FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 augustus 2013

Servië onder 19 verslaat Frankrijk in EK-finale

Servië heeft donderdag het EK voor voetballers onder 19 jaar gewonnen. De Oost-Europeanen versloegen Frankrijk dankzij een doelpunt van Andrija Lukovic met 1-0. Ajacied Dejan Meleg maakte na 68 minuten zijn entree bij Servië, dat in Litouwen zijn eerste Europese titel pakte.

De Franse verdediging wist na iets minder dan een uur een voorzet niet goed te verwerken. Servië maakte daar handig gebruik van, waarna Lukovic simpel kon binnentikken. Servië onttroont met de eindzege Spanje, dat de laatste twee edities van het toernooi won.

Nederland overleefde de groepsfase niet vanwege nederlagen tegen Spanje en Portugal. Oranje versloeg wel gastland Litouwen.

[EL] Uitslagen derde voorronde (01/08/2013)

Naast Petrolul Ploiesti - Vitesse werden er nog meer duels gespeeld in de derde voorronde van de Europa League. Hierbij de uitslagen van deze wedstrijden. De returns zijn gepland voor volgende week donderdag. AZ en Feyenoord zullen in de volgende ronde instromen.   

Club Club Uitslag
AS Trencín (Slw) Astra Giurgiu (Roe) 1-3 
Dinamo Minsk (WRu) Trabzonspor (Tur) 0-1 
Qarabağ FK (Aze) Gefle IF (Zwe) 1-0 
Petrolul Ploiesti (Roe) Vitesse (Ned) 1-1 
FK Jablonec 97 (Tsj) Strømsgodset (Noo) 2-1 
FK Ventspils (Let) Maccabi Haifa (Isr) 0-0 
FK Aktobe (Kaz) Breiðablik UBK (IJs) 1-0 
FK Minsk (WRu) St. Johnstone FC (Sco) 0-1 
FK Chornomorets Odesa (Oek) Rode Ster Belgrado (Ser) 3-1 
Randers FC (Den) Rubin Kazan (Rus) 1-2 
Zalgiris Vilnius (Lit) Lech Poznan (Pol) 1-0 
NK Rijeka (Kro) MSK Zilina (Slw) 2-1 
Tromsø IL (Noo) FC Differdange 03 (Lux) 1-0 
BK Häcken (Zwe) FC Thun (Zwi) 1-2 
Botev Plovdiv (Bul) VfB Stuttgart (Dui) 1-1 
FK Kukësi (Alb) Metalurh Donetsk (Oek) 2-0 
FK Vojvodina (Ser) Bursaspor (Tur) 2-2 
Pandurii Târgu-Jiu (Roe) Hapoel Tel Aviv (Isr) 1-1 
Slovan Liberec (Tsj) FC Zürich (Zwi) 2-1 
Saint-Etienne (Fra) Milsami Orhei (Mol) 3-0 
Xanthi (Gri) Standard Liege (Bel) 1-2 
Asteras Tripolis (Gri) Rapid Wien (Oos) 1-1 
Motherwell (Sco) Kuban Krasnodar (Rus) 0-2 
Śląsk Wrocław (Pol) Club Brugge (Bel) 1-0 
Swansea City (Wal) Malmö FF (Zwe) 4-0 
NK Široki Brijeg (Bos) Udinese (Ita) 1-3 
Hajduk Split (Kro) Dila Gori (Geo) 0-1 
GD Estoril Praia (Por) Hapoel Ramat Gan (Isr) 0-0 
Sevilla FC (Spa) FK Mladost Podgorica (Mne) 3-0 

'Sorry voor penis op Williams hoofd'

Op de ontbijtshow van de BBC was donderdagochtend per ongeluk een krantenfoto van prins William te zien met een penis op zijn voorhoofd getekend. De BBC heeft inmiddels excuses gemaakt:

"Het materiaal werd ons geleverd door [comedygroep] Barbershopera, maar we hebben niet gemerkt dat er iets beledigends tussen zat. We verontschuldigen ons hiervoor", geeft een woordvoerster aan.

De getekende penis, bril, Spaanse snor, gaten in tanden en sik op het hoofd van William verschenen in de videoclip van het nummer 'I Could Have Married Kate.' HLN citeert een aantal regels:

I'll be there, baby, on the day you marry
and security won't notice me
because I'll dress like Harry
and when Rowan gets things going
I'll reveal myself before it's too late
because it should be me who marries Kate

FC Utrecht versterkt zich met Steve de Ridder

FC Utrecht heeft aanvaller Steve de Ridder donderdag overgenomen van Southampton. Dat melden de domstedelingen, die de komende maanden zowel Cedric van der Gun als Edouard Duplan wegens blessures moeten missen in de voorhoede. Southampton ontbond donderdag De Ridders contract, waardoor Utrecht hem voor niets kon ophalen.

De 26-jarige De Ridder speelde in Nederland eerder drie seizoenen bij De Graafschap, voordat hij de overstap naar Engeland maakte. Afgelopen seizoen speelde de Belg op huurbasis voor Bolton Wanderers, maar hij kwam daar nauwelijks aan spelen toe.

Hoofd spelerszaken en scouting Edwin de Kruijff van FC Utrecht roemt de veelzijdigheid van De Ridder. "Met Steve halen we een speler binnen die op verschillende posities uit de voeten kan. Zo is hij inzetbaar als bewegende tweede spits, maar kan hij ook vanaf de zijkant van het middenveld komen. Een meerwaarde voor FC Utrecht."

Duitsland wilde van Turken af

De voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl (CDU) wilde in 1982 van de helft van de Turken in Duitsland af. Dat blijkt uit tot nu toe geheime documenten die het Duitse blad Der Spiegel heeft ingezien.

Het gaat om notulen van een gesprek dat Kohl op 28 oktober 1982 voerde met de Britse premier Margaret Thatcher. Er waren destijds ongeveer 1,5 miljoen Turken in Duitsland.

Kohl betoogde dat Duitsland geen problemen had met Portugezen, Italianen en 'zelfs' Zuidoost Aziaten "want die integreren zo goed." "Maar de Turken komen uit een andere cultuur", ging Kohl verder.

Als voorbeeld van het op elkaar botsen van culturen noemde de kanselier gedwongen huwelijken en zwartwerk bij de Turken. Daarom diende elke tweede Turk Duitsland te verlaten. Degenen die bleven moesten Duits leren, aldus Kohl.

In 1983 besloot het kabinet-Kohl Turken die vrijwillig vertrokken 10.500 mark mee te geven. Daarnaast kregen ze hun opgebouwde pensioenrechten mee. Van die regeling maakten zo'n honderdduizend Turken gebruik.

Er wonen nu naar schatting zo'n vijf miljoen Turken in Duitsland. Helmut Kohl was kanselier tussen 1982 en 1998. Daarna trok hij zich terug uit de politiek.

Machinisten Argentijnse treinen 'betrapt'

Machinisten op Argentijnse forensentreinen lezen tijdens het rijden boeken, telefoneren of slapen zelfs. Dat heeft de Argentijnse minister van transport, Florencio Randazzo, bekend gemaakt de hand van videobeelden.

Onlangs besloot het Argentijnse kabinet camera's in de treincabines te installeren in een poging het aantal ongelukken terug te dringen. Uit protest tegen de beelden legden de vakbonden donderdagochtend tijdens het spitsuur het treinverkeer plat. Formeel vanwege een salarisconflict, feitelijk vanwege de videobeelden. Een machinist was zelfs slapend te zien terwijl zijn trein in volle snelheid overwegen passeerde. Een collega werd opgenomen toen hij zijn overhemd over de camera heen gooide, kennelijk om zo onbespied te blijven.

Boko Haram doet het weer

Extremisten van de islamitische organisatie Boko Haram hebben in het noorden van Nigeria acht mensen gedood waaronder leerkrachten en geestelijken. Dat heeft een zegsman van het Nigeriaanse leger donderdag bekend gemaakt.

De militanten gebruikten messen om hun slachtoffers te doden. Dat gebeurde in Bui. De slachtpartij vond dinsdag al plaats. Volgens het Nigeriaanse leger is Boko Haram meer van dit soort operaties aan het plannen nu de vastenmaand voor moslims, ramadan, afloopt. Op 14 mei kondigde het leger de noodtoestand in het noorden van het land af om zo Boko Haram beter te kunnen bestrijden. Sindsdien zouden een aantal successen zijn geboekt door de soldaten.

Twee hongerstakers uitgezet naar Guinee

Twee hongerstakende uitgeprocedeerde asielzoekers zijn donderdag uitgezet naar Guinee. Het gaat om Cheik Bah en Issa Koulibaly, die de afgelopen 75 dagen in hongerstaking zouden zijn geweest, meldt het televisieprogramma Nieuwsuur donderdagavond.

De twee zouden donderdagochtend in Rotterdam op een speciaal gecharterd vliegtuig naar Guinee zijn gezet. Vertrouwensarts Elcke Bonsen stelt dat Koulibaly op dit moment zo'n 52 kilo weegt bij een lengte van 1.93. Wat het gewicht van Bah nu is, kon ze niet precies zeggen.

Het uitzetten van Bah zou vier keer eerder zijn mislukt. Een keer greep een rechter in, die wilde dat verder onderzoek naar zijn gezondheidstoestand werd gedaan. Bij Koulibaly mislukte een poging hem uit te zetten een keer eerder. Een rechter hield uitzetting toen tegen vanwege zijn gezondheidstoestand.

Bah kwam eerder in het nieuws. In mei werd hij van het detentiecentrum in Rotterdam overgeplaatst naar de landelijke afzonderingsafdeling in Vught, nadat hij voor de tweede maal personeel van het detentiecentrum in Rotterdam zou hebben belaagd. Vertrouwensarts Bonsen stelde destijds na een bezoek aan Bah in Vught aangifte te doen omdat Bah zou zijn mishandeld door bewakers. Hij zou zware verwondingen aan zijn hoofd hebben gehad die hij niet zelf zou hebben kunnen veroorzaken.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) liet diezelfde dag in een brief aan de Tweede Kamer op basis van de informatie die hij op dat moment had weten dat Bah 'met grote zorgvuldigheid' was behandeld in het detentiecentrum in Rotterdam. De procedures zouden correct zijn toegepast en er zou geen sprake zijn geweest van disproportioneel geweld.

'Bieber vergeet dat hij blank is'

Sharon Osbourne, alweer 31 jaar de vrouw van Ozzy, geeft in een interview met de Daily Beast aan dat Justin Bieber vergeten is dat hij blank is. 

Reagerend op hoe buitenissig vaak de knul met allerlei kwajongensstreken de media haalt, zegt Sharon: "Ik vind het heel erg voor hem. Hij is een klein kind met een grote droom, hij ziet er leuk uit, meisjes houden van hem en hij wil een stoere jongen zijn terwijl hij ongeveer zo gemeen is als een 'fucking kitten.' Toch probeert hij stoer te doen, [zoals toen] hij in een emmer plaste."

"Ik denk dat hij de weg kwijt is, dat denk ik echt. Ik denk dat hij geen idee heeft dat hij blank is en niet zwart, dat is een groot probleem. Dit moment in zijn carrière is heel gevaarlijk, we hebben het allemaal al een miljoen keer eerder zien gebeuren. Wat moet je als entertainer van kinderen als je langzaam in een man verandert? Heel weinigen halen het."

Obama betreurt Russisch asiel Snowden

De Amerikaanse president Barack Obama is 'extreem teleurgesteld' over het Russische besluit klokkenluider Edward Snowden asiel te verlenen.

Snowden heeft donderdagmiddag papieren gekregen zodat hij de transitruimte van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo kon verlaten. Hij heeft een verblijfsvergunning voor een jaar gekregen. Het gaat om het tijdelijk asiel dat Snowden op 16 juli had aangevraagd. Dat heeft zijn advocaat Anatoli Koetsjerena donderdag gezegd. Waar Snowden zich nu precies bevindt, blijft om veiligheidsredenen geheim.

Obama's woordvoerder Jay Carney noemde het gebeuren niet bevorderlijk voor de band tussen de VS en Rusland. Het Witte Huis bekijkt nu opnieuw of Obama wel deel moet nemen aan de G20-top om 5 en 6 september in Sint Petersburg. Daar zou hij zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ontmoeten. Carney bestempelde Snowden niet als 'klokkenluider' noch als 'dissident'. Snowden wordt in de VS aangeklaagd wegens spionage. De woordvoerder van Obama noemde de band met Rusland nu al 'gecompliceerd' waarbij de twee landen op een groot aantal terreinen van mening verschillen.

Eerder had Moskou al gezegd dat Snowden niet aan de Verenigde Staten zou worden uitgeleverd. Dat besluit werd genomen naar aanleiding van een brief die de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder naar zijn Russische ambtgenoot stuurde. Holder stelde daarin dat Snowden nog steeds Amerikaans staatsburger is en uitgeleverd zou moeten worden. De Russen gaven Holder te verstaan dat Snowden niet uitgeleverd kon worden omdat hij zich niet op Russisch grondgebied bevond. Hij zat immers sinds 23 juni in de transitruimte van Sjeremetjevo. Bovendien bestaat er geen uitleveringsverdrag tussen de VS en Rusland, kreeg Holder te horen.

Snowden onthulde het grootschalig aftappen van telefoon- en dataverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Hij was op 23 juni op doorreis van Hong Kong naar Ecuador toen hij in Moskou bij een tussenlanding strandde. Washington trok zijn paspoort in en klaagde hem aan wegens diefstal en verraad. In het Amerikaanse Congres werd woedend gereageerd op het Russische asiel voor Snowden. Senator John McCain (Republikein, in 2008 tegenstander van Obama in de race om het presidentschap) noemde het een 'klap in het gezicht van de VS'. Volgens hem wilden de Russen de VS expres blameren. Volgens de senator moeten de VS de band met Rusland nu grondig heroverwegen. In het Congres gaan al stemmen op de OIympische Winterspelen in Sochi (Rusland), 7-23 februari 2014, te boycotten.

Vos aanvoerster WK ploegentijdrit

Marianne Vos voert de Nederlandse ploeg  Rabobank-Liv/Giant  aan bij het WK ploegentijdrit, op 22 september in het Italiaanse Florence. De ploeg bestaat uit zes rensters, waarvan er vijf uit Nederland komen.

Vos krijgt gezelschap van Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand, Thalita de Jong en Roxanne Knetemann. De enige buitenlandse is Pauline Ferrand-Prevot uit Frankrijk. Iris Slappendel en de Amerikaanse Megan Guarnier zijn reserves voor de ploeg.

Tello voor niet minder dan 25 miljoen weg bij Barça

Cristian Tello heeft vrijdag zijn contract bij FC Barcelona met twee jaar verlengd tot medio 2018. In het contract is een clausule opgenomen waardoor de 21-jarige buitenspeler Barça niet voor minder dan 25 miljoen euro mag verlaten. Dat melden de Catalanen.

Barça achtte Tello in zijn tienerjaren niet goed genoeg, waarna hij opvallend genoeg bij rivaal Espanyol terechtkwam. In 2010 keerde hij weer terug bij Barça, waar hij afgelopen seizoen uitgroeide tot een belangrijke kracht met acht goals in 34 wedstrijden.

Wall Street verwelkomt economische cijfers

De stemming op de Amerikaanse aandelenmarkten was donderdag opperbest. Beleggers waren te spreken over een aantal meevallende macro-economische cijfers en over de onveranderde bereidheid van centrale banken, waaronder de eigen Federal Reserve, om de economie te blijven ondersteunen.

De leidende Dow-Jonesindex steeg 0,8 procent tot 15.623 punten. De bredere S&P 500 ging 1,2 procent omhoog tot 1705 punten. Nog niet eerder kwam de graadmeter boven de 1700 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,3 procent bij en stond op 3671 punten.

Cijfers over de Amerikaanse industrie wezen op een aantrekkende groei in de afgelopen maand. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering bleek afgelopen week bovendien te zijn gedaald tot het laagste niveau in meer dan 5 jaar tijd.

Olieconcern ExxonMobil stond onderaan bij de hoofdfondsen in New York. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal ruim de helft minder winst dan een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op 1,55 dollar, ruimschoots onder de gemiddelde analistenverwachting van 1,89 dollar. Het aandeel zakte 1,4 procent.

De sterkste stijger in de Dow was creditcardmaatschappij American Express met een winst van 2,5 procent. Ook computermaker Hewlett-Packard en Bank of America waren in trek met koersstijgingen van 2 en 2,2 procent.

In de Nasdaq won de Eindhovense chipfabrikant NXP Semiconductor 5,9 procent. De vroegere chipdochter van Philips wist in het tweede kwartaal een verlies om te buigen in winst. De omzet groeide met 9 procent tot 1,2 miljard dollar.

Facebook werd 1,3 procent meer waard. Daarmee kwam het aandeel opnieuw iets boven de 38 dollar, de koers waarvoor het bedrijf in mei vorig jaar naar de beurs werd gebracht. Een dag eerder stond het aandeel al kortstondig boven de introductiekoers, die sinds de beursgang niet meer was gehaald.

De euro was 1,3210 dollar waard, tegen 1,3217 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,6 procent tot 107,77 dollar per vat. Brentolie werd 1,7 procent duurder en bracht per vat 109,51 dollar op.

Wiggins start in Eneco Tour

Eenmalig Tour de France-winnaar Bradley Wiggins rijdt dit jaar de Eneco Tour in Nederland en België. Dat laat de organisatie van de koers donderdag weten. De Brit deed in 2006 en 2009 ook mee aan de Eneco Tour.

Wiggins kent tot nu toe een uitermate teleurstellend seizoen. De tourwinnaar van 2012 ging als een van de favorieten van start in de Ronde van Italië, maar gaf daar al snel op met een knieblessure. Vervolgens deed hij vanwege die blessure niet mee aan de Tour. In de Ronde van Polen speelt hij momenteel geen rol van betekenis in het algemeen klassement. In september hoopt hij de wereldtitel tijdrijden te winnen in Toscane.

De Eneco Tour gaat 12 augustus van start in het Belgische Koksijde. Na twee etappes en een tijdrit in Nederland eindigt de koers 18 augustus in Geraardsbergen, eveneens in België.

Helikopters Defensie rukken recordaantal keer uit

Reddingshelikopters van Defensie hebben de eerste zeven maanden van dit jaar een recordaantal keer moeten uitrukken. Tot en met juli voerden reddingshelikopters van het Search and Rescue squadron vanaf vliegbasis Leeuwarden 156 vluchten uit. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd op honderd vluchten, meldt het ministerie van Defensie donderdag.

De toename komt volgens Defensie vooral doordat er een grotere vraag is naar patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden naar het Medisch Centrum Leeuwarden. Ook moesten opvarenden van schepen worden gehaald en werd met de helikopters meegeholpen bij zoekacties.

VS sluiten ambassades vanwege onveiligheid

Een aantal ambassades en consulaten van de VS zullen zondag dicht blijven. Dat heeft een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken donderdag bekend gemaakt.

Marie Harf weigerde aan te geven hoeveel ambassades en consulaten de deuren dicht houden, en in welke landen. Ook de reden voor de sluiting verzweeg ze.

Harf noemde het 'een voorzorgsmaatregel', bedoeld ter bescherming van het personeel en bezoekers. Of de vertegenwoordigingen op maandag weer open gaan is nog niet zeker. Eerste zal er een herbeoordeling van de situatie plaatsvinden, aldus de zegsvrouwe. "Het is best mogelijk dat we nog een aantal extra dagen gesloten zijn."

Zondag is in veel moslimlanden een gewone werkdag, net als in Israël.

Alle beachvolleybalsters naar achtste finales EK

Alle Nederlandse vrouwenteams hebben zich geplaatst voor de achtste finales op het EK beachvolleybal. De duo's Madelein Meppelink en Sophie van Gestel, en Jantine van der Vlist en Marloes Wesselink kwalificeerden zich donderdag door hun beslissende duel te winnen. Sanne Keizer en Marleen van Iersel, en Jolien Sinnema en Michelle Stiekema voegden zich eerder al bij de laatste zestien.

Van der Vlist en Wesselink waren tot de tussenronde veroordeeld na het verlies van hun derde groepsduel. In de tussenronde bleken Lena Plesiutschnig en Magdalena Jirak een makkelijke prooi: 21-12, 22-20. Meppelink en Van Gestel versloegen in hun laatste groepswedstrijd Greta Cicolari en Silvia Costantini met 21-16, 24-22.

Keizer en Van Iersel, als zevende geplaatst, nemen het nu in een Nederlands onderonsje op tegen Van der Vlist en Wesselink (12).

Bij de mannen wonnen twee van de vier Nederlandse teams. Het als tweede geplaatste duo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen gingen in het tweede groepsduel onderuit, net als Daan Spijkers en Michiel van Dorsten (23). Reinder Nummerdor en Richard Schuil (20) en Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst 27) zegevierden.

Wereldkampioenen Brouwer en Meeuwsen hadden het eerste duel nog gewonnen. De andere koppels gingen in de openingswedstrijd ten onder. Vrijdag staat de beslissende derde wedstrijd op het programma.

[WK] Magnussen prolongeert wereldtitel op koningsnummer

Zwemmer James Magnussen heeft donderdag zijn wereldtitel geprolongeerd op de 100 meter vrije slag. De Australiër was in Barcelona in 47,71 seconden de beste op het koningsnummer. De Amerikanen Jimmy Feigen (zilver) en Nathan Adrian (brons) pakten de overige medailles.

Hun landgenoot Ryan Lochte pakte voor de tweede opeenvolgende keer goud op de 200 meter wisselslag. Hij bleef de Japanner Kosuke Hagino en Thiago Pereira uit Brazilië ruim voor.

Zige Liu veroverde de wereldtitel op de 200 meter vlinderslag. De Chinese was tot veler verrassing bijna twee tienden sneller dan de Spaanse Mireia Belmonte. De Hongaarse Katinka Hosszu pakte de bronzen plak.

De Amerikaanse vrouwen prolongeerden de wereldtitel op de 4x200m vrije slag. Missy Franklin, Katie Ledecky, Shannon Vreeland en Karlee Bispo waren Australië met bijna twee seconden de baas. Het brons ging naar Frankrijk.

De Chinese Jing Zhao won goud op de 50 meter rugslag. Ze bleef haar landgenote Yuanhui Fu slechts vijf honderdsten voor. Op relatief grote achterstand werd Aya Terakawa uit Japan derde.

