Provincie Friesland zet renovatie Thialf door

De provincie Friesland heeft groen licht gegeven voor de renovatie van Thialf. De Provinciale Staten stemden woensdag definitief in met het beschikbaar stellen van vijftig miljoen euro voor de renovatie van de schaatstempel. De KNSB beslist pas in september of Thialf zijn A-licentie behoudt.

Een A-licentie is voor Thialf belangrijk omdat daarmee de belangrijkste wedstrijden in Nederland mogen worden georganiseerd. De renovatie van de schaatstempel, die in 2016 klaar moet zijn, kost in totaal 81 miljoen euro. Met de beslissing van woensdag is duidelijk geworden dat de provincie niet op het besluit van de KNSB wacht.

De concurrentie voor de A-licentie met het Transportium in Zoetermeer en het Icedome in Almere is hevig. Eerder lekte uit dat Almere de voorkeur heeft van de KNSB. De Icedome zou 183 miljoen euro kosten. In de ophef die ontstond werd het besluit al tweemaal uitgesteld.

Naast de vijftig miljoen euro voor de renovatie stelden Provinciale Staten nog vier miljoen beschikbaar voor de overname van aandelen en overbrugging van de periode tot de opening van het nieuwe Thialf. Volgende week start de provincie de aanbesteding. Thialf moet de aanvullende financiering nog wel rond krijgen.