'Meer jongeren op straat na overlijden ouders'

De Woonbond krijgt meer signalen over jongeren die uit huis worden gezet na het overlijden van hun ouders. Dat meldt de belangenvereniging voor huurders donderdag na berichtgeving in Metro. De kinderen verliezen het recht op het huurhuis nadat hun ouders zijn overleden. De Woonbond wil dat bij overlijden het recht op de woning automatisch naar de kinderen gaat.

Door de krapte op de huizenmarkt en de crisis blijven jongeren langer thuis wonen. Zij staan echter niet ingeschreven als huurder en verliezen bij overlijden van de ouders het recht om er te blijven wonen.

"We hebben dit jaar tientallen telefoontjes gekregen over mensen die met deze problemen zitten. Het gaat in deze gevallen wel om mensen ouder dan 18 jaar", vertelt een woordvoerder van de Woonbond.

De huurdersbond verwacht dat het aantal kinderen dat via deze weg op straat wordt gezet alleen maar zal toenemen. Verhuurders zijn niet verplicht om de woning door te verhuren aan een kind, omdat geen voorrang mag worden verleend bij de toewijzing van een huis.

Tussentijds medehuurder worden van de woning om die na het overlijden van de ouders te houden is lang niet altijd mogelijk. "Dan moet je kunnen hardmaken dat gemeenschappelijk en duurzaam wordt gewoond of dat sprake is van een zorgrelatie", aldus de zegsman.

De Woonbond vindt het huidige systeem 'onacceptabel'. Als de kinderen het kunnen betalen moeten ze volgens de huurdersbond automatisch recht krijgen op de huurwoning. "Nu wordt dat slechts in heel enkele uitzonderingsgevallen gedaan, maar bij dit soort zaken moet je niet vanuit algemene regelgeving kijken, maar naar de persoonlijke situaties."