Amsterdam wil damherten laten afschieten

In de Waterleidingduinen bij Zandvoort mogen als het aan het Amsterdamse gemeentebestuur ligt binnenkort damherten worden afgeschoten. Het college van burgemeester en wethouders heeft bepaald dat jagers de dieren mogen doden om de populatie te beheren. Er zitten nu te veel damherten in het gebied.

Het college vindt wel dat zo min mogelijk dieren moeten worden afgeschoten. Ook wordt de mogelijkheid bekeken damherten te vangen en te verhuizen naar natuurgebieden elders in Europa.

Het aantal damherten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Sinds 2011 zijn er ongeveer 550 dieren bijgekomen. In het voorjaar bestond de populatie uit zo'n tweeduizend dieren, waarvan er de afgelopen winter tweehonderd zijn gestorven door voedselgebrek.

De dieren zorgen voor overlast in de omgeving en schade aan de natuur. Eerder genomen maatregelen, zoals het plaatsen van hekken en wildroosters, bieden niet voldoende soelaas. Volgens de gemeente is het daarom noodzakelijk de populatie te beheren.

De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel. Het onderwerp staat volgende maand op de agenda van de raad. Eerder stuitten voorstellen voor het afschieten van herten op weerstand.