Eurlings wordt nieuwe IOC-lid namens Nederland

Camiel Eurlings wordt lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De president-directeur van KLM wordt daarmee de opvolger van koning Willem-Alexander, die per 31 december zijn lidmaatschap beëindigt. Het uitvoerend comité van het IOC heeft de kandidatuur goedgekeurd.

In september tijdens de 125ste IOC Sessie in het Argentijnse Buenos Aires zal Eurlings officieel worden voorgedragen. De IOC-leden hebben het laatste woord over het lidmaatschap. De ervaring leert dat zoiets een formaliteit is. De voormalig politicus was van september 2011 tot en met december 2012 voorzitter van het Olympisch Plan 2028. Nadat het kabinet Rutte II had besloten een Nederlandse kandidatuur voor de Olympische Spelen in 2028 niet te steunen werd het comité opgeheven. 

Tijdens de Sessie van het IOC zal ook de nieuwe voorzitter van het IOC bekendgemaakt worden. Zes kandidaten hebben zich gemeld om Jaques Rogge op te volgen. Ook zal besloten worden welke stad de Olympische Spelen van 2020 mag organiseren. De IOC-leden kunnen kiezen uit Istanbul, Rome of Tokio.