Rellen bij lerarendemonstratie Brazilië

Bij een protestmars in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro van leerkrachten tegen onderwijshervormingen zijn maandag rellen uitgebroken. Op de betoging waren ongeveer twintigduizend mensen afgekomen.

De protestmars begon vreedzaam, maar toen de betogers aankwamen bij het gemeentehuis van de stad braken er rellen uit. Een kleine groep betogers gooide met vuurwerk, traangas en andere voorwerpen en stak een berg vuilnis bij het gemeentehuis in brand. De politie greep in en zette traangas in om de demonstranten uiteen te drijven. Betogers richtten tevens vernielingen aan bij banken in de buurt van het stadhuis en ook een stadsbus ging in vlammen op.

Op de mars waren niet alleen leerkrachten afgekomen, maar ook scholieren, burgerrechtengroepen en anarchisten.

Leerkrachten hebben het werk neergelegd en eisen meer salaris. De stakingen duren inmiddels al bijna twee maanden. "Het land heeft wel geld om de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap voetbal naar het land te halen, maar waar is het geld voor onderwijs, gezondheidszorg en de rest?", aldus Simone Matias, een lerares Engels die op de protestmars was afgekomen.