Man betaalt met 3402 kilo muntgeld

Na jarenlange rechtszaken over welke slachtoffers van een auto-ongeluk in 2001 schadevergoeding uitgekeerd behoorden te krijgen, werd zakenman Roger Herrin uit Harrisburg, Illinois gedwongen om 500.000 dollar verzekeringsgeld terug te betalen.

Dat deed de man woensdag dan ook. Om ruim eenderde van het bedrag te betalen liep hij de lokale Federal Reserve-bank in met bijna 150 tassen van 25 kilo elk. In de tassen zaten kwartjes, een heleboel kwartjes.

150.000 dollar aan quarters, om precies te zijn. De munten wegen volgens de site van de US Mint elk 5,67 gram. Dat komt neer op ruim 3400 kilo aan muntgeld.

Herrin gaf aan te hebben gekozen voor kwartjes omdat betalen in centen vrij onmogelijk zou zijn geworden. Er zat aan het terugbetalen van het geld een emotionele lading. Herrins tienerzoon overleed namelijk bij het auto-ongeluk 12 jaar geleden. 

In Illinois werden eerder grote schulden voldaan in cash. Zo werd in Chicago door de Blues Brothers in 1980 de belastingschuld van het St. Helen of the Blessed Shroud-weeshuis in Calumet City contant afgerekend:


'Hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut hut'

Barney nog net in top tien wereldranglijst

Raymond van Barneveld staat nog net in de top 10 van de wereldranglijst in het darten. Na de voor hem teleurstellend verlopen World Matchplay zakte de Hagenaar van de achtste naar de tiende positie.

De zogenoemde PDC Order of Merit word uiteraard aangevoerd door Phil Taylor. Hij heeft een grote voorsprong op Michael van Gerwen. Vincent van de Voort, vorig jaar nog dertiende, is nu afgezakt naar de dertigste plek. Jelle Klaasen staat nu 36e, Co Stompé vind zichzelf terug op de 39e plaats.

Positie Speler Land Totaal prijzengeld
1 Taylor, Phil ENG £753.500
2 van Gerwen, Michael NED £465.200
3 Lewis, Adrian ENG £418.050
4 Whitlock, Simon AUS £290.000
5 Wade, James ENG £279.900
6 Hamilton, Andy ENG £268.800
7 Newton, Wesley ENG £215.100
8 Pipe, Justin ENG £196.000
9 Chisnall,Dave ENG £195.150
10 van Barneveld, Raymond NED £192.200

Hushovd snelt naar ritzege in Polen

Thor Hushovd (BMC) heeft donderdag de vijfde etappe in de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De Noorse renner was in een print in Zakopane de snelste. Matthieu Ladagnous en Daniele Ratto completeerden het podium. Pieter Weening was op de zesde plek de beste Nederlander.

Jon Izagirre van Euskaltel nam de leiderstrui over van Rafal Majka (Saxo-Tinkoff). De Spanjaard heeft een seconde voorsprong op de Pool. Weening is op acht seconden van Izagirre vijfde.

Dief na vliegtuigcrash aangehouden

Een personeelslid van United Airlines is aangehouden omdat hij bagage zou hebben gestolen na de crash van een vliegtuig van Asiana Airlines op 6 juli in San Fransisco. Sean Crudup zou samen met zijn verloofde Raychas Thomas meer dan vijfduizend dollar buit hebben gemaakt.

Nadat passagiers op een andere vlucht werden gezet kwam men erachter dat niet alle bagagestukken terecht waren. De politie heeft later op bewakingsbeelden kunnen zien hoe Crudup de bagagestukken gaf aan Thomas en deze weer doorgaf aan een andere vrouw.

Na een huiszoeking was er bekend dat Crudup nog meer gestolen goederen in bezit had. Crudup en Thomas zijn beiden op borgtocht vrij, waarbij laatstgenoemde al eerder schuld heeft bekend. Zij zal 26 augustus voor de rechtbank verschijnen. Bij de crash zijn drie doden gevallen en tientallen gewonden.

Terminator-scenarist schrijft Avatar 2

James Cameron heeft Josh Friedman gevraagd hem te helpen met het scenario van Avatar 2. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Friedman is bekend van de scripts van War of the Worlds uit 2005 en de tv-serie Terminator: The Sarah Conner Chronicles, uit 2008 en 2009.

Friedman krijgt het nog druk, aangezien zijn volgende tv-project zich al heeft aangediend. Hij tekende voor de productie van Crossbones, een nieuwe serie met John Malkovich als de beruchte piraat Blackbeard.

Cameron heeft tot nu toe altijd gezegd zelf de scenario's voor Avatar 2 en 3 te schrijven. Aan de andere kant was ook het script van Avatar niet alleen van hem, aangezien hij daar hulp kreeg van Laeta Kalogridis. Zij is nu op haar beurt bezig met het scenario van de vijfde Terminator-film, die gepland staat voor 2015.

Ook Avatar 2 moet in 2015 uitkomen. De premièredatum van Avatar 3 is nog onbekend.


Terminator-scenarist schrijft Avatar 2 (Foto: Novum)

Duitse huurder op straat na roken in huis

De 75-jarige Friedhelm Adolfs moet zijn huurwoning uit. Reden: hij rookte in zijn woning zonder te luchten. Daardoor kwam de sigarettenrook in het trappenhuis hetgeen een niet te harden stank voor overige huurders betekende. Bovendien ontstond gevaar voor hun gezondheid.

Dat heeft een rechter in het Duitse Düsseldorf besloten, zo melden Duitse media. Adolfs was naar de rechtbank gestapt omdat zijn verhuurder hem zonder pardon de huur had opgezegd vanwege zijn roken. De magistraat gaf de verhuurder echter gelijk.

Adolfs woonde al veertig jaar in zijn twee kamer huurwoning. Al die tijd rookte hij ook. Volgens de rechter had hij echter de laatste anderhalf jaar niet meer genoeg gelucht. Een beroep op 'gewoonterecht' kon derhalve voor Adolfs niet gelden.

Sprookjes zijn kwaadaardig

Zijn sprookjes leuke verhaaltjes voor kindertjes, vlak voor het slapengaan? Of zijn het kwaadaardige verzinsels met een dubieuze moraal? Maria Tatar, hoogleraar Germaanse Folkloreen Mythologie, verbonden aan de universiteit van Harvard, vermoedt het laatste.

Verreweg de meeste verhalen van de heren Grimm zijn in de vergetelheid geraakt, maar verhalen als Hans en Grietje, Assepoester en Roodkapje zijn misschien nu wel populairder dan ze ooit waren. De meeste sprookjes werden meer dan tweehonderd jaar geleden opgetekend door de broertjes Grimm. Eigenlijk hielden zij zich meer bezig met taal en de wet, maar als uit de klauwen gelopen hobby hebben ze ook nog meer dan 150 verhaaltjes gedocumenteerd. Deze verhalen kwamen uit in 1812: Kinder- und Hausmärchen. Leuke verhaaltjes voor leuke kinderen. Maar is dit wel zo?

Mutilaties, (kinder)moord, incest, kannibalisme; allemaal de normaalste zaak van de wereld in een sprookje, maar als dit tegenwoordig in een computerspel verwerkt zou worden, dan zouden heel wat ouderlijke organisaties uit hun slof schieten en zou het snel uit de handel genomen worden.

Mevrouw Tata legt uit: "Deze verhalen zijn politiek incorrect. Ze zitten vol met seks en geweld. In Sneeuwwitje bijvoorbeeld, vraagt de jaloerse stiefmoeder om haar de longen en lever van een 6-jarig kind te brengen. Even later wordt dit kind meegenomen in het donkere, gevaarlijk woud door jagers." Tegenwoordig zouden we dat als een 'beetje raar' kwalificeren.

Wie denkt dat sprookjes iets van vroeger zijn, komt bedrogen uit. Disney plukt al wat langer de vruchten van de Grimm-verhalen, maar ook andere filmproducenten brengen moderne varianten van sprookjes uit. Zelfs van de gebroeders Grimm zelf is al een film gemaakt. Ook de Manga-industrie in Japan haalt veel inspiratie en verhaallijnen uit de oude verhalen. Ook zijn er porno-versies van sprookjes te vinden, waardoor je meteen op een goede manier leert hoe Sneeuwwitje eigenlijk aan haar naam komt.

"Ik denk dat Disney handig gebruikt maakt van de bangmakerij die in sprookjes verwerkt zit en daardoor zowel een volwassen als een jeugdig publiek op een rare manier aanspreekt.  Zo verandert de heks in Sneeuwwitjes van het een op het andere moment van een lekker wijf in een stokoude vrouw." zegt Professor Tata.  Volgens haar kan je erg veel dingen uit sprookjes halen, maar zijn ze zeer zeker niet altijd geschikt voor kinderen.

Mensen uit allerlei dingen bevrijd

De brandweer van Londen heeft een lijst gepubliceerd met de naar eigen zeggen tien vreemdste dingen waaruit zij mensen hebben bevrijd.

Zo zat een man met zijn penis vast in een broodrooster, zat een kind met een hand vast in een snoepmachine, moest een volwassene gered worden uit een trapauto en zat de arm van een man vast in een mobiele toiletcabine.

Ook blijken kinderen nogal vaak met hun hoofd ergens in vast te zitten. Eén kind zat met het hoofd in een tamboerijn vast en een ander kind zat met het hoofd vast in een strijkplank. Een derde koter had zich met het hoofd in een massagestoel weten vast te wurmen.

De Londense brandweer-Top 3: iemand belde de brandweer toen hij of zij zijn of haar vinger niet meer uit een reageerbuisje kon krijgen. Een kind zat met een voet vast in een koperen vaas. Tot slot wist een man de naald van een naaimachine aan zijn vinger vast te naaien, om in die benarde situatie de hulpdiensten te bellen.

Vaders boos op borstenmasseur

Hoewel hij met vlag en wimpel is geslaagd voor de cursus borsten masseren gaat het niet goed met de borstvoedingsopwekkende massages die de 29-jarige Yang Jun aanbiedt.

De Chinees uit de centraal gelegen provincie Henan heeft ook psychologie, massage en acupuntuur gestudeerd. Toch verwijten de mannen van zijn klanten hem dat hij hun vrouwen betast.

Zijn bedrijf is noodlijdend nu hij nog maar twee vaste klanten over heeft. Voor 23 euro per sessie masseert hij 90 minuten lang de borsten van zijn klanten om betere productie van borstvoeding op te wekken.

"Alle vrouwen bij wie ik in de leer zat hebben honderden klanten", klaagt Yang Jun. "Maar zodra de echtgenoten merken dat ik een man ben word ik afgewezen. Ik ben heus heel goed, als mensen me maar een kans geven."

[WK] Pedersen zwemt wereldrecord op 200 schoolslag

Rikke Møller Pedersen heeft donderdag op het WK zwemmen in Barcelona het wereldrecord verbroken op de 200 meter schoolslag. De 24-jarige Deense tikte in de halve finale na 2.19,11 minuten aan, bijna vier tienden sneller dan het record dat Rebecca Soni vorig jaar zwom op de Olympisch Spelen.

Het is het eerste wereldrecord voor Pedersen. In Barcelona zwommen de 16-jarige Litouwse Ruta Meilutyte (100 meter schoolslag) en de Amerikaanse Katie Ledecky (1500 meter vrije slag) deze week al een wereldrecord.

[EL] Vitesse speelt gelijk in Roemenië

Vitesse is aan de derde voorronde van de Europa League begonnen met een gelijkspel. Uit bij het Roemeense Petrolul Ploiesti werd het 1-1. Jonathan Reis zette Vitesse uit een penalty op voorsprong, Gheorghe Grozav maakte kort voor tijd gelijk. De return in Arnhem is volgende week donderdag.

Vitesse kreeg halverwege de eerste helft een tegenvaller te verwerken door het geblesseerd uitvallen van Gaël Kakuta. Verder haalden de bezoekers zonder kleerscheuren de rust en kort daarna werd dankzij Reis zelfs de score geopend. De Braziliaan kreeg een duw in het strafschopgebied en legde zelf succesvol aan vanaf elf meter.

Vlak na de 0-1 kreeg Vitesse een uitgelezen kans om de score te verdubbelen. Op aangeven van Patrick van Aanholt schoot Valeri Qazaishvili echter rakelings naast. De misser kwam de ploeg van trainer Peter Bosz duur te staan. Zes minuten voor tijd schoot Grozav via de benen van Frank van der Struijk raak en zorgde daarmee voor de terechte 1-1 eindstand.

De winnaar van de derde voorronde plaatst zich voor de play-offs. Daarin is een ticket voor de groepsfase van de Europa League te verdienen.

Vrachtwagen botst op file, A67 dicht

De A67 van Turnhout naar Eindhoven is donderdagavond tussen de Belgische grens en Eersel afgesloten nadat drie vrachtwagens in de staart van een file met elkaar botsten. De ravage is volgens de ANWB groot. De verwachting is dat rond 00.30 uur de weg weer helemaal is vrijgegeven.

Op foto's van het ongeval is te zien dat in ieder geval een vrachtwagen fikse schade heeft opgelopen. Bij het ongeval zouden meerdere mensen zwaargewond zijn geraakt.

De file was ontstaan doordat een vrachtwagen bij Eersel pech had gekregen. Een rijstrook werd daarom afgesloten, waardoor slechts een rijstrook over was, met de file tot gevolg.

Volgens een zegsman van de ANWB is de situatie vervelend voor verkeer dat via de E34 en A67 van België naar Nederland wil. Van een verkeerschaos zou geen sprake zijn.

Meisje 'mocht Biebers huis niet uit'

De grootse Amerikaanse rapper Lil Twist heeft een meisje donderdagnacht ruw behandeld in het huis van Justin Bieber. Dat schrijft TMZ.

Toen het meisje rond half vier lokale tijd besloot dat het wel welletjes was en aangaf dat ze weg wilde, werd ze naar eigen zeggen gewelddadig vastgegrepen door Lil Twist de beste vriend van Bieber.

Het rapidool probeerde te voorkomen dat het meisje de benen nam op zo'n onaardige en dwingende manier, dat ze naar eigen zeggen direct naar het politiebureau is gereden. Naar verluidt was Justin op dat moment zelf niet thuis. De politie onderzoekt de zaak momenteel.

Vorige maand nog werd Twist gearresteerd voor rijden onder invloed terwijl hij rondreed in Biebers Fisker Karma.  

VS betalen Britten voor informatie

De Amerikaanse regering heeft de Britse geheime dienst GCHQ in de periode 2009-2012 omgerekend honderdvijftien miljoen euro betaald om toegang te krijgen tot informatie die de Britten vergaarden, en om hun activiteiten te kunnen beïnvloeden.

Dat heeft de Britse krant The Guardian onthuld aan de hand van documenten die klokkenluider Edward Snowden heeft verstrekt. De contacten liepen via de Amerikaanse evenknie van de GCHQ, de NSA.

Uit de stukken blijkt dat GCHQ en NSA nauw samenwerkten. Tevens blijkt dat NSA hoge eisen aan hun Britse collega's stelden waar die maar met moeite aan konden voldoen.

The Guardian stelt dat GCHQ en NSA ook in Afghanistan samenwerkten. De Amerikanen betaalden verder mee aan een nieuw GCHQ-centrum in Bude, Cornwall, en aan een GCHQ-faciliteit op Cyprus.

Uit de stukken die The Guardian zag bleek verder dat GCHQ probeert informatie van mobiele telefoons en apps te vergaren om 'elke telefoon, overal en altijd te kunnen benutten'.

De hoeveelheid persoonlijke informatie die GCHQ uit internet en mobiele telefonie aftapte is de laatste vijf jaar met 7000 procent gestegen.

GCHQ houdt China en Rusland verantwoordelijk door de meeste cyberaanvallen in Groot-Brittannië zo staat in de stukken.

Een ander document maakt duidelijk dat sommige GCHQ-werknemers moeite hadden met de morele en ethische kant van hun werk, met name over de mate van misleidi9ng die daarbij gebruikt werd.

Berlusconi's celstraf definitief

De Hoge Raad van Italië heeft donderdagavond de veroordeling van Silvio Berlusconi tot 4 jaar cel wegens belastingfraude bevestigd. Het is de eerste keer dat de mediamagnaat, die al 20 jaar problemen met justitie heeft, definitief wordt veroordeeld.

De veroordeling van de ex-premier tot uitsluiting van openbare functies gedurende 5 jaar moet echter opnieuw door een lagere rechter worden bekeken. De zaak is terugverwezen naar het gerechtshof in Milaan. De uitsluiting van openbare functies was voor de 76-jarige Berlusconi persoonlijk eigenlijk de zwaardere straf. Hij wil graag opnieuw premier worden.

Ondanks de definitieve veroordeling tot 4 jaar hoeft hij hoogstwaarschijnlijk niet de cel in: hij krijgt al 3 jaar aftrek volgens een amnestieregeling. Het resterende jaar kan hij doorbrengen in huisarrest of als taakstraf, zeker omdat hij de leeftijdsgrens van 70 jaar heeft overschreden. Hij kan nu echter elk moment worden opgepakt om voor de rechter te worden gebracht die hierover beslist. Volgens de Hoge Raad is de celstraf meteen uitvoerbaar.

Hoge Raad bevestigt celstraf Berlusconi
Hoge Raad bevestigt celstraf Berlusconi

Tentenkamp asielactivisten in Rotterdam

Vanaf vrijdag gaat in Rotterdam het No Border Camp van start. Daarbij wordt onder meer een tentenkamp opgezet op een nog niet bekendgemaakte plek in Rotterdam. De gemeente en de politie houden volgens een woordvoerder van de gemeente de situatie in de gaten.

Het No Border Camp wordt georganiseerd door asielactivisten en vindt tot en met volgende week zaterdag plaats. Er worden onder meer workshops gehouden. In Europa worden volgens de organisatie sinds 2000 No Border Camps georganiseerd. Vorig jaar waren er kampen in Stockholm en Keulen. Ook aan de Grieks-Turkse grens, de Pools-Oekraïense grens en in Brussel werden eerder No Border Camps opgezet.

Hoeveel deelnemers er precies gaan komen, is nog onduidelijk, evenals de plek waar het tentenkamp wordt opgezet. Vrijdag maakt de organisatie pas bekend waar het tentenkamp moet komen.

De gemeente heeft volgens de zegsman al wel contact gehad met de organisatie en wil gaan kijken hoe de manifestatie verder vorm krijgt. "Demonstreren is een grondrecht, dat wordt gerespecteerd. Maar het is niet de bedoeling dat illegaal gekampeerd wordt in de stad." Of dit betekent dat wordt ingegrepen zodra ergens tenten worden opgezet, wil de zegsman echter niet kwijt. "Uitgangspunt is dat er geen overlast is. De politie zal alles nauwlettend in de gaten houden."

Bieber draagt Guy Fawkesmasker

Just in: van onze grote vriend Justin Bieber is een foto geüpload waarop de veelbelovende jongeman met een Guy Fawkesmasker rondloopt. 

Dat schrijft TMZ. Ook heeft de 19-jarige Adonis letterlijk z'n broek op de knieën hangen. Gezien het masker is het goed mogelijk dat Bieber zeer binnenkort compleet Anonymous wordt.

Hij zou ook Guy Fawkes als idool kunnen hebben. In dat geval ambieert Bieber zo spoedig mogelijk ter dood veroordeeld te worden voor hoogverraad.

Volgens een reactie op TMZ ziet Bieber 'er beter uit dan normaal' op de foto. Een ander meldt dat 'dit de enige manier is om gezichtsbeharing te krijgen' voor Bieber.

Haai gevonden op Texel

Op het strand van Oudeschild, Texel, is door een toerist het stoffelijk overschot van een haai gevonden.

Wie nu niet meer de zee in durft en Jaws-achtige taferelen voor zich ziet: maak je geen (al te grote) zorgen. Het gevonden monster is namelijk een Gladde Haai. Een haai die niet alleen maar glad, maar ook ongevaarlijk voor mensen is, ondanks de lengte die van 220cm die deze dieren soms bereiken. Deze haai beschikt namelijk over een gebit met zeer kleine tandjes, geschikt om visjes en enge ongewervelde dieren te eten.

Het gevonden exemplaar is slechts 50cm lang, dus die had hooguit in je tenen kunnen bijten.

Hogenkamp bereikt kwartfinale in Bad Saulgau

Richel Hogenkamp heeft zich donderdag geplaatst voor de kwartfinale van het ITF-toernooi in het Duitse Bad Saulgau. De 21-jarige tennisster kwam van een achterstand terug tegen de Française Laura Thorpe: 1-6, 6-3 en 6-4.

Hogenkamp treft nu de thuisspelende Carina Witthöft, de nummer 192 van de wereld. Hogenkamp, die dit jaar nog geen toernooi op haar naam heeft geschreven, staat 228e.

FOK!toen: tornado verwoest Utrecht

FOK!toen verhaalt vandaag van de gruwelstorm en monstertornado's die ons land teisterden op 1 augustus 1674. Bij de storm vielen veel doden, meldden tientallen plaatsen zware schade en stortte het middenschip van de Domkerk van Utrecht in, om nooit meer herbouwd te worden. 

Donkerk vóór tornado, 1660

Orkaan en tornado's veroorzaken dood en verderf
UTRECHT, 01-08-1674. Tussen een uur of zeven en half negen in de avond raasde een zeer zware zomerstorm met 70 tot 80 km/u over de Republiek. Het onweersfront wist twee grote tornado's te produceren. Eén raasde over de lijn Antwerpen-Gouda-Amsterdam naar de kop van Noord-Holland, de ander van Turnhout langs Tiel en trok dwars door de stad Utrecht.

Daar brachten storm en tornado samen een dermate grote ravage teweeg, dat stadskunstenaar Herman Saftleven een jaar later werd gevraagd de vernielde straten, kerken, molens, muren en gebouwen te tekenen. Dat deed hij met zulk verbazingwekkend detail dat het eeuwen later nog lijkt alsof je foto's op een nieuwssite bekijkt.

Schade Utrecht: een overzicht van tekeningen
Elk linkje hieronder linkt naar een willekeurige Saftleventekening van de Domkerk-ravage.

De stad kreeg het zwaar te verduren, maar de schade was vaak zeer plaatselijk. Het middenschip van de Domkerk werd als laatst afgebouwd en men wilde voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. De constructie was niet sterk genoeg en werd niet genoeg ondersteund. Toen de tornado over het (nu) Domplein raasde was het dan ook snel gedaan. Tegelijkertijd stonden bomen vijftig meter verderop nog overeind en werd de Domtoren zelf niet eens licht beschadigd.

