederland. Een aantal bekende Nederlanders kwam in opspraak vanwege vermeende discriminerende uitingen. Zo zei presentator Jack Spijkerman tegen zijn collega Humberto Tan dat hij niet 'alleen donker was, maar ook nog dom'. Zanger Gordon ging als jurylid de mist in tijdens de talentenshow Holland's Got Talent. Hij vroeg een Chinese kandidaat of hij 'nummer 39 met rijst' ging zingen. En dan was er nog de discussie over de rol van Zwarte Piet. Het hulpje van Sinterklaas zou een verwijzing zijn naar het slavernijverleden en dus discriminerend zijn.

Het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Taakstraf voor ontuchtleraar

Een 28-jarige voormalig leraar Frans van het Segbroek College in Den Haag is donderdagmiddag veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur voor ontucht met een minderjarige leerlinge. Justitie eiste eerder 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Daarnaast wilde het OM een beroepsverbod.

De leraar en de leerling kregen een relatie toen het meisje 14 jaar was. De rechtbank in Den Haag acht niet bewezen dat de twee ook daadwerkelijk seks met elkaar hebben gehad. Wel vindt de rechtbank dat de man vanwege het leeftijdsverschil van dertien jaar sociaal-ethische normen heeft overschreden door een relatie met het meisje aan te gaan.

De man is vrijgesproken van bezit van kinderporno. Het meisje, met wie de man nog steeds samen is, stuurde hem een naaktfilmpje op zijn telefoon. De rechtbank is van mening dat de leerling het filmpje doelbewust heeft gestuurd. Er was geen dwang in het spel en het heeft het meisje daarom niet geschaad.

De oud-leraar stond ook terecht voor ontucht met een andere leerling, met wie hij seks gehad zou hebben. De rechter oordeelde dat het meisje niet onder de zorg van de man als leraar viel en dat hun relatie daarom niet verkeerd was.

De man is door de relatie zijn baan als docent kwijtgeraakt. Het OM eiste een beroepsverbod, maar dat vond de rechtbank niet nodig. De man heeft geen lesbevoegdheid en werkt inmiddels niet meer in het onderwijs. Ook woog in het oordeel de mediabelangstelling voor de zaak mee.

Roemeen overleeft val van achtste etage

Een 21-jarige Roemeen heeft maandagnacht een val vanaf de achtste etage van een flat in Rotterdam overleefd. De man ligt op de intensive care van een ziekenhuis, meldt de politie donderdag.

De politie werd rond 01.45 uur gewaarschuwd dat een man van een flat aan de Van Adrichemweg was gevallen of gesprongen. Er zijn geen aanwijzingen dat sprake is van een misdrijf, maar de politie onderzoekt toch alle scenario's. De politie is daarom op zoek naar getuigen.

'NSA moet verzamelen telefoongegevens staken'

De Amerikaanse regering moet ophouden met het massaal vergaren van Amerikaanse telefoongegevens. De reeds verzamelde en opgeslagen data moet worden gewist. Dat is het advies van een commissie de afgelopen vier maanden de spionagepraktijken van de NSA heeft bestudeerd.

De aanbevelingen van de Privacy and Civil Liberties Oversight Board gaan verder dan de wijzigingen die president Barack Obama zelf vorige week aankondigde. Obama zei vorige week dat het verzamelen van telefoongegevens voorlopig doorgaat. De president wil wel dat er een manier wordt gevonden om de opslag van de gegevens weg te halen bij de overheid. Telefoonbedrijven voelen er echter niks voor deze taak op zich te nemen.

In het 234 pagina tellende rapport zegt de commissie dat de verzameling van telefoongegevens 'een serieuze bedreiging is voor privacy en burgerlijke vrijheden'. In plaats van massaal gegevens te verzamelen zou de NSA de data moeten opvragen bij telefoonbedrijven.

De aanbevelingen van de commissie zijn overigens niet unaniem. Twee van de vijf leden - advocaten die zijn aangesteld door de regering van president George W. Bush - zeiden dat de overheid geen strobreed moet toegeven aan de kritiek op de NSA en dat de inlichtingendienst al zijn bevoegdheden moet behouden.

Cel geëist tegen loodgieters om fatale cv-ketel

Tegen twee loodgieters uit Harderwijk is donderdag een jaar cel geëist, omdat door hun schuld een vader en zijn zoon in januari vorig jaar om het leven zouden zijn gekomen in Zeewolde. De slachtoffers liepen koolmonoxidevergiftiging op door een verkeerd geïnstalleerde cv-ketel en een verkeerd aangebrachte rookgasafvoer.

De 86-jarige vader en zijn 53-jarige zoon kwamen in januari vorig jaar in een recreatiewoning op een bungalowpark in Zeewolde om het leven. De vader stierf eerst. Aanvankelijk werd gedacht aan een natuurlijke doodsoorzaak, maar toen zijn zoon later op de dag naar de recreatiewoning ging om zaken te regelen en hij de volgende dag ook dood werd aangetroffen, ontstond het vermoeden dat sprake was van koolmonoxidevergiftiging.

Metingen wezen uit dat inderdaad een hoge concentratie koolmonoxide in de woning aanwezig was. Het Openbaar Ministerie acht dood door schuld bewezen. Van iemand die van het installeren, repareren en onderhouden van cv-ketels zijn beroep heeft gemaakt, mag volgens de officier van justitie worden verwacht dat hij veilige verwarmingsinstallaties aflevert.

Tegen de twee werd achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk geëist. Ook eiste de officier van justitie dat de loodgieters tot vijf jaar na afloop van hun celstraf geen loodgieterswerkzaamheden mogen verrichten.

[Coppa Italia] Fiorentina naar halve finale Coppa Italia

Fiorentina heeft de halve finale van de Coppa Italia bereikt. De formatie uit Florence rekende donderdag af met Siena. Het werd 2-1 voor de thuisploeg. Marvin Compper werd een kwartier voor tijd de matchwinner. Josip Ilicic had Fiorentina al op voorsprong gezet, maar via Guillermo Giacomazzi wist Siena, dat in de Serie B speelt, terug te komen.

In de halve eindstrijd wacht Fiorentina een tweeluik met Udinese, dat woensdag nog het AC Milan van trainer Clarence Seedorf uitschakelde. AS Roma, dat Juventus de baas was, treft bij de laatste vier de winnaar van de ontmoeting tussen Napoli en Lazio. Die ploegen spelen volgende week pas hun kwartfinaleduel.

[Copa del Rey] Atlético wint nipt van Athletic Bilbao

Atlético Madrid heeft de eerste wedstrijd tegen Athletic Bilbao in de kwartfinale van de Copa del Rey nipt gewonnen. Door een goal van Diego Godin waren de Madrilenen thuis met 1-0 te sterk. De verdediger kopte in de 41e minuut raak uit een voorzet van Koke.

Oud-Ajacied Toby Alderweireld, die in de competitie vaak op de bank zit, speelde de hele wedstrijd mee bij Atlético, dat dit seizoen nog altijd ongeslagen is in eigen stadion. De titelverdediger gaat volgende week woensdag op bezoek bij de Basken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.