Zes dieren die ook op eigen kracht terugkeerden

De wolf die vorige maand werd gevonden bij Luttelgeest in de Noordoostpolder is daar niet neergelegd, meldde de stichting Wolven in Nederland dinsdag. Daarmee is het dier na anderhalve eeuw op eigen kracht teruggekeerd in Nederland. De wolf is niet het enige diersoort die dat lukte. Een overzicht van zes diersoorten die Nederland verlieten en weer terugkwamen op basis van gegevens van het Compendium voor de Leefomgeving en Sovon Vogelonderzoek.

De zalm werd tot de jaren vijftig van de vorige eeuw veel gezien in de Rijn en de Maas. Door waterverontreiniging, dammen, sluizen en waterkrachtcentrales werden paarplekken voor de vissoort onbereikbaar, waardoor het dier in 1957 uitstierf. Door onder meer aanleg van vispassages is de zalm sinds 1994 weer terug in de Nederlandse rivieren. De aantallen blijven echter klein.

Enkele honderden jaren geleden waren kraanvogels nog een normale verschijning in Nederland, maar aan het begin van de twintigste eeuw stierven ze uit. In 2001 kwam de vogel op natuurlijke wijze terug in Nederland toen er een aantal van neerstreken in het Drentse Fochteloërveen. Jaarlijks worden enkele kraanvogels geboren.

De rivierrombout, een gele libelle die sinds het begin van de twintigste eeuw uit Nederland was verdwenen, dook in 1996 uit het niets weer op. Bij de rivieren rond Nijmegen en Arnhem wordt de libelle nu regelmatig gesignaleerd. Waarschijnlijk is het dier teruggekeerd doordat rivierwater schoner is.

Hoewel het nooit volledig is bewezen dat de zeearend vast in Nederland broedde, is in 2006 voor het eerst een paar gesignaleerd dat bij de Oostvaardersplassen bleef. Nu zijn er enkele paren in Nederland. Onder meer bij het Friese Lauwersmeer en de Biesbosch zijn een broedende paren gezien.

De houting verdween rond 1930 uit Nederland door waterverontreiniging, de aanleg van stuwen en overbevissing. De zalmachtige trekvis keerde in de jaren negentig echter terug in de Nederlandse wateren doordat vissen waren uitgezet in Duitsland. Onderzoek toonde aan dat de vissen zich op natuurlijke wijze hadden voortgeplant. Vooral door de verbetering van waterkwaliteit gedijt de vis goed in Nederlandse wateren.

De rode schouderboktor werd in 2011 na zeventig jaar afwezigheid weer gesignaleerd. De kever, die voornamelijk 's nachts vliegt en houdt van warmte, was voor het laatst gezien in 1941 bij Schin op Geul. De in 2011 gevonden rode schouderboktor werd eveneens gevonden in Zuid-Limburg.

Ook door toedoen van de mens zijn uitgestorven dieren in Nederland teruggekeerd. Zo leven er inmiddels honderden bevers op verschillende plekken nadat de dieren werden uitgezet in 1988. Ook de otter is terug van weggeweest na uitsterven in 1989. Bovendien zijn er door een herintroductieprogramma nu honderden ooievaars in Nederland, terwijl er in 1991 geen broedparen meer waren opgemerkt.