De Pieterskerk en drie andere kerken verloren hun toren, de Bemuurde Weerd was vernield, evenals de Gasthuissteeg, het Sint Jakobsgasthuis en verschillende boerderijen en stenen huizen in de omgeving. Ook de stadsmuur faalde schromelijk: de Pellucussenpoort en de Catharijnepoort raakten beschadigd, de Snijderstoren stortte volledig in en ook de Weerdpoort was er slecht aan toe.

Stormschade elders in Nederland en Europa
Eerder al zorgde de storm voor vernieling ten zuiden van ons: Brussel meldde hagelstenen 'als knickers', in Antwerpen stortte de brug over de Schelde in en 'te Straetsburgh vielen Hagelstenen als Kinderhoofden.' Kerken en kerktorens in heel het land stortten in, in getroffen dorpen bleef geen schoorsteen of dakpan op z'n plek.

Mede door de intensiteit van de storm is het één van de best omschreven meteorologische verschijnselen in ons verleden. Koopman Gerrit Jansz. Kooch beschreef het pad van de storm in een rijmdicht van 139 coupletten. Hij dicht het ooggetuigenverslag van een boer:

hij dacht: dit schijnt hier wel een spook
ben ick in slaap, of droom ick oock
en 't is hier niet als van te vooren
men sie hier geen hooy op het lant
daer staen geen boomen op de kant
en ginder mis ick oock een tooren

Hele bomenrijen, tig torenspitsen en jaarvoorraden hooi verdwenen, opnieuw plaatselijk. In Amsterdam werden in de haven schepen losgeslagen door de storm, maar bleven iets verderop een paar lege vaten onaangeroerd staan. Hetzelfde patroon door heel het land: Haarlem meldde 0,0 schade, evenals andere westelijke dorpen en steden in Noord-Holland, terwijl het oostelijk deel ervan langs gekregen had.

Het KNMI heeft dankzij de vele ooggetuigenverslagen het stormfront weten te reconstrueren: die weerkaart is hier te zien. KNMI: “De onweersbui, met de smalle verwoestende slurf van de hoos, is in het centrum van Utrecht langs de Oude Gracht dwars over het middenschip van de Utrechtse Dom getrokken. Daarbij zijn windsnelheden van naar schatting 150 km/uur opgetreden.” Overigens raakte de tornado lang niet overal de grond; in Utrecht moet dat echter wel het geval zijn geweest.

Ruïnes Domkerk worden homo-ontmoetingsplek 
Wellicht het saillantste deel van deze geschiedenis is dat de ruïnes van het middenschip tot in de 19e eeuw niet werden opgeruimd, waardoor rondom en onder het puin steeds vaker homoseksuele mannen kwamen die op zoek naar mannenliefde waren; uiteindelijk werd het een reguliere ontmoetingsplek.

Nadat de koster van de kerk één van de mannen had herkend terwijl die seks had met een ander op de tweede verdieping van de Domtoren, vond het stadsbestuur het 56 jaar na de storm in 1730 wel genoeg geweest.

Heksenjacht door heel het land
Er werden een aantal razzia's gepleegd op het Domplein en een heel aantal verdachten gearresteerd. Uit verhoren bleek dat er een heel landelijk netwerk voor homo's was en dat de Domkerk maar één van de vele homo-ontmoetingsplekken in het land was. In Utrecht werden er 18 homoseksuelen ter dood veroordeeld en gewurgd

De heksenjacht op homo's zou vanuit Utrecht door heel 't land verspreiden. Van de 289 vervolgden werden er 70 gedood en een heel aantal gefolterd en verbannen. In Zuidhorn, Groningen greep ene Rudolf de Mepsche de gelegenheid aan om 22 politieke tegenstanders van homoseksualiteit te beschuldigen en te executeren; twee anderen werden op de pijnbank doodgemarteld.

'Utrechtenaar' = homo
Hoewel de gemeente Utrecht zich allang gedistantieerd heeft van de vervolging en er tegenwoordig een herdenkingssteen ligt waar ooit homoseks bedreven werd, zou door de vervolging het woord 'Utrechtenaar' uiteindelijk een synoniem worden voor 'homo'. Als een biljartbal van achteren werd geraakt, bijvoorbeeld, zei men 'die komt van Utrecht'. Utrecht was niet de enige plek die aan homoseksualiteit gekoppeld werd.

In de jaren '30 van de 20e eeuw begon de gemeente Utrecht actief het woord 'Utrechter' te gebruiken, zodat de bijbetekenis van het woord Utrechtenaar zou verdwijnen. Verrassend genoeg is dat gelukt: inmiddels is niet Utrechtenaar maar Utrechter het meest gebruikte woord voor een inwoner van de stad en weet praktisch niemand meer dat Utrechtenaar vroeger iets heel anders betekende.

Andere 'homo's': Grieken, Engelsen, Bulgaren... 
Volgens het NRC zei men destijds ook 'hij is van de Franse ambassade', 'hij is Grieks georiënteerd', 'het is een Hagenaar', 'hij begaat de Engelse zonde' en 'hij speelt Italiaans.' Daarnaast meldt de krant dat 'bouger' of 'bogger', in het Engels nog als 'bugger' bekend, in de 15e eeuw gebruikt werd als woord voor 'sodomiet'. 'Bogger' zou van het woord 'Bulgaar' afgeleid zijn.

Defensiebegroting VS door Senaatscommissie

Het Witte Huis heeft het fiat van het Congres nodig voor eventueel militair ingrijpen in Syrië. Dat staat in de defensiebegroting die donderdag door de kredietcommissie van de Senaat is goedgekeurd.

In de nieuwe begroting wordt bijna zeshonderd miljard dollar bezuinigd op de strijdkrachten. Voor de oorlog in Afghanistan is bijna 78 miljard euro minder beschikbaar.

Voordat de begroting werd aangenomen werd nog door congresleden de passage over Syrië opgenomen.

Bouwer Fyra in hoger beroep

De bouwer van de geplaagde Fyratreinen, het Italiaanse AnsaldoBreda, gaat in beroep tegen het besluit van de rechtbank om geen nieuw onderzoek te doen naar de deugdelijkheid van de treinen. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

AnsaldoBreda wil dat de rapporten, waarop Nederland en België zich baseerden om te stoppen met de Fyra, openbaar worden gemaakt. Ook heeft het bedrijf bij de rechtbank een verzoek ingediend voor nieuw onderzoek door onafhankelijke experts.

Bouwer Fyra in hoger beroep
Bouwer Fyra in hoger beroep (Foto: ANP)

AEX breekt jaarrecord

De Amsterdamse beurs sloot donderdag op het hoogste niveau van dit jaar, ondanks de tegenvallende kwartaalcijfers van grote fondsen als Shell en ArcelorMittal. De AEX kwam 0,7 procent hoger uit en sloot op 372,39 punten. Dat is nipt meer dan het oude jaarrecord van 372,11 punten uit mei.

Ook de Midkap voor middelgrote fondsen won flink terrein en sloot 1,4 procent hoger op 552,09 punten. Elders in Europa waren de winsten eveneens hoog. De Franse beurs won 1,3 procent en de Duitse beurs eindigde zelfs ruim 1,5 procent hoger. De Dow Jones stond aan het einde van de Europese handelsdag op 0,8 procent winst.

Oorzaak voor het optimisme onder beleggers waren meevallende cijfers uit de Verenigde Staten. Ook de Europese inkoopmanagersindexen lieten duidelijk verbetering zien. De index voor de eurozone, een goede graadmeter voor de economische situatie, duidt zelfs op een einde van de langst lopende recessie sinds de invoering van de euro.

Van de 25 fondsen in de AEX werden er slechts vier lager verhandeld. Daaronder zaten wel twee zwaargewichten: ArcelorMittal en Shell leverden respectievelijk 3,7 en 4,6 procent in. Beide bedrijven kwamen donderdag met tegenvallende kwartaalcijfers. Zo zag Shell de winst met een vijfde dalen en liet staalreus ArcelorMittal weten het verwachte bedrijfsresultaat te verlagen.

Onder de stijgers was Imtech verreweg de grootste winnaar. De technisch dienstverlener, die zijn koers sinds januari van ongeveer twintig naar pakweg twee euro zag dalen, ging 8,7 procent omhoog. Ook het Franse Gemalto deed het goed met een dagwinst van ruim zeven procent. Sinds de introductie van het fonds in de AEX koerst het fonds almaar hoger.

KPN en PostNL waren eveneens populaire aandelen na positieve oordelen van analisten. Het telecombedrijf won 5,2 procent, het postbedrijf 3,6 procent. In de Midkap won Aperam 6,8 procent aan waarde na meevallende kwartaalcijfers, terwijl het kleine fonds Pharming 1,4 procent verloor.

Exclusief worstelen met de begrafenisondernemer

2K heeft vandaag aangekondigd dat WWE Superstar Undertaker zijn opwachting maakt in de Phenom Edition van WWE 2K14. Deze versie is beschikbaar, zolang de voorraad strekt, voor Xbox360 en Playstation 3.

De Phenom Edition bevat de volgende items:

  • Exclusieve metalen doodskist
  • Exclusieve verzamelbare kaart, door Undertaker persoonlijke gesigneerd
  • Exclusieve Undertaker in-game toegang tot de ring: “American Badass”
  • Exclusieve Undertaker in-game uitrusting: “American Badass”
  • Exclusieve controller skin in het Undertakerthema
  • “WWE Undertaker – The Streak”: Disc #1 (DVD)
  • Toegang tot WWE 2K14 wereldwijde pre-order aanbieding: Ultimate Warrior playable character
  • De WWE 2K14 videogame.

We kunnen pas vanaf 1 november met strakke pakjes de ring in, want dan komt WWE 2K14 uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

WWE 2K14

WWE 2K14

NOC*NSF verbolgen over antihomowet Rusland

Sportkoepel NOC*NSF vindt het onacceptabel dat Rusland de omstreden antihomowet ook tijdens de Olympische Spelen van Sochi wil handhaven. Dat zei chef de mission Maurits Hendriks donderdag als reactie op de uitspraken van minister van sport Vitali Moetko. "Het mag duidelijk zijn dat we dan echt een groot probleem hebben", reageerde hij bij de NOS.

Het internationaal olympisch comité IOC beweerde eerder nog garanties te hebben gekregen vanuit de hoogste Russische instanties dat de antihomowet volgend jaar tijdens de Spelen niet zal worden toegepast. Moetko maakte donderdag echter duidelijk dat het homo's in Sochi verboden is 'de straat op te gaan en propaganda te verspreiden'.

Hendriks belooft sporters dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. "Wij staan voor de vrijheid van onze sporters. Of het nu om religie, seksuele geaardheid of meningen gaat. Voor ons is het onbespreekbaar dat deze wet van toepassing is." Hij gaat ervan uit dat het IOC niet zal tornen aan eerder gemaakte afspraken. "Daar houden we ze aan. Dat is wat ons betreft helder."

Mochten de Russen toch voet bij stuk houden, dan is er volgens Hendriks een 'groot probleem'. Over een mogelijke boycot wil hij echter niet speculeren. "Ze zullen het vast niet zover laten komen dat grote landen om die reden niet naar de Spelen komen."

Afghanen dood door 'misser' VS

Bij een bombardement door een Amerikaans vliegtuig zijn in Afghanistan vijf politiemensen gedood. Twee anderen raakten gewond.

Het incident deed zich woensdagavond voor in de provincie Nangarhar. De zegsman van de internationale troepenmacht in Afghanistan Isaf, Bryan Gatewood, heeft het voorval bevestigd. Het ongeluk gebeurde toen de Amerikanen in actie kwamen tegen de Taliban. Isaf doet nader onderzoek naar de exacte toedracht.

Matige smog door ozon verwacht

Kinderen en mensen met ziekten aan de luchtwegen moeten vrijdag oppassen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat die dag matige smog door ozon kan ontstaan en adviseert zware lichamelijke inspanning te vermijden. Wie klachten krijgt aan ogen, neus of keel kan het best zo veel mogelijk binnenblijven.

De drempel voor matige smog wordt naar verwachting vrijdag aan het eind van de middag of het begin van de avond overschreden, zo vertelt een woordvoerder van het RIVM donderdag.

Met name het midden van het land krijgt waarschijnlijk te maken met smog. De hoogste ozonconcentraties worden onder meer verwacht boven het IJsselmeer, maar dat kan nog veranderen. Het RIVM verwacht niet dat het smoggehalte ergens oploopt tot ernstig. Zaterdag is de kans op smog naar verwachting alweer gering.

Hoge ozonconcentraties ontstaan als er weinig wind staat, waardoor grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht blijven hangen.

VN: wietwet Uruguay schendt verdragen

Het wetsvoorstel over de legalisering van de productie van cannabis waarmee de Kamer van Afgevaardigden in Uruguay woensdag heeft ingestemd, is 'geheel en al in strijd' met de bepalingen in de internationale verdragen over drugs die ook het Zuid-Amerikaanse land heeft ondertekend. Dat heeft de VN-organisatie die toeziet op de eerbiediging van de internationale verdragen over drugs, donderdag laten weten. De organisatie zegt 'bezorgd' te zijn over wat er in Uruguay is gebeurd.

Met 50 van de 99 stemmen voor stemde de Uruguayaanse Tweede Kamer na een debat van 13 uur in met het wetsvoorstel dat de productie, verkoop en consumptie van wiet legaliseert. Elk huishouden mag zes wietplanten telen. Ook mogen er verenigingen worden opgericht van 15 tot 45 leden die samen maximaal 90 planten mogen telen en oogsten.

De Senaat moet nog met het wetsvoorstel instemmen.

ECB handhaaft rente

De Europese Centrale Bank (ECB) verandert de belangrijkste rentetarieven in de eurozone deze maand niet. Dat maakte de ECB donderdag bekend.

De herfinancieringsrente, de rente die banken betalen voor leningen bij de ECB, blijft daarmee op het historisch lage peil van 0,5 procent. De rente die banken ontvangen op hun deposito's bij de centrale bank blijft 0 procent. De besluiten van de ECB voldoen aan de verwachtingen van economen.

ECB-president Mario Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting op het rentebesluit.

Rotterdams bedrijf zet kustwacht op in Somalië

Het Rotterdamse bedrijf Atlantic Marine and Offshore (AMO) gaat ervoor zorgen dat Somalië een kustwacht krijgt. AMO gaat een coördinatiecentrum opzetten, drie- tot vierduizend Somaliërs opleiden en zes patrouilleschepen leveren.

AMO-directeur Pepijn Verstand bevestigt dat het bedrijf dinsdag een overeenkomst voor ten minste zeven jaar heeft gesloten met de federale regering van Somalië. De eerste patrouilles moeten over ruim een jaar van start gaan. Doel is dat de Somalische regering op termijn zelf de volledige verantwoordelijkheid voor de kustwacht krijgt. Met de deal zijn volgens Verstand honderden miljoenen euro's gemoeid.

De piraterij bij Somalië is de afgelopen twee jaar sterk afgenomen als gevolg van internationale marineoperaties, private beveiligers op handelsschepen en toegenomen stabiliteit op het vasteland. Toch zijn zeerovers nog steeds actief. De kustwacht moet ook gaan optreden tegen illegale visserij en afvaldumping.

Nederlanders gaan de kustwachtbasis in de Somalische hoofdstad Mogadishu helpen opzetten en bemannen. De eerste medewerkers vertrekken over 'enkele maanden', aldus Verstand. De patrouilleschepen zullen volledig worden bemand door Somaliërs. Zij worden verantwoordelijk voor het handhaven van internationale (maritieme) wetten en het gedeeltelijke VN-wapenembargo tegen Somalië.

Verstand zegt niet bang te zijn dat de kustwacht mislukt of zelf actief wordt in de piraterij of de smokkel, zoals in het verleden is gebeurd nadat westerse bedrijven hadden geholpen bij het opzetten van een kustwacht. "De huidige regering van Somalië is duidelijk bezig het land weer op te bouwen", aldus Verstand.

De internationaal erkende regering van president Hassan Sheikh Mohamud is sinds september vorig jaar aan de macht. Waarnemers hopen dat de regering een einde kan maken aan de burgeroorlog die in 1991 uitbrak.

Verstand zegt dat zijn bedrijf ruime ervaring heeft in het opzetten en begeleiden van kustwachten en het adviseren van marines. In welke landen, wil hij niet zeggen. Verstand wil evenmin vertellen welke onderaannemer zijn bedrijf inhuurt om de Somalische kustwachters op te leiden. Het gaat volgens hem om 'gerenommeerde trainers' uit Nederland.

De patrouilleschepen voor de Somalische kustwacht krijgen volgens de directeur capaciteit om dertig dagen aaneengesloten op zee te blijven zodat ze een groot gebied kunnen bestrijken. Ze krijgen elk twee 'snelle interventieschepen' mee aan boord.

Doden bij explosies in wapendepot Syrië

Raketten hebben donderdag een wapendepot in Homs, in het midden van Syrië, getroffen. Bij de daaropvolgende ontploffingen zijn zeker veertig doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

Het wapendepot stond in het stadsdeel Zahra, dat in handen is van het regeringsleger. De rebellen bestookten Zahra en het naburige stadion volgens een bron bij het stadsbestuur met een tiental raketten. Daarop schoot een enorme vuurbal de lucht in.

In Zahra vielen volgens ooggetuigen niet alleen tientallen slachtoffers, maar raakten ook veel inwoners in paniek. De wijkbewoners zijn het bewind van president Bashar Assad overwegend trouw.

De ontploffingen richten in het gebied rond het getroffen depot grote verwoestingen aan. De explosies waren volgens een ooggetuige zo krachtig dat muren van tal van gebouwen scheurden. Dikke rook- en stofwolken waren van grote afstand te zien.

Volgens een medewerker van de gouverneur van Homs zetten de raketinslagen grote delen van de wijk in lichterlaaie. Ten minste 130 mensen zouden zijn gewond geraakt. Hoeveel doden er zijn gevallen wist hij niet te zeggen. Een inwoner van Homs tekende uit de mond van Rode Kruis-medewerkers op dat minstens 22 lichamen zijn geborgen.

De ontploffingen in Homs illustreren nog eens dat de kansen in de Syrische burgeroorlog voortdurend keren. Het regeringsleger heeft de rebellen dan wel kunnen terugdringen, maar zij zijn nog steeds in staat hard terug te slaan

Iran doet sekte verder in de ban

Iraniërs mogen niet langer omgaan met leden van de verbannen Baha'i-sekte. Dat zei de Iraanse hoogste geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, die een fatwa, een religieus edict tegen de beweging uitvaardigde. Dat meldde de Iraanse nieuwssite Tasnim woensdag.

De Baha'i werd in de jaren zestig van de negentiende eeuw opgericht door een Perzische edelman, die door zijn gevolg als profeet werd gezien. Veel moslims dulden echter geen ander naast Mohammed, die voor hen de laatste en grootste profeet is.

Volgers van de Baha'i voelen zich vervolgd in Iran, tot woede van internationale mensenrechtengroepen.

Rain begint een dagboek

De eerste ontwikkelaarsdagboek van Rain is uitgebracht. Aan het woord zijn game director Yuki Ikeda, lead planner Tomoharu Fujii, art director Seiichi Terashima en designer Tomokazu Oki.

In Rain spelen we als een jongen die onzichtbaar is voor alles en iedereen. Alleen door de regen zien anderen waar je loopt. Je bent op zoek naar een meisje, dat net als jij onzichtbaar is geworden. Ondertussen zijn er allerlei figuren op zoek naar je en moet je al puzzelend je een weg vinden door de stad. 

Rain komt dit kwartaal uit op PlayStation 3.

Lara Croft naar next-gen

Phil Rogers, baas van de Europese en Amerikaanse tak van Square Enix geeft in een blog aan dat er een vervolg op Tomb Raider voor next-gen al in ontwikkeling is.

"Ik ben ook blij om te onthullen dat we al in de ontwikkelingfase van een next-gen Tomb Raider-vervolg - iets dat je misschien onlangs hebt gehoord", schreef hij. "In de toekomst zullen we gamers meer keuze bieden, ondersteunen we meer platforms en proberen we nieuwe dingen - maar we zullen ervoor zorgen dat op welk platform dan ook we altijd onze focus op het verhogen van de kwaliteit leggen. We voelen dat gamers dat verwachten van een Square Enix spel."

Rogers vertelt verder dat hij de afgelopen maanden gebruikt heeft om een senior team in Amerika en Europa op te tuigen om de nieuwe en evoluerende strategie van het bedrijf te ondersteunen. Het bedrijf is van plan om binnenkort een nieuwe en vooral vollere releaselijst uit te geven met daarop games variërend van next-gen blockbusters, nieuwe mobiele games tot online pc-games.

Tomb Raider

[WK] Kromowidjojo en Heemskerk naar finale op 100 vrij

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben zich beide gekwalificeerd voor de finale op de 100 vrije slag. Kromowidjojo werd met 53,29 derde en Heemskerk zwom 53,68 goed voor een vierde positie. 

De snelste in de halve finale was Sarah Sjostrom(52,87) gevolgd door Cate Campbell(53,09). Ook Missy Franklin, Britta Steffen, Shannon Vreeland en Yi Tang haalden de finale. De finale wordt vrijdagavond gezwommen. 

Reservedoelman Cillessen blijft bij Ajax

Jasper Cillessen blijft dit seizoen bij Ajax. In een gesprek met trainer Frank de Boer heeft hij gezegd niet te willen worden verhuurd. De 24-jarige keeper berust voorlopig in het feit dat Kenneth Vermeer opnieuw is aangewezen als eerste keeper. Dat zei De Boer donderdag in de persconferentie voorafgaand aan het openingsduel tegen Roda JC.

Net als vorig seizoen mag Cillessen de bekerwedstrijden keepen. Vermeer blijft vooralsnog eerste keus voor de overige duels. "Kenneth heeft nog altijd een streepje voor, maar de beste keept."

De Boer zei verder geen vervanger te halen voor de deze week naar Celtic vertrokken buitenspeler Derk Boerrigter. "Met Tobias Sana en Lucas Andersen heb ik voldoende alternatieven." Een andere optie voor de positie van rechtsbuiten, Jody Lukoki, mag worden verhuurd.

The Wolverine 3D

The Wolverine is inmiddels alweer de 6e film in de X-Men film franchise. De zesde keer dat Hugh Jackman in de huid van mutant Logan kruipt. Voor deze tweede solo-film voor Wolverine wordt alles uit de vorige film overboord gegooid. Zo is na het verschrikkelijke X-Men Origins: Wolverine de titel voor dit deel wijselijk aangepast naar The Wolverine. Is het de makers dit keer wel gelukt om een goede film over Wolverine te maken?

Wereldkampioenen Brouwer en Meeuwsen onderuit op EK

Wereldkampioenen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben donderdag hun tweede duel op het EK beachvolleybal in het Oostenrijkse Klagenfurt verloren. De Duitsers Lars Flüggen en Alexander Walkenhorst waren in drie sets te sterk. De setstanden waren 14-21, 21-17 en 13-15. 

Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst wisten na de nederlaag van woensdag nu wel te winnen. Met 21-14 en 21-18 rekenden ze af met de Russen Konstantin Semenov en Yaroslav Koshkarev. De Europees kampioenen van 2008, 2009 en 2010 Reinder Nummerdor en Richard Schuil wisten hun tweede duel ook te winnen nadat Oostenrijker Clemens Doppler moest opgeven met een blessure. Hij speelde samen met Alexander Horst.  

Daan Spijkers en Michiel van Dorsten speelden hun tweede duel tegen de Spanjaarden Pablo Herrera Allepuz en Adrián Gavira Collado. Ze wisten dit duel niet te winnen. Het werd 2x 18-21. Zowel Brouwer/Meeuwsen, Schuil/Nummerdor als Stiekema/Varenhorst staan momenteel tweede hun groepen. Spijkers en Van Dorsten staan laatste. Morgen is de laatste groepswedstrijd en wordt de tussenronde gespeeld. 

Haase verslaat Verdasco in Kitzbühel

Robin Haase heeft voor het derde jaar op rij de halve finale van het ATP-toernooi in Kitzbühel bereikt. De titelverdediger verraste donderdag de als derde geplaatste Fernando Verdasco uit Spanje. Het werd 4-6, 6-4 en 6-3 voor de Nederlander, die de laatste twee edities op het Oostenrijkse gravel won. Bij de laatste vier stuit hij op Marcel Granollers (8).

In de eerste set sloeg Verdasco, de mondiale nummer 33, toe op zijn enige breekkans. Haase wist daar niets tegenover te stellen, maar in het tweede bedrijf waren de rollen omgedraaid. De Hagenaar snoepte in de tiende game de service van zijn tegenstander af en trok de stand daarmee gelijk.

Verdasco deelde in de beslissende set de eerste tik uit met een break in de eerste servicebeurt van Haase. De nummer 68 van de wereld liet zich niet van de wijs brengen, vocht zich terug en nam op 4-3 zelf afstand. Hij benutte op 5-3 zijn eerste wedstrijdpunt.

Haase had de enige eerder ontmoeting met Verdasco ook gewonnen. Dat was echter op het gras van Wimbledon in 2011, niet de favoriete ondergrond van de Spaanse gravelspecialist.

Granollers rekende af met de Argentijn Leonardo Mayer met 6-3 en 6-1. De Spanjaard dolf vorige week in de kwartfinale in Gstaad nog het onderspit tegen Haase.

Van der Hoorn in selectie Ajax

Ajax heeft Mike van der Hoorn opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel tegen Roda JC vrijdag in Amsterdam. De van FC Utrecht overgekomen verdediger viel vorig weekend bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal nog buiten de boot ten faveure van Toby Alderweireld en Joël Veltman. Die laatste staat nu zijn plek af aan Van der Hoorn.

Met de komst van Van der Hoorn kan trainer Frank de Boer kiezen uit drie spelers voor de positie van rechter centrale verdediger. Van der Hoorn is gehaald om in te spelen op een vertrek van Alderweireld, maar die voetbalt vooralsnog gewoon in Amsterdam. Veltman speelt maandag mee met Jong Ajax, dat zijn eerste wedstrijd in de Eerste Divisie afwerkt.

Een andere opvallende naam in de selectie is die van Tobias Sana. De rechtsbuiten viel vorig jaar in zijn debuutseizoen na een hoopgevend begin ver terug, en werd door verschillende spelers gepasseerd. Een van hen was Derk Boerrigter, die deze week verkaste naar Celtic.

Derde keeper Mickey van der Hart zit uit voorzorg ook bij de selectie. Reservekeeper Jasper Cillessen is licht geblesseerd.

Downloads en gokspelen stuwen winst en omzet Sega

Het Japanse gamebedrijf Sega Sammy heeft zijn omzet in het tweede kwartaal met bijna dertig procent zien stijgen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Dankzij de groei op het gebied van downloadbare spellen en de populariteit van het Japanse gokspel Pachinko steeg de omzet naar 90,7 miljard yen (694,3 miljoen euro).

Het gamebedrijf zag zijn winst verviervoudigen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, naar 12,9 miljard yen (98,9 miljoen euro). De stijgende omzet en een daling in de kosten voor het distribueren van spellen ligt aan de basis van deze winststijging.

Hoewel Sega goede zaken doet met het online aanbieden van spellen, ziet het bedrijf de verkoop van games in de winkel afnemen. Het bedrijf verkocht ruim 1,2 miljoen spellen, waarvan 570 duizend in Europa over de toonbank gingen.

Het online rollenspel Phantasy Star Online 2 voor PlayStation Vita deed het bijzonder goed met een half miljoen verkochte exemplaren, verspreid over winkel- en digitale verkoop. Het pc-spel Company of Heroes 2 ging 380 duizend keer over de toonbank in de laatste vijf dagen van juni.


Downloads en gokspelen stuwen winst en omzet Sega

Goed kwartaal voor game-uitgever Activision

Activision Blizzard heeft het afgelopen kwartaal een grotere omzet behaald dan het gamebedrijf van tevoren had verwacht. Dankzij spellen als Starcraft II: Heart of the Swarm, Skylanders Giants en Call of Duty: Black Ops II werd 1,32 miljard dollar (984 miljoen euro) opgehaald. Het bedrijf had gerekend op 1,16 miljard dollar.

Topman Bobby Kotick schrijft de gestegen omzet vooral toe aan Starcraft II: Heart of the Swarm. Het strategiespel voor de pc ging in de eerste 48 uur na de introductie 1,1 miljoen keer over de toonbank. Het in maart uitgebrachte spel is volgens de uitgever de bestverkochte pc-game van dit kalenderjaar tot nu toe.

De financiële rapportage van donderdag is de eerste sinds de game-uitgever eind vorige maand bekendmaakte dat het zelfstandig verdergaat. Activision Blizzard kon met hulp van investeerders Vivendi voor 8,2 miljard dollar uitkopen.

Het gamebedrijf komt dit najaar onder meer met Skylanders Swap Force, Call of Duty Ghosts en Diablo III voor PlayStation 3 en PlayStation 4. Daarnaast werkt Blizzard aan nieuwe updates voor World of Warcraft, dat zijn ledenaantal heeft zien dalen naar 8,3 miljoen. Dit is het laagste aantal sinds eind 2006.


Goed kwartaal voor game-uitgever Activision

[Eredivisie] Prognoses van de VI-clubwatchers

Vrijdag 2 augustus maken Ajax en Roda JC een start aan het Eredivisie-seizoen 2013/14. Zal de strijd om het landskampioenschap opnieuw gaan tussen Ajax, PSV en Feyenoord? Of zal AZ, sc Heerenveen of FC Twente meedoen om de titel?

FOK!sport vroeg een voorspelling aan Ajax-watcher Simon Zwartkruis, PSV-watcher Thijs Slegers en Feyenoord-watcher Martijn Krabbendam, alledrie werkzaam voor Voetbal International. Zij beantwoordden allen vijf vragen over het komende seizoen.

1. Welke clubs gaan er komend seizoen om het kampioenschap strijden?

Zwartkruis voorspelt een strijd tussen de traditionele top-drie: "AZ en FC Twente hebben de afgelopen jaren een succesvolle aanval op de top gedaan, maar hebben dat niet kunnen continueren. Vitesse zou zich graag in de strijd mengen, maar is nog niet zover. Blijft over: Ajax, Feyenoord en PSV. Bij Ajax heeft Frank de Boer bewezen een kampioensploeg te kunnen smeden, Feyenoord heeft Pelle en veel talenten die zich zullen blijven doorontwikkelen en bij PSV verwacht ik positieve impulsen van de nieuwe jonge spelers."

Ook Thijs Slegers en Martijn Krabbendam verwachten dat de strijd om de landstitel zal gaan tussen Ajax, Feyenoord en PSV. Slegers voegde wel Vitesse toe aan het rijtje kampioenskandidaten.


Ajax doet volgens alle clubwatchers opnieuw mee om de landstitel
(Foto: Pro Shots)

2. Welke clubs gaan komend seizoen verrassen?

Slegers verwacht dat AZ en Roda JC dit seizoen positief zal verrassen. "AZ gaat lang meedoen in de topdrie, maar zal uiteindelijk de vijfde plaats pakken. Roda JC verwacht ik rond de zevende plek."Roda JC wist afgelopen seizoen ternauwernood via de play-offs degradatie te ontlopen.

Ook Krabbendam verwacht dat AZ goed zal presteren dit seizoen, terwijl Zwartkruis verwacht dat RKC Waalwijk zal verrassen: "RKC Waalwijk roert zich opvallend op de transfermarkt. Met Romeo Castelen en Dennis Rommedahl erbij gaan die een leuk seizoen tegemoet."

3. Welke speler zal de relevatie van dit seizoen worden?

Zwartkruis verwacht dat Bojan Krkic, door Ajax gehuurd van FC Barcelona, één van de smaakmakers van komend seizoen zal worden. "De verwachtingen zullen vanwege zijn achtergrond hoog zijn, maar hij heeft de kwaliteiten daaraan te voldoen", aldus de Ajax-watcher. Feyenoord-watcher Krabbendam kiest opvallend voor een PSV'er: "Memphis Depay". Slegers kiest ook voor een PSV'er: "Jurgen Locadia, hij wordt topscorer van de Eredivisie".


Thijs Slegers ziet Jurgen Locadia topscorer van de Eredivisie worden
(Foto: Pro Shots)

4. Houden de gepromoveerde ploegen zich staande komend seizoen?

Slegers verwacht dat SC Cambuur na dit seizoen weer in de Jupiler League zal spelen. Go Ahead Eagles ziet hij via de play-offs overleven. Krabbendam denkt er in grote lijnen hetzelfde over: "Ik verwacht wel wat van Go Ahead Eagles, omdat Foeke Booy heeft bewezen met zo'n ploeg te kunnen presteren. Cambuur krijgt het moeilijk."

Zwartkruis is van mening dat beide ploegen een voorbeeld moeten nemen aan PEC Zwolle: "PEC Zwolle heeft vorig seizoen bewezen hoe het moet, met gedurfd en aantrekkelijk voetbal ook nog. Als Cambuur en Go Ahead Eagles dat als voorbeeld nemen, moet het kunnen."

5. Wat verwacht je van de Nederlandse ploegen in de Europese bekertoernooien?

Zwartkruis verwacht niet dat de Nederlandse clubs potten zullen breken in Europees verband: "Het gat met de toplanden is groot en ook landen als Rusland en Oekraine leveren steeds sterkere ploegen." Krabbendam is een stuk optimistischer en ziet vooral PSV het ver schoppen: "Ajax moet een keer de volgende ronde halen van de CL, maar denk niet dat dit gaat lukken. Feyenoord plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League. Ik verwacht PSV na de winterstop nog in Europa."

Ook Slegers denkt dat PSV ver kan komen in Europees verband: "Ik verwacht dat PSV de Champions League niet haalt, maar wel kwartfinale Europa League haalt. Van Ajax in de Champions League verwacht ik dat ze poulefase overleven, al is dat een gok want ik ken de tegenstanders niet. De anderen (Vitesse, FC Utrecht en Feyenoord red.) spelen een bijrol."

'Merendeel werkgevers doet niets tegen hitte'

Het merendeel van de werkgevers neemt geen extra maatregelen tijdens de extreme hitte op de werkvloer. Dat stelt FNV Bondgenoten donderdag op grond van een enquête onder ruim zeshonderd werknemers. Van de ondervraagden stelde ruim zestig procent dat hun werkgever niets heeft gedaan om de warme werkomstandigheden te verlichten.

Toch lijken maatregelen niet onverstandig, aangezien meer dan negentig procent van de verhitte geënquêteerden last had van fysieke klachten door het werken in de hitte. Meest voorkomende klacht is met 76 procent concentratieverlies. Daarnaast had een derde van de werknemers last van jeuk of irritatie.

In achttien procent van de gevallen kregen de ondervraagden last van kramp in de spieren, terwijl 48 mensen flauwvielen. Ook kregen vijftien mensen, ruim twee procent van het totaal, last van een hitteberoerte, waardoor ze naar het ziekenhuis moesten. Ook klachten als hoofdpijn, duizeligheid en overmatig transpireren kwamen geregeld voor.

Geboorte luiaard verrast Dierenpark Amersfoort

De geboorte van een luiaard heeft de dierenverzorgers van Dierenpark Amersfoort flink verrast. Luiaard Amaka zat al een tijdje in een 'relatiecrisis' met haar Quasimodo, maar dierenverzorgers troffen vorige week plots een luiaardjong op haar buik aan.

Het jong is het vierde kind van de twee luiaarden. "Hun relatie kende veel rozengeur en maneschijn", laat de hoofdverzorger weten in een verklaring. Aan het liefdesgeluk kwam een einde toen Amaka haar oog liet vallen op buurman Hardy. "Quasimodo was hier natuurlijk niet blij mee en de liefdesvlam leek te zijn gedoofd."

Het overspel was problematisch voor het dierenpark, omdat Hardy ook in een relatie zat. De verzorgers hebben Quasimodo en Amaka tijdelijk uit elkaar gehaald in de hoop dat bij hun weerzien de liefde weer zou opbloeien. Die aanpak bleek succesvol.

De verzorgers hadden de zwangerschap van Amaka niet opgemerkt. "Dat is vaak lastig te zien, zeker omdat ze hele dagen aan de boom hangen," vertelt een verzorger.

Een luiaard bevalt hangend aan een boom en haar jong klimt direct na de geboorte op de borst om te gaan drinken. Het jong wordt nog niet van Amaka's borst gehaald, waardoor over een paar weken pas duidelijk wordt of de luiaard een jongetje of een meisje heeft gekregen.

Broze Thaise koning na vier jaar weer thuis

Koning Bhumibol van Thailand heeft donderdag het ziekenhuis in Bangkok verlaten waar hij vier jaar geleden met een longontsteking werd opgenomen. Tienduizenden aanhangers deden de 85-jarige vorst uitgeleide.

Bhumibol Adulyadej is samen met koningin Sirikit per auto vertrokken naar zijn paleis aan de kust, waar ze woonden voordat hij in het ziekenhuis belandde. Daar, in de kustplaats Hua Hin, werd het paar begroet door een feestende menigte.

De 80-jarige koningin Sirikit hield haar man sinds vorig jaar in het Siriraj-ziekenhuis gezelschap. Ze werd opgenomen omdat ze last had van duizelingen en tijdens haar dagelijkse ommetje maar moeilijk op de been bleef.

Of de Thaise koning, de langstzittende vorst ter wereld (sinds 1946 in functie), in het Klai Kangwon-paleis blijft wonen is nog niet duidelijk. De zeer geliefde Bhumibol spande zich tientallen jaren in voor de armen in Thailand, maar was sinds zijn ziekenhuisopname nauwelijks in het openbaar verschenen. En als hij al verscheen, was hij gekluisterd aan een rolstoel.

Leider Griekse vakbond is baan kwijt

De leider van de Griekse lerarenvakbond is als onderdeel van omvangrijke bezuinigingen op non-actief gesteld. Themis Kotsifakis (55) is de leider van de vakbond OLME en werkt op een middelbare school in Athene. Zijn naam prijkt samen met die van 2121 anderen op een lijst van leerkrachten die minder salaris zullen ontvangen, overgeplaatst worden of de wacht zal worden aangezegd.

Griekenland ontslaat tot het einde van het jaar 25 duizend ambtenaren. De ontslagen vormen onderdeel van de grootschalige bezuinigingen die het land moet doorvoeren om aanspraak te maken op internationale noodleningen. Ambtenarenbonden hielden donderdag in Athene een protestactie tegen de bezuinigingen.

Wüst maakt zich geen zorgen om antihomowet

Ireen Wüst maakt zich niet druk om de antihomowet in Rusland. De schaatsster uit Goirle richt zich volledig op haar sport, laat ze via haar management weten. De Russische minister van sport Vitali Moetko zei donderdag dat de wet ook tijdens de Olympische Spelen in Sochi wordt gehandhaafd.

De regerend olympisch kampioene op de 1500 meter, die biseksueel is, wil zich niet laten afleiden door randzaken. "Wüst wil goed presteren in Sochi en daar goud winnen", verklaart haar belangenbehartiger. De allroundster vertrouwt erop dat sportkoepels NOC*NSF en het IOC de belangen van de sporters goed behartigt.

De omstreden wet, die boetes voorschrijft voor openbare homomanifestaties en de verstrekking van inlichtingen over seksuele minderheden aan minderjarigen, werd vorige maand ondertekend door president Vladimir Poetin. Het internationaal olympisch comité IOC gaf eerder nog aan dat de sporters en bezoekers niet hoeven te vrezen voor discriminatie.

Iran waarschuwt VS

Nieuwe VS-sancties tegen de olieindustrie van Iran kunnen pogingen om opnieuw te gaan onderhandelen over het omstreden Iraanse atoomprogramma frustreren. Dat heeft de woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken donderdag gezegd.

Woensdag nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een wet aan die nieuwe strafmaatregelen voorziet. De Senaat moet er nu over gaan oordelen. De nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani heeft na zijn verkiezing aangegeven nieuwe contacten met het Westen te willen opbouwen. Hij wordt op 4 augustus formeel geinstalleerd.

Technische storing bij Rabobank

Klanten van de Rabobank konden donderdag problemen ondervinden bij hun online bankzaken. Rabo internetbankieren, mobielbankieren en de Rabofoon waren tijdelijk slechts gedeeltelijk beschikbaar, liet een woordvoerder van de bank weten. Rond 14.30 uur was de storing verholpen

Volgens de zegsman was het door de storing niet mogelijk om betalingsopdrachten in te sturen en saldo-informatie op te vragen. Er was sprake van een technische fout in een systeem waardoor recente transactiegegevens niet volledig werden weergegeven. Betaalsysteem iDeal en de toepassing Online Beleggen werkten wel.

Technische storing bij Rabobank
Technische storing bij Rabobank (Foto: ANP)

Hogere kwartaalwinst Sony

Sony heeft in het afgelopen kwartaal een winst van 3,5 miljard yen (26,7 miljoen euro) geboekt. Het Japanse techbedrijf dankt deze winst vooral aan een goede verkoop van zijn telefoons. De omzet steeg ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar van 1,5 biljoen naar 1,7 biljoen yen (13,1 miljard euro).

Het bedrijf geeft in zijn financiële rapportage niet aan welke telefoon bijzonder goed heeft verkocht. Hoewel de verkoop van telefoons goed loopt bij Sony, doet het bedrijf minder goede zaken op het gebied van camera's. Daar daalde de verkoop met ruim tien procent naar 173,6 miljard yen.

De omzet van Sony Computer Entertainment, verantwoordelijk voor de PlayStation-spelcomputers, is met 117,9 miljard yen nagenoeg onveranderd. De bedrijfstak boekte wel een operationeel verlies van 14,8 miljard yen (113,3 miljoen euro) door de investering die is gedaan in de productie van de in november te verschijnen PlayStation 4.


Telefoonverkoop verhoogt kwartaalwinst Sony 

Quick-Step haalt Renshaw en Uran binnen

Mark Renshaw en Rigoberto Uran zullen de komende twee jaren gaan fietsen voor Omega Pharma-Quick-Step. De 30-jarige Renshaw komt over van Belkin en zal bij zijn nieuwe werkgever herenigd worden met Mark Cavendish voor wie hij in het verleden vaak de sprint aangetrokken heeft.

Uran is gehaald om goede klassementen te gaan rijden. De 26-jarige coureur van Team Sky werd in de afgelopen Giro d'Italia tweede. Teammanager Patrick Lefevere is blij met de komst van de Colombiaan. "Zijn komst betekent dat we veel sterker worden in grote rondes. Tegelijkertijd kan hij met zijn ervaring ook belangrijk zijn voor jonge renners als Michal Kwiatkowski."

Enorm watergevecht in Scheveningen

Het Scheveningse strand is vrijdag decor voor een enorm watergevecht. Voor het gevecht stelt de organisator, ijstheegigant Lipton, honderdduizend waterballonnen beschikbaar. Ook zijn er honderden waterpistolen voor strandgangers die willen meedoen aan het gevecht.

Het gevecht barst vrijdag rond 14.00 uur los bij het Noordelijk Havenhoofd. De organisatie zegt dat al ruim honderd mensen hebben toegezegd om mee te doen met het gevecht.

Smartengeld voor gemartelde terreurverdachten Kenia

Een rechtbank in Kenia heeft smartengeld toegekend aan elf terreurverdachten die zijn uitgeleverd aan landen die het met de mensenrechten niet erg nauw namen. Dat heeft advocaat Mbugua Mureithi, die hen bijstaat, donderdag gezegd.

Rechter Mumbi Ngugi oordeelde woensdag dat de uitzetting naar Somalië en uiteindelijk Ethiopië onwettig was. Zij heeft de Keniaanse regering opgedragen de gedupeerden omgerekend bijna 350 duizend euro uit te keren. Donderdag verschijnt het vonnis op schrift en wordt het openbaar.

De acht Kenianen, twee Tanzanianen en een Rwandees maakten deel uit van een groep van honderd man die betrapt werden toen ze vanuit Somalië Kenia binnenslopen. De elf werden opgepakt en uitgewezen naar Somalië, waar ze zijn opgesloten, gefolterd en verhoord door onder meer CIA-agenten.

Gesprek advocaat en gevangene niet meer opgenomen

Het systeem waardoor telefoongesprekken tussen gevangenen en hun advocaat niet langer worden opgenomen, is vanaf 1 oktober operationeel. Een nummerherkenningssysteem zorgt ervoor dat de gesprekken niet worden opgenomen, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het nieuwe systeem vloeit voort uit een uitspraak van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming, die oordeelde dat er geen wettelijke basis is voor het standaard opnemen van de gesprekken. Sindsdien is al sprake van een tijdelijke oplossing. Gevangenen die willen bellen met hun advocaat geven dat aan, waarop de gevangenisdirecteur ervoor zorgt dat het gesprek niet wordt opgenomen.

Teeven vindt ook dat de overige telefoongesprekken van gevangenen niet langer automatisch mogen worden opgenomen. Alleen in zwaar beveiligde gevangenissen mag dat nog. In de overige gevangenissen zal 'in principe niet meer standaard worden opgenomen' tenzij er bijvoorbeeld een incident heeft plaatsgevonden, aldus de bewindsman.

De Nederlandse Orde van Advocaten noemt op Twitter de vertrouwelijkheid tussen de advocaat en zijn cliënt van het hoogste belang in de rechtsstaat. De orde gaat nu kijken naar een oplossing voor het tappen van het e-mailverkeer.

Rotterdammer opgepakt voor moedermoord

De politie heeft maandag een 51-jarige Rotterdammer gearresteerd. Hij wordt verdacht van het ombrengen van zijn 79-jarige moeder. De bejaarde vrouw kwam op 13 december onder verdachte omstandigheden om het leven in een verzorgingstehuis.

Rechercheonderzoek leidde tot de arrestatie van de zoon. De verdachte wordt doodslag of moord ten laste gelegd. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest donderdag met twee weken verlengd, laat de politie weten.

VN: juli dodelijkste maand in Irak in jaren

Geweld in Irak heeft de afgelopen maand aan meer dan duizend mensen het leven gekost, het hoogste maandelijkse dodental in jaren. Dat heeft de missie van de Verenigde Naties in Irak donderdag gezegd.

De veiligheid in Irak verslechtert zienderogen als gevolg van het opgelaaide geweld tussen verschillende sektarische groepen.

In juli kwamen 1057 mensen om, onder wie ook leden van de Iraakse veiligheidstroepen. De hoofdstad Bagdad werd met 238 doden het zwaarst getroffen. In juni telde de VN-missie nog 761 doden.

De VN-cijfers bieden overigens geen zekerheid. Iraakse verslagen van slachtoffers kunnen zeer sterk variëren, omdat het dikwijls voorkomt dat politie en zorgverleners verschillende aantallen opgeven.

Jantje Smit spreekt Duitse rol in Het Bombardement in

Jantje Smit gaat zijn eigen rol in Het Bombardement nasynchroniseren in het Duits. Dat bevestigt de Nederlandse producent Dutch Film Works donderdag tegenover Novum Nieuws. Donderdag werd bekend dat het oorlogsdrama van Ate de Jong binnenkort ook in de Duitse bioscoop te zien is. Een precieze datum is nog niet bekend.

De Volendamse volkszanger maakte in december zijn acteerdebuut met de film. Nog niet nader benoemde Duitse acteurs nemen de rest van de personages voor hun rekening.

Het is voor Smit vast een koud kunstje om zijn rol in het Duits te vertolken. Als kind trad hij al vaak op bij de oosterburen vanwege de ruimere Duitse arbeidstijdenwetgeving. De inmiddels 27-jarige zanger heeft tien albums uitgebracht in het Duits, waaronder het in juni verschenen Ich Bin Da.

In Nederland werd Het Bombardement neergesabeld door critici. Desondanks wist de film ruim tweehonderdduizend bezoekers te trekken. "Dat is tweemaal wat nodig is voor een Gouden Film", zei De Jong donderdag in De Telegraaf. Hij denkt dat het Duitse publiek de film over de verwoesting van Rotterdam door de nazi's ook op waarde weet te schatten. "Deze film gaat over gewone mensen in moeilijke oorlogsomstandigheden. Dat maakt het verhaal zo aantrekkelijk."

Het Bombardement werd afgelopen weekend op het Stony Brook-filmfestival nabij New York door het publiek verkozen tot beste film. De Jong geeft toe erg blij te zijn geworden van de lof in de Verenigde Staten. "Ik heb psychisch wel een knauw gehad van alle kritiek in Nederland."


Jantje Smit spreekt Duitse rol in Het Bombardement in (Foto: Novum)

Capcom kondigt 13 games in één keer aan

Capcom Online heeft maar liefst dertien nieuwe games aangekondigd. Onder andere franchises als Street Fighter, Monster Hunter en Onimusha krijgen nieuwe games. Ook zijn er compleet nieuwe IP's aangekondigd. Hieronder een overzicht, sommige met link naar hun website.

1. Monster Hunter Fronter G (PS3)
2. Monster Hunter Fronter G (WiiU)
3. Monster Hunter Frontier G (Taiwan pc)
4. Onimusha Soul (onbekend)
5. Euro Historia (browsers op pc)
6. Monster Hunter Mezapolta Reclaimation (browsers op pc)
7. Street Fighter Battle Combination (iOS/Android)
8. Monster Hunter Big Hunting Quest (iOS/Android)
9. Street Fighter x All Capcom (iOS/Android)
10. Monhun Everyday Airu Life (iOS)
11. Frontier of Discovery (iOS/Android)
12. Codename: Rio (iOS/Android/featurephones)
13. Breath of Fire 6 (browsers/iOS/Android)

Het is nog niet bekend of en wanneer de games naar Europa komen.

Street Fighter X All Capcom
Street Fighter x All Capcom

Breath of Fire 6
Breath of Fire 6

'600% meer AI-capaciteit dankzij wolken'

Turn 10, de maker van Forza 5, geeft in een interview met OXM aan dat ze dankzij de cloud processing-mogelijkheden van Xbox One tot 600% meer capaciteit hebben om de AI door te laten rekenen tijdens het gamen. De cloud neemt processen over die weer gebruikt kunnen worden voor mooiere graphics.

Turn 10: "When you've got a learning neural network, more computing power is nothing but helpful. Because what you're able to do is process a lot more information, and you don't have to do it in realtime on the box. And that frees up more of the box to be doing graphics or audio or other computational areas. So we can now make our AI instead of just being 20%, 10% of the box's capability, we can make it 600% of the box's capability. Put it in the cloud and free up that 10% or 20% to make the graphics better - on a box that's already more powerful than we worked on before."

De 600% die genoemd worden door Turn 10 zijn significant minder dan wat Microsoft in eerste instantie beloofde, er is dus blijkbaar geen infinite power of the cloud. Helaas.

'Magnussen in beeld bij Marussia'

Het Silly Season voor het Formule 1-seizoen 2014 is volop gaande. Veel coureurs worden aan de verschillende teams gelinkt en de laatste in dit rijtje is Kevin Magnussen die mogelijk een plaatsje krijgt bij Marussia, ondanks dat die renstal de huidige coureurs Max Chilton en Jules Bianchi graag wil behouden.

Bianchi is Ferrari-protegé en Luca Baldisseri, hoofd van de Ferrari Driver Academy, hintte dat een stap naar een team uit het middenveld voor de Fransman de beste optie is voor 2014. Dit zou een plekje vrijspelen bij Marussia. Hiervoor zou Magnussen in beeld zijn.

De 20-jarige Deen is de zoon van voormalig Formule 1-coureur Jan Magussen en racet momenteel in de World Series by Renault waar hij het kampioenschap leidt en onder meer waarschijnlijk aanstaande Toro Rosso-rijder Antonio Felix da Costa en 2014 Sauber-coureur Sergey Sirotkin ruim voorblijft. McLaren wil Magnussen daarom graag in de Formule 1 een jaar ervaring op laten doen bij een team waar hij niet onder druk staat. Marussia zou hier, vanwege het technische partnerschap met de renstal uit Woking, een optie voor zijn.

Blanken VS negatiever over toekomst

De Amerikanen zijn in de verwachtingen over hun economische vooruitzichten scherp verdeeld naar ras. Blanken denken veel minder dan negers of latino's dat zij hun eigen levensstandaard kunnen verbeteren. Leden van deze minderheidsgroepen zijn beduidend optimistischer dan hun blanke landgenoten en het verschil is sinds zeker 1987 niet zo groot geweest. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Associated Press en het NORC Center for Public Affairs Research.

Het vertrouwen van blanken in hun economische toekomst is in het afgelopen decennium gekelderd, terwijl negers en latino's steeds in hoge mate optimistisch zijn gebleven, hoewel ze door de recente recessie hard getroffen zijn. President Barack Obama, de eerste zwarte Amerikaanse president, maakt zich op om een boodschap van economische kansen te verspreiden, in een tijd waarin de kloof tussen arm en rijk groter wordt.

AP berichtte deze week dat vier op de vijf volwassen Amerikanen in hun leven te maken hebben gehad met werkloosheid, armoede of bijstand. Onder blanken was het pessimisme over hun economische toekomst in 25 jaar niet zo groot. Meer dan veertig procent van de armen is blank.

Maar 46 procent van de blanken denkt dat het eigen gezin een goede kans heeft de levensstandaard te verbeteren, het laagste percentage sinds 1987. Daarentegen is 71 procent van de negers en 73 procent van de latino's optimistisch over een beter leven. Negers zijn niet alleen hoopvol gestemd over de toekomst, zij hebben ook een positieve kijk op hun huidige financiële situatie.

Voor het eerst sind 1972 melden meer negers dan blanken dat hun financiële situatie er op vooruit is gegaan. De omslag kwam in 2010, toen het percentage blanken dat de financiële situatie zag verbeteren zakte naar 24 procent en dat van negers steeg naar dertig procent.

"In de minderhedengemeenschap, waar de perceptie van discriminatie door de verkiezing van een Afrikaans-Amerikaanse president enigszins is afgenomen, zien mensen meer mogelijkheden om te slagen", zegt Mark Mellman, een adviseur van de Democraten die het kiezerssentiment op de voet volgt. "Veel blanken uit de arbeidersklasse daarentegen zien minder mogelijkheden, omdat fabriekswerk of andere banen waardoor ze ooit vooruit konden komen eenvoudigweg niet beschikbaar zijn."

De AP-NORC studie toont ook dat veel meer negers dan blanken sinds de verkiezing van Obama menen dat het met het land de goede kant op gaat. Het optimisme van negers lag in dit opzicht 39 punten hoger dan dat van blanken. Eerder in het decennium waren blanken gemiddeld achttien procentpunten optimistischer dan negers. Ook latino's zijn sinds 2008 optimistischer dan blanken over de richting van het land.

Het grotere optimisme van negers en latino's valt niet terug te voeren op werkelijke verbeteringen in hun positie ten opzichte van blanken in termen van werkloosheid, inkomen of vermogen. Sinds 2005 nam het vermogen van blanken als groep met vijftien procent af, vergeleken met dat van negers 43 procent.

William Julius Wilson, een Harvard-professor die gespecialiseerd is in ras en armoede, zegt dat laaggeschoolde blanken en negers of latino's in gelijkere mate dan voorheen worden getroffen door de zwakke economie. Maar waar de negers het 'krachtige symbolische effect' van de verkiezing van Obama hebben, hebben laaggeschoolde blanken niet zulke 'positieve subjectieve gevoelens om hun frustraties te temperen'.

Antihomowet toch geldig tijdens spelen Sotsji

Rusland gaat de nieuwe antihomowet tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji wel degelijk handhaven. Dat heeft minister van sport Vitali Moetko donderdag gezegd.

Moetko doorkruiste de sussende woorden die het Internationaal Olympisch Comité onlangs sprak. Volgens het IOC hoeven zowel atleten als bezoekers in Sotsji niet te vrezen voor discriminatie. Moetko verklaarde dat 'een atleet met een niet-traditionele seksuele voorkeur niet verboden wordt naar Sotsji te komen'. "Maar als hij de straat opgaat en propaganda verspreidt, dan zal hij daarvoor rekenschap moeten afleggen."

De omstreden wet, die boetes voorschrijft voor openbare homomanifestaties en de verstrekking van inlichtingen over seksuele minderheden aan minderjarigen, werd vorige maand door president Vladimir Poetin ondertekend.

Giftige alg duikt weer op in Zeeuwse kreek

De giftige alg Alexandrium ostenfeldii is weer terug in de Ouwerkerkse Kreek op Duiveland. Waterschap Scheldestromen waarschuwt om contact met water uit de kreek te vermijden en heeft waarschuwingsborden geplaatst. De zogeheten dinoflagellaat, die ook vorig jaar tot bloei kwam in de Zeeuwse kreek, is nog geen gevaar voor de gezondheid.

In het oostelijke deel van de kreek bij Ouwerkerk komen grote concentraties van de giftige dinoflagellaat voor. De zwemmende alg komt voor in wolken in het water en kan net als de blauwalg giftige stoffen produceren. Die stoffen komen alleen vrij als de alg tot bloei komt en afsterft.

Het waterschap voert regelmatig metingen uit, omdat de hoeveelheid giftige stoffen in de kreek kan toenemen. Naast de waarschuwingsborden neemt het waterschap nog geen extra maatregelen. Ook het Productschap Vis en Rijkswaterstaat houden de situatie in de gaten.

De problemen die de alg vorig jaar in de kreek veroorzaakte hebben te maken met stilstaand water in combinatie met een hoog gehalte aan voedingsstoffen en organisch materiaal. Het waterschap voert daar nog verder onderzoek naar uit. Sinds de algenbloei van vorig jaar zorgt het waterschap voor meer doorstroming in de kreek.

Vorig jaar werd de alg effectief bestreden met waterstofperoxide. Het waterschap heeft nog geen plannen om dit jaar ook weer met het middel aan de slag te gaan.

'Ook blowverbod op Rotterdamse schoolpleinen'

Rotterdam moet een blowverbod instellen rond schoolpleinen en speelplaatsen op dezelfde manier als Amsterdam dat heeft gedaan. Die oproep doet de Rotterdamse CDA-fractie aan de gemeenteraad.

Vanaf donderdag controleert de politie in Amsterdam of het blowverbod wordt nageleefd. Over een maand, als de scholen weer open zijn, wordt ook gehandhaafd op schoolpleinen. Overtreders kunnen een boete of werkstraf tegemoetzien. De gemeente past hierbij een juridische truc toe, nadat een eerder blowverbod door de Raad van State was afgeschoten.

"Een slim idee", zegt de Rotterdamse fractievoorzitter Wubbo Tempel hierover in een verklaring. Hij wil dat Rotterdam een vergelijkbare maatregel treft. Eerder dit jaar bepaalde een kantonrechter nog dat de gemeente Rotterdam blowen niet kan verbieden op basis van de algemene plaatselijke verordening.

"Ik hoop dat dit 'Amsterdamse' model ook snel hier toegepast zal worden", stelt Tempel. "Schoolpleinen en speelplaatsen zijn bedoeld voor kinderen en jongeren. Softdrugs horen daar absoluut niet thuis en dienen daarom te allen tijde geweerd te worden van deze plekken."

Brabander maakt zwembadje van hotelkamer

Een 40-jarige man is woensdagavond opgepakt nadat hij zijn hotelkamer in Amsterdam onder water had laten lopen. "De man stond midden in zijn hotelkamer te douchen", aldus een woordvoerder van de politie. De politie trof er een 'klein zwembadje' aan. De Brabander werd gearresteerd voor vernieling.

De man die in het Park Hotel aan de Stadhouderskade logeerde was vermoedelijk onder invloed van verdovende middelen toen het hem een goed idee leek de doucheslang te verhuizen van de badkamer naar de slaapkamer. Het incident werd opgemerkt door buren in andere hotelkamers die last kregen van waterschade.

Door de douchepartij zijn vier kamers van het hotel beschadigd. De politiewoordvoerder schat de schade op ruim tienduizend euro.

Drie extremisten in Jemen doodgedroned

Bij een Amerikaanse droneaanval op moslimextremisten in het zuiden van Jemen zijn donderdag drie leden van de Jemenitische tak van Al-Qaida om het leven gekomen. Dit hebben bronnen bij de Jemenitische veiligheidsdienst gezegd.

Het drietal reed in een auto op een weg in de stad Hadramawt. De auto kreeg een voltreffer en vloog in brand. De droneaanval van donderdag was al de derde van deze week. Bij de eerdere aanvallen werden ook auto's met Al-Qaida-strijders op de korrel genomen.

Washington beschouwt de Jemenitische tak van Al-Qaida als een van de gevaarlijkste terreurgroepen ter wereld.

Extra ophaaldag dierenkadavers vanwege hitte

Destructiebedrijf Rendac last zaterdag een extra kadaverophaaldag in vanwege de hitte. Vanwege de tropische temperaturen ontbinden dode dieren sneller en is de stank erger. Dat meldt het bedrijf donderdag.

Normaal gesproken worden kadavers die na donderdagnacht worden aangemeld pas na het weekeinde opgehaald, maar vanwege de tropische temperaturen is die deadline 24 uur vervroegd. De extra ophaaldag geldt niet voor kleinere dieren als biggen, lammeren en pluimvee. Die beesten worden doorgaans in vaten aangeleverd.

Vrijdag wordt het extreem warm met temperaturen tot 37 graden. In het weekeinde is het ruim tien graden kouder en is het aangenaam zomerweer.

De Telegraaf verspreidde virus

De website van De Telegraaf heeft donderdagochtend kwaadaardige computercode verspreid. Schuldige was een reclame op de site. De advertentie is inmiddels verwijderd, meldt TMG, het bedrijf achter de krant. Hoelang de advertentie al op de site stond is niet duidelijk.

De advertentie die was geïnfecteerd met zogeheten malware is volgens Ronald Prins, directeur van Fox-IT, mogelijk nog wel actief op andere websites. Het zou gaan om het zogenoemde Ukash-virus. Hoeveel computers besmet zijn geraakt is niet bekend. Ook over eventuele schade is niets bekend. TMG was niet bereikbaar voor commentaar.

Gebruikers van een computer die besmet is met het Ukash-virus krijgen een melding te zien die zogenaamd afkomstig is van de Nederlandse politie. De computer zou geblokkeerd zijn van het internet vanwege illegale activiteiten. Door honderd euro te betalen zouden gebruikers weer kunnen internetten. Het virus waart sinds een jaar rond op internet.

Het is niet de eerste keer de populaire websites worden gebruikt voor het verspreiden van malware. Via advertenties werden begin juni bezoekers van nu.nl besmet. In september vorig jaar was telegraaf.nl ook al de dupe.

Racismebestrijdster benoemd in Hogerhuis

De moeder van de Brit Stephen Lawrence, een 18-jarige jongen die in 1993 slachtoffer werd van een racistische moord, is benoemd in het Hogerhuis. Doreen Lawrence is een van de dertig nieuwe leden van de House of Lords wier namen donderdag werden bekendgemaakt.

Lawrence maakt zich sinds de moord op haar zoon hard voor hervormingen in het Britse politieapparaat en voor een betere verstandhouding tussen de verschillende rassen.

Het Britse Hogerhuis houdt door het Lagerhuis aangenomen wetgeving tegen het licht en kan hier kanttekeningen bij plaatsen of toevoegingen voorstellen, in grote lijnen zoals de Eerste Kamer dat in Nederland doet. Eeuwenlang namen alleen edelen plaats, die hun zetel via overerving verkregen. Tegenwoordig worden de meeste leden gekozen door een speciale aanstellingscommissie.

Dit jaar is voor het eerst ook een lid van de Groene Partij, Jenny Jones, in het Hogerhuis benoemd.

NAVO-heli doodt per ongeluk Afghaanse militairen

Een NAVO-helikopter heeft woensdagavond per abuis vier Afghaanse militairen doodgeschoten in de oostelijke provincie Nangarhar. Dat zegt het Afghaanse leger donderdag.

De heli was te hulp geroepen na een aanval op een wachtpost in Bati Kot. De NAVO onderzoekt hoe de helikopter de misser heeft kunnen begaan en laat zich voorlopig niet uit over het incident.

Talibanstrijders hebben in Uruzgan woensdagmiddag een plaatselijke onderwijsfunctionaris overvallen. Ze brachten Hadi Khan, zijn twee zonen en een lijfwacht om.

Een bermbom doodde donderdag in de provincie Faryab twee politieagenten en een officier van justitie. Volgens gouverneur Ahmadullha Batash van de noordwestelijke provincie raakten bij de ontploffing in Bilchiragh ook zeven mensen gewond.

Lewandowski voelt zich belazerd

Robert Lewandowski hoopte deze zomer eigenlijk een transfer te maken. Het lijkt er nu echter op dat de spits nog een seizoen bij Borussia Dortmund speelt. Lewandowski heeft bij Dortmund nog een contract tot 2014, maar de club is niet van plan om hem te verkopen.

Dit schiet bij de aanvaller in het verkeerde keelgat. In de Poolse krant Rzeczpospolita uit de international zijn ongenoegen. "Als iemand iets belooft, dan moet diegene zijn woord houden. Ik heb het nu niet alleen over een transfer, maar ook over andere zaken die besproken zijn maar nog niet zijn uitgekomen", aldus de Poolse spits.

"Het maakt niet uit wat ik doe en hoe hard ik nu train. Ik zal altijd het gevoel hebben dat ik ben belazerd", vervolgt Lewa. "Het blijkt gewoon dat de woorden die in mijn gezicht zijn gezegd niet waar zijn."

Naar verluidt wil Bayern München de aanvaller graag aan de selectie toevoegen, maar Dortmund wil na het vertrek van Mario Götze niet nog een topspeler aan de Zuid-Duitsers kwijtraken.

'Monster' Cleveland hoort straf

De Amerikaan Ariel Castro, die ongeveer tien jaar lang drie ontvoerde vrouwen gevangen hield in zijn huis in Cleveland, krijgt donderdag zijn straf te horen. In ruil voor de bekentenis die Castro heeft afgelegd eist de aanklager niet de doodstraf, maar een levenslange gevangenisstraf met duizend jaar er bovenop.

Castro's drie gevangenen deden volgens justitie verslag van diens wandaden in dagboeken. "Die vertellen van gedwongen seks, opsluiting in een donkere kamer, wachten op het volgende misbruik", schrijft justitie. ''Van dromen van op een dag ontsnappen en herenigd worden met familie. Van aan een muur geketend zijn, van vastgehouden worden als een krijgsgevangene."

De vrouwen wisten in mei uit het huis van hun kwelgeest te ontsnappen nadat een van hen een deur had opengewerkt en om hulp had geroepen. Castro beweert dat hij geen uitweg zag uit zijn dubbelleven. De voormalige schoolbuschauffeur zou zijn slachtoffers uiteindelijk maar een ontsnappingsroute hebben geboden door een deur van het slot te laten.

Aanklager Tim McGinty zal in de rechtszaal het beruchte Stockholmsyndroom aanvoeren om te verklaren hoe Castro erin slaagde de vrouwen zo lang gevangen te houden. Die aandoening beschrijft hoe slachtoffers van ontvoering op den duur zich vaak gaan identificeren met hun ontvoerders, en het zelfs voor hen opnemen. Castro boezemde de vrouwen zoveel angst in dat zij zelfs na hun bevrijding niet tevoorschijn durfden te komen. Toen ze het er eindelijk op waagden klampten ze zich zo stevig aan de politieagenten vast dat die nauwelijks konden werken.

Castro bekende vorige week vrijdag schuld aan 937 van de 977 strafbare feiten die hem ten laste waren gelegd. Twee betroffen moord, omdat hij een van de vrouwen, die hij zwanger had gemaakt, zodanig had mishandeld en laten verhongeren dat zij een miskraam kreeg. Verder stond hij onder meer terecht wegens vrijheidsberoving, ontvoering en verkrachting.

Toen Castro werd opgepakt voorspelde de verdediging dat zij zou bewijzen dat hij geen monster was. Maar volgens het openbaar ministerie geeft het bewijsmateriaal Castro's advocaten ongelijk.

De drie vrouwen verdwenen tussen 2002 en 2004 apart van elkaar, toen ze respectievelijk 14, 16 en 20 jaar oud waren. Ze zouden een lift hebben aangenomen van Castro. Een van de vrouwen verhaalt in haar dagboek hoe Castro haar binnenlokte met de belofte van een puppy voor haar zoontje.

Tal van gruwelijke details over het slavenbestaan van de vrouwen zijn de afgelopen weken al naar buiten gekomen. Zo dwong Castro een van zijn in de kelder vastgeketende slachtoffers een integraalhelm te dragen. Toen ze probeerde te ontkomen stropte hij een stofzuigersnoer om haar nek. Eens sloot Castro zijn drie gevangenen drie dagen lang op in een auto in zijn garage om hen te verbergen voor zijn bezoek.

Castro dwong een vrouw die hij vijfmaal bezwangerde, maar zo toetakelde dat ze even zo vaak een miskraam kreeg, te assisteren bij de bevalling van een lotgenote. Diezelfde kerstdag in 2006 dat Castro's dochter ter wereld kwam verkrachtte hij de 'vroedvrouw' opnieuw.

De aanklager zal de rechter donderdag vragen Castro te verbieden zijn inmiddels 6-jarige dochter nog te zien.

Jamaat-e-Islami mag niet meedoen aan verkiezingen

De grootste islamistische partij van Bangladesh, Jamaat-e-Islami, mag niet meedoen aan de verkiezingen. Een Bengalese rechtbank heeft de partij donderdag gediskwalificeerd omdat zij tegen een seculiere samenleving is. De partijreglementen zijn in strijd met de grondwet, waarin secularisme wordt gegarandeerd, zo oordeelde de rechtbank.

De uitspraak volgt vier jaar nadat een groep verontruste Bengalezen stappen ondernam om de registratie van Jamaat door de kiescommissie ongedaan te maken, met het argument dat de partij de sharia wil invoeren.

De juridisch adviseur van Jamaat zei tegen de uitspraak in beroep te zullen gaan bij het hooggerechtshof.

Jamaat keerde zich destijds tegen de onafhankelijkheidsoorlog van 1971, waarbij Bangladesh, dat toen nog Oost-Pakistan heette, zich afscheidde van Pakistan. Inmiddels hebben verscheidene Jamaat-leiders terechtgestaan wegens misdaden tegen de menselijkheid tijdens die oorlog. Volgens Bangladesh werden in de oorlog door het Pakistaanse leger met hulp van collaborateurs drie miljoen mensen vermoord en tweehonderdduizend vrouwen verkracht.

Protest Femen tegen homowet Rusland

Twee topless activisten van de vrouwenrechtengroep Femen zijn donderdag over het hek rond de Russische ambassade in Stockholm geklommen, uit protest tegen de discriminatie van homo's in Rusland. De vrouwen werden gearresteerd en na verhoor op vrije voeten gesteld.

De vrouwen zwaaiden op het ambassadeterrein met een regenboogvlag en droegen een bord met de tekst 'Homoseksuele propaganda op Russisch grondgebied'. Aan de andere kant van het hek stonden nog twee activistes die 'Homorechten zijn mensenrechten' riepen.

In Rusland is onlangs een wet van kracht geworden die gay prides en het verschaffen van informatie over homoseksualiteit aan minderjarigen verbiedt.

'Meer jongeren op straat na overlijden ouders'

De Woonbond krijgt meer signalen over jongeren die uit huis worden gezet na het overlijden van hun ouders. Dat meldt de belangenvereniging voor huurders donderdag na berichtgeving in Metro. De kinderen verliezen het recht op het huurhuis nadat hun ouders zijn overleden. De Woonbond wil dat bij overlijden het recht op de woning automatisch naar de kinderen gaat.

Door de krapte op de huizenmarkt en de crisis blijven jongeren langer thuis wonen. Zij staan echter niet ingeschreven als huurder en verliezen bij overlijden van de ouders het recht om er te blijven wonen.

"We hebben dit jaar tientallen telefoontjes gekregen over mensen die met deze problemen zitten. Het gaat in deze gevallen wel om mensen ouder dan 18 jaar", vertelt een woordvoerder van de Woonbond.

De huurdersbond verwacht dat het aantal kinderen dat via deze weg op straat wordt gezet alleen maar zal toenemen. Verhuurders zijn niet verplicht om de woning door te verhuren aan een kind, omdat geen voorrang mag worden verleend bij de toewijzing van een huis.

Tussentijds medehuurder worden van de woning om die na het overlijden van de ouders te houden is lang niet altijd mogelijk. "Dan moet je kunnen hardmaken dat gemeenschappelijk en duurzaam wordt gewoond of dat sprake is van een zorgrelatie", aldus de zegsman.

De Woonbond vindt het huidige systeem 'onacceptabel'. Als de kinderen het kunnen betalen moeten ze volgens de huurdersbond automatisch recht krijgen op de huurwoning. "Nu wordt dat slechts in heel enkele uitzonderingsgevallen gedaan, maar bij dit soort zaken moet je niet vanuit algemene regelgeving kijken, maar naar de persoonlijke situaties."

'Scarface-remake door Potter-regisseur'

David Yates staat boven aan de verlanglijst van producent Universal om de remake van Scarface te gaan regisseren. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De Brit is vooral bekend als maker van de laatste vier Harry Potter-films, maar regisseerde ook de politieke dramaserie State of Play en de tv-film The Girl in the Café, waarvoor hij een Emmy won.

Berichten over de op handen zijnde remake resulteerden al in verhitte discussies op internet. Schuimbekkende fans lieten weten dat de klassiekers uit 1932, die draait rondom de Amerikaanse drooglegging, en uit 1983, met Al Pacino als Cubaanse immigrant en cocaïnehandelaar, met rust gelaten moeten worden.

Yates mag zijn borst dus nat maken, mocht hij tekenen. Hoe dan ook moet hij de essentie van het verhaal, een immigrant en kleine misdadiger die door zijn steeds groeiende ambitie de Amerikaanse droom probeert te verwezenlijken, naar de moderne tijd zien te tillen.

De regisseur heeft het de komende tijd nog druk. Hij is bezig met een film over Tarzan, een oorlogsfilm over de Britse aanval op St Nazaire in 1942 en Tyrant, een drama over een Amerikaanse familie in het Midden-Oosten. De nieuwe Scarface staat gepland voor 2014.


'Scarface-remake door Potter-regisseur' (Foto: Novum)

Been: "Kom niet meer in de Kuip door Van Geel"

Mario Been hoeft Martin van Geel niet meer te zien. De trainer kan nog altijd niet leven met de wijze waarop Van Geel met hem omging toen Been trainer was bij Feyenoord. Been werd in de zomer van 2011 door de Feyenoord-selectie weggestemd.

De trainer hoopte destijds op steun van de directie, maar die kwam niet. "Alle coaches moeten weleens weg. Dat hoort bij het vak. Ik kijk enorm tevreden terug op de andere jaren, alleen heb ik nog steeds een vieze smaak in mijn mond van de manier waarop in ben vertrokken", zegt Been tegen RTV Rijnmond.

Van Geel heeft altijd laten weten dat Been meer dan welkom is bij Feyenoord, maar dat gevoel is niet wederzijds. "Ik las dat meneer Van Geel heeft gezegd dat Leo Beenhakker en ik welkom zijn in de Kuip, maar die meneer begrijpt niet dat wij daar niet komen omdat hij daar nog zit. Ik wil die man nooit meer zien."

De coach is inmiddels werkzaam bij KRC Genk en doet het daar naar behoren. Afgelopen seizoen legde de ploeg beslag op de Beker van België.

Regisseur Mummy-reboot stapt op

Len Wiseman is niet langer de beoogd regisseur van de reboot van The Mummy. De filmmaker, bekend van de Underworld-films en de recente remake van Total Recall, is opgestapt vanwege een overvolle agenda. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

De volle agenda ligt waarschijnlijk aan Wisemans klus als regisseur en producent van de tv-serie Sleepy Hollow, gebaseerd op het klassieke korte verhaal van Washington Irving. De opnames zijn momenteel in volle gang en het is nog niet bekend tot wanneer die duren. De eerste aflevering moet op 16 september op de Amerikaanse tv te zien zijn.

Wiseman liet al eerder weten dat de nieuwe Mummy een stuk menselijker wordt dan in de films met Brendan Fraser. Producenten Roberto Orci en Alex Kurtzman, bekend van films als Star Trek: The Future Begins, Cowboys & Aliens en The Amazing Spider-Man 2, zijn nu op zoek naar een nieuwe regisseur.


Regisseur Mummy-reboot stapt op (Foto: Novum)

Martin Campbell regisseert Navy Seals-drama Alpha

Regisseur Martin Campbell is in onderhandeling voor de regie van het oorlogsdrama Alpha. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. Campbell is vooral bekend van de Bondfilms Goldeneye en Casino Royale, en de twee Zorro-films met Antonio Banderas.

De film gaat over een lid van de Amerikaanse elite-eenheid Navy SEALs die naar Zuid-Amerika afreist om daar militaire honden te trainen. Dan wordt de mentor van de marinier ontvoerd. Als hij ontdekt dat zijn mentor nog in leven is, onderneemt de SEAL een reddingsoperatie, bijgestaan door de honden.

Het scenario is van Scott Frank, die films als Minority Report, The Interpreter en The Wolverine op zijn naam heeft staan. Als Campbell heeft getekend kan worden gezocht naar acteurs. Pas dan kan worden bepaald wanneer de opnames moeten starten of wanneer de film uitkomt.


Martin Campbell regisseert Navy Seals-drama Alpha (Foto: Novum)

'Vervolg Pacific Rim al in de maak'

Er wordt al serieus nagedacht over een vervolg op het onlangs verschenen Pacific Rim. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Het 3D-sciencefictionspektakel ging medio vorige maand in de meeste landen draaien en moet nog winst gaan maken. Toch is producent Warner Bros al zo goed als over de brug.

De film bracht al bijna 226,6 miljoen dollar op en kostte naar schatting ruim 190 miljoen dollar. Daarbij wordt echter nooit het bedrag voor marketing opgeteld, wat bij een dergelijke film in de vele miljoenen loopt.

Een flinke duw in de rug is ongetwijfeld de recordopbrengst die Pacific Rim woensdag in China behaalde. De film behaalde met negen miljoen dollar de grootste premièreomzet ooit in China voor Warner Bros, 23 procent hoger dan zelfs de best bekeken Harry Potter. Pacific Rim behaalde hiermee maar liefst zeventig procent van de opbrengst van de vijf grootste films die woensdag in China in première gingen.

Op zich is het Chinese succes niet eens zo verrassend. Het concept van enorme mensachtige robots die het opnemen tegen immense monsters is bij uitstek populair in Azië. Veel kenners waren er al van overtuigd dat de film speciaal op het Aziatische filmpubliek was gericht, juist om de uiterst lucratieve Chinese filmmarkt aan te boren.

Het ligt dan ook voor de hand dat een eventueel vervolg zich nog meer richt op de actie en nog minder op de dialogen. Chinese kijkers van zomerspektakelfilms zitten immers zelden te wachten op nagesynchroniseerde diepgang.


'Vervolg Pacific Rim al in de maak' (Foto: Novum)

Tottenham Hotspur hengelt Soldado binnen

Spaans international Roberto Soldado zet zijn loopbaan voort bij Tottenham Hotspur. De 28-jarige spits komt, mits hij de medische keuring doorstaat, over van Valencia, meldt de Londense club donderdag. Met de transfer zou zo'n dertig miljoen euro zijn gemoeid.

Soldado speelde drie seizoenen voor Valencia. Voor de club uit de sinaasappelstad was hij tachtig keer trefzeker in 146 optredens. Eerder stond hij onder contract bij Real Madrid, Osasuna en Getafe. Voor Spanje scoorde de international zes keer in elf wedstrijden. In juni nam hij met zijn land deel aan de Confederations Cup.

Na Paulinho (Corinthians) en Nacer Chadli (FC Twente) is Soldado de derde zomeraanwinst voor de Spurs, die mogelijk wel sterspeler Gareth Bale zien vertrekken. Real Madrid zou zo'n honderd miljoen euro over hebben voor de Welshmen.

[Upd] 'Bale voor 120 miljoen van Spurs naar Real'

Voormalig Real Madrid-voorzitter Ramón Calderón denkt dat de transfer van Gareth Bale naar Madrid een voorbode is van het vertrek van Cristiano Ronaldo. De oud-preses laat aan TALKsport weten hoe het zit.

"Ik weet dat Ronaldo niet blij is met de houding van de voorzitter (Florentino Pérez, red.). Ronaldo wil namelijk een loonsverhoging naar twintig miljoen euro netto, dat is voor Real niet te behappen." Omdat de contractverlenging van Ronaldo een lastig verhaal wordt, richt Pérez zich nu op Bale. "De voorzitter wil geen risico lopen en iets achter de hand hebben voor het geval Ronaldo geen nieuw contract kan krijgen. Dat is mijn indruk van de situatie."

"Pérez is bang voor het moment dat Ronaldo zegt: Ik ga niet verder. Dat zou slecht nieuws betekenen voor de club. Ik zou hem zelf graag zijn carrière zien afsluiten bij Real, maar het is een lastige situatie. In de komende weken zal blijken of hij wel of niet blijft."

Calderón was tussen 2006 en 2009 voorzitter bij De Koninklijke. In zijn ambtstermijn probeerde hij tevergeefs Ronaldo naar Santiago Bernabéu te lokken, hetgeen zijn opvolger Pérez wel lukte.

Update 13.10 uur

Real Madrid en Tottenham Hotspur hebben mondelinge overeenstemming bereikt over een transfersom van 120 miljoen euro voor Gareth Bale. Dat bericht de Spaanse krant AS donderdag. De middenvelder wordt daarmee ruimschoots de duurste voetballer ooit. Hij neemt het record over van Cristiano Ronaldo, die de Madrilenen in 2009 94 miljoen euro kostte.

Voordat de deal naar buiten wordt gebracht willen de Spurs eerst drie nieuwe spelers strikken, van wie Roberto Soldado de eerste is, stelt AS. Ook Luis Suárez staat op het lijstje van de Londenaren.

Politie pakt hardleerse Zeeuw zonder rijbewijs

Een 20-jarige Domburger deed gisteren de eerste drie letters van zijn woonplaats eer aan door zich voor de vijfde keer in een maand tijd te laten betrappen op het autorijden zonder geldig rijbewijs. Het rijden in een geleende auto voorkwam niet dat de man werd herkend door politieagenten.

De Zeeuw beschikte eerder over een eigen voertuig, maar dat werd vorige week in beslag genomen na zijn vierde aanhouding. Behalve zijn auto raakte hij eerder al het enige rijbewijs kwijt waar hij wel over beschikte, dat voor de bromfiets.

Bij de aanhouding van gisteren ontving de man behalve een proces-verbaal ook een verwijzing naar het CBR voor een rijtest. Die moet uitwijzen of hij überhaupt kan autorijden zonder de kans in een EMG-cursuszaal te belanden.

Alle dameskoppels door op EK Beachvolleybal

Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben de groepsfase op het EK beachvolleybal in het Oostenrijkse Klagenfurt als groepswinnaar afgesloten. De Nederlandse vrouwen wonnen donderdag in drie sets van het Tsjechische koppel Kristyna Kolocova/Marketa Slukova. De setstanden waren 19-21, 21-14 en 15-5. 

Ook het duo Jolien Sinnema/Michelle Stiekema wisten hun groep te winnen. Ze wonnen met 21-13 en 21-14 van het Oostenrijkse koppel Magdalena Jirak/Lena Plesiutschnig. Beide Nederlandse koppels zijn als groepswinnaar direct door naar de achtste finales. Madelein Meppelink en Sophie van Gestel wisten hun laatste groepsduel ook te winnen. Ze versloegen het Oostenrijkse duo Barbara Hansel en Katharina Schützenhöfen met 18-21, 22-20 en 15-11. Meppelink/Gestel werden tweede in de groep achter Sinnema/Stiekema en gaan door naar de tussenronde. 

In de tussenronde zullen ze spelen tegen een koppel dat derde werd in een groep. Het laatste Nederlandse koppel Jantine van der Vlist en Marloes Wesselink verloren hun derde groepsduel van Liliana Fernández Steiner en Elza Basquerizo MacMillan uit Spanje(21-15, 18-21 en 11-15) en werden daardoor tweede in hun groep. Ook dit duo mag naar de tussenronde. 

Paffen met Hans Teeuwen

Je zult toch Inspecteur-Generaal zijn bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit… Dan ben je dus verantwoordelijk voor deze poppenkast. Voor lamlendigheid als het gaat om rotte kaas. Voor kommaneukerij op de treintjesbeurs. Voor lafbekkerij bij de arbeiderskroeg. En voor totaal doorgeslagen geldingsdrang bij de VPRO. Je zult toch Harry Paul heten. Inspecteur-Generaal bij de NVWA. Harry Paul. Onthoud die naam

Politie onderschept erectiepillen

De politie in Rotterdam heeft afgelopen week zo'n 23 duizend erectiepillen in beslag genomen. De pillen hebben een vermoedelijke waarde van rond de zestigduizend euro. Dat meldt de politie woensdag.

De politie is in samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) al enige tijd bezig met een groot onderzoek naar de handel in illegale medicijnen en met name pillen die seksuele prestaties zouden bevorderen.

Afgelopen week arresteerde de politie drie kopers uit Rotterdam en Delft. De aanhoudingen resulteerde uiteindelijk dinsdag in de arrestatie van de handelaar, een 31-jarige man uit Capelle aan den IJssel. In zijn woning werd de grote hoeveelheid pillen gevonden. Woensdag werd een tweede handelaar, een 41-jarige Rotterdammer, gepakt.

Hitte in China: garnalen grillen op het trottoir

Het is zo heet in vooral het oosten en zuiden van China dat de Chinezen er garnalen kunnen grillen op het trottoir. De Volksrepubliek kampt met de ergste hittegolf sinds 140 jaar. In zeker veertig steden en gewesten is het wamer dan 40 graden Celsius.

Tientallen mensen zijn aan de hitte bezweken, maar er zijn ook positieve kanten aan de extreem hoge temperaturen. De kippenboeren kunnen het zonder hun broedmachines doen; de eieren komen uit zichzelf uit. En je kunt je maaltijd gewoon klaarmaken op een kokend heet putdeksel. Vooral garnalen en spek doen het goed op deze manier.

De autoriteiten hebben in verband met de hitte voor het eerst alarmfase 2 afgekondigd. Deze weerswaarschuwing wordt doorgaans alleen afgegeven bij tyfoons en zware overstromingen.

Reclame Second Love alsnog onder de loep

De Reclame Code Commissie gaat alsnog bekijken of de reclames voor vreemdgaan van de datingsite Second Love door de beugel kunnen. Een woordvoerder van de Stichting Reclame Code bevestigt donderdag berichtgeving hierover van het Reformatorisch Dagblad.

In eerste instantie werd een klacht over de spotjes van de jongerenafdeling van de fundamentalistische SGP nog afgewezen. Zij hebben daar beroep tegen aangetekend, met als resultaat dat de klacht alsnog in behandeling wordt genomen. Dat gebeurt donderdag. De uitspraak volgt over enkele weken. De woordvoerder kon niet vertellen waarom de klacht alsnog wordt behandeld.

Volgens de SGP-jongeren is reclame 'voor bedrog en overspel' in strijd met het fatsoen en de wet, omdat de website getrouwde mensen oproept hun vaste partner te bedriegen door vreemd te gaan. "De reclame is in strijd met basale normen die voor het functioneren van de samenleving van fundamenteel belang zijn", stelden de hyperchristenen eerder. "Wie oproept om te handelen in strijd met deze wezenlijke maatschappelijke normen, draagt bij aan ontbinding en verzwakking van maatschappelijke verbanden."

SGP-leider Kees van der Staaij stelde eerder al Kamervragen over de website aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA). Volgens Van der Staaij legt de website een 'bom' onder relaties, 'zelfs wanneer het goede huwelijken betreft'. Hij vindt het dan ook onwenselijk dat 'de publieke omroep wordt benut om actief relaties te ondergraven'.

Van Rijn antwoordde dat relaties behoren tot het 'privédomein van individuele burgers'. "Het nemen van verantwoordelijkheid hiervoor kan door de overheid niet worden 'opgelegd'." Bovendien bemoeit de overheid zich niet met reclames, om de vrijheid van meningsuiting en expressie te waarborgen. De bewindsman verwees naar de Reclame Code Commissie.

Ondertussen maken de datingsites dankbaar gebruik van de opwinding bij de SGP. Recent doken billboards op waarbij Ashley Madison - een andere overspelsite met de slogan 'Life is short. Have an affair' - de draak steekt met de christenextremisten. "Beste SGP, binnenkort hebben we meer leden dan jullie!", luidt de reclametekst.

Kip in de ban in Kathmandu

De autoriteiten in Nepal hebben donderdag de verkoop en het transport van kip en alle gevogelteproducten in de hoofdstad Kathmandu verboden. De maatregel is genomen om de verspreiding van het vogelgriepvirus H5N1 tegen te gaan.

Het virus is volgens het ministerie van landbouw op verschillende pluimveehouderijen in Kathmandu en omgeving geconstateerd. Er zijn nog geen mensen het slachtoffer geworden.

Burgers beginnen 'simpele' bank

Uit onvrede over de bankenwereld met ondoorzichtige producten en hoge bonussen zetten enkele Nederlanders een eigen bank op. De Financiële Coöperatie wil 'heldere en simpele' producten verkopen. De winst van de bank moet terugvloeien naar de leden. Ledenwerving voor de coöperatieve bank is donderdag van start gegaan.

De initiatiefnemers streven naar tienduizend leden in een halfjaar tijd. Het lidmaatschap van de coöperatie kost twintig euro. Daarmee moet voldoende geld worden opgehaald om daadwerkelijk een bank te beginnen. De uitvoering daarvan willen de oprichters overlaten aan professionals.

Naast het oprichten van een bank willen de initiatiefnemers ook verzekeringen gaan aanbieden. "Het kan een jaar of twee duren voordat de bank er is. We willen voor die tijd al wat terugdoen voor de leden", zegt Joshua Klopman. Hij is, net als medeoprichter Jan Brink, assurantieadviseur. Het gaat om bijvoorbeeld zorg- of inboedelverzekeringen.

De website van de coöperatie was donderdagochtend meerdere malen niet bereikbaar. Volgens Klopman vindt een aanval plaats. "We krijgen heel veel aanmeldingen vanuit één bron." De Financiële Coöperatie had voor het middaguur iets meer dan driehonderd nieuwe leden.

De Financiële Coöperatie noemt de nieuwe Belgische bank NewB als inspiratiebron. Die coöperatieve bank is sinds vorig jaar in oprichting en kreeg al snel meer dan veertigduizend leden.

Ontslag om broodje ham voor moslimkind

Lunchdame is nou niet direct het zwaarste beroep. Je moet het goed verknallen, wil je ontslagen worden. Alison Waldock uit Cambridge is het gelukt. Ze gaf namelijk een kleuter wiens ouders moslim zijn een broodje belegd met varkensvlees!

Toen één van haar pupillen haar om een broodje ham vroeg, gaf Alison het kind het broodje zonder morren. Het meisje had bijna een enkeltje hel gekregen, als de directrice niet tijdig ingegrepen had. Zij wist het broodje af te pakken, net voordat het kind erin beet.

De ouders van het kind hoorden het gerucht dat Waldock geen wroeging had over haar fout en dienden een klacht in. Het bedrijf waarvoor Waldock werkte, nam de enige maatregel die ze konden nemen bij zulk 'ernstig plichtsverzuim en nalatigheid': ze ontsloeg Waldock stante pede, ondanks een dienstverband van zo'n elf jaar.

Waldock probeert zich nog te verdedigen: "Er zijn zo'n 200 kinderen die eten moeten krijgen, en ik weet niet wie moslim of vegetariër is. Er is een lijst, maar de kinderen dragen geen naamkaartjes en ik ken niet iedereen bij naam." Ze stelt ook dat ze wel degelijk spijt heeft van haar fout en haar excuses zal aanbieden als de ouders eens langskomen.

Peter McAleese, manager van het bedrijf waarvoor Waldock werkte, zegt dat er correct is gehandeld: "Er was een volledige en transparante procedure die Alison doorlopen heeft, en ook een beroepsprocedure, die ze verloren heeft."

Ironisch genoeg zijn het de moslimorganisaties die het ontslag veroordelen als 'te zwaar' en een 'overdreven reactie'.

Assad overtuigd van overwinning

De Syrische president Bashar Assad is ervan overtuigd dat zijn regime de oorlog tegen de opstandelingen zal winnen. Het Syrische regeringsleger is in een 'felle oorlog' verwikkeld, maar zal zegevieren, aldus Assad. De president sprak donderdag ter gelegenheid van de Dag van het Leger.

"Als wij in Syrië niet het volste vertrouwen in de overwinning hadden gehad, dan hadden wij niet al meer dan twee jaar tegenstand kunnen bieden", zo stelde Assad.

De opstand tegen het regime brak in maart 2011 uit en is inmiddels verworden tot een regelrechte burgeroorlog. Er zijn ruim honderdduizend doden gevallen en miljoenen Syriërs zijn op de vlucht geslagen, binnen de grenzen of naar het buitenland.

Bijna achthonderd patiënten met mazelen

Het aantal mensen met mazelen is afgelopen week verder gegroeid. In totaal kwamen er 167 nieuwe gevallen bij, waarmee het totaal nu op 780 zieken staat. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Afgelopen week zijn elf mensen met mazelen in een ziekenhuis opgenomen. Het totaal komt daarmee op 37 ziekenhuisopnames. Het werkelijke aantal zieken ligt vermoedelijk nog veel hoger, want lang niet alle gevallen worden bij de huisarts gemeld.

Nog steeds zijn de meeste gevallen geconcentreerd in de biblebelt, waar een relatief hoog percentage mensen uit geloofsoverwegingen inentingen weigert. In totaal is 96 procent van de gevallen niet gevaccineerd. Het aantal extra vaccinaties voor kinderen van 6 tot 12 jaar is verder in de maanden juni en juli twee tot zes keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar.

Sinds half juni zijn tevens 54 gevallen van rodehond gemeld. Vergeleken met vorige week zijn daar geen nieuwe zieken bijgekomen.

Tijgermug ook opgedoken in Weert en Montfoort

Op industrieterreinen in Weert en Montfoort is de Aziatische tijgermug aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is direct begonnen met het bestrijden van de muggen. Een paar weken geleden dook het dier ook al op bij een bandenimporteur in Oss.

De NVWA trof de mug net als in Oss aan bij reguliere controles bij een importeur van gebruikte banden. De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar duikt inmiddels ook op in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa. De mug kan ziektes als gele koorts en knokkelkoorts overdragen. Bij de aangetroffen muggen werden geen ziekteverwekkende virussen aangetroffen.

De exotische muggen worden bestreden met bestrijdingsmiddelen die zowel larven als volwassen muggen doden. Hiervoor is een ontheffing verleend. Het bedrijf en de omwonenden zijn op de hoogte gesteld door de NVWA.

ANWB waarschuwt voor naderende hitte

Vakantiegangers die de komende dagen de weg opgaan richting het zuiden moeten goed voorbereid op pad gaan. Vrijdag worden tropische temperaturen tot 35 graden verwacht, waardoor filerijden dan absoluut geen pretje is, waarschuwt de verkeersbond. Komend weekeinde staat over de grens weer Zwarte Zaterdag, de drukste verkeersdag van het jaar, op het programma.

Weggebruikers doen er goed aan kinderen en huisdieren uit de volle zon te houden door bijvoorbeeld het het achterzijraam af te schermen. Ook een natte doek is volgens de ANWB geen overbodige luxe. Verder zijn extra pauzes raadzaam en mogen geen mensen of dieren worden achtergelaten in een afgesloten auto. De ANWB raadt automobilisten verder aan extra eten en drinken mee te nemen.

Vorig jaar stond tijdens Zwarte Zaterdag in Frankrijk 765 kilometer file.

'Sneller bon door nauwkeurigere snelheidsmeter'

Automobilisten calculeren ten onrechte een afwijking in bij het bepalen van hun snelheid. Daardoor hebben zij een grotere kans op een bekeuring. Vooral nieuwe auto's hebben een veel nauwkeurigere snelheidsmeter dan veel eigenaren denken, waarschuwt de VAB, de Belgische zusterorganisatie van de ANWB.

Vooral in Nederland is het oppassen geblazen omdat de politie daar veel strenger controleert met een kleinere snelheidsmarge, zo stelt de bond. De VAB berekende dat in 2005 nog meer dan de helft van de snelheidsmeters tien procent of meer afweek. Vorig jaar kwamen dergelijke grote afwijkingen helemaal niet meer voor. De bond vermoedt echter dat veel mensen dat niet weten en dat ze onnodig boetes riskeren.

Bij een snelheid van bijvoorbeeld 120 kilometer per uur is afhankelijk van het type auto de afwijking op de snelheidsmeter volgens de bond zo'n vier tot acht kilometer. Veel automobilisten denken echter dat ze nog niet worden geflitst als ze harder dan 129 kilometer per uur gaan. Vier procent van de ondervraagden gelooft zelfs dat de snelheidsmeter meer dan 15 kilometer per uur afwijkt. Zij rijden dan ook rustig 135.

De VAB raadt automobilisten aan om de opgelegde snelheidslimiet te respecteren en daar op eigen initiatief geen tolerantiemarge aan toe te voegen. "Dat komt zeker ook de veiligheid van jezelf en de andere weggebruikers ten goede", aldus de bond.

Astana strikt ook Italiaan Pellizotti

Astana heeft zich na Lieuwe Westra ook verzekerd van de komst van Franco Pellizotti. De Italiaanse klimmer tekende een contract voor een seizoen, meldt de ploeg uit Kazachstan donderdag. De 35-jarige Italiaan komt over van Androni-Giocattoli, waarvoor hij sinds 2012 uitkwam.

"Franco is een veteraan met meer dan tien jaar ervaring als prof", laat manager Alexandr Vinokourov weten op de ploegsite. "Hij reed bij Liquigas samen met Vincenzo Nibali en ze kennen elkaar goed. Hij is een waardevolle aanvulling in onze voorbereiding op de Tour de France van volgend jaar."

Pellizotti werd in 2011 geschorst vanwege afwijkende bloedwaarden. Hij werd vorig jaar, enkele maanden na zijn rentree, Italiaans kampioen op de weg.

Astana verlengde tevens de contracten van de Kazach Dmitriy Muravyev, de Sloveen Borut Bozic en de Italianen Francesco Gavazzi en Paolo Tiralongo. Eerder donderdag maakte Westra al bekend bij de formatie aan de slag te gaan. De Fries tekende een verbintenis voor twee jaar.

Vijf aanhoudingen na capriolen op en rond A7

De politie heeft woensdagavond de handen vol gehad aan vijf mensen die met hun auto op en rond de A7 bij Purmerend de raarste capriolen uithaalden. Zij wilden uit handen van de politie blijven en hadden daar alles voor over. Na enkele uren lukte het agenten toch de drie mannen en twee vrouwen aan te houden.

Twee van de vijf inzittenden hielden zich verdacht op bij een woning in Purmerend. De politie werd daarop geattendeerd door een omwonende en zag het tweetal in een auto stappen, waar al drie mensen inzaten.

De auto ging vervolgens, met gedoofde lichten, meerdere keren de A7 op en af. Onderweg probeerde de bestuurder, die tegen de richting van het verkeer inreed, een politieauto van de weg te drukken. Bij de afslag Midden-Beemster raakte het voertuig van de weg. De vijf inzittenden renden het weiland in. De politie kon, onder meer na het lossen van waarschuwingsschoten, vier mensen aanhouden. De vijfde verdachte lag anderhalf uur in een sloot en werd ontdekt door een speurhond.

De drie mannen en twee vrouwen zijn tussen de 27 en 31 jaar en hebben geen vaste woon of verblijfplaats.

[Video] Strootman scoort voor Roma

Kevin Strootman heeft woensdag zijn eerste treffer gemaakt in dienst van AS Roma. De middenvelder, die deze zomer overkwam van PSV, scoorde al na vier minuten tegen de All Stars uit de Amerikaanse competitie. De Romeinen wonnen het oefenduel in Kansas City uiteindelijk met 3-1.

De twee andere Italiaanse doelpunten kwamen op naam van Alessandro Florenzi en Junior Tallo. Bij de All Stars deden onder anderen Thierry Henry, Marco di Vaio en Landon Donovan mee.


Beelden van het duel tussen AS Roma - All Stars. Het doelpunt van Strootman is te zien vanaf 1.10 min. (Bron: YouTube)

Hingis luistert rentree op met zege

Martina Hingis heeft bij haar rentree op de tennisbaan een overtuigende zege geboekt. De Zwitserse voormalig nummer een van de wereld won bij het WTA-toernooi van Carlsbad in het dubbelspel. Samen met de Slowaakse Daniela Hantuchova was ze met tweemaal 6-1 te sterk voor het Duits-Kroatische duo Julia Görges en Darija Jurak.

De 32-jarige Hingis speelde haar eerste wedstrijd op het profcircuit sinds september 2007. Ze nam destijds voor de tweede keer afscheid van de sport, nadat ze op Wimbledon positief was getest op cocaïne. Eerder ging de vijfvoudige grandslamwinnares in 2003 met pensioen vanwege blessures, maar drie jaar later keerde ze al eens terug op de WTA-tour.

Na het toernooi in het Amerikaanse Carlsbad doet Hingis mee in Toronto. Ze liet al weten ook op de US Open te willen dubbelen.

UPC's Horizon-mediabox nog steeds problematisch

De problemen met de nieuwe mediabox van UPC, Horizon geheten, zijn nog immer aanhoudend. Nieuwe klanten van de kabelaar ondervinden evenveel problemen als klanten die een half jaar geleden het product afnamen. Dit meldt de Consumentenbond in een recent verslag van een doorlopend onderzoek naar het televisieplatform.

Horizon werd in september gelanceerd als het nieuwe revolutionaire platform van UPC, dat de oude implementaties van digitale televisie zou moeten vervangen. Het Horizon-platform moest meer mogelijkheden bieden, prettiger werken en over de breedte de ervaringen met televisie kijken moeten verbeteren en vernieuwen. In plaats daarvan leidde het bij veel klanten tot problemen met de bediening, de kwaliteit van televisie of internet, of een verscheidenheid aan andere problemen. Dit leidde de Consumentenbond ertoe een doorlopend onderzoek te starten en regelmatig te rapporteren.

Uit de meest recente onderzoeksresultaten, samengesteld uit vragenlijsten die zijn ingevuld tussen maart en juli, blijkt dat de grootste problemen nog steeds het vastlopen van de mediabox zijn, alsmede het langzame menu. Ook haperingen, schokken in het beeld of het blijven hangen van het signaal wordt nog steeds ervaren. Daarnaast is opnemen van programma's nog steeds problematisch, zijn er moeilijkheden in het gebruik van de on demand-feature en kent de klantenservice nog steeds lange wachttijden.

De aanhoudende problemen leiden bij veel klanten tot de wil om het product op te zeggen. De Consumentenbond constateert dat veel klanten menen niet te kunnen opzeggen, maar adviseert dat bij aanhoudende klachten het recht om de dienst de beëindigen wel degelijk bestaat. De bond verwijst hierbij naar de Geschillencommissie Elektronische Communicatiediensten en biedt een stappenplan voor UPC-klanten.

UPC is op dit moment bezig met een landelijke uitrol van een grote update aan de Horizon-software, die de naam H2 krijgt. Een aantal klachten over de werking van de software zou hiermee verholpen moeten worden. Tegelijk met de update krijgen klanten een nieuwe afstandsbediening voor het apparaat. De update zou echter al een landsbrede installatie gehad moeten hebben, maar het is nog niet duidelijk wanneer alle klanten erover kunnen beschikken.

Roemeen wil Kunsthalroof verfilmen

Een Roemeense regisseur wil een speelfilm maken over de roof uit de Kunsthal in Rotterdam waarbij vorig jaar voor miljoenen aan schilderijen werd buitgemaakt. Regisseur Tudor Giurgiu ziet veel potentieel in het verhaal, melden Roemeense media.

Betrokkenen zijn inmiddels geïnterviewd en met een scenario is een begin gemaakt, aldus de regisseur. Giurgiu zegt al voorstellen te hebben gekregen voor samenwerking vanuit Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Zijn voorkeur gaat uit naar een internationale cast.

Het verhaal gaat onder meer in op de moeder van een van de Roemeense verdachten die naar aanleiding van de roof is aangehouden. De vrouw heeft gezegd dat ze de kunstwerken heeft verbrand. In haar kachel zijn asresten gevonden die erop wijzen dat schilderijen zijn verbrand.

In de nacht van 15 op 16 oktober werden binnen enkele minuten zeven kunstwerken van kunstenaars als Pablo Picasso, Henri Matisse en Claude Monet ontvreemd. De verzekerde waarde van de doeken is achttien miljoen euro. Zes verdachten zijn officieel aangeklaagd door het Roemeense openbaar ministerie.

'Gordon Ramsay maakte mij tot God'

De meningen zijn verdeeld over topchef Gordon Ramsay. Sommigen vinden hem een grofgebekte blaaskaak, anderen een gepassioneerde professional. Maar iedereen blijkt ernaast te zitten, zo zegt Masterchef-deelnemer Josh Marks.

Marks, een van de grote kanshebbers bij de Amerikaanse versie van de tv-kookwedstrijd Masterchef, vertelde aan de politie dat Ramsay een 'asshole' is. Op zich niet zo verrassend, maar wat volgde was des te schokkender: Ramsay zou bezit hebben genomen van Marks' lichaam en Marks toen veranderd hebben in God.

Wie denkt dat dit het incoherente gebazel van een gek is, heeft gezien de omstandigheden waarschijnlijk gelijk. Marks werd namelijk gespot door een agent bij de Universiteit van Chicago terwijl hij, zijn gezicht vol krassen, een noodtelefoon probeerde te gebruiken. Toen de agent Marks aansprak, sloeg hij de agent en probeerde diens pistool te pakken.

Daarop werd Marks opgepakt, American style: met een paar knuppels in z'n nek en een bus pepperspray in z'n ogen. Hij wordt aangeklaagd wegens mishandeling van een agent en poging om een agent te ontwapenen. Hij kan maximaal veertien jaar cel krijgen.

[WK] Kromowidjojo en Heemskerk door op 100 vrij

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk zijn beiden geplaatst voor de halve finales op de 100 meter vrije slag. Olympisch kampioene Kromowidjojo zwom 54,12 en won daarmee de serie. Heemskerk noteerde 54,21 en werd tweede achter Kromo.

In het algemeen klassement werden de dames respectievelijk vijfde en zesde. De snelste tijd kwam op op naam van de Australische Cate Campell(53,24). De Amerikaanse Missy Franklin werd tweede in 53,36 en Sarah Sjostrom uit Zweden werd derde(53,61). De halve finales voor zijn donderdagavond gepland en de finale is een dag later. 

BMW boekt recordverkoop

BMW heeft in het tweede kwartaal een recordaantal auto's verkocht. Ook de winst en de omzet van het Duitse autoconcern gingen omhoog. Het aantal verkochte voertuigen steeg met 6,6 procent naar 506 duizend. De nettowinst nam met negen procent toe in vergelijking met vorig jaar tot 1,39 miljard euro. Dat maakte het Beierse concern donderdag bekend.

De omzet van BMW kwam 1,8 procent hoger uit op 19,6 miljard euro. De verkopen van de fabrikant namen in bijna alle afzetmarkten toe. In Azië steeg het aantal verkochte vervoersmiddelen met 14,3 procent, vooral dankzij een sterke stijging in China. In Europa wist BMW goed stand te houden met een daling van 0,1 procent.

De betere verkopen dankte BMW onder meer aan de goed presterende X1 en 3-serie van het eigen merk. In het tweede kwartaal verkocht het concern wel 1,2 procent minder Mini's. Het luxemerk Rolls Royce hield stand met 833 verkochte modellen. In totaal verkocht BMW veertigduizend motoren, een stijging van 15,5 procent.

[WK] Waterpolosters Australië en Spanje in finale

De waterpolosters van Australië en Spanje hebben op het WK in Barcelona de finale bereikt. Australië won met 9-6 (1-2, 3-1, 2-1, 3-2) van Rusland. Spanje was net te sterk voor Hongarije, dat in de kwartfinale Nederland had uitgeschakeld: 13-12 (5-5, 4-4, 2-3, 2-0). De finale is op vrijdag.

De Nederlandse speelsters verloren woensdag met 12-11 van de Verenigde Staten. Een zevende plaats is voor de olympisch kampioen van Beijing nu het hoogst haalbare. Dan moet wel van Canada worden gewonnen.

De Haan staat open voor terugkeer bij Heerenveen

Foppe de Haan gaat mogelijk weer een functie bij sc Heerenveen vervullen. De voormalig succestrainer stapte onlangs op uit onvrede met het gevoerde beleid, maar na het vertrek van voorzitter Robert Veenstra en de komst van interim-directeur Gaston Sporre ziet hij een terugkeer wel zitten.

"Ik wil best helpen om het weer goed voor elkaar te krijgen", vertelde De Haan woensdagavond bij NOS Langs de Lijn. Voordat hij stopte, was de clubicoon enkele dagen in de week werkzaam bij de jeugdopleiding. "En dat vond ik mooi werk. Als ze het zinvol vinden, wil ik dat wel weer doen."

De komst van Sporre, die woensdag werd aangesteld, kan op de goedkeuring van De Haan rekenen. "Die man is gepokt en gemazeld en kan goed organiseren. Ik denk dat het redelijk snel weer op z'n plek valt."

De Haan kan binnenkort een telefoontje verwachten. Sporre liet eerder op de dag weten snel contact op te nemen met De Haan en erevoorzitter Riemer van der Velde, die eveneens onder Veenstra zijn functie neerlegde.

'Twente vangt bot bij Arsenal-spits Bendtner'

Nicklas Bendtner zal komend seizoen niet in het shirt van FC Twente te bewonderen zijn. De Tukkers probeerden de 25-jarige spits van Arsenal vast te leggen, maar hikten op tegen de eisen van de Deen.

De aanvaller had vooral veel persoonlijke eisen, die voor FC Twente niet haalbaar waren. Bendtner, die in Londen nooit is doorgebroken en een wilde levensstijl heeft, heeft bij Arsenal nog een contract voor één seizoen. Daarom wil trainer Arsène Wenger hem alleen nog verkopen.

Met een salaris van ruim twee miljoen euro én een afkoopsom is het voor FC Twente niet mogelijk om Bendtner te contracteren. De ploeg uit Enschede heeft Simon Makienok van Brøndby als alternatief. De 2.01 meter lange spits werd zaterdag bekeken door coaches van Twente.

'Nucleaire' speech Britse koningin openbaar

Een speech die de Britse koningin in de jaren 80 zou houden als er een kernoorlog was uitgebroken, behoort tot een reeks documenten die na 30 jaar in Groot-Brittannië zijn vrijgegeven. De toespraak was geschreven voor een regeringsoefening in 1983 waarin een crisis werd nagebootst na het uitbreken van een kernoorlog. Dat meldden Britse media donderdag.

 In die tijd was sprake van hernieuwde spanningen tussen oost en west. De vijand in de oefening werd alleen aangeduid als 'Oranje' maar bedoeld werd de voormalige Sovjetunie. Koningin Elizabeth zou in de speech aankondigen dat er een nucleaire oorlog was uitgebroken door 'misbruik van techniek' en het land oproepen 'alle kwaliteiten' te gebruiken die het eerder benutte om twee wereldoorlogen te overleven.

Het is onwaarschijnlijk dat de Britse koningin de speech ooit onder ogen heeft gekregen.

World of Tanks mogelijk naar Xbox One

Het is reeds bekend dat we World of Tanks binnenkort kunnen spelen op Xbox 360. Volgens Victor Kisly, CEO bij Wargaming.net, is het niet uitgesloten dat World of Tanks straks ook beschikbaar wordt op Xbox One.

"Als eerste wil ik aangeven dat de game nog niet is uitgekomen en als tweede kunnen we afleiden uit de geschiedenis van Sony, Microsoft en Nintendo dat het lang duurt voordat de installed base groot genoeg is. Op dit moment heeft Xbox Live 47 miljoen leden, toch? Technisch is het makkelijk en als de installed base groot genoeg is, is er geen reden om het niet te doen", aldus Kisly


'Lukoki op huurbasis naar Cambuur'

Het lijkt erop dat Jody Lukoki in de Nederlandse Eredivisie actief blijft. De rappe buitenspeler van Ajax kan naar Engeland en Spanje, maar kiest waarschijnlijk om een seizoen voor Cambuur te voetballen.

De rechtsbuiten van Ajax sprak gisteren met de promovendus. De Friese club wil Lukoki voor één seizoen huren. Lukoki is van mening dat hij nog niet klaar is voor een stap naar het buitenland en prefereert daarom een verhuur aan een Nederlandse club.

Cambuur en Ajax zullen zo snel mogelijk met elkaar in gesprek gaan over de huursom. Lukoki heeft bij Ajax te maken met de concurrentie van onder meer Bojan Krkic, Lucas Andersen en Tobias Sana.

Star Wars: Battlefront komt in 2015

EA heeft een voorlopige releaseperiode aangekondigd voor Star Wars: Battlefront, de eerste van meerdere Star Wars-projecten die de uitgever in ontwikkeling heeft. De uitgever gaf tijdens een vergadering met aandeelhouders aan dat de game in de zomer van 2015 uit moet komen.

EA CFO Blake Jorgensen: "The first game that we’re focused on is Battlefront. It’s a traditional game that’s done extremely well and this will most likely come out around the same time as the Star Wars movies start to come out, probably in the summer of ’15."

Jorgensen vertelde verder dat er een geheel nieuwe generatie van Star Wars-games voor de consoles, handhelds en mobiele platforms ontwikkeld worden. EA kondigde eerder al aan dat er Star Wars-games gemaakt worden door Dead Space-ontwikkelaar Visceral en Mass Effect-makers BioWare. BioWare heeft al Star Wars-ervaring door KOTOR en de MMO The Old Republic.

Star Wars: Battlefront wordt ontwikkeld door DICE. DICE heeft aangegeven dat het een totaal nieuwe game zal worden, geen Battlefield in een andere skin.

Stevige winstdaling voor Shell

De nettowinst van olieconcern Shell nam in het tweede kwartaal met 57 procent af in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De winst voor aandeelhouders kwam uit op 1,7 miljard dollar (1,3 miljard euro). Vorig jaar was dat nog vier miljard dollar. De winst op basis van geschatte kosten kwam uit op 4,6 miljard dollar, een daling van twintig procent. Dat maakte Shell donderdag bekend.

Het concern kampt met productieproblemen in Nigeria en een zwakkere Australische dollar. De omzet daalde licht en kwam uit op ruim 114 miljard dollar.

'Arts schrijft te dure medicijnen voor'

Artsen schrijven nog altijd te dure medicijnen voor terwijl er goedkopere varianten te krijgen zijn. Dat stelt zorgverzekeraar VGZ donderdag in het AD. VGZ schat dat jaarlijks tientallen miljoenen euro's bespaard kunnen worden en wil meer druk op de medische sector.

Voor veel aandoeningen zijn verschillende medicijnen beschikbaar. Die hebben andere bestanddelen, maar dezelfde werking en verschillen soms enorm in prijs.

Volgens VGZ kiezen artsen vaak nog uit gewoonte voor duurdere pillen. Ook het feit dat een patiënt eerder niet goed reageerde op een medicijn wordt als oorzaak genoemd.

Het onnodig voorschrijven van dure medicijnen kost de premiebetaler volgens de verzekeraar tientallen miljoen euro's extra, zonder dat daar meer kwaliteit tegenover staat. Alleen al dit jaar denkt VGZ dat dertig miljoen euro kan worden bespaard wanneer scherper wordt gelet op het voorschrijven van medicijnen.

Westra tekent voor twee jaar bij Astana

Lieuwe Westra heeft zijn handtekening onder een tweejarig contract bij Astana gezet. Dat meldt de Nederlands kampioen tijdrijden donderdag op zijn website. Hij reed sinds 2009 voor Vacansoleil, dat nog geen sponsor heeft gevonden voor het nieuwe seizoen. De renners van het Nederlandse team mogen daardoor opzoek naar een nieuwe werkgever.

"Vacansoleil-manager Daan Luijkx heeft me de kans gegeven prof te worden, nadat ik terugkwam uit een moeilijke periode. Na drie jaar bij de continentale ploeg KrolStone liet Vacansoleil mijn droom in vervulling gaan, met mooie resultaten als gevolg. Daar ben ik hen heel erg dankbaar voor. Ik heb een geweldige tijd gehad", laat Westra weten.

De 30-jarige Fries mag zich bij de formatie uit Kazachstan richten op de tijdritten en korte rittenkoersen. Hij zal als helper van kopman Vincenzo Nibali ook een belangrijke rol krijgen in de Tour de France van 2014. De Italiaan won dit jaar de Giro d'Italia.

"Er was veel belangstelling van andere ploegen, maar Astana kwam direct met een concreet aanbod. Daaruit spreekt waardering voor mijn prestaties van de afgelopen jaren. Ik vind het een hele mooie ploeg met goede renners", verklaart Westra.

'Koe verdwijnt uit Nederlands weiland'

De koe verdwijnt langzaam aan uit het Nederlandse weiland. Een derde van alle koeien in Nederland ziet nu al geen gras meer en in 2025 zal dat zonder maatregelen verdubbeld zijn. Dat geldt voor Nederland en bijna heel Noordwest-Europa, blijkt uit een rapport van de Wageningen Universiteit, meldt Trouw donderdag.

Nu stijgen bedrijfskosten meer dan de melkprijs. Als reactie daarop vergroten melkveehouders in Noordwest-Europa hun bedrijf, intensiveren ze de productie en houden ze hun koeien op stal. Zo denken ze hun rendement te verbeteren.

Economische gegevens uit het rapport wijzen dat echter niet uit. Zogeheten weidegang zou vooral lagere kosten voor voer en huisvesting betekenen. Hoe vaker koeien op stal staan, des te meer zal het toekomstig inkomen van de boeren teruglopen volgens het rapport.

Het rapport adviseert overheden, zuivelbedrijven en boeren te laten samenwerken aan meer kennis van beweiding. Technologische innovaties moeten worden gestimuleerd en ook is beter voermanagement nodig voor koeien die in de wei lopen.

Het rapport Grazing in North West Europe van het Landbouw-economisch instituut van de Wageningen Universiteit werd geschreven in opdracht van internationale dierenwelzijnsorganisatie WSPA.

Gewonde bij schietpartij in Rotterdams café

Bij een schietpartij in een café in het centrum van Rotterdam is op de vroege donderdagochtend een man gewond geraakt. Twee mannen zijn aangehouden. Dat meldt de politie.

Het incident gebeurde rond 04.00 uur. In het café aan de Rodezand troffen agenten de gewonde man aan, die buiten levensgevaar per ambulance naar een ziekenhuis is gebracht.

In het café werden vervolgens twee verdachten aangehouden. Beide mannen zijn naar het bureau gebracht voor verhoor. In de omgeving van het café werd een wapen aangetroffen dat in beslag is genomen. De toedracht van de schietpartij is nog niet bekend.

De politie heeft de omgeving van het café afgezet en doet onderzoek.

'Dode bajessteekpartij zou vrijkomen'

De 23-jarige man die dinsdagavond werd doodgestoken in een cellencomplex in Nieuwegein, had volgens zijn advocaat al op vrije voeten moeten zijn. Dat meldt het AD donderdag. De gevangenschap van de man zou zijn geschorst in afwachting van zijn hoger beroep, meldt advocate Esther van Elst in de krant.

"Ik heb daar maandag nog contact over gehad en hij zou zo snel mogelijk vrijgelaten worden. Als er een beetje sneller was gewerkt, was dit allemaal niet gebeurd", aldus de raadsvrouw die de gebeurtenis 'heel erg wrang' noemt.

Het Openbaar Ministerie zou niet op de zaak in willen gaan om het onderzoek niet te verstoren. Wat er dinsdagavond precies is gebeurd is onduidelijk. Het slachtoffer zat vast voor een serie inbraken in Amsterdam.

De 31-jarige medegevangene die het slachtoffer doodstak zat een straf uit voor een geweldsdelict. De man was ook daarvoor al veroordeeld wegens geweldsdelicten. Vrijdag wordt de verdachte voorgeleid.

GTA V komt naar Australië

Ondanks dat Australië nu een 18+-rating heeft worden nog niet alle games zomaar toegelaten tot het land. Grand Theft Auto V is zonder problemen door de keuring gekomen en krijgt dus de begeerde rating in het land.

Games zoals Saints Row IV en State of Decay kregen deze rating niet en beide games worden alsnog in een aangepaste versie opnieuw aangeboden ter beoordeling. In Australië moet een game voor achttien jaar en ouder alsnog aan bepaalde regels voldoen die er voorheen ook al waren, die regels zijn voornamelijk gericht op drugsgebruik in games en seksuele content.

Geen next-gen verschil in Need for Speed Rivals

Need for Speed Rivals komt op zowel de huidige als nieuwe generatie consoles uit, maar volgens Ghost Games zijn er niet veel verschillen tussen de beide versies. De next-gen variant zal wel betere graphics hebben.

Creative director van Ghost Games, ontwikkelaar van deze game, Craig Sullivan vertelt in een interview met Digital Spy dat de current-gen en next-gen versie van de game bijna volledig dezelfde game zullen zijn. Door de extra mogelijkheden van de nieuwe generatie consoles zal deze versie echter wel verbeterde graphics hebben en uitgebreid dynamisch weer bevatten.

"There will be other little bits and pieces that we can’t talk about yet, and maybe the amount of players", zo geeft hij aan. "But ultimately the games will be the same, it’s just there will be slight tweaks and modifications for the next-gen versions."

“With the power of next-gen, we can have stormy days. You can drive and the lighting dynamically changes, we have thunder and lightning going off, and rain splattering off the cars, the floor’s wet and cool. Visuals are going to be way better, they already are. You’ve seen the games out there, they’re really good."

Need for Speed Rivals zal in november te spelen zijn op pc, PlayStation 3 en Xbox 360. De PlayStation  4 en Xbox One-versies worden verwacht met de launch van deze consoles.

NFS Rivals

Julia Samuël behandeld voor gijzeltrauma

Julia Samuël heeft een Engelse professor ingeschakeld om haar trauma te verwerken. De presentatrice werd in mei gegijzeld door rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek en kampt met psychische problemen.

"Ik ben volledig van slag", zegt de 54-jarige Samuël tegen het AD. Volgens de blondine, die in Afrika was voor de stichting Drive Against Malaria, is de professor gespecialiseerd in het helpen van slachtoffers van gijzelingen. "Ik wil voorkomen dat ik de rest van mijn leven wordt geplaagd door flashbacks over de gruwelen en barbaarse omstandigheden die ik heb meegemaakt."

Samuël en Drive Against Malaria-oprichter David Robertson werden in de Centraal-Afrikaanse Republiek dagenlang onder schot gehouden en mochten niet eten, lezen, schrijven of praten. Een opstandeling liet de twee ontsnappen.

Lagerhuis Uruguay legaliseert wiet

Het lagerhuis van het parlement van Uruguay heeft woensdag met een kleine meerderheid gestemd voor de legalisering van marihuana. Als het hogerhuis zoals wordt verwacht het voorstel overneemt, wordt het Zuid-Amerikaanse land het eerste ter wereld waar de productie, distributie en verkoop van marihuana aan volwassen gebruikers legaal wordt.

Alle vijftig leden van de regeringscoalitie stemden in het 96 leden tellende lagerhuis voor het wetsvoorstel. Volgens de voorstanders is de wereldwijde oorlog tegen drugs een mislukking die veel geld en bloed heeft gekost. Door de overheid een centrale rol te geven in een legale marihuanahandel en een gereguleerde verkoop zou illegale handelaren de wind uit de zeilen worden genomen. De voorstanders zeggen ook een juridisch knelpunt weg te nemen, waarbij het gebruik van wiet wel is toegestaan, maar de aankoop, productie of het bezit van ook maar één wietplant verboden is.

Tegenstanders stellen dat marihuana een beginnersdrug is, die gebruikers op de weg naar zwaardere en gevaarlijkere middelen zet.

President José Mujica had de stemming over het wetsvoorstel zes maanden uitgesteld om voorstanders de gelegenheid te geven bij het publiek meer steun te werven. Recente opiniepeilingen geven echter aan dat twee derde van de bevolking tegen een campagne van 'verantwoordelijke regulering' blijft.

Volgens de wet kunnen Uruguayanen van 18 jaar of ouder zich als teler, verkoper of gebruiker van marihuana laten registreren. Vergunninghouders mogen maximaal veertig gram per maand kopen of maximaal zes planten bezitten. Ook kunnen telersgroepen van maximaal 45 leden worden gevormd.

Vier UMC's mogen protonentherapie aanbieden

Bij vier Universitair Medische Centra in het land wordt het binnenkort mogelijk om protonentherapie te volgen. Het gaat om een nieuwe vorm van radiotherapie die gebruikt kan worden in de behandeling van specifieke vormen van kanker.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte donderdag bekend dat de UMC's van Groningen, Amsterdam, Delft/Leiden en Maastricht een vergunning krijgen voor het behandelen van kankerpatiënten met protonentherapie.

Het ministerie heeft daarvoor een regeling met vergunningvoorwaarden opgesteld. De UMC's moeten de vergunning nog wel aanvragen. Dat kan tot eind van de maand.

Vier UMC's mogen protonentherapie aanbieden
Vier UMC's mogen protonentherapie aanbieden (Foto: ANP)

SimCity krijgt een update

De volgende update voor SimCity zal spelers de mogelijkheid geven om bruggen, viaducten en tunnels te creëren tijdens het tekenen van wegen dankzij een nieuwe tool.

Volgens een post op het officiële forum van SimCity wordt bij de bouw van een weg, door op de komma- of punttoets te gebruiken de weg worden verlaagd of verhoogd. Hierdoor zijn viaducten, bruggen en tunnels makkelijker te maken. Het bestaande wegennet kan niet worden verhoogd of verlaagd.

Andere verbeteringen in de aankomende patch zijn het verkeersgedrag dat slimmer moet worden en het verkeer gaat niet allemaal naar een en dezelfde plek, zodat er niet meteen files staan. Dit zal gevolgen hebben voor alle voertuigen zoals politie, brandweer, vrachtwagens, verhuiswagens, vuilniswagens, recyclingwagens, bussen, ambulances en auto's. Het wordt ook mogelijk individuele bomen te plaatsen in je landschap. 

Sommige correcties zullen ook worden geïmplementeerd:

  • een grafische bug is opgelost. Sommige spelers zagen terrein over wegen gelegd, terwijl de camera is uitgezoomd.
  • de brandanimatie bleef soms verder gaan terwijl de brand al geblust is.
  • sportparken accepteren nu Sims 24 uur per dag.
  • het aantal luchtschippassagiers wordt nu juist weergegeven.
  • voertuigen versnellen en vertragen sneller, waardoor ze gebouwen en kruispunten efficiënter gebruiken.
  • vrachtwagens verlaten fabrieken alleen als ze een geldige bestemming hebben.
  • Het schenken van geld is betrouwbaarder geworden.

De update voor SimCity wordt momenteel getest en moet binnenkort worden uitgerold.

SimCity

FOK! wat een weer... Zonnig en heet

Een vrolijke morgen! Heet. Vandaag en morgen zijn weer bloedheet te noemen. Kwikstanden van ruim boven de 30 graden zijn schering en inslag deze twee dagen. Ook langs de kust is die 30 graden heel goed mogelijk en alleen op de Wadden blijft het enkele graden koeler.

Er is veel zon en het blijft droog. Alleen in het noorden komt vanochtend nog wat bewolking voor. In Limburg wordt het rond de 34 graden, maar op Terschelling is 25 wel het maximum. Er staat een matige wind uit een zuidelijke richting.

Morgen kan er zelfs nog een graadje bij komen en dan liggen de temperaturen tussen de 28 en 35 graden. Heel misschien ontstaat er diep in de avond een enkele onweersbui, maar die kans is niet zo groot.

Vanaf zaterdag is het weer koeler, maar blijft er vrij veel zon aanwezig. Hoe de overgang van de hitte naar het koelere weer gaat verlopen is nog zeer onzeker.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Hollands
Een schitterende foto van Paul. Hollandser kan niet! Paul maakte deze foto nabij Westbroek en dat ligt in Utrecht.

 

 

 

 

 

 

Assange tegen hackers: blijf strijden

Blijf speuren naar geheime informatie en geloof niet in de 'bullshit' van veiligheidsdiensten. Die boodschap had Julian Assange woensdagavond voor duizenden hackers die zich in Alkmaar hadden verzameld voor de internationale hackersconferentie OHM2013.

De oprichter van klokkenluiderwebsite WikiLeaks sprak zijn 'bondgenoten' ruim een uur toe via een livestreamverbinding op twee grote beeldschermen. Hij uitte zijn zorgen over de huidige samenleving waarin overheden onbekommerd regels kunnen overtreden en de privacy van burgers kunnen aantasten.

Assange tegen hackers: blijf strijden
Assange tegen hackers: blijf strijden (Foto: ANP)

XCOM: Enemy Within opgedoken

Er zijn allerlei meldingen dat er een XCOM: Enemy Within in de maak is. Een Koreaans ratingboard heeft de game voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360 geregistreerd. Maar ook in de Steam Database is de game verschenen, en weer weggehaald.

Het is bekend dat Fireaxis een nieuwe game gaat tonen op gamescom, maar het kan natuurlijk net zo goed een DLC zijn voor XCOM: Enemy Unknown, het spel van Fireaxis van vorig jaar.

XCOM: Enemy Unknown

Brouwers in actie tegen bierbelasting

De brouwers en biertapperijen in Nederland zijn de voortdurende accijnsverhogingen op bier meer dan beu. "Sinds 2002 is de accijns op bier bijna verdubbeld", klaagt directeur Cees-Jan Adema van de Nederlandse Brouwers.

De brouwers en tapperijen komen daartegen in het geweer en gaan bij hun protest ook het publiek inschakelen. Zo gaan ze voor een petitie handtekeningen inzamelen bij consumenten, kondigden de Nederlandse Brouwers, Klein Brouwers Collectief en de Alliantie van Biertapperijen donderdag aan.

Voor hun protest hebben de koepelorganisaties de website Stopbierbelasting.nl opgericht. De brouwers willen dat de overheid de aangekondigde accijnsverhoging van 14 procent op bier per 1 januari terugdraait. Om consumenten over de streep te trekken de petitie te ondertekenen, zetten de bierbrouwers donderdag en zaterdag promotieteams in door heel het land. "Ze doen dit in diverse steden bij horecagelegenheden, onder het winkelend publiek en bij evenementen", aldus Adema. Ook vragen de brouwers aandacht voor de actie met flyers, advertenties in kranten, posters en bierviltjes.

Adema wijst erop dat de Nederlandse biersector jaarlijks zo’n 390 miljoen euro aan bieraccijns betaalt, exclusief 21 procent btw. Door alle verhogingen betaalt de bierdrinker straks op een krat bier zo’n 5 euro aan bierbelasting, stelt de directeur.

Brouwers in actie tegen bierbelasting
Brouwers in actie tegen bierbelasting (Foto: ANP)

Barnevelder komt om door instortende schuur

Een 62-jarige man uit Barneveld is woensdagmiddag om het leven gekomen toen een schuurtje op zijn boerenerf instortte. De man stond in of dicht bij het schuurtje en kwam onder het puin terecht, meldt een politiewoordvoerder. Bij het noodlottige ongeval raakte verder niemand gewond.

Het schuurtje op het erf aan de Scherpenzeelseweg stortte in doordat er een shovel tegenaan reed. Het schuurtje stortte daarop deels in. Wie de shovel bestuurde, wil de politiewoordvoerder uit piëteit niet zeggen. Volgens de zegsvrouw vond het ongeval in de familiaire sfeer plaats. Van opzet is geen sprake.

Sterretje vindt uitspraken Stiva overdreven

Sterretje noemt de uitspraken die Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (Stiva) woensdag deed 'een wanhopige poging om aandacht te krijgen'. Stiva en de alcoholbranche meldden dat RTL zou moeten stoppen met programma's als Oh Oh Cherso omdat alcoholmisbruik daarin de norm zou zijn.

"Ik vind het misbruik als je alcohol weggooit", zei de realityster, die eigenlijk Tony Wyczynski heet, op radiozender 3FM. Wyczynski was zelf te zien in Oh Oh Cherso en geeft toe dat hij tijdens het programma de nodige alcoholische versnaperingen nuttigde. "Maar wat je verbiedt gaan mensen toch doen." Volgens de realityster is er overigens niks leuks aan 'comazuipen'. "Je weet niets meer van de hele avond."

De ophef ontstond over het nieuwe programma Het Wilde Oosten, over jongvolwassenen in de Achterhoek. Volgens RTL is de realityshow geen vervolg op Oh Oh Cherso en gaat het programma over 'hoe het leven daar is als je jong bent'.

De steiger (5): Een tweede vergrijp

'Wat is dat toch dat iedereen werk wil hebben?' vroeg Jurgen Lambal zich hardop af. 'Kijk naar Maikel, die heeft ook geen werk, maar poen en tijd genoeg voor belangrijke dingen. Moet je maar 's kijken.' Grinnikend wees hij naar het eind van de steiger. Daar stonden Mariska en Maikel met elkaar te zoenen. Maikel had zijn hand achter in Mariska's joggingbroek gewurmd en kneedde haar billen.
'Whoehoe!' gierde Anoek.
Ze lachten en dronken en rookten.

Vijf gametips voor de maand augustus

Het weer is Nederlandser dan ooit. We gaan van dagen met 30+ graden en volle zon naar dagen met regen en mazzel als we de 20 graden Celsius halen. Om die laatste soort zomerdagen door te komen hebben wij gamers gelukkig onze consoles en pc's. Speciaal voor de mindere dagen hebben wij een keuze gemaakt uit de spellen die in augustus gaan uitkomen en waar je mogelijk geïnteresseerd in bent.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.